Sivun näyttöjä yhteensä

24. kesäkuuta 2011

Miksi olemme olemassa?
Minua tai ainakaan nuorempia sisaruksiani ei olisi olemassa ilman kunnallisverotusta.

Päivän sankari, isäni Kullervo, siis tänään tarkalleen 90 vuotta, oli suurhyökkäyksen alkaessa 9.6.1944 Kauhavalla Ilmasotakoulussa kesyissä tehtävissä.

Toimen vakinainen haltija, joka saattoi olla nimeltään Hämäläinen, oli pyytänyt ja saanut virkavapautta taksoituksen eli kunnallisverotuksen hoitamiseksi siviilitehtävänään. Isäni Kullervo oli ollut pitkään Kauhavalla opettamassa etenkin navigointia ja muita alan tehtäviä tähystäjäkursseilla. Rauhallisen ja kiitollisen komennuksen kunniaksi hän oli mennä päsäyttänyt naimisiinkin lokakuulla 1943, lukenut ja tenttinyt lukion ja kirjoittanut ylioppilaaksi 1944.

Nyt hän oli vt. komendantti ja aloitti tietysti ankaran taiston päästäkseen takaisin laivueeseen rintamatehtäviin. Mutta olihan kunnallisverotuskin hoidettava eikä sotakoulua voinut jättää vaille komendanttia.

Sankari pureskeli siis Kauhavalla kynsiään samaan aikaan kun nimenomaan Blenheim-laivueet hakattiin siemenpuuasentoon. Muun muassa Kuuterselän pommitus oli paha. Junkerseja (Ju-88), joihin hän sitten, virka- ja asetien määräysten mukaisesti, ehti vasta 16.7., meni kummallista kyllä vain kolme, ja Lapin sodassa toiset kolme.

Tähystäjistä kolme taisi saada Mannerheim-ristin. Heistä Winqvist ja Kahla kaatuivat. Kuulemani mukaan Kullervo olisi ollut kenraalin puollon saneena samalla listalla, mutta hän sai sitten tyytyä Vapauden ristin kolmannen luokan mitaliin ja Suomen lentomerkkiin honoris causa ja ylennyksen luutnantiksi juuri 20-vuotta täyttäneenä.

Näistä hänellä on ollut tapana sanoa, että kunniamerkit ja ryssän pommit osuvat kovin usein takalinjoille ja viattomiin.

Tämä sankarillisempi suoritus oli Tuuloksen tulenjohto 1941. Suomalaisilla oli vahva tykistöryhmä. Tykistön tulenjohto oli konsti sinänsä, ja tässä tapauksessa paikalla olleet ilmatorjuntapatteristot tekivät tietenkin parhaansa ampuakseen päreiksi kaksitasoisen Fokkerin, josta lähes taukoamatta 10 tunnin ajan tulleesta radio-ohjelmasta kirjoitettiin jopa lehdissä. Oli kuulemma sujuvaa tekstiä.

Isällä oli oppikoulu jäädä käymättä. Hänellä oli kuitenkin otsaa mennä sanomaan rehtorille, että omaa nimeä ei ollut, mutta sen sijaan oli joku Kauppinen, vaikkei sen nimistä tainnut olla pyrkimässäkään.

Kauppinen kummitteli myös rikosoikeuden tentissä, jonka isä reputti. Toistamiseen tentittyään hän kysyi suullisesta tentistä selvittyään, että kuinkahan se edelliskerralla noin meni, kun ei ole ennen tehnyt tiukkaakaan. Professori Honkasalo vastasi pilkallisesti, että kun ylioppilaalla on heikot tiedot, oma tuntumakin on noin huono. Hän kuitenkin otti edelliskierroksen paperit esiin ja sanoi, että ylioppilas vastasikin vain viiteen kysymykseen, minkä tämä kiisti ja ehdotti katsomaan Kauppisen kohdalta. Sieltä löytyivät toiset viisi kysymystä, eikä käsialasta voinut erehtyä. Professori osoitti epätavallisia luonteenpiirteitä pahoittelemalla tapahtunutta.

Lisäisin aikaisemmin esittämiini aforismin, että isäni saa kiittää paljossa isäänsä, joka oli kalsea, vaurioitunut ihminen. Kun siinä oli rinnalla lämmin ja lihava äiti, kuvio oli kannustava.  Tiedän paljon tapauksia, joissa kodista henkinyt penseys on vienyt uskon mahdollisuuksiin, ja samoin tapauksia, joissa pärjäämisen paneminen hyväksymisen hinnaksi on ollut tuhoisaa.

Arvostan isässäni etenkin sitä, ettei hän pyrkinyt maksimoimaan voittoa, vaan jätti tietoisesti pyrkimättä mahdollisimman pitkälle. Hän oli vilpittömästi korjaus- tai huoltomies ja yhden ja toisen herran adjutantti. Olihan meilläkin erilaisia välejä, joitten muistelemiseen ei ole aihetta. Mutta olimme yksimielisiä siitä, että kahdeksan on hyvä numero ja seiskakin täysin tyydyttävä.

Olemme kai kumpikin vähän vaikeita sietää; sellaiselle joka on hanakka esittelemään tietojaan ja taitojaan, ei välttämättä valmisteta sijaa majatalossa. Mutta opettaminen on hienoa. Hienointa on, kun oppilas ajaa kirkkaasti ohi tiedoissa, taidoissa ja osaamisessa.

7 kommenttia:

 1. Onnea ja kaikkea hyvää Kullervolle!

  T. Ernappi

  VastaaPoista
 2. "Arvostan isässäni etenkin sitä, ettei hän pyrkinyt maksimoimaan voittoa, vaan jätti tietoisesti pyrkimättä mahdollisimman pitkälle."

  Mu faijalla oli sama - mutt suhteeni siihen on neutraali. Hän muuten teki (myös) jotain sellaista sodassa ja sen jälkeen kai virassa siellä järjestävässä seurassa, että säästyi prenikoita.

  " ajaa kirkkaasti ohi tiedoissa, taidoissa ja osaamisessa."
  Näkis vaan.

  VastaaPoista
 3. Onnittelu laamanni Kullervolle !
  Hyllystäni loytyy teos: "Laamanni muistelee"

  VastaaPoista
 4. Tuossa kirjassa "Laamanni muistelee" on söötti kuva Jukasta äitinsä kainalossa jouluna 1944

  VastaaPoista
 5. Onnea Päivänsankarille täältäkin! Vettä sataa kaatamalla joten voisi vaikka lukaista Kullervon kunniaksi taas "Haltian Harteilla" jossa on aivan mainio kuvaus Kullervon viimeiseksi jääneeltä tiedustelulennolta käsivarteen, häirintäpommituksineen kaikkineen. Välillä koukattiin Norjaan ja sieltä Ruotsin kautta pakoon Focke-Wolfeja. Matkalla meinattiin osua Ounastunturin kylkeenkin kovan sumun takia. Melkoinen reissu pojilla. Ehjin nahoin pääsivät kuitenkin takaisin Kemiin.

  -Saana näkyy! Hihkaisee Kullervo lennon aikana ja suunnittelee jo Haltian valloitusta vaikka ollaan vielä sotatoimissa. Hetken päästä alkaakin tulitus Saanalta. Jälkikäteen Päivänsankari onkin todennut ettei nuo sodan kauhunhetket niinkään jääneet mieleen vaan nimenomaan Käsivarren upeat maisemat. Sinne oli päästävä.

  Ja pääsithän sinä. Kiitos hienoista lukuhetkistä!

  VastaaPoista
 6. Jukka, kysymys olemassaolosta on olematon, kuten tiedät. Onnittele isääsi minunkin puolestani, vaikka emme olekaan tavanneet! Hän on hyvin sinun näköisesi, tai oikeastaan toisinpäin.

  Minä olen keskittynyt nyt buddha-luontoon eli kissaan. Hän on täydellinen. Sellainen epäilys tuli tänään että Onkilahden Palosaaren puoleisella pyörätien puissa laulaa satakieli. Isäntä lähti tarkistamaan havaintoa.

  VastaaPoista
 7. http://video.google.com/videoplay?docid=-5733476513427137934#

  VastaaPoista