Sivun näyttöjä yhteensä

1. lokakuuta 2011

Tottelisinko?
Vain heikko vaatii väkivaltaa, laulettiin Arvo Salo –vainajan ”Lapualaisoopperassa”.

Väite on ällistyttävä ja tosi, sikäli kuin eettisen väitteen totuusarvosta voi sanoa jotain. Heikkous tarkoittaa tuossa moraalista heikkoutta.

Televiso-ohjelmat seurustelevat keskenään. Torstaina tuli kaksi pahaa. Toinen oli sinänsä tuttua dokumenttia Guantanamon vankien kiduttamisesta. Jotkut kuvassa vierailleista pitivät itseään syyllisinä ja puhuivat moraalin rapautumisesta.

Minulla on ammattitauti. Kuulustelut kiinnostavat sekä kysymyksinä ja vastauksina että ihmisten ilmeinä ja asentoina. Kaikki noissa tehtävissä toimineet ovat jossain määrin samalla asialla kuin tohtori Cal Lightman. – ”Paljastavat valheet” jatkuu taas perjantaisin maikkarilla. Tosin televisiosarja ei kerro kovin paljon siitä, miten huteralla pohjalla silminnäkijöiden todistukset ovat ja miten uskomattomasti ihmiset leipovat totuutta, kun kysymyksessä on oman menettelyn selvittely. Pahimpia ovat tohtorit ja dosentit. Kuten lukemattomista televisiohaastatteluista huomaa, erittäin koulutetut ihmiset eivät yleensä näe selviäkään asioita, koska heidän mielensä käsitteellistää kaiken ja muokkaa sanottavan vaikeasti tajuttavaan muotoon.

Fiksu ihminen ei sano: löin poliisia, vaan ”jollekulle tarkkailijalla saattoi mahdollisesti muodostua jonkinasteinen kovuuden aistimus tapahtumista kontekstistaan irrotettuna”.

Joskus kyllä ilahtuu, kun joku makkaratehtaan johtaja vastaa kysymykseen ”ei”, kun toimittaja kysyy asiasta, josta firmassa on juuri jääty kiinni. Ja sen jälkeen firman taholta ilmoitetaan, että tiedottamisesta vastaa toimitusjohtaja X, joka ei anna asiasta lausuntoja.

Todella rankkaa katsottavaa tarjosi Teema tidedomukentilla ”Tottelemiskoe, panoksena kuolema”, jossa toistettiin Milgramin kuuluisa sähköiskukoe. Jäin hieman epätietoiseksi, oliko tämä dokumentti kuitenkin pohjaltaan ekstreemiviihdettä. Tulos oli kuitenkin se, että nyt Idols-tyyppiseen tositelevisioympäristöön istutetuista koehenkilöistä 80 prosenttia antoi näkymättömissä olevalla koehenkilölle hengenvaarallisia sähköiskuja, vaikka tämä parkui tuskasta ja kiljui haluavansa keskeyttää kokeen.

Kuten alkuperäisessäkin kokeessa, koehenkilöille oli uskoteltu, että näiden oli kuulusteltava joutavanpäiväistä mieleenpainamistehtävää ja rangaistava virheistä sähköiskuilla. Mieleenpainaja oli näyttelijä eikä sähköiskuja todellisuudessa annettu, mutta ainakin tässä dokumentissa järjestelyt olivat hyvin vakuuttavia. Kyllä virtakytkinten edessä olevat ihmiset luulivat antavansa 800 voltin sähköiskuja. Jälkihaastatteluissa moni heistä vetosi siihen, että epäilivät kikkailua, koska eihän telvisiossa voida oikeasti aiheuttaa kovaa kärsimystä ihmisille…

Kokeen järjestäneet sosiaalipsykologit olivat sitä mieltä, että kysymys on hyvin vakava. Heidän mielestään seuraukset ovat jo osoittautuneet arvaamattomiksi, kun ihmiset pannaan kerran toisensa jälkeen todella nöyryyttäviin tilanteisiin. Itse asiassa ihmiset änkeävät niihin itse.

Tämä ei ole pelkästään moraalinen kysymys. Jos luvassa on julkisuutta tai rahapalkinto, ihmiset ovat valmiita mihin tahansa. Ihmiset ovat valmiita kuristamaan äitinsä tai lapsensa, jos on varmaa, että kamera käy ja toimittajat ovat paikalla.

Kun kirjoitan ”ihmiset”, tarkoitan kaikkia, myös itseäni. Kokeessa oli 20 prosenttia ihmisiä, jotka  herättivät ihailua, koska he löivät hanskat tiskiin ja kieltäytyivät jatkamasta, eikä heihin tehonnut edes studioyleisön buuaaminen. Joku oli niin hurja, että sanoi ”minä en halua”. Heikompi luonne panee sanomaan ”en jatka, koska se on väärin”.

Tämä on niin sanotun sisäistetyn moraalin ja säännön noudattamisen ero. Kun Arndt Pekurista teloitettiin rintaman lähellä, kaksi ensimmäistä ryhmää kieltäytyi laukaisemasta, mutta kolmas ampui. Laajasti hyväksytyn käsityskannan mukaan tuo kolmas ryhmä toimi oikein. Pekurinen teloitettiin silloisen lain hätäpykälän, esimiehen teloitusoikeuden nojalla. Kuka tahansa rivimies käsitti, ettei näin voinut olla, kun surmattavaa ei väitettykään vihollismieheksi. [Jatkuu…]

13 kommenttia:

 1. Enpä ehtinyt torstain keskenään seurustelevia ohjelmia tittailla, varmaan ansiokkaista, epäilemättä (oli töitä, ja yöllä soittokeikka).
  Mutta se rahvaan ohjelmasegmentti, johon itse asiassa ihmiset änkeävät itse. Nämä, varsinkin joku BB-talo erottuvat, lehtien ja juorusivustojen katalogeissa kasvoina: ne ovat niitä, joilla mielensisältönä näkyy vain narsistinen fiksaatio ja hollywood-syndrooma. Taas ne jotka ovat tähtiä sanoisko ansioillaan, siis henkisen työtekijöitä: useimmiten elokuvan ja musiikin saralla mutta mm. myös kirjailijat ja kuvataiteilijat saattavat näkyä.
  He puolestaan ovat usein jotenkin mielenkiintoisen näköistä elävää, tuntevaa, havainnoivaa ja ajattelevaa jengiä.

  VastaaPoista
 2. Vain pelkuri tappaa

  Summan ja Vuosalmem montuista 1940 , 1944 nousseitten miesten kohtuullisen usein toistettu vakaomus oli: 'Vain paskahousu tappaa vangin'.

  VastaaPoista
 3. Tuo Arndt Pekurisen teloitus oli ihme tapaus. Se lain hätäpykälä on edelleen voimassa, mutta se on siirretty pois rumentamasta rikoslakia. Nyt se on laissa puolustusvoimista, §23.2:
  Taistelussa, merihädässä tai vastaavassa joukolle tai sen toiminnalle erityisen vaarallisessa tilanteessa sotilasesimiehellä on oikeus käyttää käskynalaista vastaan kuuliaisuuden ja järjestyksen palauttamiseksi sellaisia tarpeellisia voimakeinoja, joita voidaan pitää puolustettavina, jos käskynalainen sotilas esimiehen kiellosta huolimatta pakenee, väkivaltaisesti vastustaa esimiestä tai ei noudata esimiehen vaaran torjumiseksi antamaa käskyä vaikka käsky on toistettu. Voimakeinojen puolustettavuutta arvioitaessa on otettava huomioon käskynalaisen laiminlyönnin tai teon vaarallisuus ja vallitseva tilanne.

  Tämä on viimeistä lausetta lukuunottamatta aivan sama pykälä kuin se, minkä perusteella Pekurinen ammuttiin. Ja kyllä tämä koulutettiin ainakin vielä vuosituhannen alussa, omana varusmiesaikanani, myös RUK:ssa. Paniikin torjunnassa saa käyttää voimakeinoja. Tosin meitä kehotettiin lyömään muita yllyttävää hermonsa menettänyttä, ei ampumaan.

  Sen olisi kyllä pitänyt olla Pekurisen ammuttaneelle esimiehelle ja hänen asiaansa sodan jälkeen käsitelleelle sotaoikeudelle selvää, että rauhallisessa asemasotatilanteessa perustetta hätätilannepykälän käytölle ei ollut.

  VastaaPoista
 4. Se käsitys minulla on vuonna 1966 teatteriopiskelijana, että Lapualaisoopperan pasifismia saarnaavan esityksen jälkeen moni liittyi Sadankomiteaan.

  Niin myös minä, enkä ole ikinä siitä eronnut. Mutta en minä siitä merkistä ruvennut sukulaisissa Pohjanmaalla käydessäni väittelemään. Siitä seurasi kyllä yhtä ja toista, irvailua ja painostusta nyt ainakin.

  VastaaPoista
 5. Nämä tällaiset tutkimukset ovat nollatutkimuksia.

  Miksikö?

  No siksi, että jokainen, joka uskaltaa ajatella itse, on tajunnut että näitä "kokeita" on järjestetty kautta aikain ihan livenä: Saksassa, Venäjällä, Kiinassa, Kamputseassa, Ruandassa... Ja ihan tavalliset ihmiset siellä kiduttivat ja tappoivat toisia ihan tavallisia ihmisiä. Ja tekevät niin ympäri maailmaa tänäkin päivänä.

  Jokainen normaaliälyinen ymmärtää, jos uskaltaa ymmärtää, että raakuus, katumattomuus, pelkuruus ja välinpitämättömyys kuuluvat jollakin saatanallisella tavalla ihmisluontoon.

  Heikot jakavat ihmisiä meihin ja niihin. Ja ihminen on heikko.

  VastaaPoista
 6. Päänsilitystä hakiessaan ihminen on valmis lukemaan mitä tahansa.

  Ministeri Stubb kertoo blogissaan lukeneensa kesällä Väinö Tannerin ”Olin ulkoministerinä talvisodan aikana” -varmaankin muiden Stefan Wallinin osoittamien lukemistojen ohella. Nehän tosin kuuluvat jokaisen ministerin valikoimaan.

  VastaaPoista
 7. Taas - jällen kerran - blogissa mentiin niin iän ikuisesti kaluttuihin sotajuttuihin ja lopulta tietenkin siihen Arndt Pekuriin...

  Kemppiselle on selvästikin jäänyt jonkinlainen trauma tuosta sota-ajasta. Hänestä ei tullut sotasankaria, kun sattui syntymään "liian myöhään."
  Hänen isänsä ja kaikki hänen ihailemansa miespuoliset ihmiset ovat sodan käyneitä.

  Kemppisen mieli olisi tehnyt niin kovasti taistelukentille näyttämään urhoollisuuttaan ja kaatumaan urhona joukkonsa eessä.

  VastaaPoista
 8. Minä en epäselvästikään ole havainnut Kemppisessä minkäänlaista traumaa sota-ajasta tai kaipuuta sotasankaruuteen. Pikemminkin pyrkimystä ymmärtää senaikaisia tapahtumia ja niihin johtaneita syitä. Sopisiko loppuunkaluttu lause: "Joka ei tunne historiaansa on tuomittu elämään sen uudelleen."

  VastaaPoista
 9. Mieletäni jokainen, joka on jäänyt koukkuun Angry Birds - peliin (Rovio) kuuluu tuohon 80%:iin.

  Vihreät munanryöstäjäsiat ja heidän asuntonsa tuhotaan itsemurhaiskuin naurun säestämänä.

  VastaaPoista
 10. ad Tapsa:
  Jokainen normaaliälyinen ymmärtää, jos uskaltaa ymmärtää, että raakuus, katumattomuus, pelkuruus ja välinpitämättömyys kuuluvat jollakin saatanallisella tavalla ihmisluontoon.

  Kuitenkin me olemme yksilöinä niin erilaisia. Paljolti riippuu johtajista rohkaisevatko he meissä piilevää hyvää vai pahaa. Sanovatko he olevansa suomalaisista ylpeitä koska olemme sanamme pitäviä, joskin vähän harmaita, mutta ennenkaikkea sellaisia joihin muut voivat luottaa. Että järjestämme heille palveluja.

  Vai pitäisikö poliitikon sanoa, että läntisen ihmisen olemassa olemisen syvin olemus paljastuu yksilön ainutkertaisessa ihmisarvossa. Ja että kelpaamme Herran eteen sellaisena kuin olemme syntyneet, ilman sitä sanattoman häpeän ilmettä joka harmaissa johtajisamme heijastuu tietoisuutena siitä että kyllä ruotsalaiset sittenkin ovat fiksumpia.

  VastaaPoista
 11. Milgramin koe Nellimissä

  Ylin oikeusistuin on antanut Ivalon paliskunnalle luvan lopettaa poroelinkeino Nellimistä. Se ei ole määrännyt, että porot on teurastettava, mutta antanut siihen luvan. Paliskunnalla olisi mahdollista menetellä toisin ja ottaa huomioon olosuhteet, jotka aiheuttavat erityistä vasahävikkiä. Näin useimmat paliskunnat tekevätkin. Ivalon paliskunta ei. Miksi? Tietysti se voi lisätä omaa porolukuaan jopa laillisesti sen jälkeen, kun porot Nellimistä elinkeinomielessä loppuvat. Toinen syy lienee kateus, kun nellimiläiset onnistuivat aikoinaan suojelemaan porolaitumensa hakkuilta.

  Kun ylin hallinto-oikeus presidenttiehdokas Hallbergin johdolla on antanut mahdollisuuden tähän Milgramin kokeeseen, niin Ivalossa nappia painetaan surutta heti kun mahdollista. Siellä ei paina mitään, että elinkeino loppuu Nellimin poromiehiltä. Pientä jarrua ja harmillista viivytystä tuli tosin YK:n taholta.

  Laillisuus ja oikeudenmukaisuus näyttävät joskus aika vastakkaisilta asioilta. Järkyttävää, että Suomessa ei osata hoitaa tällaisia asioita paremmin. Oikeus voidaan polkea hallinoimalla.

  VastaaPoista
 12. Everyone who is into style depends on a great stylist to look
  good and help with hair issues and problems. Since these goods are made from plant extracts, seed oils and
  hair only twice in a week. The product should be
  one that is made for your type of hair, whether it be dry, oily, curly or straight.


  my web page: hair products

  VastaaPoista
 13. It currently has less than a 2% refund rate which means for every 100 people only 2 people request a refund. As someone who believes in natural healing methods more than the traditional medicine which has its own side effects, I liked the fact that she focuses on natural methods of healing from yeast infection. And, for individuals who are eligible for both CLASS and Medicaid, a portion of the CLASS benefits will be used to offset the costs to Medicaid. Yet again, new advances and engineering make these procedures rapid and helpful, and this cuts down on the value tremendously. Sara Gilbert shared about her new love on her own talkshow, “All these article are out that I'm in a new relationship.

  Also visit my page; military pay ss

  VastaaPoista