Sivun näyttöjä yhteensä

23. maaliskuuta 2016

Arki vai pyhä


Kärsimysviikko…

Kaksi väärää profeettaa ilmoittautui heti, Putin ja Donald Trump. Putin sanoi, että tässä on todellinen vihollinen, terrorismi. Lausunto ei ole merkittävä, vaikka sanoja on itse alan mies – vai mitä nimitystä olisi käytettävä Ukrainasta ja Syyriasta?

Trump julisti varoittaneensa juuri tästä eli terrori-iskuista. Eilen (Fox) hän arvioi, että rajat olisi suljettava kaikilta muslimeilta. Ranskassa Le Pen meni pidemmälle ja vaati Ranskan ja Belgian rajan sulkemista kaikilta. Trump kiirehti myös kiinni otettujen kiduttamista. Hän on jo aikaisemmin ilmoittanut kannattavansa valehukuttamista (waterboarding).

Sitä jää miettimään, ymmärtääkö yleisö, että nämä henkilöt rakentavat itselleen kalifaattia; sama on ISISin ilmoitettu tavoite.

On oikea aika ja paikka sanoa, että omat poliitikkomme ovat toimineet vastuullisesti.

Turvallisuudesta eli hengissä pysymisestä on tullut niukkuushyödyke. Vaikka tarjonta takeltelee, kysyntä on Lähi-Idässä tavattoman kova. Helppo ja väärä selitys on parempien päivien tavoittelu Euroopasta. Vähemmän helppo ja vähemmän väärä selitys on päivien tavoittelu. Puhe on elinpäivistä.

Ei tarvita kuin viiden – kymmenen ihmisen joukko ennen kuin löydetään hyvin erilaisia tarkoitusperiä. Ikivanha käytäntö on että kurjat ja sääliä herättävät työnnetään eturiviin. Kauppiaat tulevat toisessa rivissä ja heihin sekoittuneina keplottelijat jotka yrittävät saada sellaista, mikä ei kuulu heille.

Nyt tehtävä on tulla toimeen Putinin ja Trumpin kanssa. Tehtävän nimi on demokratia. Miten tulla toimeen ihmisten kanssa, joiden toimintatapaa ja mielipiteitä itse vastustaa.

Klassinen keino, jota välillä nimitetään osuvasti fasismiksi, on tukahduttaa tuollaiset toimet ja mielipiteet. Viime vuosisadalla tuo keino onnistui monilta.

Me olemme olleet pari vuotta tilanteessa, jossa ehkä käyttökelpoisin keino on jarruttaminen eli säännöstely. Hyvin vaikea kysymys rangaistavasta vihapuheesta on tätä. Pannaan kirosanat kortille.

Näin on tehtävä siksi että lääke olisi vaarallisempi kuin tauti. Usein kehuttu nollatoleranssi johtaa sietämättömiin tuloksiin, koska rajatapauksia on niin paljon.

Suomessa nyt sama jarrutus näyttää keinolta kansalaisvapauksien rajoittamiseen. On täysin perusteltua vastustaa armeijan ja poliisin harjoittaman salakuuntelun ja muun teknisen seurannan laajentamista. Tuollaisilla oikeuksilla on taipumus laajentua.

Näyttää kuitenkin siltä, että juuri lentoasemilla ja eräissä kulkuneuvoissa toisessa vaakakupissa on ihmishenki. Huono ratkaisu eli häiritsevä ja loukkaava valvonta ja tarkastaminen lienee järkevin. Sen toteuttamiseen ja sen sivuvaikutusten hillitsemiseen meillä on koulutettua väkeä.

Olen itse kouluttanut sellaista väkeä. Oppiaineen nimi oli informaatio-oikeus.

Eri suuntausten fundamentalistit, joihin siis itse luen merkittävän osan Yhdysvaltojen ja Euroopan populisteista tyyppiä Trump, lupaavat ikuista pyhäpäivää, jatkuvia juhlia jonkun ”jumalan” suojeluksessa ja jonkin tahon kustannuksella.

Keskiajalta viime vuosikymmeniin syyllisen hyvin nopea löytäminen oli suosittu keino. Jos rutto lähti liikkeelle, kuten 1300-luvulla, ruvettiin tappamaan juutalaisia, koska he olivat tietenkin myrkyttäneet kaivot, joista tauti tietenkin levisi. Hienostuneemmat sielut todistivat, että juutalaiset olivat vihastuttaneet Jumalan ja heidät piti siksi polttaa roviolla.

On turha kuvitella, että tuo henki olisi kadonnut.

Mutta suurimman osan siitä ajasta, jonka lukijat muistavat ja minä muistan, on sovellettu arjen politiikkaa ja onneksi myös arjen filosofiaa. Elämä on enimmäkseen tyhmää, ajoittain tylsää ja aina rasittavaa ja harmittavaa askartelua pienten asioiden parissa.

Jos pienten askelten eli kävelyn sijasta yrittää ottaa kaksi askelta kerralla, putoaa takapuolelleen.

Itsemurhapommittamisen kalifaattilaiset ovat oppineet meiltä eurooppalaisilta. Varmuusrajoja vaativat väärät profeettamme jättävät mainitsematta, että useimmissa Euroopan maissa ei käytetä ikkunaluukkuja eikä kaltereita. Miljoonan tai monen miljoonan suomalaisen turvallisuus on ikkunalasin varassa. Sellaisen särkee ilman kiveä kummempaa välinettä.

Lukkoja ja kaltereita ja muureja vaativa äänestää siis itsensä vankilaan. Valitettavasti sielläkään ei ole kovin turvallista. Siellä on toisia vankeja.

Väärien profeettojen julistus vetoaa kuulijoiden heikkoihin yleistietoihin. Uskonto ei ole koskaan ollut sodan syy. Uskonto on sodan keino. Lännen ristiretkeläiset olivat liikkeellä 1200-luvulla ja 1990-luvulla saaliinhimon sokaisemina.

Juuri tällä viikolla on hyvä syy huomauttaa, ettei ”ristiretki” tarkoita valloittavan ristin kuljettamista johonkin kaukaiseen kohteeseen.

Ristiretki tarkoittaa kirjaimellisesti retkeä ristille.

Tämä merkitys, johon voi lähemmin perehtyä lukemalla Matteuksen evankeliumia tai kuuntelemalla huomenna Matteus-passion, sisältää myös uskonnottomille ajankohtaisen kertomuksen väkivallasta ja sen tuloksista.

Musiikkiversion kuulijoita kehotetaan tarkkaamaan lyhyitä kuoron esityksiä, joissa puhuu kiihtynyt kansanjoukko. Rahamiehet ja lakimiehet löytävät aina vaivattomasti kansanjoukon, joka oikeastaan tietämättä, mistä on kysymys, huutavat tuhoa.

32 kommenttia:

 1. "Putin sanoi, että tässä on todellinen vihollinen, terrorismi."

  Mitä se on:

  Pahaa on pienten valtiottomien ryhmien terrorismi, erityisesti Venäjää vastaan.

  Hyvää on valtioterrorismi, erityisesti Venäjän harjoittamana.

  Waltari sanoi sen tyylikkäämmin heettiläistensä suuhun pantuna: hyvää on se mitä me tahdomme, pahaa se mitä naapurimme tahtovat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "...hyvää on se mitä me tahdomme, pahaa se mitä naapurimme tahtovat"

   Tuo on melko yleispätevää ja sopii moneen suuhun. Ja mitä suurempi suu, sitä paremmin se sopii.

   Tässä yhteydessä kannattaa huomata, että "Venäjä on vain Hollannin kokoinen".

   Poista
 2. "Helppo ja väärä selitys on parempien päivien tavoittelu Euroopasta. Vähemmän helppo ja vähemmän väärä selitys on päivien tavoittelu."

  Valitettavasti JK on väärässä: molempia ryhmiä löytyy, sekä lisäksi ehkä pieni joukko soluttautuvia terroristeja. Ongelma on ryhmien erottelu. Onneksi Suomen talvi näyttää hoitavan osan tuosta.

  Keskustelun asiasta tekee epämiellyttäväksi se, että keskustelijat luulevat, että tulijoissa on vain yhtä ryhmää. Siksi näkemykset ja ratkaisut ovat niin kaukana toisistaan eikä rakentavaa keskustelua synny.

  VastaaPoista
 3. Vastalause sanan 'fundamentalisti' käyttämisestä sisällyksettömänä haukkumasanana. Republikaanien ehdokkuutta tavoitelleissa on useampikin ihan oikeasti fundamentalisti, mutta nimenomaan Trump ei ole siinä joukossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mediaälymystömme haukkuu ja halveksii Trumpia sellaisella kiihkolla, että väkisin tulee mieleen kaksi asiaa: 1) Pelko - he pelkäävät omien etujensa ja asemansa puolesta, 2) Reagan - samat punakat torvelot mollasivat häntä koko 80-luvun, kunnes paljastuikin, että kyse oli sodanjälkeisen ajan suurimmasta presidentistä.

   Trump ei todellakaan ole mikään fundamentalisti tai edes rasisti, vaan kylmäpäinen pragmaatikko, joka todennäköisesti tulee tekemään sen mikä on parasta USAlle. Surhupaisaa on, etteivät meidän pikkunilkkimme tajua edes sitä, että jos Trump valitaan, toteutuu heidän kuumeinen haaveensa: lopulliset hyvästit Natolle.

   Alkakaahan vaan katsella Putinia sillä silmällä, että kohta ollaan taas täällä kahdestaan, tukena korkeintaan pelokas Ruotsi.

   Poista
  2. Totta, kyllä Trump on opportunistinen populisti.

   Poista
  3. Eikö pikemminkin populistinen opportunisti?

   Poista
 4. Jotenkin tuli mielleen, että jos laitetaan rajat kiinni ja niin tiukka valvonta, että moiset terroriteot pystään estämään, niin jossain vaiheessa DDR:n meiniki rupeaa kuulostamaan kotoisammalta.

  Yksittäisiä tapahtumia on käytännössä mahdoton täysin estää tukahduttamatta normaalia elämää.

  VastaaPoista
 5. "Uskonto ei ole koskaan ollut sodan syy."

  Tämä ehkä on tarpeeton yksinkertaistus: kyllä uskonto tai muu ideologia voi joskus olla sodan syy tai yksi syistä, vaikka sotaan liittyisi myös aineellisia tavoitteita. Ihmismieli kun on harvoin monomaaninen. Esimerkkinä I ja IV ristiretki. Ensiksi mainituissa päätavoite oli pyhän haudan vapauttaminen ja pyhiinvaeltajien turvaaminen, jälkimmäinen taas oli suoranainen rosvoretki kristittyyn Bysanttiin.

  VastaaPoista
 6. "Itsemurhapommittamisen kalifaattilaiset ovat oppineet meiltä eurooppalaisilta."

  Voisitko ystävällisesti hieman avata. Kyllä minun tietojeni mukaan suoranaista itsemurhapommitusta ovat aiemmin käyttäneet lähinnä japanilaiset II maailmansodassa.

  Eurooppalaisten ei ole aseylivoiman vuoksi tarvinnut ja kristinuskon itsemurhakieltokin lienee hillinnyt.

  VastaaPoista
 7. "Uskonto ei ole koskaan ollut sodan syy. Uskonto on sodan keino."

  1600-luvun uskonsotia itsekin tutkineena alan kallistua tämän näkemyksen kannalle. Ei 30-vuotisen sodan polttopisteessä ollut kysymys transsubtantiaatiosta tai Kristuksen ruumiista vaan kirkolta maallistetuista läänityksistä ja niihin liittyvästä poliittisesta vallasta - cuius regio eius religio, niin kuin protestanttiset lakimiehet asian aikoinaan muotoilivat. Uskonsotaa parempi käsite olisi kirkonsota.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paha periaatteessa väittää asiantuntijaa vastaan, mutta intän silti, että eikö osasyynä sodan syttymiseen ollut keisari Ferdinand II:n kiihkokatolisuus, joka ilmeni haluttomuutena suvaita protestantteja vähemmässäkään määrin. Eikö vastaavasti Kustaa II Aadolfiin osaksi vaikuttanut halu puolustaa Saksan protestantteja, vaikka myös maine ja Saksan jokisuiden tullitulot kiinnostivat.

   Onko historiantutkimuksessa ylipäänsä mahdollisesta tyhjentävästi arvioida toimijoiden vaikuttimia kun julkilausutut tarkoitukset yleensä ovat kauniita ja yleviä kun taas raadollisempia tarkoituksia harvemmin pannaan paperille (ts lähteiksi).

   Poista
 8. Putin on todistellut tekemisiään niin Ukrainassa kuin Syyriasa kansainvälisellä oikeudella. Ja vinollut Lännelle - oletteko huomannut, että sellainenkin on olemassa. Nähtävästi ihan oikein. Clinton - Trump, vesikidutus on ollut vallitseva käytäntö ja Clinton-säätiö julkinen lahjushaavi. Kun lahjus kirstuun kilahtaa, niin... Valinta on ruton ja koleran väliltä. Vanhassa haastattelussa Trump paheksui sitä mitä eliitti on tehnyt Amerikalle. Ehkäpä hänellä on oikeasti visio suuresta Amerikasta. Kansa tykkää, niin Putinista kuin Trumpista - siinä on jotain väärää.

  VastaaPoista
 9. Trumpista muutama sana. Vaikka republikaanisen puolueen ehdokkaiden määrä on laskenut, ei Trump ole saanut puolueen esivaaleissa kertaakaan yli puolta äänistä.
  Mielipidetiedustelujen mukaan Hillary Clinton löisi Trumpin varsin helposti, joten presidentiksi hän tuskin nousee. Mutta hävitessään - sitähän Trump ei siedä - hän aivan varmaan veisi asian moneen otteeseen tuomarien ratkottavaksi.

  Ted Cruz ei ole yhtään Trumpia parempi ehdokas, molemmat ovat muukalaiskammoisia populisteja.
  /Y

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanoisin, että Cruz on hiljainen, hyvin vaarallinen mies eli dogmaatikko. (Merkityksessä uskovainen uskoo vaikkei näe, dogmaatikko vaikka näkee.)

   Poista
 10. "Nyt tehtävä on tulla toimeen Putinin ja Trumpin kanssa. Tehtävän nimi on demokratia. Miten tulla toimeen ihmisten kanssa, joiden toimintatapaa ja mielipiteitä itse vastustaa."

  Tässä on vain se ongelma, että mitä meidän demokratia auttaa, kun USA:ssa demokratia on sangen suhteellista - sen jälkeen kun sikäläinen KKO totesi, että myös rahalle kuuluu sananvapaus - ja kun Venäjällä sitä ei juurikaaan enää ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään tuli Suomen Kuvalehden 100v numero, josta sai vinkkiä. 80-luvulla Rock tunkeutui DDR:ään ja NL:ään nakertamaan kommunistien auktoriteettia. Tänään pitäisi tehdä samaa, viedä sinne kapinalliseksi käännettyä musiikkia nuorten villitsemiseksi.
   Joo-on, on internet mutta tuo pitäisikin paketoida suunnatuksi kielletyksi (siis houkuttelevaksi) hedelmäksi. Kypsymistä on ehkä kuitenkin maltettava odottaa muutama vuosi.

   Poista
  2. Agitproppia USA:n kanaville?

   Kapitalistinen Google käänsi laulun näin:


   ×

   KAIKKI

   KUVAHAKU

   VIDEOT

   SOVELLUKSET

   KARTAT

   TEOKSET

   HAKUTYÖKALUT

   Näytetään tulokset haulla google kääntäjä
   Hae kyselyllä oogle kääntäjä

   Raha ei sikiä pankeissa, työmies! Se syntyy sinun työstäsi työmies! Sinun ja eukkosi raadannasta porvari kiskoo miljoonan... Lisää

   ---------------Tunnista kieliAfrikaansAlbaniaAmharaArabiaArmeniaAzeriBaskiBengaliBosniaBulgariaBurmaCebuEnglantiEspanjaEsperantoFarsiGaeliGaliciaGeorgiaGudžaratiHaitiHausaHavaijiHepreaHindiHmongHollantiIgboIiriIndonesiaIslantiItaliaJaavaJapaniJiddišJorubaKannadaKatalaaniKazakkiKhmerKiina (perinteinen)Kiina (yksinkert.)KirgiisiKoreaKorsikaKreikkaKroatiaKurdiKymriLaoLatinaLatviaLiettuaLuxemburgLänsifriisiMakedoniaMalagassiMalaijiMalajalamMaltaMaoriMarathiMongoliNepaliNjandžaNorjaPandžabiPaštuPortugaliPuolaRanskaRomaniaRuotsiSaksaSamoaSerbiaSindhiSinhalaSlovakkiSloveeniSomaliŠonaSundaSuomiSwahiliTadžikkiTagalogTamiliTanskaTeluguThaiTšekkiTurkkiUkrainaUnkariUrduUzbekkiValkovenäjäVenäjäVietnamViroXhosaZuluSuomi

   Money is Sikia banks, laborer! It occurs to your job laborer! You toil and eukkosi bourgeois pulls their millions, and whe...Lisää

   ---------------AfrikaansAlbaniaAmharaArabiaArmeniaAzeriBaskiBengaliBosniaBulgariaBurmaCebuEnglantiEspanjaEsperantoFarsiGaeliGaliciaGeorgiaGudžaratiHaitiHausaHavaijiHepreaHindiHmongHollantiIgboIiriIndonesiaIslantiItaliaJaavaJapaniJiddišJorubaKannadaKatalaaniKazakkiKhmerKiina (perinteinen)Kiina (yksinkert.)KirgiisiKoreaKorsikaKreikkaKroatiaKurdiKymriLaoLatinaLatviaLiettuaLuxemburgLänsifriisiMakedoniaMalagassiMalaijiMalajalamMaltaMaoriMarathiMongoliNepaliNjandžaNorjaPandžabiPaštuPortugaliPuolaRanskaRomaniaRuotsiSaksaSamoaSerbiaSindhiSinhalaSlovakkiSloveeniSomaliŠonaSundaSuomiSwahiliTadžikkiTagalogTamiliTanskaTeluguThaiTšekkiTurkkiUkrainaUnkariUrduUzbekkiValkovenäjäVenäjäVietnamViroXhosaZuluEnglanti

   Vaihda kielelle suomi

   Money is Sikia banks, laborer! It occurs to your job laborer! You toil and eukkosi bourgeois pulls their millions, and where they are placed in the millions, now it is not working man gets to know.

   It is a privilege for the few, it is a bourgeois state secret. It is a gold piggy bourgeoisie karsinasalaisuus.

   They think you are a fool, a laborer! They feed you lies, laborer! When the right-wing government to stabilize the laborer to pay their salaries, and when the victory is in your pocket and spilled bourgeois cyclical suddenly begin to decline, prices will rise to heaven as vicar prayers.

   It is the law of capitalism, it is the iron law exploiter. It is kultapossukapitalistin Finnish law.

   They are afraid of your strength, laborer! They want to break up a united front, the laborer! There is a baton-army ready for you to crush the fighting spirit, and they do not hesitate to hit, and they will not hesitate to kill.

   It is a class of police law, it is the iron law exploiter. It is kultapossukapitalistin Finnish law.

   You Suopon blacklisted, laborer! You are bourgeois gentlemen dangerous, laborer! When your class starts, so the exploiter to fly on his ass, or even further afield, to the Canary Islands.

   And if you do not like varaasi, the robbers were your money, the great cyclical gains, profits produced in your hielläsi.

   It is the exploitation of bourgeois law, it is the bourgeois state law. It is kultapossukapitalistin Finnish law.

   Keep your eyes open and listen to the laborer! Do not trust the bourgeois press, the laborer! Do not trust the priest, the police, not the slaves of capital promises, do not let the exploiter decide, do not provide the thief's hand.

   Because you need to change this country and the world and you have to fight for your class! And you, only you can decide the direction and purpose of the class struggle and bring it to completion!

   It is a law of socialism, it is the law of the class struggle. It is the common will and the law of class -conscious working class .

   Poista
  3. "80-luvulla Rock tunkeutui DDR:ään ja NL:ään nakertamaan kommunistien auktoriteettia."

   Mietin vain, onko esim. EU:n nykyinen meno nyt sitten niin kauhean houkuttelevaa katsottavaa venäläisin silmin?

   Kannattaa myös ymmärtää, että nyky-Venäjä ei ole se 20 - 30-vuoden takainen suljettu Neuvostoliitto, joksi sitä edelleen luullaan, koska se niin luuleminen on niin helppoa. Ei tarvitse muuttaa mielessään mitään.

   - Nyky-Venäjältä voi esim. matkustaa vapaasti katsomaan lännen ihmeitä ja päästä näin muodostamaan oma kantansa niihin aivan paikan päällä. Internet on auki.

   Ruotsalaisille taisi käydä joskus niin, että aivan käsittämättömänä yllätyksenä heille Ruotsia ei valittukaan tärkeisiin YK-rooleihin, vaikka Ruotsi kieltämättä on maailman upein mallivaltio ja demokratian majakka kaikille muille. Syy, että Ruotsia ei valittu, olikin juuri se, että se on noin mahdottoman hyvä ja hurskas. Toistuuko tämä YK:n turvaneuvostovalinnoissa, on kiintoisaa nähdä.

   Meillä EU:ssa on vähän sama riski. Pidämme ehkä itseämme viehättävämpinä ja hurskaampina kuin muiden silmissä olemmekaan.

   Poista
 11. "kuuntelemalla huomenna Matteus-passion, sisältää myös uskonnottomille ajankohtaisen kertomuksen väkivallasta ja sen tuloksista."

  Hyvä "kyytipoika" on Bulgakovin Jeshua-na-Hosrin oikeudenkäynti kuvaava jakso.

  VastaaPoista
 12. Tuttavani Jäppinen huomautti kerran, että demokratia ei ole hyvien asioiden edistämistä vaan pahojen estämistä.

  VastaaPoista
 13. Pidetäänkö rajat appoauki vai laitetaanko rajalle edes ovi, eivätkö nuo kysymykset ole lähinnä molemmat sinänsä yhtä oikeita ja perusteltavissa vastaajan poliittisten motiivien kautta?

  Tosin appoauki-rajoja kovasti yritetään pitää jo lähtökohtaisesti oikeana vastauksena, vaikka Schengeniä edeltävää rajakontrollia pidettiin aikoinaan ainoana oikeana, kauppa kävi, ihmiset liikkuivat kuten nytkin. Ongelmia oli vain vähemmän.

  Nyt on saatu mitä on tilattu. Miljoonia ihmisiä Afrikasta ja Lähi-idästä joukossa Jumalan sotureita jos hädänalaisiakin.

  Joidenkin mielestä tilaus on tullut perille, maksetaan laskut ihan rauhassa ja vaahtoamatta, toisten mielestä tilaus on mennyt ns. persiilleen, on saatu todella sitä mitä ei ole tilattu, ja kolmansien mielestä tälläistä tilausta ( lue= avoimia rajoja ja niiden seurauksia ) ei olisi suin surminkaan pitänyt mennä tekemään.

  Nyt on kuitenkin myöhäistä. Miljoonatilaus on jo täällä. Tilaajat kantakoot vastuunsa.


  t. vantaalainen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Tilaajat kantakoot vastuunsa. "

   Kuinkas tämä hoidetaan käytännössä? Kohdennettu verotus ja etuuksien leikkaus?

   Poista
  2. Miten niin "tilattu"? Ei kukaan ole tilannut. Tilanne vaan kehittyi.

   Meillekin tuli kulkukissa, kun se tunkeutui sisään niin otettiin lemmikiksi.
   Paras kissa ikinä. (Rest in Peace, Miisu). Muttei tilattu!

   Poista
  3. Rajat avaamalla saatiin todella kyllä mitä tilattiin (vasemmiston Open Borders -ideologistit tilasivat ihmispolttoainetta politiikkaansa ja iso rahan kapitalistit tilasivat yhden euron reservityövoimaa) - ja me muut saatiin sitten mitä ei tilattukaan. Tosin jonkinlainen palautusoikeus on olemassa ainakin joidenkin kohdalla. Laillinenkin.
   Kissat...joo. Ei ihan hyvä vertaus.
   Ne osaavat sopeutua ja eivät pure ruokkivaa kättä koskaan.

   Poista
 14. Yle Radio 1, Euroradion konsertti-ilta kiirastorstaina 24.3. klo 19.03, sen jälkeen kuunneltavissa Areenalla: Matteus-passion Mendelssohn-versio, johtajana Philipp Ahmann:

  "Johann Sebastian Bachin mestariteos Matteus-passio painui unohduksiin pian ensiesityksensä jälkeen. Uuden tulemisen teos koki, kun vuonna 1829 Felix Mendelssohn esitytti teoksen ensi kertaa noin sataan vuoteen.

  Kiirastorstaina kuullaan radiossa tämä Felix Mendelssohnin tekemä versio Matteus-passiosta. Esitys on taltioitu viime vuonna Thüringenin Bach-festivaalilla, ja solisteina laulavat tenori Maximilian Schmitt, joka laulaa evankelistan osuudet, basso Thomas E. Bauer, joka laulaa Jeesuksen säkeet, sopraano Letizia Scherrer, altto Stella Doufexis ja basso Felix Speer. Leipzigin radiokuoroa ja radio-orkesteria johtaa Philipp Ahmann.

  Ohjelman toimittaa Riikka Holopainen."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti on todettava, ettei pärjää monelle muulle versiolle, erityisestti Helsingin barokkiorkesterin. Pliisua, pliisua.

   Poista
 15. Kalifaattiahan ne poliitikot meilläkin, ainakin nämä suurvisiirit.

  Presidentin mediapersoonaksi nostama Valtterin (11 v. sit.) tapaus tuo mieleen että sama tapahtui Kekkoselle. Kansliaan tuli joulun alla kirje jossa pikkupoika pyysi sataa markkaa polkupyörään muttei ollut ihan varma pyytääkö joulupukilta vai Kekkoselta joten pyysi varmuudeksi molemmilta. Kekkonen heltyi lähettämään viisikymppisen. Seuraavassa kirjeessä poika pyysi ettei joululupukki enää lähettäisi rahaa Kekkosen kautta kun se viimeksikin otti siitä puolet.

  VastaaPoista
 16. Tuo Yhdysvalloissa meneillään oleva suuri mediatapahtuma on selvä seikka, trumputetaan Hillary kahdesta vaihtoehdosta pienempänä pahana valtaistuimelle. Entäs jos käy niin että demokraattia ei tarvitakaan? Käy ikään kuin ansaitusti ja naispresidentti ei pääsekään valtaan vaikka on niin pitkään jo halunnut, mitäs sitten? No ei päästä sanomaan presidenttipariksi...

  Ei mitään hätää, siellä vasemmistolaisinkin on meikäläistä oikeistoa enemmän oikealla, saati sitten demokraattipuoluelainen.

  Äänet menisivät näppärämmin tasan kun olisi miesten puolue ja naisten puolue. Eihän sukupuoli kuulu tähän, sehän on sivuseikka ja sikäli päästäisiin kokeilemaan mitä se saavutettu tasa-arvo saisi aikaan.

  VastaaPoista
 17. Eivät saksalaisten tai tarkemmin saksilaisten ristiretket Baltiaan olleet paljon muuta kuin valloitus. Ja sitten sukunimeni, siis mieslinja on kotoisin yhdestä tietystä paikasta Pohjois-Saksassa. Siellä asui länsi-slaavilainen heimo obotriitit tai wenden saksaksi. Tuo pieni maakunta, tarkemmin slaavilaisten aikaan Wagria, myöhemmin Probstei (suuruusluokka noin 100 neliökilometriä) on täynnä sukunimeäni ja muualla Saksassa sitä löytyy aika vähän. Ja paikalliset tutkijat ovat kirjoittaneet, että see on obotriittilaista alkuperää. Se on vähän kumma nimi kyllä ollakseen perussaksalainen. Obotriittien vastaan tehtiin myös ristiretkiä. (https://fi.wikipedia.org/wiki/Ristiretket_vendej%C3%A4_vastaan) Tai "ristiretkiä" koska oli sekin kuten Baltijan ristiretketkin oikeasti pelkkää valloitusta ja assimilaatiota. Vähintään täältä puolelta katsottuna. Ja katsoa pitää aina molemmalta puolelta.

  VastaaPoista
 18. Putin ratkaisee Usan vaalit. Politiikan pehmentäminen tukee Hillaryä, koventaminen Trumpia.Isil on mahdottomassa raossa kaikkien rintamien sodassa. Arabisiirtolaisista saadaan alistettu orjaluokka.

  VastaaPoista
 19. Postauksen kuvassa näyttäisi olevan meneillään Schwedentrunkin,eli svenskdrinken - ruotsalaisen drinkin nauttiminen. Tiedon - ja saman kuvan - löysin Dick Harrisonin kirjasta "Ett stort lidande har kommit över oss" Historien om trettioåriga kriget.

  VastaaPoista