Sivun näyttöjä yhteensä

30. marraskuuta 2015

Silppuriin
 Kaikkea ei voi säästää eikä kannata skannata. Olin niin aikuinen, että minulla on paljon aikuisia muistoja Saara-mummosta, jonka perukirjan kopion hävitin – häneltä ei jäänyt juuri muuta varallisuutta kuin kuluneet vaatteet. Hilja-mummun kanssa oli siis kirjeenvaihdossa koko kouluaikani. Suuntaan ja toiseen kulkeneita kirjeitä talletin ja digitoin.

Koska ensin mainittu oli syntynyt 1884 ja toinen, hänen tyttärensä, 1900, tässä on aikajänne 130 vuotta.

Saara-mummun kanssa olin vähemmän suorassa yhteydessä. Hän ei osannut kirjoittaa. Pietarissa hän ei ollut käynyt mutta kerran Viipurissa. Miehet kävivät Pietarissa ainakin kerran kuussa.

Epäilen että sekä mummun että isäni isän suvun – siinä oli jotain etäisempää sukulaisuuttakin – mielenkiintoinen elinkeino 1918 - 1922 oli salakuljetus ja jonkinlainen kauppa. Sekä Erik Heinrichs että Kai Donner, siis lähimmän varuskunnan komentaja ja rajakomendantti, kuvasivat paikallisia asukkaita äärimmäisen epäluotettaviksi.

Alueelta on tarkat sotilaskartat ja peruskartat. Maasto näyttää pitkin matkaa sellaiselta, että sen tehokas sulkemien ei voinut onnistua pitkään aikaan. Suomen puolella asevelvollisten käyttäminen rajan valvontaan osoittautui heti huonoksi ajatukseksi.

Niin, näiden mummujen kotimökiltä Kivennavan Joutselästä oli kaksi kilometriä valtakunnanrajalle. Isoisäni siirtyi lähemmäs rajaa Terijoelle, jossa isänkin syntyi.

Epäilyjäni tukee isoisän suhde ajoneuvoihin. Hän oli ollut vuosia moottoripyörälähettinä maailmansodassa ja näyttää pitäneen jonkinlaista moottoripyörätaksia paikkakunnalla. Toinen seikka on täydellinen venäjän taito ja suhteet mitä moninaisimpiin piireihin Pietarissa ja sen lähiympäristössä.

Lähinnä presidentti Ahtisaari ja häneen liittyen ainakin Tuomioja ja Hautala ovat korostaneet, että rauhanneuvotteluja käytäessä naisilla on erittäin suuri merkitys. He ajattelivat luultavasti Bosnian ja Kosovon sotia. Kuvittelisin, että tämän hetken Euroopan valtavan muuttoliikkeen ytimessä eivät ole nuoret miehet, vaan keski-ikäiset naiset.

Kuvittelisin, että Isisin ja Hizbollahin ratkaiseva ero on se, että edelliset ovat nuoria miehiä ilman perhettä ja jälkimmäiset perheyhteisöihin ja ehkä myös klaaneihin kuuluvia. Uskonnollisten johtajien poliittinen asema liittyy sekin tähän. Siirtolaisuuden erikoisuus oli esimerkiksi jo Suomen Amerikan ja Kanadan siirtolaisuuden yhteydessä nuorten miesten ja naisten muuttaminen yksin.

Kansalaissodan ja sitä seuranneen hyvin sekavan ajan historiallinen kuva ei ole oikea, jos se haetaan asiakirjoista. Naisia ei merkitty juuri muihin rekistereihin kuin kirkonkirjoihin, eikä kansannaisia koulutettu, vaikka he olisivat olleet miten lahjakkaita.

Ennen sureksin 1960-luvulla jälleen kerran syntyneen naisliikkeen hengessä, miten valtavasti resursseja jäi käyttämättä, kun naisilla ei ollut muita vaihtoehtoja kuin perhe ja jatkuva lapsivuode tai sitten palkollisen tehtävät. Naispuolisia jätkiä tai kiertäviä käsityöläisiä ei ollut olemassa.

Luulen hahmottaneeni asian väärin. Yhteisöjen rakenne oli sellainen, että ne kestivät juuri naisten varassa. Suutarin akka oli tärkeämpi ihminen kuin suutari.

Tämä ajatus on ristiriidassa monen perinteen kassa. Jopa sukututkimusta on vanhastaan harjoitettu vain miesten puolelta, vaikkei sellaisessa ole tietenkään mitään järkeä. Jos ajatellaan perinnöllisyyttä tai jos ajatellaan kasvuympäristöä, kyllä naiset pitävät jatkuvuutta yllä.

Kirjat ovat väärällään suomalaisia pappissukuja, mutta Genealogia Sursilliana on vallankumouksellinen poikkeus, koska siinä selvitetään myös naislinjat. Verkkopaikka on sursill.net

Onneksi olen jostain syystä immuuni sukututkimukselle. Mutta jos te ette ole, varokaa vähän. Kotisivulla on esimerkkeinä muun muassa Halonen ja Väyrynen, mutta todella juhlava on Mannerheimin polveutuminen Kaarle Suuresta ja vielä vanhemmista valtiaista. Siitä ei pidä riehaantua. Kannattaa osata hiukan matematiikkaa ja jonkin verran biologiaa. Erään iskulauseen mukaan kaikilla maailman ihmisillä on DNA-tietojen mukaan alle kymmenen yhteistä esiäitiä. Jokainen uusi hedelmällinen avioliitto tarkoittaa vähintään yhtä ”solmua”. Kaikki ovat sukua kaikille” on tyhjänpäiväinen hokema. ”Hienoon sukuun kuuluminen” on yhtä tyhjänpäiväinen.

Koska jokaisella on äiti ja isä (siittäjä), esivanhempien lukumäärä kasva geometrisessä sarjassa. Sursillianassa mennään monesti kymmenenteen sukupolveen, jolloin suoria esivanhempia on jo yli tuhat. Sukutaulujen tarkoitus on osoittaa yhteys erääseen sisarussarjaan. ”Täydellinen” sukutaulu rapistuisi nopeasti omaan mielettömyyteensä. Kymmenen sukupolvea ei ole kolmeasataa vuotta…

Mutta se on kiinnostavaa ja kauheaa, että yleisesti käytettyjen laskelmien mukaan ihmisiä on nyt siis yli 6 miljardia, mutta 300 vuotta sitten meitä oli jotain 680 miljoonaa, kaksi tuhatta vuotta sitten 250 miljoonaa, kymmenen tuhatta vuotta sitten 6 miljoonaa ja kolmekymmentä tuhatta vuotta sitten puoli miljoonaa.

Sadassa vuodessa alle kahdesta miljardista yli kuuteen, sodista ja taudeista huolimatta. Kannattiko?

Kirjoitin tämän vain silppuriin panemieni papereiden muistoksi. Muutama vuosikymmen sitten naisen tässä hyvin yleensä keskeiseksi väittämästäni elämästä ei jäänyt papereita kuin hyvin vähäpätöinen nippu.

Miesten niput, joiden kanssa tässä taistellaan niin ikään – tarkoitan omia papereitani – taas näyttäisi olevan yleensä vähäpätöinen sisällöltään, ei laajuudeltaan. (Onni muuten että tämä blogi kaikkine tähdellisine kommentteineen on valmiiksi verkossa. Hulluksi tämän materiaalin kanssa tulisi, jos se olisi paperilla – ainakin kymmenen tuhatta liuskaa.)


24 kommenttia:

 1. No onhan se hieman yli 7miljardia, todellakin yli 6miljardia. Mutta prosentit ja niiden käyttö se vasta mielenkiintoista onkin, en viittaa kehenkään poliitikkoon, pois se minusta.

  Viittaan köyhyyden vähentymiseen maapallolla , jossa yhteydessä numeroita käsitellään välillä täysin oikein, mutta kuitenkin jollain tavoin luovasti.

  Mistä sitä voi tietää, ennen geenitestiä, kuuluuko hienoon sukuun vai ei. Ei ollut ehkäisyä, eikä piioilla tai palvelijoilla paikkaa mihin valittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silloin kuului hienoon sukuun jos se kuoli sukupuuttoon Suomesta.

   Poista
  2. Onko hienot suvut kokonaan lopetettu Suomesta ? Kyllä niitä vielä tarvittaisiin. Muutama vuosi sitten tein dna-testin. Jostain tuolta Koilisesta, jäämeren rannoilta oli äiti-linja tullut, luutavasti Kiinan suunnalta sinne. Ei löytynyt kuninkaita eikä sotapäälliköitä.

   Kun näitä sukupolvia laitetaan tarpeeksi peräkkäin, ei niistä dokumenteista ja kirkonkirjoista löydy totuus. Löydettiinhän jokin aika sitten, Englannista, vai mistä, parkkipaikan alta joku kuningas, jonka dna:ta tutkimalla selvisi jotain yllättävää.

   Poista
 2. ..."salakuljetus ja jonkinlainen kauppa"...

  Eivät ole herra blogistin puuhatkaan tästä kaukana.

  VastaaPoista
 3. "tämä blogi kaikkine tähdellisine kommentteineen on valmiiksi verkossa"

  Vaan miten säilynee?

  Kauhukuvani on, että yhtenä aamuna lukee vain "file not found" ja koko blogi on haihtunut savuna ilmaan tms.

  VastaaPoista
 4. JK: "Siirtolaisuuden erikoisuus oli esimerkiksi jo Suomen Amerikan ja Kanadan siirtolaisuuden yhteydessä nuorten miesten ja naisten muuttaminen yksin."

  Tarkoitat varmaan, että he eivät muuttaneet pariskuntina tai perheinä. (Sen sijaan erilaisina ryhminä kylläkin.) Eräänä luonnollisena selityksenä tälle on se, että monikaan ei mielestään lähtenyt iäksi, vaan vain tienaamaan joksikin aikaa, aikomuksena palata muutaman vuoden kuluttua taalat taskussa kotimaahan.

  Samalla periaatteella meitä meni muuten sitten myöhemmin aika liuta Ruotsiinkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "vain tienaamaan joksikin aikaa, aikomuksena palata muutaman vuoden kuluttua taalat taskussa kotimaahan."

   Ja on niitä selaisiakin tarinoita, jossa muuttaja lähetti morsmaikulleen rahat laivalippuun.

   Ja sitten niitä, joissa ei lähettänyt (Brita Koivunen "Mua lemmitkö vielä oi Kustaa")

   .

   Poista
 5. Yksi kommentti esivanhempien määrän kasvamisesta. Arvoisa blogisti ei mainitse ilmiötä joka on tyypillinen sekä suomalaisessa talonpoikaisyhteisössä että eurooppalaisen korkean aatelin parissa. Tätä kutsutaan nimellä esivanhempien kato. Käytännössä ei ole suinkaan sanottua, että iso-iso-iso-iso-isovanhempia on 64. Ihmiset voivat useinkin periytyä samasta henkilöstä monen eri linjan kautta.

  Sukututkimusta puoliaktiivisesti harrastaneena ihmisenä pitäisin hiukan vanhentuneena näkemystä, että vain mieslinjoista ollaan kiinnostuneita. Hyvin monet sukukirjat ovat nykyisin tyyppiä "Juuret Pönttövuoren mullassa - Matti Möttösen (1666 - 1717) ja Maija Töppösen (1668-1748) jälkeläiset". Näissä käydään naislinjat samalla hartaudella läpi kuin mieslinjatkin ja onpa se joskus helpompaakin : Mater semper certa est. Sukututkimusseurasta saa ostaa myös esivanhempien tauluja, joihin voin täyttää egon (siis itsensä tai sen ihmisen, josta tutkimusta tekee) esivanhempia kaikista linjoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silti.

   30:nnen polven päässä on 2^30 esi-isää ja vaikka samoja joiden kohdalla joutuiset edes vetämään yhdysviivan tai antamaan viitenron ja niitä olisi miljardi. Kovalevystäkin veisi ison palan pelkkä viiteluettelo, joka ulottuu 900:n vuoden päähän. Puhumattakaan paperin määrästä kun painettuna vaikka se olisi pääosin pelkkä viiteluettelo: miljoonia sivuja.
   Ja 1800 vuoden päähän ulottuva viiteluettelo olisi miljoonia miljardeja sivuja. Koska sivu painaa 5 g niin esi-isien viiteluettelo Rooman vallan aikoihin ulottuvana painaisi ainakin 10 miljardia tonnia. Sen paperin tekeminen veisi koko Kiinan valtiolta 120 vuotta nykytuotannolla. Aikamoinen läjä paperia n. 10 kuutiokilometriä, jonka kanssa kilpailisi Saana-tunturi.
   Poista
 6. Maapallon väkiluku ylitti 7 miljardia 2012. Kun ihmisoikeussopimukset allekirjoitettiin 1951 väkiluku oli 2,6 miljardia. Olisiko silloin osattu ajatella, että hyvinvointivaltion rajan yli kuka hyvänsä saa marssia tunnussanalla turvapaikka vaatimaan kyseisen maan sosiaaliturvaa, joka pääosin on tarkoitettu mieluummin lyhytkestoisen työttömyyden varalle. Ehkä ei niinkään ottamaan vastaan kansainvaellusta.

  Euroopan maille pysyvän ongelman tulevat muodostamaan ns. MENA-maat. Lyhenne tulee Middle East, North Africa.

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Maailman_v%C3%A4kiluku

  https://en.wikipedia.org/wiki/MENA

  Esimerkki Syyria väkiluku 1950 n. 3,5 miljoonaa ja 2014 noin 18 miljoonaa.

  Ahtisaaren toimisto oli arvioinut jo muutama vuosi sitten että noin 200 miljoonaa nuorta miestä on MENA-alueelta lähtövalmiina Eurooppaan. Mikä on tullessa kun on kutsu käynyt ja EU vielä avittaa ihmissalakuljettajia Välimerellä.

  VastaaPoista
 7. Mannerheimin sanottiin aiemmin olevan alankomaalaista sukua. Sittemmin olen lukenut, että hän olisikin hampurilainen - vähän Donnerin tapaan...

  VastaaPoista
 8. Blogisti kertoo olevansa immuuni sukututkimukselle, mutta silti tekee juuri sitä pohtimalla vanhempiaan ja isovanhempiaan muuttuvissa kehyksissä. On jokseenkin köyhä ajatus tutkia aihetta, laatimalla pelkän luettelon henkilöistä, jotka ovat tarpeellisia sille että tutkimuksen tekijä on olemassa. Sukututkimus parhaimmillaan on sitä, että luodaan henkilökuvia paikallista sekä laajempaa taustaa vasten missä asianomainen on elänyt. Siitä jälkeläinen voi oppia jotakin, myös itsestään. Joskus sillä tutkimuksella voi olla laajempaakin merkitystä.

  VastaaPoista
 9. "Kymmenen sukupolvea ei ole kolmeasataa vuotta"
  Ehkä on noin kymmenen kuitenkin.
  Isänpuoleinen dokumentoitu saksalainen sukuni alkoi yhdestä Clausista joka syntyi 1588. Hänestä luettuna yks kahdeksannen polven Claus lähti Viroon ja oli syntynyt 1833. Tästä toisesta Clausista olen minä neljäs sukupolvi, niin että vuosien 1588-2015 sisällä on 12-14 polvea, koska veljelläni on jo lapsenlapset

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osa suvustani periytyy Karjalan kannakselta ja hämmästyin kun löysin sukututkimuksissani saksalaisen nimen, 1700-luvulla ilmestyi kun pala Kymenlaaksoa ja karjalaa joutui venäjälle pikkuvihan aikaan. (Sama sukunimi on muuten eräällä 1000-luvun alun paavilla),
   jolloin osa virolaisista siirtyi Karjalan kannakselle isänniksi.

   Mutta tuon löytöni yhteydessä haastateltiin tv:ssä sattumoisin virolaisia tai virolaista joka kirosi saksalaiset samanlaisessa sävyssä kuin ryssiä kirotaan täällä. Siksi että saksalaiset oli aikoinaan isäntiä ja virolaiset kirjaimellisesi orjina niinkuin oli NL:nkin aikaan venäläisten kanssa.

   Minulla (ja sinulla?) on siis edessä näyttelijä Baldwinin ongelma: entäs jos esi-isämme oli orjaplantaasin pomo? Pitäisikö mun pitää suu supussa Virossa?

   Poista
 10. Unohdin mainita, että Saksassa se sukuni asui satoja vuosia yhdessä 20X20 km paikkakunnassa ja avioitui kuten muut siellä aina samojen sukujen kanssa, että kartannot eivät pienentyisi. Siksi epäilen, että ne ovat nykyään siellä kaikki isäni näköiset. Tämä tarkoitaa, että isäni suku ei laajentunut ihan geometrisesti. Muuten yksi suvuista joiden kanssa isäni suku usein avioitui oli sama kuin Jens Stoltenbergin. Stoltenberg oli esimerkiksi Viroon tullut Clausin isoäiti ja vielä tänä päivänä asuvat siellä omassa historiallisessa talossa sekä isäni suku että myös heidän vieressä Stoltenbergit. Jensin otsa kyllä muistutaa epäillyttävästi isäni otsaa - hyttysten lentokenttää

  VastaaPoista
 11. Ad Omnia: - sanoin olevani itse immuuni sukututkimukselle. Siis en harjoita sitä. Suhtautumiseni sukututkimukseen on tietenkin erittäin myönteinen.

  Aineeni on kulttuurihistoria ja sen alueella ennen kaikkea instituutiot, kuten esimerkiksi tuomioistuimet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sisältä päin tutkimusta harjoittaa myös eduskunnan alainen eduskuntatutkimuksen keskus, ettei median tarvitse vaivautua.

   Poista
 12. Ad Omnia: muutoksen sukututkimuksen suhtautumisessa naislinjaan tunnen. En ihmettelisi, jos Sursillianan uusien laitosten lisäksi asiaan olisi vaikuttanut merkittävä, uusi ryhmä yhteiskunnassamme, nimittäin erittäin valistuneet ja taitavat, eläkkeelle siirtyneet naiset, jotka ovat terveitä ja vailla kuormittavia sukulaissuhteita.

  VastaaPoista
 13. Silppuriin sukututkimukset ja blogit nimettömine kommentaattoreineen! Facebook on nykyaikaa.

  Paikalliset kansanihmiset ovat perustaneet Vintage Sonkajärvi sivuston johon on pienessä hetkessä liittynyt 1691 jäsentä. Eilen kysyttiin, miksi olette liittyneet, vastauksia tähän mennessä toista sataa.

  Kaikki muistelevat omalla nimellä vanhoja koulukuviaan ja muita paikallisia tapahtumia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Facebook on nykyaikaa."

   Kelle on, kelle ei. Itse kieltäydyn kategorisesti käyttämästä.

   Ja koko netinkin voisi lopettaa. Kirja, sanomalehti ja kirje sekä TV on ihmiselle riittäviä.

   Poista
 14. Isovanhempien elämä kiinnostaa, varsinkin kun heistä ei tiedä paljon mitään. Oli sitä tyhmä, kun ei haastatellut omia vanhempiaan ajoissa. He olivat yli nelikymmenvuotiaita syntyessäni, ja ainoastaan äidinäiti oli silloin elossa vähän aikaa. Isänisän kohdalla on tosi pitkä loikka menneisyyteen: hän oli syntynyt 1830! Kaksi ensimmäistä vaimoa ja ainoa tytär olivat kuolleet ajan tauteihin, mutta vielä vanhana tämä ukki oli saanut lisääntymisikäisen vaimon ja sitten 65-75 -vuotiaana viisi lasta, joiden jälkeläiset ovat olleet hyvin elinkelpoisia. Todellinen tervaskanto, joka eli 82-vuotiaaksi. Miettisten sukututkimuksesta selviää, että hän oli "tehnyt edullisia naimakauppoja" ja vaurastunut niin, että lopulta omisti pitäjän suurimman tilan. Vanhuudenheikkoudessaan hän oli myynyt sen, kun ei jaksanut itse hoitaa - ja ehkä pääkin oli vähän pehmennyt kun ei palkannut muita hoitamaan. Osti sitten pienemmän talon ja pani loput rahat piirongin laatikkoon odottamaan että pojat kasvaisivat! Perimätiedon mukaan voro vei rahat ja sytytti piirongin palamaan jälkiään peittääkseen!
  Nuorin tytär muutti Amerikkaan yksin nuorena naisena ja meni pian naimisiin mutta sai surmansa miehineen auto-onnettomuudessa matkalla Kanadan puolelle. Miehen italialainen suku kai omi jäljelle jääneen pojan - mitä lienevät olleen mafiaa. Kuvittelen vain, ei heihin ollut saatu yhteyttä.

  Äidinisä oli leskimies, jolla oli yksi poika, joka joi isänsä talon kunnes tuli uskoon, körttiläiseksi. Vähän pienempi talo vielä saatiin hänellekin pelastettua, ja isä itse meni kotivävyksi ja mieheksi mummolleni mutta kuoli jo 52-vuotiaana itä-suomalaisten vitsaukseen, sydänkohtaukseen. Hän oli Ahti Sonnisen isän veli, joten äidin puolelta lienee periytynyt vähän musikaalisuutta. Mummo oli ollut "kylän paras kutoja" ja yrttien tuntija. 12 vuotta vanhempi siskoni kertoi, että hän avusti mummoa kasvien keräilyssä, kun tämä valmisti itselleen yrttikylvyn. Siksiköhän yrtit minuakin kiinnostavat!

  Kiehtovaa, mitä kaikkea maalla on tapahtunut ennen vanhaan, miten omaisuus on vaihtanut omistajaa, mitä juoppous on saanut aikaan ja miten ihmisiä on kadonnut sinne historian hämärään. Tietäisipä heistä enemmän. Kannattaa kirjata ylös, mitä suvustaan tietää ja keskustella omien jälkeläistensä kanssa niistä asioista niin, että jää suusanallistakin muistoa. Harvalla on sellaista arkistoa kuin bloginpitäjällä! EG

  VastaaPoista
 15. Sukututkimuskursseja vierestä seuranneena olen pannut merkille, että monella into loppuu kuin suvusta ei löydykään mitään sen hienompaa. Tavallisia pulliasisia suuri osa, Jopa hieno W-alkuinen-suku on alun perin Valpola nimisestä talosta ja sitä ennen jostain mäkituvasta. Ihan aitoja kakkivarpaisia pottunokkia. Valroosit taas ovat aitoja ulkomaaneläviä Alankomaista. Suvun naisilla on sama tuntomerkki, jota en paljasta tässä.

  VastaaPoista
 16. Minä löydän isäni ja äitini suvusta kolme kohtaa vuoden 1556 jälkeen, jossa suvut ovat menneet ristiin. Tällä hetkellä FB-profiilikuvani on äitini äidin isoäidin isä, eli isä isän isoisä.
  Ei se Vaasan lääni niin suuri ollut.

  VastaaPoista