Sivun näyttöjä yhteensä

5. marraskuuta 2021

Hätkähdyksiä


 

Tunnen olevani kutsuttu raportoimaan korkeasta iästä.

 

Tee se itse -psykoanalyysi on mahtava kokemus. Käytän tuota sanaa tukemaan käsitystäni, että mielessä on paljon käyttäytymistä, ajattelua ja asenteita ohjaavaa, jonka taustalla on muistista pyyhkiytyneitä tapauksia. Taitava ja onnistunut hoito voi nostaa näkyviin ”kadonneen kirjoituksen” kuin ultravioletti valo. 

 

Tässä on ollut useitakin tapauksia, joissa käsitykseni ihmisestä on pyörähtänyt ylösalaisin, vaikka olen tuntenut asianomaisen iät ajat. Esimerkiksi joku toisaikaisen ja hajamielisen ja siten vaarattoman oloinen henkilö on osoittanut pienellä teolla ja muutamalla repliikillä olleensa – aina – etevä tarkkailija, tilanteiden tajuaja ja siten jämerä tuki ja turva tilanteessa kuin tilanteessa.

 

Ehkäpä tunnette hyvinkin ilmapalloihmisen? Korkea korskea varsi ja jopa pelottava aines osoittautui lämpimäksi ilmaksi ja ihminen pelkäksi kuoreksi, kun tuli neula, joka poksautti.

 

Mutta ongelma on sama kuin fysiikassa ja tähtitieteessä ja biologiassa.

 

Emme tiedä, mitä emme tiedä.

 

Jossain vaiheessa kartoille ilmesty valkoisia läiskiä. Kokonainen vuosisata, 1800-luku, innostui noista alueista. Niin noustiin Kongoa, ”löydettiin” Viktoria järvi, vaikkei se ollut ollut hukassa, ja vuosisadan vaihteessa eli noin vuonna 1900 ajateltiin, että kaikki tiedetään jo. Anekdootti panee Max Planckin suuhun repliikin, joka olisi esitetty nuorelle Einsteinille. Miksi tutkia fysiikkaa, kun kaikki tiedetään jo.

 

Ajatustapa oli tuhoisa. Sekä marxilaiset että natsit tiesivät mielestään kaiken oleellisen, joten oli aika kieltää muut mietteet ja tappaa ajattelusta epäillyt. Ongelmasta kirjoitetaan joka toinen päivä mediassa. Onko tuo Kiinan vallitseva aate? Toiset sanovat, nähdäkseni hyvin perustein, että Yhdysvallat lipsahti jo.

 

Yksilöä ajatellen tietoisuus on edelleen yhtä epäselvä ja salaperäinen käsite kuin esimerkiksi aine / pimeä aine.

 

Odotan uteliaana ensi viikolla ilmestyvää mittavaa opusta. Professorit Graeber ja Wengrow tunkeutuvat tulevaisuuteen panemalla menneisyyden uuteen uskoon. Professori Graeber kuoli heti käsikirjoituksen valmistuttua. Aineistona on arkeologia ja antropologia ja kysymys johtopäätösten tekemisestä laajasti ja nopeasti edistyvästä tutkimuskirjallisuudesta.

 

Kirjoittajat torjuvat ajatuksen joillekin miellyttävästä metsästäjä-keräilijöiden ajasta ja maatalouden ja kuninkaiden yhteydestä. He päättelevät, että ihmislaji on osoittautunut hämmästyttävän taitavaksi muuttamaan myös yhteisöllisiä rakenteita. Kysymys ei ole, miten jouduimme tyrannien uhreiksi, vaan miksi tyranneista ei tällä kertaa noin vain päästykään.

 

Esittäisin nyt, ennen kuin olen perehtynyt faktoihin, että entä jos tietoisuus on yhteisöllinen ominaisuus tai prosessi. Entä jos esimerkiksi kiinalaiset, vielä elävät Amazonasin alueen pikku heimot ja esimerkiksi iinuitit ajattelevat ympäristöystävlliesti. ”Individualismi” on ajatusvirhe, väärinkäsitys. Toki rantakivet ovat kaikki erillisiä eli individuaalisia, mutta todistaako se jotain?

24 kommenttia:

  1. Toivotaan, että tietoisuuden ongelmaan tulee vastauksia filosofeilta - vastauksia on jo tosin odotettu parituhatta vuotta. Mutta palataanpa vielä Bachiin! Oliko Bach ensimmäinen jazz-muusikko? Hänhän oli improvisaattori, joka piti useimpia sävellyksiään kertakäyttötuotteina. Tähän nähden Bachin sävellysten orjalliset tulkinnat tuntuvat menevän metsään. Jazz-muusikoilla on sen sijaan aina ollut korvaa Bachille ja jazz-covereita Bachin kappaleista on tehty paljon. Referenssinä voi kuunnella Eugen Ciceron ”Und Bach?”. Mihin klassisen musiikin ja jazzin fuusio on nykypäivänä kadonnut?

    VastaaPoista
  2. Professori Kemppinen on täällä aiemmin kirjoittanut sanoisinko ansiokkaati terveyspalveluista, hoitajien lakoista jne.
    Nyt korona-aikana odottaisin vastaavanlaista kirjoitusta.
    Nmittäin hätkähdin todella eilen, kuullessani ettei isäni (83v) kodinhoitajalla ole koronarokotteita otettu. Pakko ryhtyä toimenpiteisiin heti maanantaina.
    Rokottamattamat hoitajat/lääkärit ovat jo aiheuttaneet ehkä useammankin kuoleman ja tautiketjun vanhuksille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minuakin on jatkuvasti hämmästyttänyt rokotustilastoissa se että lähes 10% yli 80-vuotiaista on edelleen ilman rokotuksia. Ymmärrän että joissakin tapauksissa tilanne voi olla hankala sivuvaikutusten takia monisairailla, mutta silti.

      Poista
    2. Blogisti on puuttunut asiaan viime aikoina parikin kertaa.

      Poista
  3. Mielestäni elämme aikaa jossa, samalla tavoin kuin 1930-1940-luvuilla, estetään ajattelua ja mielipiteitä, jotka eivät ole poliittisesti korrekteja tai vastustavat ikävällä tavalla hallituspuolueiden edustajia tai heidän ohjelmaansa. Elämme ajatuspoliisien aikakautta jossa väärinajattelijat leimataan ja ajetaan marginaaliin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pikkaisen kryptistä; puhehan on koronarokotuksista. Onko Stenlundin tarkoituksena siis samaistaa rokotusten vastustajat hallituksen vastustajiin? Ei erityisen järjellistä. Minä toki vastustan rokotevastaisuutta, rationaalisin perustein ja täysin hallituksesta riippumatta.

      Poista
    2. Vastaavaa mentaliteettia olen minäkin ollut havaitsevani jo kauan. Jotenkin on ihmeellistä, että jokainen sukupolvi lankeaa samaan loveen: on Yksi Totuus ja sitä epäilemään uskaltautuvat ovat väärässä ja vaarallisia ajatusrikollisia.

      Poista
    3. Valitettavasti vain tämän kirjoittajan mukaiset oikeinajattelevat ajattelevat usein niin väärin, että toivottavasti ajautuvatkin marginaaliin.

      Poista
    4. "Elämme ajatuspoliisien aikakautta jossa väärinajattelijat leimataan ja ajetaan marginaaliin."

      Entäs jos ne itse tuntevatkin joutuvansa leimattuina marginaaliin ja alkavat käyttää sitä sontajournalismin tukemana keppihevosenaan tiellä valtaan?

      Toisin sanoen, että vaikka kritiikissään olisi asiaa ja aihettakin, keinot "toisinajattelunsa" oikeiden argumenttien ajamiseen ovat alun alkaenkin Halla-ahon tavoin suorastaan rikollisia?

      Poista
    5. Korostan etten viitannut koronarokotuksiin. Kannatan vapaaehtoista koronapassia: ilman sitä sisäänpääsy on lupa estää.

      Poista
    6. On myös valitettavaa, että kaikissa väestöissä kyky ajatella ja tehdä päätöksiä itse on enemmän tai vähemmän huono. Tehdään vain niin kuin toiset, tosiasiassa jotkut toiset tekevät. Yleensä nämä toiset eivät asiakysymyksissä ole mitään asiantuntijoita. Samaan apinointiin perustuu myös vaaleista tuttu bandwagon-ilmiö.

      Poista
    7. "Sekä marxilaiset että natsit tiesivät mielestään kaiken oleellisen, joten oli aika kieltää muut mietteet ja tappaa ajattelusta epäillyt. Ongelmasta kirjoitetaan joka toinen päivä mediassa. Onko tuo Kiinan vallitseva aate?"

      Tähän liittyi alkuperäinen kommenttini, tiedoksi niille jotka eivät vielä osaa kovin hyvin lukea.

      Poista
    8. Näin minäkin Henrikin kommentin tulkitsin.

      Poista
    9. Henrik leipoi leivän ja heitti taikinasta unohtamansa hiivat jo jäähtyneelle arinalle.

      Poista
    10. "Henrik leipoi leivä.."
      Ruisleivän, siis juureen, leipominen on eräs harrastukseni ja myös lähimmäisten ajoittainen provosointi.

      Poista
    11. Niin, leivänleivontahan on nykyään pelkkää joutilaiden harrastusta, ei nälän pitimiksi. Ja provosointiakin harrastetaan vain provoisoinnin vuoksi, ei asian.

      Poista
    12. En teistä muista tiedä, mutta toisinaan tiettyyn aikaan kuukaudesta leivon leipää ihan siksi että se on halvempaa kuin kaupasta ostettu. Ja menee keittojen kanssa hyvin. Sillä pärjää muutaman päivän.

      Poista
    13. Kaikenlaisen leivän leivonta tulee halvemmaksi vain ja ainoastaan jos sitä tekee ison perheen kaikkeen tarpeeseen. Yksineläjän tai harvalukuisen perheen talouteen siitä ei juuri hyötyä ole.

      Jos lämmittää huushollinsa puulla ja käyttää uuninarinan lämpöä myös leivontaan, voi muutaman sentin voiton puolelle kerta-annoksetkin jäädä. Tämäkin vain, jos lämmityspuut ovat lähimetsästä ilman moottorisahoja, traktoreita ja mönkijöitä lihasvoimin kaarisahalla pätkittyjä ja kirvheellä pilikottuja.

      Poista
    14. Kirvheelä ja tuatu kotio kivireelä.

      Poista
    15. Taikinajuuri on aarre, siinä asuu talon onni ja siis on tärkeämpi kuin emännän sielu.

      Poista
  4. Introksi kevytversio kuvan kirjasta:

    https://www.nytimes.com/2021/11/04/opinion/graeber-wengrow-dawn-of-everything-history.html

    VastaaPoista
  5. Havaintoaineisto, tähtien ikä, ihmisikä, "tietoisuuksien" ikä ja olemus. HMS Hoodin mukana meni 23 Smith-nimistä (laskin). Enimmiltään kai noin kolmen kilometrin syvyydessä.

    VastaaPoista
  6. Joidenkin tutkijoiden mukaan esim. Amazoninasin alkuperäiskansojen elinpiireillä luonnon monimuotoisuus on paremmassa kunnossa kuin läheisillä luonnonsuojelualueilla. Ilmeisesti joskus ihminen osaa hyödyntää luontoa myös turmelematta sitä. Tietysti näyttää kyllä vahvasti siltä, että se ei ole meidän kulttuurillemme enää mitenkään mahdollista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Joidenkin tutkijoiden"? No, niin tai näin, populistikäskijä Bolsonaro on tehnyt parhaansa ettei siellä jatkossa enää juuri ole alkuperäiskansoja, sademetsiä eikä luonnonsuojelualueitakaan.

      Poista