Sivun näyttöjä yhteensä

29. lokakuuta 2012

Windows ja Mac ja Ake ja Make ja Pera ja minä

Tietokone ja käyttöjärjestelmä ovat kuin Nordenskiöldinkatu.

Harma sanoi kerran olevansa kotoisin siitä Manskun kulmatalosta. Vertaus käyttöjärjestelmään tulee mieleen kahdesta syystä. Pakko sitä on jossain asua. Nimi (rakenne) voisi olla merkittävästi yksinkertaisempi niin että poliisikin osaisi sen kirjoittaa. (Viittaus vanhaan poliisien itse kertomaan vitsiin, jossa onnettomuus kirjattiin tuosta syystä Urheilukadulla tapahtuneeksi.)

Minulla on Applen läppäri ja pädi ja fone. Päivystävä naishenkilö sai oman iPadin ja lakkasi käytännössä käyttämästä tietokonetta. Juju: erillinen näppis (langaton). – Itse on ehkä rupeaisi kirjoittamaan kymmeniä sivuja, mutta tällainen pari sivua onnistuu ihmettelemättä. Mielestäni (muistakaa että olen vanha mies) pankkiasioissa ja maksuissa muutenkin on aivan toinen tunne, kun on rautaa sormien alla. Näennäisnäppäimistö on kiva mutta sitä ei voi tunnustella. Ellette tietäisi, nolla on yhdeksikön vieressä, oikealla.

Yhden vuorokauden näpräämisen jälkeen haluan nostaa esiin kaksi ominaisuutta. Applen koneessa jatkuva höpötys käy hiukan voimilleni. Kone päivittää jatkuvasti, kopioi ja siirtää ja kysyy joka kerta lupaa ja vaatii tunnarit. Toiseksi en ole koskaan oppinut pitämään lukua kansioista ja tiedostoista. Olen jo kauan sitten tunnustanut käyttäväni muinais-Windowsista kopioitua Total Commander –apuohjelmaa. Sen sai toimimaan Windows 8:n kanssa valehtelemalla ohjelmalle, että käyttöjärjestelmä on Windows XP. Toisaalta järjestelmän oma Explorer on parantunut dramaattisesti. Sitä suorastaan voi käyttää.

Kun luette näitä tietotekniikkaa sivuavia kirjoituksiani, huomaatte ja varmaan muistatte, että asiantuntemukseni on heiveröinen. Toisaalta minulla on viran perua joitakin kymmeniä väitöskirjoja ja muita opinnäytteitä, jotka olen arkistoinut moneen paikkaan, tuhat kirjaa ja lähes kymmenen tuhatta musiikkikappaleita. Valokuvien määrää en ole edes laskenut.

Joka tapauksessa oma motiivini vaihtaa salamannopeasti käyttöjärjestelmä on uusi skanneri tai kaksi, jotka hankin tänään tai huomenna. Löysin nimittäin sunnuntaina isäni tallettamat 1940-luvun mustavalkoisten negat ja seuraavien vuosikymmenien diat kotoa ja kyliltä. Vanhemmasta päästä negatiivikoko on 6 x 6 cm. Ainakin tällä hetkellä olen sitä mieltä, että teknisesti ja oikeastaan taiteellisestikin hyvätasoinen n. 25 000 kuvan kokoelma erään perheen elämästä, sodasta ja Lapista lähes 70 vuoden ajalta ei ole aivan jokapäiväinen asia. Jos kuvat retuuttaisi johonkin kokoelmaan, sinne ne jäisivät. Aion löytää niille järkevää käyttöä, muun muassa tässä blogissa.

Vot kak. Uusi Windows on nopea ja ihastun siihen, että nyt on viimeinkin automaattinen varmistusjärjestelmä, File History. Sijoitin sen teran ulkoiselle levylle ja vainoamisharhaisesti kopioin vielä sellaiselle ulkoiselle levylle, jonka vien duuniin. – CD-levyjen polttamisen olen käytännössä jo lopettanut.

Task Manager, joka tottelee edelleen käskyä Ctrl – Alt – Del, on parantunut suuresti. Siitä näkee suoraan, mikä harraa. Yleensä Photoshop.

Ihastelen edelleen näppäimistön oikoteitä. Konetta avattaessa siihen ilmestyy jokin tyhmä ruutu. Eteenpäin päästään painamalla välilyönti (spacebar). Kaappauskuva, kuten eilinen järjestelmän perussivusta, syntyy näin: Windows-näppäin + PrtSc (Print Screen). Suoraan sanoen en ole koskaan oikein tiennyt, että tuokin näppäin toimii.

Avausruutu, jota kai kutsutaan nimellä Metro, aukeaa Windows-näppäimellä ja tavallinen tuttu desktop Windows + D. Metroon voi vetää tiiliä. Järkytyimme lievästi lähikaupat-laatikosta. Minulla se näyttää kahdeksan markettia ja vastaavaa ja lisäksi eri klikkauksella niiden tarjoukset.

Yritän tehdä kunniaa ikätovereilleni. Jos Juhla-Mokka on tarjouksessa, silloin on lähdettävä liikkeelle.

Mielenkiintoinen tilanne. Erinäiset tässä luettelemani asiat Microsoft on ainakin eräässä mielessä pöllinyt Appleltä. Uusi käyttöjärjestelmä taas on sopeutettu sekä perinteiseen näppäimistö- ja hiirikäyttöön että kosketusnäyttöihin. Mielenkiintoista.  Kauanko kestää ennen kuin Mikkisofta tuotesijoittelee kamojaan television ajankohtaisohjelmiin yhtä tehokkaasti kuin Apple?

10 kommenttia:

 1. Opettelen uudelleen Windowsin juttuja. En ole omalla koneella, joten infra ei ole hallinnassa. Pitäisi äkkiä käsittää miten kuvia siirtää. Ei aavistustakaan mikä Windows tämä on. Olkohot mikä tahtoo, mutta ainakin omasta valokuvakansiosta Picasasta pystyn käyttämään omia kuvia, kun siirrän kuvia johonkin mikä näyttää kanslistin arkistokansiolta.

  Pystyn kirjoittamaan aivan omituisella Wordillä ja tallentamaan niitä tiedostot-kansioon. On kaiketi mahdollista että voin lähettää ne sieltä s-postina ittelleni ja saamaan sitten käyttööni kun palaudun koti-Macin ääreen.

  On kirottua että ei ole käyttöliittymiä jotka toimivat 1:1. Onneksi tein gradun tietsikalla jo 90-luvun alussa, joten intuitio on asettunut välineiden suhteen omaan lokeroonsa aivoissani.

  Olen vuoden nuorempi sinua.Sukupuoli ei tunnu olevan faktori näissä teknisissä jutuissa, lukuunottamatta sitä, että joku nuorimies panisi infran kuntoon muutamassa minuutissa, oletan. Minä en uskalla koskea, lukaaliin tulee oikosulku oitis.

  VastaaPoista
 2. Ilmaisen Windows 8 Media Center Packin saa täältä:

  http://windows.microsoft.com/en-US/windows-8/feature-packs

  SkyDrive ja OneNote toimivat niin Windowsissa kuin iPadissa sekä puhelimissa.

  Levyn imagen tekeminen ja palauttaminen Windows 8:ssa nyt nopea ja toimiva.

  En osaa väkisin pahoittaa mieltäni näin hyvästä käyttöliittymästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Levyn imagen tekeminen ja palauttaminen nyt nopea ja toimiva.

   Siis hei, kamoon. Palauttaminen! tiijätteks te mitä se tarkoittaa?
   Se paska tilttaa, niin se joudutaan palauttamaan.
   Ja nyt on kätevä - kun tälle on ollut niinkuin tarvetta - on sitä toimintoa kehitetty.
   Miten olis auto, joka kiinnileikkaa, tietysti heti, niin joo, sellainen tooosiii kätevä korjaussarja tulis ny mukana.
   Ja autoalan lehdet sen kuin vain ylistävät, miten ottavat taas huomioon kaiken.

   Poista
 3. Kyllä on älytön vitsi tuo hobitti jolle todistelen etten ole robotti.
  Piti viisi kertaa yrittää ja aloittaa uudestaan kahden sanan kirjoittaminen. Onko numero 18 sana? Vaikka on suht uudet silmälasit niin purin jo pöydänkulmaa.
  Koetetaas taas...

  VastaaPoista
 4. Blogisti on nyt tullut kotiin, omaan maailmaansa, toivottavasti ei tule enää ulos.

  VastaaPoista
 5. Mustavalkoisesta 6 cm x 6 cm negatiivista saa erinomaisia kuvia, asettamalla negatiivin pienelle valopöydälle, esimerkiksi Soligor SV-135, ja ottamalla diasta kuvan digikameralla ilman salamaa pimeässä huoneessa.

  Alla olevan kuvan olen tehnyt ym. tekniikalla.

  http://nettipaivakirja5.blogspot.fi/2012/10/pallasjarvella-1964.html

  VastaaPoista
 6. Ymmärrykseni heiveröisyys ylittää blogistin perehtyneisyyden moninkertaisesti - uskokaa pois te tosiuskovaiset ja kaikkitietäväiset. 25 000!!! Mieletön aarre.

  VastaaPoista
 7. Oletko miettinyt vaihtoehdoksi kuvata diat heijastettuna kankaalta? Kuulostaa ihan toimivalta tavalta oikeilla vehkeillä. Esim. tuon artikkelin loppupuolelta: http://www.pekkapotka.com/journal/2012/10/18/olympus-m-zuiko-60mm-f28-macro.html

  VastaaPoista
 8. Windows Kusi sallii siirtymän desktop-näkymän ja tiilinäkymän välillä myös ilman näppäilyjä pelkän hiiren avulla. Kun vie osoittimen aivan äärimmäiseen vasempaan alanurkkaan, putkahtaa esiin sen toisen näkymän pienoiskuva, jota kilkkaamalla pääsee vaihtamaan näkymää.

  Nimimerkki
  Kamppinen

  VastaaPoista
 9. Tai pelkkää Windows-näppylää painamalla voi siirtyä tiiliskivien ja desktopin välillä eestaas

  VastaaPoista