Sivun näyttöjä yhteensä

11. tammikuuta 2010

SuperfreakonomicsPyhinä ehtii perehtyä kirjoihin ja lehtiin. Keskustapuolue, etenkin pääministeri Vanhanen, osoittaa draamakirjallisuuden tuntemusta.

Kun Shakespearen näytelmässä kuningas ilmoittaa luopuvansa lähiaikoina vallasta, kysymys on vain hallinnon tehokkuudesta eli pyövelin toiminnan helpottamisesta. Se on virtaviivaisuutta. Moni ilmoittautuu hallitsijan seuraajaksi eli siis pää pölkyllä käsiteltäväksi, eikä heitä tarvitse etsiä etäämmältä.

Ihmisten kaksi tyypillistä käyttäytymispiirrettä näyttää joskus hirttävän kiinni. Melkein jokaisella on kyky jättää ajatteleminen puoliväliin tai alkutekijöihin, jos asia koskettaa vastenmielisiä aiheita. ”Pitäisi siivota…” Hyvin monella on kyky lipsahtaa noiden kolmen pisteen kohdalla johonkin kiireellisempään tai ainakin miellyttävämpään asiaan.

Toinen klassinen ongelma on ikävien eli siis omien mielipiteiden ja vakaumusten vastaisen tietojen hankkiminen, vastaanottaminen tai kuunteleminen eli torjunta.

Jos minulla olisi sosiaalisia taitoja, perustaisin ja ryhtyisin värväämään jäseniä yhdistykseen, jonka puuttuminen tuntuu kipeästi, ”Persekännin puolesta r.y.”. Kohtuuton mutta myös kohtuullinen alkoholin käyttö on mystifioitu niin tehokkaasti, että jokainen sellaiseen syyllistyvä on automaattisesti huono ihminen, joka tapauksessa huonompi kuin muut.

Kun alkoholiperäiset sairaudet ovat nyt suurin työikäisten tappaja Suomessa, ministerit keksivät minä päivänä tahansa virtaviivaisen ratkaisun: jätetäänpä nämä hoidotta tai joka tapauksessa epätavallisen huonon hoidon varaan. Oma vikansa.

Järjestön jäsenet voisivat kokoontua ystävällisesti mutta valvotusti sopivaan kiinteistöön, johon poliisia, talonmiestä tai naapurin akkaa ei päästettäisi. Kokouksia pidettäisiin esimerkiksi joka perjantai tai joka toinen perjantai. Vakaumukseen perustuva, koeteltu jäsenyys oikeuttaisi käyttämään erikseen suunniteltua rintamerkkiä napinlävessä – takin, jos on, tai housujen, joka sopisikin hyvin. Järjestön district governor saisi isomman merkin.

Arvokkaasti eli järjestön periaatteita kunnioittaen jäsenyydestä luopuvat voisivat saada erikoisen veteraanimerkin.

Voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti yhdistyksen päämäärien vastaisesti käyttäytyvät jäsenet, esimerkiksi raitistuneet, voitaisiin kirjallisen varoituksen jälkeen erottaa.

Ottakaa nyt tästä selvä. Kukaties olen tosissani. Kukataies tämä on esimerkki. Myös minulta on kuollut läheisiä välittömästi tai välillisesti viinaan.

Toisaalta tiedän useita ihmisiä, jotka ovat arvioineet itsensä alkoholisteiksi, vaikka todellinen vaiva on ollut vaikea paniikkihäiriö tai bipolaarinen eli kaksisuuntainen mielialahäiriö tai mielisairaus. Alkoholi leikkaa näiden vaivojen oireita. Tietysti se sitten myös pahentaa niitä.

Parissa tietämässäni tapauksessa asianomainen on ehtinyt kuolla tai tehdä itsemurhan lämpenevässä ja metaanipitoisessa hoitoilmastossa, jossa kaikki vähänkin vaikeaselkoinen katsotaan potilaan ilkeydeksi, kehittymättömyydeksi tai luonneviaksi.

En ole yhtään varma, onko ilmasto muuttumassa. Joskus toivon, että olisi. Alkoholiasiassa panen toivoni ilmastonmuutosongelmiin – kun nyt teollisuusmaat ovat sitoutumassa vähentämään erilaisia päästöjä, kehittyvillä talouksilla (Kiina, Intia, Brasilia) on kerrankin tilaisuus käyttää neuvotteluissa vipuvoimaa. Ennemmin tai myöhemmin on pakko myöntää sekin, että naudat ovat kasvihuonekaasujen (metaanin) tuottajina suurempi tekijä kuin liikenne. Silloin luultavasti esimerkiksi Argentiina hyppää kiinnostuneena neuvotteluihin.

Ja silloin ns. länsi joutuu nostamaan neuvottelupöydälle muun muassa lääkepatentit, joiden hinnoittelu kiinnostaa vähemmän kehittyneitä valtioita oikein kovasti.

Levitt ja Dubner ovat julkaisseet nyt uuden kirjan. The New York Timesin blogi http://freakonomics.blogs.nytimes.com/ on jatkuvasti hauska ja seuraamisen arvoinen, ja ensimmäinen kirja sai ansaitusti huomiota.

Uusi kirja on edellistä (”Freakoconomics”) vakavampi, huvittavuudesta tinkimättä.

Vaikka kirja ei ole millään muotoa hetken humpuukia, en ilmoittaudu sen takuumieheksi. Minulla ei ole asiantuntemusta arvioida sitä, mutta on ilahduttavaa lukea ”asioita jotka luulit tietäväsi, mutta et vain tiennyt”.

Ilmastoasiassa kirjassa laajasti esitelty ajatus rikkidioksidin levittämisestä stratosfääriin näyttää esiintyvän mm. The Economistissa, jonka luulen tarkoittavan, että ajatus on todettu tutkimisen arvoiseksi. Se ei tarkoita, että se olisi todettu toteuttamisen arvoiseksi.

Tämän kirjoituksen kokoava ajatus? Että joissakin tapauksissa kehitystä jarruttavat kitkaisimmin vanhastaan oikeiksi ja viisaiksi arvioidut ratkaisut.

20 kommenttia:

 1. Voi voi voi Osa 1

  No joo tunnistan kyllä oireet ei siinä mitään. 200 pulloa väkevää per vuosi vähintään, jos laillisissa aineissa pysytään. Ehkä enemmänkin. En kuitenkaan suosittee kokeilemaan, vaikka se hommeli multa sujuukin.

  Hunter S. Thompson - kun tuli puheeksi - saattaa kyllä olla ilman melko puista luettavaksi.... mutta se hänelle annettakoon anteeksi, kun on jo poistunutkin keskuudestamme. Saastutti lähtiessään ilmastoa - Thompsonin tuhkahan ammuttiin taivaalle tykillä joka oli 45 metriä pitkä. Hautajaiset maksoi näyttelijä Johnny Depp.

  http://www.youtube.com/watch?v=v9ReDDDC0Rg&feature=related

  Persekännin puolesta r.y. on muuten hyvä, mutta kun paljon käyttää, niin se viina ei oikein enää kolahda. Sitä vaan nukahtaa. Uninen känni r.y. voisi siinä mielessä olla parempi. Kokoontumispaikan nimi olisi tietysti Oksennusklubi.

  You can turn your back on a person, but never turn your back on a drug, especially when its waving a razor sharp hunting knife in your eye.

  Sanoi Thompson. Tää on kuitenkin parempi;

  Not for me. No mercy for a criminal freak in Las Vegas. This place is like the army: the shark ethic prevails-eat the wounded. In a closed society where everybody's guilty, the only crime is getting caught. In a world of thieves, the only final sin is stupidity.  (Fear and Loathing in Las Vegas -novel, Part I, 9 -1971)

  http://www.youtube.com/watch?v=RQkEwn3cQns&feature=related

  VastaaPoista
 2. Voi voi voi Osa 2

  Siis kun muistan joskus tosta kamasta käytyjä keskusteluja. Wikipedia tietää mm;

  Yhtenä syynä siihen yleiseen harhaluuloon, että adrenokromi olisi hallusinogeeninen päihde, lienee kirjailija Hunter S. Thompsonin kuvaus adrenokromin ”huumausainekäytöstä” hänen suositussa kirjassaan Pelkoa ja inhoa Las Vegasissa (1971). Kirjassa ja siitä tehdyssä elokuvassa toinen päähenkilöistä, asianajaja nimeltä Dr. Gonzo, on saanut haltuunsa adrenokromia maksuksi rahattomalta satanistilta, joka on ollut hänen asiakkaanaan. Duke käy aiheen tiimoilta dialogia Gonzon kanssa ja toteaa, että ainoa tapa saada adrenokromia on poistaa adrenaliinirauhanen elävältä ”luovuttajalta” (rauhasen poistaminen tappaa luovuttajan). Ainetta kuvataan kirjassa vaikutuksiltaan hyvin eksoottisiksi ja erittäin intensiivisiksi (”ensimmäinen aalto tuntui kuin meskaliinin ja metamfetamiinin yhdistelmältä”). Adrenokromiuutetta suun kautta nauttiva Raoul Duke saakin aineesta pian yliannostuksen, näkee villejä hallusinaatioita, alkaa kouristella ja menettää tajuntansa. Kirjan elokuvaversion DVD-julkaisun kommenttiraidalla ohjaaja Terry Gilliam myöntää että hänen ja Thompsonin kuvaus aiheesta on täysin fiktiivistä liioittelua.

  Niin varmaan liioittelua ton aineen suhteen, mutta ei aiheen, eikä kaman käytön. Ton jutun pointti oli ehkä kuitenkin siinä, että sitä ylihuumettahan (onnellisuutta) se koko 1960-luku (ja 1970-luku) etsi - löytämättä sitä sen enempää politiikasta kuin taiteestakaan. Kestävin ja paras asia siitä mitä siitä kaikesta jäi jäljelle on ainakin minusta toi Pink Floyd.

  Politics is the art of controlling your environment. Sanoi Thompson - ja osui aika oikeaan.
  When the going gets weird, the weird turn pro.

  Minua kiinnostaa siinä ravintoketjussa joka aikoo sen ilmaston nimissä pumpata sitä rahaa - eikä vain sitä, vaan myös ne työpaikat ja sen tuotannon - täältä sinne Kiinaan, oikeastaan vain se teoria siitä kuinka sillä paskakaupalla pelastetaan tämä maailma, ja puhdistetaan tuo pierunhaju tuolta ilmasta. En nimittäin usko siihen teoriaan ollenkaan, ne väärennetyt lätkämailat vituttavat huomattavasti vähemmän, siis vaikka niillä sitä laillisuuden leimaa tähän kusetukseen ollaankin lyömässä. Siis ne EU:n päästökauppamarkkinat on arvioitu noin 90 miljardin euron suuruisiksi vuonna 2009. Hyvä alku - kun se raha vielä tulee kuin taikurinhatusta ja työtä tekemättä sinne J. Ollilan kavereille. Ja kai siellä Hesarin taloustoimituksessakin niitä ilmastonpelastusosakkeita ollaan ostettu, kun asia siellä niin helvetisti niitä toimittajattaria huolestuttaa. Voi voi voi sentään kun onkin niin ikävä juttu. Kuollaankohan me kaikki? Kyllä nyt pelottaa.

  The TV business is uglier than most things. It is normally perceived as some kind of cruel and shallow money trench through the heart of the journalism industry, a long plastic hallway where thieves and pimps run free and good men die like dogs, for no good reason.

  VastaaPoista
 3. Jokaiselle ihmiselle oikeus Kantapöytään!

  VastaaPoista
 4. Palaan Westö-blogeihisi. Tunnustan, että tämänaamuista blogia seuraten, että olen puolueellinen Westön suhteen kahdesta syystä.
  Ensiksi, Westö kerran parjasi Bob Dylania Yhteishyvän kolumnissaan täydellisestä tietämättömyyttä osoittaen. Paha juttu jo sinällään, sillä Bob Dylan on sentään ihmiskunnan (tai ainakin sen miehisen puoliskon) sisäinen valo, mutta entäpä jos Westö on yleensä yhtä huoleton faktojensa suhteen?
  Toiseksi, Westö kirjoittaa Helsingistä. Jos Westö olisi turkulainen, niin tuskinpa Hesari olisi rivilläkään maininnut hänen kirjojaan. Helsinkiläisillä on vain niin surkea itsetunto, että pieninkin sively saa heidät kehräämään. Edelleen pidän kiinni siitä, että Missä kerran kuljimme on tönkkö kirja, jonka henkilöt on viimeistelty rautakangella. Helsingillä on lyhyt historia, ja sekin lähinnä venäläinen. Ajatelkaa: kun Tanskan televisio tulee haastattelemaan Sofi Oksasta he menevät venäläiseen ravintolaan. Jos YLE menisi haastattelemaan jotain tanskalaisten kirjailijaa niin menisivätköhän aterioimaan saksalaiseen ravintolaan.
  Mutta myönnän siis täysin olevani itsekin puolueellinen. Bob Dylania ei piru vie pilkata!

  VastaaPoista
 5. Ulos uskaltautumalla ja uutisia seuraamalla vakuuttuu ilmaston muutoksesta: jääkausi lähestyy odotettua nopeammin.

  Perskännin ystävät ry:n militaarijaoston Perseet olalle vie ry:n puolesta ehdotan puolen minuutin hiljaisuutta ja paria huikkaa valtiopäivämies Halmeen muistolle Viiskulmassa klo 12.

  Koijari Halme korjasi räätäli Halmetta kohdanneen suuren vääryyden köyhän kansan kollektiivisessa tajunnassa.

  VastaaPoista
 6. Bob Dylan on känisevä hippi, joka ei kelpaa nuolemaan Woodyn (eikä edes Arlon) saappaita.

  VastaaPoista
 7. Lue mitä laitoin Mummomo.blogspot.com omasta näkemyksestän filosofiasta. Kommenttini ovat päreessä Pätevä epätieteellinen......

  VastaaPoista
 8. Yläkerran isännällä oli mielenkiintoinen kommentti ilmastonmuutospuolustusmikäsenytolikaan palaveriin. 30 asteen pakkanen.

  VastaaPoista
 9. Thomsonin viesti tuntui olleen, että onnellisuus oli oikeasti olemassa, mutta se ei ollut pysyvä ilmiö; hippiliike itsessään oli osin ristiriitainen eikä establisment juuri suosinut sitä. Seurauksena Kalifornian episentristä lähteneen rauhan ja rakkauden tsunamin lässähtäminen siten, että hyö'yn reuna kosketteli Las Vegasia... suoraan kirjasta näin. Ja kuten kirjaa yllä siteerattiin, yhteisöllinen välittäminen ei ollut Las Vegasissa voimassa, vaan heikkojen nylkeminen. Muutaman tunnin ajomatka polarisoi ihmisluonteen ominaisuudet.

  Thomson oli erittäin vaikuttunut ja uskoi itse hippiliikkeeseen ja sen räjähtävään muutosvoimaan. Sen rapistuminen ja vakavat iskut (Chigaco) siihen rampauttivat ja osoittivat heikkouden, aiheuttivat koetun onnen haihtumisen ja siitä seuranneen Thomsonin luonteeseen istuvan pettymyksen.

  Koko hippisaaga pienoiskoossa: Hotel California -kappale.

  VastaaPoista
 10. Bob Dylanista aivan samaa mieltä sukupuolesta huolimatta tai kenties sen takia. Sen paras biisi on Subterranean Homesick Blues.

  Käsittääkseni alkoholin juomiseen ja alkoholistin elämäntavan omaksumiseen tarvitaan jossain määrin bluesia. Jazzin puolella asia sujuu helpommin: Kinda Blue.

  Toivoisin tänne lähistölle jazz-kapakkaa, mutta koska sitä ei tule (ei ole asiakkaita) niin täytyy tyytyä radion tarjontaan, nimittäin jazz-levyjäkään täältä ei saa, enkä minä saa luottokorttia, jolla sitä voisi tilata jostain Helsinki-nimisestä paikasta.

  VastaaPoista
 11. Kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä: Aristoteleen kantapään Gaala-ohjelmassalin ansionsa mukaan saanut Stephen Fry teki jokin vuosi sitten kaksiosaisen ohjelman aiheesta. Hän oli itse tunnetusti vakavan itsemurhaurityksen tekijä ja sitten kuuluisa katoaja; kuitenkin oli yllätys että hänellä itsellään olisi ko. häiriö, kuten ohjelma antoi ymmärtää. Psykiatri Pamelan (ei ole vitsi, entinen näyttelijä Pamela Connolly os Stephenson) sohvalla hän sitten lähes myönsi, että kyse oli lähinnä kameleontismista (tällainen sana tarvitaan, vaikkei kenties ole). Äärimmäisen sympaattista.

  VastaaPoista
 12. K:
  "bipolaarinen eli kaksisuuntainen mielialahäiriö"

  Jep, tässä iteraktiivisuudessa kännin voimin asianomainen pipohinkalo kääntää sisäpuolen ulospäin, jolloin hänen oma olonsa tosiaan näyttäsi kuin helpottuvan, ainakin hieman.
  Tuttua?
  Ja mikäs siinä, jos ympäristö vain jaksaa.

  VastaaPoista
 13. Kaipa nuo märehtivät kotieläimet, nauta, lammas ja vuohi, tuottavat 15-20 prosenttia maapallon metaanista, eli 2% kasvihuonepäästöjen kokonaismäärästä. Samaa luokkaa kuin kasvihuonepäästöjen vuosittainen lisäys.

  Tapetaan siis lehmät lampaat ja vuohet nuorempina (pienempinä), sinä ratkaisu. Tai opetetaan neekereille ja itämaisille, kuinka hyvää on pelkkä kasvisravinto ja jätetään herkuttelu meille valkoisille.

  Sitä minä en ymmärrä, enkä hyväksy että lääkepatenteista pitäisi luopua. Päinvastoin. Siitä ei seuraa kuin hirvittävyyksiä, jos päästämme alkuasukaspopulaation hallitsemattomasti lisääntymään, tai antaisimme heille leppoisat olot.

  Ainut pulma vaikutta olevan kuinka jokin "muutaman ihmisen murha" aiheuttaa mm. poliitikkojen mukaan tilanteen jossa "koko kansakunta kauhistuu", tai "koko Suomi on järkyttynyt".
  Ihmisten pitäisi hyväksyä tilanne, jossa 100 miljoonan ihmisen likvidointi pystyttäisiin ohittamaan olankohautuksella.

  VastaaPoista
 14. Ad Marjo: - totta. Täytyy paneutua. Tunnen Pekkasta huonosti ja muistelen, että hän oli monessa teoksessaan rakentaja, joka yritti selvittää, mitä ristiriidoista voisi syntyä.

  Kunnioitettava kirjailija ja hurja loppuelämä - häneltäkin, kuten Linnalta, vei aivoverenvuoto mm. lukutaidon.

  VastaaPoista
 15. Aivoista puheenollen.Teeveessä näytettiin, kuinka musiikin improvisointi näkyy aivojen muutoksissa.Koekaniinina oli Sting.Kuvassa olivat aivot päältä päin kuvattuna, aivokurkinen jne.Improvisaation tilassa näkymä muistutti suomalaisen shamaanin noitarummun kuviointia.

  VastaaPoista
 16. Hei Marjatta!
  Vaasassa saat Poutun Juhan putiikista jazzia.Netin kautta ( Jukebox shop ) suoraan kotiisi!

  VastaaPoista
 17. Voisitteko te vanhat ukot lakata jo jauhamasta ilmastosalaliitoistanne ja kylvämästä helppoa epäilyä? Tulevaisuus ei ole teidän.

  Kaikkea hyvää,

  Yleensä hiljainen anonyymi

  VastaaPoista
 18. YHA: "Voisitteko te vanhat ukot lakata jo jauhamasta ilmastosalaliitoistanne ja kylvämästä helppoa epäilyä? Tulevaisuus ei ole teidän."

  Voi sentään. Onhan se niin väärin yrittää ottaa nuorelta polvelta pois heidän yhteistä kosmista kauhuaan ja lievittää ihanaa hysteriaa...

  Tulevaisuus on todellakin teidän ja tulevaisuudessa tulee maailmanloppu! Se on totinen tosi, ellette tee parannusta.

  VastaaPoista
 19. Kiitos Kemppinen !
  Monella tapaa ärsykkeitä herättävä kirjoitus ;
  Eikös Ministerit jo keksineet tuon virtaviivaisen ratkaisun ;
  vaihe 1. Lasketaan alkoholiveroa
  vaihe 2. lisätään kuntien läkisääteisiä sosiaalitehtäviä ja kiristetään kunnille suunnattavaa rahoitusta sosiaalimenoihin.
  Yritetään "vääntää" löysät pois...

  Alkoholismi voi olla myös seurannaissairaus ; pyritään oma-aloitteisesti "leikkaamaan" muiden sairauksien oireita mutta leikatessa määrät lisääntyvät ja toleranssi kasvaa ja sitä myötä kehittyy alkoholiriippuvuus .

  VastaaPoista
 20. Asiantuntijakysymys:
  -Voiko fanaatikko saada tuomion, jos hän valistaa yleisöä puhelinpylväissä+ilmoitustauluilla ja internetissä kansaa että alkoholijuoma X sisältää miljoona molekyyliä elohopeaa ja 300 miljoonaa sarjamurhaaja Dahmerin uloshengittämää CO2-molekyyliä ? Seurauksena on X:n menekin romahdus ja kuitenkin puolustuksessa tiedemiehet todistavat että väitteet pitää kyllä paikkansa (vaikka tieteellisesti valveutunutta eivät säikäytä, koska sama koskee kaikkia juomia). "Herätä epäilyä"-metodi on riittävä kansankeskuudessa kulutuskäyttäytymisen muutokseen, korjaaminen voi olla myöhäistä. Vaaleissa kohtalokas.

  MrrKAT Oulusta

  VastaaPoista