Sivun näyttöjä yhteensä

17. huhtikuuta 2008

Rasistisia huomautuksia

Kuvassa salaperäinen Pohjanmaa, jossa suo on ruskeaa ja pelto keltaista ja mustat täplät kuvaavat asutusta. Tilanne vastaan suunnilleen vuotta 1920.

Asiaan palataan.

Poliisi julkistaa Jokelan murhenäytelmän tutkimusaineistoa. Ilmoituksen mukaan merkittävä osa ihmisten onnettomuuden yksityiskohdista jää pysyvästi salaisiksi.

Jäämme odottamaan, korottaako nyt joku äänensä ”sananvapauden” puolesta. Uhrien omaiset ovat ilmoittaneet jo kauan sitten, että he haluavat olla rauhassa julkisuudelta.

Eilisen kirjoituksen kommenteissa oli ties miten monta merkittävää puheenvuoroa. Erikoisen mielenkiintoinen oli esiin heitetty ajatus, että verkossa jotkut ihmiset arvioivat oikeutensa elämää suuremmiksi ja ovat myös sitä mieltä, että on jotenkin ihanteiden mukaista käyttää mahdollisimman loukkaavaa kieltä asiassa kuin asiassa.

Siis onko Internet eräänlainen Ku Klux Klanin hiippa?

Rasismin ajattelin kohdistaa puolalaisiin, ranskalaisiin ja italialaisiin.

Noin kymmenen vuotta sitten jäi huomiotta lähes tuntemattoman F. Hayekin kirjan suomennos Kohtalokas ylimieli (Fatal conceit: the errors of socialism). Hayek oli hiukan vanhemman Schumpeterin tavoin meillä sivuun sysätty wieniläislähtöinen taloustieteilijä ja samaa valopäiden joukkoa kuin Wittgenstein ja Popper.

En nyt kirjoita heistä, vaan näpistän otsikon.

Puolan suurlähettiläs, jonka nimi taisi olla Beck tai Bock, ilmoitti Ison-Britannian julistettua Puolan asian vuoksi sodan Saksalle syyskuussa 1939, että Puola selviytyy kaiken todennäköisyyden mukaan hyvin sodasta Saksaa vastaan.

Kuvailisin tätä loukkaavasti aika tyypilliseksi puolalaiseksi asenteeksi.

Italia lähti soitellen kahteenkin maailmansotaan ja tuli juosten takaisin, ja kovaa! Luin kerran Italiassa italialaista historian oppikirjaa ja kieltämättä hämmästyin kasvaville nuorille osoitetusta versiosta isänmaan ihmeistä.

Ranskan piti voittaa tyhmä Preussi 1870 tuosta vain, mutta kuinka sitten kävikään. Preussin kuningas mokoma ryhtyi yhdistyneen Saksan keisariksi Versaillesissa 1871, ja (turvautuakseni vanhaan arvoitukselliseen sanontaan) sekös sorsia vitutti, kun koski kuivana kolisi.

(Kiitos kysymästä, osaan suuren määrän toinen toistaan törkeämpiä versiota tuosta sanonnasta; opin ne Toijalassa kristillisillä teinipäivillä 1961.)

Kohtalokas ylimieli villitsee Suomen herroja.

Termi on peräisin muistaakseni Arvi Korhosen tai Pentti Renvallin kirjassa, jossa kerrotaan, miten Kaarle-herttua matkusti hirttämään Suomen herroja 1500-luvun lopulla, nämä kun olivat käyneet liian mahtaviksi.

Ennustukseni osuvat tilastollisesti merkitsevän usein harhaan Siksi neuvon ihmisiä olemaan uskomatta.

Nyt ja näinä vuosina ison lainan ottaminen ja etenkin heittäytyminen korkoliikkeiden armoille on pelottavaa. Teollisuus on osoittanut suuressa mittakaavassa, miten rahaa poltetaan ja kokonaisen vientisektorin (metsä) vaikeuksista annetaan johdonmukaisesti harhaanjohtavia selityksiä.

Finanssipuolella arvaukseni on, että Sampo on tullut toteuttaneeksi havainne-esityksen projektin hallinnasta. Tarkoitan tietenkin tietojärjestelmähanketta, joka näyttäisi sisältäneen kaikki ne elementit, joista ensimmäisen vuosikurssin teekkareita varoitetaan.

Melkein loppuun kulunut hokema TKK:n piirissä on: älä korjaa sitä, ellei se ole rikki.

Toisaalta kokemus osoittaa, että jos kone, järjestelmä tai organisaatio on ehjä, kyllä sen rikki saa.

Niin moni asia on kuin… tuomiokunta. Havaintojeni mukaan hyvin toimivan tuomioistuimen saattaminen lohduttomaan sekasortoon onnistuu reippaalta viranhaltijalta joskus jopa muutamassa kuukaudessa.

Hovioikeuksistakin on kokemuksia, mutta ehkäpä suistan suuni. Olen sattumalta tavannut parikin vanhaa kollegaa ja kuullut erilaisia yhteenvetoja mainioiden henkilöiden suurenmoisista saavutuksista.

30 kommenttia:

 1. Side silmillä hämää. – Se vuotaa pahasti.
  Epämääräisyys ilmenee näennäisenä harhaluotina.

  Minä sen sanoin; Ahneus pelottaa.

  VastaaPoista
 2. Minun elämäni on juuri tuollainen. Rikottu vaikka on "toiminut".

  Muut ihmiset tulevat näillä tausta-tuomioillaan ja rikkovat. Lapsi, joka rakentaa suurta linnaketta hiekkaan ja pahat pojat tulevat joka kerta potkimaan rikki - sama tilanne. Maine menee sen epäonnistuneen linnan mukaan; ei sen potkimisen tai vielä vähemmän miten nopeasti linna saatiin komeasti pystyyn. Siitä ei kukaan puhu.

  ...

  Kolme kertaa ovat rikkoneet vaikka on aina tullut hyvää ulos tästä minun tekemästä työstäni eli omasta koneistostani.

  Tein hyvää työtä vastoin odotuksia: Mutta tässä jää huomaamatta tärkeä asia: kateus alkaa sellaisesta aina ja varsinkin nauru kasvaa sillä epäilijät ja paskanpuhujat eivät voi kestää, että ovat nauraneet väärälle henkilölle ja näin mollaanneet oman arvostelukykynsä.

  ...

  Siitä alkaa nimittelyt ja rasistiset huomautukset.

  ...

  Kun kateus saa alkunsa lohtua etsitään ja keneltä nyt ei lohtua haettaisi, ellei juuri esim. psykologilta, joka sattumoisin on aloittanut firmassa. Kateellinen on raivoissaan, yleensä tajuamatta mistä raivo alkaa. Oma pienuus rupeaa kolkuttamaan ja sen sietäminen on oma kompetenssi.

  Kateellinen nainen (tässä tapauksessa) painaa "väsyneen päänsä" psykologin polvelle ja pyytää kuuntelijaa. Tosin tämä psykologi ei tiedä, että nainen on painannut päänsä jokaisen miehen polveen samoissa asioissa ja emansipaatiota ei ole hänelle tullut. Miksiköhän? Se on toinen tarina, joka liittyy siihen omaan ahtauteen ja omnipotenssiin. Omnipotenssi sen sijaan näyttäytyy itsevarmuutena ja näin uskottavana.

  Tämän loukatun omnipotentin itku on siis itseaiheutettua, mutta sitä aina uusi ja uusi lohduttaja ei voi tietää. Psykologihan on koulutettu ns. kuuntelemaan. Ymmärtämään - mutta näillä kahdella on valtava ero sillä kuuntelu ilman suurempaa älyä on vaarallinen yhdistelmä.

  Psykologi tässä tapauksessa haluaa päteä, onhan hänen työpaikkansa kaiken lisäksi uusi ja tämä kateellinen on osakas, pienosakas mutta silti osakas. Psykologi haluaa näyttä miten taitava hän on. Hän haluaa Kalifiksi Kalifin paikalle ja on valmis työntämään kaikki esteet sivuille. Naiset varsinkin ovat sen takia vaarassa, varsinkin taitava nainen. Sillä taitava tässäkin tapauksessa onkin tämän psykologin esteenä ja sopivasti kateellisen hampaissa.

  ...

  Näin psykologi, joka yrittää olla taitava repii kuulopuheista (argh nämä ikuiset kuulopuheet ja niiden tappava, kaksiosainen kieli) esille naurun aihetta ja näin saatiin nauraa ja nauru sopi tälle kateelliselle kuin hansikas käteen.

  Tulipa ase jälleen. Nyt piti sitä käyttää ja (taas) saivat minut ulos sillä minä pahaa aavistamatta en voinut ymmärtää missä kateus tällä kertaa istui ja istui tietysti siinä henkilössä, jolle nimenomaan avauduin koska empatia ja kateus ovat saman asian kaksi puolta. Sen jälkeen olikin nimenomaan helppoa syytää haastaja ulos. Sama asetelma oli ollut ennenkin ja kun on niin revitty kuin mitä minä sitten lopulta olin en enää jaksanut ihan omillanikaan: on tärkeää, että saa tukea. Yrtitin hakea tukea korkeimmasta johdosta mutta heillehän nämä ns. lojaalit ovat tärkeämpiä koska ovat olleet lojaaleja. Mutta entäs koneisto?

  Kun tautologia on näyttänyt, ettei ole kiinni siitä, onko koneisto(ni) kunnossa vai onko organisaation koneisto kunnossa vaan teen odottamattoman suuria tuloksia vaan niin juuri siksi minut aina revitään vähän ennen kun se asia tulisi toisten tietoon kunnolla. Matto revitään juuri ennen breakdown: opetus miten työtä pitää tehdä jää yritykseen ja minä saan lähteä. Nauru yltyy sillä nyt on hiekkalinnakkeen rojahdusta todella tajuttu: eihän toi jumalauta ikinä osaa mitään, sanovat. Maine leviää.

  Onhan organisaatiossa näet aina ollut niitä, jotka olisivat ajatelleet tekevänsä nuo suuret tulokset. Joiden silmät näkivät ja oppivat miten tulosta tehdään. Mutta, joiden kateus kulki edellä ja vanha on vanha: Xenonin paradoksi toimii sillä lailla, että luotettu käy edellä, oli tilanne mikä hyvänsä. Näin syntyy koneistojen rikkomisprosessit - varmasti pienen tai suuren asian yhteydessä. Paras on huonoin ellei tämä ns. paras osaa nähdä miten kamppailu auringonvalosta on raadollinen ja ensisijainen. Toiset johtajat jopa suosivat sitä raadollisuutta ikäänkuin strategiana.

  Kuka silloin enää välittää ns. nettotuloksesta? Eivät ainakaana näissä huomiotalousyrityksissä missä kynsien terävyys on ainoa asia mistä hyvä ns. on tullakseen.

  Jos kulttuurin sisällä on mittarilla x=100 kyky huipussaan niin ihminen, joka tulee kyvyillä x=130 on aina vaara. On vaaraksi itselleen sillä x=100 ei halua päästää ketään itseään yli, koska näkemys ei ole olemassa tuon ylimääräisen 30:n osalta.

  Selkokielellä: Jos kulttuurin päämies on tyhmä tämä puolestaan asettaa kaikki muut sen alle - onhan oltava samanverran tai alle, jotta saa hyväksynnän. Kaikki, joiden kyvyt olisi 30% enemmän ovat vain vääriä ja vääryys ei punnita työstä vaan rasistisista huomautuksista.

  Rasistinen johtaja on organisaationsa luopio tulevaisuuden kehitykselle. Tyhmyys tämän asian suhteen ei vain näy sillä tyhmä nimenomaan tukeutuu kuulemiin tarinoihin, eikä osaa itse ajatella ja kuunnella itse omilla hypoteeseillä. On oppinut varovaiseksi ja oppinut olemaan yhtä alamaistensa kanssa, etteivät he kimpaannu. Katseet ja tarinat pyritään siksi aina kääntämään ns. turvalliselle alueelle; yleensä jonninjoutaviin asioihin. "Ettei tule riita", mentaliteetti edellä.

  ...

  Minä olin kommunisti, tyhmä ja sairas. Tätä kuulin. Ja minulle ei vain saanut nauraa vaan piti nauraa. Ja jokainen kiusaaminen rikkoi minua vielä enemmän kunnes ohimot oli revetäkseen. Sattui ja oman elämän ottaminen rupesi olemaan ainoa vaihtoehto. Lapset esti sen; onneksi oli lapsia, joille olin rikkinäisenäkin tärkeä.
  Eivät antaneet eheytyä vaikka hain ja osasin itse korjata tätä. Eivät antaneet vaan rasistiset apuvälineet piti aina viedä perille saakka. Jos muutan Ruotsiin en voi tietää kenen sukulaista hyödynnetään sielläkin sitten kun kateus iskee. Jollakin on aina joku serkku jossain. Jolle voi vähän niinkuin informoida.

  ...

  Minä sanoin heistä sitten samalla lailla: pinnalliset, roistot ja takinkääntäjät. Draamaa, narsismia ja rahanhimoa. Valheita ja valheellisia näkemyksiä eettisyydestä. Auktorisoivat kiusaamisen, joka oli ehkä pahinta kaikessa: ei ollut enää pelkästään koulua jota siirtää koska ei riittänyt enää, että olisi siirtynyt edes toiseen kaupunkiin. Korvat (nuo paskaa kuulevat korvat) tulivat aina sopivasti perässä.

  Kukaanhan ei milloinkaan välittänyt kuulla mistä oikein oli kyse; ja siinä ehkä suurin murheeni. Se olisi ollut kotiväen asia; mutta kun heidänkin kapasiteetti oli tuo x=100 niin eivät voineet ymmärtää.

  Rikkomiselle annettiin siksi uudet nimet ja minä en enää jaksa. Depressio on tällä hetkellä aivoissa valtava sillä muistikatkot ovat nyt totaalisia. Pitää mennä psykiatrille hakemaan tabletteja, mutta ilmankin pärjään. Kyse ei ole unihäiriöihinkään asti vaan ainoastaan mentaalinen väsymys, 40 vuoden kamppailusta olla sitä mitä ON.

  Usko ja toive elämästä on jo pian mennyt, auktoriteettien viemänä ja heillä vielä kirkon ns. sanoja käyttäen. Puhuivat edessäni moralisoiden eettisyydestä, mutta moralisoivat omia satujaan, joiden koomisuutta ei saanut huomauttaa
  koska se taas johti uusiin paheksuviin näytelmiin, missä minunlainen ns. huonostikäyttäytyvä saattoi vain hävitä.

  Sitten oli ylimenevä tippa saavutettu ja jos joku väittää minut rasistiksi en enää välitä siitäkään. Ottivat elämäni, jota en saanut elää. Sain yrittää ja yrittää ja aina sain saman kohtelun.

  Enää ei voi sen takia yrittää, vaara on liian suuri, seuraavan kerran otttaisin kuten nuo pikkupojat aseen ja lähtisin ampumaan ympäriini. Sitä en anna tapahtua ja siksi en enää altista itseäni. Massa ei ole oikeassa vain sen takia, että ovat "massa". Mutta demokratiassa käy näin koska massa katsoo oman horisonttinsa kautta kaiken; myös ns. älyn.

  Olen koko ajan ollut lähes täysin tervejärkinen ja juuri terveys onkin minun tapauksessa ollut suurin syy, että olen voinut edes kertoa kaiken. Mikä on terve ihminen siis, jos hänen geneettinen karttansa näyttää esim. aspergeroireyhtymän tendenssiä?

  Siksi tämä asetelma ei sopinut psykologien silmiin; he puolestaanhan nimenomaan ETSIVÄT sairautta ja levittivät eniten stigmaani, josta yritin päästä irti. Psykiatria oli valmiina olemaan varmoja, että tällä geneettisellä kartalla "ollaan vähän sairaita" ja se oli se auktorisoitu leima, jonka mukaan kaikki muut orientoituivat. Paras ystävä, joka tiesi jokaisen detalin elämästäni oli myös saatu vakuuttuneeksi; vaikka hän tiesi ihan kaikki tavoitteet ja kaikki toiveet ja kaikki suuret teot. Ei enää siitä puhuttu; nyt puhuttiin vain väsyneen ihmisen yrityksistä ylläpitää common sense: saada edes jostain elämälleen lohtua. Se rupesi olemaan tärkeämpää ja haettiin merkkejä stigmalle. Mutta kun stigma on VÄÄRÄ ja sairastuttaa koko kulttuuria lopulta sillä kasvua ei sallita. Kulttuuri tapetaan häpeällä voisi sanoa jos häpeä on kasvun portaina esteenä.
  Porrasta ei saatu ottaa, se oli tabu.

  Terveys on siksi osaksi ÄO:ta eikä vain nokkeluus. Terveys on myös osaksi vitaliteettia ja molemmat näkyvät ehkä geneettisessä kartassa, mutta mitkäköhän väärät komponentit ovat näissä kartoissa luettukaan päin honkia?

  Itse uskon, että paljonkin.

  Yhtä rasistisella pohjakoulutuksella oletettavasti ja sen takia kulttuuri on ruvennut kuten Hullun Lehmän Tauti syömään itsestään sen sijaan, että söisi energiaa ulkoota.

  Tämä näkyy ehkä myös kasvavassa dementiassa koska tietoa uudelleen märehdittynä luo aukkoja tai tyhjiöitä aivan samalla lailla kuten ranskanleivässä, joka leivotaan huonolla sitkoaineilla. On väärää taloudellisuutta siis.

  VastaaPoista
 3. Ja kaikki yleistäminen on vaarallista. Ainankin puolalaiset Enigman purkajat älysivät, että voi käydä huonostikin.

  Politikot tietysti erikseen.

  VastaaPoista
 4. Hmmm, ei pelkästään tuomioistuimen vaan koko oikeusjärjestelmän saattaminen epäjärjestykseen on onnistunut...

  Valaa vastaava juhlallinen vakuutus siitä Welhottarelta.

  VastaaPoista
 5. Niinpä niin.

  Nykyiset tietojärjestelmät näyttävät olevan paljon ja syvältä. Yksi suurimpia "bugeja" (Eng. Koiperhonen ym.) oli nimeltään Microsoft. Vin 95. Se sai kuolemattoman maineen heikosta vakaudestaan. Nenän eteen pamahti yks, kaks Suomalaisen mielimaisema. Merensinisellä pohjalla käsittämätöntä valkoista eng. kielista tekstiä, jota taustalla häiritsi, vain koneen tuulettimen humina. Siitä huolimatta joka toinen vuosi Microsoftilta markkinoille tuotettiin uusi edelleen tökkivä versio käyttöjärjestelmästä, joka ensiksikin raskautensa vuoksi iski uusimmatkin tietokoneet kontalleen ja alkujaankin oli käyttöomituisuuksiltaan välttävä ja helposti kaatuileva - W 95- klooni. Kaikkiin uusiin versioihin 98- ME- periytettiin kummulatiivisesti edellisen ohjelmiston "kävyt". Jotkut tietotekniikan koiranleuat jo vitsaili, että: A-mallin Mercedes benz kaatuili 90- luvun puolessavälissä ajokokeissa? Syy siihen heidän mukaansa oli, että se suunniteltiin Windows 95 llä. Vitsi sinänsä oli silloin ajankohtainen.

  Nyt ehkä Sampopankki taisi mennä vähän "vaiheessa" olevan käyttöohjelmiston loukkuun ja ohjelmiston liian aikaiseen lanseeraamiseen.

  Suurten yritysten, joitten puuhista on markkinoilla ratkaisevia vaikutuksia tällaista kuluttajilla testaamista pitäs välttää. Suomessahan sama on koettu tätä ennen, viimeksi sairaanhoitopiirien varaus- ja potilastietojärjestelmän huonona toimimisena. Liekö vieläkään saatu kuntoon?

  Olisi syytä pitää tallessa vanha toimiva järjestelmä, ainakin niin kauan, kun uusi versio saadaan virheettä toimimaan.

  Tällaiseen ohjelmistojen "bugisuuteen" on syynä ihminen. Ohjelmoija tekee jokaista kirjoittamaansa sataa riviä kohti tilaston mukaan n. kahdesta kolmeen virhelyöntiä (minä teen vielä enemmän). Otetaan tämä huomioon, kun nykyiset tietokone ohjelmistot sisältävät jopa kymmeniä miljoonia ohjelmarivejä. Riittää siinä sadoille debuggaajille (ohjelmiston korjaajille) puuhaa pitkäksi aikaa korjata virhetoiminnot ohjelmista. Verrataampa tähän nykyiseen markkinajohtajaan Win Xp- ohjelmaan. Alkujaan siitäkin vitsailtiin, kun se tuli kahdella rompulla "siksi, että sopii virhelistaukset mukaan"

  Viimeksi tulleen "Paimiolaisten Windowsin"
  (Paimion pääkatu on nimeltään Vista)
  Windows Vistan kanssa sama totuttu meno jatkuu. Korjauspäivitys korjauksen perään.

  Toisaalta taas pitää ottaa huomioon vanha totuus: "Ikuinen työ tekee ikuisen nälän"

  VastaaPoista
 6. "Ilmoituksen mukaan merkittävä osa ihmisten onnettomuuden yksityiskohdista jää pysyvästi salaisiksi.

  Jäämme odottamaan, korottaako nyt joku äänensä ”sananvapauden” puolesta. Uhrien omaiset ovat ilmoittaneet jo kauan sitten, että he haluavat olla rauhassa julkisuudelta."


  Onko osan tutkintatietoa jääminen salaiseksi sellainen asia, jonka ihmiset mieltävät uhkaavan sananvapautta? Mikäli tarkoitus on polemisoida viimeaikaista mediakeskustelua Matti Nikistä alkaen, on tässä lienee kysymys eri asiasta. Kai transparenssi ja sananvapaus ovat eri asioita? Matti Nikkiä estettiin ilmaisemasta. Tarjoamassasi esimerkissä Jokelan uhrit läheisineen eivät edes halua ilmaista. Ajatuskulkusi jää minulle siten hieman vieraaksi.

  VastaaPoista
 7. Sanoa niin ronskisti että kuulijan posket kipinöi ja lattia tärisee ja tärkeily karisee...Kielenkäyttö on kielenkäyttöä ja teot tekoja!
  Muistan kuulleeni esim. kirkollisista piireistä että ennen sitä vasta osattiin mojevasti sanoa. Mutta mitä nyt paperille riittää, kun ihmisetkin on niin harmaaksi paistettuja pieruja? Sellainen lista klassisista kirjoista ja elävästä kielenkäytöstä olis hyvä ja yleissivistävä. Että olisi mihin verrata, että huomaisi miten puisevaa ja olematonta...
  Aurinko nousee, puhelin soi, ihminen istuu. Pilvistyy varmaan huomiseksi.

  VastaaPoista
 8. Rasismia?

  Näkisin nuo kasallisuusheitot samantyylisinä harmittomina (?) stereotypioina kuin käsitykset esim. heimojen erilaisuuksista.

  Onkohan niitä erilaisuuksia todella? Vähän epäilen. Luulen, että kyse on samasta ilmiöstä kuin horoskoopeissa.

  Toisaalta olisi kyllä aika mielenkiintoista kuulla kansojen omat käsitykset itsestään!

  Sen verran olen tietävänäni, että ruotsalaisten käsitys itsestään maailman turuilla on hyvin lähellä suomalaisten käsitystä itsestään.

  VastaaPoista
 9. 'Italia lähti soitellen kahteenkin maailmansotaan ja tuli juosten takaisin, ja kovaa! Luin kerran Italiassa italialaista historian oppikirjaa ja kieltämättä hämmästyin kasvaville nuorille osoitetusta versiosta isänmaan ihmeistä.'
  Olisi rasistista johtaa tämä historiallinen tosiasia jotenkin italialaisten geeneistä. Mitään rasistista ei ole siinä, että katsoo maan johdon ja monien valtiollisten instituutioiden olleen syvältä ja poikittain. Lukemani brittihistorioitsija, joka oli tutkinut Italian osuutta toisessa maailmansodassa, piti merkkinä tavallisten italialaisten hämmästyttävästä sankarillisuudesta, että koko armeijan miehistö ei vaihtanut puolta tai antautunut viimeiseen mieheen heti, kun siihen oli tilaisuus. Sodanjohdossa ryssittiin kaikki, mikä voitiin, ja sitten ryssittiin vielä lisää.

  VastaaPoista
 10. "Jäämme odottamaan, korottaako nyt joku äänensä ”sananvapauden” puolesta"

  Toivottavasti joku korottaa äänensä. Sananvapaus on nimittäin liian tärkeä asia, jotta sen voisi antaa oikeusoppineiden, poliitikkojen ja tuomioistuimien päätettäväksi.

  VastaaPoista
 11. leenan sanoi:

  "...ennen sitä vasta osattiin mojevasti sanoa..."

  Niinpä niin, kaivakaapa esiin vanhaa suomalaista kansanrunoutta. Sieltä vasta ruokottomia puheita löytyy.

  VastaaPoista
 12. Siellähän se kartalla paistaa pyöryläinen kraateri: Lappajärvi. Tunsin joskus Lappajärveltä kotoisin olevan tyypin, joka kielsi olevansa oikea pohjalainen, koska kotipaikkakunnalla haastettiin savoa.

  Mikä sitten on Suomen pohjalaisin pitäjä? Härmä, Kauhava vai Lapua? Minulle tämä on vähän hämärää, kun olen itäsuomalainen.

  Kansallisuutta koskevista stereotypioista tuli mieleen, että loppujen lopuksi Antti Tuurin Pohjanmaan ja Heikki Turusen Kivenpyörittäjän kylän henkilöillä ei ole sanottavaa eroa: samanlaista humalaista uhoa ja kilvoittelua "miehisen kunnian" saralla. Ja akat nalkuttavat niin idässä kuin lännessä, kun viina sekoittaa miesten päät.

  VastaaPoista
 13. Tuntematon F.A.Hayek - muutama vuosi sitten suunnittelin The Constitution of Libertyn kääntämistä suomeksi. Aloittelinkin jo, mutta asia jäi muitten kiireitten jalkoihin. Tuskinpa olisi mennyt kaupaksi, jäin tuumimaan. Kirjan nimen kääntämisessä en oikein päässyt ratkaisuun...

  VastaaPoista
 14. Nyt ja näinä vuosina ison lainan ottaminen ja etenkin heittäytyminen korkoliikkeiden armoille on pelottavaa.

  Samanlaisia tuntemuksia minullakin tekstiviesteillä tilattavien pikavippien yleistyttyä yksinhoitajien ja murrosikäisten helppoina rahanlähteinä.

  Suorastaan klassisena esimerkkinä seksin käytöstä "jalojen oksien erottelemiseksi mädistä" on pidetty KGB:n käyttämää temppua, jonka seurauksena Jeltsinin ajan pääsyyttäjä
  Skuratov menetti virkansa sen jälkeen kun Putin oli syyttänyt häntä video-orgioista kahden noin 29-vuotiaan seksin ammattilaisen kanssa.

  Yritystoiminta on sodan jatkamista toisilla keinoilla. RUK on paras johtajakoulu.
  -tuntematon investointipankkiiri

  Politiikassa otetaan rikkailta ja annetaan köyhille. Talouselämässä yrityksen tehtävä on tappaa kilpailijat
  -maaseudun pieneläjien äänillä valtaa haastamaan nousseen persoonallisen isänsä siivellä äveriääksi sijoittajaksi kutsuttu teekkaripoika

  Katsoa saa, mutta ei koskea. Eivät isot sanat suuta halkaise (suomalaisia kansan sanontoja)

  VastaaPoista
 15. "Ilmoituksen mukaan merkittävä osa ihmisten onnettomuuden yksityiskohdista jää pysyvästi salaisiksi."

  Tuon virkkeen näpistän ja myyn jollekulle kunnianhimoiselle nuorelle aforistikolle.

  Kohtalokkaista ylimielistä tykkään siitä myytistä, jossa ihmiset luulevat itsestään turhan suuria ja rangaistukseksi jumalat puolittavat heidät. Niin puolikasraukat etsivät iäti toisiaan ja haluavat yhtyä. Myytti kai kertoo siitä, kuinka seksuaalinen halu sai alkunsa. Platonia lukeneet osannevat kertoa, mistä kohtaa tämä tarina on luettavissa.

  Salaperäisen Pohjanmaan yhteyttä sananvapauteen ja rasismiin jään pohtimaan. Sorsien vitutuksen lisäksi olen lumoutunut tavastasi käyttää adjektiivia "tyhmä" (tyhmä Preussi). Joku pieni ihminen on tainnut Sinulle sen opettaa.

  VastaaPoista
 16. Hymyilyttää tämä Hayekin "tuntemattomuus" ;) Hauska sattuma oli, että Hayek jakoi Nobelin Gunnar Myrdalin kanssa, joka kai loi tieteellisen ruotsalaisen sosiaalidemokratian, joka on paraikaa uppoamassa länsinaapurissamme. Valitettavasti myös Suomessa on havaittavissa saksan demokraattisen puudelin (sdp)aiheuttamaa sairautta, mutta ehkä meillä on vielä mahdollisuus pelastautua.

  Kohtalokkaan ylimielen toinen suomentaja on Matti Norri, ehkä hän voisi joku perjantaiaamu luennoida Aulis Aarniolle(sdp), mitä se laki oikein on!? A.A kuin on hortoillut jossain viidakossa, eikä ilmeisesti ole huomannut metsää puilta.

  VastaaPoista
 17. Liittyyko Pohjanmaan kartta käräoikeuspiirien uudistamiseen;)

  Olisiko se rasismia jos kritisoisi oikeusministeri Tuija Braxin aikaansaannosta Pohjanamaalla?

  VastaaPoista
 18. Ad Tulta syöksevä lintu et alii:

  Jotkut pitävät sananvapautena luuloteltua oikeutta tunkeutua toisten ihmisten yksityisyyden alueelle.

  Jokelan tapauksessa molempein iltapäivälehtien päätoimittajat ilmoittivat minulle tiukasti, etteivät heidän lehtensä syyllisty kyseenalaisiin keinoihin hankkiessaan tietoja onnettomuuden uhreista.

  Vastaavasti muuan Tukholmassa asuva suomalainen henkilö lupasi juuri lähettää poliisit perääni, kun en käsitä, että pääministerin salaisiksi julistettujen tietojen julkaiseminen olisi sananvapautta.

  Seuraavaksi varmaan joku vetoaa kirjesalaisuuteen lähetettyään nimettömän tappouhkauksen...

  VastaaPoista
 19. Minulle muistui mieleen, että hyllyssäni on jossain tämä "Kohtalokas ylimieli", jonka olin ostanut halvalla vuosia sitten. Hintalaput paljastivat alkuperäiseksi hinnaksi 219 mk, sitten alennettu 79 markkaan ja minä olin ostanut sen lopulta kympillä.
  Ehkä "The Constitution of Libertyn" suomennokselle oli käynyt samoin.

  VastaaPoista
 20. Ad Sattuma.Omega:

  Mitä Matti Norriin tulee, tunnen miehen.

  Liian harvoin tavataan.

  Olisi pitänyt muistaa mainita Matti lierihattujen yhteydessä.

  VastaaPoista
 21. Muuten olen sitä mieltä, että Hayek olisi pitänyt ampua kuuhun.

  Painottomassa tilassa, josta puuttuu inhimillinen tekijä, hänen libertaaris-monetaristiset teoriansa varmaan toimivat absoluuttisesti parhaiten - vailla maanpäällistä gravitaatio-inertiaa (ideologioita), joka jarruttaa vapaata (häikäilemätontä ja sosiaalisesti vastuutonta) kilpailua...

  *
  Mikä noista mustista pisteistä on Kemppinen? Sekö joka liikkuu?

  VastaaPoista
 22. kysyisin guru Kemppiseltä : Eikö tuo kuva Auvisen huoneesta kuulu yksityisyyden piiriin, suljettuihin kansioihin?

  VastaaPoista
 23. Lienee tyhjää hybristä halveksia käytännön koluajia, niitä, joiden esitelmäotsikkoihin muistetaan aina lisätä "käytännön kysymyksiä".

  Matti Norrin luennolta jäi mieleen heitto edellistä edellisen polven rikosoikeuden professoreista. Bruno Salmiala kuulemma tunnollisesti kommentoi useimmat ellei kaikki korkeimman rikosjutut alan aikakauskirjoissa, kun taas kolleega Brynolf Honkasalo tunnetusti tuotti Suomen oikeustieteen saralla tyypiltään varsin harvinaiseksi jääneen teossarjan rikooikeuden teoriasta (minunkin ikäluokkani muistaa esimerkiksi pohdinnan voisiko vapaudenriistosta olla kyse, jos henkilö teljetään huonetilaan, jossa kumminkin on tulisija hormeineen; minä luin teoskappaleen, johon aiempi lukija oli tuhertanut jotain joulupukista).

  Norri totesi Salmialan vastanneen kaikkiin niihin kysymyksiin, joita esitettiin, Honkasalan kaikkiin niihin, joita ei.

  Teoreetikkojen tölviminen tosin saattaa olla rasismia.

  Norrissa yhdistyvät nämä kaksi erikoisella tavalla. Minulla on hyllyssä No:n kohdalla vierekkäin Yhtiöoikeuden käsikirja ja Summa Ius

  VastaaPoista
 24. Ad Pauli Vanhala:

  (Kuva Auvisen huoneesta) kuuluu yksityisyyden piiriin, mutta poliisi näyttäisi harkinneen oikein, että kuva oli tarpeen "yhteiskunnallisesti merkittävän asian käsittelemiseksi".

  Tämä oli juuri sitä.

  Sitaatti on ao. rikoslain kohdasta.

  VastaaPoista
 25. Olematta Jokelan tragediasta "lööppejä" paremmin informoitu, minua on hieman ihmetyttänyt miksi Auvisen jälkeensä jättämään itsemurhaviestiin ei ole kiinnitetty suurempaa huomiota
  "yhteiskunnallisesti merkittävän asian käsittelemiseksi", vaikka poliisi sanoi sen sanomaa "yhteiskuntavastaiseksi" välittömästi viestin Auvisen isältä saatuaan.

  VastaaPoista
 26. Kumma juttu, että useat uskovat syntymästään alkaen joka hetki hyvin pärjäävänsä ja hallitsevansa kaiken tarpeellisen. Juuri nuo "minä tiedän" tyypit saavat tuomiokuntia ja hovioikeuksia aika ajoin sekaisin.

  VastaaPoista
 27. Onko osan tutkintatietoa jääminen salaiseksi sellainen asia, jonka ihmiset mieltävät uhkaavan sananvapautta?

  Siellä on tietysti jotain sellaista, joka tekee netin, pelien ja rokkenrollin syyttämisestä mahdotonta ja jopa todistaa päinvastaista paksupäisimmällekin...

  Heikki Rönkkö, oliko Skuratovilla se "jalo oksa" ja Putinilla se mäti, vai miten tämä oikein piti olla?

  VastaaPoista
 28. Anonyymi (toiseksi viimeinen):

  Kumma kyllä epistemologia *) kertoo toisin kuin mitä sinä väität (se on oppi, jonka avulla ymmärretään mennyt suhteessa siihen, mikä voidaan pitää totuutena: jos vesi aina kiehuu 100 asteessa tämä pidetään totuutena mutta kun kyse on psyykkisistä olioista ei voi katsoa yksisilmäisesti tautologioita sillä vasta historia kertoo todellisuuden suuremmassa skaalassa)

  Tämän päivän tieteemme nojautuu epistemologiaan eikä arvailuun. Se ei nojaa arvailuun silläkään uhalla, ettei asiat tunnu järjelle oikealta. Tiede vain katsoo suhteet pitkällä tähtäimellä. On paljon asioita mm teoreettisessa filosofiassa, jotka eivät käy yksiin ns. common sense -ajattelun mukaan. Silloin puhutaan tutkimuksista, ei koulutuksesta. Koulutuksessa on kyse päälinjoista, pääasiallisesta ymmärryksestä.
  Kun kansalaisia koulutetaan ei ole mielekästä vaatia, että jokainen miljoonas opiskelija on yhtä taitava kun tutkijat. On siis riittävä tietotaito myös olemassa. Riittävä tietotaito on suhteessa sen tarkoitukseen. Jos on tarkoitus tulla politikoksi opiskelu on riittävä tiettyyn pisteeseen asti. Silti moni on sitä mieltä, ettei myöskään tohtorit ole politiikassa riittävän taitavia. Se taas johtuu siitä, että ristipaineet ovat ulkona todellisessa elämässä koko ajan päällä. Ei siis voi kouluttaa sellaista super-politikkoa, jonka osaamista ei voisi joskus kritisoida. Kritiikki vie elämää eteenpäin, on laadun tae.

  Mutta jos jokaista opiskelijaa nitistetään Suomi ei saa osaavia ja taitavia ammatti-ihmisiä ulos työmarkkinoille. Silloin meillä todella ON huonot politikot (pituus- ja korkeushyppääjät ensi kädessä) päättämässä. Jos siis kateus on valintakriteeri parhaimmat syödään ns. vääränä ulos.

  Miksi siis valittaa? Annetaan koulun surkastua, politiikan korruptoitua jne sillä meidän ns. intelligentia eivät itsekään tiedä minkälaista peluria hakevat. Jos väliin tulee aito eettinen tämä henkilö arvuutetaan roistoksi. Näin toimii tiedon ymmärrys: Bertrand Russell ymmärsi sen, että tietoa ymmärretään aina itsensä kautta: kun on kokenut ananaksen tietää, että on ananaksen maku. Kun on kokenut erilaisen kokee erilaisuuden kenties roistoksi KOSKA OMA EGO EI TUNNISTA MISSÄ TODELLISUUS PITÄÄ OIKEAT ROISTONSA.

  Todellisuuden roistot eivät näyttäydy "vääränä" vaan hyvinkin "oikeana" ja sen takia maailman pahuus jatkuu. Mutta koska filsofitkaan eivät osaa tulkita omia kirjojaan niin pitää tulla potkittu se heille kertomaan.

  Heidän onnekseen tämmöinen syntymästä itseään oikeutettuna pitävä ei ole millään muulla lailla poikkeava kuin siinä, ettei valehtele itselleen eikä muille. On sitä mitä sanoo olevansa mutta rupeaa olemaan harvinaisuus. Kiusaaminen menee yleensä siihen mistä nyt saimme esimakua Auvisen osalta. Minä olen purrut hammasta tuhat kertaa ja yrittänyt selvittää ja puhua mistä voi olla kyse. Sen sijaan puhuminen aiheutti vielä lisää pahaa sillä defenssit olivat lähes yhtä hirveitä kuin tuo sinunlainen hyökkäys noin lähtökohtaisesti.

  *) wiki
  "Epistemologia eli tietoteoria on filosofian osa-alue, joka pyrkii selvittämään mitä voimme tietää ja millainen tieto on oikeaa tietoa ja onko tieto ylipäätään mahdollista. Epistemologia viittaa kreikankielen sanaan episteme, joka tarkoittaa ehdottoman varmaa tietoa. Epistemologiaan liittyy keskeisenä myös kysymys totuudesta ja totuuden määrittelystä."

  VastaaPoista
 29. Olennainen jäi kelkasta: omainen myöntää että ei kestä/pysty, mutta ei hyväksy sitä.

  VastaaPoista
 30. "Melkein loppuun kulunut hokema TKK:n piirissä on: älä korjaa sitä, ellei se ole rikki."

  Niinpä, ja viimeisen parin vuoden aikana on uudistettu palkkausjärjestelmä (pääosa oikeasti pätevästä väestä on nostanut kytkintä), tutkintojärjestelmä (drop outtien määrä on lähtenyt massiiviseen kasvuun), nimi (kuinka usein joutuu ulkkareille selittämään, mitä se tiikeikei oikein tarkoitttaa), ja organisaatiorakenne (nyt ei kukaan tiedä kuka vastaa mistäkin rahoista).

  Tietenkään nämä eivät mitenkään ole linjassa innovaatioyliopistohankkeen kanssa, joka varmaankin vie tuhkatkin pesästä.

  Minä en paljon laittaisi jenejä kiinni suomalaiseen teollisuuteen noin pitkän päälle.

  Terveisin,
  Hutkija

  VastaaPoista