Sivun näyttöjä yhteensä

20. toukokuuta 2008

Hurskastelua

Eilinen, julkaisemani juttu viittä vailla kaatoi mittarini.

En tiedä, miksi minulta haluttiin tuota palvelusta, mutta arvaan, että jos mainitut lehdet kysyvät kunniansa perään, olen soveliaampi vastaamaan syytteisiin kuin joku toinen.

Olen samaa mieltä.

Kun sanoin radiossa, että eräät…olivat lyöneet yli tapauksen yhteydessä, heti tuli kahden iltapäivälehden vastineet, jotka nöyrästi luin seuraavassa lähetyksessäni.

Nuo oikaisut ovat tallella. Niissä päätoimittajat ilmoittivat, ettei lehtien menettelyssä ollut minkäänlaisen moitteen sijaa.

Niin ollen otaksun, että se on heidän käsityksensä asiasta.

Brittien The Sun mainitaan tavallisesti tabloidien kuninkaana. Sen levikki on noin 8,5 miljoonaa kappaletta päivässä eli se on yksi maailman suurimmista sanomalehdistä.

Meidän on mietittävä, mitä me sitten teemme tällä sananvapaudellamme.

Vertaan sitä liikekilpailuun.

Sananvapauden on oltava, jotta sokeat voimat saisivat toimia ja yleisöllä eli meillä kaikilla olisi mahdollisuus valita.

Samat voimat laskevat informaation hintaa meidän kaikkien eduksi.

Tämä on satua. Taloustieteen alkeisesimerkki koskee oletettua täydellistä kilpailua ja oletettua täydellistä tietoa vaihtoehdoista ja niiden ominaisuuksista.

Myös sosialismi oli satua. Se oli monella tavalla hyvä ajatus, mutta kehittäjiensä ajattelemin tavoin se ei toiminut. Tuotantovälineiden ottaminen valtion valvontaan ja markkinavoimien ohjaaminen aitojen, valtion havaitsemien tarpeiden mukaan, innosti monia.

Markkinatalous on satua. Eri maissa ja eri alueilla on voimassa erilaisia viritelmiä, mutta tuollaisia sokeita voimia, jotka johtaisivat oivalliseen tulokseen, ei ole olemassa. Teoria ja aate jättävät huomiotta – esimerkin esittääkseni – erilaisen rikollisuuden, joka lienee bisneksistä parhaita.

Tämä on vähän tällaista etiikkaa, että on pyrittävä johonkin, mitä ei voi tavoittaa. Jotkut eivät usko Jumalaan siitä typerästä syystä, ettei Jumalaa ole olemassa. Silti monet niistä samoista ihmisistä uskovat (välillä) rakkauteen, vaikkei rakkauttakaan ole olemassa. Tai ainakaan minä en ole nähnyt sitä koeputkessa.

Rakkauden kieltäjien kannattaisi menettää joku omainen. Ikävän ja kaipuun tunteista ei taatusti ole hyötyä eikä tyydytystä, mutta koskaan niistä ei pääse eroon, jos sitä ihmistä on rakastanut.

Nähdäkseni ainoa keinoa taistella mediakohinaa vastaan on taistella omilla aseillaan.

Sisällyttäisin mielelläni sananvapauteen pyrkimyksen ajatella ja opiskella sanottavaa.

Myös haluaisin edistää aggressiivisuutta. Median kimpussa olisi oltava.

Itse haluan olla purkamassa niitä kielellisiä rakenteita, joihin hallitseva poliittinen ja taloudellinen luokka koettaa kietoa meitä.

Olen niin romanttinen, että uskon kyntömiehen ja viisaisiin vaimoihin.

19 kommenttia:

 1. tekijä joka suuntaa huomion itseensä

  muistan kun

  eräänä syksynä poltin vanhoja sanomalehtiä tunnista toiseen
  saunan uunissa
  ja päivästä toiseen
  kaksi viikkoa ja enemmänkin
  joka päivä

  satoi vettä
  katselin niitä tekstejä ja kuvia
  luin ja itkin välillä
  ja sitten menin ulos
  kävelemään

  maa oli täynnä oransseja vaahteranlehtiä
  kiilsivät vedestä
  maatuivat
  join suoraan pullon suusta
  ja sauna oli täynnä savua
  kun hormi ei vetänyt

  saunoin välillä ja nukahdin sinne saunaan
  vaatteet päällä
  söin sardiineja
  tomaattiketsupissa
  huojuin ja huokailin
  kusin kengilleni

  siinä lähellä oli pelto
  nurmettunut
  sulkapallokenttä
  ja korkeaa kellanruskeaa
  heinää
  sateessa väsynyttä

  olin joskus kyntänyt sitä peltoa
  hevosella
  opetellut, kun halusin
  olin vielä lapsi
  ja se oli hyvä hevonen

  ajattelin, että siellähän
  oli kokonainen
  aikakausi

  ja se oli omituinen hetki
  aseettomana
  läikkä jalkojeni alla

  some of these days
  you'll miss me honey

  VastaaPoista
 2. Pohjavesigeologiveli sanoi, että Suomessa vesiongelmia voi pulpahtaa missä vain, koska kunnat ovat voineet käyttää verkostojen kunnossa pitoon tarkoitetut rahat vapaasti ja näkyvämmin jo pitkän tovin. Päättäjillä on ollut sananvapaus.

  Eilinen täällä blogissa loppui ajatukseen siitä ettei osanotto viesteissä tai niiden vastaanottamisessa tuijoteta fonttikokoa, kiitos jarmom. Kieltämättä asian esille ottaminen ahdisti ja toivoi koska rauha alkaa.
  Muistin oman runon 60-luvulta:
  Unessa tulivat linnut lännestä,
  todellisuudesa tuli todellisuus aina vastaan.
  Ja sitten katsoin mitä Kemppisen runokirjoja on kirjastossa ja muistin Brysselissä ison kyltin erään talon seinässä. Tintin tekijä oli asunut siinä talossa.

  Vuosi sitten löysin Reykjavikissa siniharmaan muovisen krusifiksin ja lähetin sen tarvitsevalle ja tuntui arvokkaalta. Mummoko se täällä toivotti minulle luonnonkukkia...
  "Luonnonkukkia, joita voi viedä kevään merkiksi jollekin, jos on kelle viedä." (Helvi Juvonen)
  Ja katolinen vilnalainen sanoi että harmaa on koko elämä, yönmustan taivaan yönmusta krusifiksi ja maidonvalkea... ne ovat myös olemassa.

  Huomaatteko - eilisen jälkeen on halu pitää inventaariota ja kiittää tästäkin mutkasta... kuka se kirjoitti:
  Varjot ovat lopulta niin pitkiä
  että kaatuvat päälle, tässä kaikessa oli itse asiassa sellainen idea, että tarvitaan tietty aika
  levähdys mäen mutkassa, jonkinlainen (tässä pitäisi olla velan takaisinmaksuaikaa tarkoittava sana) moratorio (?),
  jonka jälkeen voi jatkaa matkaa
  tai kääntyä kotiin.
  (Anteeksi ei hajuakaan rivityksestä ja aivan kohta muistan tekijän.)

  VastaaPoista
 3. Jorma Kapari:

  Varjot ovat lopulta niin pitkiä
  että kaatuvat päälle.
  Tässä kaikessa oli itse asiassa
  sellainen idea
  että kuluu tietty aika,
  jonkinlainen moratorio,
  levähdys mäen mutkassa
  josta voi sitten jatkaa matkaa
  tai kääntyä kotiin.

  (Löyty 80-luvulla saatu postikortti, jossa runo on ranskaksi ja alle olen sen kirjasta suomeksi... ranskaa en osaa)
  Kaikkeen ei voi vastata, tilan jättäminen on myös vastaamista.

  VastaaPoista
 4. Hei hyvä Jukka Kemppinen,


  Kiitos taas kirjoituksestasi.
  Niinpä, rakkauden kieltäjät
  ovat rakkauden myöntäjiä ja
  Jumalan kieltäjät Jumalan
  myöntäjiä.
  Muutenkin evidentialistiset
  uskonnonfilosofit taitavat
  olla väärässä.

  Aurinkoista päivää.


  Ystävällisesti Matti Taneli

  VastaaPoista
 5. Se eilinen juttu jättää sanattomaksi. Siinä dokumentoidut teot kuitenkin puhuvat puolestaan.

  Tuo otsikon brittiläinen aurinkolehti on mainettaan parempi. Monet kauniit naiset ovat tienanneet paljon rahaa lehden ansiosta. Kertomalla sänkyseikkailuistaan huippujalkapalloilijan kanssa voi tienata kymmeniä tuhansia puntia, vaikka seikkailuissa ei olisi kuin hitunen totta.

  Sun-lehdessä on myös uutisia. Tosin niitä on vähän, mutta niissä vähissä uutisissa olennainen on tiivistetty erinomaisesti.

  VastaaPoista
 6. "Rakkauden kieltäjien kannattaisi menettää joku omainen. Ikävän ja kaipuun tunteista ei taatusti ole hyötyä eikä tyydytystä, mutta koskaan niistä ei pääse eroon, jos sitä ihmistä on rakastanut. "

  se mahtaisi olla ihmeellinen päivä, jos iltapäivä lööpin alla lukisi tämä. tunteista on harvoin hirveästi hyötyä, mutta tunteeton ihminen on usein vailla sisäistä ohjauspyöräänsä: moraalia.

  VastaaPoista
 7. Joku kyseli "kuinka saada media kuriin". Eikös media ole tavallaan puhetta vaan. Sitä maailmaan mahtuu. Ei kysyjälle ole pakko vastata olkoon vaikka päätoimittaja.

  VastaaPoista
 8. ”Nähdäkseni ainoa keinoa taistella mediakohinaa vastaan on taistella omilla aseillaan.
  Sisällyttäisin mielelläni sananvapauteen pyrkimyksen ajatella ja opiskella sanottavaa.
  Myös haluaisin edistää aggressiivisuutta. Median kimpussa olisi oltava.
  Itse haluan olla purkamassa niitä kielellisiä rakenteita, joihin hallitseva poliittinen ja taloudellinen luokka koettaa kietoa meitä.”
  -
  Tärkeitä pointteja!
  Yksi kielellinen rakenne sekin, että vaikka esim. kuvataiteen tekijänoikeuksissa liikkuva raha on suurempi kuin autoteollisuudessa, taiteilijoista puhutaan kuin yhteiskunnan eläteistä.
  J.W. Snellmanin luoma perintö ei tarkoita sitä että päämääränä on saada yhä enemmän ihmisiä uusliberalismin ghettoihin jotta muutama voi rehvastella luovalla taloudellaan. Röyhkeys on noussut vedenjakajan harjalle – samalla kun ei ole rahaa tehdä näköispainoksia – vaikka se teknisesti on halvempaa kuin koskaan – Dostojevskin taiteilijakirja-käsikirjoituksista …
  Mistä tämä väsymys ja sitten en tiedä onko ”omilla aseillaan” median vai itse kunkin taistelijan aseet, vaikka selvästikin - omilla aseillaan - on jokaisen omat aseet. Saatan olla väärässä ja voiko köyhyysrajan puolikkaalla edes kuulua ihmisten kirjoihin. Jotenkin näin se tapahtuu ja sitten eletään satunnaisten kohtaamisten varassa kuin emigrantteina ja pakoillaan yrittäjyyden kautsunkeräyskoria tuputtavia … mikä niiden nimi on. Bertolt Brecht tiesi niistä omista aseista ja tiedän minäkin ja jos en sano sitä ääneen ja ymmärrettävästi, katselen ehkä sivusta kun lapselleni tapahtuu tämä sama, vaikka hän on ajattelijana ja taiteilijana paljon lahjakkaampi.

  VastaaPoista
 9. Sananvapaus? Meillä on vapaus sanoa, lukea ja ymmärtää. Suurin osa ihmiskunnasta pystyy käyttämään kerrallaan vain yhtä edellisistä.
  Jotta sananvapaus lainkaan toimisi, olisi meillä oltava ymmärtämisenpakko. Ylivoimaisesti suurin osa ihmiskunnasta ei tätä ymmärrä.

  Usko, toivo, rakkaus ja ymmärrys. Jos uskot Winclubiin, etkä ymmärrä, jos toivot haaveita, etkä ymmärrä, jos ymmärrät rakkautta, niin itket rakkauttasi, vaikka uskoit ja toivoit toisin.

  Minä uskon visaisiin vaimoihin, joiden viisaus on ymmärtää.

  VastaaPoista
 10. Jos haluaa median kuriin, neuvoa kannattaa kysyä Putinilta. Siinä ilmansuunnassa Kiinaan asti media ei riko pyhiä arvoja, vaan marssii kiltisti ruodussa.

  Kannattaa olla aina varuillaan, kun ainoaksi vaihtoehdoksi esitetään kurin tiukentamista ja vapauksien karsimista.

  Eikö oikeuslaitos ole sitä varten, että se pitää kansan kaidalla tiellä? Ei tarvita tiukempia lakeja, vaan lakien noudattamista.

  Näin sanoo Kallin laki.

  VastaaPoista
 11. Kuten Alkemistissa paimenta neuvotaan; pitää katsoa k o k o ajan lähelle eli ettei öljy lusikassa valu matolle kun sitä kantaa lusikanvarresta suussa ja kun samalla kävelee ympäriinsä ihaillen tauluja, kirjoja ja kaikkea kaunista mitä on ympärillä. siinä uskossa, että itse nousevat edes sen verran (mitä siitäkään tulee kun kaikki kiusaavat toisiaan vain pienen sadisminautinnon takia?) mutta kansana suomalaiset ovat niin pieni ryhmä, että jos sodassa ostattiin olla kaveria jättämättä niin miksi ei enää osata?

  Miksi kaveri suorastaan myydään - onko niin, ettei suomalainen enää halua, että heidän lapsenlapsilla on oma maa joskus? Silti en tarkoita tällä, että ulkomaalaisiakaan pitää kiusata; mutta jos jättäisi kiusaamisen kokonaan niin kasvaisi energiamäärä, minkä avulla Suomi nostetaan maailmankartalle. Hävyttömyyksillä, kiusaamisella ja kaikenlaisella syrjinnällä ei kansa ainakaan rupea voimaan paremmin. Olkoonkin, että tuntuu, että kaikki ympärillä ovat idiootteja.

  Entäs jos se onkin se oma tyhmyys kun ei paremmin osaa tulkita (?) - niin siinä tuntuu sekä älykkäämmät että tyhmemmät ns. typeriltä koska se oma minuus on niin helkkarin pollea omasta itseyden kyvystä tajuta (sattumoisin) edes jotain.

  ?
  Miksi ihmeessä viihdyttää sitä omaa egoa eli miksi pitää kiusata jos joku tekee hyvää samalla? en ymmärrä sitä typeryyden logiikkaa;

  Jos ihminen tekee hyviä tekoja, ei pidä kysellä hänen menneisyydestään.(Kiinalainen sanonta)

  Mutta suomalainen (ja miksi ei ruotsalainen yhtä hyvin) ei tästä välitä, vaan sadismilla ruokitaan jotain olematonta minuuden kuvaa, sillä se on vielä enemmän vellihousu juuri siksi. Vellihousut joutuvat kiusaamaan koska heillä ei ole substanssia todelliseen kilpailuun.

  Kurja huomata tämä tosiasia koska sen poisoppiminen ei ole ihan helppoa. Uhreille pitää antaa lisää tukea vaan sillä harvemmin on kiusaaja oikeassa: yleensä se on heikkous vain ja sitten näitä kriminaaleja vielä palkitaan kun saavat oman haareminsa.

  Mutta samalla kun tätä totean, itken ja naurankin joskus niin uskon, että ilman rakkautta en olisi sitä sanomassa. Rakkaus on niin suuri tunne, että sen kilven alla on hyvä sanoa mitä vaan - eikä ole pakko suunnata huomiota sittenkään itseensä, jos suinkaan voi sitä tajuta.

  VastaaPoista
 12. BHARAT BHAVAN INTERNATIONAL BIENNIAL OF PRINT - ART 2008
  - Tuonne Pohjois-Intiaan tuli tänään kutsu ja rupesin katselemaan 3-cm paksua 2004 luetteloa.
  Siinä on kuva jokaiselta, Suomesta meitä oli neljä - kaikki tuttuja. Jos nyt näpeissä olisi
  se Dostojevskin kasvokuvia sisältävä käsikirjoitus eli taiteilijakirja niin se olisi paljon paksumpi.
  Siinä piirustuksessa, jonka olen nähnyt, oli partaakin. "Älä milloinkaan kirjoita, kun haluat
  nuuhkia millä tavalla parta kasvaa." (oma kahdeksan vuoden takaa) Näin maailman tila voisi alkaa
  hahmottua - elämän ja kirjoittamisen välissä tapahtuisi asioita ja jatkuisi kirkas päivä ja sumu
  leijuisi kauniisti iltaisin, jos sää kylmenenisi.

  VastaaPoista
 13. Tuota, tuota, eikös kuuluttaja lukenut tuon IP-lehtien "oikaisun" ennen lähetystä? Lisäksi ei Kemppinen vaan lukija taisi pahoitella Ylen puolesta "virheellistä" informaatiota?

  VastaaPoista
 14. kuuntelin ohjelman internetistä, siinä tallenteessa ei vastinetta ollut lainkaan. niinpä meni aikansa tajuta/päätellä mitä oli tapahtunut (iltisten vastine vai oikaisu).

  VastaaPoista
 15. Lisää Jormaa, vanhaa kamuani:

  "Elämä on oppimista.
  Ensin on opittava elämänpelko.
  Muu on jo sitten vaikeampaa,
  paitsi pelon pelko."

  VastaaPoista
 16. Ad Omnia (Jokelan vastineesta):

  Oikeus oikaisun tai vastineen esittämiseen perustuu lakiin. Jokelan tapauksessa luin päätoimittajien vastineen itsestään selvästi.

  Kun kysymyksessä ei ole oikeudenkäynti, vastineen julkaiseminen ei tietenkään merkitse, että virheelliseksi väitetyn tiedon esittänyt tunnustaisi olleensa väärässä. Ajatus on, että tässä on asianomaisten oma mielipide, jonka esittämiseen heille on annettva oikeus.

  Olin vastineesta oikein iloinen. En nyt mene kuitenkaan sanomaan, mikä on oma käsitykseni sen todenperäisyydestä ja uskottavuudesta.

  VastaaPoista
 17. Kommentoin tätä jo eilen, mutta lähetysvaiheessa tuli tyhmä error, teksti katosi ja aggressiivisuus edistyi, varmasti.

  Olen toki samaa mieltä siitä, että median kimpussa olisi oltava ja taisteltava sen omilla aseilla. Samaan aikaan minua ahdistaa militaarikuvastosi. Mediaa vastaan on oikein ja kohtuullista hyökätä, koska sillä ei ole kasvoja. Mutta entä jos otetaan esiin yksittäisiä toimittajia, joilla on nimi? Median toimintaa ko. kaltoinkohtelutapauksissa en suostu ymmärtämään, mutta pelkäänpä, että saattaisin hyvinkin vähän ymmärtää jotakuta toimittajaa, joka ääni murtuillen selittäisi, että ei se nyt ihan noin tai ainakaan en herrajumala tarkoittanut ja että siinä tilanteessahan oli tolaltaan itse kukin...

  Enkä tiedä, olisiko pahempaa ymmärtää vai olla ymmärtämättä. Jotenkin minun silti on vaikea uskoa yksilöiden julmuuteen, vaikka järjestelmien (media, laki) etiikan arveluttavuuteen uskonkin. Väsyttää sekin, että nyt kovin monessa blogissa ihmetellään, miksei tämä täällä jo ole uutispommi.

  Jussi,
  sinulle tahdoin sanoa, että runosi teki minuun eilisaamuna vaikutuksen. Minulla on albumissa lapsuusvalokuva, jossa istun kasassa syksyn lehtiä ja heittelen niitä ilmaan. Takana on pätkä lämpökeskuksen seinää ja siinä tikkukirjaimin teksti: "Entä unet?"

  VastaaPoista
 18. Tää oli hyvä. Siis todella...

  Hianoo kun sullakin ruuti joskus palaa ihan oikeesti...

  VastaaPoista
 19. MInulla on koko ajan error kun lähetän ulos tekstiä; joskus ei pääse millään myöskään näissä internetluukuista, joista pääsin ennen. Tuntuu siltä, että nyt estetään oikein sankoin voimin jotain , ettei tietyntyyppiset tiedot pääsisi menemään ulos? Olenko vainoharhainen mutta minun koneeni ainakin on todella outo verrattuna siihen, miten se on ennen käyttäytynyt. Java-script pomppaa esille (en ymmärrä sen merkitystä kuin pinnallisesti) mutta en osaa tehdä mitään. Minulla on mac ja olen aika pihalla mutta sen näen, että minun yritykseni avata tiettyjä sivuja tuo heti työpöydälle jonkun php-tiedoston joka tallentuu nykyään omalle koneelleni (eikä lähde jonnekin joka oli entinen asetus). Mutta miksi pitää olla näitä erikoisuuksia? MInä rupean pian käyttämään vain kahviloiden internetpalveluja, sillä tämä tuntuu jotenkin korruptoituneelta vai onko kaikki vain minun pyrkimystä olla erikoinen? En samalla usko, sillä näen reaktioita koko ajan vaikka kukaan ei silti uskalla mitään sanoa varsinaisesti.

  Kyllä nyt tapahtuu peiton alla....

  Hurskastelua? No, nähdä saamme sitten varmasti joskus kun peli on vähän rauhoittunut.

  VastaaPoista