Sivun näyttöjä yhteensä

27. heinäkuuta 2013

Paha ilma



Pahan ilman linnut saavat suurta suosiota. Heitä kun kuuntelee, on ikään kuin olisi äänestämässä käynyt, ja asiat voi taas unohtaa.

Muuan kommentoija palautti mieleen kysymyksen suuren kapinan vaarasta. Hän sanoi samaa, mitä olen itsekin toistellut. Yritysten menestyksellä ja bruttokansantuotteella ei temppeliä rakenneta. Venäjän keisarikunta oli hurjasti menestyvä hanke. Siellä ketään ei kiinnostanut yhteinen kansa, joka oli jopa palatsien tuntumassa ajoittain nälänhädän kourissa. Katso lähemmin vaikkapa Tshehov, jota kuitenkin kiinnosti.

Reformistit halusivat itse määritellä, mitä on se ”kansa”, jonka oloja on helpotettava. Bolshevikit keksivät ratkaisun, joka on toiminut siitä erin: kansa olemme me. Bolshevikkihallinnolta ei voi vaatia mitään, koska se edustaa kansaa ja on kansa ja toimii kansan parhaaksi ja  hirttää kansan tahdosta kansantuomioina.

En tässäkään tarkoita bolshevismilla mitään tiettyä ajatussuuntaa. Haluan välttämättä lukea historiaa samalla tavalla kuin operatiivinen osasto tekee sotahistoriaa. Sillä ei ole mitään merkitystä, mitä vihollissoltut ajattelevat. Mielipiteitä ei tutkita, tekoja selvitetään. Sillä on kaikki merkitys, paljonko vastapuolella on paukkuja ja kuinka kova komento.

Sellaista kuin useissa arabimaissa ja Jugoslaviassa ei voi tapahtua täällä. Se että jokin eteläinen EU-valtio sortuisi sosiaaliseen rauhattomuuteen (tarkoittaa kapinaa), ei ole meidän murheemme.

Tämä on jokseenkin poikkeukseton mielipide. Eikä mitään tässä mielessä pelottavaa voi tapahtua liioin Yhdysvalloissa tai Venäjällä.

Näin saa tietenkin ajatella ja tällaisia saa puhua. Vuoden1871 jälkeen ei ole ollut merkittäviä kapinoita, sanotaan. No, Kiinassa oli lähes koko 1900-luvun kapina, ja USA törmäsi Vietnamissa kapinaan – ei kommunistien kansainväliseen salajuoneen, ja Neuvostoliitolla oli sama tilanne edessä ensimmäisessä Afganistanin sodassa, joka muuten jatkuu edelleen.

Afrikka ja Etelä-Amerikka on tapana sivuuttaa laajemmissa pohdinnoissa, ja Väli-Amerikka samoin, vaikka sielläkään ei kaikki tuntuisi olevan oikein kunnossa.

Pahaa ilmaa oli pakko ryhtyä levittämään päivän pikku uutisen takia. Kuka olisi uskonut näkevänsä sen päivän, että Yhdysvallat ilmoittaa virallisesti Venäjälle, jonka edellinen nimi siis oli Neuvostoliitto, ettei pahantekijä Snowdeniä tuomita kuolemaa eikä kiduteta, jos hänet luovutetaan kotimaahansa  tuomittavaksi.

Siis Yhdysvallat vakuuttaa Venäjälle, että se ei kiduta, ja tämän asian esiin ottaminen on Guantamon ja vastaavien takia tarpeellista! Yhdysvallat ei vakuuta, että se ei urki ja vakoile liittolaisiaan. Sen ei tarvitse vakuuttaa, koska kukaan ei uskoisi.

Miksi urkinta on niin tärkeää? Virallinen vastaus on kai terrorismin estämiseksi. Mutta liittyisikö asiaan millään tavoin muiden levottomuuksien estäminen?

En minä tiedä. En tunne Amerikkaa. Olen asunut siellä vain vähän ja opin vain yhden asian, nimittäin sen, että kaikki yleistävät väitteet Yhdysvalloista ovat lähtökohtaisesti virheellisiä. Ne 51 osavaltiota ja vielä suurempi määrä erillisalueita – esimerkiksi monet suurkaupungit – ovat todella olemassa, ja niiden asukkaat suhtautuvat aika laajasti toisiinsa perinteisin tavoin, eli pelkäävät ja vihaavat toisiaan.

Tämä toivottavasti oudolta vaikuttava sananjulistus tähtää aivan selkeään väitteeseen. Niin sanottu politiikka on hyvin tärkeää ja niin sanottu talous eli rahoitustoiminta ja tavaroiden ja palvelujen tuottaminen ja vaihdanta ovat hyvin tärkeitä asioita. Mediaa seuraten tuntuu välillä siltä, ettei olemassa olekaan muuta,  paitsi lisäksi urheilu ja sarjakuvat.

Sekä yrityksen että yksityisen kannalta pitäisi olla hyvin selvää, ettei kukaan eikä mikään voi toimia itse määrittelemässään todellisuudessa. Suomessa puhutaan joskus kainosti hymyillen lintukotolaisuudesta. Se tarkoittaa samaa kuin Odysseain lootuksensyöjät – seutua vailla todellisuutta.

Toimintaympäristö ei ole kauppatieteellinen vakio. Irtisanomisiin tai työehtosopimusneuvotteluihin tulee ikävä käänne, jos työläiset tai irtisanotut työläiset esimerkiksi polttavat tehtaan. Sellaista toimintaa ei ole Suomessa nyt näköpiirissä, mutta ajatus ei ole tuulesta temmattu. Tällainen vanha mies – tarkoitan itseäni – on sekä kuunnellut mukana olleiden kertomuksia että lukenut suhteellisenlaajastikin vuoden 1918 tapahtumista, joita muuten nimitettiin puhekielessä kauan kapinaksi. Termi olisi ollut jopa oikeudellisesti osuva, mutta etenkin voittanut osapuoli vierasti sitä pahasti. Minkähän vuoksi? Lapuan liikkeen sanominen kapinaksi olisi epäisänmaallista ja herjaavaa, vaikka sellainen tulkinta on järjellinen, että loppujen lopuksi tapahtumassa oli sotilasvallankaappaus, jollaiset olivat Euroopassa hyvin suosittuja 1930-luvulla.

Mutta meillä ei voi tapahtuu mitään sellaista. Paljon puhuttu 12 prosenttia eli rupusakki ei tee kapinaa. Se ei jaksa eikä osaa. Mutta entä tyhjän päälle pudonnut keskiluokka? Politiikassa ei ole kysymys vain politiikassa, ja mitä innokkaammin poliitikot puhuvat, sitä tarmokkaammin on syytä laskea pöytähopeitaan (jos sellaisia sattuu omistamaan).

48 kommenttia:

  1. Isäm maan puallustajalauantaina, 27 heinäkuuta, 2013

    Niitä osavaltioita on 50.

    VastaaPoista
  2. Irtisanomisista ja kapinoista tuli mieleen, että irtisanomisten yhteydessä kovin usein (lue: aina) syyllistetään irtisanova yritys. Että nyt ne konnat irtisanovat kunnollisia, tavallisia ihmisiä.
    Kunnollisia, tavallisia ihmisiä, ihan totta. Ja tuo yritys on työllistänyt heidät viideksi, kymmeneksi tai viideksikymmeneksi vuodeksi, parhaassa tapauksessa useita sukupolvia. On ostettu talot ja autot yrityksestä saaduilla tuloilla, kasvatettu lapset.
    Sitten tullaan hetkeen, jossa tuo yritys ei enää siihen pysty. Silloin se on konna, yhteiskuntavastuuton ketale. Eikö voisi olla, vaikka ihan vähän, kiitollinen siitä ajasta, jonka tuo yritys on hyvinvointia ympäristöönsä tuottanut. Varmaan on omaksi edukseenkin toiminut, mutta tuskin sinne ketään on pakolla työhön otettu.
    Tuossa tuli puhuttua yrityksestä kuin se olisi persoona, mutta niinhän se tavallisesti tehdään. Ja aitoja ihmisiä niistä useimmiten takaa löytyy. Isommista vähän kauempaa ja pienistä ihan käsihollin päästä.
    Ja tiedän minä sellaisiakin miehiä, jotka ovat ampuneet haulikolla päähänsä ennenkuin ovat menneet kertomaan töiden loppuneen. Eikä ne työt ole silti siitä sen paremmin jatkuneet, että olisi suonut toisenlaisen ratkaisun tulleen mieleen.
    Mutta nykymaailmassa yritys ja yrittäjä, tai niinkuin joskus sanotaan, liikemiehet, ovat automaattisesti suuren osan kansalaisista mielestä vastuuttomia sikoja. Jolleivat juuri tee jotain kunnon ihmisten pään menoksi, ainakin hautovat sitä. Ei vastaa minun näkemystäni tuntemistani yrittäjistä, niistä jotka ovat yrityksissään onnistuneet tai niistä, jotka eivät sitä tehneet. Tekivätpähän jotain, mitä suuri osa muista ei ole tehnyt, yrittivät jotain.
    Että kun seuraava irtisanomisilmoitus tulee julki, ajatus voisi olla, sen sijasta että ajatellaan viidensadan joutuvan työttömäksi, viidensadan saaneen tehdä kaksikymmentä vuotta töitä. Se ei ehkä ole kapinan aiheuttajaksi kunnollinen motiivi, joten tuskin niin tapahtuu, kapinoinnista kun kuitenkin aina joku sitten lopulta hyötyy. Usein se ei lopultakaan ole se, joka kapinoi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erinomainen kommentti.

      Minuakin mietityttää se, mitä etua ja kenelle syntyy siitä, että yrittäjistä ja yrityksistä tehdään moraalittomia roistoja ja väärintekijöitä. Kuka ne virkamiesten palkat ja muuten vain elätettävien kulut maksaa, jos avoin sektori kriminalisoidaan ?

      "The problem with socialism is that eventually you run out of other people's money."

      - Margaret Thatcher

      Poista
    2. Perusongelma on, että ennen (1944-1990-luku) oli olemassa jonkunlainen kirjoittamaton yhteiskuntasopimus, jonka mukaan duunarit eivät pyrkineet vallankumoukseen, mutta saivat jonkunlaisen ay-liikkeen neuvotteleman palkan, jonka maksettuaan yritykset saivat pitää voittonsa. Ylimpien pomojen palkatkin olivat kohtuulliset ja yritykset tunsivat tiettyä yhteiskuntavastuuta työllistämiseen.

      Nykyään yritykset eivät tunne tuollaista vastuuta ja ainoa pyrkimys on maksimoida pääoman voitto. Pomojenkin palkat ovat kohtuuttamia, lisäksi pitää vielä maksaa bonuksia "sitouttamiseksi".

      Ratkaisu: EU:sta suljettu talousalue ja euroopan laajuinen ay-liike, joka hoitaa palkat ja työllisyyden kuntoon.

      Poista
    3. Kukas näitä tuomoita jakelee, kun en ole nähnyt. Sen toki näen, että edellinen kommentoija ei paljon uusimman kansantaloustieteen teoriaa tunne, kun esitelmöi muka-purevasti yrityksistä palvelujen rajoittajana. Yhtä pihalla kuin Niinistö. Hakusanaksi chartalismi, niin voi oppia jotain uutta.

      Poista
    4. Minä en ymmärrä miten yrittämisestä on yhtäkkiä tullut yrittäjien mielestä niin altruistista, ettei tuloista pitäisi maksaa veroja, työntekijöille palkkaa tai valtiolle työnantajamaksuja. Jotkut oikeasti valittavat siitä, ettei vuodessa saa nostaa verottomasti pääomatuloja kuin N kymmentä tuhatta. Sehän on ihan helvetisti rahaa verottomana.

      Rivityöntekijät monessa mielessä ottavat suuremman "yrittäjäriskin" kuin yritysten omistajat tai pomot. Edellisillä on elämä kiinni työstä saatavissa tuloissa, kun taas omistajien rahallinen vastuu on tiukasti rajoitettu omistusosuuteen, mikä ei koskaan ole sellaista käyttöomaisuutta, jonka häviäminen aiheuttaisi minkäänlaista suurempaa ongelmaa.

      "The problem with Margaret Thatcher is that everyone thinks she's a cunt who has absolutely no idea about the workings of a civilized society."
      - Anonymous

      Poista
    5. Mihin on kadonnut se ajatus, että yrittäjäriskin mukaisesti yritys tekisi tappiota huonoina vuosina ja kompensoisi sitä hyvinä vuosina eikä ulkoistaisi vastuuta heti työntekijöille?

      Poista
    6. Täällä on kovin monta, joiden mielestä yritykset eivät nykyään tunne vastuuta. Minä ehdotan, että perustatte omilla rahoillanne yrityksen, kiinnitätte talonne ja mahdollisesti vanhempiennekin omaisuuden yrityksen rahoituksen vakuudeksi ja alatte kantaa sitä vastuuta. Siitä sitä tulee elämän oppia, kun valvoo parikin kuukautta yhteen menoon ja pohtii sen vastuun jakautumista.
      Tänäkin vuonna olen työni puolesta joutunut seuraamaan useampia omaisuuden myynnin valmisteluja, yrityksen velkojen vakuutena olevasta omaisuudesta. Kovin vetää hiljaiseksi, kun katsoo yrittäjän sanovan, että tämän tai tuon jos saisi säilytettyä, kun minä/isä/isoisä sen rakensi. Ja tietää ettei mitään mahdollisuutta.
      Tämä yhteiskunta ei tule toimeen ilman yrittäjien panosta. Sivusta huutelijoiden...
      Enpähän viitsi tuosta jatkaa. Kyllähän tuon kadehditun yrittämisen onnen saa kuka tahansa itselleen, eihän se vaadi kuin taitoa, rohkeutta ja kykyä sanoa hyvästit normaalille elämälle.

      Poista
    7. Kehotan ystävällisesti edellä olevia kommentoijia heti ryhtymään yrittäjiksi, kun se on niin helppoa, kivaa, kannattavaa ja isänmaallista. Siitä vain nostamaan "kymmenien tuhansien verottomia osinkoja" - mikäs sen hauskempaa. Vai pitääkö ne osingotkin ensin työllä ansaita - ei kai, valtiohan yrittäjille maksaa ???

      Aivan erityisesti pidän ajatuksesta "EU maailman demarien lintukotona ja impivaarana":

      "EU:sta suljettu talousalue ja euroopan laajuinen ay-liike, joka hoitaa palkat ja työllisyyden kuntoon. "

      - Vai voisiko olla niin, että tuon jälkeen EU:ssa ei liiku enää mikään. Ei edes hallintobyrokraatti. Se kun taitaa mennä niin, että työ ja tuotanto tässä meidän hienossa globaalitaloudessamme tehdään siellä, missä parhaiten pelaa - ei siellä mihin direktiivi ja ay-liike sen määrää. Tuo on fysiikan lain kaltainen asia, jota ei kekkuloimalla voi kiertää.

      Vastuullisia yrittäjiä on vieläkin. Sellaisia, jotka kärsivät unettomista öistä, kun työntekijöille ei palkkarahoja tahdo löytyä. Juuri luin taas yhdestä, joka pani pillit pussiin pitkän ja tuskallisen kamppailun jälkeen. Näitä tarinoita riittää.

      Jos Urpilainen & co vielä nämä viimeisetkin työllistäjät syyllistävät rosvoiksi ja "suurten verottomien osinkojen" riistäjiksi, Tatcherin lausuma käy toteen.

      Ei hyvinvointi Suomeen synnyt talousoppineiden fiskaalisilla tempuilla, ei direktiiveillä eikä virkakunnan ja elätettävien määrän lisäämisellä, vaan avoimen sektorin työllä ja yrittämisellä. Näin pelkään asian olevan edelleen.

      Se "civilized societykin" on muisto vain, kun raha taikaseinästä loppuu. Tähänhän blogistikin viittaa.

      Poista
    8. Se ajatus tappioista lähtee siitä, että kauanko tase kestää tappioita. Kun yrityksen tuottamien hyödykkeiden kysyntä laskee, niin se tarkoittaa käytännössä sitä, että työt vähenevät. Ja kun työtä ei ole entiseen malliin, niin porukkaa on liikaa ja sitä silloin vähennettävä.

      Kun rahat loppuvat, niin siinä ei hyvä tahto auta eikä hurskaat puheet.

      Poista
    9. Kyllä monet yrittäjät valittavat täysin turhasta.
      Ennen kaikkea he valittavat täysin vääristä asioista. Jos yrittäminen ei luonnistu, kannattaa varmaan tehdä jotain muuta. Silti konkurssilainsäädäntöön voisi varmaan puuttua niin yrittämisen riski pienenisi. Pitäisi kuitenkin myös pitää huoli, ettei rötöstelijöille jäisi porsaanreikiä.

      Verohaikailu jne. taas on järjetöntä: Palkansaajan niskaanko verotaakka pitäisi kaataa? Kokonaisveroastepuheesta unohtuu se, että yritys on erillinen yksikkö, joka maksaa itsenäisesti veronsa. Jos tästä haluaa eroon ja ajatella sitä oman itsensä jatkeena, saa toimintaa kukin pyörittää toki myös oman nimensä alla. Luulenpa vain, ettei tämä kiinnosta esim. sen vuoksi mitä tapahtuu, jos homma menee nurin.

      "Se ajatus tappioista lähtee siitä, että kauanko tase kestää tappioita."

      Ei varmaan kauaa, kun suuret, menestyvätkin yritykset pyörivät täysin velkarahalla. Siinä on riski ulkoistettu aika tehokkaasti muulle yhteiskunnalle.

      Ja se, miksi joitain (ei suinkaan kaikkia) yrittäjiä ja yrityksiä pidetään vastuuttomina, johtuu siitä, että ne toimivat vastuuttomasti ja epäeettisesti ja pyrkivät kaikin keinoin eroon yhteiskuntavastuistaan. Kun sitten henkilö X maalaa itsensä marttyyriksi niin kyllähän se heti tulee mieleen, että tässä on yksi lisää.

      Kuten edellä sanottiinkin, yrittäminen ei riitä - tarvitaan myös työtä, ja se tarkoittaa sitä, että työntekijät eivät saa olla pelkkä kuluerä. Maggiella vaan oli kovin erilainen ajatusmaailma. Kannattaa pitää se mielessä, kun lähtee tätä "lennokkaasti" lainaamaan.

      Poista
  3. Paljon puhuttu 12 prosenttia eli rupusakki

    Hyvä uutinen, jos höppänöitä professoreita ja muita hyvinvoiviksi virheellisesti sanottuja on noinkin vähän. Teillä on ei paha ilma vaan kuten vanha kansa sanoo, paha elämä, eli pää kipeä. Ja pahan ilmanhan voi aina päästää ulos, kuten tässä plokikirjoituksessa on tehty.

    VastaaPoista
  4. Kyllä se operatiivinen osasto on kiinnostunut solttujen mielipiteista. Vuonna 1939 sovietin strategit tiesi, etta Suomen tyomiehet ja talonpojat siirtyvät neuvostojen kannalle, kunhan vahan ammutaan
    itärajalla ja sen yli.-- Sama ajatus ilmenee myos käskynjaossa
    Stalin>>Meretskov 1944 "Kun puna-armeija on Loimolassa, loppu Suomi siirtyy 'neuvostojen' aikaan.

    VastaaPoista
  5. Kyllä sellainen kunnon kapina aivan 1918 malliin vois olla paikallaan. Ainakin saataisiin tuo jatkuva ammattiyhdistysliikkeen ja EK:n karilleajo pysähtymään, ja työvoima halvemmaksi tai siis miltei ilmaiseksi. Tulis sitä kilpailukykyä ja keskiluokalle töitä. -- Tai jospa kaikki työttömät sitten pantaisiin leireille, niin niitten pitaisi olla suurempia kuin 1918.

    Tietääkö joku miksi Suomesta on se vahva paperiteollisuus hävinnyt,
    tai miltei hävinnyt?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liittyykö teollisuuden katoaminen osaltaan siihen, että esim. metalliteollisuuden kustannukset tehtyä työtuntia kohden ovat Suomessa 25 euroa siinä missä ne jo esim. Unkarissa ovat 5 euroa ? Työtahti Unkarissa on vähintään sama eikä laadussa olen ongelmia.

      Johtopäätös. Tätä nykyistä elintasoa ei kukaan suostu meille enää maksamaan, joten sitä on pudotettava kohtalaisen roimasti.

      Kiintoisa kysymys on se, minkä kansanryhmän elintason pudottamisesta aloitetaan. Kiristetäänkö yrittäjien ja vientiteollisuuden asemaa lyömällä niskaan lisää regulaatiota ja veroja, irtisanotaanko hallinto- ja "kehittämis"-byrokratian virkamieskaartia ja muuta yhteiskunnan rahoilla pyörivää tuottamatonta ohjeistuspäällikköä ja EU-tarkastajaa vai ajetaanko köyhäinapu ja oleskelupalkkiot alas (= työvoimatarjonnan lisäämien).

      Voi olla, että Käpylän puutarhapihoilla juotavan punaviinin laatua on pykälällä laskettava joka tapauksessa ;) Ja sama se on Kalliossakin.

      Poista
    2. Pääasia kaiketi ettei sinun itsesi tarvitse mistään luopua.

      Poista
    3. On tähän kaksi sanaa, tietokoneaika ja etäruoka.

      Yksityisajattelija

      Poista
  6. Furor arcticus.
    Ja tämän kirjoitettuasi kaikki vakiokommendeeraajasi
    ryntäsivät kaiketi suojaamaan sekä varalli- että muuta
    omaisuuttaan;

    Suoraan sanottuna ajatus kapinasta tuntuu suorastaan
    makean kutkuttavalta ja ilmeet mokoman todellisuuden
    huomiotta jättämisestä em. piireissä - haluaisinpa nähdä
    ne ihan suoraan paikan päältä asianosaisten naamoilta.

    Menestystä tälle näkökulmallesi toivottaa niin ränstyneen
    oloinen runoilija että sen taakse alkaa oitis muodostua
    leipäjonoa, jos se vain johonkin pysähtyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama karma minulla.

      Olen vain ollut huomaavinani, että kapinahenki on maassa lisääntynyt. Ihmiset eivät enää säästä sanojaan. Kohta jos sanat muuttuvat teoiksi, niin päättäjien on hyvä muistaa, kuka olikaan päätöksiä tekemässä.

      Poista


  7. Säädyissä, ylimmässä varsinkin, oli puolensa. Älyttömän kauniita naisia. Ne ovat muuten hupenemassa Helsingistä. Katsoin joskus kaihoissani kirjakaupassa aateliskalenterista ja niinhän se oli. Uskomattomin määrin ovat kadonneet ulkomaille. Entä miehet ? Outoja järjen sankareita ja jättiläisiä kuten tuo Mirabeau joka pitkälti käynnisti asiat 1789 (valittuna muuten keskiluokasta kun karkotettu suvun päämiehen (isänsä) toimesta perheestä -peräti linnaojennuksen myötä. Rikos niskottelu isää vastaan. Noin pahaa tuotti väärä syntyperä nuorelle vihaiselle radikaalille. Toinen päättymättömästä sarjasta älyniekkaloordeja olisi vaikkapa fyysiikko Cavendish, koskapa nimeään kantava Cambridgen laboratorio yhä kerää Nobeleita, pari vuosisataa vuotta miehen jälkeen.

    Siis lait syntyperää myöten. Että niin ikiaikaista laki joka jälkeheni jää. Nyt siellä lainvalmistelussa jyllää joku suklaapatukkaimeskely-työmarkkinakelpoisuus ihmisideaali. Onneksi busineksen piirissä on oma autonomiansa ja lakiasiantoimistojen suomihaaraliikkeilläkin leimasimet ottaa vapauksia ja vihdoin omat välitystuomionsa -boikottiko on se sanktio kuten jo 1100-luvulla Champangen EU yhteismarkkinoilla ? Tiukka rälssi nuo lainamarginalistit ja maksuvälityksen viilauspölystä Siuntion Joensuusta, vanhaa Suomea renessanssiovat uusArmfeldtit, pokeripöytineen.

    Kapinaansa vastaanhan Akseli Koskela ääliökohtauksessa luetti kansakoululäksynä Vapaussodan historiaa.Isäntämies. Hävisi taistelun mm. Syrjäntaalla hiihtolatuni varrella -Laurilan Elma kaatui siellä hangille saksalaisen konekiväärituleen. Minä poika vaan hiihtelin, tiesin kyllä missä koulupinnauksen ansiosta. Niin, Akseli voitti rauhan.

    Torpparivapautus tuli Englannista Jacob von Julinin matkatuomisina Lontoosta "että eivät perslukes lautaa osta ellei noita punikkeja lasketa koteihinsa". On sitten vaikuttava muotokuva pojastaan Niklas Jensen-Eriksenin puunjalostushistoriassa 1950-73 (Kuisman koulukuntaa). Ja tämä nuorempi Julin pääsi kuin pääsikin kapinajohtajaksi. Raf.Haarla nostatti Lievestuoreen työläiset valtaamaan tehtaansa 1971 vesioikeuden sulkupäätöstä vastaan. Julinin Kaukaalla sovitettiin lusikkaa kauniisen käteen kun puhdasveden sisäänottojohtoa oltiin aikansa viety syvemmälle Saimaata itseliattujen tehdasrantojen likavettä pakoon.

    Haarlatkin kenties pelastuivat UPM:n finanssioimisen dramatiikassa kun Casimir Ehrnrooth Volvo-Mark… eikun Gyllenbergin opissa kuuli näki ja osasi pelastaa mitä pelastettavissa oli Koskeloiden perikunnasta. Että sellainen kapina 1990-luvulla. -Sukujen miehet ovat vetäytyneet Kartanoille ja naiset ulkomaille.Jukka Sjöstedt

    VastaaPoista

  8. Perhana. Gyllenhammarhan se oli. CE oli Volvon hallituksessa. Jorma Ollila oli muuten Fordilla. Ja A.Erkko Murdochilla. -Gyllenberg Anu, pankkiiri oli isä-Ehrnroothin piiriläisiä mm. Westendin kaavoituksessa ja rakentamisessa.

    Meillä oli omat rosvo-paronimme. He ostivat Valtion valtuuttamilla ITE-rahoillaan metsätiloja. Nämä rahat menivät sitten viinakauppaan ja Säästöpankkeihin kautta Suomenniemen. Ne palautettiin alkuperäisille liikkelaskijoilleen säästöpankkituhossa. Samaan hässäkkään sitten tehtaatkin siirrettiin turvaan aidon kapitalismin alle Wall Street investointipankkeihin ja rahastoihin, mitä suurenmoinen Markku Kuisma kutsuu uusrosvoiluksi, fiinimpi nimi on private equity, suomeksi pääomasijoitus ja piispojen (osallisia) kesken enkelitoiminta.

    Presidentti Halonen palkitsi asian Suomeen tuojan (Konecranes) Björn Sevónin, Industri Kapital, Mitalllla Nauhapunoksineen mm.ansioista Mehiläisen ja raihnaiskotien siirtämisestä ITE + Ilmarisen rahalla kansainvälisille tehotohtoreille.Jukka Sjöstedt

    VastaaPoista
  9. Usein vallitsee huutava epäsuhta kapinoivien kansanjoukkojen toiveiden ja reaalisen saavutusten välillä. Ukrainan oranssivallankumouksen ja arabimaitten kapinoitten kaltaiset kumoukset johtavat parhaimmillaan seisovan veden korvautumiseen uudella auktoritaarisella hallinnolla. Todellinen kehitys on hyvin hidasta.
    Mahdollista on, että muut euromaat saattavat kulkea kreikan tietä. Mutta en usko vakavimpiin mellakointiin, ovat kreikassakin laantumassa.
    En siis ennusta kapinointia, mutta pitemmällä tähtäimellä voi alkaa yhteiskuntien rapautuminen. Ihmiset kuvittelevat kehityksen kulkevan totunnaisen lineaarisesti. Historian saatossa monet korskeat kulttuurit ovat kuitenkin peittyneet viidakon ja hiekkaerämaan alle. Meidän kulttuurimme ei varmaan häviäisi yhtä totaalisesti. Mutta mahdollista on että nykyiset valtiorakenteet korvautusivat alueellisilla pyssymiesjoukoilla ja klaanipäälliköillä. Somaliassa ja keskiAfrikassa tähän suuntaanhan on jo menty.
    Kysymys olisi siis tavallaan paluusta vanhaan vuosituhantiseen perinteeseen.

    VastaaPoista
  10. Minusta on tärkeätä sanoa oikein plokissa, että politiikka ja talous ovat tärkeitä...

    Taputuksia ja hurraahuutoja tälle oivallukselle, please!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä valtakunnassa ei taida olla kuin yksi henkilö joka pitää plokia.
      Muita kiinnostaa oikeinkirjoitus ja osaavat käyttää oikeita kirjaimia sanan "blogi" kirjoittamiseen.

      Poista
    2. Mutta mitäs jos ploki on tulevaisuuden uudissana.

      Poista
    3. Paska tulevaisuus.

      Poista
  11. Tuon mainitun rupusakin edustajana (voin kuvitella itseni sellaiseksi) minun ei tarvitse tehdä kapinaa, sillä olen kuin koira, joka odottaa pöydän alla muun perheen aterioidessa sinne tipahtavaa lihapalaa. Mitä paremmin perhe tulee toimeen, sitä muheampia palasia pöydältä tipahtelee, ja lopulta perhe voi heltyä ja syöttää minua kupista jossa on parhainta ja minulle sopivaa ravintoa puhumattakaan siitä, että asunto- ym. oloni kohentuvat mukavasti.

    Jos kuvittelen itseni keskiluokan edustajaksi, olen hyvin huolissani kaikesta. Miten saan rahan riittämään näinä huonoina aikoina, jolloin kerjäläisetkin vierailta mailta tulevat norkoilemaan murusia minun lautaseltani, miten saada yhä kasvavia veroja vähenemään, miksi juuri minun pitää elättää omien (perhe+ kotieläimet) lisäksi myös kaikenmaailman pankkeja ja kokonaisia kansakuntia ja kuolemakin on tehty niin kalliiksi, että läheiseni kiroavat minut kun kuolen, vaikka olen ilmoittanut että minut voi heittää mihin kuoppaan tahansa ja salaa ilman hautaustoimistoja ja muita velkojia. Se on kuulema lainvastaista, ja lakia minun pitää noudattaa, vaikka henki menisi.

    Jos kuvittelen itseni ylemmän keskiluokan edustajaksi (sen ylemmäksi en taida päästäkään) olen huolissani rahoistani, miten sijoittaisin ne onnistuneesti niin että ne kasvaisivat eikä niitä riistettäisi minulta veroihin tai muihin sellaisiin hyödyttömiin tarkoituksiin, joista kaikki saavat nauttia melko tasapuolisesti, vaikka minun niistä pitäisi saada nauttia enemmän asemaani ja luovuttamaani rahamäärään suhteuttaen. Ja koska olen asemassa jossa minua kuunnellaan ja saan joskus jopa määrätä ja johtaa muittenkin elämisensuuntaa, eikö minua pitäisi kunnioittaa eikä alituisesti valittaa ja muutenkin pullikoida, ei minun puolesta vaan vastaan.

    Varmuuden vuoksi sanoudun irti kaikista noista luokista ja vakuutan, etten kuulu niistä mihinkään. Olen ns. väliinputoaja.

    (Kemppiselle: Katselemme toisiamme kuin peilistä, joka hiukan vääristää.) :))

    VastaaPoista
  12. Pahanilmanlinnut lehahtavat paikalle pilkkaamaan uutta ja vierasta.Trollit lentävät kommentoimaan ajatusten hautaustoimistoistaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pahanilmanlinnut ja vastarannankiisket ovat rasittavia ja huvittavia. Heillä on nurja mieli.

      Poista
  13. "Yritysten menestyksellä ja bruttokansantuotteella ei temppeliä rakenneta."

    Tätä en ihan... Pariko paradoksille "ei pelkästä leivästä"?

    VastaaPoista
  14. Löysä raha on suunnannut toimeliaisuutta mukavuusalueella tapahtuvaksi, pois raadannasta, joka on tuonut meille hyvinvointia. Metsä ei ole sellainen rikkaus kuin ennen ja muilla on öljyt ja malmit ja ilmastot. Tyhjäntoimittamiseen ei ole meillä niin paljon varaa ja riitaa ja paukettakin siitä voi tulla kun valkenee että velka ei olekaan sama kuin varallisuus. Eron huomaa vasta sitten kun korkoa aletaan taas periä.

    VastaaPoista
  15. Siitä voisi tietysti olla montaakin mieltä mitä on pahan ilman lintu. Minulle tulee termistä lähinnä mieleen joku, joka avaa suunsa ja sanoo, tämä on väärin. Jollei tällaisia pahan ilma lintuja olisi, mikään ei koskaan muuttuisi. Jotkut asiat täytyy kuitenkin muuttaa. Ja tästä seuraa että pahan ilman lintuja ovat tuiki tarpeellisia.

    Terveisin.

    Ingmar Forne

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rakentava kritiikki on hyvä asia. Pahanilmanlintu on kuitenkin sellainen, joka haluaa ihan periaatteen vuoksi aina levittää pahaa ilmaa ympäristöönsä. Hän tykkää puhua pahaa ja löytää aina kaikesta kielteiset puolet.

      Poista
  16. Kirjoitapa Jukka joskus ylipainosta noin yleisesti, varsinkin kun näytät itsekin kuuluvan nykyisin joukkoon. Mietin kuinka monta selvästi ylipainoista valtionpäämiestä on ollut lähihistoriassa. Suomesta tulee heti mieleen Ahtisaari. Jenkeistä en muista yhtään lihavaa presidenttiä? Kait johtunee siitä että maailman johtavaa valtiota ei voi johtaa läski? Miten henkilö joka ei osaa huolehtia edes itsestään voisi huolehtia kokonaisesta kansakunnasta.

    Ruotsin kuninkaista en muista myöskään yhtään läskiä kuningasta. Samaten kenraalit ovat jokseenkin aina hyväryhtisiä ja normaalipainoisia. Läski kenraali ei olisi kovin uskottava komentaja. Piispat sen sijaan ovat useinkin ylipainoisia. Samaten paavit. Kun eivät joudu juurikaan liikkumaan työssään.

    Nykyisistä puoluejohtajista Soini taitaa olla ainoa selvästi ylipainoinen. Ja siitä häntä ollaankin usein huomautettu, syystäkin. Ketä selvästi ylipainoisia pääministereitä löytyy suomen historiasta? Vai löytyykö?

    VastaaPoista
  17. Ingmar Forne, hyvä kommentti. Tämän blogin voi jättää väliin. On parempaakin ajankulua kuin seurata, miten köyhiä ja osattomia pilkataan. Osaako Jukka Kemppinen hävetä? Lainaan näin hänen ystävänsä kysymystä ja aiheellisesti kohdistan sen nyt bloginpitäjään. Kemppisen nuoren, erittäin fiksun ja ei-ilkeän juristi-kollegan lausumaa bloginpitäjästä en ilkeä siteerata, vaikka se on nappiinsa osuvuudessaan. En nimittäin alennu Kemppisen enkä hänen demariystävänsä tasolle. Nallewaalrooseja on eniten demareissa. Mutta ei nalleja vaan karhuja.

    VastaaPoista
  18. "Yhdysvallat ei vakuuta, että se ei urki ja vakoile liittolaisiaan."

    Pikku-uutinen Hesarissa kerti, että USA:lla on tuollainen sopimus viiden nglanninkielisen maan kanssa. EU:n kanssa ei ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo viisi maata ovat tiedusteluorganisaatioineen tiukasti Yhdysvalloissa kiinni. Omia ja muita urkitaan ja tiedonvaihto on vapaata - ainakin toiseen suuntaan.

      Poista
  19. "Tällainen vanha mies – tarkoitan itseäni – on sekä kuunnellut mukana olleiden kertomuksia että lukenut suhteellisenlaajastikin vuoden 1918 tapahtumista..."

    Tässä taitaa olla homman ydin: niinkauan kun elinkeinoelämän johdossa oli noita miehiä, yhteiskuntasovun edellytyksiä oli. Kun he siirtyivät eläkkeelle ja Neuvostoliitto hajosi alkoi hillittömän kapitalismin aika.

    Muutenkin blogi iski ytimeen, yhteiskunnissa on tällä hetkellä näennäinen rauha, mutta sen alla kiehu ilmiöitä, jotka ennustavat pahaa. Yhteiskuntatieteissä tunnetaan hieno termi - jota en muista - joka kuvaa tilaa, joka on näennäisen vakaa, mutta altis vakaville häiröitä. Uskon, etä elämme tuossa tilassa.

    Tilaa pahentaa nyky-hallitus, joka ei pysty päätöksiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nykyhallituksen suurin ongelma ei välttämättä ole siinä, ettei se kykene päätöksiin, vaan siinä, että päätökset, johon se kykenee, ovat vääriä ja kuin suoraan Yhdysvaltain republikaanien taustavoimien kirjoittamia, kiitos Kokoomuksen.

      Poista
  20. anonyymit ylipainoiset presidentit hei nyt siis
    amerikan aikuisten oikeesti hei

    Yksityisajattelija

    VastaaPoista
  21. P.S. Onko käsityksemme Snowdenista täysin naiivi? No, ainakin hänestä tulee vielä hyviä elokuvia. Täysin ainutlaatuinen tapaus vakoilun historiassa.
    http://nationalinterest.org/commentary/snowden-the-us-russian-spywar-8668
    The National Interest on kansainvälistä politiikkaa käsittelevä lehti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riippuu siitä mikä "käsityksemme" hänestä on. Jos "käsityksemme" on, että hän vakoili jonkun laskuun, niin vastaus on kyllä, se on täysin naiivi.

      Suoraan sanottuna on täysin toisarvoista, miksi Snowden teki mitä teki. Paljastukset olivat niin suuria ja tärkeitä, että mies teki maailmalle suunnattoman palveluksen, oli motiiveina mitä tahansa.

      Onkin jännittävää nähdä, uskaltavatko päättämään valitut toimia nyt asian vaatimalla tavalla, vai lähdetäänkö päättävissä elimissä syyttely-, hyssyttely- ja perseennuolentalinjalle ja siten todistamaan, ettei heillä ole mitään legitimiteettiä ja että me kaikki tosiasiassa elämme siirtomaadiktatuurissa. Nyt olisi kiva nähdä yhtenä miehenä puolustettavan kansalaisten oikeuksia ja arvoja, joiden puolesta aina liputetaan.

      Poista
  22. En kyllä keksi, miten tuo 12 %:n rupusakki on muodostettu. Kapina, vallankaappaus, tai puolue tarvitsee sytykkeeksi aatteen.

    Kun menette kesätapahtumiin, niin niissä on joskus puoleen telttoja, kysykää näiden telttojen ihmiseltä. mikä on heidän edustamansa lippunsa aate?

    Selkokielistä vastausta ei kannata odottaa...

    Lenin lupasi kannattajilleen maata, eli leipää. Leninin lupaus toteutui Suomessa, toteutunut vaalilupaus oli nimeltään Lex Kallio.

    VastaaPoista
  23. kaikki kottiis
    jos
    o'
    tai
    ommaa lokkiis

    meill' nahkhiirer roikkuva näippäi
    eik meil kaik' itikakk kelppakka

    ya

    VastaaPoista
  24. Tuota noin, ei varmaankaan sellaista kapinaa ja sotaa maassamme synny kuin ennen vanhaan...siis silloin kun meillä tapeltiin pyssy kädessä. Reilusti tai ainakin reilummin kuin miltä tulevaisuuden sodat voivat olla.

    Sotimisen muoto on muuttunut. Sen muutti WTC -tornien romahduttaminen, sen muuttaa kemialliset yms. joukkotuhoaseet, sen muuttaa kybersodan mahdollisuus.

    Norjassa yksi ihminen sai hengiltä liki sata ihmistä ja vammautti useita. Hän ei toiminut yksin, sanoi hänen asianajajansa dokumentissa joka on vielä katsottavissa Areenassa. Tämän tyyppiset iskut ovat eräs sodankäynnin nykymuoto.


    VastaaPoista
  25. jokka hihassa
    Joka on vähässä uskollinen
    hyvä olla
    On sitä paljossakin
    pienessä sievässä

    Ystävät ja viini ovat siunaukseksi by Jeesus the Man Himself.

    Kukkanen, deminutiivimuoto sanasta kukka.
    Voikukka.
    Niistäkin saa viiniä, mutta salaatissa nokkosia?

    Yksittäisajattelija?
    Ei varmana.

    Y.

    VastaaPoista