Sivun näyttöjä yhteensä

24. elokuuta 2019

KlooripromatsiiniSatun inhoamaan sitä kirjallisuuden lajia, jossa tehdään selkoa omista vastoinkäymisistä, ja yleensä, ainakin jos tähtäimessä on kansallinen kirjallisuuspalkinto, osoitetaan syypääksi elämän vaikeuksiin äiti tai isä tai sitten puoliso tai joku puiolisoista.

Siksi sanon vain mainitsemalla, että tunnen erittäin hyvin angstin, depression ja monien psykoosien vaikutukset. Useimmat tuttavat, joilla oli alan ongelmia, tekivät itsemurhan tai joivat itsensä määrätietoisesti hengiltä. Kokemuksia on, vaikka periaatteen tunnen: ei pidä yrittää ”auttaa”, kun ei ole koulutusta eikä siis järjestelmällisiä tietoja. Sitä vastoin pelkkä käyminen ja läsnäolo on hyvä lääke, koska monissa tapauksissa ja monille yksinäisyys on hermomyrkky.

Oletteko muuten huomanneet, että hyvin suosittu väkivaltaviihde eli osa elokuvien ja kirjojen maailmaa toistaa aivan uskomattoman hienosti sitä harhaisuutta, jota hoidetaan psyyken lääkkeillä? Esimerkiksi suuri ihanteeni James Ellroy kirjoittaa tekstiä, joka on kuin suoraan tee-se-itse-bipolaarisen potilaan käsikirjasta. 

On hienotunteista olla huomauttelematta asiasta, mutta Päätalon komea sarja on paljon muun ohella kaunokirjallisuutemme paras kuvaus mielen vaikeasta järkkymisestä. Ensimmäinen uhri on isä Herkko ja seuraava on Kalle itse.

Jopa Päätalon yhteydessä aina mainittu yksityiskohtaisuus ja suoraniitisyys on hyvinkin keskeinen piirre eräissä lääketieteen tuntemissa johdatelmissa. Ja Koillismaa-sarjan lähes hallitseva mustasukkaisuus on kuvattu asetelmana, joka menee kirkkaasti yli kaikkien luonnehäiriöiksi luonnehdittujen.

Sanon varmuuden vuoksi, että minun silmissäni Päätalo on Linnan ja Waltarin rinnalla valtavan hieno taiteilija. Ja lisään vielä, että Sillanpäällä oli sekä hienoja kuvauksia että laaja oma kokemus psyyken hauraudesta. 

Tällainen johtaa helposti latteuteen ”kaikki taiteilijat ovat hulluja”. Olen joskus vastannut tuohon, että eivät ole. Kyllä yleisö on vielä hullumpaa.

Katsokaapa Ylen uutisia ja arvioikaa, mikä osa maailman polttavista ongelmista olisi hoidettavissa modernilla lääkityksellä. Siellä näyttää olevan politiikan ja liike-elämän huipulla kovin paljon väkeä, josta tulee mieleen esimerkiksi Wikipedian metamfetamiinista mainitsema: 

”Tämä johtaa myös keskittymiskyvyn ja valppauden parantumiseen, ruokahalun vähentymiseen ja väsymyksen tunteen poistumiseen. Nämä vaikutukset yhdessä muodostavat metamfetamiinin aiheuttaman euforisen, hyvän olon ja älykkyyden tunteen. Vaikutukset ovat tavallista amfetamiinia huomattavasti voimakkaampia, samoin vaikutuksen loppuessa vieroitusoireet saattavat olla hyvinkin paljon pahemmat kuin tavallisella amfetamiinilla. Metamfetamiinin jatkuvan käytön on raportoitu aiheuttavan aluksi ”petollisen kuherruskuukauden”, jolloin käyttäjä ei huomaa lainkaan aineen huonoja puolia. Tämäkin ns. ”kuherruskuukausi” on henkilökohtaista ja aineen huonot puolet saattavat ilmetä jo ensimmäisellä käyttökerralla hyvinkin vahvoina.”

Huonoja puolia ovat kognitiivisten toimintojen vauriot, nauttimiskyvyn katoaminen ja kuolema.

Aineiden päihdekäytöstä minulla ei valitettavasti ole lainkaan kokemuksia. Sitä vastoin psyyken vaikutuksesta läppäviasta alkujaan aiheutuneeseen sydänvikaan on, runsaasti.

5 kommenttia:

 1. Kyse on varmaankin Taatasta eikä koko kansan Siltsusta.

  VastaaPoista
 2. Tulee mieleen, että kirjoittaja haluaa kuvata tilanteen, joka esitetään kirjassa "Hyväntahtoiset": sen sijaan että käytti metamfetamiinia, kirjan kohokohdassa nenänsä menettänyt diktaattori olisi voinut käyttää klooripromatsiinia.

  Valitettavasti molekyyliä ei spiidi-diktaattorin elinaikana vielä ollut keksitty, mutta vahva se aine on: kaikki solun toiminnot - koeputkessa - sammuvat aineen vaikutuksesta ilman, että solu kuitenkaan kuolee (siis klooripromatsiinin läsnäollessa).

  Hyväntahtoiset-kirjan on laatinut Jonathan Littell-niminen, 1964 syntynyt ranskanjuutalainen kynän mestari.

  Suositan Klooripromatsiinista kiinnostuneille.

  VastaaPoista
 3. Professorit ja muu valtaeliitti suhtautuu häikäilemättömän kyynisesti itsemurhaan, johon ovat ajaneet alaisensa tai jonkun muun. Harva ilkeää osoittaa sen asenteen julkisesti. Parempaa asennetta osoittaisi sen selvittäminen, missä yksiköissä ja keiden johdossa alaiset ajetaan itsetuhoon. Mielenvikaiset, ahneet ja alaisilleen kateelliset esimiehet ovat hengenvaarallisia alalleen ja alaisilleen. Onko mielisairaus tarttuva tauti, koska se jyllää erityisesti joidenkin oppialojen professoreissa?

  VastaaPoista
 4. Sinä taidat olla tutuistani, jos niin voi olla, ainut lakimiestaustainen, joka on eläkkeellä muutoin kuin mielenterveyden vuoksi sairaseläkkeellä.
  Catch 22?

  VastaaPoista
 5. Tjaah, no sen verran tätini Aino-Inkeri ponnella kerran.puolsi lausumaani itsekummeksuntaa että katsahti.kauniin hymynsä vaikutuksen toimivuuden tarkastettuaanja sanoi: 'Niin! Kun sulla on tuota Tempperatuuria!"

  Ne olivat toden totta makoisat naurut! Yleisen masentavan mielalan.suunnanmuutos oli 180 astetta. Täydessä vajhdissa. Mitäs tämä on? Minä en vaan kysy. Notta kesken aamukahvin nyt kuumemittaria tässä iässä sentään vielä tarvita.

  Mielialamittari! Pankaapa tulemaan sellainen niin kokkeillaan mahtuuko ja mihin.

  VastaaPoista