Sivun näyttöjä yhteensä

15. syyskuuta 2007

Lehtorin kirjat

Isoisän hyllyssä oli hurjan moniosainen saksalainen tietosanakirja. Erittäin luultavasti hän oli ottanut sen vuokrarästien lyhennyksenä joltain kaljalehtorilta. Heitä asui isoisän talossa vuokralla.

Itsestään selvästi kirjaa, joka oli Meyers Konversationslexion 1800-luvun lopusta, ei koskaan käytetty eikä otettu hyllystä. Sain jostain syystä selailla sitä. Väritaulut hottentottien pakaroista eivät lähde mielestä. Opin sitten ennen pitkää lukemaankin sitä, ja muistakseni sanan ”uraani” kohdalla sanottiin, että kysymyksessä on käyttökelvoton valkoinen metalli.

Fraktuura oli tullut tutuksi Seitsemän veljeksen kuvitetusta versiosta. Eihän se niin vaikeaa ole.

Asiasta oli silloin tällöin puhetta, mutta en minä sitä kirjasarjaa onneksi saanut. Siitä oli tullut kiinteä osa kalustoa, ja kun oikeat omistajat olivat lopulta heittäneet henkensä, se päätyi johonkin, koristeeksi tai muistoksi, kuten kuuluukin.

Mutta tietysti vanhoihin tietosanakirjoihin liittyy synkkää hohtoa. Isoisällä oli myös Iso Musta eli 1910-luvun Iso Tietosanakirja. Me olimme hiukan samaa huushollia kaikki niin että päällekkäisiä hankintoja ei tehty. Omassa olohuoneessamme oli Otavan 1920-luvun taloudellinen pelastaja, Pieni tietosanakirja (I-IV).

Vuodesta 1964 Otavassa oli tietosanakirjaosaston kirjasto, jossa päällikkönä olivat tohtori Ilmari Havu – arvostelija Toini Havun veli ja kadulla mukiloitujen Turun hovioikeudenneuvoston poika / veljenpoika. Tuossa vaiheessa perheen sukunimi oli vielä Falck ja mukilointi liittyi sortokauden oikeudenkäynteihin. – Turussahan päästiin niinkin pitkälle, että tehtiin poliittinen murha, jonka kaikki ovat nyt unohtaneet, kun hovioikeuden presidentti Valde Hirvikanta (Hellens) ammuttiin.

Tietosanakirjan toinen johtaja L. Arvi P. Poijärvi pistäytyi työpaikallaan silloin tällöin ja teki mahtavan vaikutuksen pelkällä olemuksellaan.

Tuossa kirjastossa, joka on ikkunaton tila, oli varmaan viisikymmentä eri tietosanakirjaa, kuten se iso tsaarinaikainen venäläinen ja molemmat suuret saksalaiset eli siis myös Brockhaus, Ranskasta Larousse, Ruotsista Nordisk Familiebok, Englannista Britannica parinakin eri laitoksena, ja niin poispäin. Oli italiaa, oli espanjaa, ja sitten rivi matkaoppaita, Baedekereitä, joita kuitenkin hävisi salaperäisellä tavalla hyllystä.

Tämä ei mitenkään vähentänyt innostusta ja arvonantoa suuria hakuteoksia kohtaan. Onni kumminkin, ettei tullut miltään suunnalta vaivoiksi Meyersiä. – Se on näet nyt verkossa (Wikimedia Commons), joka ainoa sivu jpg-tiedostona.

Kartat etenkin ovat aivan hurmaavia.

Suomea koskevasta artikkelista saamme tietää, että rahvaanrunoilijoita kutsuttiin maan omalla kielellä myös nimityksellä ”runolainen”. Runolaisia taisi olla enemmänkin esillä Helsingin juhlaviikoilla vastikään.

Artikkeli on pelkkää rautaa. Oksasen ja Suonion ohella kirjallisuudesta mainitaan omaperäinen A. Kivi, ja lisäksi tähdennetään, että suurisuuntaista kertomakirjallisuutta on käännetty maan kielille.

= = =

Jiipeggien selaaminen tökkii hiukan. Siksi ajattelin kysyä Laurilta, mutta kysynkin nyt kaikilta, joko kannattaisi siirtyä Windows Vistaan. Hommasin todella mahtavan TVKaista-verkkotallentimen käyttöoikeuden. Se näytäisi vaativan Vistaa. Kuva näkyy, ääni ei kuulu.

Applen läppäriä käytän nykyisin harvemmin, koska se on tietoturvakone. On helpompi toimia niin että keskeneräiset tai muutoin valonarat asiat ovat eri koneella, ja sillä ei sitten mennä yliopistojen verkkoon saatika muihin verkkoihin.

Ennen kuin vastaatte: saatan joutua maksamaan sen itse, koska yliopistot ovat ymmärrettävistä syistä hitaita ottamaan uusia käyttöjärjestelmiä niskoilleen ja haluttomia tekemään poikkeuksia.

Linjani on huono. TVKaistan vaatima 8 Mb tulee läpi mutta pätkii. Kirjoitusteni runsaat lyöntivirheet muuten johtuvat huolimattomuuden lisäksi siitä, että linjani pätkii kyllä vanhastaan, eikä aina tule huomanneeksi, että kirjoittaessa kone miettii ja hakee yhteyttä Elisaan.

Parannusta ei ole luvassa, koska keskellä kiihkeintä Kirkkonummea olen yhden karvan varassa ja mistään valokaapelista ei ole tietoakaan.

21 kommenttia:

  1. kannattaako hankkia TVKaista, kun Saunalahdelta saa mielestäni paremman, halvemman ja luotettavamman palvelun Saunavision.
    (katselin jokin aika sitten enakkoperintä- ja muita juttuja TVKaistan osalta...)

    www.saunalahti.fi/internet/saunavisio/

    Windowsista puhuttaessa on todellakin aika hankkia Vista. Perusteluina muutkin syyt kuin "telkkari".

    usein olen huomannut kotioloissa kaikenlaisia virityksiä, eli johdotuksia. Harvoin uskotaan näiden vaikuttavan linjaan. Mutta kun näytän ymmärtämättömälle hieman havainnollisemman sivun oikeiden liitäntöjen merkityksestä, niin johan alkaa...
    Tässä esimerkki:
    http://www.sci.fi/~oh2bio/antennit/elexi.htm

    VastaaPoista
  2. moka: olisi pitänyt kysyä - antenni vai kaapeli :(

    VastaaPoista
  3. ad Jarmom: Kiitos. - Antenni, Seinällä.

    VastaaPoista
  4. Minulla on ollut Vista keväästä lähtien läppärissä - ja on sen kanssa aika paljon ongelmia ollut. Liian uusi käyttöjärjestelmä. Odottaisin vielä muutaman kuukauden, että MS saa Vistan päivitettyä ehjemmäksi ja muut firmat päivitettyä tuotteensa paremmin yhteensopiviksi, ellei ole joku pakottava syy vaihtaa jo nyt.

    terv
    olli

    VastaaPoista
  5. Ennen Vistan hankintaa on syytä testata oman koneen ja ohjelmistojen soveltuvuus Vistalle.

    www.microsoft.com/finland/

    alhaalta oikealta napsauta:

    [b]Windows Vista[/b], ja sieltä:
    [b]Windows Vista -päivityksen tukisovellus[/b].

    Mielestäni ainoat pienet ongelmat 32-bit Vistassa ovat laiteajurit.
    Ja mielestäni antennitaloudelle tuo Saunavisio on paras valinta.

    Biltemasta saa parhaat scart-liittimet. Kuvanlaatu parantuu usein olennaisesti kun heittää mäkeen vaikkapa digiboxin mukana tulleen scart-johdon. Sama juttu antennijohdoilla.

    VastaaPoista
  6. Uusin kesällä läppärin, kun telkkarilisälaite näytti digitv:n vanhassa huonosti (puuroutui ja pätki). Uudessa on vista, eikä ongelmia ole ollut lainkaan. Parempi kuin xp - selvästi.

    Digivideoiden teko uudella vaatii kymmenesosan ajasta sitten pöytäköneeseenkin verrattuna vaikka "vanha" on 64 bittinen XP:llä vuoden takaa ja uusi läppäri 32 bittinen vistalla. Nopeaa on kehitys. Tuliskohan osa vauhdista Vistasta.

    Odottelen hesarin uutisoimaa muistimullistusta. mahtuukin nää videot sitten jonnekin. ...jaksa polttaa levyille.

    VastaaPoista
  7. Sama kuin Ollilla. Puolet ohjelmista on erittäin vaikeasti viritettävissä, jos lainkaan.

    Kannattaa odotella, jos ei ole pakko vaihtaa nyt.

    VastaaPoista
  8. aikaisempaan netin kautta rikos -juttuun lisäys: "Al-Qaida-terroristijärjestön Irakin johtaja Abu Omar al-Baghdadi uhkasi ja tarjosi 100 000 palkkiota ruotsalaisen taitelijan Lars Vilksin taposta Ramadanin aikana.
    Uhkaus julkaistiin järjestön internetsivuilla lauantaina." (lähde HS)

    Nouseekohan asiasta Ruotsissa oikeudenkäynti Abu Omaria vastaan? Yllytyksestä murhaan jne...

    VastaaPoista
  9. "saatan joutua maksamaan sen itse, koska yliopistot ovat ymmärrettävistä syistä hitaita ottamaan uusia käyttöjärjestelmiä niskoilleen ja haluttomia tekemään poikkeuksia."

    Kummalista, tietääkseni ainakaan Turun, Helsingin tai Jyväskylän yliopistoissa ei ole mitään väliä käyttöjärjestelmällä. Esim. meillä laitoksella yhä useampi on vaihtanut macceihin.

    VastaaPoista
  10. muistakseni sanan ”uraani” kohdalla sanottiin, että kysymyksessä on käyttökelvoton valkoinen metalli.

    Sinällään kyllä totta vieläkin, että kyseisen metallin käyttötavat ovat enimmäkseen kelvottomia.

    Vistan ostoa miettiessä kannattaa muistaa myös järjestelmän tekijänoikeuspoliittiset ulottuvuudet.
    http://www.cs.auckland.ac.nz/~pgut001/pubs/vista_cost.html

    VastaaPoista
  11. 1) TVKaista väittää ainakin itse toimivansa myös XP:ssä. Jos ääni ei kuuulu niin ei se varmaan siksi johdu siitä että sinulla ei ole Vistaa ;)

    2) Jos JPG-kuvat tökkivät niin ei vika ole XP:ssä vaan jossain muualla.

    3) Jo sinulla on ostettuna 8 megabitin laajakaistalinja niin ei se välttämättä tarkoita, että saat myös 8 megabittia. Tiedän useita tapauksia haja-asutusalueilla, jossa teknisesti saavutettava maksiminopeus ADSL:llä onkin vain 2 megabittiä sekunnissa. Silloin on turha maksaa 8 megabitin laajakaistasta.

    Viestintävirastolta saa ladattua aika kätevän nopeusmittarin,jolla yhteyden nopeuksia voi testailla:
    https://nettimittari.ficora.fi/nettimittari/mainPage.aspx

    4) Vistan hankinnasta voi perustellusti olla montaa mieltä, eli ei siihen ole mitään yksiselittestä ratkaisua.

    Kertomiisi ongelmiin se tuskin antaa ratkaisua. Ei XP nyt NIIN huono ole.

    Lisäksi Vista on muisti yms resurssirohmu. Kun XP toimii hienosti 1 gigatavun muistilla niin Vista tarvitsee (minun mielestäni) 2 gigatavua.

    5) Usein noihin kuvaamisi oireisiin auttaa pieni ylläpitosiivous/huolto. Tilapäisten tmp-tiedostojen (joista osa piilossa), rekisterien yms siivous.
    Siihen löytyy aika hyviä ja helppokäyttöisiä maksuttomia ohjelmiakin. Itse olen käyttänyt eacleaner ja ccleaner-ohjelmia.

    VastaaPoista
  12. Ad Omnia:

    TKK:n kautta tietysti saa melkein mitä tahansa mutta kun on reiluja poikia tukihenkilöinä, ei viitsi sooloilla. Ongelma on HIITin näkökulmasa tietenkin se, että jengsisä on niin paljon huippuosaajia ja sitten jokin määrä sellaisia kuin minä.

    Lappeenranta etsii vielä OEM:n XP:nä ja taannoin oli puhe Office 2007:stä, joka on toistaiseksi odottamassa.

    Tässäkin pointti on hyksinkertainen: ne koneet joilla mennään yliopiston verkkoon - minula kaikki läppäreitä - on ihan järkevää pitää yliopiston standardin mukaisina. Aina välillä on tapahtunut kauheita.

    Kerran kysyessäni TKK:n palomuuri kuulemma kilahteli jotain 10 000 kertaa tunnissa ja lisäksi vakavia hyökkäyksiä esiintyy... jos sanottaisiin "usein".

    Tässä oman ratkaisuni tausta: siviilikone ja virkakoneet.

    Verkkokaupan trokaamaat LaCiet (isot USBin kautta virran ottavat) ovat näin toimien taivaan lahja.

    Opinnäytetöitä, graduteelmiä, väitöskirjojen osia ja vastaavia säilytän ovelassa paikassa - lähetän ne itselleni gmailillä liitteinä.

    Elämisen taso nousi huomattavasti Outlookista luopuessa. Gmail (POP) on tietenkin kelattava sisään jollain. Teen sen Thunderbirdillä.

    VastaaPoista
  13. Ad Omnia:

    Tuosta asynkronisuudesta ja todellisesta nopeudesta - myös Elisan kotisivuilla on hiukan vaikeasti löydettävä mittari. Ilmoitettu 8 Mb nopeuteni on 1 - 7 Mb, mikä varmaan pitää paikkansa.

    Sitten kun pääsee satelliittiin käsiksi televisiolla ja nettiyhteydellä, sitten tulee kiire.

    Vihje johdoista on myös tuttu - olen toimittanut Scarteja keräilypisteisiin ja jonkin määrän muitakin johtoja.

    Vastalahjavihje - kun toistaiseksi käytän kahta taulun muotoista seinäantennia televisioille, oivalliseksi sijoituspaikaksi on osoittautunut taulun taakse. - Se litteä antenni on aivan OK mutta hiukan ikävän näköinen valkoisella seinällä.

    Vanhempi poikani päivitti taannoin digiboksin firwaret ynnä muun. Näytti mutkikkaalta (haettava netistä) mutta paransi reippaasti kuvaa ja mm. ohjelmalistoja. Topfield.

    VastaaPoista
  14. Kemppiselle:
    Oliskohan käytössäSi OneForAll-littuantenni?

    Jos jollain on, niin tässäpä hieman tietoa, miksi jotain huonoa:

    www.sci.fi/~oh2bio/antennit/oneforall.htm

    Itselläni erään testikoneen (kannetava Amilo+Vista+500 Mt muistia) antenni on pelkkää itsetehtyä "foloita ja kuparilankaa) kirjahyllyn takana.
    Hyvin Vista pyörii tuossakin kokoonpanossa.

    VastaaPoista
  15. Ad Tapio Onnela:

    Ainakin Rami S. joutui paikasa @utu.fi vääntämään tosissaan macista runsas vuosi sitten.

    VastaaPoista
  16. Ja oikea linkki olikin:

    http://www.sci.fi/~oh2bio/antennit/

    VastaaPoista
  17. Minulla on kahdesta koneesta se vaiva, että PC- ja Mac-maailma menevät limittäin.

    Mac-maailmaan täysin siirtyäkseni pitäisi päivittää ohjelmia yli 10 000 € edestä, eikä ihan hotsittaisi.

    Uutta verkkokauppaa varten pitäisi kai hankkia ainakin testikäyttöön vielä yksi kone, eri järjestelmällä.

    VastaaPoista
  18. Joskus vaikeita nämä hienot suvut vaikeine nimineen. Aikaa sitten oikeuden istunnon puheenjohtaja kypsyi blogitekstissä mainitun nimisen suvun nuoren, mutta jo (vielä?) itsetietoisen edustajan toimintaan. Istunnon aikana pöytäkirjaa nauhalle sanellessaan hän antoi oikeinkirjoitusohjeeksi: "Falck, kirjoitetaan ällällä."

    VastaaPoista
  19. Ostin uuden kannettavan, jossa mukana tuli Vista, ei paha - vaatii vain vähän totuttelua. Ja nopea on, ainakin täällä. Lisäksi mukana tuli mm. kotikäyttöön käypäinen skanneri/tulostin/mikälie + TV-ominaisuudet ja antenni, kiva pieni härpäke. En ole vielä testannut, wanha Welhotar epäilee kykyjään tuolla puolella. Netti kuitenkin toimii tod. nopeasti ja helposti! Ja se 2 Megaa on, tietty, ei niitä kai enää paljon hitaampia myydä. Tai myydään, mutta ostin tämän loppuiäksi.
    Hassua, minä muuten säilytän omia kirjoituksiani samoin gmailissa, ihan varmuuden vuoksi. Saa esiin joka paikassa tarvittaessa eikä häviä huitsin viteliin, jos itse töpeksin työ/kotikoneen kanssa. Kuvat ovat myös ulkoisilla palvelimilla suurimmaksi osaksi. Sekin varmuuden vuoksi. Ai niin, älkää tuomitko, olen amatööri ,>

    VastaaPoista
  20. Gmailin käyttö varmistustallennukseen on hyvin yleistä; silloin kun kutsut käyttäjäksi olivat vielä kiven alla kustannustoimittajan kanssa porukalla oikein metsästimme niitä ja useammankin kirjaprojektini (osassa useita kirjoittajia) käsikirjoitukset ovat kulkeneet ja kulkevat yhä sitä kautta. Suosittelen!

    VastaaPoista
  21. Ainakin Rami S. joutui paikasa @utu.fi vääntämään tosissaan macist
    Outoa. Kun istuu meidän atk henkilöiden kanssa palaverissa niin aika monilla niillä on macci, mukaan lukien tietoturvapäällikön.

    Windows Vistaa eivät näköjään vielä edes tue:
    http://www.cc.utu.fi/tyoasemat/kayttojarjestelmat/

    VastaaPoista