Sivun näyttöjä yhteensä

21. helmikuuta 2014

SelityksiäSe ajatus on virheellinen, että on rikos kirjoittaa keveistä asioista, koska siten vaikenee niin paljosta. Tuo johtaisi siihen, että on rikos kirjoittaa. Tänään on vaiettava sellaisesta, minkä voisi tulkita kysymykseksi, onko Kiovan keskustassa pelissä V. Putinin asema.

Demokratiassa voi toivoa, että valtarakenteet ovat raha + puolueet. Venäjällä, Kiinassa ja Yhdysvalloissa on lisäksi armieja+poliisi+keskitetty tiedustelutoiminta. Voi ainakin epäillä, että niillä on omaa tahtoa, jota vastaan poliittisen päättäjän ei pidä toimia, eikä kansalainen voi.

Eilinen runokäännös oli esimerkki keskiaika-rapista. Jokin kommentti myös osoitti suunnan. Luvallinen, usein auttamaton tapa käsittää selitystä vaativia ilmiöitä on verrata niitä aikaisempiin kokemuksiin.

”Archipoeta”, jonka nimitys tarkoittaa vain über-runoilijaa, on tietysti runoutta samalla tavalla kuin tämän vuoden runokirjat kaupassa. ”Keskiaika-rap” korostaa yhteyttä rahvaan huvituksiin, sellaisiin kuin rullalautailu tai laulutaidottomien mikrofoniin tai levylle suoltama.

Sain syyn sanoa tämän taas, kun joku iskelmäihminen korosti, että Juicekin suri korkeakulttuurin edustajien penseyttä. Olen sanonut tässä monta kertaa, että kaikilla tunnusmerkeillä Juice Leskinen oli sukupolveni merkittävin runoilija – ja imussa on runsas joukko muita.

Teknisessä kysymyksessä mitasta ja loppusoinnuista olen tehnyt parannuksen eli kääntänyt takkini. Molemmilla on merkitys. Edellinen horjumaton mielipiteeni oli kotipesässäni eli 1960-luvun Otavan – Parnasson akselilla oppimani. Ehkäpä esitän sen pilkallisesti mitallisena ja riimillisenä sitaattina – modernismin ajatus, muka: ”Ei patsast’ eikä napaa, vaan vahva virta vapaa.”

(Oikeastaan ”Ei patsast', ei muut' napaa / Oll' täs', vaan virta vapaa” – virsikirja 1701 nro 39, säkeistö 2).


Ja olen siis siirtynyt heikkovirtapuolelle.

Sarjakuvien historiaan kirjoitin kerran sekä sanomalehtien maksamien koulutettujen taiteilijoiden piirrossarjat että kaupustelijoiden kaikenlaisille markkinoille kuljettamat plakaatit, joihin oli painettu mieltä kiinnittäviä kuvia esimerkiksi Portugalin maanjäristyksestä.

Vanhemmista painetuista lähteistä löytää ylimielistä suhtautumista kansanrunouteen, siis myös sellaiseen kuin Kalevala. Suomessa tämä ei ollut näkyvää, koska Lönnrotin teos on niin vanha, että sen ilmestymisen aikaan suomenkieltä ylimalkaan lukevia oli tavattoman vähän. ”Moderni kansanlaulu” esimerkiksi kaupallisen iskelmän nimityksenä kuulostaa makeilulta. Sellaista harrastettiin joitakin vuosikymmeniä sitten, myös meillä.

Suomessakin pilasaarna on jäänyt vaille erikoistutkimusta. Perinteen vahvuus ei edes ole laajemmin tiedossa. Silti kaksi pilasaarnaa on aiheuttanut vakavia ongelmia, Laurin saarna Hiidenkiveltä ”Seitsemässä veljeksessä”, ja hyvin tunnettu jakso Hannu Salaman ”Juhannustansseissa”.

Pilkkasaarna tai saarnan pilkka olisi selvempi nimitys. Talteen on kerätty paljon ivamukaelmia myös virsistä ja muun ohella erikoislaatuisen rivoja vääntelyjä isänmaallisista ja muuten tunnetuista lauluista. Tunnen katkelmia Punaisten ja Valkoisten puheiden vääristelmistä.

Se tämän hetken rap, jota itse en lakkaa ihailemasta, näyttää liittyvän sopimattomien, tarvittaessa ruokottomien vitsien perinteeseen, jonka voi nähdä yleiskriittisyytenä.

Matalaa taidetta ja korkeaa taidetta yhdistää erittäin vahva side, halu miellyttää kuulijoita, mielellään niin kovasti, että nämä antaisivat hiukan rahaa, tai vielä mieluummin paljon.

Toistelemani ”rap” on esittäjälle tapa kunnostautua, eräillä tapa saada mainetta ja asemaa ja varmaan rahaakin. Pyhien arvojen pilkkaaminen on ollut aina suosittua, osittain siksi, että siinä voi vaarantaa kaulansa. Mieltymyksen kalastelu vaatii taitoa. Meillä tunnettu vanha muoto on ”Tiernapojat”, kiertelevien koululaisten ja opiskelijoiden tapa kerjätä kylillä (teinilaulu). Keisari ja suuriruhtinas Aleksanterin kiittäminen samalla kuin Herodesta soimataan ja murjaanien kuningasta nöyryytetään, on ymmärrettävä vahinkovakuutus kanttorin ja nimismiehen varalta.


Kuva viittaa Shangri Lahan (James Hilton, Sininen kuu).

9 kommenttia:

 1. "Ja olen siis siirtynyt heikkovirtapuolelle."
  ai,!
  biseksuaalisuuden kauttako, jos saan kysyä?

  VastaaPoista
 2. Olettehan huomanneet, että uutisiakin räpätään?
  http://www.youtube.com/watch?v=-YCeIgt7hMs&feature=youtu.be

  VastaaPoista
 3. Kommentit alkoivat rapista.

  I. H.

  VastaaPoista
 4. "onko Kiovan keskustassa pelissä V. Putinin asema."

  Ei vaan maailman rauha seuraavina vuosikymmeninä, ts tuleeko uusi kylmä sota, joka voi aikaa voittaen kuumeta. (Kannattaa katsoa uusintana sunnuntain YLE historiaohjelma, jonka mukaan 1962 Kuuban kriisin aikaan neuvostoliittolainen sukelusveneen kapteeni olisi halunnut laukaista ydinohjuksen, ellei veneessä sattumalta ollut ylempi upseeri olisi sitä evännyt. Tuossa tilanteessa laukaisu olisi epäilemättä aloittanut ydinsodan.)

  Mikään mikä tapahtuu Kiovassa ei voi syrjäyttää Putinia, mutta nähtäväksi jää milloin hän ryhtyy auttamaan veljeskansaa palamaan ikiaikaiseen "kotiin" Venäjän imperiumiin.

  VastaaPoista
 5. 》》Ja olen siis siirtynyt heikkovirtapuolelle.《《

  Nyt kyllä Kemppisellä itsellä virtaa heikosti...

  VastaaPoista
 6. itäblokki ei ole osannut suhtautua liittolaisiinsa avoimesti. menkööt jos huvittaa. palaavat jos satelliittina oli parempi. ikään kuin eivät luottaisi systeeminsä paremmuuteen.

  VastaaPoista
 7. putinille on selvästi tulossa rauhan nobel.

  VastaaPoista
 8. Voimmeko puhua demokratiasta jos sen valtarakenteet ovat naimisissa rahan kanssa? Tarkemmin ajatellen nehän ovatkin. Demokratia-sanan selitys pitää siis määritellä sanakirjoihin ja YK:n asiakirjoihin sellaiseksi kuin se on: Elä untakaan demokratiasta näe.

  Tiedustelutoiminta on lujalla ja kattavalla pohjalla myös pohjoismaissa ja kaikkialla Euroopassa ja armeija+poliisi ovat sen kanssa yhtä vaikka näennäinen kansalaisten asioihin puuttumisen diktatuuri niiden välttämättömältä väkivaltakoneistolta puuttuukin. Muuta on turha kuvitellakaan näissä valvontakameroiden varjoissa.

  V.Putinin "aseman", hänen tukemansa Ukrainan diktatuurin ja Sotsiin rakennettujen urheilukulissien yhtäaikainen ruostuminen ja lahoaminen on jo alkanut. Kuluu muutama vuosi ja uusien vallanpitäjien pamppujen alla veri vuotaa.

  VastaaPoista
 9. Se kolmas onkin se Stm Honkajoki A. ja mieto moite herrojen päämateriaalin lujuuskokeilujen tuloksista, eipä passaa jättää sitä saarnaa laskuista. Se oli hyvä.
  - "Oletteko te hullu?"
  - "..tämän asian määrittelee ympäristö."

  I. H.

  VastaaPoista