Sivun näyttöjä yhteensä

7. joulukuuta 2015

Kansankannattimet




Kansan kannattajat ovat yhtä tarpeellisia kuin housunkannattimet. Useimmilla pysyvät housut jalassa kannattelematta.

Olen vuosikymmeniä vastustanut isänmaallisuutta. Nyt muutan kielenkäyttöä hiukan. Leukailun aika ei taida olla nyt. Isänmallisuus on roomalaista perua. Cicero sanoi sellaistakin, että isänmaa on siellä, missä on hyvä olla. Mutta hän nyt oli varsinainen moottoriturpa.

”Kansa” merkityksessä ”kansakunta” on aika uusi ilmiö. ”Kansa” merkityksessä ”rahvas” on vanha. Rooman kolikoissa luki ”SPQR” eli Rooman senaatti ja kansa. Mitä hirveämpi yksinvaltias, sitä enemmän hän vannoi kansan nimeen. Se on erikoista, mutta Rooman kaupungissa kansalaiset eivät maksaneet veroa eivätkä tehneet ansiotyötä mutta ottivat sitä vastoin mielellään lahjuksia ja niin ollen kokoontuivat karjumaan oikeaan aikaan oikeaan paikkaan. Työnteko taas ei sopinut mielikuvaan vapaasta miehestä. ”Orja” oli paljon monimuotoisempi käsite kuin luulisi. Mahtimiehen orja saattoi olla itsekin mahtimies. Ylettömyyden perikuva Trimalkio oli vapautettu orja.

Patriootti välittää omistaan. Nationalisti ei välitä vieraista.

Outoa ettei Kansallinen Kokoomus ole vielä muuttanut nimeään. Puolue kantaa nimessään nationalismin kuormaa.

”Kokoomus” oli historiallisesti koalitio, kahden itseään suurina pitäneen suomenkielisen joukon yhteenliittymä. ”Kansallinen” oli ovelasti valittu petkutussana, jota käytettiinkin ahkerasti selitettäessä, ketkä sitten eivät ole ”kansallisia”. ”Epäkansallinen” saattoi tarkoittaa väärän väristä pyyheliinaa.

Ruotsalainen kansanpuolue on siis kansan puolue. Heilläkin on ollut eri aikoina pieniä ongelmia saada köyhät ihmiset uskomaan, että pelkästään kielen takia sitä ollaan samaa väkeä.

Tiedossani ei ole, miten tuo suomen kielen termi synkronoituu saksan sanaan ”völkisch”, joka sai ensimmäisen maailmansodan jälkeen yhä kaameamman sävyn ja synnytti hullunkurisia yhdyssanoja, kuten ”kansansaksalainen”, volksdeutsch.

Ruotsissa kokoomus on ”maltillinen kokoomus” ja sitä kuvataan liberaalis-konservatiiviseksi.

Sekoitettuani näin lukijalta pään palaan väittämään, että kaduilla itsenäisyyspäivänäkin harhailleet ”kansalliset” ovat epäisänmaallista väkeä. Kun tätä nykyä on muotia sanoa, että Suomi on ihan hyvä maa, ja monet kauan sitten vanhentuneet menot ja merkit ovat palanneet muotiin, on aika ikävää, että eräät änkeävät tappelumielessä hautausmaille.

Joku kommentoija, luultavasti Putinin agentti, jaksaa kysyä joka kerta kun viittaan viime sotiin, että taasko viittaan viime sotiin. Asianomaisen kysyjän päähän ei mahdu, että ensimmäisten elinvuosien asiat vaikuttavat syvästi ihmiseen. Kun synnyin, isäni oli tullut kaksi viikkoa aikaisemmin sodasta ja aikakauden perustunnelma ei ollut missään tapauksessa ilo. Sota oli niin lähellä oleva ja kauhea asia, ettei siitä koskaan puhuttu. Vallitseva vire oli epävarmuus, ei suinkaan jälleenrakentaminen. Sekä lapset että aikuiset asuivat henkisissä hökkeleissä.

Maaseudulla, toisin kuin kaupungeissa, tiedettiin oikein hyvin, ketä kaikkia ei tarvinnut ottaa kovin vakavasti. Esimerkiksi epäonnistuminen elämässä oli niin tavallista, ettei kukan jaksanut tehdä siitä numeroa. Kysyin miksi tuokin riski mies kuljeskeli omia aikojaan ja jopa makaili auringossa, kun kaikki muut tekivät heinää. Vastaus oli tyyppiä: se on mennyt vähän sellaiseksi. Lapsikin oppi olemaan kyselemättä enempää.

Jossain naapuripitäjässä eräs taksinkuljettaja oli kesken kaiken ampunut itsensä. Vasta monta vuosikymmentä myöhemmin huomasin jostain hakemistosta, että hän oli ollut SS-miehenä Saksassa. Keski-ikäisenä kysyin tutulta lääkäriltä, jolla oli mielestäni joitakin erikoisia piirteitä, eikä hän kertoisi jotain SS:ssä kokemaansa. Lopulta hän sanoi nähneensä parissa viikossa liikaa sellaista, mitä kenenkään ei pitäisi koskaan joutua näkemään, ja vaihtoi sitten puheenaihetta, lopullisesti.

Nämä ovat vain esimerkkejä siitä, miten pieni osa todellisuutta on mainoslauseena käytetty ”isänmaallisuus” tai ”nationalismi”. Olen jokseenkin varma, etteivät pohjoismaiset uusnatsit tiedä käytännöllisesti katsoen mitään natsismin opeista ja käytännöistä.

Loppujen lopuksi en välitä niin kauheasti näistä opinkappaleista tässä ja nyt. Kunhan tuli mieleen, että propaganda toimii hyvin. Eilen melkein kaksi tuhatta ihmistä juhla-asuissa ja käytännössä koko media oli ottanut asiakseen vakuutella, että asiat saadaan kääntymään parempaan suuntaan ja että oikea tapa edistää niitä on perinteinen tapa, loputon keskustelu ja neuvottelu. Poliittisen ja virkaeliitin kärki esiintyi yksimielisenä.

Itse kävin vähän väliä katsomassa pätkiä linnan juhlista ja näin taas kerran, että yhä harvemman sieltä tuntee. Siitä ei tunnu olevan pitkäkään aika, kun tuttavia oli joka puolella.

Suomalaisessa perinteessä saattaa olla amerikkalaisesta liikkeenjohdosta omaksuttu oppi, joka ei sovi tänne. Johtaja ei muka saisi sekaantua seuraajansa valintaan.

Erästä kirjoitusta varten luin eilenkin WSOY:n historiaa, joka on pakko lukea kokonaan, kun se (Häggmanin) on niin hyvin kirjoitettu. Helsingin Sanomien ympäriltä on kirjoitettu historiikkeja, jotka tuntuvat jatkuvasti unohtavan tai peittävän enemmän kuin kuvaavat.

Kirja-alalla mielessäni pyörii epäily. Syöksykierre on yhtä vaikeasti käsitettävä kuin koko Suomen jatkuva lama.

Esitän arvauksen selityksenä eli ratkaisuna. Sekä yhden johtavan firman että erään tasavallan vaikein taloudellinen ongelma on… riittämätön isänmaallisuus. Siis kärsivällisyys sinänsä sisällöttömien muodollisuuksien keskellä ja vahva ja vakaumuksellinen halu olla mieluummin jonkun puolesta kuin jotain vastaan.


24 kommenttia:

 1. "Outoa ettei Kansallinen Kokoomus ole vielä muuttanut nimeään. Puolue kantaa nimessään nationalismin kuormaa." Keskusta oli liikkeellä ajoissa ja osaa tämänkin pelin paremmin. Kaikk ne jotka kavahtavat äärilaitoja, voivat aina äänestää tuttua ja turvallista Keskustaa.

  Kokoomukselle jäi vain huonoja vaihtoehtoja, vai miltä kuulostaa: Ylikansallinen kokoomus tai Kansallissosialistinen Kokoomus.

  Yksi kortti olisi vielä pelattavissa, miten olisi, oikeus ja totuuspuolue, siinä menisivät kyllä muilla pasmat tai ihan mitkä vaan sekaisin.

  VastaaPoista
 2. Ilkka Suominen sanoi aikoinaan vaalikeskustelussa, että kokoomus on suomalaisin puolue. Samoihin aikoihin Johannes Virolainen sanoi , että kookoomuksen hallitukseen pääsyn estävät "yleiset syyt".

  VastaaPoista
 3. Rkp on oikeastaan rakkauden kansanpuolue (rkp) nimenomaan orwellilaisessa mielessä. Jos olet tavannut yhdenkin heikäläisen, tiedät ympäristöön säteilevän rakkautta, menestystä ja kauneutta ainakin sisäisessä mielessä. Eikä kenenkään pitäisi jäädä siitä osattomaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuripa niin, siksi pakottava lainsäädäntö

   Poista
 4. Jos minulla olisi sellainen aikakone, jolla püstyisi näkemään rinnakkaismaailmoja, niin olisi kiinostava nähdä kuka olisi ollut huipusllaa Suomen Neuvostotasavallassa. Joku voisi kirjoittaa tästä postmodernin romaanin. Uskon että noin puolet huipusta olisi tullut nykyisen Venäjän aloilta. Se toinen puoli olisi kiinostavaa. Veikkaan muuten, että nykyisestä kokoomuksesta olisi ollut siellä aika iso joukko, ruotsin kansanpuolueesta ei yhtään - kaikki olisivat Siperiassa, koska Ruotsi on historiallinen venäläisten vihollinen. Mutta muiten kohdalla - neuvostovallan "demokratian" omaperäisyys oli siinä, että uran tekemiseksi tarvittiin pikemmin petturin tai näennäisen petturin (kuten joidenkin kohdalla asiat olivat) luonnetta kuin työläisen taustaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomessa uran tekemiseksi on riittänyt kollaboraattorin luonne pikemmin kuin työläistausta: Paavo Lipponen, Erkki Tuomioja, Claes Andersson, Erkki Liikanen, Lauri Ihalainen joka tosin pistäytyi muutaman kerran työmaalla parikymppisenä.

   Poista
  2. On siitä kirjoitettukin "Matka neuvosto-Suomeen" voi löytyä antikvariaatista/kirjastosta. Siinä oli kutkuttavia kuvauksia sen aikaisista politikoista ja muista toimijoista, osa pysyi pinnalla, osa ei.

   Poista
 5. On aivan käsittämätöntä, että poliittinen eliittimme on ilmeisen vakaumuksellisesti euron puolesta eikä sitä vastaan.

  Jostain syystä kollektiivisen harhan vallassa kieltäydytään havaitsemasta sitä, millaista tuhoa yhteisvaluutta euro on saanut aikaan liian monessa euromaassa ja etenkin nyt myös Suomessa.

  Suomen kansantaloutta on kohdannut lukuisia epäsymmetrisiä shokkeja, joihin kelluva oma markkamme olisi reagoinut pehmentämällä kaikkia saamiamme kolauksia merkittävällä iskunvaimentimen tavalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt ei Toipila muista aikaa, jolloin korot olivat 15-20 %. Tuollainen korko tappaa yrityksen kuin yrityksen.

   Poista
  2. Mahtoivatko ne yritykset tuolloin kaikki kuolla? Alkuunkaan?

   Keinotekoinen rahan arvo on aina ongelma. Se voi jossakin tilanteessa hetken lämmittää, mutta sitten siitä väärästä valuutan arvosta on maksettava sitäkin kovempi hinta. Kuten nyt.

   Poista
  3. Korot tippuivat heti saman tien, kun markka lopultakin osattiin laskea kellumaan.

   Vakaata ja lopulta vahvaa markkaa jouduttiin puolustamaan epätoivoisesti järjettömän korkeilla koroilla, mutta sekään ei auttanut. Kansantalous, joka jääräpäisesti tarrautuu itselleen väärän arvoiseen valuuttaan tuhoutuu muutamassa vuodessa.

   Poista
 6. "aikakauden perustunnelma ei ollut missään tapauksessa ilo."

  Oliko se kuitenkin huojennus siitä, että uhattu itsenäisyys sekä oma henki oli säilynyt.

  Meinanderin kirjassa oli pyritty luotaamaan noita tunnelmia. Tietenkin niihin vaikutti oma asenne sodan aikana.

  VastaaPoista
 7. "Eilen melkein kaksi tuhatta ihmistä juhla-asuissa ja käytännössä koko media oli ottanut asiakseen vakuutella, että asiat saadaan kääntymään parempaan suuntaan ja että oikea tapa edistää niitä on perinteinen tapa, loputon keskustelu ja neuvottelu. Poliittisen ja virkaeliitin kärki esiintyi yksimielisenä."

  Mitä ihmettä tässä on: ne joilla menee erityisen hyvin ts jotka on kutsuttu linnaan, kannattavat kyllä loputonta vatulointia. Heillä ei ole mitään syytä kannattaa muutoksia, jotka eivät paranna heidän asemaansa, mitä nyt EK haluaisi ehkä loputkin työläisten oikeudet pois.

  Loput ovatkin sitten kotona humalassa tai Hurstin ruokajonossa sekä aktiivisimmat kiviä heittelemässä. Heihin saa poliisi sitten kokeilla uusia voimankäyttövälineitä, kun ei ole vielä annettu lupaa ampua kovilla.

  VastaaPoista
 8. Jes ! Yhteiskuntamme kehityksen lakipiste on jo saavutettu ja hyödyntäjien joukko on suurempi, kuin rakentajien. Isänmaallisuus, moraali, toisten puolesta uhrautuminen taisi kadota sotasukupolven mukana. Hyvän jakajia on runsaasti kunhan jaettava ei ole omaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joten pelkään hirveästi Sinun olevan oikeassa!

   Poista
 9. "Patriootti välittää omistaan. Nationalisti ei välitä vieraista."

  Tekisi mieli lisätä, että vain idiootti ei välitä itsestään eikä läheisistään. Ja kun idiootti ei tähän pysty, hänestä ei ole apua kenellekään pidemmän päälle - ei edes hyväksikäyttäjilleen. Idiootin eväät on porukalla äkkiä syöty.

  Oli se muuten luojan lykky, että meidän isämme ja äitimme eivät aikanaan olleet sitä mieltä, että "Suomi kuuluu kaikille" ja "rajat auki". Taisivat olla vähän nationalismiin kallellaan? Realisteja ainakin.

  VastaaPoista
 10. Ote Pauli Vahteran IL:n blogista:

  "Suomi on myyty ulkomaille, minkä takia suomalaiset maksavat arjen menoista yhä suuremman osan ulkomaalaisille sijoittajille. Fortumin puolikas (lahjoitus sijoittajille mm. USA:ssa), Soklin kaivokset ja Siilinjärven lannoitteet (Yara Norjaan), pankit Postipankki (Danske Bank) ja KOP/SYP (Nordea Ruotsiin), Fortumin myymä sähköverkko (80% Kanadaan ja Australiaan), Digita lähetysverkko (Ranskan kautta luxemburgilaiseen veroparatiisiin), kymmenet moottoritiekilometrit, Valtran traktoritehdas (AGCO USA:han), Sonera (Telia Ruotsiin). Terveydenhoito- ja vanhuspalvelurahat valuvat enenevässä määrin ulkomaille, jopa veroparatiiseihin (Ambea-Mehiläinen, Attendo MedOne, Terveystalo – USA:han, Iso-Britanniaan, Ruotsiin). Veden ja metsien myyminen ulkomaille on edessä."

  Fortumilla on nyt kuulemma miljardeja, joita voisi sijoittaa.
  Olisihan sitä tarvetta kaapeloida valtakunnan sähköverkkoa.

  Se taitaisi olla Fortumille liian isänmaallista teke istä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsenäisyysyaisteliat aseisiin! Kansallistetaan ihan kaikkI!

   Poista
  2. Just, ja jos kaikki muuttaisivat yhden kerran toteutuisi kyyhkyslakkateoria ja tilaa olisi rajaton määrä.

   Poista
 11. Justiin niin mut nyt ne ketaleet kysyy meiltä että nii että mitenkä! Rankka päivä...

  VastaaPoista
 12. "Olen vuosikymmeniä vastustanut isänmaallisuutta. Nyt muutan kielenkäyttöä hiukan."

  Mulla sama mutta toisin päin. Nyt kun katselin eilisiä symbolimenoja kasvoi taas vähän vakaumus, että pitäkää Suomenne. Tämä 2000-luvun versio siitä.
  Schengenöity, eurotettu, brysselöity ja pian natotettu S-Finland ei enää innosta, niin.

  Jäljellä on toki symbolit mutta muuten olemme riisuneet itsemme suosta. Nyt voimme kuvitella olevamme "eurooppalaisia" mutta eihän tää ollut hei se Europe mihin me aina haluttiin mukaan itärajan varjostuksesta.
  Tää Jyyryypa on ihan muuta. Jokin kopio jostakin. Ehkä 3d-tuloste, hapero. Pikkupoikana mulle Eurooppa oli Erkki Toivanen, London, takanaan Westminister. Tai sama mies ja Paris. Me ei ehditty siihen koskaan mukaan. Pääsimme mukaan katastrofiin. Meni Eurooppa ja meni Suomi.

  Yritän tehdä viikolla parannusta ja palata kohtuullisen isänmaallisten kirjoihin. Kaveria ei jätetä.

  jk

  VastaaPoista
 13. Pakko myöntää, että tuo Kansallinen Kokoomus nimi on hiertänyt omassakin otsalohkossa. Kyseessä oli siis niiden tahojen kokoomus, jotka halasivat Suomeen saksalaista kuningasta. Pääpiruna itse takinkääntäjien ylivertainen suurmestari Paasikivi.

  Jos Suomessa edelleen toimisi esimerkiksi samoihin kuohuviin aikoihin viittaava Kansainvälis-sosialistinen Bolshevikkipuolue niin saattaisi joku ulkopuolinen vähän nostaa kulmakarvojaan.

  Noh, hassut konservatiivit pitäköön kiinni hassusta Kokoomus-nimestään.

  Joskus kansainvälisen politiikan tuulia voi haistella sarjakuvistakin. Vanha ystäväni kapteeni Haddock tapaa viskipäissään nimitellä vastustajiaan kaiken muun ohella myös bashi-bazoukeiksi [http://tinyurl.com/ordqpd5]. He olivat ottomaanien eli turkkilaisten puolisotilaallisia "vihreitä miehiä", joita lähetettiin kaikkein viheliäisimpiin paikkoihin aikaansaamaan tuhoa ja kauhua. Olipa siellä Suomenkin poikia bashi-bazoukeja vastassa vuonna 1877. Sen ajan NATO:n jäseniä kun oltiin.

  VastaaPoista
 14. Olen huomannut että Suomessa politiikan puhuminen on rajattu eduskuntaan, sen lisärakennukseen ja vastapäisen lasitalon mediatorille.

  VastaaPoista
 15. Tämänkertaisen aiheen/keskustelun mausteeksi sopii lukea myös Heikki Aittokosken itsenäisyyspvessee: http://www.hs.fi/sunnuntai/a1449204649469

  VastaaPoista