Sivun näyttöjä yhteensä

9. heinäkuuta 2014

Kiuas

Taivassalossa oli taivaallista perunaa. Kiitos siitä ja myös kaikesta myystä. So long, and thanks for all the fish… Paikkakunnasta huolimatta puhe ei ole Matista ja Teposta. Paikkakunnalla kuuluu olevan heinäkuisin enemmänkin viksua väkeä Turuusta ja etäämpää.

Samanlaisen huvilan olisi rakennuttanut 60-luvulla, mutta silloisilla rahoillani ei huviloita rakenneltu. Rintamalla Artek – Skanno – Bitco kannoin kyllä sitten korteni kekoon, kuten myös Possulassa käyneet ovat voineet todeta. Siellä näkyvät myös 1970-luvun ajattelun mukaiset ”orgaaniset” eli oikullisesti, korkein ja vinoinkin linjoin kohoavat katot, ilmavuuden korostaminen viivan graafisuuden sijasta. Eikä siellä ole Aito-kiuasta, mikä on epäkohta. Sitä suurenmoisempaa ei ole. Se oli puoli vuosisataa sitten elämäntavan huippu, kun pohjaltaan aitosuomalais-fasistinen saunakulttuuri oli sotien jälkeen myöntänyt mukautumaan tosiasioihin ja jättänyt sisäänlämpiävän kiukaan.

Joku saisi tehdä gradun jatkosodan asemasotavaiheesta. Hirsitöiden ja hirren yhä maisemassa näkyvän vain-suomalaisen vallan lisäksi rintamille rakennettiin sata tuhatta saunaa. Suomessa arkkitehtuurin ajattelu muuttui dramaattisesti, ja lisäksi parhaat tekijämme olivat tahranneet kätensä rintamamiestaloon, joka on edelleen suomalaisen rakentamisen huippu.

Ehdotan, että pesäpallolippujen myyminen alaikäisille ja odottaville äideille viimein kiellettäisiin ja Vimpelin, Sotkamon ja Kiteen kunnat lakkautettaisiin.

Ymmärsin 10 – 15 vuotta sitten, että jalkapallo on teollisuusmaiden EU-urheilu. Pyörittiin Lontoossa Ylähuoneen puhemiehen kanssa. Kun hän kysyi hiukan uhkaavasti, kannatanko Arsenalia, valehtelin varmuuden vuoksi ja uskottelin kannattaneeni sitä 7-vuotiaasta ja mainitsin, että Englannin liigajoukkueista oli veikattu Suomessa jo varhaisimmassa lapsuudessani, ja kysyin kostoksi, tietääkö hän, mitä merkitsee ”Borussia” eräiden potkupalloyhtiöiden nimissä. Kun sitten kerroin, meistä tuli kavereita ja lordi sanoi, että olen muka kunnon mies ja taitavan oloinen juristi (Preussi latinaksi).

Jalkapallo on EU-urheilu, jonka hurmoksellinen siipi – televisiostudion kaikkiaankin aivan mainioiden asiantuntijoiden heittämä termi – meni eilen mutkalle. Katsoin peliä heti autosta noustuani ja luulin aika kauan, että tämä on elokuvaa tai muutoin mautonta pilaa. Ei se ollut.

Palloa on potkittu yhtä kauan kuin naisia, lapsia ja vihollisia. Jalkapalo-ottelu edellyttää kahta joukkuetta, ja se oli 150 vuotta sitten mahdoton vaatimus. Siksi sarja eli liiga eli cup on keksittävä ja sen takia rautatie liittyy joukkueurheiluihin. Vieläkin jopa Suomessa rautatiekartta esittää vahvan jalkapalloperinteen paikkakunnat hyvin, eikä pesäpalloa ymmärrä ellei tutki ennen sotia sovellettuja koulu- ja suojeluskuntapiirejä sekä varuskuntia. Jotkut omalaatuiset työnantajat suosivat pesäpalloa (Myllykoski, Kouvola), jotkut futista (Valkeakoski).

Tässä esitetty ei ole uutta edes tämän blogin sisällä. Minä vain edelleen mietin. Kustantajan nimellä ”Routledge” Amazonista helposti löytyvät käsikirjat (”Companion”) ovat vakiotavaraa kurssivaatimuksissa aivan syystä. Tämä blogi on myös sitä, mitä jotkut kommentoijat ovat epäilleet ja monet lukemisesta pidättäytyvät aavistavat, ”The Kemppinen Companion to Legal Thinking”. Välillä arvailen, ehdinkö nähdä suurta käännettä, joka on tulossa.

Tuomioistuimen antamassa päätöksessä on kolme osaa, resiitti eli kertoelma ja johtopäätökset sekä lopputulos eli päätöslauselma. Perinteisesti ja edelleen tutkimuksissa ja oppikirjoissa keskitytään johtopäätöksiin. Tuon jakson nimitys on esimerkiksi ”todisteiden harkinta” tai punninta. Joskus käytetään väliotsikkoa ”johtopäätökset”. Myös oikeusteoria keskittyy lähinnä tähän. Ja alan opintoja painotetaan oikeudellisten sääntöjen ja periaatteiden opettamiseen.

Jotkut kollegat itse asiassa tietävät, että tämä on erehdys. Johtopäätöksiä ei voi tehdä tosiasioista paria lausetta pidemmissä asioissa. Tosiasia: ulkona sataa. Johtopäätös. Ulkona kastuu. Näin on. Mutta tuomioistuimessa laadittu kertoelma sisältää väkisin liian paljon lopputuloksesta lainattuja osia, joita on käytetty useimmiten näkymättömästi ”tosiasioita” kuvattaessa. Jos syyte ja lopputulos koskevat pahoinpitelyä, tosiasiana voidaan mainita, että syytetty oli riidellyt vaimonsa kanssa. Jos syyte on törkeästä varkaudesta, tuota ei mainita, vaikka se olisi hyvinkin vaikuttanut syytetyn toimintaan, se kun ei ole noissa asioissa tavanomaisesti käytetty ”peruste”.

Esimerkiksi historiantutkimus on tunnustanut jo vuosikymmeniä, että historiallisia tosiasioita ei löydetä, vaan ne keksitään (kuten patenttioikeudessa) tai luodaan (kuten tekijänoikeudessa). Se minkä tutkija valikoi ja hyväksyy tosiasioiksi (kauppataseet vai ideologiset lausumat eli esimerkiksi raha vai ”kommunismi”) riippuu enemmän tutkijasta kuin tutkimuksen kohteesta. Tutkija puolestaan on osa historiaa, ja siksi historiantutkimuksen suojeluspyhimys on paroni Münchhausen, joka purjehti kuuhun, hyppäsi ympyräisen tykinkuulen kyytiin ja taltutettuaan hullun turkkinsa nosti itsensä hiuspalmikosta suosta. Juristi-tuomari nostaa itsensä suosta peruukista.

Münchhausen – todellinen henkilö ja todellinen juttumestari – taisteli luutnanttina Venäjän armeijassa Suomea (siis Ruotsia) vastaan pikkuvihassa, mutta ajankohtaiseksi hänet tekee suhtautuminen ”tosiasioihin”, kuten tykinammuksella ratsastaminen, joka tapahtui… Krimin niemimaalla.

13 kommenttia:

 1. Valkeakosken jalkapallosta kerrotaan patruuna Waldenin repliikkiä uudesta yhtiöön palkattavasta: "Ainakin varatuomari, erotuomari tai vähintään linjatuomari."

  VastaaPoista
 2. Urheilun pitkä historia. Jo muinaiset egyptiläiset, Ks mm
  http://www.nytimes.com/2014/04/17/opinion/egypts-enduring-passion-for-soccer.html

  VastaaPoista
 3. Muistaakseni juuri Vimpelin kunnalle on tullut ukaasi liittyä johonkin päin. En tiedä onko Vimpelin Veto siihen syyllinen, olen ollut viimeksi katsomassa ottelua isän kanssa 5-vuotiaana.

  Sen jälkeen en ole ollut missään urheilukisoissa. Onneksi kummastakin käymästäni koulusta puuttui urheiluhulluus, siis niin kuin johtavana teemana. Se 5-vuotiaana saamani rokotus koski sitä karjuvaa lähinnä miespuolista yleisöä. Ei niitä tunnistanut mukaviksi naapurin sediksi niistä avonaisista kidoista ollenkaan.

  Noita muita kuntia en tunne, joten en tiedä traumatisoidaanko siellä pikkulikkoja. Mutta olen ihmisten pakkotraumatisointia vastaan ehdottomasti.

  VastaaPoista
 4. **Esimerkiksi historiantutkimus on tunnustanut jo vuosikymmeniä, että historiallisia tosiasioita ei löydetä, vaan ne keksitään (kuten patenttioikeudessa) tai luodaan (kuten tekijänoikeudessa).** Kemppinen kertoo.

  En yhtään epäile väitteen todenmukaisuutta, mutta onko tämä tunnustus annettu jossain kirjallisena?

  Historian professori saattaa kyllä kertoa tämän tosiasian suullisesti jatko-opiskelijalle, mutta jatko-opiskeljan tutkimuksen esipuheesta tämä tarina puuttuu.

  Münchhausen - muistaa herran lapsuudesta, mutta nyt Herran tarinat näyttävät pölyttyvän kirjastojen varastoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietokonetermi "booting" viittaa Münchhausenin tarinoihin; sen amerikkalaisversiossa herra paroni nostaa itsensä ja hevosensa suosta kiskoen saappaannauhoistaan. Tuntemamme eurooppalaisversio puhuu paronin palmikosta.

   .."I was still a couple of miles above the clouds when it broke, and with such violence I fell to the ground that I found myself stunned, and in a hole nine fathoms under the grass, when I recovered, hardly knowing how to get out again. Looking down, I observed that I had on a pair of boots with exceptionally sturdy straps. Grasping them firmly, I pulled with all my might. Soon I had hoist myself to the top and stepped out on terra firma without further ado." --With acknowledgement to R. E. Raspe, Singular Travels, Campaigns and Adventures of Baron Munchausen, 1786.

   Poista
  2. Kemppisen suosittelma Eeva Joenpelto ei iskenut, mutta kirjastossa käsi osui tämän johdosta kahden maton turmioon. Vastaa itselle, näin se tietenkin on; Samoin on selitetty, että kielemme sijamuotojen suuri määrä osoittaa, että emme ole kyenneet keskittymään oleelliseen ja näkemään metsää puilta (s. 14 Paavo Ravilan kirjoituskokoelmassa "Totuus ja metodi", WSOY, 1967).

   Poista
 5. Kyllä kai jalkapallo on kansojen välisessä toiminnassa sitä, mitä esperanton piti olla. Yhteinen kieli, mitä kaikkialla ymmärretään.

  VastaaPoista
 6. Borussia Dortmundin nimi tulee ainakin kaljamerkistä. Muista borussioista en tiedä. Mutta onhan suomalaisessakin urheiluintoilussa mukana Viipurin-alkuisia seuroja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomen toiseksi vanhin golf-seurakin on Viipurin Golf, perustettu 1938. Stalin valitettavasti vei kentän, mutta selvitty silti on.

   Poista
 7. Suomalaisen arkkitehtuurin huippu on rintamamiestalo! Eipä ole hääppöinen. Ettei vain hämäisi se, että rintamamiestontit ovat nykymittapuun mukaan isoja, vihreitä ja monesti arvokkailla paikoilla. Olikos se Berlusconi viety katsomaan vanhaa Petäjäveden kirkkoa silloin kun hän tokaisi: tuollaiset olisi meillä purettu ajat sitten.

  Missä välissä rintamasankarimme ehtivät rakentamaan sata tuhatta saunaa. Ainakin minun isääni olisi tarvittu enemmän kotona. Voisikohan joku tehdä gradun siitä, kuinka monta tuntia sotilas kestää taistelussa, veikkaukseni on, että mediaani on alle 24 tuntia. Toki välillä voi rakentaa saunan tai pari, saunoakin. Ajatukseni on siis se, että sota on onnettomuus, toki viime sotamme olisivat olleet vielä paljon suurempi onnettomuus jos Itänaapurille ei olisi laitettu kampoihin, mutta faktahan on se, että Suursuomea yritettiin rakentaa moneen otteeseen. Hube

  VastaaPoista
 8. Sallittaneen sananen kiukaista. Rakentakaa kivestä kiuas. Kivimiehet voivat olla kiinnostuneempia kuin arvaattekaan. Sisään on toki hyvä muurata tulenkestävää keramiikkaa. Sellainen savusaunan kiuas jonka päälle rämähtää teräslevystä lujan osaajan hitsaama huuva on täydellinen seuraaja kunnon riihikiukaalle josta tuo aito-kiuas on jatkojalostettu.

  Kun varaava massa on verraten suuri ja pesutila erillinen on kaikki hyvin muuten mutta sepä ketale ei ole hyvä yhtään jos seinän takana on kuuma ja hellettä pukkaa ja se simpsetin salvetin sauna on mökin päädyssä kuten hyvin monella on.

  Kunnon sauna on muuteltava ja kivien lämpötila kohtuullinen. Pata ja kiuas vieretyksin on ookoo mutta sellainen savusauna / siisti sauna on ideaali sillä se on kertalämmitteisen sijaan kertarakennettava. Saunan kiuas on muurarille haasteellinen työ. Sen kun hyvin muuraa ja tomerasti käyttää niin kyllä se saattaa hyvin kestää miehen iän. Kivet pitää vaihtaa tietty mutta ei se ole mieskään enää kovin pitkäikäinen olento. Eri miehet voi vielä olla, jos ne ei syö yhtäkään rammaa viheliäisiä terveysruokia purkissa taika paljussa ja osaa kärventää kaiken maistuvaksi. Voi pelastaa paljon. Piimä on Jumal'avita nektaria! Omin käsin lypsetty ternimaito on sellanen pommisepän iltatippa että kun ne kummitussandaalihiihtokilpailun voittajaplikat häipyy niin tippaletkuun pyykkipoika ja pullosta parempaa.

  Kattelkaapa ympärillenne, akat ne perkele kuulkaa on saanu saatana siitäki asiasta mälvätä ja mulkata sen niin että kukaan ei tiedä mikä on totta ja mikä sukupuolten sotaa kun niitä rintamalinjoja on kuustoista potenssiin kuustoista niin se ei ole järjestys vaan tunnetaan ammattitermillä clusterfuck.

  Aito-kiuas jonka numero on alle kuudenkaheksan on lämmitettävä vaatekomero eikä sauna. Jälkilämmön puute kiljuu ja kuka sitä hehkuvia kiviä haluaa...
  Tiedä niin siitä täällä tarpeen olevan, sen kerkiää siellä myöhemmin kyllä missä sitä riittää...

  Onko kyytiin tulijoita? Omat laude, taikka paremmin vielä käärinliinat, niitä saa varmaan kumminkin toistaiseksi vaikka ihmiset jotka eräänä rumana päivänä ovat päässeet ensimmäisen luokan matkustajina muulle planeetalle epäilyksettä esittelevät jäljessä saapuville ainukaisen älylllisen omaisuutensa, tuloveron.

  Siispä tekninen savuoptio on hyvä ja siellä vieraat viihtyvät, ensin kunnon räkämännyllä tai pirun pihkaisella kuusella pimeän aikaan sellaiset äidinkohtu-löylyt että silmät muuraa umpeen ja sitten seuraavana päivänä upea koivukumautus + leppäsavuaromilla sivistyttäminen. Saavat taatanat mietittävää, hähä!

  Ehdoton on sellainen löylyvesi joka on laskettu hiilien läpi. Tavallista rillihiiltä pussukka ja joku putkitötterö josta se viin, meinaan löylytippa lirisee, ei siinä mitään muuta tarvita, kyllä sen hoksaa, ja on hyvä. On niitä semmosia puhdistimiakin mutta ne särkyvät, katoavat ja ovat typeriä ynnä maksavat törkeitä summia eikä niitä osaa kukaan oikea jätkä korjata kun ne rikkuvat kun joku ne kumminkin känn, meinaan jos sattuvat jäätymään vaikka.

  Eikä sitten kiuasta nurkkaan vaan keskelle seinää ja jos se on omnidirektionaalinen negotiaatiosauna niin keskelle lattiaa ja pyöreä rakennushan on hyvä että hullut saa hävetä nurkassa, seinän ja lattian kulma on yleensä yheksänkyt astetta.

  Täysin turhaan kyselette jos luulette että kerron mitään muuta.
  Menee inkkariosaston korvantakustuotevastaavalle ja Hoburgin ukon vakiovastaajaan joka tallentaa kaiken. Kissan pierutkin.

  Suuri poppamies tervatukkaintiaanien heimosta esittäytyy!

  Long-see-up-far talk.

  Manitou drop firestone, hwite man go pfhutt, think long back hwhen no man walk, no man hunt, no squaw talk. Hwhite man talk hell like know.
  No know hell.

  Long-see-up-far talk. Man think-see, no think good no see good. Ugh!

  I. H.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, yheksänkymmentä, paitti pesuhuoneen puolella. Kaatoo pitää olla lattiakaivon suuntaan, niinettä pienemmät miehet on mennä mukana!

   Poista
 9. Häh! Uusiin korttitaloihin tehään tuplana. Kaatokännikaivot.

  I. H.


  VastaaPoista