Sivun näyttöjä yhteensä

2. joulukuuta 2019

Antti Rinteen messu
Pääministeri Rinne pudottelee sisällöltään virheellisiä tulkintoja lakien tulkinnasta vähän väliä. Eilen hän oikein kehaisi pitkää kokemustaan työmarkkinajuristina.

Nyt oli kysymys tekaistun liikkeen luovutuksen estämisestä. Lakikielessä käytetään termiä ”simulointi”.  Varallisuusoikeudesta: konkurssin häämöttäessä isä myy komean autonsa 3-vuotiaalle lapselleen, jolla ei ole omia varoja.

Menetelmä on ikivanha, ja keinotkin on tunnettu aikojen alusta.

Rinne sanoi televisiossa, että tuollaisessa tilanteessa liikkeen luovutuksen tekijän eli työnantajan olisi todistettava, ettei kysymyksessä ole tuollainen valeoikeustoimi eli simulointi.

Siinä meni nurin niskoin todistustaakka. ”Todistustaakka” tarkoittaa riskiä, että väite jää todistamatta. Minä väitän, ett olet minulle velkaa satasen. Sinä sanot että et ole. Ellen pysty todistamaan esimerkiksi velkakirjalla, että väitteeni on oikea, häviän jutun ja jään ilman satasta.

Toinen esimerkki. Sama satanen, ja sinä sanot maksaneesi sen takaisin. Minä kiellän. Nyt sinun asiasi on esittää kuitti tai muu todiste, että kyllä maksu on suoritettu. Ellei sinulla ole, tuomioistuin velvoittaa sinut maksamaan.

Rinteen esimerkissä on vielä tunnettu ongelma. On joskus vaikea todistaa kielteistä asiaa eli sitä, että jotain ei ole tapahtunut.

Rinne jatkoi, että työsopimuslakiin voitaisiin lisätä pieni momentti, jossa kiellettäisiin keinottelu liikkeen luovutuksella eli sanomalehtikielellä shoppailu. Hän jätti mainitsematta, että yksi professori ja yksi entinen työtuomioistuimen presidentti olivat jo viitanneet järjestäytymisen vapauteen. Tuollainen pykälä olisi perustuslain vastainen eli sen saaminen perustuslakiin vaatisi 5 / 6 enemmistön eduskunnassa.

Sellaista ei ole näköpiirissä, koska eri tahoilla kaikki – paitsi nyt ehkä A. Rinne – pitävät selvänä, ettei työnantaja voi käskeä työntekijää liittymään johonkin ammatilliseen järjestöön eivätkä työntekijät vastaavasti työnantajaa. Jos työntekijä ei halua liittyä mihinkään, se on hänen asiansa.

Luulisi tätä esikoulutason asiaksi. Ei Kirkkonummen piirin nimismies voi pakottaa minua liittymään Martta-järjestöön tai raittiusseuraan. Ei hänen tulisi mieleenkään. Oikeastaan tämän takia järjestöjä julistetaan tuomioistuimissa joskus lainvastaisiksi.

Mihin joukkoon kuuluu, se on jokaisen oma asia, ellei nyt sitten tosiaan ole kysymys Salamurhaajat Oy:stä, jonka toimialana on ampua ihmisiä kiikarikiväärillä. Lukija tietää, että kommunistinen puolue oli kielletty ennen sotia ja suojeluskunnan sotien jälkeen.

Rinne voisi pyytää apua esimerkiksi Tarja Haloselta, jonka tiedän hyväksi työmarkkinajuristiksi. Olen ajanut asioita jo 60-luulla häntä vastaan. Tiedän.

Valitettavasti olen muutenkin ollut panevinani merkille, että Rinne puhuu julkisuudessa mitä sattuu. Sen vuoksi alan epäillä, mahtaako hän olla lainkaan sisätöihin sopiva henkilö.

21 kommenttia:

 1. Sisätöitä on niin monenlaisia. Tampuurimajurina Rinne voisi pärjätä, jos kukaan ei jätä rotsinsa taskuun mitään arvokasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, mutta kun Sipilät, Pernerit ja Orpot pöllisivät rotsitkit, jos kuka niistä mitään maksaisi.

   Poista
  2. No oho. Ohanne ja ihan pihanne.

   Herrasta palvelupuolelle on esterata koskas naamahan on ns. palanu.

   Poista
 2. Jostain syystä ja höpöhöpöperusteluin, ylioppilaskuntaan kuuluminen on edelleen pakollista. Siinä ei paljon perustuslait painaneet kun tuo pidettiin voimassa vaikka ylioppilasosakunnat leikkivätkin yritystoimintaa nykyisin.

  VastaaPoista
 3. En tykkää käyttää "kaikki tekevät samoin"- argumenttia, mutta jotenkin viime aikojen touhut tuovat mieleen edellisen hallituksen Sipilän ja Bernerin puuhat. Pitäisikö hallituksiin päästää vain professoreita? Mitä tehdä kun kaikki ne Suomen ongelmat jotka eivät ratkenneet neljässä vuodessa eivät ratkenneet myöskään viikossa? Ratkeaako sote maahanmuuttoa rajoittamalla?

  VastaaPoista
 4. Olisiko Mariniin siirtyminen menoa ojasta allikkoon. Kovasti olen alkanut epäillä naispoliitikkojen (muidenkin silmäätekevien) kykyä rationalisuuteen. Viime aikoina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen taas ruvennut epäilemään suomslsisten erityisesti miesten kykyä rationalisuuteen.
   Maasta on tullut media- ja somediktatuuri jossa ämmämäiset poliitikkomiehet riitevät siitä kenellä on pienin ja valta on EK:n kabineteissa.

   Poista

 5. Antti Rinne valmistui oikeustieteen kandidaatiksi Helsingistä puolessatoista vuodessa 1988 kun oli aikaisemmilta kiireiltään sinne kerinnyt. Näitä aikaisempia oli värikkäimmästä päästä hommat sahatyömiehenä ja kaksi vuotta Veikko Sinisalon autonkuljettajana ja lavakokoajana. Mitä ilmeisimmin kyse oli Sinisalon riemusaatosta läpi ja halki Suomen Pohjantähden merkeissä. Ilmankos joku juristintutkinto oli sitten vain suupala. Rinteen molemmat vahemmat olivat myös juristeja. Rouvansa Heta on kesäteatteriaktiiveja.

  Ay piireissä STTK:laisena teollisuuskonttoristien teknikoiden jms. edunvalvojana PRO:ossa Rinne oli rohkea aloitteellien ja lakkoilevan sorttinen. Puheenjohtajakaverit SAK:sta vetivät miehen puolueen johtoon.

  Kun äsken luin E.K. Louhikon Teimme vallankumousta muistelmat (1943) ja Vallu Liljeströmin elonkulkua poikansa tämän syksyisestä olen kerinnyt 300 sivua, niin olipa meillä kunnon kovia tahtovia tietäviä suuntatietoisia miehiä! Ja Irishman kertoo US hyvinvointi-turvaverkon kutomisesta, nyt teatterissa. Kiehtova 3t 30m saaga. Eläkesäätiösosialismista tuli sitäkin mutta varsinkin muuta. Historia on taidetta, tylsien arkistoistujien vaivanpalkka = jälkeentulijoiden rohkaistua.

  Tänään 3.12. klo 17 SP rahamuseossa ilmituodaan ja vastaan "Miten tehdä hyvää sijoittamalla?" Kai parempaa säätä ja muuta kaunista. Asialla ovat Snellmannin selän takaa Susanna Hanna toinen Hanna ja Jenni. Voisin sanoa, että homma hoituu kuten nytkin. Hyvää työtätekevien massoille Aasiassa ja eliiteille Amerikoissa Euroopassa. Muut sitten ovatkin väliinputoajia.

  Lisää jeesustelua. Hillittömästi rakentamista väyliä ja taloja entisten sijaan. Omistajiksi tulevat raharattaiden vihnasta kiepunnasta kiihdyttäytyneet hemmot. Vanhoista yrittäjistä ei näiksi ole. Ostetaan pois hyvään hintaan. Ihan wanha raha pysyy rattailla. Perustulo lyödään käteen poislyödyille tai poisjättäytyville. Homma luo jos mitä instrumenttia koteihin viihtyä huvissa ja napostelussa.

  Pikataival on mutkainen ja mäkinen, välillä poiketaan ojan puolella ja kynnetään katollaan. 2008 näytti kuinka käy kartturitta, mutta katselijat nostivat kuskit paikoilleen ja ralli jatkuu.

  Arkaaiset aijat ovat meitä lähellä. Elleivät ne olisi unohdettu häpiä, ne voisivat olla kompassin napasuuntimet. Se kun Snellman ihan vasta sorti maaseudun ja säätylakisten kauppa- ja käsityövalmistus kaupunkien hengen. Ne, maa ja kaupunki kun olivat toimineet kättä päälle ja sanan voimalla ja konsensuksen lihaksi tulemisella ennen sitä vallesmannin puskutraktoria.

  Asia ei siitä parane että Ranin toivotteli sen vääränrahan haarakonttorin tervetulleeksi Kuopioon ja itsensä asiakkaaksi ja valvojaksi. Henki pääsi pullosta ja villiytyi. Saastamoinen pani paremmaksi mitä neuleisiin tuli, hän vei -ei lankarullia vaan pellavalangan koivusorvattuja puolasydämiä lankatehtaisiin Lancasteriin ja sieltä puolattuina kaikkialle maailmaan kalsareiksi kudottaviksi. Ja sitä rataa.

  Seuraavaa pyssäystä odotellessa sijoita vaan arvoissa nouseviin asuntoihin. Arvopaperit eivät pala, vaan jäätyvät. Vuokrarahat saa valtion kautta. Meritokratia pelastaa koko porukan.

  John Dizard äänenjohtaja FTfm rahastolehdessä joka maanantai, kertoi miten homma kävi 1866 kun vekseleitä tulvi takaamoista heikkohermoiset säikäyttäen (vrt.2007-9). Ne jätettiin zombeiksi. Dizard ja oppineet Amerikassa jo varautuvat -ja rahamiehet varautuvat varautumiseen ja sen jälkeiseen ; on samassa lyhyessä artikkelissa 18.11.

  Pitäisi lukea Emil Schybergsonin Finlands bank vuodelta 1911. Mutta kun olin jäänyt kouluun jumiin, sekin sivistystyö odottaa, haudan takana kai, voi pee.Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, Sjöstedt! Pitkästä aikaa ymmärrettävä kommentti!

   Poista
  2. Ainakin se alkaa lupaavan ajankohtaisesti, mutta siirtyy hyvin pian - kuten joka ainoa Jukka S:n kommentti - lennokkaan persoonallisesti pankkeihin, rahaan ja vekseleihin.

   Poista
 6. Ennen vanhaan uskoimme, että korkeisiin virkoihin pääsevät parhaimmat.
  Nykyään tiedämme, että korkeisiin virkoihin joutuvat joutavimmat.
  Feministinä en puhu Rinteen tyttökerhosta. Mutta olisi tietysti hyvä, jos olisi kokemusta, järkeä, tietoa ja suora selkä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, suora selkä se puuttuu sinultakin.

   Poista
 7. Kuvitus lienee vuodelta 1918. Työväentalo palanut.

  VastaaPoista
 8. Ihme ja kumma, ettei täällä esiinny enempää porvariston ilakointia, vaikka siihen olisi jonkinmoinen tilaisuus.

  VastaaPoista
 9. Ad omnia: tämä kirjoitus on siis kirjoitettu ja julkaistu vuorokautta ennen hallituksen kaatumista eli A. Rinteen sielunmessua.

  VastaaPoista
 10. Niin, ei se tietenkään mieltä ylennä jos hallitus kaatuu syystä tai toisesta. Se tuo mukanaan erilaisia riskejä joiden ei toivo toteutuvan.

  Olen vahvasti sitä mieltä että ministerin eikä pääministerinkään paikka saa olla mikään poliitikon hillotolppa vaan niihin tehtäviin on ehdottomasti valittava todella päteviä ja osaavia ihmisiä. Mielellään sellaisia joilla on myös akateemista pätöä ja käytännössä osoitettua taitoa hallita suuria kokonaisuuksia ja asioita. Kyse on koko kansakunnan johtajana toimimisesta eikä siinä voi ryhtyä harrastelemaan tai vielä pahempaa, velttoilemaan ja välttelemään, puhumattakaan että ryhtyy poliittiseen juonitteluun ja ryhtyy valheita syöttämään hallituskumppaneilleen, eduskunnalle ja julkisuuteen.

  VastaaPoista
 11. Valitettavasti olen muutenkin ollut panevinani merkille, että Rinne puhuu julkisuudessa mitä sattuu. Sen vuoksi alan epäillä, mahtaako hän olla lainkaan sisätöihin sopiva henkilö. TYHMÄÄ PORVARIN HÖPINÄÄ.

  VastaaPoista
 12. Pitääskö pääministeriä vähän tuulettaa? Viätäs meriurhojen saunaan ja annettas tiaronantoja pualemmetrimpinkallinen ja lappuhaalari kesäks, ei se Erkonkaan Aatos lepolassesta minnekkään selittelemään hypänny.

  VastaaPoista
 13. Tänään näyttää siltä, että meille esitettiin tarkkaan käsikirjoitettua kuviokelluntaa viime viikolla. Välikysymysäänestys olisi hajottanut keskustan rivit ja hallitus olisi kaatunut. Siitä tuloksena uudet vaalit. Perussuomalaiset olisivat saaneet eduskuntaan enemmän edustajia kuin SDP ja Keskusta yhteensä. Sehän tällä näytelmällä toistaiseksi estettiin.
  Nyt jatkavat samat tekijät sileänaamaisesti hallintoa. Onnea!

  Katsomossa aplodeja antaa Kunnaksen Ilkka

  VastaaPoista