Sivun näyttöjä yhteensä

5. maaliskuuta 2019

Luulin rahojani puhtaiksiHaluaisin tietää, miten tuottava liiketoiminnan osa rahapesu on Nordealle ja muille pankeille. En tiedä. En edes vihjaa että ne olisivat oikeudellisesti mukana tuossa toiminnassa.

Yleensä maksujen välittäminen ja vastaanottaminen on pankeille hyvää liiketoimintaa. Palveluhinnastoja oli vaikea löytää verkoista, ja moni kohta oli varustettu sanalla ”vähintään”. Tiedustelun tekeminen vähintään 200 euroa. ”Mikäli tiedustelu tapahtuu Nordea, Suomen toimesta, palkkiota ei peritä.”

En ole kuullut, että pankki tekisi paljonkaan omalla kustannuksellaan. Rahan tallettaminen, maksun väittäminen ja lainan nostaminen maksaa.

Eikö näin pidä ollakin? Se on tärkeää, osaamista vaativaa toimintaa. Mutta eilen johtaja von Koskull toisti seitsemän kertaa, että Nordea on investoinut 0,7 miljardia rahanpesun selvittelyyn ja työvoimaa on toista tuhatta. Ja hymyili päälle isänmaallisesti.

Onko nyt niin, että lainsäätäjän pakottama pankki joutuu maksamaan omistaan ylimääräistä melkein miljardin?

Mitä tästä sanovat osakkeenomistajat, siis se osa, jonka mielestä omistuksen tuotto on ainoa tärkeä asia. ”Sustainability” eli ”stakeholder-näkokulma” ei ole ainakaan Nordeassa erityisemmin esillä.

Tuo jälkimmäinen näkökulma sisältää esimerkiksi sen, että jos ympäristön pilaamisesta saa enemmän rahaa, sitä rahoittaan, ja ei pilaamisen jarruttamista. Jos kundi haluaa viimeistellä innovaation, jota käyttäen mereen voi tiputella entistä enemmän muovipulloja, häntä rahoitetaan, eikä toista, joka kehittelee roskien keräämistä ja kierrätystä. Ehkä olen erehtynyt, mutta pankinjohtaja Wahlroos kumminkin tuntuu edustavan ensin mainittua kantaa.

Logiikkani mukaan mitä enemmän pankki välittää maksuja, sitä vahvemmin se näkyy sen omassa ansainnassa. Mitä enemmän selvityksiä, sitä parempi pankille, edellyttäen siis että maksaja on asiakas eli viime kädessä tavallinen kansalainen. 

Ja sitä parempi, että raha kiertää maailmalla kuin orpo piru Kalajoen markkinoilla.

Kysymykseni tausta on se, että tunnen talousrikollisuutta. Olen tuomarina tuominnut rangaistuksia siitä ja tiedän, että moneen veropetosrikokseen liittyy rahasumman kierrättäminen saajalta toiselle ja usein lopulta takaisin. Ei ole tavattoman vaikea peittää mistä raha on alkujaan peräisin ja mihin menossa. 

Ja jos joku haluaisi luoda esimerkiksi vieraasta maasta käsin epävakautta, tämäkin olisi hyvä keino.

Ja että tietosuojaa koskeva GDPR, josta olen kirjoittanut tässä monta kertaa, näyttää jarruttavan tehokkaasti taloudellisten (rahanpesu) ja terveyttä koskevien (sote) toimien valvontaa. 

Ehkä se ei ollut tarkoitus?

Otsikko on muunnelma vanhasta pyykkipulverin mainoksesta. Taisi olla Valo, ellei sitten Tend tai Surf.

13 kommenttia:

 1. Pankit ovat simona pikkunilkkien kimpussa - ja tekevät ilmoituksia setelien lataamisesta tilille, kun käsityöyrittäjä tai torikauppias tallentaa automaatilla käsikassansa hyvän kauppapäivän jälkeen.
  Entä sitten, hujahtaa oligarkien parisataa miljoonaa dollaria valkopesuohjelman läpi tosta vain. Liian paljon ymmärrettäväksi, ja saahan pankki siitä aina omat kymmenyksensä.

  VastaaPoista
 2. Vanha tarina, edelleen tosi:
  Ostin EU-maasta laukun, joka oli kaunis ja käytännöllisen mallinen, mutta kotona, paketista otettuna haisi kuin synti tai vielä pahemmin. Ajattelin, että EU-kansalaisena voin palauttaa väskyn, kietaisin sen pakettiin ja vein postiin.
  Jonkin ajan kuluttua sain kirjeen, jossa oli pahoitteleva kirje ja sekki. Vein sekin pankkiin ja kysyin, miten sen lunastaminen onnistuisi. Onnistuisi se, mutta pankin palkkio oli suunnilleen yhtä monta rahaa kuin sekin summa. En siis saisi mitään tai pari euroa.
  Lähetin sekin takaisin ja pahoittelin, ettei onnistu. Kiitos yrityksestä (älkää missään nimessä palauttako sitä haisevaa laukkua).
  Kului vielä jonkin aikaa ja sain uuden kirjeen. Kirjeessä oli kaksi sileää seteliä. Jos kerran olin maksanut seteleillä ostokset, voisin varmaan käyttää setelit.
  Käytin setelit seuraavalla reissulla. En ostanut uutta laukkua.
  Tämä on vanha juttu. Jos asiaa hoidettaisiin nyt, raha kai siirtyisi pankin kautta. Mutta jäisikö silloinkaan mitään vastaanottajalle?

  VastaaPoista
 3. Olihan noita pesuaineita. Muistin että vesi ja Visko ja tuli jopa melodia mieleen. Mutta sitten pesi Suno puhtaammaksi kuin mikään muu. Netistä löytyikin sitten vahvistus asialle.

  "Luulin enkeliä valkoiseksi, kunnes näin SUNOLLA pestyn perkeleen."

  Lainaus netistä vuodelta 2008, mutta ilmeisesti vielä vanhempaa tuotantoa. Kenellä lienee tekijänoikeus tuohonkin lausahdukseen. Ei auta kuin maksaa pesulalaskut niin kauan kuin pankki omistaa asunnosta neliön puolikkaankin.

  VastaaPoista
 4. "Nordea on investoinut 0,7 miljardia rahanpesun selvittämiseen ja työvoimaa on toista tuhatta". Venäjältä saapuneinen suurten rahamäärien alkuperän selvittämistä vaikeuttaa tietysti ,ettei kyse ole materiaalisista kolikoista tai seteleistä ,vaan sähköinpulssien siirtämisistä näytöiltä toisille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. että työvoimaa on toista tuhatta: onkoohan ihan anttendotyyliin talkkari, kahvinkeittäjä, roskiksen tyhjentäjä kiintiössä mukana.

   Poista
  2. On-on, ihmisroskakuskia myöten. Vai onko, ei perh- jos sellainen saadaan julkisilla varoilla? Koulutuksessa kansamme turva.

   Poista
 5. Puhtaitahan ne meikänkin rahat. Kysymys mistä raha tulee, syntyy maailmaan onkin toinen. Ja mitä ensikäyttöä varten sitten vielä toinen. Ja vastaus. Vaskoolaamalla olisi paras vastaus, timanttiporaamalla toinen ja Laurionin hopeakaivokset Perikleen aikana kolmas.

  Että se siis syntyi suunnilleen silloin kuin Sokrates, Platon ja Aristoteleskin. Tai Kristus. Että siis silloin kun väkivallan pakottamisen ja orjuuden oheen syntyi lähimmäisenrakkaus tai vain ymmärrys yhteisestä liikemiesjengin edusta.

  Tämä siirtäisi asian 1800-luvulle ja antaa kaupanpäälle osakeyhtiölle ihmisoikeudet kuten tekikin, persoonaksi siis. Ja valioihmiseksi sittenkin, antoi sille jo synnyssä vapauden veloista, ltd. Siksi se olikin vaarallinen ja hallituksen luvan varassa ja tarkoituspykäläkin tarkoitettu täydestä ja sinettinauhoin varustettu. Nyt niitä on pöytälaatikot täynnä.

  Tuo von Koskullin 0,7 mrd on Nordean omaisuustaseessa omaisuutta intellectual property palvelutuote-tuotantoväline kuten paperikone Enson taseessa. Nordean tapauksessa talletuksia nämä compliance rahanpesuesteet kehittäneille. Ja heiltä se talletus voi edetä säästöpankkiin ja samalla Nordea interbank velkaantuu säästöpankille. Ja säästöpankki tulee saamamieheksi Nordealle.

  Ensolle paperikoneen velkapuoli on heti velka eikä mikään systeemiin lisätty talletus. Paitsi että ehkä, koska pankin lisäksi on varjopankki. Enso voi tehdä omia velkakirjoja ja vaikka myydä ne Nordealle tai tavallisimmin Nordean korkorahastolle. Sinulle omaisuudeksi eläkkeeksi.

  Tämä on vaikeata kuin keto, milloin kukkii milloin lakastuu, milloin tuoksuu ja koska taas haisee. On lumipeite ja kevät sulamavedet, käyvät lampaat laitumella ja mehiläiset kukissa. Ja mistä mesi.

  Tätä ei opi kirjoista eikä opi pankin, ei rahan evoluutiotakaan. Ne ovat kiihkeitä ja asian alkeellinenkin kirjoittaminen näin mahdotonta kuin tässä. Onneksi on se hiljainen tieto, perinne ja arvostelukyvyn karttuminen. Vaikea ala. Lisäksi pidettävä salassa, sillä onhan se loukkaavaa että toiset tekevät hatusta ja toiset keräävät kerjuukuppiin.

  Jotenkin pahaa oloa helpottaa jos määritellään mihin tarkoitusperiin sitä lisää rahaa saa valmistaa ja jos se on takaisin maksettava kun tarkoitus on saavutettu, uusi parannus ; tai kun on menty konkurssiin ja maksettu vanhasta omaisuudesta. Iso paha/hyvä evoluutio onkin lyhentämättömyys ja sitäkin löytyy useata ja määrittelemätöntä sorttia, hiljaisen viisauden tai mielivallan asiaa.

  Tarkoitusperät joihin maistraatti tai hallitus sallivat kirjanpitorahaa ja sen kiteytymiä lantteja tehtävän olisi seuraava vaikea. Suomessa pitkään aika selvä, elinkeinoelämän parhaaksi ja siitä kullekin osansa. Samalla tosin pyyhittiin puhdetyöt ja kauppalopot sivuun. Mutta ei putipuhtaaksi tehtaiden ja ketjujen tieltä, joten ei taaskaan terävää, mitä asiantuntija kaipaisi. Insinöörillis-, medisiinarillis-pillerillistinen pakokauhu varmuuteen ja vielä: säälittävistä säälittävin perikato on kouluoppisisältömäinen Kedon rajaamisvimma, sivistysanemia. Se pahanjuuri meihin istutetaan.

  Niin, yhteiset pankkimme palvelivat yhteistä elinkeinoelämäämme tehdä työtä ja kukoistaa, asua paremmin ja elää ihanammin.

  Pomoina oli demarit ja sotaväkenä lakkoilijat. Se nosti vastavoimaksi neoliberalismin. Sen Päämaja on Basel. Määrättiin mihin ja millä ehdoilla rahaa sai lisätä. BIS. Oma rikastuminen laskettiin etualalle eikä tuotanto- tie- kouluverkko. Tai ne oli tehty jo. Kansakunnan raha ylitti rajansa Smk:kin ennen 1990. Palkanvähennyksiin päästiin automaatiolla ja työparatiiseissa. Verovapauskeitaita oli organisoiminen konfiskaatiolta. Ja jengi on pihalla kun kerta raha on rahaa eikä mitään ketoa.Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
 6. No niin tuomarit puhuvat kauniisti ja tekevät oikeita tuomioita. Näkeehän sen nyt sokea mummokin miten selvää on ettei kaveria "jätetä" vai miten kommenoitte Hovioikeuden päätöstä entisen Vantaan kaup.johtajan tuomiosta. Tällainen se on meidän korkeasti kunnioitettu oikeuslaitos (vaikka olisikin käytännössä vääryyslatos.) Eihän nyt korppi korpinsilmää noki ei tietenkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman mitään juristin koulutusta: vään toistatonnin sakkotuomio on tuosta ihan oikein, kun siinä sivussa tuomittiin valtiolle maksettavaksi rikoshyödyksi hovin vähennysten jälkeenkin jotain 130 000 euroa.

   Siinä tuli rakennusarkkitehti Leilan ja apulaiskaupunginjohtaja Jukan rakkauvelle hintaa. Niinän sitä useinmiten tulee, vaikkei tuossa muodossa.

   Poista
 7. Oletteko yritäneet irtisanoa Nordeasta vainajan tiliä tai puhelinosakkeiden säilytyssopimusta. Siinä ei riitä Viipurin maaseurakunnan sukuselvitys tai johtavan ylilääkärin antama kuolintodistus. Kokemuksen mukaan mitä pienemmästä euromäärästä on kysymys, sitä sitkeämpää pankkibyrokratia on. Ehkä osan mummon jäämistön selvittelyyn käytetystä kapasiteetista voisi siirtää rahanpesun selvittelyyn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä kuallu rahalla tekis? Täytyy luattaa pankkiin vaan. Kyllä tosi on näin. Kamppeet kämpästä hankeen vaan että sukulaiset saa ettiä sitä kultakelloa. Hauta auki ja montunlaidalle vartoomaan ettei pääse mikään haaskuun. Yleistä oikeusapua, nääs.

   Ys.terv. Lapiolinjan lisensiaatti

   Poista
 8. Paluumuutto johtunee siitä että pankissa on todettu, että siellä (=täällä) ilmapiiri on ystävällisempi omaisuuden kokoilulle.

  Ja hallituksen kokoonpanoa muutetaan hiljaisen tiedon "hävittämiseksi".

  VastaaPoista
 9. "maksun väittäminen"? Kuulostaa oikeustoimelta. Varmaan maksaa. Jossain hinnastossa vuosia sitten oli "maksun välttäminen ulkomaille". Se kiinnosti.

  VastaaPoista