Sivun näyttöjä yhteensä

13. kesäkuuta 2022

Väärin


 

Toistaisin vakavasti huomioni. Wikipedian artikkelit kognitiivisista vääristymistä ovat valaisevia. Englanniksi ne ovat etenkin nuoremmalle väelle erittäin suositeltavia. He tulevat kokemaan tositilanteissa näitä asioita usein. Tämän päivän työ ja talous ja pieni ja iso politiikka ovat pullollaan tällaista.

 

Ette varmaan tienneet, että kun kognitiivinen harha monissa tapauksissa johtuu liian hätäisestä ajattelemisesta tai ensimmäisen mieleen tulevan vaihtoehdon valitsemisesta, jopa järjen ja logiikan vastaisesti, yksi suojautumiskeino on ajatella välillä vieraalla kielellä. Vieras kieli kun ei ole niin muistojen ja vanhojen väärinkäsitysten sortamaa kuin äidinkieli. Helppo kikka!

 

Kognitiotiede ei kuulu vanhemman väen yleissivistykseen ehkä edes sanana. Se ei ole höpöä, vaan oppiaine, josta Helsingin yliopiston kotisivu kertoo seuraavaa: 

 

”Kognitiotiede on monitieteinen tieteenala, joka tutkii tietoilmiöitä kuten havaitsemista, oppimista, muistia, ajattelua, kieltä ja käsitteitä, sekä näiden syntymekanismeja. Yhteistä kognitiotieteen tutkimuskohteille on, että niitä voidaan tarkastella tiedon esittämisen ja informaationprosessoinnin näkökulmista.”

 

Hermoston toiminta ja aistit ovat niin keskeisiä, että opiskelija saa valmistautua vääntämään biologian eri lohkoja tosissaan. Itse näen selvän yhteyden muun ohella juridiikkaan – todisteiden merkitys ja harkinta – ja taiteen ja historian tutkimukseen.

 

Ja lisäisin, että tuo ”informaation prosessointi” tapahtuu usein päässä, asianomaisen huomaamatta ja tuloksin, jotka ovat joskus kauheita.

 

Disinformaatiosta ja misinformaatiosta on artikkelit, joissa kerrotaan esimerkiksi Venäjän keksinnöstä levittää väärää tietoa ukrainalaisista tai sellaisiksi luulluista lähteistä. Se on kognitiivinen vääristymä, että ”omien” tietoja uskotaan paljon herkemmin kuin ”toisten”. 

 

Markkinoitsijat tietävät vanhastaan, että ostajaehdokas uskoo puolisoaan tai naapuriaan paljon huterammin perustein kuin teknisiä tietoja ja faktoja. Pandemian aikana nimetöntä huhua levitetään enemmän kuin virologien tai heidän tutkimuslaitostensa ilmoittamaa.

 

Alan suuret nimet Kahneman ja Tverski muuten aloittivat ”kehystämisen” käsitteellä ja lyttäsivät aika suuren osan taloustieteistä. 

 

Enää kai moni ei edes kiellä, että laskelmien ja lakien ”rationaalista toimijaa” ei taida olla olemassa, vaan mielikuvat vievät esimerkiksi sijoittajia. Verkossa kerrottiin, että bittiraha on nyt vaikeuksissa. Ei ihme. Lohkoketju kuulostaa juhlalliselta, mutta sepä on vain varmistusmekanismi, ei arvon luoja.

 

Trump ja Boris Johnson aloittivat uransa sepittämällä tosiasioita, ja menestyivät. On vahinko, ettei tutkimuksissa ja hakuteoksissa mainita alan uranuurtajia. Suurin kaikista ei ollut Hitler, joka vain oivalsi, että yleisöllä on samat harhat kuin hänellä. Mielestäni suurin oli Stalin, tämä Putinin esikuva. Hänen toteuttamansa kansanmurha 1928-1938 taisi olla historian suurin: ainakin 15 miljoonaa kuollutta, ja kaikki omia venäläisiä, ukrainalaisia ja kasakoita. Toimintamalli on pappisseminaarista, jossa Josif Vissarionovitsh Dzhugashvili oli etevä oppilas. Senkin hän käsitti heti, ettei Jumala ole kotona.

42 kommenttia:

 1. Kaikkein pirullisinta noissa kognitiivisissa vääristymissä on se, että niiden uhreiksi jotuvat aivan yhtä usein "oikeamieliset sosiaalidemokraatit" kuin nuo iljettävät konservatiivset ja toksiset setämiehetkin.

  Se malka omassa silmässä on iso haaste varsinkin niille, joilla on jumalallinen varmuus siitä, että vain heidän totalitaarinen nollatoleranssisa ja kova pakkovaltansa yli muiden on ainut tapa pelastaa maailma. Näin Putinista vihreisiin koko skaala.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaihda nyt jo levyä.

   Poista
  2. Tiedätkö mitä...

   Poista
  3. Setämiesoletetut, niitä on kaikkia sukupuolia.

   Poista
  4. Kauheaa olla maapallon ainoa epätotalitääri.

   Poista
 2. Taloustieteestä tekee erityisen sen suora kytkentä politiikkaan. Sen ansiosta vääräksi osoitettukaan ei koskaan kuole. Rationaalinen toimija, markkinoiden näkymätön oikeaan ohjaava käsi, veronalennusten autuus jne. pomppaavat uudestaan ja uudestaan esiin kirjallisuudessa ja "ajatushautomoissa". Tai sitten luetaan vain vanhentuneita kirjoja ja uskotaan mitä niissä sanotaan. Vähän kuin joku perustaisi tietonsa muinaisesta Roomasta pelkästään Gibboniin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkäpä ongelma onkin tarpeemme rationalisoida kaikki ilmiöt? Kahneman ja Tverskyn käyttäytymistaloustieteen pohjana on biasten säännönmukaisuudet ja siten niiden ”järkeistäminen”, vaikka tosiasiassa ihmiset ajattelevat tunteillaan ja jopa tätäkin syvemmällä tasolla, sosiaalisen mielialan kautta. Ajatus on toki radikaali. Siitä parhaiten Mika Pantzarin ja minun keskustelu tieteiden yössä... yleisöä tammikuussa oli valitettavan vähän paikalla Rosebudissa: Linkki: https://agilepublishing.fi/artikkelit/article-15

   Poista
  2. Täällä on kritisoitu taloustiedettä, jossakin määrin aiheellisestikin. (Kansan)taloustieteen sementoitu asema on totta. Se liittynee paitsi yllä AW:n kommentissa mainittuun politiikkakytkökseen myös vaikeahkoihin matemaattisiin metodeihin, joka saa taloustieteen näyttämään ns. kovalta tieteeltä. Totta on, että yksinkertaistetut valtavirtataloustieteen mallit eivät ole korrespondenssissa hyvin monimutkaisen todellisuuden kanssa. Toisaalta, olettamuksia, teorioita ja malleja ei käytetäkään yksinomaan siksi, että ne olisivat realistisia, ts. täydelleen yhtäpitäviä monimutkaisen todellisuuden kanssa. Niitä ei aina olekaan tarkoitettu kuvaamaan todellisuutta sellaisena kuin todellisuus on olemassa. Malli siis ei ole yhtäkuin todellisuus. Siksi myös ns. epärealististen olettamusten, teorioiden ja mallien avulla voidaan tuottaa hyviä tuloksia. Oletukset, teoriat ja mallit voivat olla suunnitelmallisesti weberiläisen ideaalityyppisiä. Siksi esimerkiksi taloustieteen empiirisesti ajatellen epärealistinen rationaalisen taloudellisen ihmisen malli (homo economicus) voi toimia myös hyvin: malli toimii pelkkänä välineenä, siis ideaalityyppinä. Jos (ja kun) ns. tosielämä ei vastaa mallia, täytyy tarkastella sitä, mistä poikkeamiset johtuvat. Tällaisesta ajattelusta voi seurata erittäinkin hyvää tutkimusta ja hedelmällisiä löydöksiä/tulkintoja.

   Poista
  3. Robert Prechterin Elliott Wave company on maailman suurimpia ennustelaitoksia. Jos korrespondenssi on ”net worth” Prechter on pärjännyt hyvin. Suomessa tällaista ei saa sanoa. Ps. ko. yrityksen luvalla ennustin Ukrainan sodan alun kuukausi ennen sen alkua Heilelä & Koskelon 23 min ohjelmassa...

   Poista
 3. Sen verran voitaisiin edes kansantaloustieteellistä keskustelua käydä, että miksi eurojärjestelmä on epäonnistunut lähes täydellisesti ja pitäisikö edes Suomen palata takaisin kelluvan markkaansa.

  Esimerkiksi kun kerran palkkaratkaisut näyttävät jatkuvasti epäonnistuvan, niin nyt viimeistään olisi aika palata omaan kelluvaan markkaan.

  Emme tietenkään eroa eurojaärjestelmästä, mutta otetaan kelluva markka takaisin ja euro jää ennalleen rinnakkaisvaluutaksi. Kaikki Suomen sisäinen kaupankäynti ja palkkaratkaisut jäävät kelluvan markan olosuhteisiin. Kelluva markka reagoi heti suuntaan tai toiseen, kun Suomessa tai Suomeen kohdistuu erilaisia taloudellisia mullistuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä on vikana suomalaisessa yritysmaailmassa kun se ei pärjää ilman jatkuvaa devalvaatiota?

   Poista
  2. Miksi kukaan muu kuin sinä ja joku muu hassu persu ei ole huomannut eurojärjestelmän lähes täydellistä epäonnistumista? Täällä on siis mielestäsi täysi nälänhätä ja talous täysin romahtanut? Perustele mitä tarkoitat, ilman linkkejä, kiitos (viralliset tilastot sallitaan). Euro on säilyttänyt arvonsa paljon paremmin kuin mitä neukkukekkosmarkkasi olisi.

   Poista
  3. "Mikä on vikana suomalaisessa yritysmaailmassa kun se ei pärjää ilman jatkuvaa devalvaatiota?"

   Sanotaan nyt vaikka palkkakurin puute.

   Jo Ruotsissa on pitkäaikainen ja pitävä konsensus niistä pelisäännöistä, joilla kustannustaso pidetään tuottavuuskehityksen asettamissa rajoissa.

   Lisäksi Ruotsilla on oma valuutta, joka devalvoituu ja revalvoituu automaattisesti aina tarpeen mukaan.

   Poista
  4. Kun Suomi on eurojärjestelmässä, niin silloin rahapolitiikka on EKP:n hallussa. Tosin finanssipolitikka on oman hallituksemme ja eduskunnan käsissä, mutta palkka-asiat ovat työmarkkinaosapuolten käsissä. Sitten markkinoilla vaanii epäsymmetrisen shokin mahdollisuus.
   Euro ei jousta Suomen kansantalouden kulloisiinkin tarpeisiin. Kelluva markka joustaisi. Kelluvan markan olosuhteissa ei devalvoida jossain pimeässä takahuoneessa ja arvota ja arvailla delvaatioprosenttia. Markkinat hoitavat kelluvalle valuutalle sille kuuluvan oikean arvon.

   Poista
  5. Matias K ja Toipila näemmä haluaisivat maahamme jonkin sortin "ruplan" , jolla oltaisiin maksavinaan palkkaa mutta ei olisi ostovoimaa.
   Ja sitten kehdataan vielä yleensä valittaa ettei Suomessa ole pääomia.

   Poista
  6. Pyysin perusteluja, en lisää mielipiteitä. Numerot pöytään .

   Poista
  7. Kyseessä ovat koko rahajärjestelmän ongelmat sekä ahneus.

   Kaikki haluavat saada voittoa, mutta se ei ole mahdollista edes korkeampien korkojen aikana.

   Matalien korkojen politikkka - mikä harvoin hyödyttää kuluttajaa - takaa pienen marginaalin isoille toimijoille.

   Korkojen vääristyminen on johtanut eriarvpisuuteen. Ne jotka ovat lähellä keskuspankkeja pärjäävät parhaiten.

   'Ystävällinen suhde kansallis-osake-pankin kanssa' ei enää riitä.

   Markkinat eivät ole aikoihin toimineet normaalisti.

   Syksyllä 2019 alkanut myllerrys sekoitti raha-talouden ja pandemia heikensi tilannetta vielä lisää.

   Järjestelmää ei voi korjata helposti ja halvalla. Pelkkä politiikka ei riitä, koska sen avulla nykyinen tilanne on tullut mahdolliseksi.

   Kuluttajahintojen nousu on hyvin voimakasta ja tilanne pahenee nopeasti.

   Syksystä tulee vaikea ja talvesta tuskallinen.

   Sri Lanka on jo liekeissä. On syytä pelätä, että jotakin samaa tapahtuu esimerkiksi Lähi-Idässä ja varmastikin myös Afrikassa.

   Kyseessä on koko järjestelmän kriisi.

   Poista
  8. Jolloin yksittäisen valuutan nimellä tai laajuudella ei ole väliä. Euro on siitä hyvä ettei kansalaisten säästöjä "sosialisoida" ihan tuosta noin vaan paperipatruunoille tms.

   Poista
  9. Eurojärjestelmän kriisi on jatkunut aina tuolta vuodesta 2010 alkaen tähän päivään asti ja koko ajan vain pahenee. PIIGS -maita on autettu tuhansilla miljardeilla tähän mennessä, muttei mikään tunnu auttavan. Liian monen euromaan ylivelkaantumisen ongelmat vain pahenevat vuodesta toiseen. Lehtitietojen mukaan Italiassa on taloustilanne pahentunut entisestään. Taas povataan Italian lähtöä eurosta.

   Koko eurojärjestelmä pitäisi ajaa hallitusti alas ja samalla kaikkien euromaiden pitäisi palata takaisin omiin kelluviin valuuttoihinsa. Mutta ketkä sen pystyisivät tekemään? Mm Saksalle on euro ollut aivan liian halpa jo vuosikausia. Siksi Saksan vaihtotaseen ylijäämä on ollut vuodesta toiseen maailmanennätysluokkaa. Saksa on ollut todellinen häirikkö euroalueella. Saksan ylijäämät ovat kertyneet liian monen maan alijäämistä.

   Poista
  10. Jahas, taas näitä puolirasistisia vuodatuksia, nyt puettuna talousarvosteluun.

   Poista
  11. En saanut kuin lisää kontrafaktualiaa ja mielipiteitä. Jos olisi tehty kuten Matias K ja Toipila haluavat, pienet säästöni olisivat menettäneet arvonsa jo moneen kertaan.

   Poista
  12. "En saanut kuin lisää kontrafaktualiaa ja mielipiteitä. "

   Yhden blogin kommenteissa ei ole mahdollista opettaa ummikolle edes alkeita kansantalouden perusteista.

   Mutta pohdintatehtäväksi antaisin Anonyymille kuitenkin, että miksi Ruotsilla menee niin mahdottoman paljon huonommin kuin Suomella.

   Riittääkö selitykseksi se, että Ruotissa vientialojen liikkumavara on aina asettanut rajat suljetun sekotrin palkkainflaatiolle ja että siellä kruunu devalvoituu ja revalvoituu automaattisesti?

   Toinen pohdintatehtävä voisi olla se, että kuinka käy Anon etuuksien siinä vaiheessa, kun avoin sekrori (= maksajat) on ajettu alas ja ulos tästä maasta kilpailukyvyn menetyksen takia. Siinä vaiheessa myös ne mainostetut Anon säästöt on jo sosialisoitu verotuksella pois.

   Mutta tämä jälkimmäinen tehtävä taitaa kyllä olla jo aivan liian vaikea? Joten annetaan olla.

   Poista
  13. Kun eurojärjestelmää puuhattiin kokoon, niin joukko USA:n professoreita sanoivat jo etukäteen, ettei siitä mitään hyvää seuraa. Kaikki varoitukset ovat toteutuneet, tosin noin 10 vuoden viiveellä.

   Eurojästelmässä Suomi on menettänyt yli yhden vuoden bruttokansantuotteen verran taloudessansa. Kaikenlainen muu harmi vielä siihen päälle. Kyllä itsenäisellä valtiolla pitää olla oma kelluva valuuttansa ja oma keskuspankkinsa viimekätisenä rahoittajana, kun huonot ajat koittavat.

   Poista
  14. Suomen ylivertaisen nerokas valtionpankki jota Matias Toipila haluaa takaisin hoiti markkaa ylivertaisen nerokkaasti varsinkin 1980-90 luvuilla. Tämä IMF:n edessä ryömimisineen siis halutaan takaisin!

   Poista
  15. Markka kyettiin laskemaan kellumman vasta syyskuussa 1992 pakon edessä. Ainakin viisi vuotta liian myöhään. Koko 1990-luvun Suuri Lama olisi vältetty oikea-aikaisilla toimenpiteillä.

   Poista
  16. Nyt euro estää moiset hölmöilyt, molempiin suuntiin.

   Poista
 4. Huh! mikä kongnitiivinen dissonanssi: Putin ja vihreät.

  VastaaPoista
 5. Kirjoittavat professorit, vastaustanne odotetaan. Miettikää ensin, ettei tule kognitiivista virhettä. Moniko opiskelija / alainen teki itsemurhan kaudellanne, ja miten mukavia letkauttelitte asiasta? Mitä yhteiskunnalle elintärkeitä aloja jyräsitte saadaksenne omallenne resursseja? Ajoitteko lopulta oman alanne alas saadaksenne etuja, kuten salaamisen alkoholismillenne ja tekosillenne? Montako kokousta johditte räkäkännissä? Monenko kirjan kannessa on nimenne, vaikka toinen teki lähes koko työn?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä ne professorit tunnut tietävän. Taidat olla itsekin yksi niistä. Kuka noista muuten tietäisi.

   Poista
  2. Pitäisikö kognitiovirhevaikutelman ehkäisemiseksi tunnustaa jotakin olematonta? Tai olla superennakkoluuloiselle edes vähän mieliksi, jottei hän pahastuisi? Olen toiminut professorina, ja ainoa, jonka noista voin edes etäisesti tunnistaa, on se, että yritin edes pikkuisen jarrutella resurssien heikentämistä, toki huonohkolla menestykselä.

   Poista
  3. Minulla ei ole kokemusta korkeakoululaitoksesta muuta kuin sen tutkinnon verran jonka avulla sitten olen tehnyt töitä muualla. Anonyymin listaamista asioista ei tullut havaintoa. Yksi proffa oli alkoholisti mutta pidetty ihminen eikä sitä erityisesti edes salailtu. Sinänsä käsitykseni korkeakoululaitoksesta työympäristönä on semmoinen että on ehkä hyväkin että on aikuisena pysynyt siitä kaukana.

   Poista
 6. Wikin artikkelit innovaatioista ja nousuvedestä ovat harhaisia.

  VastaaPoista
 7. "Suurin kaikista ei ollut Hitler, joka vain oivalsi, että yleisöllä on samat harhat kuin hänellä."

  Goldhagen siis sittenkin oikeassa...? "Hitler's willing executioners".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samanlaisia halukkaita teloittajia löytyy jopa tältä palstalta.

   Poista
  2. Antisemitismi oli ennen holokaustia mahdollisesti länsimaiden yleisin poliittinen aatesuunta eikä se ole vieläkään kadonnut. Tämä esti monia juutalaisia emigroitumasta. Ei kuitenkaan ole perusteita väittää että "yleisö" olisi hyväksynyt mitä todella tapahtui jos sille olisi näytetty. Moni tiesi mutta huhujen kautta.
   Kun laitat lehteen ilmoituksen jossa haetaan teloittajaa, aina siihen joku vastaa. Keskitysleirihenkilökunta oli vapaaehtoisia. Poliisipataljoonat oli kuitenkin koottu ennestään valtion väkivaltakoneistoon hakeutuneista.

   Poista
  3. Halukkaita ja innokkaita syyttäjiä ja tuomareita niitä vasta täältä löytyykin!

   Poista
  4. Elämme voimakasta uusmoralismin aikakautta jossa kaikki poikkeavat mielipiteet tuomitaan joko rasistisina, natsistisina tai sukupuolivähermmistöjä loukkaavina. Monet sanat ovat kiellettyjä, monet mielipiteet ovat kiellettyjä, monet vaarattomat teot ovat kiellettyjä.

   Poista
 8. Ihmiselle on voidaan helpommin uskotella sellaista, mitä hän haluaa uskoa kuin päin vastoin. Ihan samoin kuin temppuja voidaan opettaa paitsi ihmiselle myös kaikille eläimille, jopa kastemadoille. Avaimena on selvittää mitä otus eniten haluaa ja tarjota sitä säästeliäästi palkkioksi.

  VastaaPoista
 9. Onkohan Pave kuvassa esimerkkinä kognitiivisesta vääristymästä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tunsitko henkilön niin hyvin että kutsuit Paveksi? Luin sen paksun elämänkertakirjan enkä nähnyt mainintaa että tuommoista kutsumanimeä olisi käytetty.

   Poista
  2. Kutsuin siksi keksimälläni salanimellä, kun en ollut varma henkilöstä, sillä eihän hän liity aiheeseen mitenkään? Mutta tunnetun henkilönhän kaikki tuntevat, minä myös lukijana, joten pieni tuttavallisuus sallittakoon.

   Mutta miksi nipotat tästä?

   Poista