Sivun näyttöjä yhteensä

15. toukokuuta 2009

TyöKuva on esimerkki lainrikkojan vastuusta. Luulen, että Nature-lehti voisi ryhtyä panemaan minua järjestykseen, koska kuva on peräisin tänään verkkoon tulleesta uutisjutusta ja esittää nyt vanhinta tunnettua taide-esinettä. Venus-figuriini on Etelä-Saksasta.

http://www.nature.com/news/2009/090513/multimedia/news.2009.473.html

Jäin miettimään median uusia mahdollisuuksia, koska Nature, joka siis on saman korkean tason tiedelehti kuin Science, tarjoaa podcastingin lisäksi videopätkän, jossa kaksi arkeologia kertoo löydöstään ja pohtii sen merkitystä. Itse artikkeli, kaikkine alaviitteineen, tulee varmasti pian perässä.

Tämä liittyy eiliseen aiheeseen siten, että Ylen räpistellessä kohtalaisesti SanomaWSOY näyttää turvautuvan jälkijunaan. Mutta onhan konttori sopivasti ratapihalla.

Lehdistö on jo kärsinyt menetyksiä ja työpaikkoja on kadonnut lopullisesti, kun rakennemuutoksen järkyttävyyttä ei ole tajuttu. Joitakin vuosia sitten mediaihmiset tyrkyttivät joka käänteessä aroketjuanalyysiä. Sanoimme heille, että ei ole enää arvoketjuja. Porterin ja kumppanien supply-chain ja value-chain olivat kerran nokkelia käsitteitä kappaletavaran kohtaloiden pohtijalle.

Kielenkäyttöä muutettiin ja termiksi otettiin arvoverkko.

Ei se paranna asiaa paljon.

Tuottajan ja kuluttajan toimet ovat sekoittuneet toisiinsa, ja perinteisiä työnantajia ja työntekijöitä on yhä vähemmän.

Nyt rakentuva talousjärjestelmä muistuttaa muodoltaan hevosenkenkää. Ennen asiakas oli kuin sika, jonka tehtävä oli pistellä poskeensa se, mitä purtilosta löytyi. Nykyinen porsas on nirso.

William H. Whyten ”The Organization Man” eli 50 vuotta – mies joka uhraa koko yksilöllisyytensä kasvottoman, monikansallisen suuryrityksen koneiston osana. Se mies nautti viskigrogin ennen kuin istui huonosti valmistettuun autoonsa ajaakseen kasvottomaan lähiöön (”levittown”) kasvonsa maalanneen vaimonsa ja nuorisorikollisen uraa suunnittelevien lastensa luokse.

Historiassa pysyvät muutokset osoittautuvat tilapäisiksi ja tilapäiset muutokset osoittautuvat pysyviksi.

Palkkatyö, siis työ rahapalkasta, on teollistumisen tuote, ja todellinen teollistuminen alkoi vasta 1800-luvulla. Lainsäätäjät joutuivat miettimään melkein sata vuotta sopivia säädöksiä, koska toisaalta palkollisia, toisaalta käsityöläisiä varten kehittyneet järjestelmät eivät enää sopineet.

Parhaillaan porskuttava yliopistolaki on esimerkki välivaiheen loppumisen vaivoista. Neljännes, ajoittain jopa kolmannes työvoimasta sai palkkaa valtiolta ja kunnilta. Nyt järjestelmän järkeistäminen herättää kohdin vimmaista vastarintaa, ja eduskunnasta tulee teksti, jonka eräänkin kohdan mukaan luottamushenkilö, esimerkiksi professori, olisi esimiehensä esimies…

Etelä-Saksa Venus tulee päivänvaloon oikeaan aikaan. On vaikea olla näkemättä suvun jatkumisen ja tunteen – halun – merkkejä, ja yhtä vaikea olla ihmettelemättä figuriinin ”taiteellisuutta”. Käytän lainausmerkkejä, koska sana ”taide” on niin kovin myöhäinen ja koska etäisen muinaisuuden ”taide-esineillä” näyttää olevan lähes poikkeuksetta jokin syvällinen yhteys uskomusjärjestelmiin, kuten uskontoon tai magiaan.

Tänään, eilen ja huomenna käytävä tekijänoikeuskeskustelu on ainakin yhdessä mielessä lohdullinen. Toisin kuin muissa kielissä, meillä luovaa toimintaa tarkoittavaan sanaan sisältyy tekemisen käsite. Ja tekeminen, jota puhekin tavallaan on, tuntuisi olevan yksi niistä asioista, joka on ihmisille yhteinen, myös muina aikoina ja toisilla alueilla.

14 kommenttia:

 1. kaaos kiihtyy. käyköhän sittenkin niin, että nykyinen internet romutetaan ja tilalle rakentuu nopeampi, mutta oikeudet paremmin huomioon ottava netti... ehkä ainoa vaihtoehto. rajaton riemu rajoitetaan... niin on aina käynyt.

  VastaaPoista
 2. 200 vuotta kesti teollistuminen ja teollisten tuotteiden kehittäminen kunnes tuotanto kehityksen piiristä siirrettiin ja siirretään vähemmän kehittyneisiin maailman osiin. Heidän vuoronsa on tullut.

  Olisihan se näky nyky-Suomessa kun yliopiston professori ja siistijä työmatkallaan kantaisi työlaukkua jonka sisältönä on laihat eväät.

  Professorilla olisi kenties eväänään ihka oikeaa näkkileipää kun siistijällä eväänään olisi merilevästä valmistettuja "nakkeja".

  VastaaPoista
 3. Kolme runoa
  jotka on kirjoitettu
  omalla kielellä.
  Ne ovat erilaisia kuin muut
  Sanoilla ei ole
  selvää merkitystä.

  Noin alkaa Krucenyhin Pomada (1913, kuvitus Larionov) ja kirja jossa sen sivun ruotsiksi näen on Ulf Thomas Mobergin toimittama Gunnar Ekelöf skriver om konst (1984).
  Esittelyssään Ekelöf puhuu mm. kielillä puhumisesta.

  Samalla käynnillä sain Suomenlinnasta Pohjoismaisen taidekeskuksen galleriamyymälästä
  toisen painotuotteen: Henri Michaux: GRIPA (1982 - SAISIR 1979).
  "... Om jag skulle försöka än en gång, genom att öppna mig för gott mot de varelser i världen som ser varandra."

  Ja mm. tuosta syystä on tällä hepolla jatkunut kesä ja on ollut ruoskuteltavaa ja muisteltavaa. Sanon työksi sitä kun kokemaansa yrittää välittää toisille. Kukaan kustantaja ei ole uskonut rikastuvansa jätöksistäni, mutta ylhäällä olevan runon aloitan kokeilemalla kuinka pitkälle kieli ulottuu sieraimiin ja nenän päälle.

  VastaaPoista
 4. “Even a potato in a dark cellar has a certain low cunning about him which serves him in excellent stead. He knows perfectly well what he wants and how to get it. He sees the light coming from the cellar window and sends his shoots crawling straight thereto: they will crawl along the floor and up the wall and out at the cellar window; if there be a little earth anywhere on the journey he will find it and use it for his own ends. What deliberation he may exercise in the matter of his roots when he is planted in the earth is a thing unknown to us, but we can imagine him saying, ‘I will have a tuber here and a tuber there, and I will suck whatsoever advantage I can from all my surroundings. This neighbour I will overshadow, and that I will undermine; and what I can do shall be the limit of what I will do. He that is stronger and better placed then I shall overcome me, and him that is weaker I will overcome.

  The potato says these things by doing them, which is the best of languages. What is consciousness if this is not consciousness? We find it difficult to sympathise with the emotions of a potato; so we do with those of an oyster. Neither of these things makes a noise on being boiled or opened, and noise appeals to us more strongly than anything else, because we make so much about our own sufferings. Since, then, they do not annoy us by any expression of pain we call them emotionless; and so qua mankind they are; but mankind is not everybody." -Erewhon by Samuel Butler http://www.gutenberg.org/etext/1906

  VastaaPoista
 5. Miksi pihdata, tässä koko runo.
  (suomennos 1994 tai 95 (kääntäjä ei halua nimeään julkisuuteen, siis kesti 10 vuotta
  löytää koko runo ja kääntäjä)

  1913
  Kuzminin ja Dolinskin kustantamosta on tullut myyntiin seuraavat kirjat:
  N. Krucenyh: ”Erakot” kuv. N. Goncarova
  jne.
  Krucenyh: ”Pomada”; kuv. Larionov, hinta 30 kop.


  3 runoa, jotka on kirjoitettu omalla
  kielellä. Ne ovat erilaisia kuin muut.
  Sanoilla ei ole selvää merkitystä.

  No. 1
  Dir bul scyl
  ubes scur
  skum
  vy so bu
  r l ez

  2
  Punarintama
  kieltämättä olen rakastunut
  Musta kieli
  Niin oli jo villeillä heimoilla

  3
  Ta sa mae
  ha ra bau
  saem sijee dub
  radub mola al’


  K Txxx

  Omistettu hänelle, jokaa antoi näistä
  runoista arvosanan 10+

  Sinua hämmentää jonkin sydämettömän
  joukon ilkeät puheet
  tai – mikä pahempaa – se etteivät he
  tunne juhlallisen pyhän sielua

  Sinä et halunnut vallan tuomaa ikävää
  etkä voittojen hekumaa.
  Olet elänyt kaukana onnettomuudesta
  isän katon alla niin monta vuotta  Kylmän kosteuden ympäröimänä
  sinä antaudut hänen tahtonsa valtaa
  valmiina aina raukeasti leijumaan
  ja näkemään tulien leiskuman

  Etkä vaihda mihinkään surullisesti
  hohtavaa sädekehää
  ja huolettomasti viet nääntyneitten
  sydänten rauhan

  Annoit meille tiukan esimerkin
  hedelmättömän kauneuden vainioilla
  kieppuu kurja kohtalomme
  ja tuo sinulle kukkia

  Uhraat aikaasi musiikille
  tai katselet kirkkaanpuhdasta lunta
  taivallisen katseen hukuttamana
  kiidät haaveena vuosien halki

  Tai kuin hiljainen vedenneito
  katoat kuin ikävän kukat
  Yössä harhailet puiston varjoissa
  tai yllättäen herätät joen lasipinnan  Ohilipuva kuu
  milloin tulee näkyviin
  milloin piiloutuu
  Riita – kuules!
  Repii pilvet
  Välke
  Puki sen laulavaan pilveen
  Leipä on jätetty pöydälle
  kaalikeiton päälle.
  Sanotaan, että alaston nainen
  on kaunis kuunvalossa
  Punaisten kasvojen soinniton ääni
  Syövät leppärouskuja juovat
  Pärskyttelevät sylkeä
  Ah minne voisin teiltä piiloutua, minne
  Ja taivas leikkaa taidokkaasti sinisen
  harmaista, mustista tilkuista kaviaarin
  täyttämän illan

  Tukahduttava taivas
  ja haisee limalta ja ulosteilta
  Oi rakastakaa armahtakaa minua
  Ja niin valun kuiviin itsestäni
  ja teistä
  Olen jo muutenkin aron ja
  pajujen ristiin naulitsema


  Maailma pariton
  hepokatti
  ilta
  Kutoo. Keinuivat kalastusretket
  ja naisten äänet
  Kurkihirren hiljaisuus
  kirkas kaistale taivasta  Kolme viimeistä runoa on kirjoitettu
  yhdessä E. Lunevimin kanssa

  VastaaPoista
 6. Suomalaisen esinekulttuurin luova kyky, Nanny Still, on kuollut toisessa kotimaassaan Belgiassa. Baskerinheilautus taiteilijalle, joka loi kosolti kauneutta ympärillemme. Adieu,Madame!
  Hyvästelee Kunnaksen Ilkka

  VastaaPoista
 7. Esittääkö kuva naista vai kanaa?
  Vai onko kyseessä hienovarainen vihjailu?

  VastaaPoista
 8. Miksi aina oletetaan "etäisen muinaisuuden ”taide-esineillä” olevan lähes poikkeuksetta jokin syvällinen yhteys uskomusjärjestelmiin, kuten uskontoon tai magiaan" ?

  Mielestäni noin upean isotissisen ja vaaleatukkaisen naiskuvaelman valmistaja on valmistanut sen muistoesineeksi omasta rakkaastaan.

  VastaaPoista
 9. JarMom puhuu asiaa. Ajatelkaa esineen mittoja, käsitettävä käyttöesine se on, naisettomiin hetkiin.

  VastaaPoista
 10. Nainen on kuin viini - paranee vuosien myötä
  mutta nainen ei saa sitä huomiota miehiltään
  koska miesten keskinäinen kamppailu estää
  sen.

  Mitä se tähän päreeseen liittyy - ei mitenkään.
  Kuten ei minulla yleensä. Haluan vain että Jukka
  lukee.

  Miehet nauravat ja iloitsevat pystien avulla: pystit
  ovat heille keskinäistä kilpailua: kellä on parempi
  pysti. Mutta minulla on bysti; ruotsalainen kutsuu
  rinnat byst-sanalla. Tosin on sekin vähän lirpsahtanut kuten viiskymppisellä mutta on silti oikea bysti.

  Kaaosko kiihtyy. Nojaa, sitten tuleekin rauha: tragediaa olisi jos menisi toisinpäin. Nyt suoristuu mutkat ja mutkistuu suorat. Kuten pitääkin: elämä on sisään- ja ulospäinhengittämistä. Ja minun mielestä Jukka on kukka. Bloom, minun Harold.
  Jukka on sitäpaitsi todella kiva nimi; mikä sen ruotsinkielinen vastine olisi? Johan? Joel? Jakob?

  Työtä etisessä teen kaiken ihan väärin. Mutta opetanhan minä myös: paniikissa, että jään ilman opetustyötä. Haha.

  Kamppailua. Koska minä saisin levätä, olla, rakastaa, tarttua tilanteeseen ja olla sitä mitä Jumala minusta sanoi tekevänsä: nainen?

  VastaaPoista
 11. Tämä arvoketju ylitti kirkkaasti puolentoista tuhatta sukupolvea tuoden sanoman siitä, mikä tätä maailmaa pyörittää.

  VastaaPoista
 12. On siinä naista kerrakseen.

  Ja vielä sopivasti lihava. Jalat kuin pylväät, rinnat niin ylväät, joista kiinni saa...

  Lisäksi hänen vatsansa on valkoinen ja runsas kuin nisuläjä, ja hänen rintansa ovat kuin meloonit, kuten omin silmin voit huomata herastuomari koo.

  Kemppisen virtuaalisesta kansakoulusta pitäisi ajaa ulos ruoskalla kaikki syntiset rahanvaihtajat,

  ja myös ne, jotka myyvät siellä härkiä, lampaita ja kyykysiä.

  Ja erityisesti (!) ne, jotka myyvät siellä omia aatteitaan, mielipiteittensä viiteryhmiä ja omia kaupallisia tuotoksiaan.

  VastaaPoista
 13. Jeesus pelastaa. On jo ovella kuulemma.
  Minä tunnen tyypin nääs.


  Jälleen voi käsikirjoitus jatkaa parituhatvuotta ja Lipposen selkä on taattu. Puh.

  VastaaPoista
 14. www.youtube.com/watch?v=CQzUsTFqtW0
  mieheni pitää minua Dobermannina, minä taidan olla Bulldogi (joka leikkii) - ja nauttii...

  VastaaPoista