Sivun näyttöjä yhteensä

4. maaliskuuta 2019

Maahinen istuu kiukaallaKun tuon vasemman napin kääntää niin että valkoisen ja mustan raja osoittaa ylös, kiuas alkaa lämmitä. Se on munakello. Oikean puoliseen ei tarvitse kajota. Se on tavoiteltu lämpötila.

Viisas lainsäätäjä määräsi kaikki kiukaat runsaat kymmenen vuotta sitten sellaisiksi, ettei tule enää palvattua arkkitehtia. Ainakin kaupunkilegendan mukaan siis jossain, ehkä Espoossa, ammattimies oli sammunut koskenkorvapäissään lauteille, ja kiuas sen kuin paahtoi…

Nykyisin ne sammuvat siis omia aikojaan.

Eilen tuli ikäviä muistoja. Haalea sauna on ikävä. Edelliskerralla kiuas oli poksahtanut, joten nyt päättelin, että vastus.

Koska asun äärimmäisen ylellisyyden keskellä, olin aika vähällä vaivalla todennut verkosta yllättävän asian: tuo vanha kiukaamme on edelleen myynnissä oleellisesti samanlaisena. Tuttu sähköurakointiliike tästä kylältä antoi arvaamani vastaukset. Ei kannata vaihdella vastuksia. Menevät loputkin ennen pitkää. Ja että verkkovirtaan yhdistäminen vaatii urakoitsijan, jolla on oikeudet. Ja että uusi on halpa, pari saturaista. Ja uudet kivet päälle. 

Olin ajatellut kaataa muutamia tukkeja ja ruveta veistämään tuohon rinteeseen itselleni savusaunaa. Kerran teimme niin. Veljeni kuvasi siitä puolen tunnin dokumenttifilmin. Tosin tekijä oli kirvesmies, ja hyvä sellainen, vaikka paha suustaan. Mahtaako Karkussa kasvaa erikoisen hyviä timpureita? Äidinisäni oli sellainen. Laudoitti ja raudoitti Äetsän voimalan padonkin. Vuosi oli 1920. Ansaitsi rahaa ja muutti Pohjanmaalle. Tyrvään seudulle elettiin varsinkin kolkoissa tunnelmissa. Vammalakin oli poltettu sisällissodassa.

Joskus tuntuu, etteivät ihmiset osaa ottaa iloa irti elämästä. Minusta yksi elämän suurista nautinnoista on kävellä pakkasessa pelkkä saunatakki päällä saunasta kotiin, kaikki 20 metriä, niin että niskatukka on sisään tullessa pienessä jäässä.

Joskus kyllä tulee mieleen tämä surullinen tapaus, jonka sain tietooni lapsena. Kana alkoi hätäillä kun kukkoa ei kuulunut palaavaksi saunasta. Katsomaan sitä oli mentävä ja tapaus oli hyvin surullinen: kukko oli kuumaan kuollut.

Ei ole mahdotonta, että tämäkin traaginen tarina olisi Arvid Lydeckenin kirjassa ”Kotoa ja kaukaa”, siis samassa, jossa on tämä ilmastonmuutosta enteilevä ”Lumisade Afrikassa” ja se Nokia-henkinen tapaus, kun marakatit keksivät matkapuhelimen. Innovaatiotoiminnasta on mieleen syöpyvä toteamus: elehvantti, vanha setä, kommenrvenkit keksi.

Myös maahanmuuton kipupisteitä sivutiin: Pepe oli musta, niin mustan musta, ja sekös vasta herättääkin kummastusta.

Dolby-stereo-löylyt saa kesällä paikassa, jota en kerro. Se savusauna on vanhaan, holtittomaan tapaan aivan vesirajassa. Olisiko niin, että sisään lämpiävän sulo olisi esimerkiksi nuoremmalle kansanosalle tuntematon? Mutta tietenkin sellainen edellyttää harrastuneisuutta. Lämmitys ja siintyminen vievät tunteja. Ja tarvittava lämmin vesi kuumennetaan erikseen taivasalla muurinpadassa ja nostellaan siitä läkkipeltiämpärillä  halukkaiden käyttöön.

18 kommenttia:

 1. Marakattien innovaatiosta on liikkunut sellaistakin ajatusta, että loihdittiinko siinä kuitenkin ns. aikuisviihdeviestintälaite: "Häntä pannaan toiseen korvaan, toinen kärsää käyttää..."

  VastaaPoista
 2. Niin, parisen kertaa olen tavannut saunan lämmittäjän joka ensimmäistä kertaa kiertää tuota ajastinta ja tietysti ei ymmärrä ettei sitä saa kiertää liikaa josko tunnissa aikoo saunaan ehtiä. Ja etteivät vastukset palaisi ennenaikaisesti, pitäisi kivet ottaa kerran vuodessa pois, latoa takaisin, imuroida kivipuru ja näin varmistaa että ilma pääsee kiertämään alhaalta ylös vapaasti. Tosin omasta kiukaasta hajosi se kolmivaiheinen termostaattikytkin ja turhaan ostin yhden uuden vastuksen kun se olikin vielä ehjä. -Murphy_

  VastaaPoista
 3. Kuuleha sie omatomine metsur. Tukkiloi ei kaadeta Puita kaadetaan ja niistä voidaan tehdä tukkiloi jos satutaa ossaamaa.

  VastaaPoista
 4. Läheiseni kuoli joitakin vuosia sitten nukahdettuaan humalassa saunaan. Hänkin oli ammattimies, ei kuitenkaan arkkitehti. Tulin siinä yhteydessä tietämään, ettei tapaus ollut edes ainutlaatuinen. Urbaanit legendat voivat siis olla tottakin, vaikka hevosmiesten tietotoimisto välittää mieluummin juttua juopon tuurista.
  Hyvä siis, että kiukaita on parannettu - kuka vain noukkisi ne vanhan malliset saunoista pois poikkeen.

  VastaaPoista
 5. Ja mitä ympäristörikoksiin tulee taitaa Ympärisö ja liikenneministeriö olla tällä haavaa suurimpia rikollisia salliessaan tuhoisan myrkkykemikaalin jota valehdellen kutsutaan maantiesuolaksi jota se ei siis ole. Tuota kemikaaliliuosta levitetään aivan hulvattomasti teille vaikka ei ole mitään tarvetta. Kuiva -5-6 asteen pakkanen tie kuiva mutta eikun rosvot vaan syytämään litkua tielle. Tämä kemikaali on suurta MYRKKYÄ ja syövyttää asfaltin hetkessä reikiä täyteen. Näin se kartelli toimii. Siis asvaltinlevittäjien bisnes aivan selvästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. I. H. (pikkucitymies)tiistaina, 05 maaliskuuta, 2019

   Terve!

   Miksikä tarkalleen kutsutaan tätä kyseistä ainetta jolla kestopäällystettä saadaan menemään näppärästi kaupaksi? Mikäli kalsiumkloridi (yleisesti kutsuttu maantiesuolaksi) ei ole kyseessä, mikä on kyseessä? Onko kyseessä jokin luonnossa hajoamaton jäänestoaine? Lentokenttien kyseenollen on aikaa sitten Suomessa lopetettu niiden käyttö. Silkkaa vetelyyttäni en ole tarkistava tätä Ympäristöministeriöstä, jo yksin työsuojelun periaatteet ovat järjestään selvät ja loogis-matemaattinen mieleni osa ärhentelee ja kammertautuu kyljelleen norttiaskia hapuillen ettei kyllä ole asia aivan selvä sillä että 'kemikaalit on kaikki myrkkyjä'.

   Asvaltti on epäterveellistä. Tämän hoksaavat pikkulapset oitis pyöräilemään opetellessaan. Isommat lapset joita motoristeiksi kutsuttakoon eivät ajoittain - tai sanokaamme: aina ajoissa - muista tätä. Työsuojelullisesti bitumihöyryt ovat karsinogeenejä ja se tarkoittaa muuta johon tässä ei ole rönsytiloja. Väite on selvä, epäterveellisyys vaarantaa terveyden.

   Aidolla oluella aateloitu asvaltti kaunistaa kaupunkia ja on helppohuoltoinen haisten vähemmän virtsoille, ulosteille, natsoille ja lasinsirpaleet on sen päältä miellyttävää poistaa. Nurmikko teettää työtä merkittävästi enemmän näiden tekijöiden suhteen.

   Saastuttavat ihmiset pois kaupungeista, kaupunkisuojelu kunniaan!

   Terve vaan terve.

   Poista
  2. Eikös teillä jäänestoon käytetty tiesuola ole useimmiten natriumkloridia, eli ruokasuolaa. Myös kalsiumkloridia käytetään. Kumpi näistä sitten on se salaliiton levittämä aine? Vai onko jotain muitakin salaisia ainesosia?

   Lentokoneiden jäänestoon käytetään nykyään propyleeniglykolia jota ei pidetä varsinaisesti ympäristömyrkkynä, vaikka se hajotessaan luonnossa onkin varsin pahanhajuista.

   Poista
  3. Ekoteko: ostakaakin kovametallipiikein nastoitetut kengät tahi saappaat. Torjuntavoitto sano mummo hangessa.

   Poista
  4. Tämä on tutkittu. Kemikaali on tiehöylänkuljettajan lakin hikinauhan tiivistynyt tuskanhiki. Varma tieto. Pirullinen aine kerrassaan ja erinomaisen ikävä taipumus olla hajoamatta luonnossa. Aseplutonium hajoaa itsekseen mutta työmiehen selkänahka ei sillä se uudistuu sitä mukaa kun sitä akkalainen saunan päälle krahnuttaa. Lakki luokitellaan haitalliseksi ja mikäli sellainen sinkoutuu tiehöylän ohjaamosta tulee ajaa pientareelle ja pysäyttää oma ajoneuvo.

   Tarkkaavaisuutta liikenteeseen, kohteliaisuuteen on aina varaa.

   Poista
 6. Eräs tämän blogin merkillinen viehätys on aiheiden laajassa kirjossa.

  Sauna ja sen paremmuus on hittiaihe jos mikä. Kukapa ei oloansa kohentaisi hyväksikäyttäen löylyä?

  Sellainen ihminen joka ei sauno on syrjällään ja ollaan kyselemässä mikä hänellä on, perustelkaapa, olkaa hyvä!

  Sekä puu- että sähkökiuas on hiukkasen konstikas yhdistelmmä vaan jatkuvalämmitteinen kiuas kertalämmitteisen täydentäjänä on talvisin käytännöllinen. Tämän osaa päätellä saunapätevä siinä missä lapsi mato-ongen rakenteen. Puitakin säästyy, kertalämmitteinen kesäisin on absolut toppen, jokatapauksessa.

  Sähkö nyt on sähkö. Hetivalmis ja muutenkin aikojemme tapainen, kehittyen ilmeisen verkkaan.

  Eräässä osoitteessa oli tuon kuvan pöntön edeltäjämalli, kellokytkin kesti vuosien kovan käytön ja ryhtyi itsetuhoiseksi jääden lämmittämään kiuasta kuin itse Piru aamutotiaan. Korjautin. Uusi kellokytkin oppi edeltäjänsä tempun ja teki saman, vaihdatin kiukaan, kuvan mallinen ei matkinut edeltäjiään ja tuumin voiko hikoilukomeron ylenmääräistä löylyärhäkkyyttä säätää. Kyllä voi. Sähkömies on aika sähkäri, kolmen 2 kw:n vastuksen kytkiminä voi käyttää sähköpäätäulun automaattivarokkeita.

  Älkää tehkö tätä mikäli ette toimi tieteellisen metodin parissa työksenne, analyyttisen sosiologian parissa työskenteleviltä tämä on ehdoitta kielletty. (Insinöörikin on palvattuna melko pahaa.)

  Ostakaa ennemmin joko pienempi kiuas tai suurempi sauna. Optimikoon määrittäminen on olennaista, se ei olekaan mikään pankkitoimen palvelumyyjän pikapäissään laskettava pikkujuttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa kiukaassa nuo kolme vastusta voi sähkömies kytkeä helposti tähteen jolloin se on 6 kW kiuas tai kolmioon jolloin siitä tulee tehokkaampi 8 kW kiuas. Ehkäpä sinun on kytketty jälkimmäisellä tavalla ja liian vähän kiviä. Sähäkkyyttä voi siis säätää myös kivimäärällä jolloin jälkilämmön kustannuksella saadaan lisää lämpenemisnopeutta. Optimimäärä kyllä löytyy kiuasvalmistajalta koska liika kivimäärä voi lyhentää vastusten elinikää. _Murphy-

   Poista
  2. Tästä kiitos, oli aivan normitähtikyt eikähän pikatötsiä saa käyttää asetuskytkiminä varsinkaan siten että vaihe vuorollaan on pois mutta nyt tähän on muukin äly, eli kaksi 1 kW vahvistinta toisiin vaiheisiin. Parasta A-luokkaa...

   Muuten, 3-4 viikkokerran löylytaajuudella oliviinikivet rapautuivat jo huomattavasti, vuosittainen vaihto. Kovaa käyttöä? Mediaania varmasti enemmän.

   Optimikiuas suhteutuu tilavuuteen, lattia- ja seinämateriaaleihin sekä tilan muotoon todella humoristisesti enkä tiedä kuinka sen määrittäisi ilman n. 6 k€ hintaista Fluken ir-pistoolia. Melkein yhtä kivaa kuin kaiuttimien simulointi. Käsite sauna sisältää kyllä löylyn jossa kiukaalle paiskataan vettä mutta mitä sen jälkeen käykään on korkeampien voimien syytä, turha on ihmisen potkia tutkainta vastaan. Eikun löylyä.

   Poista
 7. Kotoinen kylyni - voiko sen suloisemmin vedota suomalaiseen! Nyt kyllä pidän taukoa Kemppisestä. Hänestä on taas tullut minulle lastikultti, kulttuuristen Coca-Cola-rekkojen joulukaravaani laakson lumiseen led-kaupunkiin.
  Kommentteja lukiessani havaitsen jälleen kerran olevani herrojen kanssa marjassa. Lermontovin alikapteeni Maksim Maksimytsin tavoin, pysyäkseni viinasta erossa, en voi vakuuttaa itselleni muuta, kuin että kaikki maailman onnettomuudet aiheutuvat juoppoudesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juoppous pitänee nähdä laajempana ilmiönä että tuo loppulause pitäisi paikkansa. Maailmassa on laajalti seutuja, joissa viinan kirousta ei viljellä, mutta onnettomuuksia, ihmisen aiheuttamina, piisaa silti viljalti.

   Lermontov mainittu, mikä hyvä. Tykkään kovin, vaikkei lie häntä suomennettu viimeiseen sataan vuoteen?

   Poista
  2. Voidaanko todistaa etteivät kaikki maailman onnettomuudet johdu huonosta kirjallisuudesta?

   John Steinbeck Hyvien ihmisten juhla.

   Ystävät ja viini ovat siunaukseksi. On edellytettävä että ymmärretään olevan erilaisia herroja joista osalta puuttuu marjatyytyväisyys. Jeesus ei sanonut tätä.

   Poista
 8. Jos ja kun joudutte vaihtamaan sähkökiukaan, suosittelen kivikorityyppistä. Niissä on kiviä runsaasti enemmän kuin tuollaisessa laatikkomallisessa, ja löylyt sitä mukaa huomattavan paljon paremmat. Ja hinta about sama kuin perinteisissäkin peltilaatikoissa. Valmistajia on useita, Iki-kiuas sen taisi tuoda ensiksi markkinoille puulämmitteisenä, mutta tuolla blogistin kuvan valmistajallakin on omat mallinsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, vaihdoin juuri vajaa vuosi sitten tuollaiseen joka kuvassa on ja tein perusteellisen analyysin pääni sisässä. Siinähän ne kiukaat ovat hyvin esillä rautakaupoissa ja voi hahmottaa niitä sekä vertailla hintoja. Lyhyt analyysini oli että hinta kolminkertaistuu sekä lämpenemisaika pitenee. Ikävin asia mielestäni on että niissä tötterötorneissa ovat käyttökytkimet ihan alareunassa ja siellä hämärässä saunassa kumartuessaan ei oikein hahmoita mitä tekee.Voisihan sieltä vetää erilliset kytkimet termostaattisäätimineen ylemmäs saunan seinäänkin mutta jälkikäteen tehtynä pinta-asennus on melkomoinen viritys. Se että käyttökytkimet ovat nykyisin kiukaassa matkaansaattavat sen automaation että tulee tarkistaneeksi onko joku tuonut pyykkiä kuivumaan saunaan tai kiukaan liki. Siksi kaipa ne nytkyään on noin oltavakin eikä eteistiloissa niinkuin aiemmin saattoi olla. _Murphy-

   Poista
  2. Tötterökiukaan sain kahdella ja puolellasadalla. Joten laatikkokiukaat maksaa alle satasen, vai?

   Asian sivusta, parhaat saunat joissa olen saunonut ovat sellaisia, joiden lämmitys kestää toista vuorokautta.

   Saahan sitä mikroaaltouunillakin nopeasti evästä suuhun, tietysti, joten mikä ettei nopealla kiukaalla hien pintaan. Mutta löyly ovat sitä paremmat, mitä enemmän kivimassaa on kiukaassa.

   Poista