Sivun näyttöjä yhteensä

12. elokuuta 2009

Rahaa?Rahoituksen ottaminen yhtiöiltä ei siis ole lainvastaista ja on väitetty, ettei se ole sopimatontakaan.

Lehdet kirjoittavat, että kysymys on poliittisesta moraalista.

Kyselyjen mukaan kahdeksan ihmistä kymmenestä pitää vallitsevaa käytäntöä surkeana.

Minun asiakseni tuntuu siis jäävän huomauttaa, että parlamentti eli edustuksellinen järjestelmä kehitettiin nimenomaan ja yksinomaan vähentämään varallisuuserojen aiheuttamaan tasapainottomuutta. Ihmisillä oli tapa tehdä erilaisia vallankumouksiin, koska heitä ei kuunneltu muuten.

Esimerkiksi Suomessa yli sata vuotta sitten johtavat yhteiskuntaluokat olivat sen katkeran tosiasian edessä, että äänestäjien valtaosa ei suosinutkaan heitä eikä suonut heille alkuunkaan riittävästi ääniä.

Tätä historiallista taustaa vasten sellainen ilmiö kuin S. Berlusconi on kammottava. Pitäisi olla laki, jolla hyvin rikkaita ihmisiä ja suuren mediavallan käyttäjiä estettäisiin perustamasta puolueita tai ainakin pääsemästä pääministereiksi.

Meksikolaisten on turha suuttua, koska ilmoitan pitäväni valheena sitä Kaliforniassa usein kuulemaani väitettä, jonka mukaan Meksikossa on hoidettu valtiontalouden ongelmia niin että ilmavoimat junailee heroiinin ja poliisi kokaiinin.

Tämä ei siis pidä paikkaansa.

Poliittinen järjestelmä toteutti sitten eri tavoin onnistuen muun muassa maareformin, joka Suomessa tunnetaan ”torpparivapautuksena”. Itse asiassa uudistus oli paljon laajempi ja siihen olisi kytkettävä myös sotien jälkeinen asustustoiminta.

Poliittisten johtajien mielestä oli aivan selvää, että jonkun on rahoitettava heidän kulunsa.

Taloudellinen kriisi vetikin perässään poliittisen kriisin. Mistähän kohta saadaan poliitikkoja, kun tarjolla on vain huono maine ja riittämättömästi rahaa?

Ilmoittaudun silminnäkijäksi. Olen seurannut 40 vuoden aikana ihmeellisiä asioita. Korruptio oli pahinta kunnallispolitiikassa. Muistan Helsingin kaupungin virkamiehen, joka Kalastajatorpalla kestitettäessä ilmoitti laskun maksaneille urakoitsijoille, että hänelle ei sitten kelpaa tumma huora, vaan pitää olla vaalea. Muistan hyvin läheltä seuranneena vasemmistoon tukeutuneen Hakan, enemmän tai vähemmän yleishyödyllisen Saton ja erinäisten grynderiyhtiöiden saumattoman yhteistoiminnan yrittäjien, kuten Puolimatkan kanssa. Tulokset ovat kenen tahansa ihailtavissa erilaisissa lähiöissä.

En viittaa tähän herjatakseni. Tilanne oli kaamea, kun pari sataa tuhatta ihmistä oli asuntoa vailla. Nyt ne asunnot alkavat olla jo teknisesti kelvottomia.

Tiedotus ei toimi, ja julkaisut ja tutkijat luottavat yleisön huonomuistisuuteen. Tänään kerrottiin ikään kuin uutena asiana Saksan armeijan teettämistä pakkotöistä Lapissa.

Kaikki jotka ovat lukeneet Päätalonsa eli ainakin kolmesataa tuhatta suomalaista ovat ainakin hämärästi selvillä Hyrynsalmen kenttäradan rakentamisesta ja saksalaisten tavasta hirttää kuuset täyteen sotavankeja ja omia kriminaalivankejaan.

Yksi näistä noin sadasta orjaleiristä oli siis Taivalkoskella, Kallen sedän talon lähistöllä. Eikä niistä ole sielläkään paljon puhuttu.

Käsitykseni ja siis kirjoittamisen aihe on luulo, jonka mukaan emme saa tätä nykyä uskottavaa tietoa nykyisyydestä emmekä menneisyydestä.

15 kommenttia:

 1. Kolahtihan se hieman, kun tv-ohjelmassa sanottiin, että Lapin tierakennushankkeita sotaan liittyen ei ole juuri tutkittu. Sitten on vielä lentokenttiä ja muuta.
  Isokummun asema on muuten kaivettu lepikosta esille ja metsähallitus lupasi säästää ratalinjauksen. Minua on kiehtonut se, että Kummun Patruuna näki unessaan jo ennen sotia radan tulon selkoseen.

  VastaaPoista
 2. Kummun Patruunan kämmeniin kahtomista ja ennustajanlahjoja yhtään väheksymättä ja epäilemättä rohkenen kuitenkin kainosti muistuttaa, että rata-unestakin tiedämme vain hänen kaimansa jälkikäteisen kertomuksen perusteella.

  Uskottavan tiedon puutteesta olen samaa mieltä kuin Kotkansilmä-Kemppinen. Emme tiedä, mikä joka tuutista tunkevasta tiedosta on totta ja oleellista, mikä joutavaa höpinää ja vedätystä.

  Mutta tiedettiinkö sitä ennenkään? Eihän ole sataakaan vuotta siitä, kun johtavien sivistysmaiden ylväin nuoriso lähti riemuisasti laulaen sotaan.

  VastaaPoista
 3. Taloudellisesta kriisistä sen verran (ja myös eiliseen blokiinkin liittyen): Nikolai Kodratievin teorian mukaan on oletettavaa, että "talvi" on koittamassa koko talouteemme. Käytännössä tämä tarkoittaa 1930-laman kaltaista jaksoa. Ennuste syksylle: roimaa kurssilaskua, deflaatiota ja dollarin vahvistuminen.

  Se mitä Vanhanen, Katainen tai Urpilainen kuvittelevat ei perustu muulle kuin hurskaalle tietämättömyydelle ja omahyväisyydelle.

  VastaaPoista
 4. Hyvä vertaus. Kalle Päätalo pääsi Iijoki-sarjassaan jatkosodan aikoihin v. 1980 ja Isokummmun uhreille on laitettu muistokivi Taivalkosken kunnan toimesta 1990-luvun alussa. Akateemista historiantutkimusta ja mediakeskustelua näistä Suomen historian mustista kohdista ei ole näkynyt ennen Päätaloa eikä hänen jälkeensäkään.

  Minua kiinnostaa, mikä oli näiden vanki- ja työleirien juridinen asema? Puuttuivatko Pohjois-Suomen nimismiehet ja Oulun läänin maaherra mitenkään saksalaisten touhuihin? Entäs herrat Helsingissä ja Mikkelissä? Saiko Kummun Kalle koskaan korvausta mailtaan luvatta kaadetuista puista ja tuhotusta omaisuudesta?

  Herää kysymys, mistä kaikesta poliittinen eliittimme ja valtamediamme on vuosikymmnet vaiennut? Oliko ajan henki se, että kun Neuvostoliton pahoista teoista "piti" julkisuudesa vaieta, niin pidettiin suu supussa omista ja aseveljien synneistäkin?

  VastaaPoista
 5. Kiitos Kemppinen siitä, että sinä ainakin olet rehellinen ja uskalltat tuoda epämukavia totuuksia kuvaan. Minä voisin myös muttta minua ei kuunnella kuten sinua.

  Hbl 9.8.09 "Reglerad uppfostran är politik" Gunnar Hilen, psykologi Espoosta väittää. Kirjoitus on mielenkiintoinen ja osoittaa, että ko psykologi on asiaansa syventynyt kiitettävällä tavalla. Olisi mukava tavata ja puhua. Sen sijaan pääväittämä on vaikea koska kaikki kieli on poliittista eikä vain se, mitä käytetään lastentarhoissa. Kasvattaa pitää sillä muuten nämä sinun mainitsemat asiat lisääntyvät.
  Tähän on toinen asia, jota minua suuresti häiritsee ja se on se, että kun aikuiskasvatuksessa voisi edetä kohti rehellisempää tavoitetta ja näyttää kohtia, joissa juuri joutuu tämäntyyppiseen epäeettiseen maastoon niin väittäjästä tehdään epäeettinen.

  Tämän päivän Hbl "Snälla barn kan vara besvikna" jossa on yhtä lailla osaava kirjoittaja ja silti minä voin jo nyt sanoa, että tuo ei pidä paikkansa ja se johtuu fysiikan ja matematiikan näkemyksestä joka liittyy kiinnittymiseen ja Bowlbyn teoriaan. Bowlby on hyvin käytetty mutta niitä on muitakin jotka ovat kirjoittaneet attachment-tilasta. Tästä lähtee ihmisen rehellisyys/epärehellisyys ja sitä ei ulos sanota mutta annetaan vätysten ja massaeläinten uskotella ja uskottelut viedään totuudeksi ja voihan sen noinkin sanoa; varmasti on joku lapsi tai useakin jotka peittävät pettymyksensä kiltteyteen. Minä olen aina ollut kiltti, ja kiltti edelleen. Mutta kun minua ei haluttu edes kuulla, saatika haastatella kun samalla alueen sisällä loitsutaan noitaa ja vainotaan naista ja haukutaan huoraksi, lesboksi ja promiskuiteettiseksi niin, että yliopiston aikuiset ja kaikki asiantuntijat väittävät niin jopa yleisessä foorumissa ja heittävät herjaa eivätkä kukaan heistä edes TULE KYSYMÄÄN MITÄÄN.

  - niin kyllä meidän koko yhteiskunta on lastenkengissä ja saisi hävetä

  - sen sijaan kiusaajat hykertelevät jossain ihan omissa oloissaan ja piutpaut välittävät sen, että he ovat loukanneet eikä edes viitsi kysyä mihin minä pohjaan väittämiäni. Yksi teknisen korkeakoulun ihminen tai useakin on silti perässäni kulkenut ja kuullut kun ja jos olen saanut pienenkään tilaisuuden puhua: muut ovat jo niin vakuuttuneita että olen idiootti ja jättävät siihen. En kylläkään enää edes viitsi; tähän asti on tekstini otettu netistä, otettu suoraan koneistani ja otetaan edelleen. Minun suurin ongelma on ollut koneeni ja miten bluetooth, modeemit, faksit, suorat linjat Intel-korteissa suhteessa uusiin sähkökaapeleihin jotka yhdistävät bitit ja hitit ovat minulle suurempi ongelma varsinkin kun en ole saanut teknistä koulutusta mutta vahvistuu koko ajan sen minkä sanon. Eiköhän tämä Bowlby- ja kasvatuskin ole ihan oikea kunhan saisi paikan tehdä työtä mutta jos yliopiston raha tulee näinpäin kuten kirjoitat ei kukaan vaivaudu kuulemaan.  ./..

  VastaaPoista
 6. ./..
  Alkaa tulemaan esille: olen ollut epätahdissa ja riittävän älykäs tajutakseni sen, miten on tietoliikenne mennyt ja miksi minun lähteeni ovat samalla vanhat ja silti paremmat. Saman sanoin eräälle lehtorille joka minua opetti ja ihmettelin miksi hänen lähteet ovat vanhoja ja olen tullut siihen , että ovat pakko olla jos jotaiin aikoo ymmärtää.

  Mutta Kalland ja moni muu, jotka ovat olleet johtavassa asemassa käyttäytymistieteen sisällä ovat silti vuosi toisensa jälkeen jatkaneet Bowlbyn jauhaamista ja mainostamista ilman mitään reflektioita mitä minä aion sanoa (elleivät nitistä sitä ennen). Tai ellei minun tekstit viedä taas (suljin wlan, suljin kaikki portit ja poistin turhat ohjelmat ja silti on tunne, että usb-liittymässä on jotain vikaa ja se taltioi paitsi minun koneelleni jota estän tietysti niin myös jonnekin muualle ja vaikka ostin koneeni Anttilasta niin siinä on nyt minä käyttäjänä ja administraattorina myös joku ns. vieras, jolla on oma käyttäjätunnus ja salasana,jota ei voi poistaa. Tämä on Compaq kone, niitä pieniä. Joku muu on siis oikeutettu tulemaan mukaan - mutta kuka? nimesin oman koneeni mrs xx xxx koska tiedän että juuri HP:lla on minun niminen mies, ettteikö se vaan ole hän.

  Voi hitto sanon minä. Ja tutkimusmielessä minun pitäisi istua teknisessä korkeakoulussa matematitikan tai fysiikan laitoksella mutta enhän minä pääse paaria-luokastani ylös.


  Nauretaan vaan ja anoppi toi naistenlehtipinon eteeni ja kysyi, enkö voisi lukea niitä. Vittuilua riittää. Kuka minut tänne laittoi? Avasinko vahingossa jotain paljon suurempaa?

  VastaaPoista
 7. Täytyy tunnustaa, että vastikään uusitussa tv-ohjelmassa ns. Lista 1:n sotarikollisiksi epäillyistä "Miehikkälän miehistä" oli minulle paljon uutta, vaikka olen sotasyyllisyysasiasta ja asekätkennästä jonkin verran perillä.

  VastaaPoista
 8. Nykyystä kolomostiätä on oikaastu Vaasan päästä, nottei trengänny enää ajaa Karkkimalan kautta. Kuulin sitä oikaasua mainittavan "vankitiäksi". Soli teetetty venälääsillä sotavangiilla. Minkhällaaset olot niillä mahtoo olla? En oo siitä kuullu puheeta. Vankiahan oli monis taloos töis, meilläkin ollu. Soli, kuulemma, ollu väjen kans töis aiva vapahana ja syärä saanu samaa, mitä muukkin. Mukava ja ahkera miäs ja viihtyny. Itku oli poijalta päähny, kun oli pitäny kotia lähtiä. Tothan sen ymmärtää. Aika häjyt olot olis pitäny olla, jotta nolis päriänny naapurin armeijan oloollen./Lissu

  VastaaPoista
 9. "Ihmisillä oli tapa tehdä erilaisia vallankumouksiin, koska heitä ei kuunneltu muuten."

  Toisin kuin esimerkiksi nykyään... Hetkinen!

  "Pitäisi olla laki, jolla hyvin rikkaita ihmisiä ja suuren mediavallan käyttäjiä estettäisiin perustamasta puolueita tai ainakin pääsemästä pääministereiksi."

  Pitäisi olla yleensäkin laki, jolla estettäisiin mediavallan (miksei omaisuudenkin) keskittyminen ja yksipuolinen ja vastuuton käyttö.

  "Käsitykseni ja siis kirjoittamisen aihe on luulo, jonka mukaan emme saa tätä nykyä uskottavaa tietoa nykyisyydestä emmekä menneisyydestä."

  VastaaPoista
 10. Juu jos se korruptio on yks yhteen niin sitä vaikea havaita
  paljon puhutun läpinäkyvyyden vuoksi,

  kun kerrokset lähellä toisisa voi luulla katsovansa toista kun katsookin
  toista tai ehkäpä kumpaakin,
  täsätä on kyse tässsä maassa.

  Katse ei helposti pysähdy läpinäkyvään.

  Liikkeen ikkunassakin näen kellon,
  en aina ikkunaa.

  Joskus kun kaverilla ei ollut silmälaseja,
  törmäsi muutaman kerran peiliin niin että nenä ja otsa kolahti.

  Oli liian läpinäkyvää, näki todellisuuden jota ei ollut

  VastaaPoista
 11. Poliitikkojemme selkäranka on siis seteleistä tehty; kyllä kansa tietää...ja ennen kaikkea toimittajat. Nuo sananvapauden sankarit, vallan vahtikoirat ja moraalimme vartijat.

  Sen verran suureksi on paisunut tuo toimittajien leipoma puoluerahoitustaikina, että eikös olisi jo aika ottaa askel takaisin päin.

  Puolueet ovat tärkeä osa edustuksellista demokratiaa, ja eivät nekään Pyhällä hengellä pärjää. Lahjoituksien määrät Suomessa lienevät pieniä verrattuna muiden maiden vastaaviin?

  Kärpäsestä tehty härkänen karkoittaa tehokkaasti viimeisetkin äänestäjät vaalikopeista; mikä ei liene hyvä asia vaaleille, demokratialle ja Suomelle.

  VastaaPoista
 12. Eikös tuo ole Pekurin entinen Brewster?

  VastaaPoista
 13. Ad Anonyymi: Pekurin kone se on ja kuvani on Keski-Suomen ilmailumuseosta, joka on mainio. Pyry täytyy kuitenkin käydä kuvaamassa Vantaalla.

  VastaaPoista
 14. Helmikuussa kun kävin ko. museossa, Brewster oli vielä lasin takana eri huoneessa. Nyt se on näemmä saatu paremmin esille. Omituinen tarina tämän koneen kohdalla. Suomalaiset nostivat sen suosta, amerikkalaiset omistavat sen ja nyt suomalaiset entisöivät sen. Työn valmistuttua kone ilmeisesti lähtee jenkkeihin.

  Muutenkin oli hyvää asiaa. Se tosiasia että kaikista asiantuntijalausunnoista, tilastoista, ennen tapahtuneesta ja terveestä järjestä huolimatta tehdään päätöksiä valtio- ja kuntatasolla vastoin kansalaisten tai enemmistön etua, kertoo vain siitä, että jonkun muun etu katsotaan tärkeämmäksi. Yleensä se on päätöksentekijän rahoittajan etu.

  VastaaPoista
 15. korruptio... tänään erään yrityksen palveluksessa oleva henkilö esitti, että jos hän henkilökohtaisesti saa halvemmalla jonkin oman yritykseni palveluista, hän on valmis myymään oman työnantajansa tuotteen minun yritykselleni halvemmalla kuin muille...
  Mietin - soitanko työnantajalleen... annoin hinnaston käteen ja jäin hämilleni. Kuinka oikein suhtautua. Lahjoman tarjoaminen... kuinkahan yleistä tämä on Suomessa. Korruption tavoittamattomissa olevassa maassa.
  Virkamiehenä en kohdannut tällaista. Maailmassa on virhe.

  VastaaPoista