Sivun näyttöjä yhteensä

10. maaliskuuta 2014

Eräs historiallinen linjaUkrainassa on kaupunki, jonka nimellä on täällä meillä Pohjoisessa kaiku, Pultava. Täältä pääsee lännen teitä etelään, jos osaa vaeltaa siivosti. Ellei se luonnu, on itäinen tie. Se saattoi olla hyvin ahkeraan kuljettu, kun suurten jokien varrella oli kauppakaupunkeja ja valtioita, ja se johti jopa viikingit Bysanttiin keisarin kaartiin, ja myöhemmin Konstantinopolista Istanbuliksi muuttuneeseen suurkaupunkiin Turkin sulttaanin Korkean portin luo.

Sille matkalle jäi kerran sangen suuri osa Kaarle XII:n karoliineja ja heitä vedättäneitä aatelismiehiä, ja tiukka paikka oli siis Pultava.

Ehkä suhtautuminen sulttaaniin jäi isänmaalliseksi kysymykseksi. Siihen palattiin ja sitä kosketeltiin myös maalauksissa.

Osa yllä olevan kuvan esittämästä Ilja Repinin maalauksesta on Suomessa, detaljiluonnos kasvoista. Olen nähnyt sen usein. Taulu on nimeltään ”Zaporogi-kasakoiden vastaus Turkin sulttaanille”.

Kuvassa kirjoitettava 1600-luvun kirje saattoi löytyäkin 1800-luvulla. Sulttaanin vaatimus alamaisuuden osoittamisesta tuli siinä torjutuksi varsin suorasanaisesti.

Guillaume Apollinaire julkaisi sen runona. Shostakovich sijoitti tämän tekstin Apollinairen vankila-runojen, Maria Tsvetajevan, Lorcan ja Rilken (ja Brentanon) runojen ohella 14. sinfoniaansa. Se on oma hänen suurista teoksistaan oma suosikkini. Teos löytyy Spotifystä ja osa on 8, ”Reponse des cosaques Zaporogues au Sultan”.

Voi arvailla, miksi Shostakovich on pitänyt tarpeellisena poliittisen ja hengellisen johtajan herjaamista sinfoniassaan.

Tuo ”zaporogi”, jonka voi kirjoittaa toisinkin, on muutakin kuin hankala sana. Kuuluisin nimi noista kadotetuista kasakoista on Taras Bulba, josta Nikolai Gogol kirjoitti kirjan. Hänen isänsä kun sattui olemaan syntyjään juuri niitä samoja kasakoita, ja Gogol puolestaan oli Kiovassa koulunsa käynyt ukrainalainen. Gogolin ystävä ja ihanne, verraton Pushkin, oli puolestaan hyvin vanhaa venäläistä sukua mutta äitinsä puolelta mustan afrikkalaisorjan jälkeläinen.

Pushkin kirjoitti historian ja miehitti maiseman. Gogol, joka toden totta oli myös historian professorina Pietarissa, vaikka joutui luopumaan virasta myöntäen, ettei hän tiennyt aiheestaan ja alastaan kissan hännän vertaa, loi unohtumattoman kuvan Venäjästä, vaunuista, matkalla jostain johonkin tai sitten ei mistään minnekään:

”Voi, mikä välkkyvä, ihana, kummallinen kaukaisuus! Venäjänmaa!…”

Kasakoiden tekstin suomensin kauan sitten (”Apollinaire, Alcools, Otava, 1977).


ZAPOROGI‑KASAKOIDEN VASTAUS
                 KONSTANTINOPOLIN SULTTAANILLE

Olet suurempi roisto kuin Barrabas
senkin sarvipää saatana
mikä Belsebubi luulet olevasi
syöt sontaa ja rapaa,
pidä itse sapattisi, me emme.


Salonikin mätää kalaa
ketju hirveitä unia sinulle,
keihään puhkomia silmiä,
äidiltäsi pääsi karmea pieru
sinä synnyit muun saastan mukana.


Podolian pyöveli sinä rakastat
vain haavoja arpia rupia
sikakärsä tammaperse, pidä
aarteesi, tarvitset niitä
lääkkeitten maksamiseen21 kommenttia:

 1. Ukrainalaisista puhuttaessa muistakaamme myös Nestor Mahno.

  VastaaPoista
 2. Eipa taman paivan runoilijat kirjoita noin jyhkeita teksteja!

  VastaaPoista
 3. http://www.svd.se/kultur/langtan-till-vast-retar-vanstern_3335806.svd
  Esimerkiksi edellä mainitussa jutussa on minusta hyviä perusteluja sille miksi lännessä (Ruotsi) ei oikein sulateta Ukrainan uusia vallanpitäjiä. Ukrainalaiset haluavat täällä niin vihattuun EU:hun.

  VastaaPoista
 4. Nyt ollaan todella kiinnostavilla aiheilla. Alueella on itselleni "mysteeriksi" jääneitä juttuja kuten Galitsian taianomainen alue nimineen, kaupunkeineeen (Lvov!) ja sadunomaisine kansanperinteineen (juutalainen maailma€.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos Ukrainan länsiosat liittyisivät Puolaan, niin Puolasta tulisi EU:n suurvalta. Puolalla kun on perusteltua syytä revansihengelle itään.

   Kaupunki kuului Puolaan vuosina 1340-1772 sekä uudelleen Puolan itsenäistyttyä vuosina 1919-1939 (muodollisesti vuoteen 1945). Vuosina 1772-1919 se kuului Itävalta-Unkarin keisarikuntaan nimellä Lemberg. Lvivissä julistettiin vuonna 1918 Itävalta-Unkarista itsenäinen Länsi-Ukrainan kansantasavalta, joka joutui Puolan–Neuvosto-Venäjän sodassa 1919 puolalaisten miehittämäksi. Pitääkseen kiinni ukrainalaisuudestaan Länsi-Ukraina sulautui Ukrainan kansantasavaltaan, mutta sodan jatkuessa 1920 alue joutui bolsevistisen Venäjän haltuun puna-armeijan edetessä Puolaan Varsovan edustalle saakka. Riian rauhassa Venäjän ja Puolan kesken 1921 kuitenkin sovittiin, että Lviv ympäristöineen tuli kuulumaan Puolaan. / Wikipedia

   Poista
  2. Pitää taas mainostaa kirjaa. Norman Davies: Vanished Kingdoms, Penguin 2012. Siinä on pitkähköt artikkelit Liettuasta, Preussista ja Galitsiasta ja lyhyt Ruteniasta - kaikki liittyvät näihin tienoisiin.

   AW

   Poista
 5. Kravatin värillä voi ministeri tuoda kantansa julki. Sininen ja keltainen on ollut väreinä myös niillä ruotsalaisilla, joita aikoinaan houkuteltiin muuttamaan Ukrainaan. Vieläkin siellä asuu ruotsia puhuvaa väkeä. Talvisodan aikaan ruotsalaisia vapaaehtoisia oli vastassa mm. ukrainalaisia Lapissa. Liekö tuolloin ollut heidän joukossaan ruotsalaisperäisiä?

  IMSLP.com-sivustolla on runsaasti ukrainalaista kansanmusiikkia. Sieltä tässä esimerkki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ymmärtänyt että Lapin polttajissakin oli paljon ukrainalaisia. Sanon tämän ihan ilman asennetta.

   Sympatiani ovat Ukrainan puolella ja ikiaikaista vihollistamme vastaan.

   Poista
 6. Kirje täyttää siis kaikki "vihapuheen" kriteerit.

  VastaaPoista
 7. Taitaa olla tarinaa koko kirje eri versioineen.

  Tarinan mukaan kasakoiden vastaus oli kekseliäiden ja rivojen riimien ketju, joka parodioi sulttaanin kirjeessä mainittuja arvonimiä. Kirjeestä on erilaisia versioita, mutta ne ovat tyyliltään samankaltaisia:

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Zaporogit_kirjoittavat_pilkkakirjett%C3%A4_Turkin_sulttaanille

  Zaporižžjan kasakoilta Turkin sulttaanille!

  Te, turkkilainen perkele ja perkeleen kirottu veli ja ystävä, Luciferin itsensä sihteeri. Mikä pirun ritari te olette, kun ette pysty edes nujertamaan siiliä paljaalla perseellänne. Paholainen paskoo ja teidän armeijanne syö. Te, te nartunpenikka, ette tee alamaisia kristityistä pojista; me emme tunne pelkoa armeijaanne kohtaan, maalla ja merellä me taistelemme teitä vastaan ja naimme äitiänne.

  Te Babylonian lakeija, Makedonian kärrynkorjaaja, Jerusalemin oluenpanija, Aleksandrian lampaannussija, Suuremman ja Pienemmän Egyptin sikopaimen, Armenialainen sika, Podolialainen rosvo, Tataarikunnan portto, Kamjanetsin hirttomies, ja koko maailman ja maanalaisen narri, idiootti Jumalan silmissä, käärmeen pojanpoika ja kouristus kullissamme. Sian kärsä, tamman perse, teurastamon piski, ristimätön harjas, nussikaa äitiänne!

  Näin julistavat zaporogit, senkin lurjus. Te ette pääse edes paimentamaan kristittyjen sikoja. Me päätämme tähän nyt, koska me emme tiedä aikaa emmekä omista kalenteria; kuu on taivaalla, vuosi on kirjassa, päivä on sama täällä kuin se on sielläkin; siksi voitte pussata persettämme!

  Yliatamaani Ivan Sirko, koko zaporogiporukan puolesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu itse asiassa aika lailla koulupoikahuumorilta, myös tuo Apollinairen runo.

   AW

   Poista
 8. Tämän teoksenhan nimi on Kasakat suunnitelevat venäjän painosäännöt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, tai "Viron kansankokous laatimassa anomusta vapaaehtoisesta liittymisestä Neuvostokansojen joukkoon vuonna 1940".

   Poista
 9. Laajoilla alueilla islamilaista maailmaa sulttaani-kalifin ylivalta tunnustettiin muodollisesti. Sanoissa ja kirjeissä madeltiin alamaisesti mutta todellisuudessa oltiin varsin riippumattomia.
  1500-luvulla Unkarin kuningas lähetti paluumatkalle korvat ja nenät silvottuna sulttaani Solimanin veronkantajat.

  VastaaPoista
 10. Turkki oli pitkään Euroopan sairas mies. Venäjä luuli voivansa lyödä sitä uskonnonkin varjolla, mutta asetelman muutos ei sopinut muille. Nyt Venäjä on toipunut sairaan miehen roolistaan. Virhearvioinnit voivat näkyä EU:n tai Venäjän rooleissa, mikä taas ei ehkä sovikaan Kiinalle. Ukrainalle ei jää kovin kadehdittavaa roolia.

  VastaaPoista
 11. Saksan vaihtotaseen ylijäämä on 200 miljardia euroa vuodessa. Saksa ei vie raaka-aineita vaan pitkälle jalostettuja tuotteita. Venäjällä on raaka-aineita, Saksassa osaamista. Putin ja Merkel ymmärtävät toisiaan. Se takaa rauhan Euroopassa lähivuosiksi ja se on tosi hyvä juttu. Miten surkeilta näyttävätkään Obama ja Kerry voimamiesten rinnalla. Myydään vain koko valtion omaisuus Saksalle, johan sinne meni Sanomatalo. Myydään viimeinenkin lypsylehmä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jawohl. Viertes Reich es soll sein!

   Poista
  2. On vain niin, että rikkaalla maalla vailla samantasoista sotilaallista voimaa on ongelma: siitä tulee helposti saalis tai satelliitti.

   Poista
 12. Myyrään viel muutama itsetietoinen bloggari kans, päästäisini sitten niistäkin.

  VastaaPoista
 13. Kylläpäs Kemppisen blogissa on nykyisin ruvettu kiroilemaan. Hyi, perskutisrallaa!

  Valtioiden välisestä politiikasta puhuttaessa on hyvä muistaa mitä Paasikivi (aikoinaan) sanoi: "Suurvalloilla ei ole ystäviä, heillä on vain intressejä." - Sitä en osaa sanoa keneltä hän tämän totuuden oli lainannut?

  VastaaPoista
 14. "Myydään vain koko valtion omaisuus Saksalle, johan sinne meni Sanomatalo. Myydään viimeinenkin lypsylehmä."

  Tämä analyysin syvyys ja viisauden paino!

  VastaaPoista