Sivun näyttöjä yhteensä

22. elokuuta 2012

Vahva laulu


Joku kysyi, miten kirjoittaja on yhtenä päivänä häähumussa ja toisena kuoleman tunnossa. No, sellaista sanotaan elämäksi.

”Cantus firmus”, vahva laulu on erikoinen tapa käyttää bassoäänenä toista melodiaa. Kuvassa Merikannon ”Oi, muistatko vielä sen virren?” Säestyksenä on vitrsi ”Sun haltuus, rakas isäni.” Se alkaa säestyksenä kohotahdin jälkeen puolessa tempossa. Se on helppo laulaa. Toinen laulaa Merikantoa, toinen virttä. Nuotin es-molli on miesäänelle hiukan korkea, mutta se ei ole minun vikani. Transponoikaa perkeleet.

Tätä voi sanoa elämän sointuisuudeksi. Sopusoinnusta on turha puhua.

Bachin kaksinkertainen kontrapunkti ”Die Kunst der Fugen” Duodecimassa on niin mutkikas, ettei sitä lainkaan huomaa. Ei huomaa liioin, että säveltäjä kääntää nuottikuvan ylösalaisin, peilikuvaksi ja alkaa edetä lopusta alkuun contrario motu.

Väitetään, että taitelijan talosta kuului öisin nyyhkytystä. Ne olivat enkeleitä, jotka iltalomallaan taivaasta kävivät kuulemassa toista, kuvautuvaa taivaallisuutta.

Musiikki voi tavoittaa sen, mikä on mahdotonta logiikassa, eli olla tosi samanaikaisesti kuin vastakohtansa. A ja miinus A toteutuvat rinnan.

Kenraalibassoa ei mikään estä. Se voi panna suuren joen virtaamaan merestä suistoon ja siitä mutkien, käänteiden ja särkkien läpi kohisten ylös vuorille kuljettaen kuvajaiset mukanaan.Ja virta vie
katseet, ja tie
vedessä on
muuttumaton,
peilikuva
heijastuva,
sen nähden
käsität tähden
virtaavan veren
tullessa meren
takaisin juurilleen,
ylhäälle, muurilleen.
Ja virta on
Liikkumaton.

11 kommenttia:

 1. No, onhan se toki niin, että jos häät kestävät 2.3päivää putkeen ja jos koko tämän ajan vetää päätään täyteen, niin onhan krapula niin julmettu, että kuolemaa siinä voipi alkaa kohta tekemään!

  VastaaPoista
 2. Vanhasta punaisten pilkkalaulusta "Mannerheimi vankka" ja Mannerheimista vielä pyyntö. Aihe kun on muutenkin kovasti esillä ja pukeutumistyyli merkkeineen on esillä... tuollakin.

  http://agricola.utu.fi/keskustelu/viewtopic.php?f=10&t=4642

  Toinen säe on "kävelee kuin ankka". Kolmas säe on "ja rinta on kun romukaupan näyteikkuna".

  Voisitko sinä Kemppinen ystävällisesti julkaista kokonaan tuon Mannerheimista tehdyn punaisten pilkkaviisun? Sinä osaat sen kuitenkin ja mistään sitä ei tunnu löytyvän.

  ---

  Muistan taannoiset erään joulunaikaiset "sanoitussivustosi" jolloin kirjoitit ikivanhoja ralleja meidän ratoksemme. Kiitos niistä.

  Täällähän ne ovat ja siellä oli muutama tosi yllätys mukana.


  http://kemppinen.blogspot.com/2005/12/tekijnilkeys.html

  http://kemppinen.blogspot.com/2005/12/lis-lauluja.html

  http://kemppinen.blogspot.fi/2005/12/juopottelulauluja.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mannerheimi vankka, kävelee kuin ankka,
   maha on kuin norjalainen sillitynnyri,
   korvat niin kuin siankinkku, nenä on kuin ryssänlimppu,
   rinta on kuin romukaupan näyteikkuna.

   (Sävel: Punakaartilaisten marssi)

   Poista
  2. Jee, se on kaunis.
   Voiko sen paremmin sanoa; pellelätkät kiiltelevät kuin roinat kuusen oksilla.

   Poista
 3. Bachin kaksinkertainen kontrapunkti ...
  ja kaik´ on viety, ei aina pahalla; näet jää muistiin elämään ties mistä. Ja lahja kun on, kan man rekonstrukterar och att simulera för hela.
  Se oli Jimi Hendrix, sillä erikoinen sekä duuri että molli, E#9, soi johtona mm, stygessä Foxy Lady. Kuulkaa homekorvat!
  Siinä mielessä erikoinen, ettei ainakaan kitaralla soi kunnolla muusta kuin E:stä, ja vain siinä säveljärjetyksessä alhaalta ylös tultaessa, ensin duuriterssi ja siten mollin pien.
  Se.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "..ensin duuriterssi ja siten mollin pien.." (skitalla inE tietenkin, vapaita kielii..??)
   muistaakseni Skrjabinin myöhäisessä pikku pianopreludissa (in A?) tuo järjestys kääntyi toisinpäin "eka kerran"
   ja todella villiä se oli ainakin minulle. Sellainen kirkkokellomainen klangi...

   (X)

   Poista
 4. Merestä sinä olet tullut ja mereen sinä olet jälleen menevä..

  Rainer Erlund "kalat"?

  VastaaPoista
 5. Tässä esimerkkikappaleessasi mielenkiintoista on "laulun vahvuus" muutoinkin. Kappaleesta lauletaan aina ensimmäinen säkeistö "Oi muistatko – – niin laula, laula se oi!" ja toinen säkeistö "Oi muistanhan – – mut laulaa, laulaa en voi", sekä useimmiten neljäs säkeistö "Oi kerran mä vielä – – taas laulan, laulan mä oi!"

  Sen sijaan kolmas säkeistö jostain syystä usein jätetään väliin:

  Oi muistanhan vielä sen virren,
  vaikka sointu sen himmeni.
  Kun jouduin maailman teille,
  se vienosti väreili.
  Se katkoi kahlehet valheen,
  se rintahan taistelon toi.
  Oi muistanhan vielä sen virren,
  vaan laulaa, laulaa en voi.

  Muistanpa kerran teekkarina, kun killan illanistujaisissa aloimme laulaa tuota "oi muistatkoa". Useimmilta loppuivat ulkoa muistetut sanat toiseen säkeistöön. Kun aloin laulaa kolmatta säkeistöä, kävi selväksi, ettei juuri kukaan ollut edes kuullut sitä ennen. Ilmeistä näki, että jätkät miettivät kovasti, oliko Erastotenes juuri sillä hetkellä saamassa jonkinsortin herätystä. Tuo "kun eksyin maailman teille" kun tuntuu jotenkin sointuvan kosteassa teekkari-illanvietossa ihan omalla soinnullaan.

  VastaaPoista
 6. Suhteellisuusteorian aika-avaruus ja aikakäsitys heijastuvat muuallekin kuin 'häiriöihin' Merkuriuksen radassa auringon lähellä ja gps-satelliittien kellojen jätättämiseen avaruudessa. Unessa ei aika ole lineaarista ja on siksi todellisempaa kuin näennäiseen johdonmukaisuuteen takertuvan järjen kahlitsemana valveilla. Vaisto ja tunne ohittavat järjen samoin niistä kumpuavat sävelet ja säkeet.

  VastaaPoista
 7. "Mulla oli ainakin hyvät suhteet häneen vaikka aina laulettiin silloin punikkiaikana että Mannerheim on vankka, se kävelee kuin ankka ja maha on kuin Amerikan silavaa, naama on kuin ryssän limppu, korvat on kuin näkkileipä."

  http://personal.inet.fi/koti/kkoskela/eeva.htm

  ---

  Eräs versio kuulu menneen, että Mannerheimi vankka, kävelee kuin ankka ja rinta on kuin romukaupan ikkuna...

  VastaaPoista
 8. Mannerheimi vankka,
  kävelee kuin ankka,
  rinta on kuin romukaupan näyteikkuna.
  Kenraalikuvernööri Kekkonen juo vodkaa
  ja kasakat ne eteisessä korttia lyö.

  Se HaO:sta taas

  VastaaPoista