Sivun näyttöjä yhteensä

21. joulukuuta 2007

Poliisin rock and roll?

Miten käy poliisilta rock and roll?

Ei tunnu sujuvan.

Poliisiylijohtajista tunnen jollain tavoin nykyisen ja edellisen. Pykälää alemmissa viskaaleissa on paljonkin tuttuja ja kieltämättä joukko sukulaisia.

Huumepoliisin minustakin käsittämättömän tilanteen vuoksi en malta olla merkitsemättä tähän muistiin kysymystä, kenen pää tipahtaa seuraavaksi.

Ongelmia on ollut kroonisesti keskusrikospoliisin kanssa, sangen mieliinpainuvasti Supossa eli suojelupoliisissa ja sitä ennen liikkuvassa poliisissa, jonka johtaja hänkin meni sairasloman kautta eläkkeelle.

Median mielenkiinto lopahti. En tiedä miksi.

Etenkin edellinen sisäasiainministeri Rajamäki onnistui astumaan flyygeliin silloin tällöin.

Paikka on arka. Se on muuten juuri se ministerin virka, jota vallankaappausta hautovat ennen vanhaa himoitsivat. Meillä kommunisti Yrjö Leino istui sisäministerinä, ja hänen sitten kävi miten kävi ja vallankaappauksen juuri samalla tavalla.

Sisäministerille kuuluu poliisihallinto, ja riippuu sitten ministeristä, miten yhteenotot poliisin johdon kanssa sujuvat.

Kuten hyvin tiedetään, ministerien ja ministeriön virkamiesten työskentelyä on kahta lajia, nimittäin hyvää ja huonoa.

Esimerkiksi vielä kauppa- ja teollisuusministeriön nimellä toimiva tuleva TEM pitää hallussaan "Leuka" Virtasta, joka on maan parhaita virkamiehiä. Kalevi Hemilän sanotaan olleen paras.

Viime aikoina olen kirjoitellut eräitä kodikkaita muistoja tuomarikunnan sisäisestä toiminnasta. Siten voin sanoa ikään kuin samaan hengenvetoon, että saadun tiedon mukaan poliisikuntaa repivät juuri samanlaiset sisäiset ristiriidat kuin useimpia muitakin ammattikuntia ja että välillä ollaan sotajalalla oikein kunnolla.

Nyt on meneillään jotain, mitä en tiedä mutta arvaan.

Ettei tulkittaisi vinoiluksi, korostan, että viimeksi kuluneiden 30 vuoden aikana poliisin ammattitaito, yhteistyökyky ja kansainvälisyys on kohonnut huikeasti.

Omista opetuskokemuksistani poliisien päällystökurssit, joilla siis istuu komisarioita, ovat olleet kaikkein innostavimpia. Todella pätevää väkeä todella motivoituneena kuuntelemassa myös erikoisempia asioita.

Muutos oli suuri. En aio mainita nimiä, mutta näkyvissäkin poliisitehtävissä oli vuosikymmeniä sitten varsin huonoa väkeä ja esimerkiksi juoppous oli joskus hyvinkin suosittua. Mutta se osi Sofiankadun poliisikamarin aikaa, jolloin useimmat nyt kentällä toimivat eivät olleet edes syntyneet.

Syyttäjälaitoksen organisoiminen oli suuri saavutus ja toiminta ja johto on pätevää.

Nyt kuitenkin näkee jo, että jokin on kolahtanut pahasti. Toivottavasti ei ole tullut arvovaltakiistaa. Sen nimittäin poliisi häviäisi.

Täytyisikö hiukan keventää, kun on joulukin ovella?

No tällä saa varmaan ystäviä - kiertelin aikoinani maan vankiloissa ja pidätystiloissa. Messuhallin juoppoputkan poliisit rupesivat mukaviksi kun uskoivat, etten ole kyyläämässä. Kun kysyin, he mainitsivat, että kaikkein hankalin ihmislaji panna juoppoputkaan on naispuolinen valtiotieteen tai filosofian tohtori.

Kumma kyllä, tutut taksinkuljettajat vastaavat juuri samoin, kun kysyy epätoiveasiakasta.

Tarkoitan että tasa-arvoistumisessa riittää vielä urakkaa, kun asiantuntijat sanovat korkeahkosta akateemisesta väestä, että miehet yleensä uskovat, kun sanoo, että ole mikä olet, mutta ole hevostelematta.

= = =

Suoramainos: ensi vuoden suoran ja ison radio-ohjelmamme pilotti Bulevardin Kahvisalongista löytyy osoitteesta

http://blogit.yleradio1.yle.fi/kemppinen

Löytyy myös Googlella esim. Kemppinen+yle

20 kommenttia:

 1. Miten käy poliisilta rock and roll?

  Pari viime ajan tapahtumaa:

  1) Smash asem, jossa poliisi osaamattomasti noudatti laadittua strategiaa, vaikka vihollinen ja tilanne oli eri kuin karttapöydän ääressä. Poliisi rikkoi lakeja, mutta valkopesuvirkamies päästi toruilla. Käräjäoikeus meni poliisin, syyttäjän ja tuohtuneiden tätien kelkkaan ja jakeli vapaalla kädelle tuomioita. Olutpullon heitosta sai kovemman tuomion kuin toisinaan lapseen sekaantumisesta. Hovioikeudessa asiaa tutkittaneen viileämmin ja tuomiot muuttuvat.

  2) Helsingin huumepoliisien ja poliisijohdon konflikti. Jokin assosiaatio palautti mieleen vuoden 1974 yleisurheilun EM-kultamitalistin kiekonheitossa, Pentti Kahman. Kahma oli jäyhä mies, mutta voittoheiton jälkeen erehtyi havaittavasti heilauttamaan kättä suomalaiskatsomolle. Siellä koettiin myötähäpeää, nyt Pentiltä petti pokka! Myötähäpeää olen kokenut nähdessäni Jari Aarnion ja muut poliisimiehet tv:ssä ämmämäisesti motkottamassa. Ei suomalainen mies, etenkään virkamies ja varsinkaan poliisimies saa börnauttia ja rupea ruikuttamaan tv:ssä jostain niin mitättömästä asiasta kuin joku tutkinta. Tämmöinen tutkinta, kuten Smash Asemin tapauksesta taas kerran opittiin, on virkamiehen ystävä. Tutkiva taho leipoo aikansa papereita, sitten todetaan ettei oikeastaan mitään ole tapahtunut, tai jos nyt onkin niin ei ainakaan mitään rikosta, tai jos nyt joku rikoskin niin ei siitä ainakaan mitään tuomioita ole tarvis jakaa. Lopputuloksena on paksu pinkka paperia, josta harvoin saa pysyviä vammoja. Valkopesukone on toiminut.

  VastaaPoista
 2. Yksi kuuluisimmista "hyvistä ja pahoista" Bror Wahlroos myönsi armeliaasti että virkamiehiä ei sentään pidä viedä saunan taakse, vaan yksi kolmasosa joutaisi erottaa, toinen passittaa takaisin koulunpenkille ja lopuille pitäisi maksaa tuplapalkka.

  Yllättäen "Leuka" Virtanen näyttää kehuskelevan vetävänsä lonkkaa vaalipäivinä. Asenne ei kylläkään ole puhtaasti suomalainen vaan olen kansainvälisessä virassa itsekin toimineena kuullut siellä asiantuntijoiden leuhkivan nokkeluuksilleen kusettaa ns. poliitikkoja, joita tarvitaan oikeastaan vain julkisen vastuun kantamiseen (vrt. ktm:n virkamiehet contra ministerit Fortumin opitiota väsäämässä)

  Jos maassa olisi ns. älymystöä, se tutustuisi politiikan halveksuntaan 20-30 -lukujen Italiassa ja älyäisi huolestua mihin asiantuntijoiden ja korporaatioiden "sopimusyhteiskunta" voi lopulta johtaa.

  VastaaPoista
 3. Ohjelman sivu on ylihuvittava. Ensin lukee Kemppinen. Sen alla lukee Kemppinen. Sen alla, yllättävää yllättävää, kolmanteen kertaan Kemppinen. Arvaan, että Kemppisen mielipidettä tästä ei ole kysytty.

  VastaaPoista
 4. Ad Jari Lehtinen:

  Jes, eikä se ole ainoa kaameus. Kunhan saatiin sivu pystyyn ja tunnarit. Äkkinäisille vielä pahempi vika on pelkkä mp3 ohjelmalle.

  Ihmiset eivät yleensä osaa soittaa ohjelmaa, ellei se käynnisty heti. Myös Podcasting on outo käsite.

  Huomaa että puhun ikäisistäni.

  Idea on tietenkin poistaa tämä mainos ja kirjoittaa lennosta ohjelman blogit, etenkin tietoja puheena olevista kirjoista, levyistä ja asioista.

  VastaaPoista
 5. Kun Smash Asemissa mellakoitsijoille näytettiin kunnon ylivoimaa, niin sen jälkeen on kulunut jo yli vuosi ilman ainuttakaan mellakkaa. Sitä ennen niitä oli pari-kolme vuodessa, Kuokkavierasjuhlat, EuroMayday ja Katutaiteiden yö. Ei huono tulos.

  VastaaPoista
 6. Hei hyvä Jukka Kemppinen,


  Kiitos monista kirjoituksistasi!

  Täytyypi ruveta seuraamaan tuota
  radio-ohjelmaasikin. Sieltäkin
  saa viisauksia, myös potentiaalisesti hagia sofistisia, kuulla.


  Ystävällisesti sanomallista joulua
  toivottaen Matti Taneli

  VastaaPoista
 7. Joukkosairastuminen ei ole uskottavaa. Jos päivittäin tutkii toisten rikoksia, niin pitäisi olla paksua nahkaa olla tutkinnan kohteena itsekin. Menettelyhän on tuttu. Kohteeksi joutuminen merkitsee monelle muullekin kuin poliisille sitä, että ura ja tulevaisuus on vaakalaudalla.

  Tiedä sitten onko ylipäänsä eduksi, että revitään lööppejä varhaisista epäilyistä. Lukisin mielummin lopputuloksista ja pitävistä johtopäätöksistä, jotka niiden perusteella tehdään. Riippumatta siitä onko poliisi vai muu kansalainen. Jenkeissä jury ei lue lehtiä.

  VastaaPoista
 8. Suomalainen mies on metsässäkin laittanut hatun kannon nokkaan nuotiosopan ajaksi eineen kunnioittamiseksi.

  En puhu mäkkäreiden tavoista, mutta ihmettelen kuinka oikeussalissa sallitaan pitää hattua, huppua, paitaa tai mitä tahansa katetta pään peittona. Jotenkin siinä ei oikeutta kunnioiteta, niinku.

  Ymmärrän huput ja huivit rähinöissä, sillä silloinhan pitää näyttää kansainväliseltä kovikselta.

  Niinku että olisi etsittyjen listalla, vaikka suurin todellinen pelko on, ettei äiti kotona näkisi ja tunnistaisi.

  VastaaPoista
 9. Kahvilan taustamelu häiritsi ainakin omaa kuuntelukokemustani. Ehkä sitä on mahdollista säätää hieman alemmalle tasolle ensi vuonna.

  VastaaPoista
 10. Kemppinen kirjoitti: "Tarkoitan että tasa-arvoistumisessa riittää vielä urakkaa, kun asiantuntijat sanovat korkeahkosta akateemisesta väestä, että miehet yleensä uskovat, kun sanoo, että ole mikä olet, mutta ole hevostelematta."

  Minulla on tähän kaksi behavioristista selitystä, voi niitä olla muitakin, mutta nämä kuulostaa ei-sovinistiselta:

  - Useimmat naiset, ainakaan fiksut, eivät ole saaneet välitunnilla turpaan.
  - Useimmat naiset, fiksutkaan, eivät ole olleet intissä alokkaita.

  Nämä mainitut kokemukset viimeistään opettivat ainakin minulle, että pitää osata tunnistaa aika ja paikka, eikä konfrontaation kiristämisestä ole pelkkää iloa, kuten varsinkin fiktut naiset asian usein kokevat, vaan voi sattua ihan oikeasti, että sattuu.

  Kemppinen kirjoitti: "Suoramainos: ensi vuoden suoran ja ison radio-ohjelmamme pilotti Bulevardin Kahvisalongista löytyy osoitteesta - -"

  Jos vain Ylessä onnistuvat sijoittamaan oikean tiedoston oikeaan paikkaan (ei ihan aina näemmä onnistu), osaan näppärästi ladata sen, mutta kun radio lataa oikean suoran, luovutan suosiolla: kalenterini nyt vain on sellainen, etten suorista lähetyksistä mitään hyödy. Eläköön ja kehittyköön Yle Areena ja ne muut podcasting-kanavat!

  VastaaPoista
 11. Onkohan tässä huumepoliisijahdissa kyse vain perisuomalaisesta elämänintoa antavasta käyttövoimasta eli kateudesta? Vai onkohan huumevainukoirat tietämätään nuuhkaisseet jonkun liian Ison isoa varvasta?

  VastaaPoista
 12. Ohjelman sivu on ylihuvittava. Ensin lukee Kemppinen. Sen alla lukee Kemppinen. Sen alla, yllättävää yllättävää, kolmanteen kertaan Kemppinen.

  Se lukee siellä oikeallakin ja lisäksi sivun otsikkokin on Kemppinen. Ei paha.

  Kahvilan taustamelu häiritsi ainakin omaa kuuntelukokemustani.

  Tämä ongelma on perinteisesti ratkaistu säätämällä omaa ulosantia.

  Jos vain Ylessä onnistuvat sijoittamaan oikean tiedoston oikeaan paikkaan (ei ihan aina näemmä onnistu)

  Tuntuu joskus menevän se lähetyspuolikin pieleen.

  VastaaPoista
 13. Ad Anonyymi:

  Tuntien virkamiesten terveellisen pelkuruuden olen varma, että kysymys on kateudesta.

  VastaaPoista
 14. Ad Omnia:

  Kiitos kommenteista radio-ohjelman pilotista.

  Usean henkilön keskustelu on aika vaikea juttu, sillä jos ei-ammattilainen yrittää puhua normaalia kovempaa tai hiljempaa, se soinnahtaa epäaidolta.

  Kahvilaan menemisellä on tavoiteltu myös aitoja taustaääniä eli oikeaa ilmapiiriä. Yksi syys kokeilun tekemiseen oli tämä. Säätöjä tarvitaan, tietty.

  Kaiken kaikkiaan yllätyin, että tämä voi onnistua.

  Se ei ole yksittäinen ilmiö, että raskaskuuloiset ihmiset kärsivät pahasti taustasorinasta, kuten tiedämme vanhuksista.


  Ja sitten toisin päin - moni nauttii hillitystä taustahälystä. Minä ainakin nautin, kun vaihtoehto on studion tyhjyys.

  VastaaPoista
 15. Anonyymi:
  Onkohan tässä huumepoliisijahdissa kyse vain perisuomalaisesta elämänintoa antavasta käyttövoimasta eli kateudesta? Vai onkohan huumevainukoirat tietämätään nuuhkaisseet jonkun liian Ison isoa varvasta?

  Kemppinen:
  Tuntien virkamiesten terveellisen pelkuruuden olen varma, että kysymys on kateudesta.

  En tiedä, Jukka, onko sinulla jotain sisäpiirin tietoa. Jos ei, niin on hölmöä lähteä veikkailemaan mitään muuta kuin mitä virallisesti on kerrottu, eli että kyseessä on laillisuuden valvonta.

  Myöskään Helsingin huumepoliisin tekosairaiden poliisien ei olisi pitänyt lähteä sohimaan julkisuuteen epämääräisillä vihjailuilla, jotka ovat lähinnä amerikkalaisen jännärin juonikuviosta lainattuja. Osoittaa asianmukaista paksunahkaisuutta ylemmiltä virkamiehilta, että eivät ole lähteneet mukaan tähän lapselliseen leikkiin. Tiukkapipoisempi poliisijohto olisi voinut laittaa kaverit kiipeliin näistä vihjailuista sekä sairausloman väärinkäytöstä.

  VastaaPoista
 16. Ad Hups:

  "Jenkeissä jury ei lue lehtiä".

  Ei lue Suomessakaan. Helsingin HO tuomitsi Ilta-Sanomien Hannu Savola-vainaan, vaikka kuolemasta oli kirjoitettu näyttävästi lehdissä.

  VastaaPoista
 17. Tausta"melu" kuulosti kotoisan mukavalta. Huomio kiintyi siihen ettei kukaan osallistujista juonut kuumaa kahvia. Se lusikalla sekoittelun ääni jäi kuulumatta.

  Yöllä tuon kuuntelin ja sitten innostuin selailemaan taas tätä mielenkiintoista:
  http://www.fmu.bg.ac.yu/sinadin/gatalica/rubinstein_vs_horowitz.htm

  Poliisista sen veraan, että nyt on tiedossa Lumikki ja seitsemän kääpiötä. Milloin Iso Paha Susi ilmaantuu?

  VastaaPoista
 18. Anonyymi:

  Kun Smash Asemissa mellakoitsijoille näytettiin kunnon ylivoimaa, niin sen jälkeen on kulunut jo yli vuosi ilman ainuttakaan mellakkaa. Sitä ennen niitä oli pari-kolme vuodessa, Kuokkavierasjuhlat, EuroMayday ja Katutaiteiden yö. Ei huono tulos.

  Post hoc ergo propter hoc, eli tapahtumien peräkkäisyys ei tarkoita kausaliteettia.

  Ja että mellakoita Suomessa??? Ei ole tainnut kapinan jälkeen juuri olla muita merkittävämpiä kuin Nivalan konikapina ja Kemin veritorstai. Se, että pari humalaista huutaa ja rikkoo ikkunan ei ole mellakka (vaikka rikkominen tapahtuisikin mellakkapullolla).

  VastaaPoista
 19. Kuuntelin juuri Kemppisen pilotin. Hyvä, tällaista lisää. Taustahäly ei häirinnyt, mutta en nyt käyttänytkään kuulokkeita, kuten yleensä.

  Keskustelijat olisi syytä esitellä aluksi tai kuitenkin aika pian.

  Kemppistä itseään on hyvä kuulla vapaassa puheessa, sillä blogi, luento ja Aristoteleen haastattelutkin on kuitenkin tiheåån pedattuja, vapaammin vellovassa keskustelussa huomaa paremmin tietyt puolet hänen koneistonsa toiminnasta.

  Viittaan aiempaan keskusteluun Kemppisestä, the bloggerista, ja Jukka Kemppisestä, miehestä itsestään. Ehkä sukunimen toisto Ylen sivujen protossa osuu siinä oikeaaan, että jos otttaaksemme tekijän ja kertojan erot tosissamme, meillä on:
  Kemppinen - professori
  Kemppinen - kirjailija
  Kemppinen - Aristoteleen kantapään haastattelija
  Kemppinen - talk-show isäntä
  Kemppinen - sananselittäjä (TV-ohjelmat)

  ja Jukka Kemppinen, jonka kuvilla edellisiä buffataan.

  Oli oikeastaan rohkeaa Kemppinen Jr:ltä tulla mukaan radio-ohjelmaan... Ylpeältä isältä sinänsä normaalia ottaa, ihan sympaattista.

  VastaaPoista
 20. moon niin kade ko en päässy lentämään pilotissa.

  VastaaPoista