Sivun näyttöjä yhteensä

23. helmikuuta 2013

Kaikki pitävät psykopaateista

”Kanavassa”  kerrotaan, että Ruotsissa 21 prosentilla pörssiyhtiöiden hallituksen jäsenistä on rikostuomio ja toimitusjohtajista 31 prosentilla.

Tämän tiedon arvon vie siihen liitetty täsmennys. Myös sakko varomattomuudesta liikenteessä, oikeastaan siis liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, on katsottu rikokseksi. Näillä tiedoilla Ruotsissa esitetään arvioita liikkeenjohdon riskinottohalusta ja sen seurauksista.

Tiedot eivät ole julkisia, mutta ne on saatu luotettavasta lähteestä, virastolta (Brä). Luulen että kolmannes on liikennesakkoja ja niihin verrattavia. Arvioni perustuu tilastoon ”Poliisin tietoon tullut rikollisuus”. Muita rikoksia ja liikennerikoksia rekisteröitiin viime vuonna molempia 451 000 ja 435 000 eli jokseenkin sama määrä. Omaisuusrikoksia oli 260 000, pahoinpitelyjä 40 000 ja rattijuopumuksia 21 000, josta puolet törkeitä.

Peräänajokolarista voi hyvinkin tulla sakko rikemaksun sijasta. Se on oikein, Syy on huolimattomuus, joka on omiaan vaarantamaan muita. Nimikkeen alle mahtuu niin monenlaisia tekoja, ettei sellaiseen syyllistyminen kerro tekijästä mitään. Vai haluaako joku väittää olevansa niin etevä, että pystyy suurella taidollaan välttämään kaiken tuollaisen? Minusta suurikaan taito ei aina auta, jos sattuu oikein paha tilanne.

Toinen esimerkki on kuolemantuottamus. Sakoilla rangaistiin kuolemantuottamuksesta eläkkeellä olevaa sähkömiestä, joka oli kiinnittänyt rutiinitoimenpiteen yhteydessä päätaulun nollajohdon niin huonosti, että se aikanaan irtosi, kipinöi ja aiheutti tulipalon, jossa ihminen kuoli.

Molemmat esimerkit ovat täysin normaaleja – rangaistus oli oikeutettu ja oikeudenmukainen. Mutta tapaukset eivät kerro tekijöiden yleisestä suhtautumisesta riskiin tai toisten ihmisten turvallisuuteen. Vastaavaa huolimattomuutta, joka ei johda mihinkään, taitaa esiintyä jatkuvasti. Samalla tavalla liikennerikoksia ja –rikkomuksia tapahtunee monin verroin enemmän kuin niitä päätyy poliisin kirjoihin.

En panisi Kanavan kanteen edes tietoa pörssiyhtiöiden hallituksissa istuvista talousrikoksista tuomituista. Niitäkin on nimittäin kovin monenlaisia. Tänäkin päivänä sangen tavallinen tapa päätyä rangaistuksi on istua tyhmänä hallituksessa. Kova kohtalo voi iskeä esimerkiksi tekniseen asiantuntijaan, joka on uskonut kavalia tilintarkastajia ja petollista talousjohtajaa.

Kaiken tämän jälkeen – pelkään että liikkeenjohdon tehtävissä on enenevä määrä sellaisia rikollisia, joilta pitäisi viedä tilaisuus pahojen tekojensa toistamiseen. Tiedossani ei kuitenkaan ole keinoa, jolla tätä päämäärää voisi edistää. Se on itsestään selvää, että ennen nimitystä olisi pyydettävä ehdokasta hankkimaan rikosrekisterin ote itsestään. Sitä tehdään paljon pienemmistäkin syistä. Siihenkin liittyy oikeudellisia ja eettisiä ongelmia, mutta asiaa olisi harkittava.

Ikävintä on, että näkyvissä asemissa ja keskeisiä päätöksiä tekemässä istuu psykopaatteja, jotka olisi suitsittava. Mutta emme voi jakaa kansaa rikollisiin ja ei-rikollisiin yhtä vähän kuin terveisiin ja psykopaatteihin.

Psykopaatit ovat usein miellyttäviä ihmisiä. Kansa rakastaa heitä. Joissakin tilanteissa tuon tunnetusti täysin epämääräisen termin ”psykopaatti” alle kuuluvat ihmiset, joilta puuttuu kyky myötätuntoon ja vastuuseen, rehellisyys ja toisenkin ihmisen edun huomioon ottamiseen, ovat erittäin eteviä taivuttelijoita ja monesti suorastaan hurmaavia.

Taudinkuvaan (kysymyksessä ei ole oikeastaan tauti) kuuluu tietty narsismi, jota pitää yllä kyky salata se tarvittaessa. Kulttuurisesti huolestuttava on asianomaisten epätavallisen kehittynyt kilpailuvietti ja häikäilemättömyys, kun on saatava jotain, heti paikalla. Tavallinen rosvo ruuvaa kurkusta ja vie lompakon. Psykopaatti puhuu niin kauniisti, että uhri tyrkyttää lompakkoaan ja pyytää anteeksi, ettei nyt satu olemaan enempää annettavaa.

Jälleen kerran kierrytään voiton tavoitteluun. Liikeyrityksistä on ollut usein puhetta ja olen toistellut jatkuvasti, että jos voiton maksimointi on pääasia, on käsittämätöntä, että lääketehtaan eivät valmista katukauppaan niitä suosittuja huumeita – niistä vasta voittoa tulisi. Voitto hinnalla millä hyvänsä on psykopaatin elämänviisaus. Ja on heitä eri ammateissa ja toimissa, sellaisia jotka lyövät lapsiaan, jos häviävät heille lautapelissä. Kun tärkeintä on voittaa, aina, kaikkialla, kenet tahansa.

17 kommenttia:

 1. . . . mutta asuuko meissä kaikissa pieni psykopaatti kun olemme antaneet heille lähes kaiken vallan?

  VastaaPoista
 2. "Kun tärkeintä on voittaa, aina, kaikkialla, kenet tahansa." Juu..u. Muuten tunnetko Suomesta ketään muuta, jolla on toistakymmentä tohtorin tutkintoa ja 4,1 miljoonaa käyntiä blogissaan?
  Jopa minua on nimitelty psykopaatiksi, mutta kyllä olen rinnallasi vain vuotava ...paatti.
  Tarkoitus ei ole naljailla tai pahoittaa mieltäsi, vaan kannustaa jatkamaan.
  riuskin terv. pekka s-to.

  VastaaPoista
 3. Viron nykyinen sisäministeri Vaher oli vuonna 2001 oikeusministeri, kun poliisi mittasi hänelle 135 km/h (meillä on 90-100km/h raja) ja yhtäkkiä selvisi, että poliisi oli hänelle tehnyt 7 vuoden sisällä 23 ylinopeussakkoa, joista 2 oli vielä maksamatta. Arveltiin, että jos poliisi mittasi hänelle ylinopeuden 23 kertaa, niin todellinen rikkomusten numero olisi yli 200 kertaa. Hänelle muuten ei tapahtunut poliittisesti yhtään mitään. Nyt hän iloisesti on sisäministeri. Sitten meillä oli noin 10 vuotta sitten suuryrittäjä joka jätti verot maksamatta miljardituloilta yrityksensä myynnistä. Hän itse sanoi että se oli verojen optimointi. Verovirasto aloitti tutkimuksen ja vaati kymmeniä miljoonia kruunuja (jos ei satoja) häneltä. Mutta. Pian hänestä tehtiin valtiovarainministeri, veroviraston johtaja sai potkut ja herra ministerin rahojen tutkiminen lopetettiin. Täällä tapahtuu sellaista, että voi nauraa vatsan halki melkein joka päivää (jos ei haluaa itkeä). Esimerkiksi tärkeä halituskoalition jäsen ja parlamentin sosiaalikomission johtaja löydettiin ratista umpikännissä ja pari päivää myöhemmin hän esiintyi Viron Raittiusseuran vuosikokouksessa teemalla "Miten vähentää alkoholin kulutusta". jne

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alan uskoa, että olette läheistä sukua suomalaisille..

   Poista
 4. Tasavaltamme nykyisestä hallituksesta ainakin kolme ministeriä (Arhinmäki, Vapaavuori ja Guzenina) eli 16 % on myöskin tuomittu rikoksista. Mahtoiko Tuomioja muuten aikoinaan saada sakkoja tms. shaahimellakoista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun katsoo listaa http://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_rikoksista_tuomituista_kansanedustajista ,
   niin miettii, onko tuomituilla ministereillä yliedustus suhteessa normikansanedustajiin?

   Poista
 5. Kiitos, Kemppinen!

  Ennen on meinannut osakeyhtiölain kohta "hallituksen jäsenen vastuu" tjsp. hieman pelottamaan. Nyt ei enää.

  En muista, olin vain harhaanjohdettu. Maan tapa.

  No joo, kuulustelut ovat aina vaiva, olit syyllinen tahi syytön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luit väärin tai vääristelet. Ne tietämättömät tuomitaan siinä kuin muutkin hallituksen jäsenet.

   Poista
 6. Miksi Kemppinen menee metsään aina puhuessaan huumeista?

  Katsoisi edes kemian aineiden kataloogista huumestatuksella varustettujen aineiden hinnan. Julkista, kaupallista tietoa kaikki tyynni...

  Voitonmaksimoija tehtaalle on jokin verenpainelääke. Hajuton, harmiton, neutraali ja laajalti käytetty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei menen metsään. Tiedän ammatistani, mitä erinäiset huumeiden raakaaineet maksavat ja vielä muutamia vuosia sitten tiesin poliisin tauluikoimat katukaupan hinnat.

   Tässä oli puhe katukaupasta.

   Luulen että tiesit sen ihan hyvin.

   Poista
  2. Minulle lääkäri määräsi muutamaa kamalaa lääkettä välilevyn pullistumaan ja olkapäideni särkyyn. Tuli kerran puhe "asiantuntijan" kanssa niiden katukauppa-arvosta ja olin kyllä kuin puulla päähän lyäty: 40-50 euroa kipale! Vähintään; käyvät kuulema kiihkeimpinä bileiltoina oikein huutokauppaakin niistä. Siis semmoisista mitättömän pienistä sirusista. Kyllä niillä pää sekaisin menikin, ja iho ruvella kun alkoi kutiamaan. Reseptissäni olisi siis ollut varaa aloittaa vaikka millainen välittäjäbisnes. Olisin vain sopivan ajan kuluttua käynyt uusimassa resptin useammaltakin lääkäriltä. Vein kiireesti apteekin palautusastiaan jo ostamani tabut ja olen koettanut säryissäni pärjätä Ibutabsilla ja asperiinilla. Otan kossua jos pääni sekaisin haluan.

   Poista
 7. The Guardianin tiedepodcastissa haastateltiin vastikään tietokirjailijaa, joka on julkaissut teoksen psykopaateista: http://www.guardian.co.uk/science/audio/2013/feb/04/science-weekly-podcast-rocks-planet-people

  Kuuntelin juttua puolella korvalla, mutta mieleeni jäi ainakin se, että hänen mielestään psykopatia ei yksinään ole riittävä ehto kurjalle elämälle. Vasta kun siihen yhdistyi esimerkiksi huono impulse control (mitäs se nyt olisi suomeksi, äkkipikaisuus?), jouduttiin vaaravyöhykkeelle. Painotti siis kovasti sitä, että näiden kahden piirteen ei ole mitenkään pakko esiintyä yhdessä, mutta silti yleensä psykopaateista puhuttaessa tarkoitetaan juuri molemmat ominaisuudet saanutta ihmistä.

  VastaaPoista
 8. Olen kuvitellut että Monopoli-pelin ruutu "Mene suoraan vankilaan" ilmentää toista todellisuutta, jota esiintyy korkeassa taloudellisessa pelissä. Esimerkkinä kirja "Kuka tarvitsi Pentti Kouria" (jossa ei häkki heilahda mutta tapahtuu muuten vakavia). Peli ei siis ole fiktiota vaan kuvaa talouselämää.

  VastaaPoista

 9. Psykopaatti, luonnevikainen.

  Sanat nousivat esille jossain keskusteluohjelmassa ja
  alan asiantuntija kuittasi heti: kuka on diagnosoinut?

  Sanoja käytetään kuin N-korttia ikään. Tukkimaan suut.

  90-luvun alkuvuosina raportoitiin paikallisessa
  lehdistössä Ruotsissa tehdystä tutkimuksesta ja ylläolevat
  sanat lausuttiin ääneen molemmat, prosenttien kanssa.
  Kyse oli finanssilaaitoksista, jos oikein muistan dealer:stä lähinnä.
  Esille tullut prosenttilulu oli huomattava, ehkä jotain päälle 20.
  Ja samaan hengenvetoon todettiin kyseessä olevan piirteen,
  mikä on vähintäänkin eduksi ko toimissa.

  Rva prof K-J :n julkaisema kirjallisuus on erinomaisen tarpeellista. Pakolliseksi joka asteelle.

  Ja koulut, laitokset, firmat komentamaan lapsukaisiaan,
  kaikenikäisiä, yhteisten rientojen pariin:
  kyykkää, pesäpalloa … mitä tahansa.
  Olet tärkeä, korvaamaton, juuri sellaisena kuin olet,
  mutta onhan meitä koko joukko.
  Huomioon otettavia jokainen.

  VastaaPoista
 10. Kiitokset vaivannäöstäsi. Vaatii varmastikin kovasti punnerrusta tuollainen?

  Miten sinulla muuten menee? Onko aikaa ulkoilla, syöttää lintuja, jotka näin kevään korvalla laulavat niin kauniisti?

  VastaaPoista
 11. Mikä on omatunto? Saako sen syntymälahjaksi?

  Joku tai jotkut (aikuiset enimmäkseen) sellaisen komponentin puhtaisiin lapsen aivoihin istuttaa siinä ympäristössä johon synnytään. Ei se Mozartia syntymättömälle vatsakalvojen lävitse soittamalla muotoudu. Omatunto on poissa kun sitä ei ole aivoihin istutettukaan; esimerkiksi siis. Miljoona muuta mahdollisuutta sen poissaolemiseen lienee. Aivojen rakenteelliset seikat eivät liene niitä vähäisimpiä joista johtunee osin myös psykopatia ja narsismi. Lapsuudenkokemukset ovat joskus niin kamalia, että nekin vetävät kieroon, mutta tämähän me tiedetään kun Freudia ollaan luettu.

  VastaaPoista
 12. Ne tietämättömät tuomitaan siinä kuin muutkin hallituksen jäsenet.

  Aina oppii uutta. Luulin tähän saakka, että tuomio tarkoittaa oikeusistuimen päätöstä, olkoon se syytteet hylkäävä tai rangaistuksen langettava.

  VastaaPoista