Sivun näyttöjä yhteensä

21. huhtikuuta 2016

Miten muututaan historiaksi


Kysymys yhtiöittämisestä jäi vastattavaksi. Se on hiukan vaikea. Niinpä jokseenkin kaikki arvelevat ymmärtävänsä sen.

Muutoksen tuuli kävi 1991. Suuri määrä keskushallituksia ja virastoja muutettiin uuteen uskoon, useat liikelaitoksiksi.

Jospa vastaisin, että liikelaitos, esimerkiksi VR tai Metsähallitus, on irrotettu budjetista. Muttereiden jenkoja ja havutukkien vuosirenkaita ei siis enää lasketa eduskunnassa.

Laitoksissa joudutaan miettimään, mistä rahat saadaan ja miten ne käytetään. Jos arviot menevät mistiin, johtajille pitäisi antaa potkut. Syystä tai toisesta niin ei yleensä tapahdu.

Sitten ovat osakeyhtiöt, joiden osakkeet valtio omistaa muuten vain. Jotkut ovat strategisia, joillakin on tarkoitus ansaita rahaa.

Kun Enso ostettiin valtiolle ja Imatran Voima perässä tasavaltamme varhaisvaiheessa, kanslerit ja professorit kyselivät kiihtyneinä toisiltaan, voiko valtio omistaa osakkeita.

Yleissekavasta ihmettelystä saa käsityksen esimerkiksi Tannerin muistelmista. Outoa muuten, että niinkin kuivakiskoinen ja jyry mies sai aikaan alkuosaltaan niin herttaisen muistelusten sarjan. Jos kuka joutuu perehtymään osuustoimintaan, tämä kirjasarja onkin pakollista luettavaa.

Osakeyhtiömuoto on tullut hyvin suosituksi. VR on nykyisin kaksi yhtiötä ja hankkeita sekasorron lisäämiseksi on vireillä. Sellainenkin aika oli, että joka ainoa rahtikirja ja pihdeillä nipsaistu matkalippu toimitettiin Rautatientorin rakennuksiin ihmeteltäväksi. Rautatiehallituksen kokous lienee ollut tilaisuus, jossa viihtyäkseen piti olla erikoinen. Minulla on kokemuksia kahden kollegiaalisesti hallinnoidun laitoksen toiminnasta. Kun aloittelin virkamiehenä, Korkein oikeus äänesti täysistunnossa 23 tuomarin voimin virka-auton renkaista, siis niiden uusimisen tarpeesta ja valittavasta rengasmerkistä. Kun olin itse päättämässä, hovioikeus tuumiskeli kymmenien tuomareiden voimin vaatimattomiin virkoihin nimitettävien hakijoiden ansioita kuiskuteltuaan etukäteen eteisessä heidän ansiottomuudestaan.

Tämä ei ole moite. Monista lähteistä saa sellaisen vaikutelman, että Suomen Talvisodassa kenttäpostilähetyksiä eli paketteja, kirjeitä ja kortteja, käsiteltiin paremmin ja hellemmin kuin ihmisiä riveissä ja sidontapaikoilla. Postilaukku oli pyhä, ihmisen henki ei.

Suomen talouden katkeran alennustilan syy ei ole Suomen talous eli siis työnantajat, työntekijät tai tavarat ja palvelut, vaan yksityisen ja julkisen rajapinta. Sitä täällä ei saada toimimaan, eivätkä odotukset ole hyvät.

Asenteet ovat ennallaan, vaikka sellaiset sanat kuin sosialismi ja kapitalismi ovat vaipuneet unohduksiin.

Verkossa kirjoitettiin jotain sellaista, että Facebookin työntekijöillä on ajatuksia edessä olevista presidentinvaaleista ja ehdokkaista.

Niin, miksi edes pörssiyhtiöt eivät saa äänestää yleisissä vaaleissa?

Yhdysvalloissa puhutaan ja kirjoitetaan aika avoimesti yhtiöiden ”sananvapaudesta”. Korkeimman oikeuden John Paul Stevens selitti kirkkaasti ja käsitettävästi (Citizens United vs. Federal Election Comm’n, 2010), ettei yhtiöillä ole niitä perusoikeuksia, joita me Euroopassa nimitämme ihmisoikeuksiksi.

Vastaus ei ole hämäystä – tyyppiä ”yhtiöt ovat vain käsitteitä”. Perustuslain tulkintaan yli 200 vuotta keskittynyt tuomioistuin toistaa tarvittaessa lyhyesti ja kiukkuisesti, että kysymyksessä on ihmisten yhteiskunta – Euroopassa joskus ”kansalaisyhteiskunta”, mutta juuri ihmisoikeudet ovat tehneet tuosta nimityksestä antiikkia. Ihmisten yhteiskunnassa on erilaisia rakenteita, kuten korkein oikeus, osakeyhtiöt ja vaalirahastot.

Yhtiöt eivät voi äänestää valtiollisissa vaaleissa eivätkä omassa yhtiökokouksessaan.

Tällä perusteella torjun henkilökohtaisesti sosialismin ja kapitalismin mutta myönnän, että ne ovat ainakin olleet hyödyllisiä käsitteitä, siis sanoja. Opinkappaleiksi niistä ei ole, vaikka jälkimmäistä myyskennellään nykyisin nimellä ”markkinaliberalismi”.

Helsingin keskusta on kolmiulotteinen kartta hallintohistoriasta. EK:n ja työnantajapiirien Etelärannan talo on tyylikkäämpi kuin SAK:n. Jälkimmäistä rakennettaessa muistaakseni rahat uhkasivat loppua kesken, ainakin Metalliliitolta. Tontistakin riideltiin. Vanha omistaja oli senaattori Onni Talas.

Esplanadit ja Mannerheimintie säteilevät väistynyttä voimaa. Melkein joka talossa on joskus majaillut jokin ministeriö, keskushallitus tai sitten pankki. Ainoa oikea talo taitaa olla Pohjois-Espan Grönqvistin talo, mutta senkin omisti pitkään Ilmarinen.

Helsingin Sanomien Helsingin vanhoista kortteleista kertovat kolme kirjaa ovat muuttuneet lukijansa silmissä, koska ensimmäinen niistä (”Puhvelista punatulkkuun”) ilmestyi 1975 eli 40 vuotta sitten.

Kirjan antavin osa on luettelo korttelien talojen nimekkäistä asukkaista ja firmoista. Ydinkeskustassa saa etsiä aika pitkään yritystä, joka olisi vielä entisellä paikallaan. Hypoteekkiyhdistys on. Mutta puheessa vielä kuuluvat Raken talo, Tempon talo, Bensowin talo, Uuden Suomen talo ja, niin, WSOY:n talo, ne ovat menneisyyttä.

Erottajalla sijaitsi Kansallis-Osake-Pankin komea konttori, ja yhdys- ja säästö- ja postipankkeja oli niin että silmissä vilisi.

Tiedättekö, lapset, että yhteen aikaan opiskelijaikäiset nuoret maksoivat keskioluensa tai piimänsä shekillä? Niitä sanottiin käyttöshekeiksi ja niiden käyttäminen tuntui hurjan hienolta, koska shekkivihko liittyi mielikuvissa suurliiikemiehiin.

Tiesittekö, ettei tulli ole enää Tullihallituksen talossa Erottajalla?

19 kommenttia:

  1. Yrittääkö Kemppinen sanoa, että jos sidontapaikoilla ja "riveissä" ihmisiä käsiteltiin huonosti, kenttäpostinkin olisi pitänyt toimia huonosti. Muutamat laitokset nykyäänkin toimivat huonosti, vaikka olisivat tärkeitä. Johtuukohan siis siitä, että posti toimii miten toimii. Onko siten edistystä tapahtunut?

    VastaaPoista
  2. Shekistä tulee mieleen tapaus menneisyydestä, jolloin shekkiä käytettiin runsaasti.
    Eräs isäntä oli kirjoitellut shekkejä niin lukuisasti, että hänen tililtään oli loppunut kate ja monista huomautuksista huolimatta ei asia korjaantunut. Niinpä pankinjohtaja lähti ihan perskohtaisesti tapaamaan em. isäntää ja kertoi tälle, että tilille pitäisi saada kate kirjoitettujen shekkien määrän verran, tili oli siis punaisella. No, isäntä kysäisi paljonko tarvitaan ja panknjohtaja vastasi, että 1 498,75 markkaa. Isäntä tähän, että minäpä kirjoitan sinulle shekin.

    VastaaPoista

  3. Yleisönosasto HS Mielipide täräytti tä isosti kun entinen kansliapäällikkö Juhani Korpela päätti rauhallisen opettavaisen kirjoituksensa: "Tämän jälkeen ministeriö voitaisiin yksityistää johonkin lakiasiaintoimistoon". Siinä se nyt putosi sanotuksi ihan eliittimiehen suusta. Itse panisin paremmaksi -toki- että lainsäädäntö asetukset sovellutusohjeet jms. valmistellaan jo valiokuntapenkeiltä ja kuuleviin korviin otettavien lausuntotahojen toimesta tietyssä hengessä, zeitgeistissa. Rikollisessa sellaisessa !

    Panen toisen palan Hesaria tähän paikkaan ja sitten kohti kriminaalia ! HS verkkosta raahaten: "Tutkijat: Eroon kalliista pääsykoerumbasta – ”Yhteiskunta tuhlaa voimavaroja pakottamalla nuoret lukemaan pääsykokeisiin” ”Ei ole lainkaan selvää, saadaanko nykyjärjestelmällä todella parhaat mahdolliset tuomarit, lääkärit ja yritysjohtajat”, tutkija epäilee."

    Noin lausuivat pari Vattin tutkijaa. Siis vähän alhaalla Pietari Suuresta joka isovihasi Suomen, mutta jätti rankinglistan. Vi®alliset arvoluokat, statukset ja tikapuut kivuta tahi liukastua. Tiedehän se iskee raskaimmassa sarjassa ja lainaankin vielä yhtä akateemisten kenttien miestä alueelta, jossa kai yhteiskuntaelämäämme aika laajan konsensuksen mukaan sopii suorasti soveltaa tiedettä. Se alue on rahapolitiikka ja taloudenhoito laajemminkin. (Väinö Tanner ja aikalaisensa eivät olisi yhtyneet tähän yhteiskuntasopimukseen, ei Paasikivikään joka sitä Elantoa järjesti.)

    Mervyn King B of E vuoteen 2013 sanoo kokemuksestaan että taloustiede on ilmiselvästi pielessä ja ollut ijät ajat. A capitalist economy is inherently a monetary economy, and, as we shall see, a monetary economy behaves very differently from the textbook description of a market economy, in which households and businesses produce and trade with each other.

    Textbook oppikirja on Tiede, ja muu dissidentiä kateutta, syrjää tai muuta kevätmielisyyttä. Ja ellei tiede vielä lopullisen valmis, sitä sietäisi sovellutuksiksi suositella pikkasen nöyremmin. Olisihan rikollista toimia väärän teorian pohjalta, mutta laupiaasti anteeksi annettavaa kun sosiologit vähäjärkisiä joka tapauksessa. Onneksi kansliapäälliköt ovat lainoppineita ja -säätäjiä. Isompikokoisiakin ja pitempigeneanologia, ja valioiset geenit. Kohta kun tiede edistyy voidaan DNA:n pohjalta valita hallitsijat -taas. Niin ja tiedekuntatoivot joista piti mölyämäni. Luulisi aivokuvantamisen kaukorötgenillä tms. jo kohtakin parantavan päättäjiksi valikoituvia. Nyt kun asia on lehtikuvaajien, telkkarin ja kaveriensa käsissä on valikoimakin mitä sattuu.

    Tässä olisi aihetta optimismiin. Mutta kun teatteri Jurkassa painetaan Sotaa ja rauhaa 3 x 3 metrin alalla eikä Tampereen Telekan esityksessä edes poiketa siitä Vironkadun ovesta, ja silti saadaan kerrotuksi kaikkea kummaa huoneeseen keräytyneistä. Ja ulkoa kanssa. Nimittäin luonnonoppia relevantinpaa kuin koskaan paitsi ehkä ihan ite joskus ongella -tai särjethän ne. Niin että kriminaalia se vasta onkin tuo luonnonTiede. Eilisiltana tuli Teemalta kasvioppia ja lämpöoppia padan täydeltä. Ja elukoista oli vuohenlihaa ja keittäjättäriä kuka puistattavan kaunis kuka lamauttavan viisas käsitteistämättä käsitystänsä osastaan universumissa. Osaisinpa vaieta ja nähdä tähtiin kuten haistoin ne ruuat telkkarista.Jukka Sjöstedt

    VastaaPoista
  4. Kalevan talossa on Stasi, siis sisäministeriö.

    VastaaPoista
  5. Ranskassa oli shekkivihko yleiesssä käytössä vielä ainakin 1990-luvun jälkipuoliskolla. Olin Pariisin alueella töissä yhteensä kahdeksan kuukautta vuosina 1995 ja 1997, ja shekkitilin ja -vihon hankkimista suositeltiin. Piti tilata aika paikallisesta pankkikonttorista, allekirjoittaa sopimus shekkitilistä, ja sitten sai hienon shekkivihon käyttöönsä. Tuntui aika hienolta kun ruokakaupan kassalla otti shekkivihon esille ja kirjoitti siihen summan ja allekirjoituksensa. Kohtalaisen osan noin 6000 Frangin kuukausipalkastani käytin aina englannin kielisten kirjojen kaupassa W.H.Smith,Rue de Rivoli:lla, Louvren lähellä. Kirjaostokset maksoin shekeillä.

    VastaaPoista
  6. Amerikan ihmeellisestä maasta ja yritysten oikeuksista. Nykyään yrityksillä on oikeus uskonnollisiin syihin vedoten kieltäytyä maksamasta yksityisen sairausvakuutuksen kautta työntekijöiden syntyvyydensäännöstelyä.

    Ilmaisunvapauttahan toteutetaan antamalla poliitikoille vaalirahaa, se ei siis ole korruptiota.

    On itse asiassa koomista, miten yrityksille USA:ssa yhä enemmän annetaan ihmisille tarkoitettuja oikeuksia, mutta yritystä ei kuitenkaan voi heittää vankilaan - valitettavasti.
    /Y

    VastaaPoista
  7. "sellaiset sanat kuin sosialismi ja kapitalismi ovat vaipuneet unohduksiin."

    Voipi olla, mutta työnja pääoman ristiriita on jäljellä, sanoisi voimakkaampana kuin 1945-in, tuolloin siirryttiin öykkärikapitalismin aikaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eilisessa, varsin kiivaassa eduskunnan kyselytunnissa pääministeri ei nähnyt valtion budjetista hallinnoidun omaisuuden yhtiöitämisessä mitään ideologista.
      Jos yhtiöittäminen ei sitten olisikaan onnistunut ratkaisu ja omaisuus yritettäisiin palauttaa yhtiöltä takaisin, olisiko se kuitenkin sosialisointia tai valtiollistamista.

      Poista
    2. Kuka omaistaa valtion 100 %:si omistaman yhtiön - eikä se ole valtio?

      Miten valtio sosialisoisi jo entuudestaankin omaa omaisuuttaan noin niin kuin käytännössä?

      Pientä tolkkua puheisiin ja jopa triviaalipopulistiseen demagogiaan, jos saa pyytää.

      Poista
  8. "käyttöshekeiksi ja niiden käyttäminen tuntui hurjan hienolta, koska shekkivihko liittyi mielikuvissa suurliiikemiehiin."

    Tosi on! Vaihtaisin heti pankkia, jos joku vielä tarjoaisi käyttöshekkiä, mieluiten nimellä ja tittelillä varustettuna, niinkuin Postipankki ennen. (Sellaisen väärinkäyttö oli väärennys, vähintään6 kuukautta kuritushuonetta, kun liikepankin oli vain petos eli jopa sakkoja.

    VastaaPoista
  9. "hovioikeus tuumiskeli kymmenien tuomareiden voimin vaatimattomiin virkoihin nimitettävien hakijoiden ansioita kuiskuteltuaan etukäteen eteisessä heidän ansiottomuudestaan."

    Oli se kuitenkin paremmin ansiota tukevaa kuin nykysysteemi, jossa noista asioista päätää presidentti ja tämän valitsemat hännänkannattajat.

    VastaaPoista
  10. Lastentalo:

    Juha Sipilän ja Paavo Väyrysen shamanistisen logiikan mukaan suomenkieliset (5 milj.) ovat enemmistö Pohjolassa (20 milj.) minkä kompensoimiseksi Suomessa pitää toteuttaa raudanlujaa vähemmistöpolitiikkkaa taloudessa (XXL, Nordea, Arla, Gigantti, Biltema, Clas Ohlson, ym, ym...).

    Määritelmän mukaan shamaanit ja heidän toverinsa elävät kolmitasoisessa maailmassa. Nämä tasot ovat:

    -Ylinen taso, jossa henget ja jumalat elävät.
    -Keskinen taso, jossa ihmiset ja eläimet elävät.
    -Alinen taso on "buni" eli manala, kuolleitten koti.

    http://www.lukio.palkane.fi/raamattunet/shamanis.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. XXL, Nordea, Arla, Gigantti, Biltema, Clas Ohlson, ym, ...

      Nuo veronkiertäjät ja natsi-market(Lidl) kun saatais ajettua pois niin olisi suomalaisille tilaa omassa maassaan.

      Poista
    2. Rahat ruotsalaisille!, huudahtaa pakko-Sipilä Sipoosta.

      Poista
  11. Suomessa rupeaa tapahtumaan. Oma keskuspankkimme tulee yrityslainamarkkinoille. "Vanhoja" lainoja se ostaa eli antaa euroja lainottajille kuten eläkeyhtiöille ja pankeille. Ja mitä uusiin tulee, Suomen Pankkilla on nyt mandaatti (vuosikymmenten jälkeen uudelleen!) tarjota lainoja yrityksille. Ei ihan suoraan kun ei kentän tuntemustakaan enää, mutta finanssilaitosten välityksellä jotka asiakastarpeet tietänevät.

    Vain kirjaus Finnveran tai Nordean konttorissa ja laina siirtyy kokonaan Suomen Pankin kontolle. Ei rahasta tähänkään saakka oikeastaan pulaa ole ollut, mutta korkoja on pidetty ylhäällä muka luottotappioriskin nimissä, oikeasti jotta kilpaileva tarjonta ei kasvaisi isojen kansainvälisten toimijoiden vähän kerrassaan ottaessa haltuunsa kaiken tuotantotoiminnan ja jakelun. Korko esimerkiksi Karkkilan Valimolle määrätään CDS:n kansainvälisen luottotappioriskin kautta. Reittaaja on globaali S&P tai Moody´s tai Fitch eikä muita olekaan. Nämä pitävät karttakeppiä. Nyt EKP pyristelee vihdoinkin eurooppalaiseksi. Suomikin voisi pinniä suomalaiseksi.

    Eilen kerrottiin FT:n etusivulla kuinka hedge fundeista on vedetty rahoja pois tuottojen heiketessä, mm. subprime superpotin vetäjä John Paulson on kärsinyt isoja menetyksiä. Kalifornian osavaltion ja New York Cityn palkkalaiset ovat säikähtäneet eläkkeidensä puolesta ja hoitavat itse "sorostensa" sijasta sijoitukset. Ilosanomana kerrotiin kuitenkin kuinka Suomen state schema on tullut alalle ja panee juuri nyt ensimmäiset 500 milj. dollaria näihin supersijoittajiin. Ajoitus lienee pitkän harkinnan osuma. Onkohan se valtion virkamiesten eläkerahasto vai mikä tämä Finland´s state scheme plans to invest d500m in the sector this year… yleensä uutisissa mainitaan pension tai retirement system tms.

    Täällä välkkyjen seassa on hyvä kertoa kuinka tällainen hedge fund meininki on matematikkaa ties kuinka korkeassa potenssissa. Kokeilepa laskeskella yhden ja saman osakkeen pitkäksi- ja lyhyeksi myyntiä (nouseva tai laskeva kurssi) erimittaisille periodeille ja vaihda positioitasi (panostuksiasi) kaiken aikaa tuoreen informaation virrassa. Derivaatat mahdollistavat pelin. Tai panepa ICT lukemaan ja funtsimaan puolestasi algometreillä ja vieläpä toiminnan kestessä oppivina algometreinä. Tietokoneesi siis parantaa juoksuaan jos tuli astuneeksi vikaan. Ja tämä kaikki liki valonnopeudella kuitukaapelissa!

    Tässä tulee jo mieleen sujauttaa sekaan sisäpiiristä tosi on vinkkiä. Niitä saa sopupeleistä kaverien kesken futiksessa ja pesiksessä ja soijapörsseistä. Kun on yksi varma voi rakentaa Veikkauksen jossa todennäköisyys hakaa RAY:n asiantuntijoiden pitkävetokertoimet ja monivedossa saa kokohoidon liki varmaksi. Sitten vaan vipua eli hynää paksusti. Voi lainatakin kun kuiskii pankin bonusherran mukaan.
    jatk.

    VastaaPoista
    Vastaukset

    1. jatk.:ot hukkuivat. Eihän tuo mitään lisättävää kaipaakaan. Sen jos kertaisi että EKP ja sen maakohtaiset, Ranskassa ja muuallakin kai yhä kaupunkikohtaisetkin haarakonttorit, siis rupeavat myöntämään lainoja uusiin tuotanto- ja palveluhankkeisiin liikemiehille. Vaan kun Kotkan konttori on suljettu. Jäihän sentään norppa ja Miikkulainen.Jukka Sjöstedt

      Poista
    2. Jukka olet hyvä!

      Poista
    3. Ai juu niin ja nytpä saamme Kiinasta pandaparin tänne. Että ei tässä missään varsinaisessa pulassa olla. IH

      Poista