Sivun näyttöjä yhteensä

15. joulukuuta 2015

WSOY ja valoisa tulevaisuus

 
Verkosta löytyy tietoja kustannusliike WSOY:n valoisammasta tulevaisuudesta vielä parin vuoden takaa. On päästy eroon paholaismaisesta johtajasta tai saatu taloon viimeinkin joku todellinen kyky, joka on ihmisenä henkilöitynyt ihanuus.
Kai Häggmanin oivallinen, suurta perehtyneisyyttä osoittava WSOY:n historia päättyy nousutahtiin, noin vuonna 2003.
Luin kirjan uudestaan. Ehkä olen lukenut kaikki kustannusliikkeiden, kirjan ja kirjapainotaidon historiat, jotka on julkaistu suomeksi, ja eri kielillä muita. Mieluisin on kustantaja Per I. Gedinin kirjoittama kustantaja Karl Otto Bonnierin historia. Se täsmää muualta lukemani kanssa. Heikki A. Reenpää, joka oli Bonnierin perheessä harjoittelijana 1930-luvulla, antaa ymmärtää eräässä muistelmapalasessaan, ettei Karl Otolla ollut paljon sanansijaa yhtiön kustannustoiminnasta, kun rouva Lisen ja tämän pelottavat ystävättäret pääsivät vauhtiin, pahimpana muuan Selma Lagerlöf.
Bonnierin oma, erittäin laaja historiikki on villiä luettavaa. Rakastan jaksoa, jossa aina ystävällinen ja kiltti Z. Topelius, hyvin tietää, että juuri hänen ”Välskärinsä” jättiläismenestys Ruotsissa pitää kustannusliikettä pystyssä, voihkii kautta rantain, miten raskasta on nähdä rakkaat kirjansa samassa hyllykössä kuin kirjallisen hampuusi A. Strindbergin yritelmät…
Ja mitä tulee kirja-alan kartelleihin ja monopoleihin, joita nyt tutkin, Nordstedtin varatuomari G.B.A. Holm ei paljon kirjallisuudesta välittänyt, mutta yksinoikeus julkaista lait ja asetukset ja Ruotsin laki, sekä siinä sivussa korkeimman oikeuden päätöksiä, se se oli jotain. Olen istunut Holmin huoneessa ja katsellut NJA:n uljaita rivistöjä ja ikkunasta Riddarholmin kirkon merkillistä tornirakennelmaa.
Heikki A. opetti erinäisiä ruotsalaisia kustantajia ampumaan fasaaneja ja ennen pitkää myös Ruotsin nykyistä kuningasta. Sen likoista en tiedä.
Luulen ettei kukaan tule koskaan kirjoittamaan kirja-alan puhjenneista romansseista, koska Heikki A. ei ole muistavinaan ja minä en suotu kertomaan. Kerran kysyin Heikiltä, miten hänen äitinsä suku, Serlachiukset, päätyi Söderströmin suuromistajiksi. ”Allan Serlachius, joka oli tunnettu hutilus ja käytteli rouvansa rahoja kuin omiaan, tarjosi niitä rahoja ja mitääntekemättömiä poikiaan Söderströmille, sillä kun hän tyrkytti sijoituksiaan Otavalle, isoisäni sanoi heti, että ei tule kuuloonkaan…”
Minä puolestani kerroin jotain, miten lahjattomana pidetty Immu Melander ja hänen perässään toiset juristiprofessorit keksivät ruveta ostamaan WSOY:n osakkeita ja sitten vaatimaan osavoittoja yhtiön liikevaihdosta, ei siis tuloksesta.
Tarmion ainoa suuri kriisi ei ollut se tapahtumasarja 1970-luvulla, kun hänet aiottiin erottaa pääjohtajan tehtävistä, vaan 1980-luvulla, jolloin Olli Reenpää pelasti WSOY:n ensin Amerin ja sitten SKOP:in vihamieliseltä valtausyritykseltä. Häggman mainitsee myös kuin ohimennen, että Södikan graafinen teollisuus oli jo silloin niin pahasti tappiollista, että siinä suli suuri omaisuus aika nopeasti.
Massiivinen erehdys oli Juvan kirjatehdas, jolla haluttiin moninkertaistaa kirjatuotanto juuri siinä vaiheessa, kun kirjatuotanto alkoi laskea koko Euroopassa ja Venäjällä. Ja sitten oli se pitkälle automatisoitu tuotantolinja, jota ei saatu koskaan toimimaan kunnolla. Ja sitten tulivat Sanomien herrat ja rouvat, jotka ilmoittivat valloittavansa seuraavaksi Euroopan.
Erään kerran 1970-luvulla tavarajunan jarrut olivat Keuruulla huonosti kiinni. Ehdotin Olli Reenpäälle sananmuotoa asiakkaalle:” Kuten tiedätte, Suomessa on 60 000 järveä. Yhdessä niistä on tavarajuna, jossa on arv. yhtiöllenne valmistamamme kirjan koko painos.”
Ehdotukseni todettiin huonoksi.
Katsoin epäuskoisena historiateoksesta WSOY-Factaa, joka oli CD-Rom eli siis digitaalinen kuvalevy. Sen piti kai osoittaa muun muassa Wikipedian ja luultavasti muidenkin verkkotuotteiden mitättömyys. Toisin kävi.
Hakuteosten, etenkin aakkosellisten, myynti oli pysähtynyt kuin seinään jo 1990-luvulla. Se myynti oli puolet suurkustantajien liikevaihdosta.
Yhden kerran minut osoitettiin kiireesti takaisin kadulle, kun olin saanut erään professorikaverin kanssa kutsun ihailemaan WSOY:n verkkomediaa, ja olimme sanoneet ääneen, ettei verkkomediaa ole vielä keksitty, ja vaikka tiedettäisiin, mihin pyritään, siihen keksimiseen menee ainakin kymmenen vuotta.
Tänäkin vuonna verkkomedia on kuulemma taas keksitty. Olinkin ihmetellyt, kauanko suomalaisen kouluopetuksen maine kestää. Nyt edessä olevaa epäonnistumista se ei kestä. Julkisuudessa alan uudistajat selittävät, että kohtapuolin koululaiset saavat itse valmistaa itselleen oppikirjat, digitaalisesti.
Käsitykseni mukaan juuri tämä oli lopullinen munaus Steiner-kouluissa. Koululaisille annettiin kirjan sijasta väriliidut ja vähän paperia.
Yritimme selittää, ettei tämä ole mikään digitaalinen vallankumous. Kysymys oli vain Nokiasta. Olimme katselleet Kaliforniassa ympärillemme. Sellaista kehitystä kuin sosiaalinen media ei korkeakoululla kukaan oikein osannut ottaa tosissaan, vaikka suunnittelimme sovelluksia. Useimmat meistä luulivat, että puhelinta käytettäisiin tulevaisuudessakin puhumiseen.
Nyt tiedämme, mitä on informaatiosota (Venäjä), verkkokauppa, mobiilikapina (arabikevät), mutta silti digitaaliset kansainvaellukset yllättivät meidät kaikki, myös saksalaiset.
Alamme aavistaa, ettei kysymys olekaan vain pakolaisuudesta ja pommituksista, vaan myös mielikuvamarkkinoinnista, joka näyttää olevan sosiaalisen median eräs puoli. Se on etäistä sukua tuolle opetuksessa haaveillulle digitaaliselle oppimedialle: omatekoisia unelmia, kustomoitu eli räätälöity tulevaisuus, yhtä totta ja todellista kuin keskustelupalstat.
Ei ihme, että kirjankustantajat ja sanomalehdet heiluvat ja kaatuvat ja etteivät kansainväliset uutiskanavat pärjää kotitekoiselle huhujen levittämiselle.

34 kommenttia:

 1. Kouluasioihin sen verran kommentoisin, että steinerilaisuus on muutenkin huuhaata, kummallista antroposofista filosofiaa, joulutonttuihin verrattava sekametelisoppa.
  Ainoa ansio siinä opetus(oppimis)metodina on lasten ja nuorten oma tekeminen.

  VastaaPoista
 2. "Heikki A. opetti erinäisiä ruotsalaisia kustantajia ampumaan fasaaneja ja ennen pitkää myös Ruotsin nykyistä kuningasta."

  Yhdessä sukulaistalossa ovat käyneet ampumassa. Kuningasta siellä ei ole näkynyt, joten fasaaneihin on ollut tyytyminen.

  VastaaPoista
 3. "Heikki A. opetti erinäisiä ruotsalaisia kustantajia ampumaan fasaaneja ja ennen pitkää myös Ruotsin nykyistä kuningasta. Sen likoista en tiedä."

  Johan nyt — kukapa olisi arvannut Heikki A. Reenpäässä olevan regisiidisiä taipumuksia!

  VastaaPoista
 4. Eurooppa on ja pysyy paikalliskulttuurien ja kielten eloisana maanosana. Suomea on täällä puhuttu tuhansia vuosia ja puhutaan edelleenkin, koska kielen elinvoima syntyy vauvan kehdon äärellä ja ruokapöydässä leperrellessä. Sitten se siirtyy teinien flirttaillessa toisilleen suomeksi, eikä englanniksi tai ruotsiksi. Niin kauan kuin tuo side siirtyy sukupolvelta toiselle ei suomalaisillakaan ole todellista uhkaa, puhuivatpa kirjanoppineet vaikka seireenien kielillä.

  Paikoillaan pysyvä voi vaihtaa jopa uskontoa kuin takkia luterilaisesta roomalaiskatoliseksi, mutta ei äidinkieltään. Maassa maan tavalla. Italiassa italiaksi, Ranskassa ranskaksi, jne.

  VastaaPoista
 5. "mielikuvamarkkinoinnista, joka näyttää olevan sosiaalisen median eräs puoli."

  En vaan tohdi edes kuvitella, miten sitten käy nuo nuo mielikuvat ja itse tehdyt unelmat romahtavat: Palataanko säyseästi vanhaan...

  VastaaPoista
 6. WSOY-Factasta:"Sen piti kai osoittaa muun muassa Wikipedian ja luultavasti muidenkin verkkotuotteiden mitättömyys. " eikös toisinpäin? Ensin tietotuotemarkkinoilla oli romput ja sitten hyökyi netti. Häkellyttävää, wikipedia ei Ole vielä viittätoista vuotta. Arvatkaa mistä sen katsoin? -timo

  VastaaPoista
 7. "Nyt tiedämme, mitä on informaatiosota (Venäjä), verkkokauppa, mobiilikapina (arabikevät), mutta silti digitaaliset kansainvaellukset yllättivät meidät kaikki, myös saksalaiset." Tiedättekö? Se on hyvä, mina en tiedä. Kun Viron presidentti, äsken Hesarissa ilmoitti, että ei se Venäjä nyt oikeasti olekaan hyökkäämässä baltiaan, tuli se deja,mikä se nyt onkaan pälkähdys. Sama Syyiassa, tavoitteena aktivoida vihollisen aktiiviset järjestelmät, ja kerätä mahdollisimman paljon tietoa niistä.

  VastaaPoista
 8. Pääministerimme suurin munaus on toistaiseksi ollut talonsa lupaaminen tulijoille. Halusi päihittää Merkelin höveliudessa. ICT-alan diplomi-insinööri ei tajunnut että kutsu leviää valonnopeudella verkossa. Kauhea mainos, jota tehosti mm. BBC tivaamalla Cameronilta aikooko tämä pistää paremmaksi. Vierailin arabiankielisellä ihmissalakuljettajien Sipilän kutsun perusteella tehdyllä sivustolla ja kauhistuin.

  Nuoret miehet suunnistavat kännykät käsisään Bagdadista Tornioon. Eikä enää Rajajooseppikaan ole vieras.

  Lisää löylyä heitti Kelan Hyssälä peruspalkkakaavailullaan. Sitä levitti CNN.
  Miltä kuulostaa afrikkalaisesta valtioin virkamiehestä, joka tienaa 100 dollaria/kk, kun saa kuulla, että pohjan perukoille on paratiisi 800€/kk ja täysi ylöspito.

  Kyllä some on somaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan helppoa. Säädetään parempien asioiden salaamislaki ja perustetaan sitä valvomaan Parempien asioiden virasto. Tietysti.

   Koska kaikki on cybertodellisuudessa paremmin voi virastokin olla siellä. Cyberturvallisuus kuuluisi tietysti myös juuri kys. viraston toimialaan.

   Kätevästi keskittäisin vielä sinne silmäätekevien salarakkaiden yhteystietojen hallinnan ja turkkivuokraamon. Hetki? Tämä on jostain tuttu.

   Poista
 9. Steinerilaisuuden kukkasia oli Kuusitien pitkästymis- ja luovuuskeskus jossa vietin ensimmäisen luokan eli kouluvuoden. Sillä oli elitistinen maine. Kaoliinipaperiset vihkot ja kovat lastuavat väriliidut saivat kiukun pidättelyn sietokyvyn nousemaan ja joukko-opin perusteet lisäksi aikaan puhtaan matematiikan aversion. Kansakoulun toiselle luokalle ilmoittauduttua helpotus oli joltinen kun läksyvihkoon sai piirrellä kaunokirjoitusta. Luokka oli opetellut edellisen vuoden ja minä en mutta haittakos se, läksy mikä läksy. Parin tunnin (ja faijan paremman 2B-lyijytäytekynän avulla) päästä sain kotitehtävät piirreltyä. Vihkoon tuli päättäväisesti muotoiltu huomautus käsialan epävarmuudesta ja "virheellisestä korkeudesta". Sivuutin sen yhdentekevänä. Epärealistiset vaatimukset on lupa sivuuttaa. Samoihin aikoihin keksimme kotona aluksi kääntää matematiikaksi että nolla on englanniksi sekä nothing että zero ja jatkoimme pilkun siirrolla. Tätä en oppinut steinerilaisuuden avulla, enkä sitä miksi eurytmia on ylipäänsä olemassa. Luokanopettaja teki kyllä viihtyvyyden eteen parhaansa. Chanel viitosen vaikutus oppimiskykyyn mietityttää yhä. Ei ole tullut kokeilluksi mikä vaikutus sen tuoksulla on lottokupongin täyttämiseen, pitääkin tutkia.

  Kansakoulun veistoluokka (lukujärjestyksessä luki puutyö) oli se oikea paikka. Luovuus syrjään ja opetusohjelman mukaiset kapineet järjestyksessä suorittaen ei ollutkaan mitään enempää tehtävää joten piti keksiä akryylistä lämpömuovaamalla ja liimaamalla yhtä ja toista jotka jäivät näytteille koulun vitriiniin. Keksiminen tarttui opettajiin siihen määrään että lupaukset jotka sain valmiiden töiden omaksi saamisesta unohtuivat. Ne vekottimet oli käyttöön kehitetty ja kohdeltiin kunnia kähveltäen taiteena. Tätä vääryyttä ei vähentänyt että todistuksia keväällä jaettaessa mukaan annettiin mansikkaeskimo. Olisi edes jaettu papatteja tai kiinareita tai jotain tarpeellista, vaikka paikkarasia pyöränkumien paikkuuseen. Jäätelöä, ihmisparat!

  VastaaPoista
 10. No Venäjä yllätti miehittäessä osan Ukrainasta ja lietsoessa siellä separatismia. Kansainvaellukset ei voinut olla yllätykseksi jo monta vuotta. Minulle yllätys oli se aivan totaalinen naiivisuus Länsimaiden johdossa. Tavallisten ihmisten naiivisuus loppui kohta sen jälkeen kuin ensimmäinen aalto oli otettu Viinissa kukilla vastaan. Voisin jauhata siitä pitkään, mutta en tee sitä. Ehkä näyttäisi vihapuheelta. Merkel kyllä yllätti. Yksikään maahanmuuttajien tuoma ongelma ei ole mikään yllätys minulle. Olen niitä täällä tarpeeksi nähnyt. Paitsi terrorismia. Venäläiset eivät ole terroristejä. Uskonto niillä ei salli naisten ja lasten tappamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kummallisesti vaan venäläiset desantit tappoivat suomalaisia rajakylien lapsia ja naisia suurin joukoin. Ja olivat omiensa keskuudessa suuria sankareita, raukat.

   Poista
  2. "Uskonto niillä ei salli naisten ja lasten tappamista."

   Vissiin se ei koske tykillä tai lentokoneesta tapahtuvaa (vrt Grozny).

   Poista
  3. Se, että esimerkkejä löytyy historiasta, ei muuta asian ydintä. Sodassa tapahtuu monenlaista. Mutta pääasia on se, ettei kukaan venäläisistä pidä sitä oikeutettuna ja siitä puhuminen on myöhemmin tabu. Putinin Tsetsenian kampanja on esimerkiksi sellainen. Se on ollut ainoa kohta Putinin uralla mikä voisi pudottaa hänet jos faktat esimerkiksi kuolleista lapsista esitettäisin venäläisille selvästi valkokankaalla tai muuten. Se on aivan jotain muuta kuin mennä juutalaiselle koululle ja puukottaa 6-vuotiaita. Tai Beslanissa miinoittaa viisisataa lasta. Ymmärätkö eron? Ei?

   Poista
  4. Ensimmäistä anonyymia kommenttia en oikein usko. "Isoin joukoin"? Onko lähteitä tälle? Jos tietoisesti olisi murhattu lapsia, niin murhaaja olisi varmasti teloitettu

   Poista
  5. Kansalaisuuksia erottelematta ei ole olemassa ihmisjoukkoa, josta ei lasten, naisten, vanhusten ja muiden alakynnessä olevien surmaamiseen kykeneviä löytyisi kun aika sille käy otolliseksi. Niskanpäällä olevat tekevät sen tietenkin tehokkaammin ja tuhokkaammin. Veljessotamme jälkipuhdistuksissa suomalaisetkin antoivat tästä karmeat näytöt syyllistymällä sanoinkuvaamattomiin raakuuksiin heikompiaan kohtaan. Luultavasti toisinkin päin sodanpunnusten ollessa, olisivat raakuudet olleet samanmoisia: Samasta kansanluonteestahan olisi ollut silloinkin kyse.

   Entä onko kaikkia sotajoukkojemme touhuja viime sotien tiimellyksessäkään vielä esille kaiveltu?

   Venäläisten raakuuksista on kyllä pilvinpimein aikalaistodistuksia, ettei heillekään mikään uskonto rajoja sellaiseen toimintaan edelleenkään aseta. Viimeksi Ukrainassa tuskin tykinammuksia on ohjelmoitu räjähtämään vain vahvojen sotilaiden tontilla kuten jo mainitun Groznyn suhteen on todistettu.

   Ja sitten on olemassa edelleenkin (sairaita?) ihmisluonteita, jotka näin rauhanoloissakin hekumoivat joukkosurmilla ja joita silloin tällöin myös lähtee niitä toteuttamaan. Ja nämä kohdistuvat nimenomaan avuttomimmista avuttomimpaan ikäryhmään; koululaisiin, lapsiin.

   Entä millaisia ovat sellaisten kavereiden päidensisällöt, jotka kykenevät vyöttämään itsensä polttopulloilla ja heittelemään niillä rakennuksia, joissa ihmisiäkin, usein lapsia ja naisia, sisällä on? Näitä kavereita yllyttäviä on jopa kansanedustajiksi saakka edennyt joten äänestäjissä täytyy olla runsaasti kaikenlaisen väkivallan kannattajia.

   Tämä elettävä aikakausi on näyttänyt jo, ettei ns. sivistys ole kovinkaan syvään juurtunut ihmisapinalajin käyttäytymiskoodistoon. Eikä kerkeä tämän syvemmälle enää.

   Poista
  6. Mutta kommunisteillahan ei ollut uskontoa.

   Poista
  7. Onko 186 siviiliuhria "isoin/suurin joukoin"?. Neuvostopartisaanien murhatöistä Suomessa löytyy tietoa esim. täältä: https://fi.wikipedia.org/wiki/Neuvostoliiton_partisaani-iskut_Suomeen

   Poista
  8. Tämäkin ei muuta sitä mitä sanoin. Ja ethän tiedä mitä naisten tappajille myöhemmin tehtiin. Naisten tappaminen ei ole venäläisille normaali minkäänlaisissa olosuhteissa, jopa tuolloisille kommunisteille. Voi olla että löytyisi jotain vastaavaa Suomen sisälissodan ajalta. Jos löytyisi emmekö saisi enää sanoa, että suomalaiset eivät tapa naisia? Tälläinen on huono argumentointi. Miten pitäisi puhua ylipäänsä saksalaisista sitten jos tälläinen argumentti olisi pätevä?
   180 siviilia tapettiin kuten tästä artikkelista selvisi. Ainoastaan kotikaupungissani Tartossa samaan aikaan venäläiset kommunistit tappoivat yhdellä kerralla 193 siviiliä.(https://et.wikipedia.org/wiki/Massim%C3%B5rv_Tartu_vanglas), joukossa parikymmentä naista. Ei näin voi mitään induktiota kansan sisimmista käyttäytymistavoista tehdä. Ja erityisesti jos murhien takana oli joku kagebiittijoukko. Tavallinen venäläinenhän ei tiennyt niistä naisista mitään. 80 vuotta on mennyt. Olemme vuodessa 2015. Kenellä 2015 on millaiset tavat, on pääkysymys. Bataclanissa tapettiin naisia. Toulousessa tapettiin 2012 lapsia. Molemmat uskonnon nimissä. Väitän että sellainen ei tulisi koskaan kuuloonkaa nykyvenäläisten yhteydessä.

   Poista
 11. Oman todellisuuden saa, kun Googlaa Rothschild, Murdoch, Oil, Syria. Elokuvat taustoittavat uutisia paremmin kuin lehdet. Huominen ei koskaan kuole. Venäjän propagandalla on helppo tehtävä - pysyä totuudessa.

  VastaaPoista

 12. Wahlroos hakee toista pankkikriisiään. Ei, ei se olisi Suomen ennätys. Ekaksi tulee Eki Liikanen.

  Aika hyvin sijoittuu Jaakko Lassilakin, hänen ensimmäisensä oli Pohjolan riento kansainväliseen jälleenvakuutuksen. Tai siihen minkä suomipoika sai: Jälleenvakuutuksen jälleenvakuuttamisen jälleenvakuuttaminen. Samassa lajissa kisasi Kansa-yhtiökin -itsensä nurin. Sen vahvuus oli matemaatikko pääjohtaja, ja Kansan osuus tel-vakuutusrahoista. (Lassilan vahvuus oli Ilmarinen ja Pohjola, jota pääjohti.)

  Mikäkö Wahlroosia hiertää Karhisessa? Ihan simpelisti, niin yksinkertaisesti ettei sitä muualla vissiin iljetä kertoa, asia kiikastaa siitä että oko omistaa Pohjolan ja Pohjola rakentaa OMA-sairaala verkkoa okon pankkilisenssillä. Se tarkoittaa, ettei sairaalaverkon rakentaminen maksa okolaisille yhtään mitään. OmaSairaalat hoitavat lakisääteisen tapaturma- ja liikenneonnettomuuuksien uhreja Kelan piikkiin, pitää erotuksen, jo kai tusina ja lisää pukkaa yksitysSoten edetessä -Attendo äsken Tukholman pörssiin, iso hitti.

  Niin rakennuskulut siis suoraan oko:n velaksi ja pankin velka on yhteinen rahamme. Oko vain panee sitä rakentajien tileille ja isommille kavereille bondeina ja cp:inä ja sopiipa itsellensä Wahlroosille tyrkätä interbank-välityksenä ihan vain velkaantumista Nordealle ja Nordean on pikkupakko tilittää vastaava määrä rahaa okolle! Ellei tilitä systeemi sakkaa. Se olisi se lupaamani pankkikriisi, sellainen josta USAsta elokuussa 2007 alkoi nykysotku. Suvi-Anne Kauppi kertonee tarkemmin.Jukka Sjöstedt

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaverini oli Pohjolassa töissä Lassilan aikoihin ja tutki talouskuvioita. Lassilan tavoitteena oli saada Pohjolan maksutulosta puolet jälleenvakuutusbisneksestä.

   Lassilan tavoite johti siihen, että jälleenvakuutusliiketoimita tuotti aluksi tappiota semmoiset 100 miljoonaa markkaa vuodessa. Kaverin lausui, että semmoista tappiota Pohjola kestäisi vaikka 100 vuotta, mutta kun muutaman vuoden päästä jällenvakuutuksen tappiot kohosivat noin 500 miljoonaan markkaan, niin silloin alkoivat hälytyskellot soida ja lujaa.

   Lassila pääsi pakoon KOP:iin pääjohtajaksi. Kaverini oli silloisen KOP:n suurin osakkeenomistaja yksityishenkilönä. Kaverini totesi, että kyllä se Lassila vielä pilaa myös sen KOP:n.

   Niinhän siinä taisi lopulta käydä.

   Poista
 13. "Alamme aavistaa, ettei kysymys olekaan vain pakolaisuudesta ja pommituksista, vaan myös mielikuvamarkkinoinnista, joka näyttää olevan sosiaalisen median eräs puoli."
  Jostain luin ajatuksen että nykyinen pakolaisaalto on nimenomaan keskiluokkainen ilmiö, joka on seurausta (Arabikevään tuottamien) odotusten täyttymättömyydestä. Huonoimmassa asemassa olevat eivät pysty pakolaisiksi lähtemään, kun ei ole varaa maksaa kuljetuksista.
  Samoin on varmaan ollut aiemminkin siirtolaisuudessa. Mielikuvamarkkinointi luo bisnestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan näin. Ne huhut ja tarinat, jotka ennen levisivät parissa päivässä talosta taloon ja parissa viikossa kylästä kylään, leviävät nyt päivässä ympäri maailman. Tekniikka on kehittynyt, ihminen ei.

   Poista
 14. Virolaisena tällä palstalla esiintyvä itänaapurimme asiamies "kaipaili" dokumentteja neuvostopartisaanien hirmutöistä Suomen puolella rintamaa.
  Kyllä niitä löytyy, voi vaikka lukea Veikko Erkkilän kirjasta Vaiettu sota (1998). Hän on aiheesta paljonkin kirjoittanut.
  Samoin hänen tuotannossaan on näiden maassaan suuresti ihailtujen partisaanipäälliköiden haastatteluja ja näkemyksiä hirmuteoistaan. Ylpeitä ovat vieläkin saavutuksistaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pientä kohtuutta arvoisa anonyymi ("Virolaisena..."). Jos luet kuulitõukajan postauksia yhtään, huomaat kyllä, että venäläiset ja Putin eivät ole hänen suosikkejaan.

   Ja pointti kuulitõukajalla on siinä, että silmitön lasten ja naisten murhaaminen ei kuulu venäläiseen kulttuurin ytimeen sillä tavalla kuin se joihinkin muihin nyt näkyvästi esillä oleviin kulttuureihin näyttäisi kuuluvan. Näin siitäkin huolimatta, että vaikkapa partisaanit aikanaan ovat siihen syyllistyneet. Partisaanit taisivat kotonaan kuitenkin raportoida tappaneensa joukoittain suomalaisia sotilaita - eivät naisia ja lapsia, koska naisten ja lasten tappamisesta ei edes NL:ssa pistetä saanut.

   Nimim. "Keskustelun laadusta huolestunut"

   Poista
  2. Matiakset ym. kun esittävät laaduttoman kestämättömiä väitteitään venäläisten kansanluonteen hellästä suhtautumisesta naisiinsa ja muihin heikompiosaisiin, niin täydellisesti toiselaista, asiaan paneutumisensa vuoksi myös uskottavampaa kuvaa on dokumentoinut kirjoissaan tuore Nobel-palkittu, valkovenäläinen kirjailija Svetlana Aleksejevits.

   Enimmäkseen kirjailija kohdistaa kritiikkinsä valtaapitäviä ja heidän julmia tekosiaan kohtaan, mutta kyllä se alati uudestisyntyviä keisareitaan ja stalineitaan palvovasta kansastakin kertoo hyvin paljon.

   Poista
  3. No ehkä olen venäläisiä hieman lähemmältä nähnyt kuin herra Valto. Itseasiassa lähemmältä ei ole mahdollista ihmistä nähdäkään (höhö). Taas sekoitetaan tässä venäläinen sellaisenaan ja venäläinen valtio sekä venäläisen näkemys valtiosta. Valtohan ei ajattele, että Suomen valtio ja suomalainen ovat sama asia? Vaikka on ne läheisemmät kuin itänaapurissa. Jokapäiväisessä elämässä, rinta rinnan venäläisen kanssa asuessa ei ole merkittävää eroa suhtautumisessa esimerkiksi lapsiin, raiskauksiin, tappamiseen, oikeudenmukaisuuteen ja niin edelleen. Jos väität että on, et tiedä mistä puhut tai sitten olet mikä-se-vihapuhe-sana-olikaan. Jopa venäläinen miliisi oli jokapäiväisellä tasolla ihan normaali joukko. Aina kun valtiolla oli jotain pelissä, niin sitten asiamiesten rooli muuttui. Mutta kun minua 18-vuotiaat ryöstivät ja hakkasivat 12-vuotiaana, ajelin isäni kanssa venäläisten miliisien autossa puoli päivää ympäri, kunnes saatiin ryöstäjät kiinni yhdestä elokuvateatterista jne. Kumma, että venäläiset ovat joka tapauksessa pahat, mutta nuoria sunni miehiä keskiaikaisineen käsityksineen pitää joka tapauksessa "ymmärtää". En tule koskaan ajattelemaan, että venäläinen on pahempi kuin esimerkiksi suomalainen tai virolainen. Vaan sen valtio on pahempi. Tässä ei ole ristiriitaa. "Raiskata ei saa". "Miehittää naapurivaltioita saa". Näetkö eron?

   Poista
  4. Kyllä ymmärrän, mitä tarkoitat. Mutta koeta sinäkin ymmärtää myös ylläoleva kommnettini sisältö. Ei se, eikä mielipiteeni muutenkaan täysin yleistävä ole.

   Ihmisluonteesta, myös venäläisen, kertoo hänen suhteensa luontoon, ympäristöön.

   Minua kauhistuttaa Venäjän Karjalassa kohtaamani karmeaa luonnosta piittaamattomuus, sumeilematonsaastuttaminen, suunnittelematon kaatopaikkojen rakentelu jne. Näkemistäni olen kirjoittanut ja lisännyt valokuvia blogiini. Luonnon saastuttamisesta on väläytellyt Venäjänkiertueiltaan mediamme sponsoroima näyttelijä Ville Haapasalokin muualla maan kamaralla kulkiessaan.

   Luontoon suhtautuminen näyttää ihmisen sivistyksen määrästä ja mielenlaadusta paljon, eikä näytöt siitä imartele ihmislajin toimia missään maapallolla; sitä en kykene sietämään meissä kenessäkään. Se panee halveksumaan omaa itseänikin niin, että häpeän olla olemassa. Ihmiset ne ovat takana Siperian tundran öljyistämisessäkin, täydellisestä piittaamattomuudesta ympäristöstä jollaista on "ansiokkaasti" toteuttaneet länsimaisetkin öljy-yhtiöt, mm. Shell Nigerian suistoissa. Halveksuntani omaa eläinlajiani, homosapiensia kohtaan on siis tältä osin kaikenkattavaa.

   Poista
  5. Ei se suhtautuminen luontoonkaan niin mustavalkoinen ole. Tiedän, että sä olet nähnyt rajan takana Karjalassa paljon huonoa käytöstä luontoa kohtaan. No sama oli nähtävissä neuvostoaikana Virossa. Väitän, että NLiiton jälkeen ei ole tapahtunut mitään suurempaa muutosta suhteissa kolmiossa: Venäjän valtio-venäläinen-venäläinen luonto. Valtio omistaa luonnon - eli kukaan ei omista sitä. Tai jokainen omistaa. Venäjä on niin iso, että ilmeisesti usein ihmiset eivät tajua tarvetta olla hyvä luonnolle, koska sitä on niin paljon ja takaisin ei tulla samaan paikkaan. Paikkakunnissa kauemmin asuneet suhtautuvat 'omaan', paikkakunnan luontoon toisin. Pelkään että kysymys ei ole venäläisen erillisestä suhtautumiseta luontoon, vaan siitä mikä on hänelle kotipaikka. Karjalahan on ollut suuren migraation kohde. Mutta Pietarissa et saa heittää röökkiä Nevaan ilman, että Pietarilainen loukkaantuisi. Samoin Keski-Venäjällä on pienijä vanhoja kaupunkeja jotka ovat ilmeisesti puhtaimmat paikat maan päällä. Kaikki on suhteellista tässäkin.

   Poista
 15. Kuulitoukajasta saa kyllä hieman ristiriitaisen kuvan, koska logiikka jotenkin ontuu suhteessa Venäjään josta hän on esittänyt toisenkin laidan mielipiteitä. Toisaalta viimeaikaisten kommenttien valossa eräiden myötänyökyttelytkin kyllä ymmärtää...

  Jotain minkätahansa kansakunnan ihmisten sivistyksen tasosta voi päätellä siitäkin, kuinka se kohtelee ns. vähemmistöjään. Karmea oli katsomani dokumentti Moskovasta, jossa "Venäjänarjalaiset" houkuttelivat homoja ansoihinsa pahoinpidelläkseen ja jopa tappaakseen heitä. Viranomaisetkin, siis miliisin edustajat, eivät näille rikoksille korvaansa lotkauttaneet, eli hallitsevan kerrostumankin sivistys tuli näin selville roistojoukkojen kautta.

  Eivätkä vankilaolotkaan taida Siperiankulmilla olla lähelläkään inhimillisiä arvoja vaikka maa YK:n jäsen onkin ja siellä muistaakseni on muutamia pykäliä ihmisarvoisesta kohtelusta ja joiden pykälien kunnioittamista jäseniltä edellytetään.

  Tosin eivät pohjoismaatkaan homokamoisesta ja muukalaisvihamielisestä barbariasta vielä täysin ole eroon päässeet vaikka ei ainakaan tiedonpuutetta ja valistusta ihmisten erilaisuudesta pitäisi enää olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitään ristiriitaa ei ole. Olen rakastanut ei pelkästään yhtä, vaan kahta venäläistä naista. Heidän kautta olen nähnyt hyvin läheltä hyviä sivistyneitä hyvin koulutettuja venäläisiä ihmisiä, vieraanvaraisuutta, kunniantunnetta, jopa rehellisyyttä. Sinä olet tässä se tiukkapipo. Miten sä voit päätellä asioista ilman oikeaa kokemusta?
   Samaan aikaan päästät mielellään ihmisiä sisään suoraan maailman raiskauksien homovihan, naisten alistamisen, epätoleranssin ja terrorismin keskuksesta Lähi-Idästä. Kuka tässä ristiriitainen on? En piitta siitä miksi minua kutsutaan. Mä tiedän itse mitä mä tiedän.

   Poista
  2. Myönnän toki, että aihe on vaikea ja että venäjän ja venäläisyyden tunteminen on kohdallani hyvin ohutta. En ole Venäjällä asunut, en osaa kieltä enkä siten voi tuntea venäläisen kansan ydintä vaikka lukemani kirjallisuuden klassikot tavallisista ihmisistä arkiaskareissaan sekä taistelutantereilta, Tshernobylin jälkihoidosta jne. kirjoitetut kirjat jotain ovat vihjanneetkin. Tuoreessa muistissa olevat Anna Politkovskajan, Natalia Estemirovan kuten myös Boris Nemtsovin ja Alexander Litvinenkon murhat eivät jälkiselvittelyineen kyllä anna kovin mairittelevaa suhtautumista tavallisestakaan venäläisestä; pelko tosin on vahva vaientaja ja Stalinin ajoista on niin lyhyt aika. Ei sieltä vähässä kummassa valtaapitäviä nousta kritisoimaan. Äitijärjestökin on taidettu vaientaa kun se alkoi kritisoida Ukrainan tapahtumia...


   Mutta niin ovat sinunkin tietosi yhtä ohuita Suomeen saapuneista, saapuvista ja hyväksytyistä pakolaisista ja siitä prosessista, kuinka heidän mahdolliseen pakolaisstatukseen oikeuttava arvio annetaan.

   Heidän parissaan olen itse viettänyt pitkiäkin aikoja täällä, missä nyt asun. Mm haastatellut ja valokuvannut Norsunluurannikolta, Kambodjasta, Somaliasta, Bangladeshista, Afganistanista, Irakista, Nepalista ja huom. Venäjältä maahanmuuttaneita ihmisiä. Ne haastattelunauhat ovat SKS:n arkistoon talletettuja. Itse en nauhoituksilleni kovin kummoista merkitystä anna, mutta Ihmiset niissä kuitenkin ovat minulle kokemuksiaan ja pakolaisuuteensa johtaneita syitä kertoneet ja täten avartaneet siltä osin tajuntaani.

   Huomautan vielä, että minä, yksilö, en ole päästämässä yhtään ketään vierasta kulttuuria tai ihmistä mistään minnekään, siitä puolesta huolehtii sisäministeriömme poliitikot ja viranomaiset ja heidän toimenpiteisiin täytyy minun kansalaisena voida luottaa. Muuta en voi: Jos he toimivat huonosti, heidät vaihdetaan seuraavissa vaaleissa toisiin miehiin ja naisiin. Annan pitkän miinuksen polttopulloin ja viha- ja ilkeilypuhein pakolaisasioihin puuttuvien toimille; se asia on maltillisten ihmisten työkenttää kautta genren. Eikä missään nimessä yhdenasian propagandisti Jussi Halla-ahon tai hänenlaistensa kannattajien, saatika että kansanedustaja Teuvo Hakkaraiselle sellaiset valtuudet annettaisiin.

   Yleistäminen, että Lähi-Idästä tai Afrikasta järkiään olisi "tunkeutumassa" tai "tulvimassa" naisten alistajia, homokammoisia, terroristeja, raiskaajia jne. on sinunkin kompastuskivesi, mutta luulen, että järki-ihmisenä kykenet ottamaan asiaan toisenkinlaisen näkökulman kun hieman tutkit asiaa.

   Sananvaihdossamme väärinkäsityksetkin ovat ilmeisiä. Uskon itsekin, että venäläinen tavallinen ihminen ei mikään kammoksuttava ole; valtioterrorismi on oikea kritiikin kohde. Hyviksiä ja pahiksia on täällä niin kuin sielläkin. Joka paikassa.

   Poista
 16. Kuulitoukajalle nobelisti Svetlana Aleksijevitsin Helsingin Sanomille antamaan haastatteluun linkki jos et ole jo sattunut lukemaan: http://www.hs.fi/kulttuuri/a1450494949517

  VastaaPoista