Sivun näyttöjä yhteensä

30. syyskuuta 2019

SeutuJäämme tutkimaan, löytyykö Pikettyltä viisasten kivi. Hän vakuuttaa jo tuhatsivuisen kirjansa esipuheessa, että kyllä löytyy. Eriarvoisuuden räjähdysmäinen lisääntyminen on kysymys, jota ei saa jättää taloustieteilijöille, sanoo taloustieteilijä.

Ranskalaisilla on tämä perinne. Heille tutkijat, jollaisia sanottiin ennen filosofeiksi, ratkaisevat yhdellä iskulla kaikki maailmankaikkeuden ongelmat ja muutaman ylimääräisen.

Omista kotijumalistani F. Braudel teki tämän kapitalismin historiassaan oikeasti. Nyt, 30 vuotta valtavan suuren ja joka suhteessa uudenlaisen teoksen (jota ei tietenkään koskaan suomennettu) ilmestymisen jälkeen sen totuudet on merkittävän osin sivuutettu. Juuri niin tulee tapahtua. Tiedonhaluinen lukija todennee, että esimerkiksi brittitutkija Abulafia on arkeologiaan ja muun muassa kielihistoriaan tukeutuen piirtänyt talous- ja kulttuurihistorian uuteen muotoon pronssikaudelta alkaen. Eikä keskeytymättömän kehityksen kehto ollut Rooma, vaan Etruria. Paitsi jos se sittenkin oli Sardinia. 

Ranskan johtavista tyypeistä Michel Foucault muutti hyvin paljon ja inhimillisemmässä mittakaavassa Pierre Bourdieu ja sitten Bruno Latour. Kaikki pitivät kiinniperinteestä kirjoittaa niin ihmeellisesti ja sokkeloisesti että tuloksena oli eräänlainen kuuromykkien kuorokilpailu. Tiedän mistä puhun, sillä olin suomentamassa Foucaultia. Siinä oli välillä tunnekuin olisi yrittänyt syödä pilvenhattaroita.

Suppeammin ja ensi vaikutelmani mukaan vakuuttavammin kirjoitta Wienissä toimiva nuori professori Philipp Ther. Kirjan nimi on englanniksi Europe Since 1989 ja se on juuri ilmestynyt suomeksi nimellä Euroopan historia vuodesta 1989. Uusi talousjärjestys (Vastapaino).

Ther luettelee suuret vallankumoukset: Ranska 1789 ja samoihin aikoihin Yhdysvallat, puoli Eurooppaa 1848, Venäjä 1917 ja Eurooppa 1989. Hän huomauttaa, että vallankumous vaikuttaa naapureihin ja saman verkoston solmuihin joskus nopeammin ja rajummin kuin emämaahan. Hän ei mainitse Suomea 1918 mutta olisi hyvin voinut mainita. Saimme vapauden Saksan yleisesikunnan mielijohteesta, kun Lenin toimitettiin Saksan rahoittamana Pietariin aiheuttamaan epäjärjestystä, ja Saksa itse sopivasti kaatui kuin lankkuaita kohta sen jälkeen, kun Suomi oli sitoutunut sen aina uskolliseksi siirtomaaksi (maaliskuu – marraskuu 1918).

Piketty ja Ther ovat samalla asialla väittäesään, että etenkin uusliberalismi  eli Reagan ja Thatcher edistivät taloutta yhteiskunnan kustannuksella. Sosialismi kyllä kaatui, mutta samalla syntyi, siis 1989 tämä Trump – Putin – Brexit -ongelmavyyhti. Jos vielä mainitaan Intia ja Kiina, tiedämme tilanteen, josta ei enää selvitä rahalla ja aseilla, joihin viimeksi kuluneet vuosituhannet on totuttu turvautumaan.

Mihin investointipankki siirtyy, kun sen pilvenpiirtäjä on puolillaan muovinsekaista vettä, eikä ilmaa voi oikein hengittää? 

Akinakin valistuksen projekti, joka alkoi 1700-luvun loppupuolella, on ohi, eikä edustuksellinen demokratia ole markkinatalouden automaattinen tuote, kuten ennen kuviteltiin.

Kun paska lentää propelliin, me professorit tapaamme puhua paradigmanmuutoksesta. (…jatkuu)

16 kommenttia:

 1. En tiedä mitä mieltä muut ovat eikä se minua kiinnostakaan mutta minun mielestäni tässä professorin alustuksessa/esseessä on tiheään tilaan puristettu tämän päivän tilanne. Ja se, mitä kautta/via me maapallon immeiset tähän olemme löntystelleet.

  VastaaPoista
 2. Aha, kelluva valuutta? Ookkeii...

  VastaaPoista
 3. "edustuksellinen demokratia ole markkinatalouden automaattinen tuote, kuten ennen kuviteltiin."
  Ei kuviteltu. Kyllä aito kansandemokratia on sosialismin tuote.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sorry vaan, mutta en ymmärrä kommentin logiikkaa.

   Poista
  2. Markkinatalouden tuottama edustuksellinen demokratia edustaa markkinoita.
   Sosialismi edustaa kansaa. (Kansallissosialismi eli aito demokratia)

   Poista
 4. Kävijälaskuri 10 700 096

  Ehkäpä pilvenpiirtäjäpankkiiriliikkeen pahalaisen ei ole viisasta ainakaan laukaista sprinklereitä.

  I. H.

  VastaaPoista
 5. " Mihin investointipankki siirtyy, kun sen pilvenpiirtäjä on puolillaan muovinsekaista vettä, eikä ilmaa voi oikein hengittää? "

  Mikäpä on arvio, ehtiikö tuo skenaario toteutua ennen seuraavaa jääkautta?

  Nythän IPCC:n hurjimman skenaarion mukaan merenpinnat nousisivat jopa noin metrin seuraavan 100 vuoden aikana. Ja hiilidioksidin määrän pitäsi olla 5 - 10 000 pmm:aa nykyisen noin 400 ppm:n sijaan ennen kuin se rupeaisi lainkaan aivastuttamaan. Noihin pitoisuuksiin ei päästä lähellekään, vaikka kaikki fossiilinen hiili poltettaisiin.

  Meinaan vain, että jos tällä blogilla sattuisi olemaan joku nuorikin lukija, ei häntä pitäisi ihan mahdottomilla pelotella.

  Osa nuorisosta on kovin ahdistunutta jo entuuduestaan tästä taas kerran vääjäämättä edessä olevasta välittömästä maailmanlopusta. Tekevät jo kohta itsemurhia pelkästä kuolemanpelosta. Siihen yllyttäminen olisi kai edesvastuutonta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina täällä valehtelemassa. Vedenpinna nousu on siis laskettu vuosisadan loppuun mennessä. Iso osa silloin elävien kirjoissa olevista suomalaisista on jo syntynyt. Kyse ei ole enää mitenkään kaukaisesta tulevaisuudesta.

   Poista
  2. Metri ei ole vähän vaan paljon.

   Poista
  3. "Metri ei ole vähän vaan paljon."

   Tilanteesta riippuen metri on vähän tai paljon.

   Mutta kovin ovat matalia ja matalalla investointipankkiirien pilvenpiiräjät, jos ne jo metristä ovat "puolillaan muovinsekaista vettä".

   "...valehtelmassa". Sen verran tuohon, että korjaus on pakallaan. Sanotaan siis pahimman skenaarion mukaan jopa 1,2 - 1,4 metriä sadassa vuodessa yhden metrin sijaan (näissä on tosiaan syytä olla tarkka, koska nuo luvut niin tarkkaan jo tiedetään ;) )

   Sata vuotta on kovin lyhyt aika, melkein jo tätä päivää, siinäkin olen samaa mieltä. Pointtini oli kuitenkin avan muualla, mutta jos se meni ohi, en osaa oikein auttaa.

   Poista
  4. 1,0 m.

   Kauppatori ei ole muuttunut miksikään Signe Branderin ajoista, veden kohottua 1 m normaalista ei tarvi paljon blosaa, pari päivää 10-12 m/s eräästä suunnasta niin koko toria huuhtovat aallot mutta lisääkin tulee ajoittain kun vedenpinta kohoaa voimakkaalla matalapaineella metrin verran.

   Arvaan. Sieltä joku kohta kiekaisee että metri sinne - metri tänne, jetsulleen ihan varmana joo mutta ei välttämättä koska - no, mä oon Eri Mieltä mikä on aalto, tori, ja varmuudeksi ehdottaa että S. Branderin kuviin ei voi luottaa, se tiedetään siitä että hän ei ollut facebookissa kuten kaikki metrikepit ja villit älyköt.


   Poista
 6. Milloin paradigman muutos laskeutuu ns ilmastotieteeseen?

  VastaaPoista
 7. Olemme Euroopan sivistyksestä sivussa edelleen kun merkittävien ulkomaisten kirjoittajien teoksia on vaikea saada alkukielellä eikä käännöksiäkään tule. Kustantajilla ja kirjatukkureilla on mielestäni pikkuisen sivistyksellistä velvoitetta hankkia muutamat kappaleet alkajaisiksi jotta ihmiset ylipäänsä voivat ne tiedostaa ja hankkia. Kirjastoihin ei taideta nykyisin enää sellaisia ostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja nykyään vieläpä pahasti pakkoenglannin vankeja...

   Poista
 8. Mitenhän pirussa blogisti on bongannut tuonkin Therin teoksen. Pisteet siitäkin.

  VastaaPoista

 9. Juhlapäivä. Juha Siltala livenä klo 16.30 Tieteiden talo, ent.flikkalyska. Säkäkkä tyttöystävä tai rouva Saarikivi ja Janne itse tietysti, heidän alta kouluikäinen tyttönsä jolle Janne loi silmäyksen pari ja kädenheilautuksen astuivat vähän empien kuin varpaalla koetellen Saliin 505 viime tiistaina. Ja valloittivat. Tiekkaria asentaessa "haenpa uusia kuvia googlesta kun kännykkä piti jättää himaan, jotta poikakin suostuisi sinne jäämään" -pelaamaan. Ihana perhe. He nostattivat samassa Salissa 505 hengenvirtausta ylevää henkistä ja käsitteellistä ylemmäs atomeista ja kihomadoista.

  Luonnonfilosofisen yhdistysen originelleja oli koolla. Ja hartaina. Janne vitsaili wanhastawasta hengenalasta. Mutta tulipa otetuksi harmaapartojen vakaasta laajasta ymmärtämisen palosta. Niin et näin.

  Siltalankin tiedän. Häntäkään en tunne. Se on hyvä. Vuosia ennen 2008 Siltala selvitti palkkatyön ja -työläisen esiinmurtautumista edeltäneistä holhokin pakkotyö osasta. Seurasin pitkän luentokurssin paremmalla läsnäoloprosentilla kuin kai yksikään toinen ehkä sadasta. Siltala piti itsestään selvänä ja naureskeli päiväkohtaiselle asiantuntemus asianomaistieteen sanalle. Siltala siis tiesi sisuksissaan minkä The Big Short ja John Paulson syvemmillä US sekasotkurahan lähteillä peräti ammensivat miljardeiksi itelleen ja biljooniksi wanhalle rahalle -ja uuspankin propellitaseen sisärengastraderit ja kiero.kierto.sopimus lawyerit matemaatikot saivat miljoonista satoihin bonusta.

  Kantsii matkustaa pidemmältäkin kuten Turusta jonka Kirjamessuilla ei miehiä ensi viikonvaihteessa nähdä.
  On tänään muutakin. On tänään räjähdysherkkät kaksi Suomen kansaa: Rajat geeneissä ja rajat kartalla. Asiaan uskaltautuu dosentti Jukka Palo. Tiedekulma. Siellä sentään ääni kantaa yhä. Tuskin enää kilpailutettavan huollon jälkeen. Että siksikin sinne.

  Motoristin asuinen valepuku? yllä Saarikivi tutkijakollegion toimesta ja omasta halusta nousi useasti Aleksilla kahvilan perällä jalkojensa juuren kokoontuneiden älyttäjiensä fanittajiensa keskuuteen. Jos oli Janne tiistaina yllätetty ikämiesten parissa, niin olipa äärimmäisen varautunut Paavo Väyrynenkin vuosia sitten kun kävi puheille Jannen kanssa ja koki syvästi ymmärtävän asennoitumisen tältä toiselta ugrilta. Kadulla Paavo pyyhälsi ohitseni ikivanhassa vaaleassa ulsterissaan. Kyllä kaupungista sivistyshauskaa löytyy ja jos vielä panee sanoja paperille niin tuntee jopa yhteisyyttä, flaskia toki ja kätkettävää. Mutta pitää kirjassa.Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista