Sivun näyttöjä yhteensä

11. syyskuuta 2007

Lyhyt sota - lyhyt kirjoitus

Talvisota oli suuri harvinaisuus: se oli niin lyhyt.

Totta, Saksa ja Neuvostoliitto tekivät selvän Puolasta lyhyessä ajassa, mutta en tarkoittanut valloituksia, vaan sotia.

Molempien maailmansotien jämähtäminen oli asiantuntijoille paha yllätys.

Kommentoija kysyy, mitä Kemppinen tarkoittaa.

Suoraan sanoen, että Hitler ajatteli istua toisen housuilla tuleen. Suomalaisten housuilla. Mallia /36.

Kuvittelin että molemmissa sodissamme rintama eli valloitettu alue haluttiin Kymijoelle Saimaan etelärantaa myötäillen. Muuta osaa maasta olisi voitu pitää lannistamisen tilassa helposti sijoittamalla etelään tarpeeksi joukkoja ja etenkin lentokoneita.

Perustelu: Ranska. Saksa piti Pariisin valloitettuaan maata kauan jaettuna niin että Vichyssä pitivät valtaa Saksan marionetit.

Suomen rikkonaisen sisämaan pitäminen miehitettynä sitoisi hirmuisesti väkeä - miljoona miestä jalkaväkeä.

Helppo paiskoa lukuja, koska upseerit, jotka lukevat tämän, eivät viitsi käydä julkista keskustelua hyvin tuntemistaan ja laskemistaan asioista. Eivät siitä huolimatta, että melkein kaikki on muuttunut.

Silti sukupolveni aseistakieltäytyjät olivat vääräessä väittäessään, ettei tällaisella armeijalla mitään tee. Jalkaväkeä tarvitaan hirvittävä määrä miehittämään alueita, sillä jos tapahtuu arvaamattomia käänteitä, joukkojen kuljettaminen on armottoman hidasta. Toisessa maailmansodassa venäläinen juna kulki jostain Laatokan rintamalle neljä - viisi vuorokautta.

Kun siis ajattelen syyskuun 1939 tilannetta saksalaisten silmin, se näyttää aivan samalta kuin Moskovasta tarkastellen. Miehitys on läpihuutojuttu. Eikä alueemme ollut Saksalle erikoisen tärkeä.

Talvisota muutti tilanteen ja ajattelun, koska Berliinissä nähtiin, että Suomen armeija pidätteli noin miljoonaa miestä. Sopivasti autettuna se voisi tehdä sen uudestaan - kunhan ei aivan uuvuttaisi itseään talvisella sodallaan.

Kuten tunnettua, Kymijoki jäi saavuttamatta sekä 1940 että 1944.

Vastaan yhteen eiliseen kysymykseeni nyt - totta puhuen kaikki hyökkäykset Ilomantsista pohjoiseen tulivat suomalaisille yllätyksinä. Ei meidän tiedustelumme ollut selvillä edes rautateista ja maanteistä.

Tämäm tieto löytyy monista uskottavista kirjoista. Sitä ei ole erikoisesti korostettu, koska se oli armeijaltamme niin paha moka.

Erehdys korjattiin. Obozerskin rata käytiin toteamassa jalkamiesten voimin välirauhan aikana. Radalla kävivät myöhemmät Päämajan kaukopartioiden miehet. Kaikki puheet Muurmannin radan katkaisemisesta olivat siis pelkkää hämäystä, koska sulan meren ääresä Murmanskista pääsi rintamille myös kiertäen Arkangelin kautta.

Olen lukenut kuvauksen tuosta seudusta, Vienanmeren etelärannan soista. Ei tee mieli.

Lisään nyt seuraavan näkökohdan. Stalin pyydysti talvisodalla itselleen ainakin kolme tekniikan huipputasoin selluloosatehdsta, Enson, Läskelän ja Lahdenpohjan.

Sekä ruuti (kuvassa) että kovemmat räjähteet valmistetaan nitraattiselluloosasta.

Olen yrittänyt saada asiasta tietoa, ja tehtaat näyttäisivät olleen 1940-1941 kiitollisen uuden omistajan käytössä.

Sodankäynnissä kävi ilmi, että suomalaisilla riitti muutakin varastettavaa - 1922-1925 kehitetty Suomi-konepistooli. Saksalaiset pitivät asetta joutavana eivätkä saaneet kehitetyksi Bergmaneistaan ja Schmeissereistaan kunnon rintamakelpoisia aseita koko sodan aikana.

Venäläinen Dektjarev PPD ja PPSh olivat suoria kopioita ja osoittautuivat mullistavan tärkeiksi. Valkeasaaressa 1944 hyökänneillä kaartinarmeijoilla sellainen oli joka miehellä.

Herra toveri Kalashnikov näyttää olevan edelleen hengissä. Hänen kiväärin patruunaa ampuva aseensa - maailman kaikkien aikojen parasd (yksinkertaisin ja varmin) jalkaväen ase tuli todelliseen tuotantoon vasta sodan jälkeen.

23 kommenttia:

  1. Jalkaväen korvaamattomuus tekee sodasta paskahommaa.
    Osaltaa jalkaväkimiinan kieltämisessä on kyse siitä, että yritetään sopimusteitse tehdä sodasta siistiä suurvalloille sopivaa sisätyötä.

    Jaakko-kuningas taisi sanoa jotakin sodan hyödyllisyydestä "Sota hyödyttää vain niitä, joilla ei rauhan aikana ole kunniallista elinkeinoa"

    VastaaPoista
  2. No, varastettiin sitä tälläkin puolella. Sotasaalis-Degtjarjevit korvasivat kehnon Lahti-Salorannan, ja venäläinen Mosin-Nagant oli paras saatavilla ollut sotilaskivääri. Puna-Armeija oli Suomen paras asetoimittaja.

    VastaaPoista
  3. Ad Anonyymi:

    Puhumattakaan tykeistä ja panssarivaunuista - molempia järjestyi runsaasti mm. Suomussalmella ja Lemetin moteista 1940.

    VastaaPoista
  4. Kuvassa taitaa olla Vihtavuoren ruutia :)

    Asiantuntijoille sodankäynti on aina yllätyksellistä, siksi sodankäynnin hoitavat ammattilaiset.

    Olisiko niin, että 30 prosenttia suomalaisista olisi maanpaossa Ruotsissa, upseerit ja osin aliupseeristo oli Katynin metsissä ja osa suomalaisista siirretty Karakandaan. Eli valvonta Suomen järvialueella olisi helpottunut.

    "Hölmön tölmäys" tarkoitti myös sitä, että isoa osaa korkeista upseereista pidettiin päämajassa ja turhaan perustetussa Kannaksen armeijassa (esikunnassa). Eli toisarvoisissa tehtävissä, jotka reserviläiset tai siviilimiehet olisivat pystyneet hoitamaan.

    Österman(kin) mainitsee muistelmissaan ainoan suuremman sotapelin käydyn 1939 Airon avustamana. Eli komentajilla ei olut harmainta aavistustakaan suurten operaatioiden johtamisesta.

    Outoa oli myös Mannerheimin asenne. Ennen Kannaksen läpimurtoa Ryti halusi huolestuneena tietää tilanteen. (Heinrichin muistelmat)
    Ryri: "Olen sitä mieltä, että Kannaksen linnoitustöitä pitäisi jouduttaa ja siirtää lisäjoukkoja sinne. Onko tätä harkittu Päämajassa?"
    Mannerhein: "En ole tarpeeksi strateegi voidakseni sanoa, mistä venäläiset hyökkäävät".

    Kun Ryti oli poistunut, tokaisi Mannerhein Airolle ja H:lle:!" Mitä sotaliikkeet kuuluvat sivullisille".

    Entäpä jos Stalin oli talvisodan kynnyksellä fiksu "strateeki"? Hyökkäämällä Suomeen Stalin olisi laskenut "liittoutuneiden" valloittavan Norjan ja Ruotsin. Jollainen tilanne ei todellakaan ollut laskuista pois. Näin olisi syntynyt "kolmas rintama".

    Pitkittikö Stalin jostain syystä Talvisotaa odotellen englantilaisten, ranskalaisten jne. tilannearviota.
    Tämä olisi muuttanut Neuvostoliiton Saksaa vastaan kohdistuneita hyökkäysvalmisteluja olennaisella tavalla.

    Jos, jos, jos.

    VastaaPoista
  5. ihme linjoille lähtee nämä sotakeskustelut. eikö kirjoituksen pohjilta löydy toisenlaista keskustelua? lukeeko näitä juttuja kukaan vai eikö näistä jakseta enää puhua tai tuoda esiin mielipiteitä? kuinka muutenkaan kuin kaikkiin noihin ylläoleviin : venäjä, venäjä ja venäjä

    VastaaPoista
  6. Saksalaisten mp-40 toimi ainakin jenkkien Thompsonia solidimmin, eikä sakujen Stg-44 aikanaan kai ihan turha vehje ollut.

    VastaaPoista
  7. suomi on erikoinen maa. taidamme olla Saksan kanssa liittoutuneista valtioista ainoa, jossa sotaa muistellaan juhlavan hartaina.

    VastaaPoista
  8. Muistan kuulleeni kuinka Saksan armeijan yhdysupseeri oli ihmetellyt suomalaisten varusteiden pientä määrää taisteluun mennessä ja suomalainen upseeri oli selittänyt että jos he tuo oman pyssyt tarjoaa vieraat kyllä ammuksia.

    VastaaPoista
  9. Ja varastamis-teemalla jatkuu. Avtomat Kalashnikov 47 ei taida olla juuri muuta kuin massatuotantoon aplikoitu Sturm gewehr 44.

    VastaaPoista
  10. "Ja varastamis-teemalla jatkuu. Avtomat Kalashnikov 47 ei taida olla juuri muuta kuin massatuotantoon aplikoitu Sturm gewehr 44."


    Joo on niillä sen verran yhtäläisyyttä että kummassakin on piippu, tukki ja liipasin. _Kaikki_ muu onkin sitten täysin erilaista. Ei se, että tuote a on ulkoisesti tuotetta b etäisesti muistuttava tee niistä samoja esineitä. Kumman sitkeästi elää tuo huhu AK-47:n olevan kopio saksalaisten Sturmgewehr 44:stä. Käyttöalue ja asetyyppi voi olla samankaltainen, mutta niin on myös Mauser, Husqwarna, Berdan, Lotta-kivääri ja vesipyssy. Eivät ne silti ole samoja aseita.

    Laitetaan tähän vielä yksi ulkoisesti Kalashnikovia muistuttava rynnäkkökivääri että saadaan asiat oikein sekaisin:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Sa_58

    Mitä tulee maan miehittämiseen, niin eihän koko maata tarvitse miehittää, joten miljoona miestä on kyllä liiottelua. Riittää että pidetään ilma-aseella ja järeällä tykistöllä varustettu parin divisioonan varuskunta fillarimatkan päässä pääkaupungista ja hallitaan liikennesolmuja ja viestiyhteyksiä. On muuten estabhlismentti kuin kusi sukassa.

    Ja Kemppiselle tiedoksi, minkä varmaan tietääkin. Ei Suomi-konepistoolin piirustuksia varastettu. Ne vei mukanaan rajan yli luontoisetuna muudan lejtnant, joka myi kuvat rehellisellä kaupalla neuvostoliittolaisille. Vai onko Pentikäistä syytetty ja tuomittu varkaudesta? Sitä minäkin.

    Suomi-kp:n alkuperäkin taisi olla saksalaisten ideassa. Asealalla on oikeasti vähän innovaatioita.

    VastaaPoista
  11. Ad Jarmom:

    "Jos" on täysin aiheellinen kysymys historiassa, ja paljon pahaa on saatu aikaan 1800-luvun saksalaisten tutkijoiden periaatteella, että vain todesta ja tapahtuneesta puhutaan.

    Siitä on niin lyhyt askel vihjaukseen, että toisin ei muka olisi voinut tapahtua.

    Kyllä minulla on itsellänikin valitettavasti sellainen tunne, että Katynin tavoin olisi käytetty esimerkiksi Raivolan lehtokuusimetsää, jossa oli ojatkin valmiina...

    VastaaPoista
  12. "Asealalla on oikeasti vähän innovaatioita":
    Metal Storm?
    http://www.metalstorm.com/

    VastaaPoista
  13. Periferian hyviä puolia (edelleen) on että sodat ratkaistaan muualla kuin Mikkelin kansakoulun opettajainhuoneessa.

    Päämajassa tehtiin vääriä ratkaisuja, eli virheitä, samoin Helsingissä. Lopputulos oli että Suomi säilyi miehittämättömänä.
    (Virheetöntä 90-luvun ekonomistipolvea tietysti voi syyttää siitä että... se pystyi juuri & juuri samaan.)

    Ps. Albert Speer muistelmissan "Diktaattorin työkaluna" kuvaa miten Göring "valahti kalpeaksi kuin lakana" kun kuuli että Adolf todella aikoo hyökätä Puolaan... Tajusihan hän, koska ei ollut tyhmä, mitä siitä seuraa.

    VastaaPoista
  14. Ad Anonyymi:

    Minäkin välillä ihmettelen, että eikö siitä sodasta voitaisi jo vaieta.

    Ehkä ei voida. Kaksi syytä.

    Nuorimmasta päästä ihmiset ovat aidosti kiinnostuneita. Tällä hetkellä (mielestäni enimmäkseen kelvottomia) sotamuistelmia ostavat eniten 30-40-vuotiaat miehet, joilla ei siis ole välillistäkään kosketusta niihin tapahtumiin.

    Toiseksi: masentavan paljon asioita on peitelty "hienotunteisuussyistä". Esimerkiksi vasta näinä vuosina on kaivettu esiin asiakirjat ja osoitettu, että Talvisodan viimeisillä viikoilla säpsähdyttävän suuri osa rintamakomentajista käytti aikansa toisten komentajien sättimiseen tai määrätietoiseen vastuun pakoiluun. Osa makaili saunassa hulluna juovuksissa.

    Joskus tulee aika ottaa esiin tällaisiakin asioita.

    Itse aiheutin pienen myrskyn viittaamalla varovasti siihen, että pääaseman murtumisen jälkeen helmikuussa 1940 Kannaksella käytettiin ihmiskilpenä kouluttamattomia, monissa tapauksissa punikkitaustaisia nostomiehiä. Tätä väitettä ei useimpien tutkijoiden kunnia vieläkään kestä vaikka se on osoitettavissa.

    VastaaPoista
  15. Ad Nitrosellua putkeen:

    Antikaisen vaiheet tunnen aika hyvin - myös murhajutun, jonka salaiset asiakirjat olen lukenut. Se on Suomen oikeushistorian räikeimpiä oikeusmurhia. Elinkautinen pelkkien juttujen perusteella, jotka nekin oli osoitettu lääkärien todistuksin vääriksi.

    Konepistoolijuttu on tuttu aseteknologian patenteista ja maanpuolustuskeksintöjen ottamisesta valtiolle.

    Keksintöhän ei ollut ihmeellinen, mutta toteutus oli yksinkertainen ja luja.

    Harvemmin palautetaan mieleen kaksi ikävää kysymystä:

    konepistooleja oli tiettävästi rintamakäytössä Talvisodassa vain n. 4 000 kpl. Ja ne olisivat olleet kotimaista valmistetta samoin kuin 9 mm patruunat.

    Vielä ikävämpi aseistukseen liittyvä asia on varma tieto, että panssarinyrkkejä oli Turussa yli 10 000 ja kauhuja jokin määrä maaliskuussa 1944. Suurhyökkäyksen alkaessa kesäkuussa niitä ei ollut edes alettua jakaa joukoille. Muutamat rintamakomentajat kävivät itse hakemassa niitä, ja asetta ihmeteltiin sitten joukolla.

    Martti V. Terän vanha kirja sisältää tätä tietoa. Torpedoveneellä kesäkuussa Suomeen tuodut nyrkit olivat siis ja toista erää.

    VastaaPoista
  16. Anonyymi kirjoitti: "suomi on erikoinen maa. taidamme olla Saksan kanssa liittoutuneista valtioista ainoa, jossa sotaa muistellaan juhlavan hartaina."

    Millä muulla maalla on viime sodista yhtä vähän isoa hävettävää (ei ollut natsipuoluetta, ei tuhoamisleirejä, ei miehitystä ylikävelyllä) ja yhtä isot tuhot väestölle, maa-alueelle ja muulle omaisuudelle? Ja sitten asiat pullotettin vuosikymmeniksi, ei päästy retostelemaan paineita pois, jolloin siitä tislautui tämä kansallinen ylpeys.

    Kemppinen kirjoitti: "Minäkin välillä ihmettelen, että eikö siitä sodasta voitaisi jo vaieta.- - - sotamuistelmia ostavat eniten 30-40-vuotiaat miehet, joilla ei siis ole välillistäkään kosketusta niihin tapahtumiin."

    Teidän ikäluokkanne koki välilliset vaikutukset, isien ja enojen tunnot, mutta me kuulimme ukkien ja mummien tarinat lapsuuden kauniina kesinä, kun te rakensitte hyvinvointimaata useimmat pitkistä lomaviikoistamme.

    VastaaPoista
  17. Ad Dr. Blind:

    Sitaattisi kommentistani katkeaa - jatkoin kolmen viivan kohdalla "ehkä ei voida", siis vaieta sodasta.

    Minusta blogissa on tavattoman hauskaa, ettei tarvitse arvailla kenenkään henkilöllisyyttä tai muuta sellaista - meitä on tässä lisäkseni vain muutama omalla nimellään esiintyvä, ja se on hiton hyvä systeemi.

    Mutta lisäisin kommenttiisi painokkaasti, että olen istunut hyvin paljon kolmantena henkilönä kuuntelemassa vaarien juttuja, joita on kerrottu omille pojilleni, ja taas sotakirjallisuudessa saan jatkuvasti erinomaisia vinkkejä juuri vanhemmalta pojaltani - joka täytti äskettäin 40.

    Luulisin että te - nyt niput Sinut samaan - jotka ette ole rintamamiesten lapsia, pystytte arvioimaan menneisyyttä asiallisemmin kuin me, joista toiset ovat nolanneet itsensä suunsoitolla ("mitäs menitte sinne, sotainvalidit") ja toiset sankarihaaveilulla.

    VastaaPoista
  18. Nitro-sellu.

    "Mitä tulee maan miehittämiseen, niin eihän koko maata tarvitse miehittää, joten miljoona miestä on kyllä liiottelua. Riittää että pidetään ilma-aseella ja järeällä tykistöllä varustettu parin divisioonan varuskunta fillarimatkan päässä pääkaupungista ja hallitaan liikennesolmuja ja viestiyhteyksiä. On muuten estabhlismentti kuin kusi sukassa."

    Jaa. Tätä en kyllä tiennyt, että siis onnistuu ja näin helpolla.

    Otan heti yhteyttä Bushiin; pannaan Petraeus vaihtoon ja kenraali Nitro-sellu välittömästi tilalle.

    Estabhlismenttia, sitä jos jotain siellä kaukana jossain nyt tarvitaan ja kipeästi.

    VastaaPoista
  19. Pentikäinen, Kemppinen. Vilho Pentikäinen. Ei Antikainen, Toivo.

    Voin sanoa että itsekin hämmästyin reaktion voimakkuutta Kemppisen "punapitäjä"-teorian vastaanotossa. Ihan mielenkiinnosta voisin alkaa tutkia aihetta, jos vain aikaa olisi.

    Tilastot kuitenkin ovat faktaa, vaikka tilastotiede per se on lähinnä numerologiaan verrattavaa huuhaata hassuine tulkintoineen. Voisi sanoa suorastaan että tilastotiede on perseestä.

    VastaaPoista
  20. "Millä muulla maalla on viime sodista yhtä vähän isoa hävettävää (ei ollut natsipuoluetta, ei tuhoamisleirejä..!

    Noo, eikös neuvostosotavankien kuolleisuus ylittänyt joissain vankileirillä Suomessa 40 prosentin..
    Keskimääräinekin kuolleisuus Suomen leireillä taisi olla jopa yli, verrattuna Saksassa sijaitsevien keskitysleirien kuolleisuustason.

    VastaaPoista
  21. Sic Transit Gloria Gaynor. Kukaan ei taida enää muistaa tuota laulajaa. Tai muistavat yhtä vähän Porkkalan vuokra-alueen ja sen muodostaman uhkan.

    "Jaa. Tätä en kyllä tiennyt, että siis onnistuu ja näin helpolla."

    Nyt siis tiedät. Asia kannattaa muistaa ja panna korvan taakse. Valvontakomission ja Porkkalan tukikohdan vaikutus Suomen hallintoon oli sama kuin jos maa olisi saanut ihan oikean miehityshallinnon.

    VastaaPoista
  22. Ad Nitrosellua putkeen:

    Punapitäjät oli lehtien johtopäätös. Se vetää pieleen jo kuntajaon takia.

    Toinen julkinen erehdys syntyy siitä, että Talvisodan tappioita tutkitaan kokonaisuutena. Kuten kirjoitin, helmikuun loppu - maaliskuu poikkeaa suuresti senkin jälkeen kun on ottanut huomioon joukkkojen kulumisen. Kaikkien tuntema viaton esimerkki on "posliinipoikien" siirtäminen Taipaleelle, josta pohjalaiset siirrettiin Vuosalmelle.

    Mutta minua siis hirvittävät nämä kaksi nostoväkirykmenttiä, jotka aloittivat Kannaksella Summan murruttua.

    Jos joskus haluat, pane e-mail niin saat 92 000 henkilön puhdistetun aineiston muodossa ascii, xlb tai spss.

    VastaaPoista
  23. Tässä Kemppiselle kaivattu tieto, tehtaat oli toiminnassa jo 1940 lopulla!

    Hyvälaatuinen valkaistu sellu oli tykkiruudin tärkein raaka-aine ja sitä oli Suomessa saatavilla, vieläpä ihan rajan pinnassa ja yli tuplasti NL:n omaan tuotantoon verrattuna! Samoin sähkövoimaa Leningradin ase- ja sotatarviketehtaisiin. Tuon raportin mukaan liki kaikki Suomelta ryöstetyt, maailman moderneimmat sellu- ja peperitehtaat, olivat toiminnassa jo 1940 vuoden lopulla.


    Varjo Suomen yllä - Stalinin salaiset kansiot


    Vihavainen Timo - Manninen Ohto - Rentola Kimmo - Zuravljov Sergei. Docendo 2017



    ---


    Puhelinsanoma 1.12.1940 rautatiekaluston korvausvaatimuksista, (puhelinsanomalistan lopussa on nimet V. Orlov, G. Orlov)


    Sivut 208-209:



    Puhelinsanoma Viipurista 1.12.1940


    Molotoville, Vysinskille, Bulganille, Lozovskille


    Tänään 1. joulukuuta voidaan sanoa, että suomalaisten Karjalan kannakselta viemä kalusto on palautettu kokonaisuudessaan.



    Sivu 208: 


    (Suomelta) Saatu kalusto on mahdollistanut:


    I ) Karjalan kannaksen noin miljardin ruplan arvoisen selluloosa- ja paperiteollisuuden käynnistämisen. Kyseinen teollisuus tuottaa pelkästään selluloosaa vuodessa 400 tuhatta tonnia, mikä on lähes saman verran kuin koko Neuvostoliiton selluloosatuotanto vuonna 1939. Korkeasti jalostettua, laadukasta valkaistua selluloosaa, jota voidaan käyttää ruudin valmistukseen, voidaan tuottaa vuodessa 150 tuhatta tonnia, kun koko Neuvostoliitto tuotti sellaista vain 70 tuhatta tonnia vuonna 1939.


    Pahvin tuotanto kasvaa vuositasolla 30 tuhannella tonnilla, sanomalehtipaperin tuotanto 20 tuhannella tonnilla vuodessa ja käärepaperin tuotanto 10 tuhannella tonnilla vuodessa.


    7:stä suuresta selluloosa- ja paperitehtaasta 6 toimii jo, nimittäin:


    1) Enson sulfiittiselluloosatehdas

    2) Johanneksen sulfiittiselluloosatehdas

    3) Käkisalmen sulfiittiselluloosatehdas

    4) Enson sulfaattiselluloosatehdas

    5) Enson kartonkitehdas

    6) Läskelän sanomalehtipaperitehdas


    Harlun selluloosa- ja paperikombinaatti odotetaan saatavan käyttöön joulukuussa 1940 tai tammikuussa 1941.

    Näiden tuotantolaitosten käyttöönoton lisäksi on alkanut toimia Enson klooritehdas, koka tuottaa riittävästi klooria ja lipeäkiveä kombinaatin tarpeisiin.


    II, III, IV, V, VI ja VII kohdat sisältävät luettelot sokeri-, saha- ja vaneritehtaista, meijereistä, myllyistä ja Saimaan kanavan tarpeiston kaluston osalta. 


    Kohdassa VII mainitaan keinokuitutehdas, "joka tuottaa keinosilkkiä, sellofaania ja tekovillaa. Tehdas on tekniikan viimeistä huutoa, koneistettu upeasti ja voi jatkossa toimia maamme viskoosintuotannon kehittämisen opetustarkoituksiin." 


    Erikseen mainitaan luettelon alkupuolella erinomaisesta viskoositeollisuuslaitteistosta, joka on valmistettu suurimmaksi osaksi haponkestävästä teräksestä.

    VastaaPoista