Sivun näyttöjä yhteensä

8. syyskuuta 2010

Amerikkalaisten edistymättömyydestä


Kolmannes amerikkalaisista republikaaneista sanoo, että Obama valehtelee syntmäpäinsäkin. Jos heille näyttää Hawaijin viranomaisen viralisen ja tavallisen syntymtodistuksen, he sanovat että se on väärennetty. Todelllinen syntymäpäivä on vuorokautta myöhempi. Lisäksi hän on syntynyt Keniassa. Hiljan julkaistun Pew –tutkimuslaitoksen kyselytutkimuksen mkaan yksi viidestä amerikkalaisesta ”tietää”, että Obama on islaminuskoinen ja 35 prosenttia vastaajista tiesi pari viikkoa sitten, ettei hän ole kristitty.

Obaman kaamea rikos kansakuntaa vastaan oli TARP (The Trouble Assets Relief Program), jonka ”suuruus oli 356 miljardia dollaria”. Tuon lain antoi George w. Bush, ja sen kustannukset näyttävät oleva 89 miljardia eli veronmaksajille paljon vähemmän kuin 90-luvun alun kriisinelvytyspaketti.

Teollinen ja järjstelmällinen valehteleminen tyyliin Russ Limbaugh on osoittautunut paljon tehokkaammaksi kuin Obaman propaganda. Kun Limbaugh sanoo radiossa, että presidentin puoliso lähti lomalle 50 (värillisen) lähipiiriläisen kanssa viiden tähden hotelliin veronmaksajien rahoilla, Valkoisen talon on oikeastaan turha selittää, että hän lähti lomalla muutaman ystävän kanssa, jotka kaikki maksoivat kulunsa itse.

Joku – mahdollisesti Erkki Tuomioja tai Ilkka Taipale – sanoi ennen muinoin, että turvallinen ja kestävä kehitys vaatisi, että ainakin kaikki eurooppalaiset ssaisivat äänestää Yhdysvaltain presidentinvaaleissa. En tiedä mitä mieltä he ovat, mutta samaan nippuun voisi liittää nykyisin myös Venäjän.

Koulutusjärjestelmän tehokkuutta on tapana mitata kansantuotteella asukasta kohti. Miksei se olekin oleellinen luku. Tolvanoiden prosentuaalisen määrän mittaaminen on hyvin vaikeaa. Oikea luku on 12 % aikuisväestöstä. Mittaaminen on tehty mahdottomaksi muun muassa iskostamalla suomalaisiin humpuuki-tietokilpailut, joissa televisio rypee, ja yhtä vaarallista humpuukia edustavat ”kymmenen kysymystä” –tyyppiset päivittäistehtävät, jotka muuntavat joutavanpäiväisyyksiä muka oleellisiksi.

Kumpi on tärkeämpi tieto, halonhakkuun suomen mestaruus 2010 vai kodin ulkopuolelle sijoitettujen, huostaanotettuen lasten lukumäärä (vuonna 2008 16 500 ja monilla varsin synkkä tulevaisuus edessä).

Tämä kirjoitus on täysin tarpeeton. Ihmisiä ei saa muuttamaa virheellisiä käsityksiään. Kotipuolessa muuan tiesi, että puheet maapallon pyörimisestä ovat pötyä, koska kirkon torni on aina näkynyt kamarin ikkunasta. Visuveden partioleirillä 1956 yksi poika, valitettavasti telttakaveri, tiesi että on epäterveellistä pidätellä, jos pierettää. Tietosanakirjassa sanotaan niin.Olin kyllin hupsu kysyäkseni, minkä artikkelin yhteydessä. Vastaukseksi riittää haleksiva katse. Arvaisin, että useampikin telttakunnasta kävi tilaisuuden tultua etsimässä tätä hakusanaa tietosanakirjasta.

Tämä kirjoitus ei ole täysin tarpeeton. Perättömien käsitysten syöttäminen ihmisille on erittäin helppoa ja hyvin suosittua.

Ainakin itse olen jo keskellä mediasotaa valmiina piestäväksi, koska väitän sähköisen ja painetun median näkemistä vihollisina virheeksi. Silti: digitaalinen media, kuten esimerkiksi kaiken maailman blogit, on lisännyt hourupäiden toimintamahdollisuuksia niin ratkaisevasti, että se tulee näkymään jo ensi vaaleissa.

Haluaisin syyllistää muiden ohella tiedemiehet ja –naiset, ja heistä erityisesti luonnontieteilijät ja teoreettisen filosofian harrastajat.

Todellinen keskustelun tappaja on Wittgensteinin yhtydestään irrotettu sitaatti, jonka mukaan siitä on vaiettava, mistä ei voi puhua. Tuon lauseen merkitys ei ole toistaiseksi selvinnyt kenellekään; asiayhteydessään se liittyy loogiseen teorian muodostukseen ja kielen rakenteeseen. Ensimmäinen päälause ei muuten ole erikoisen selkeä, vaikka on kauniisti sanottu: ”Maailmaa on kaikki, mikä on niin kuin se on.”

Mitä tehdä, kun radio-ohjelmille Obama on ”marxilainen natsi”? Kysymys on polttava, koska tyhmyyden juhliminen on muotia ja Ruotsissa ja kehittyy Suomessa niin nopeasti, etten ole nähnyt monen edes kirjoittavan Timo Soinin ja Osmo Soininvaaran yhteydessä mielipiteen ja tosiasiaväitteen erosta; nähdäkseni ensin mainittu ei ole erikoisen huolestunut tästä asiasta. (Mielipide: Kreikkaa ei olisi pitänyt auttaa. Tosiasiaväite: Kreikan auttamatta jättäminen olisi vaarantanut / ei olisi vaarantanut Euroopan rahajärjestelmän. Vain jälkimmäinen on perusteltavissa.)

42 kommenttia:

 1. Olen kuullut, ja uskonut osittain kuulemani, että USA on oikea juristien märkä uni, jossa kahvila haastetaan oikeuteen ja tuomitaan maksamaan 3,14 miljardia dollaria korvauksia, ellei sen myymiin kahvimukeihin ole präntätty, että "Varo, kahvi on kuumaa", ja joku polttaa suunsa.

  Tämä ei siis kuitenkaan ole totta, koskapa Obaman juristiarmeija ei saa yhtä radiotoimittajaa vastuuseen valheesta?

  Oikeastaan on kiva, ettei se olekaan totta.

  Wittgensteinin lause on mukava lause. Ehkä se pitäisi ymmärtää niin, että siitä kannattaa vaieta, mistä ei mitään tiedä? Tai mistä ei ainakaan tiedä kaikkea? (Silloin kukaan ei kommentoisi näitä blogejakaan.)

  Näinhän on rahvaan laita minkä tahansa asian suhteen. Ei meitä muuten vietäisi kuin pässiä narussa joka asiassa.

  VastaaPoista
 2. Onneksi kansaa ei päästetä tyhmistymään:

  Jos ei halunnut illalla katsoa FST5:ltä jalkapalloa, YLEn ykköskanavalta näki kauhukuvia Irakiin palaavista brittisotilaista, kakkoselta tuli Hitler-filmi ja Teemalta ensimmäisen maailmansodan tappajia.

  Blogistikin sentään puhuu välillä muustakin kuin Äyräpäästä.

  VastaaPoista
 3. Se tietosanakirja taitaa olla E. Rotterdamilaisen "Cullainen Kiria Nuorucaisten Tapain Sijwollisuudest".

  - Pidättä Ändä, jonga Luondo myöden anda, on taitamattomitten, jotca enämmän pitäwät Sijwollisudest, cuin Terweydest.

  VastaaPoista
 4. Miten usein tämän blogin kirjoittaja avasi sanaisen arkkunsa, kun Yhdysvaltojen edellisestä presidentistä esitettiin perättömiä väitteitä?

  Yksi suomalaisen ja yleisemminkin eurooppalaisen median tapa kuvata Yhdysvaltoja on esittää amerikkalaiset imbesilleinä. Tätä vaikutelmaa tuetaan uutisoimalla, kuinka suuri prosenttiosuus amerikkalaisista uskoo Obaman olevan muslimi.

  Salaliittoteorioiden suosiota ei voi selittää internetillä. Niiden leviämistä rajojen yli netti toki helpottaa. 9/11-salaliittoteoriat ovat levinneet Suomeen, ja niitä esittelevät monet muutoin varsin fiksulta vaikuttavat tyypit.

  Kennedyn salamurhaan liittyvät salaliittoteoriat syntyivät jo paljon ennen internetiä. Niistä myös muodostui elinkeino joukolle epämääräisiä humpuukimaakareita, joista yksi on Jim Marrs. Salaliittoteorioiden sisältö päätyi myös valkokankaalle Oliver Stonen JFK-elokuvassa.

  Ihmisen uskosta olemattomiin on turha syyttää internetiä. Muodikasta syyttäminen kyllä on.

  VastaaPoista
 5. Wittgensteinin lause ..

  Jos oikein muistan, mikä on hyvin epätodennäköistä, niin Wittgenstein aloitti väitöstilaisuutensa (Tractatuksen puolustamisen) joten niin, että te ette tästä kuitenkaan mitään ymmärrä.

  VastaaPoista
 6. Anonyymi,

  amerikkalaisilla on outo oikeusjärjestelmä, joka poikkeaa omastamme monissa suhteissa. Sananvapaus on siellä periaatteessa hyvin korkeassa kurssissa. Kunnianloukkauskanteen menestyminen edellyttäisi, että puhujan osoitetaan a) valehdelleen ja b) tarkoittanen todellakin loukata. Näistä jälkimmäisen todistaminen on mahdollista oikeastaan vain, jos vastaaja tunnustaa. Näin siis silloin, jos kantajana on yksityishenkilö. Jos kyse on valtionpäämiehestä, on kanne toivoton. Suomen pääministeri voi löytää kunniansa käräjätuvasta. Jenkkien presidentti ei voi.

  Vahingonkorvausjutut ovat sitten ihan toinen juttu. Käytännössä jättikorvauksia tuomitaan äärimmäisen harvoin. Kuitenkin järjestelmässä, jossa todistusharkinnan suorittaa valamiehistö, on pieni, lottovoittoon verrattava todennäköisyys, että nalli napsahtaa kohdalle.

  VastaaPoista
 7. Siitä on reilu 25 vuotta aikaa, kun väittelin koulutiellä Mikan kanssa, onko Ronald Reagan Neuvostoliiton presidentti. Mikan mielestä oli, minun mielestä ei ollut, vaan jonkun puolueen pääsihteeri.

  VastaaPoista
 8. Mielipiteitä on yhtä monta kuin takapuolen reikiä, jota voi ilmaista rumemminkin. -Näin sanottiin aina mainostoimistoissa kun asiakkaat tulivat "teryleenipuvuissaan" ja "piirimyyjäominaisuuksissaan" kreaamaan vähän kivaa. Sitten joku viisas sanoi, "mutta asiakas on aina asiakas".

  Haaha, onpa maailma, ajattelin aina. Onpa maailma. Ja johtajillakaan ei ollut sananvaltaa Suomessa, ei asiakkaan eikä toimiston sisällä.

  Vielä oudompaa, ajattelin ja kaipasin varmasti äitiä jossain kohtaan, koska en voinut enää kiinnittyä mihinkään. Laita tuo sana mieleesi sillä siitä on kyse, jota kerroin kerran kymmenen vuotta sitten Eva Biaudetille ja sen jälkeen en enää päässyt eteenpäin sielläkään. Mutta Tuomioja tietää varmasti miten sitten kävi. Tuli Etyj ja kaikenlaiset maailmanparantajat ja näin hän pääsi minun mielitekokaupunkiin eli Wiiniin. Sinne ne meni ja minä filantrooppina avitin substanssitiedolla. Jo silloin siis.
  Tästä tietävät kyllä yliopistolla mutta seikkailu vasta alkoi siinä kohtaan, siis yliopiston oma seikkailu kohti jännempää elämää sillä siellä oli temppelin katossa siihen aikaan hämähäkin seitiä.
  Ne, jotka näkivät miten minusta puhuttiin säikähtivät silti eli ei ollut apua rehellisistä eikä epärehellisistä koska pahuushan on sekä-että: sekä ne, jotka tekevät pahaa että ne, jotka piutpaut välittävät, että jollekin tehdään pahaa. Itse eivät sitä tajua ja siksi laittoivat supon minun perään: sehän olisi pitänyt tsiigata mitä nämä tekevät. Hämähäkki väärinpäin piru vie, sanoi joku.

  -Mitä on meneillään pohdin kun huonoin ja tympein ja juroin äijä mainostoimistossa sai mainontaa tehtäväkseen ja nationalistisia ns. tilejä hoidettavakseen (mutta johan selvisi sitten myöhemmin että oli handpicked for the job) eli piti jyllätä nationalistisen mielipiteen yli osoittamalla että on kuulkaas sentään tirehtööri mainostoimistossa ja kuulkaas pojat, miten ne siellä Sweitsissä ovat fundeeranneet....ja näin taivutettiin oksa tyhmemmän mukaan joka oli saanut valtaa.

  ./..

  VastaaPoista
 9. ./..
  -Nyt tuli isää ikävä; herranen aika - tämäkö on ns. länsi eli se mitä uskoin olevan eettinen jollain lailla. Mutta kuten Baskien taustalla on katolilaisjärjestö joskus on niin, että ääripäät sopivat oudon passelisti yhteen. Isä oli minulle vasemmiston tai idän edustaja jos äiti edusti länttä. Isä oli siis oikeassa fundeerasin joskus. Tätä ei olisi saanut sanoa koska johan supo lähes kaatui minun ajatteluni seurauksena. Tätä ei saanut sanoa Suomessa joka oli kuulemma maailman paras maa jonkun Newsweekin mukaan ja vähän ennenkin joittenkin mielestä. Mutta minä menin jopa kirjoittamaan psykologisen tentteihin ja tehtäviin, että isän silmät olivat täynnä rakkautta, iloa ja elämänmyönteistä kun äidin (anteeksi äiti rakas) edusti pysähtyneisyyttä, apatiaa ja itsevarmuutta, joka oli peritty siitä että joskus oli ollut rahaa ja asemakin - ei hänellä itsellään koska naisena hän oli nolla ja rätti ja pyykkäri myös isälleni - mutta hänen biografiansa muisti, että jotkut suvussa ennen häntä olivat kuulemma tehneet hyviä töitä ja saaneet rahaa ja mainetta. Mutta lapsuudesta muistan kissan, hiljaisen kodin, etäisen äidin ja tupakansavua. Ja isän silmät joiden merkitys katosi kun isä rupesi käyttämään valtaa myös minuun. Olin orpo ja orvon hyve on se, että jos ei menehdy niin kasvaa voimakkaaksi. En silti suosittele ns. pedagogisessa mielessä ja tästä olenkin ollut huolissani koska näen, miten ne, jotka juoksivat supoa avittamaan väärillä stooreilla ovat itse asiassa niitä, joiden elämään kuuluu oudosti kasvatettua jälkipolvea myös ns. tuontitavarana. Kun siis ei ole alkuunkaan edes aikonut rakastaa lasta ja silti ottaa ns. omakseen voi vapaasti murtaa ihmisen minuuden, katsoa miten se vörkkii, hioa ja fiilata ja sitten käyttää omana ohjuksena kun on kumma tunne jatkuvassa sodassa elämisessä. Näin sota teettää outoja vibroja jälkikasvuille eli biografinen muisti toimii tosi voimakkaasti. Heille pitää suositella Caravaggion oppeja; oppisivat ihan vain katsomaan eikä koko ajan päihittämään, päihittämään ja päihittämään jotain ihmistä, joka ei tajua, että on osallisena heidän mielikuvissaan ja sodan ns. vastakohta.

  Virtuaalielämä toimi ja on toiminut ilman nettiä ja tietokoneitakin koska joittenkin elämä on pelkkää taistelua ja selviytymistä (ja minäkin olen, mutta minä kuvittelen, että selvisin vääristä valoista, heidän vittumaisuudestaan ja pahasta tavasta tuon kolmannen asteen oikeuden myötä eli olivat jo pihalla hakkaamassa minut elävänä että saisivat evidenssiä että olen pahapahapaha ja jotain kummaa.

  Olen vain nainen, joka oppi ajattelemaan aivan liian aikaisin.
  Se on ainoa syntini (ja muutama hassutttelu, joka ei vielä tee minusta päällikköä eikä prinsessaa...) ja niistäkin piti ns. vannottu bestis mennä lavertelemaan journalisteille, joille ei metro kelpaa. Hiton journalistit, siis koko pässiporukka sanon minä. Hiton pässit, mmääää, bääää ja perässä ovat kuin kärpäset mutta väärän hajun ihannoimana.

  Ovat siis joskus kuten ennen vanhaan oli second hand myyjä, siis aikuisten vaatteiden myyjä, joka vaihtoi ministereiden vanhoja pukuja lumppuliikkeessään ja rupesi itsekin tuntemaan itsensä ministeriksi.....

  Näin voi käydä kun mieli tekee kepposia.

  -tack-

  VastaaPoista
 10. Yx hyva puppugeneraattori on Googlaus. Kummasti
  Googlauksen perusteella tarjoutuvista selityksista pystyy loytamaan ne tolkulliset!
  Sama tapa varmaan purisi myos kuultuihin tai luettuihin "juttuihin".

  VastaaPoista
 11. Mielipide/tosiasiavaite:
  Nama blogikirjoituksen lopussa olevat esimerkit ovat ehka saman verran tosiasiavaitteita kumpikin. Eli esimerkki ehka vahan ontuu.
  Asia sinansa on aivan "rautaa"!

  "Kreikkaa ei pida auttaa/ pitaa auttaa" perustuu tosiasialle Kreikan veloista ja maksukyvysta. Kreikka ei pysty ikuna hoitamaan velkojaan eika
  edessa olevia uudelleenrahoitusoperaatioitakaan.
  Lisaksi Kreikka ei vielakaan ole pannut nakyville kaikkia velkojaan. Nainollen tallainen auttaminen vie vain ojasta allikkoon.

  Saisinko ehdottaa:

  Mielipide: Kreikkalaiset nyt ovat sellaisia humupekkoja!
  Tosiasiavaite: Kreikan tiedossa olevat velat ovat
  xxx drakmaa ja velanhoitokyky on ....

  VastaaPoista
 12. Wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

  Mielestäni ajatus on erityisen kaunis loogisuudessaan. Ellei ole olemassa tapaa lausua jostakin, ei siitä voi puhua. Lause mielestäni ilmentää vain kielen olemusta ja sitä mihin se riittää ja mihin sitä ei voi käyttää, ei suinkaan anna mitään kannaotto-ohjetta.

  VastaaPoista
 13. Kyllästynyt olen kylläkeskiviikkona, 08 syyskuuta, 2010

  Pikaruokalan kuuma kahvi-case on ihan totta ja punitive damages taisi olla koko konsernin kolmen päivän kahvinmyynnin arvo. Aika paljon. Summaa kuitenkin soviteltiin ja se laski huomattavasti.

  Soininvaara kun mainittiin, niin äijä ei meinannut pöksyissään pysyä kun Obama valittiin pressaksi:

  http://www.soininvaara.fi/2008/11/06/obaman-voitto-ja-ilmastopolitiikka/

  blogipostaus osoittaa kuitenkin niin täydellistä tietämättömyyttä USAn presidentin valtaoikeuksista, että kysymyksessä täytyy olla koepallo. Ei kukaan korkeasti koulutettu voi olla noin tietämätön miten valta on USAssa jaettu ja mitä mahdollisuuksia presidentillä on vaikuttaa lainsäädäntöön.

  Mutta tietenkin vihreiltä voi odottaa mitä tahansa. Kunnianarvoisat Euroopan parlamentin jäsenet Suomesta olivat istuneet lattialla, siis istuneet lattialla! ja odottaneet Obaman saapumista Kööpenhaminan ilmastokokoukseen. Eikö tuollainen teinityttömäinen käytös vaatisi jo jotain kurinpitotoimia. Piiskaa pyllylle tms? Tai ainakin pukeutumista säkkiin ja tuhkaan siksi että olivat nolanneet instituutionsa ja Suomen valtion. Eivät osaa edes hävetä.

  VastaaPoista
 14. Uskottava mahdottomuus toimii paremmin kuin epäuskottava mahdollisuus, opettaa Aristoteles Poetiikassaan, ja näyttää siltä, että väite olisi totta myös politiikassa. Onko politiikka uuden median myötä muuttunut fiktioksi? Jäljitteleekö todellisuus taidetta? Vai onko vain niin, että retoriikkaan koulimatonta on aina vedetty nenästä? Tyhmyys on hyödyllistä, eräille, luulisin.

  VastaaPoista
 15. Siiskö että myös venäläiset saisivat äänestää USA:n presidentinvaalissa, vaiko että Venäjä tulisi niputtaa maihin joiden presidentin valinnassa eurooppalaisten tulisi olla osallisina? Ellei sitten molempi parempi.

  VastaaPoista
 16. Joskus vuosia sitten luin kirjan suuresta amerikkalaisesta keksinnöstä Ompelukoneesta ja keksinnöstä seuranneista sadoista patentti-(yms.)oikeudenkäynneistä.
  Siinä oli USA parhaimmillaan.
  Kirjan nimeä en muista, enkä tekijää. 50-luvulla kirjoitettu. Googlellakaan en löytänyt.

  VastaaPoista
 17. http://en.wikipedia.org/wiki/Liebeck_v._McDonald%27s_Restaurants

  VastaaPoista
 18. Wittgenstein nimenomaan tarkoitti sitä selkeyttävää, syventävää prosessia, jossa kirjoittaja, puhuja (tai säveltäjä), viestijä, itse ymmärtää ja hallitsee selkeästi käsittelemänsä substanssin, mikä taas havaitaan ilmaisussa.
  Ja vaikka tämä samalla saattaa päteäkin ontologiaan, on aksiooman konteksti ensisijaisesti pragmaattinen.

  VastaaPoista
 19. Pierun pidattelemisesta:

  Se halveksiva katse oli aivan paikallaan, mutta eivat tietysti kaikki voi olla perilla kulttuurien syvimmista saloista. -- Kiinalaisessa kulttuurissa on oikea perimatieto "miljoonien vuosien takaa" etta pierun pidatteleminen on epaterveellista.
  Sellaisen edustuston edessa, jossa Kiina nakee aiheelliseksi pitaa sotilasvartiota, voi yleensa jo tunnin tarkkailulla huomata, onko sen paivan ruoka ollut jotenkin ilmaa kehittavaa.
  Vastaavastihan jokainen asiaan perehtynyt laakari voi vahvistaa, etta euroamerikkalainen vessapytty on "epaluonnollinen" ulostustarkoitukseen. Jos pyttya kayttaa johonkin muuhun tarkoitukseen, niin tama kommentti ei pade. Kysymys on suolen tyhjentymisesta ja putken stressaamisesta turhaan. Ei ihme, etta japanilaisilla on taipumus hypata kapalansa vessan kannelle ja sitten tehda tarpeensa siita luonnollisesta ja siis oikeasta asennosta.

  Taman verran kulttuuria tanaan!
  Terveiset Shenzhenista!

  VastaaPoista
 20. 1980-90-luvuilla tapoihinsa pinttyneet amerikkalaiset lopulta keksivät ulan. Musiikkiasemat siirtyivät innolla FM:lle. AM:lle jäi vain uutiset, urheilu ja etniset asemat. AM-asemien omistajat tarvitsivat vetävää, halpaa ohjelmaa tai muuten masto menisi panttihuutokauppaan. Paikalle ilmoittautui Amerikan vennamolainen hra Limbaugh, jonka mielestä Oliver North oli kunnon patriootti, jonka tekemisistä ei kannattanut kysellä.

  Viime talvena nappasin 200 amerikkalaista keskiaaltoasemaa. Ainoat, jotka soittivat musiikkia, olivat espanjankielisiä asemia.

  Kun oikein polarisoidaan, niin käy se toisinpäinkin. Liberaalien Air Americalle soitti joskus tyyppi, joka väitti että CNN on läpeensä oikeistolainen kanava. Ohjelman juontaja ei onnistunut pidättelemään nauruaan. Air America –ketju meni taannoin konkurssiin, koska George Soros lopetti luoton.

  Limbaugh menestyy, koska hänellä on raivoa ja intohimoa asiaansa. Jukupätkä, vihdoinkin äänessä äijä, joka on liekeissä siitä että hänellä on sanottavaa. Kuka siitä ei viehättyisi. Onneksi vartin jälkeen, kun ensimmäiset soitot otetaan lähetykseen, ensihurma on ohi ja tajuaa, että tämähän on uskonnollista radio-ohjelmaa. Ensin saarnataan, ja sitten seurakunta saa esittää kysymyksiä.

  VastaaPoista
 21. Ad Omnia: - olen toistellut, että USA:n oikeudenkäyntijärjestelmän eräät kummallisuudet johtuvat liittovaltiojärjestelmästä.

  Heillä on perinteisesti viety tuomioistuimiin monet sellaiset asiat, joihin meillä on hallinto. Amerikkalaiset pitävät ehkä syystä meitä nyhveröinä, koska joku maataloussihteri saa tunkeutua siirtolapuutarhaamme antamaan uhkasakkoja rautanaulan lyömisestä vinoon.

  Tähän liittyy "adversarial system", kaksiasianosaissuhde, joka on alkanut itää meillä kovin myöhään. Esimerkki: verotusasiat.

  VastaaPoista
 22. Ad Vasarahammer: - salaliittoteoriat ovat aika yleismaailmallisia ja ikiaikaisia. Nykyhetkestä tarkastellen noitavainot 1400- ja 1600-luvulla perustuivat sellaisiin. I maailmansodan synnyn yhteydessä esiintyi paljon sellaisia, mm. Agadirin kriisi.

  Bushista - olen puolustanut pölkkypäitä jopa rahasta, saatika ilmaiseksi.

  VastaaPoista
 23. Tässä on sekä Kemppiselle että Virolaiselle ilmainen linkki salaisen poliisi Kekkosen natsittouhuihin jo ennen varsinaista aikakautta.(Kataista sinne on nyt viimeksi vihkiytetty)

  VastaaPoista
 24. Palaan vähän Suomen Kuvalehden ja Uuden Suomen netissä tapaamaani nimimerkki Penttijuhaniin.

  Ymmärtääkseni hän asuu 'maanpaossa' Tanskassa jouduttuaan journalistina Suomessa joskus 60- 70 luvuilla Supon hampaisiin.

  Minä taas - Kemppinen ja Virolainen tunnistavat minut nimeltä - olen elämäni lähtökohdilta vähän kuin sekä Kekkonen että Koivisto. Sellainen herättää pienessä maassa monenlaisia intohimoja.

  Mutta en koskaan ole lukenut mitään Penttijuhanin veroista oivallusta Kekkosesta koulutettuna 'natsiagenttina' sillä minä olen joskus kokenut joidenkin kuvittelevan että minustakin voisi sellainen tulla jatkamaan Koiviston, Halosen, Lipposen, Ahtisaaren, Vanhasen tai Kiviniemen jalanjäljillä.

  Jos satutte Kokkolan kaverin kanssa olemaan tekemisissä, voitte vakuuttaa hänelle että olen muuttunut enkä pyri kilpailemaan Olli Rehnin kanssa samoille jalanjäljille.

  VastaaPoista
 25. Kai tämäkin kertoo amerikkalaisesta edistymättömyydestä:

  "Historiografia" kaikista muokkauksista Wikipedian artikkeliin The Iraq War. Mittaa on kuin entisellä ensyklopediasarjalla, 12 nidettä.

  http://booktwo.org/notebook/wikipedia-historiography/

  Varmasti kiehtova kokonaisuus.

  VastaaPoista
 26. Poliitikot voi jakaa niihin, jotka
  a) luulevat, että netissä lähinnä ääliöt huutavat tuskaansa, ja niihin, jotka
  b) ymmärtävät, että politiikan teossa on tapahtunut murros.

  Nämä a-tyypit eivät sitten tiedä, että netin kansalaiskeskustelussa on kumottu monia "tosiasioita", joita poliitikot pitävät rakkaina. Nettiväen silmissä nämä poliitikot ovat usein vähän koomisia jos eivät sitten vaarallisia. A-tyypit äänestää eduskuntaan ne, jotka eivät netissä tutustu toisasioihin. Amerikassa he kuunteleva Limbaughia.

  B-tyypit ovat periaatteessa paremmin kartalla. Jotenkin politiikka kuitenkin hylkii vapaata kansalaiskeskustelua. Vai onko kyse vain ajanpuutteesta? Joka tapauksessa b-tyypitkin ovat usein vähän ulalla siitä, mistä tärkeästä netissä keskustellaan ja mitä tosiasioita esitetään.

  Joitakin aiheita: pakkoruotsi, perheväkivalta, maahanmuutto ... onhan noita.

  VastaaPoista
 27. Ylppö jo sen tiesi: kannattaa pierrä ja vettä heittää niin usein kuin mahdollista. Tämän kirjoitti entinen potilaansa.

  VastaaPoista
 28. Jos tästä tulee gallup: olen ymmärtänyt W:n lauseen kuten ilmeisesti Olli K.

  On eräänlainen soundbite-ilmiö, että klassikon aseman omista syistään, yleensä sisältönsä vuoksi, saaneet lauseet muuttuvat tarroiksi, joilla korostetaan aivan mitä vain ajatuksia, muodon vuoksi. Jätteenmäen "ei kahdesti samaan virtaan" oli yksi, "terve sielu terveessä ruumiissa" toinen esimerkki. Joskus harvoin kyse on tietoisesta huumorista, siihen tyyliin kuin taksitta jouluna jäänyt toteaa "aattojuhlista jaloin" tai leski lohkaisee häissään, ettei vanhuus tule yksin.

  VastaaPoista
 29. netti ja printti eivät ole vastakohtia vaan netti printin seuraava askel. lyijyvaloksista se paperille latominen alkoi--- ladontatekniikka kehittyi ensin, sitten painoalusta kertakäyttösestä paperista monikäyttöiseen nestekiteeseen. Mutta sen jälkeen käy kuten älypuhelimissa: kilpailun ratkaisee sisältö. sitä alkaa olla valmis maksamaan koulutetun ja/tai elämää nähneen kansanosan synteeseistä. Timesit alkavat vaatia maksua nettilehdistään ja jatkoa seuraa. Jännittää, nouseeko sisällön linuxkaarti jostain tuottamaan laadukkaita uutisia itse tai louhimalla netistä.

  VastaaPoista
 30. Houruilkaamme mutta totuus on se, että hulluja on oikeasti ympärillämme ja heti kun ns. negatiivinen bisnis saa turpiin niitäkin harmittaa ja näitten ns. kosto tai tarve antaa takaisin on olemassa (vaikka se on hourua). Se jättää pelot joka tapauksessa.

  VastaaPoista
 31. Rienzi kirjoitti...

  Jos tästä tulee gallup: olen ymmärtänyt W:n lauseen kuten ilmeisesti Olli K.


  mä en voi, koska oikeasti mitään sellaista kategoriaa, josta ei voisi puhua, ei mielestäni ole, eikä voi olla.

  VastaaPoista
 32. On se kumma, että eräät bloggarit heräävät henkiin heti, jos jossain toisessa blogissa on 3,2 prosenttia enemmän demokraatti- kuin rebublikaanisympatioita. Riippumatta siitä, vaikka tämä edeltävä päärepublikaani romautti USA:n (ja maailman) talouden, aloitti pari laajamittaista sotaa, sekoili kaiken maailman scooter libby -skandaaleissa ja valehteli käytännössä koko toimikkautensa ajan, muiden bloggarien pitäisi tunnontarkasti raportoida tällaisten koijarien saavutuksista (muuten mistä?).

  Koko elämänsä musulmaanien teilaamiseen ja johonkin merkilliseen "vihervasemmistoon" liittyvään kaunaan perustuva elämäntapa tuottaa näköjään sieluntiloja, joissa ei voida ymmärtää omista (ja suoraan sanoen eurooppalaisessa katsannossa perversseistä) maailmankuvista poikkeavia käsityksiä.

  VastaaPoista
 33. kyrpepaske@g(ayscience)mail.comtorstaina, 09 syyskuuta, 2010

  Netti hulluista sen verran, että iso osa on trolleja, tavallisia ihmisiä heittelemässä mitä muka fiksuimpia kommentteja ikinä pieraisevatkaan päästä mikä sillä hetkellä kuulostaa hauskalta.

  muutamia ihan hullujakin kyllä tulee mieleen, erinäisine ufojuttuineen...

  eritoten koomista on myös esim valtamedian nettikeskustelupalstoilla tapahtuva "sensurointi"
  mutta erinäiset trollit ja muut sekopäiden viestit sinne kyllä unohdetaan poistaa... niin muodostuukin kiintoisa illuusio sananvapaudesta...
  avatkaapas keskusteluja esim hs.fi/kaleva etc nettisivuille median poliittisesta korrektiudesta, eli itsesensuurista.

  seuraavaksi kysytte, kuka sitä poliittista korrektiutta ohjaa... (nokkelimmat jo voivatkin huomata mihin tämä johtaa)

  eli ensimmäinen probleemi kuinka kansa voi laatia massa-vastineen massa-medialle? jolla siis määriteltäisiin tämä, korretius? (John Dewey:tä mukaillen tai jotakin)
  en paljon muuta keksi, kuin "äänestys"

  kohta kaksi, se ei myöskään voi olla edustuksellisen demokratian tuotosta koska poliittista korrektiutta tahi median itsesensuuria, ei myöskään ohjaa laki.

  VastaaPoista
 34. (...) netin kansalaiskeskustelussa on kumottu monia "tosiasioita" (...) mistä tärkeästä netissä keskustellaan ja mitä tosiasioita esitetään (...)

  *rolf*

  VastaaPoista
 35. "Jos tästä tulee gallup: olen ymmärtänyt W:n lauseen kuten ilmeisesti Olli K.

  mä en voi, koska oikeasti mitään sellaista kategoriaa, josta ei voisi puhua, ei mielestäni ole, eikä voi olla. "

  Wittgensteinin ajatus mielestäni on jotain sen kaltaista, että kielellä voi antaa kuvan maailmasta, muttei kuvata sitä, miten se kuvaa maailmaa. Ainakaan siinä kielipelissä, jossa käytetään loogisesti mielekkäitä lauseita.

  VastaaPoista
 36. Yx hyva puppugeneraattori on Googlaus. Kummasti
  Googlauksen perusteella tarjoutuvista selityksista pystyy loytamaan ne tolkulliset!
  Sama tapa varmaan purisi myos kuultuihin tai luettuihin "juttuihin


  Sanoi anonyymi 99 tuossa ylempänä ja minäkin lopetan trollina oleminen heti kun löydän instanssin, joka ymmärtää miten minua on peitelty (=heidän narsismin takia ettei oma sikamaisuus tulisi esiin; mistä minä tiesin eikä miehenikään - vaikka miehen äiti kyllä tiesi...asia oli aloitettu heti 20 vuotta sitten kun menimme naimisiin) että tuollaisia typeryyksiä heitetään toisesta täysin tämän selän takana ja sitten alkaa ihmetys ja kummastus niille, jotka samalla tunsivat minua: eivät voineet tajuta mitä MINÄ kuulemma teen. Mutta enhän minä tehnyt mitään; olin vain kotona täysin toisissa uskoissa ja mieheni aina sanoi, että älä unta näe että kukaan sinusta puhuisi. Mutta kyllä ne puhuivat ja nyt kun rupesin menemään yliopistoon ja näytän että olen hoitanut lapsia koska se kuulemma on toivottua - niin mitä sitten: sitten kyllä älähdetään, ruvetaan massahäpeämään ja se ei ole hyvä enne sille, jota yrittävät falsifioida oman typeryytensä takia: ei pidä mennä kirjoittamaan lakeja että naiset hoitakoot lapsensa itse jos se saatana tarkoittaa, että ensin semmoiseen altruismiin suostunut nainen sen jälkeen ei varmasti saa enää elää naisena tai ihmisenä vaan pyykkärin ja koiran rooli on loppuelämän (tai niin kauan, että mies saa hengen puristettua ulos ja itselleen hänelle alkaa second life jota on kaavaillutkin sen saman sadistisen äitinsä kanssa. Nämä vanhat ja pahat ja todella pahat joiden olemus on mukamas säälittävä ovat hirmuliskuja kaiken takana ja voivat kuten petoeläin istua kotonaan kymmeniä vuosia ja sen jälkeen saavat kaikki muut yhtäkkiä puoleensa koska nyt tuo sadistinen massa eli kaikki ne, jotka kadulla häpäisivät ja muutenkin olivat kaksinaamaisia eivät enää tiedä muuta keinoa kuin tukea sitä joka kaiken sadismin ja egoismin aloitti. Olisitte nähneet miten pedofiliäiti (tämä sama miehen äiti siis) ja tämä mies, joka on hänen kultansa katsoivat toisiaan toissailtana koska heidän juttu on nyt ohi - ovat koko ajan liittoutuneet heidän isää vastaan ja nyt homma on selvä: siihen piti vain löytää yksi tämmöinen nuori, naisena autenttinen ,kauniskin nuorena ja toiverikas ja altruistinen joka hoiti sekä sisustuksen, ostot, ruoat, siivoukset, pyykit ja lastenhoidon sekä osallistui yhteiskuntaan niin, että näytti kun tämä laskelmoiva sadistiperhe olisi sen tehnyt.

  Mitä siis opimme: sadismi on voimakkaampi kuin elämä tai siis se, mitä uskomme elämäksi. Sadismi ei ole edes pahuutta vaan se on jopa pahuutta hirvittävämpi koska se ei lopu ikinä. Miten hyvyys siihen voi edes päästä en enää tiedä. Olen aivan äimikäkenä vai miten se sanotaan ja ikävää on, että teatteri jatkuu lasteni takia.

  Mutta kirkolle olisi minulla monta sanottavaa asiaa. Mitä korkeammalle tietoisuus kasvaa sitä enemmän nuo, jotka olivat kuten zenonin hiton kilpikonnaelukka edellä ottavat aina etumatkaa. Nostavat siis omaa hattuaan joka kerta aina enemmän. Tiede ei siksi palvele instituutiona enää ihmisyyttä vaan ainoastaan tuota sadismia. Onkohan niin, että kun kieli tuli maan päälle - tämä voi olla design-teoriaa? - niin se tuli jostain muualta eli teknisyyttä korostavan sadismin kautta joka ei siis ole edes lähtökohtaisesti inhimillistä eikä luonnollista.

  Miten siis sellaista löytää? Minä huomaan silti tiettyjä piirteitä samoina tietyissä miehissä kuten Ulf Sundqvistissa, Mikael Liliuksessa, Harry Westermarkissa ja muutamassa muussa. Heidän silmät ovat samat ja samanlaiset ja nyt voin olla väärässä, mutta kyseessä on erittäin älykkäät miehet, kyse on vain millä lailla ovat ns. älykkäät?

  Sitäpaitsi nettikin on jonkun eli samalla lailla kuten tiede on enimmäkseen jonkun niin se jonkun ohjaa sitä, mitä siellä ei ole.

  Muu joutaa sitten järjestykseen heidän oman narsismin kautta.

  VastaaPoista
 37. Apråpos verotus. USA:n liittovaltion verotussysteemi onkin sellainen, että ei heti uskoisi. Kaikki ns. Vapaan Maailman vapaudet on unohdettu ja IRS ei tarvitse edes kotietsintälupaa (warrant) jos on tarvis hakea omaisuutta tai vilpillistä henkilöä. Ulkomailla asuvien USA:n kansalaisten ja LPR:n on maksettava joka vuosi huhtikuun 15:een päivään mennessä arvioitu verotus ja jätettävä veroilmoitus. Kaikki tulot, missä päin maailmaa tahansa on ilmoitettava. Asiaan kuuluu tietysti se, että liittovaltion verolaki on monta kymmentä nidettä ja sivuja on muutama tuhat. Ei ihme että erilaiset verotusexpertit mainostavat palvelujaan suurilla summilla. Asiakkaita riittää.

  Tämän lisäksi tulee vielä osavaltioiden verot ja countyjen ja paikallishallinnon erilaiset kieroilut.

  Verotuksen monimutkaisuutta on haluttu pienentää jo vuosia ja myös USA:ssa on olemassa pohjoismaisen käytännön hyväksi havaitsemat esitäytetyt verolomakkeet, joihin työnantaja tai etuuden maksaja on täyttänyt etukäteen suurimman osan tiedoista. Niitä vain ei käytetä, koska esimerkiksi lobbaus on valtavaa ja eri viranomaisten järjestelmät ovat hmmm... poikkeavia mm. viimeisen jättöpäivän suhteen. Kahdessa viikossa tieto ei kulje paperilomakkeilla kovinkaan hyvin.

  Loppukevennys. Suomessa ei ole byrokratiaa. Ne jotka niin sanovat, eivät tiedä mistä puhuvat.

  VastaaPoista
 38. -rh: ok, nyt ymmärrän. käytännön tasolla, jonne on hyvä paeta syvänteestä leikkimään, on onneksi varsin pieni ero vaikeneeko siksi, että jostain ei ole syytä puhua, vai siksi ettei ole mistä puhua.

  VastaaPoista
 39. Käsittääkseni tässä kahviasiassa kahvi oli todellakin niin kuumaa, että se poltti merkittävästi pahemmin kuin kahvin olisi odottanut polttavan.

  Tämän voi varmaan tarkistaa jostain, mutta tarina menee kai niin, että ihmiset kävivät syömässä pikaruokalassa mutta ottivat usein kahvin mukaansa ja joivat sen töitä aloitellessaan. Valitettavasti kahvi oli tuolloin jo jäähtynyttä.

  Asia ratkaistiin sillä, että keitetty kahvi kuumennettiin valmiina vielä normaalista noin 60 asteesta yli 80 asteen lähelle kiehumispistettä. Kahvi pysyi lämpimänä konttoriin saakka ja yleisö oli tyytyväistä ja osoitti sen ostamalla enemmän kahvia. Huono puoli se, että jos kahvia sattui läikkymään, siitä sai helposti palovammoja.

  Tuo tapaus oli kai sellainen, että juoja istui turvavyöt päällä kuppimaisessa autonistuimessa ja kuuma kahvi kaatui haaroille eikä päässyt valumaan pois ja toisaalta juojakaan ei päässyt nousemaan paikaltaan kuin ajan päästä.

  Sittemmin todettiin, että näin kuuma kahvi on todellakin vaarallista ja on parempi joko myydä kahvi normaalilämpöisenä (jolloin asiakkaat valittavat) tai kirjoittaa siihen varoitus, että kahvi on todellakin kuumaa.

  VastaaPoista
 40. "Kun Limbaugh sanoo radiossa, että presidentin puoliso lähti lomalle 50 (värillisen) lähipiiriläisen kanssa viiden tähden hotelliin veronmaksajien rahoilla..."
  Ihmetystä herättää eikö USA:ssa todellakaan ole kunnianloukkaussäännnöstöä (jättisuurine) vahingonkorvauksineen?

  VastaaPoista
 41. Rienzi kirjoitti...
  ... on onneksi varsin pieni ero vaikeneeko siksi, että jostain ei ole syytä puhua, vai siksi ettei ole mistä puhua.

  Niin, paitsi että eron pienuudesta voidaan olla montaa mieltä. Mä en tuota erileirisyyttä väheksy ikäänkuin eroa gnostisen ja agnostisen ihmiskäsityksen välillä:
  onko ilmaisukanavaa ja muotoa hakevaa informaatiota/oivallusta, vai eikö sitä ole lainkaan?

  VastaaPoista
 42. "*rolf*"

  Rolling On Laugh Flooring?

  VastaaPoista