Sivun näyttöjä yhteensä

6. marraskuuta 2007

Pähkinöitä


Todellisuudessa en tiedä, mitä addiktio eli koukkuuntuminen oikeasti on. Epäilen että se liittyy aineenvaihdunnan kemiaan. Myös viina. Toiset juoppoontuvat, toiset eivät.

Mietin tätä kun söin suolapähkinöitä, jotka ovat tiettävästi epäterveellisiä ja vahingollisia. Mietin siis sitä, että miksi en koukkuunnu niihin vaikka olen monienkin tapojeni orja.

Olen katsellut – etenkin Amerikassa mutta meilläkin on tietyissä elämän tiloissa höyliä laittaa pöytään pähkinöitä ja sen sellaista.

Toiset syövät kipon tyhjäksi. Toiset sanovat etteivät saata ottaa, kun kumminkin tulee syötyä liikaa. Itse otan muutaman hyppysellisen ja sen on siinä.

Mutta kun huomasin, että kahvin suodatinpussit olivat menneet yhdettömiin, menin portaille odottamaan vaimoa eli autoa kotiin. Uutisissa kerrotaan, että kännykällä soittaminen aiotaan kieltää.

Sain pussit, kokoa 4, ja niin kuin vanhalla juopolla on jemmaflinda, ostin kaksi pakettia ja panin toisen niin hyvään talteen, etten varmaan löydä sitä, kun tarve iskee seuraavan kerran.

Voi olla, että kuoltuani asunnostani löydetään eri asteisesti kompostoituneita filtteripusseja juuri samalla tavalla kuin joidenkin vainajien kirjahyllyistä, saapasvarsista ja laatikkojen periltä kootaan perunkirjoitusten yhteydessä huolellisesti tyhjennettyjä pulloja.

Olen minä keittänyt kahvia käyttäen talouspaperia suotimena, mutta se on sellaista sössimistä, ja ainahan voi laittaa vanhan ajan purukahvia, mutta kun on se riippuvuus – kyllä minun aamuni alkaa, vähän ennen kuutta, kahvikupin äärestä, ja samalla siunaan Internettiä, kun ei tarvitse rapistella sanomalehteä, vaan voi rauhassa katsella feedit.

Tuossa kahviriippuvuudessa on sama kumma piirre kuin nikotiiniriippuvuudessa. Jos tietää etukäteen, että nyt ei voi, niin ei sitten tee mielikään. Jos täytyy vaikka mennä verikokeeseen tai kusemaan pulloon syömättä, juomatta. Eipähän siinä mitään. Tai jos täytyy lentää San Franciscoon – ei siinä matkalla tee tupakkaa edes mieli, ei syötyäkään. Tosin en yleensä juo kahviakaan, vaan talvehdin, elintoiminnot hidastuneina.

Pähkinöitäkään ei tee mieli lentomatkalla eikä junassa.

Olin ymmärtävinäni ennen kun luin Lacania ja Jungia ja muuta sellaista, että haluamisen kohde on haluaminen. Ranskan la désir on niin kauniisti soiva sana.

Vanha japanilainen runous sanoo, että ihmiset rakastavat rakkautta, eivät toisiaan. Se on osittain totta, mutta puhe on nuoren ihmisen romanttisesta rakkaudesta, joka on vain yksi tuo tunteen monista muodoista.

Haluamisesta eli riippuvuudesta eli siis suolapähkinöistä lakkaaminen merkitsee kuolemaa.

Siksi pidän toisten ihmisten kohtuullisten mielitekojen kuohitsijoita eräänlaisina murhamiehinä.

31 kommenttia:

 1. On ne. Murhamiehiä.

  Mutta mä ostin kahvinkeittimen, jossa on ikisuodin. Sellainen nailoni. Just siks, että aamukahdelta on liikaa huomata suodatinten loppuneen. On myös espressokone, joka sylkee peltisiivilän läpi. Mövenpick doublEa. Ilman viskiä. Aina.

  VastaaPoista
 2. Aika kauniisti kirjoitettu!

  Mutta, talouspaperia pitää olla mallia laitos - sillä tulee käypäinen kahvi! Tuopas siis laitokselta sellaista pönttöön iskettävää kädenkuivauspaperia, sellainen kertasatsi. Jemmaan niiden kaffesuodattimien kanssa. On sitten mitä etsiä ja millä suodatella ,D Jos klo 3.00 EI löydy suodatinpusseja, löytyy ainakin tämä laitostalouspaperi! Ainakin minun residenssissäni.

  VastaaPoista
 3. JK: "Siksi pidän toisten ihmisten kohtuullisten mielitekojen kuohitsijoita eräänlaisina murhamiehinä."

  Kun nyt otat puheeksi riippuvuutta aiheuttavat nautintoaineet ja niiden sääntelyyn, astutkin sitten päihdepolitiikan puolelle. Se mikä sinulle on kohtuullista on monelle muulle tuomittavaa ja päinvastoin.

  Mutta miten perustelisit laittomien ja laillisten aineiden luokittelun? Pitäisikö ne ehkä luokitella vaarallisuutensa mukaan uudelleen?

  Pakko vielä kysyä, kuuulutko jo "Irti Mun huumeista"-yhdistykseen"?

  VastaaPoista
 4. Et sentään tee kuten pikku-kalle, joka paperin loppuessa laski housuihinsa?

  Jos sellainen ihme tapahtuisi että suodattimet loppuisivat, käyttäisin kai mutteripannua.

  VastaaPoista
 5. Gillespien Salt Peanutsin lisäksi taustalle sopisi Black Coffee, vaikkapa jumalaisen Sarah Vaughanin laulamana:

  Gonna drown my past regrets
  In some coffee and a few cigarettes.
  I’m moonin’ all the mornin’
  Mournin’ all the night
  In between it’s nicotine
  And not much heart to fight
  Black coffee …

  VastaaPoista
 6. Sillähän voimantuntoa saa, jos voi estää toista toteuttamasta haluaan. Tupakka on ovela asia sikäli, että kun ylemmältä taholla siinä asiassa määrätään, olen suivaantumisen vuoksi muuttanut käytöstapojani ja nurinkurisesti poltan ajoittain selvästi aiempaa enemmän.
  Jos kaikki käy luontevasti, puoli askia päivässä piisaa, mutta nyt voi mennä toinen puolikas siihen, että polttaa varastoon, mikä auttaa yhtä paljon kuin varastoon nukkuminen.

  VastaaPoista
 7. Ad Tapio Onnela:

  Olen niin huono kuulumaan porukoihin. Useimmista minut on erotettukin.

  Laittomiin ja laillisiin en osaa ottaa kantaa; yhteiskuntaeettisesti kantani on kirjoituksesta ilmenevä eli että kohtuullista riesaa toisten taholta pitäisi jaksaa ja sitten raja on tietenkin toisen vahingoittaminen ja ääritapauksessa itsen. Eli ranteen viiltelijältä ottaisin puukon pois mutta jättäisin dieettifriikit rauhaan.

  VastaaPoista
 8. Ai murhamiehiä. Sinä se olet murhamies, jos tahdot oman mielihalusi eli tupakoinnin tyydyttämiseksi altistaa muut savulle. Pasiivinen tupakointi tappaa. On tutkittu juttu ja jo 1980 -luvun alussa suomalaisissakin lääketieteellisissä julkaisuissa dokumentoitu. Rikosoikeudellisesti rinnastuu mielestäni HIV tartunnan saaneen suojaamattomaan sukupuoliseen kanssakäymiseen. Ei tartu hirvittävän helposti eli eivät kaikki seksikumppanit sitä saa, mutta joku voi saada. Tai jos pelaat venäläistä rulettia mutta kohdistat pyssyn piipun oman pääsi sijaan toisen päähän. Rikosoikeuden miehenä tiedät kuinka tällaista suurinpiirtein rikosoikeudellisesti arvioidaan.

  Jos olet jonkun tupakoinnillasi kuolemanvaaralle altistanut, olet siis itse murhamies.

  VastaaPoista
 9. Minä taas jättäisin veitsen ranteen viiltäjälle, sillä hänellä on tietty harkinta ja tarkoitus, ei välttämättä sellainen että ymmärtäisin, mutta en voi sanoa tietäväni että hän ei tietäisi mitä tekee.

  Sitä vastoin, itse laihduttamalla jontenkin terveyttäni vahingoittaneena, epäilen että monet dieettifriikit eivät tiedä mitä he tekevät, eivät ole ajatelleet sitä, eikä heillä välttämättä ole tullut edes mieleen, että sellainen voi olla tappavan vaarallista.

  nimierkillä.
  20 vuotta sitten 4 vuotta elinaikaa saanut.

  VastaaPoista
 10. Ad Anonyymi:

  Ajatusvirhe - en polta toisten, tupakoimattomien läsnäollessa.

  Houkuttelen esiin tolkuttomia kannanottoja: "Sinähän se... murhamies olet."

  Beautiful! (Clint Eastwood)

  VastaaPoista
 11. ad Kemppinen
  Tolkutonta, jos tulkitsee ilman jos -sanaa. Kommentin käsittely näin on tietysti tyyppiesimerkki manipulaatiosta, joka on lakimiesten perustaito.

  VastaaPoista
 12. Minä en polta, jos ei rooli vaadi, mutta ostan säännöllisesti pikkusikareita vierasvaraksi.

  Vesipiipun hankkimisesta parvekkeelle on ollut puhetta vaimon kanssa.

  VastaaPoista
 13. Petjan kanssa samaa mieltä (apua!); oma elämä (myös sen päättäminen) on kunkin oma asia. Jos niistä päättämisistä kauniimpia haluttaisiin, voisihan tuohon varmaan jonkin prosessin kehittää - vaikkapa pakolliset elinluovutustestamentti ja psykiatrikäyntejä n kuukautta, virallinen määräaikainen lupa, ja sairaalassa sitten päättöhoito jotenkin siististi. Ei turhaan kiusattaisi ja vaarannettaisi muita.

  Mietin tätä kun söin suolapähkinöitä, jotka ovat tiettävästi epäterveellisiä ja vahingollisia. Mietin siis sitä, että miksi en koukkuunnu niihin vaikka olen monienkin tapojeni orja.

  Oletko Taffelin chilipähkinöitä kokeillut?

  juuri samalla tavalla kuin joidenkin vainajien kirjahyllyistä, saapasvarsista ja laatikkojen periltä kootaan perunkirjoitusten yhteydessä huolellisesti tyhjennettyjä pulloja

  Vaan olivatko pullot tyhjiä ennen ensimmäistä löytäjää vai tapahtuiko katoamistemppu siinä välissä?

  Olen niin huono kuulumaan porukoihin. Useimmista minut on erotettukin.

  Et haluaisi kuulua yhdistykseen joka ei erottaisi sinua jäsenistöstä?

  VastaaPoista
 14. Humpuukia, nykyajan typerää villitystä tuo tupakoitsijoiden ahdistelu:

  Vanhimmat merkit tupakan käytöstä löytyvät yli 1000 vuotta vanhoista mayaintiaanien kivipiirroksista. Amerikan intiaanit ovat todennäköisesti käyttäneet tupakkaa jo tuhansia vuosia, aluksi tupakan lehtiä pureskellen.

  Tupakkaa pidettiin lääkkeenä moniin vaivoihin. Sen luultiin esimerkiksi parantavan päänsärkyä, hengenahdistusta ja yskää sekä suojaavan rutolta. Tupakan maine lääkkeenä alkoi kuihtua vasta 1800-luvulla.

  Tupakoinnin historian alkuaikoina sen vaaroja ei vielä tunnettu ja tupakoinnin vastustajat vetosivat lähinnä siivottomuuteen ja syntiin.
  Piipunpolttoa vastaan saarnattiin myös kirkoissa ja kirjoitettiin lehdissä.

  JAMA:ssa julkaistiin vuonna 1950 ensimmäiset laajahkot tutkimukset, joissa tuotiin esille tupakoinnin ja keuhkosyövän välinen yhteys. Samana vuonna toinen arvostettu lääketieteellinen lehti, British Medical Journal, julkaisi Isossa-Britanniassa tehdyn tutkimuksen. Siinä tutkijat Richard Doll ja A Brandford Hill totesivat, että paljon tupakoivilla on 50-kertaa suurempi riski sairastua keuhkosyöpään kuin tupakoimattomilla.

  http://www.tupakkaverkko.fi

  VastaaPoista
 15. Nyt löysin divarista Paulaharjun, mistä vajaa vuosi sitten kehaisin:

  Tämä vie mennessään:

  "Heikun Piettar hiihtää kuin henkensä edestä pitkin öistä aapaa. Vihaisesti hän survaisee suksisauvansa hankeen, köykistää selkänsä ja potkaisee. . . Ja taas, ja taas. . .oikealla ja vasemmalla. . .oikealla ja vasemmalla. Valkoiseksi hankaantunut vanha tervaamaton sivakka parahtelee pahasti pakkasen puremassa kinoksessa, vitsasta väännetyt mäystimet kitisevät kipeästi joka potkaisulla, ja sauvojen vitsaiset renkaat valittavat. Vahva höyry nousee Piettarin hartioista. Mutta tyly pakkanen on vastassa, hyytää höyryn ja puhaltaa sen valkoisena kuuraverhona hiihtäjän pitkään takkuiseen tukkaan, lakkireuhkaan ja hartioihin sekä hartioilla keikkuvan kurpan karvattomaan pintaan.
  Kuuluu tunturin tyviltä, marastosta pitkä valittava hukan jollotus, kuuluu pitkä jolina toisestakin tunturista, kun sieltä toinen hukka vastaa toverilleen. Kuuluu jostakin vuoman laidasta äpärän ruma rääkyminen. . .
  Mutta Heikun Piettar hiihtää vain. Hän ei välitä hukan jolinoista eikä äpärän rääkymisistä. Piettar hiihtää vain, hiihtää, hiihtää, niin että hartiat höyryävät, vitsat voivottelevat ja sivakka parkuu."

  Parinkymmenen sivun jälkeen tarina päättyy matkan jatkumiseen:

  "Väsynein voimin pieni miesriepu yhä vain joka jumalanilta, koska muut kristityt paneutuvat Herran huomaan, vääntää selkäänsä kurjan synnintaakan ja pahan ajamana painuu yöhön. Vaikka ei tahdo enää jalka myöten antaa, eikä henki keuhkoissa kulkea, sittenkin vain pitää mennä köpittää. Yskien ja köhien. Sillä tunturienmaan kirot ovat kamalat ja pyörtämättömät."

  (Otteita kirjasta Tunturien yöpuolta)

  Njam.

  VastaaPoista
 16. Eilinen "Ohjeita Pekkariselle" oli vaikea aihe. Meinasi pinna palaa 23 yrityksen jälkeen, enkä sitten lopuksi kommentoinut mitään.

  Kerran mökilläni loppuivat paperit tyystin. Kipaisin eukon vaatekaapille ja korkkasin sukkahousupaketin. Leikkaamalla jalkaterän, sai siitä oivallisen suodattimen. Kahvin maku pysyi hyvänä. Jos tuon laittaa Pirkka-lehteen niin komissio minulle. Kannattaa kyllä tapahtunut kertoilla eukolle, ettei tule kriittisellä hetkellä turpiin.

  Mutta mikä oli tässä "Pähkinässä" piilokertomuksena ja yhteisenä tekijänä? Löysin sen!
  Suodatin, auto ja aineenvaihdunta.

  Vastaan: usein kuulaana talviaamuna käppäilen Bulsaa alaspäin. Näen kymmenien äitien kiireisenä työntävän lastenvaunuja, tai kavelyttävän lastaan päiväkotitarhaan. (Missäs isät ovat?)

  Lähes aina aamuruuhkan aikaan noin metrin korkeudella leijuu tummanuhkaava pakokaasupilvi. Eli lasten pään korkeudella. Kuinka monta kertaa pitää metrisiä ipanoita kävelyttää kunnes keuhkonsa ovat pilalla? Suodatinpussi kuminauhalla lasten suiden eteen? Sukkahousun jalkaterä vielä päähän suojaksi?

  Kätköistä puhutaan. Kerran itselleni sattui niin, että kotiintultuani pienessä Chivasissa olin ennen untenmaillemenoa kätkenyt käteiset, kortit ja paperit kirjahyllyihin kirjojen sivujen väliin. Aamulla en asiaa muistanut. Hoksasin myöhemmin, mutta en muistanut mihin kirjoihin akti kohdistui.
  Älkää tehkö tätä jos teillä on paljon kirjoja.

  VastaaPoista
 17. Kemppinen kirjoitti: " - -haluamisen kohde on haluaminen."

  Hyvin totta ja osuvaa. Mutta pähkinöissä, karkeissta ja yösyömisessä on usein kyse myös TIC-liikkeen tapaisesta, tietyn mielen taustatonuksen säilyttämisestä; vastaava kuin sormien rummuttelu tai jalan koneellinen naputtelu.

  Petja kirjoitti: "Sitä vastoin, itse laihduttamalla jontenkin terveyttäni vahingoittaneena, epäilen että monet dieettifriikit eivät tiedä mitä he tekevät, eivät ole ajatelleet sitä, eikä heillä välttämättä ole tullut edes mieleen, että sellainen voi olla tappavan vaarallista."

  Muutama vuosi sitten puhuttiin siitä, että dieeteillä otetaan myös kantaa, esimerkki: fennovegaanit ovat kasvissyöjiä, joille kelpaa vain kotimainen. Muistuttaa polttoitsemurhaa, käyttää nyt viestinä omaa kroppaa.

  VastaaPoista
 18. Kyllähän sitä terveysvalistusta aina kuuntelee. Siinä huvittuu.

  Toisaalta terveysterroristit kuten Pekka Puska et al. on saanut aikaan sen, että suomalaisesta ruoasta on kadonnut maku, mutta kansanterveys on edelleen heikoilla kun läski vain lisääntyy ja ns. kansantaudeista ei päästykään eroon vaikka kuinka juodaan rasvatonta, kevyttä ja mautonta. Ja päälle svidduillaan vielä viinasta ja tupakasta, jotka kohtuudella ovat nautintoa, mutta eipä se näille terroristeille riitä.

  Tupakointi on jännä juttu. Se voi olla nautinto sekä polttajalle että polttamattomalle. Ainakin itse nautin suuresti kun piipussa palaa Borkum Riff tai kotoinen Clan vaikka itse en enää poltakaan. Tuoksu on sanoin kuvaamattoman mainio. Ja kun perskoista pitää huolen, niin vanhan tupakan hajua ei koskaan synny.

  Savukkeiden kanssa on hieman toisin, kun ne ovat pikayhteiskunnan tuotteita ja kieltämättä savukin on pistävää ja tuhkikset aina täynnä. Olisiko aika kaivaa Käytöksen kultainen kirja tai vastaava opus esille ja opettaa nulikoille tupakkaetikettiä?

  Ennemminkin kieltäisin parfyymin käytön useammin kuin kerran viikossa. Silmistä valuu vettä ja yskittää. Kun kirjastossa lainauspisteen keski-ikäisellä naisella ( esimerkki keksitty tai sitten ei) alkaa olla näkyväpilvi tuoksua ympärillään, niin siinä isokin jätkä bitskaa ja liipaa.

  VastaaPoista
 19. Jonkun tupakoimista tai tupakoimattomuutta vakavammaksi asiaksi henkilökohtaisella tasolla koen kahviongelman. Erilaisia talouspapereita ja nenäliinoja parempana ratkaisuna pidän murukahvia, johon olen jäänyt koukkuun suodatinpapereiden loputtua.
  Koukkuun olen myös jäänyt Kemppisen blogiin. Tällä saralla kohtalotovereita tuntuu olevan enemmän kuin murukahvin juojia.

  VastaaPoista
 20. "Siksi pidän toisten ihmisten kohtuullisten mielitekojen kuohitsijoita eräänlaisina murhamiehinä."

  Kohtuullisten mielitekojen sietäminen on ihan ookoo.

  Ongelmana on vain se, että geenien, ympäristön tai sitten jumalan johdatuksesta olemme perineet perin vääristyneen suhtautumisen nautintoihin.

  Useimmille meille liika on liikaa ja kohtuus taas liian vähän.

  VastaaPoista
 21. Osui divarista reppuuni (ei ole latauslaitteita) myös vanhan laamanin muistelmat. Aivan mainiota tekstiä. Olen juuri kanadalaisen mainarin avioerossa... neljässä vuodessa keskikoulusta lainopin kandidaatiksi on melkoinen suoritus. Aika kemppejä.
  Parempi osuma kuin Sohmin Institutiones, jota en löytänyt.

  VastaaPoista
 22. Fenner kirjoitti: "Erilaisia talouspapereita ja nenäliinoja parempana ratkaisuna pidän murukahvia, johon olen jäänyt koukkuun suodatinpapereiden loputtua."

  Kun olen porukan ainoa mies, ja siis kahvinjuoja, liityn kotioloissa teenjuojien vedenkeitinjonoon ja sekoitan sitten murukahvia. Sen makuhan riippuu kahvipavuista, paahdosta jne. kuten muunkin kahvin. Gevalia on minusta lähinnä suomalaista kahvia, Nescafen Red Cup ei jää kauas.

  Kauppakorkeassa luettiin juttua markkinatutkimuksesta: sokkotesteissä kuluttajat eivät jenkeissä kuulemma pystyneet tunnistamaan murukahvia muista, mutta kysyntäongelmia oli silti. Asia selvisi, kun perheenäitejä pyydettiin kuvailemaan mitä vertailuostoskorien (sikäläisittäin siis kahvattomien kassien) sisällön perusteella voi päätellä ostajasta. Murukahvin (instant coffee) ostajaa pidettiin huonona ja hätäisenä ihmisenä.

  VastaaPoista
 23. kiltaa miehen peukalolla sanoi

  'Tupakointi on jännä juttu. Se voi olla nautinto sekä polttajalle että polttamattomalle. Ainakin itse nautin suuresti kun piipussa palaa Borkum Riff tai kotoinen Clan vaikka itse en enää poltakaan. Tuoksu on sanoin kuvaamattoman mainio. Ja kun perskoista pitää huolen, niin vanhan tupakan hajua ei koskaan synny.'

  Kappas vain. Joskus kauan kauan sitten piippuja sekä hyviä piipputupakkalaatuja poltelleena minulle on jäänyt sama hajuelämys.

  Mutta tupakan savu haisee kaamealta nenään!

  Tuossa alakerran parvekkeella joku epämääräistä yhteiskuntaluokkaa edustava köhäkalle polttaa päivittäin jotain aivan helvetillisen hajuista mahorkkaa (sen täytyy olla 'itämaista' tuontitavaraa), ja olen hänelle pari kertaa parin vuoden aikana 'tehokkaasti' viestinyt (ylhäältäpäin), miten paljon sitä hajua rakastankaan...

  Jos tuulee 'oikeasta' suunnasta, niin ko. haju tunkee joka lävestä kämppääni. Oksettaa.

  Olen kuitenkin havahtunut tajuamaan arveluttavan ja kyseenalaisen tosiasian.

  Huomasin nimittäin, että pystyin sanamuotojani, äänensävyäni ja artikulaatiotani jälkeenpäin reflektoimalla samaistumaan A.Hitleriin entistä paremmin.

  Opetus: Jos sinun on pakko huomauttaa naapurillesi, että hänen mahorkkansa haisee kuin bunkkerillinen motitettuja ryssiä, tee se mieluummin asialliseen sävyyn ja mikäli mahdollista - jo toisen alkoholiannoksesi jälkeen...

  Muussa tapauksessa pelonsekaista inhoa ja kauhua viestivät katseet saattavat kyräillen seurata sinua avaimenreiästä ja ikkunasta klenkatessasi viemään roskapusseja pois haisemasta.

  Kukapa haluaisi olla terveysfasisti..en minä ainakaan. Perkele!

  VastaaPoista
 24. Pois suodatinpussikoukusta = pressopannu. Makukin on parempi.

  Pähkinäkoukkuun = suolatut cashewpähkinät. Aijai.

  VastaaPoista
 25. Sohmin Institutiones on mulla suomennettuna vuodelta 1924.

  Hyvin mielenkiintoinen opus, joka avittaa oivaltamaan sitä, miten Eurooppaa on tehty.

  VastaaPoista
 26. Uskoisin, että oikein voimakas haluaminen on meditaation muoto. Kun jotain oikein kovasti haluaa, sitä tunnetta ei häiritse mikään. Mikään ei tule väliin ennen kuin halu lakkaa. Kaikki solut suuntaavat samaan perspektiivipisteeseen ja halutessaan jotain ihminen on kokonainen. Mitä rikkinäisempi on sitä helpommin jää halun vangiksi.

  VastaaPoista
 27. Ad Anonyymi:

  Sohmin Institutiones on suomeksi lyhennelmä. Saksankielinen on juhlallinen opus.

  Samaa aihepiiriä verrattoman paljon paremmin käsittelee R. Zimmermannin The Roman Foundations of Law of Obligation in German, French and English Tradition. Löytyy Clarendon Pressin pokkarina ja on verrattain uusi.

  VastaaPoista
 28. Sanoi anonyymi:
  Humpuukia, nykyajan typerää villitystä tuo tupakoitsijoiden ahdistelu:

  Vanhimmat merkit tupakan käytöstä löytyvät yli 1000 vuotta vanhoista mayaintiaanien kivipiirroksista. Amerikan intiaanit ovat todennäköisesti käyttäneet tupakkaa jo tuhansia vuosia, aluksi tupakan lehtiä pureskellen.


  Oikeastaan nykyaikainen tupakointi ja siihen liittyvät laajat kansanterveyshaitat ovat nimenomaan nykyajan tuotetta. James E. Bonsack kehitti 1881 ensimmäisen kunnollisen automaattisen savukekoneen. Se tuotti 200 savuketta minuutissa, tahti, johon olisi tarvittu 50 työntekijää. Vuoden kuluessa keksinnöstä suurin savukkeiden valmistaja möi jo yli miljardi savuketta.

  Tätä ennen tupakointi oli rauhallista ja hidasta askartelua. Poltetut määrät pysyivät pieninä. Koska odotettu elinikä oli muutenkin alhainen, ei suuria terveyshaittoja esiintynyt.

  VastaaPoista
 29. Joops. Tämä suomennos on sellainen vajaat 800 sivuinen plari, jota on mukava selata munan ja pekonin välillä.
  Latinan kielisistä osista olisi kiva saada suomennokset myös. Ainakin oma latinani on sen verran ruosteessa, että on vähän vaikea hahmottaa kokonaisuutta.

  VastaaPoista
 30. ad blind

  "Eivät pystyneet tunnistamaan murukahvia, mutta kysyntäongelmia oli silti."

  Siis puuttuiko kysyntä vai oliko jono? Vai pitäisikö ymmärtää, että ennen flooraa kaikki etsivät flooraa, eivätkä sen tultua kyenneet tunnistamaan flooraa, mutta kysyivät kuitenkin flooraa enemmän, kuin flooraa oli tarjolla olipa se kuinka kallista tahansa.

  VastaaPoista
 31. Kunhan kauppojen aukioloajat saadaan vapaaksi kuten oikeasti kapitalistisissa maissa niin kaupunkilainen voi aamukolmelta kävellä ostamaan ne suodatinpussit.

  VastaaPoista