Sivun näyttöjä yhteensä

3. helmikuuta 2011

Sivistys rappeuttaa

Työpaikkani...Väitetään, että ihminen voittaisi 7-ottelussa kaikki muut eliöt. Lajit: 150 metrin pikajuoksu, 1,5 kilometrin reipas hölkkä, 25 kilometrin kävely vuorokaudessa, 2,5 metrisen ojan yli hyppääminen, sukeltaminen 2,5 m:n syvyyteen, 250 m:n uinti, puuhun kiipeäminen. Lajit on valittu niin, että useimmat aikuisikäiset suoriutuvat niistä pahemmin yrittämättä. Joka lajissa on vaikka mitkä määrät eläimiä, joille ihminen häviäisi äänin kuusi – muna. Mutta mikään eläin ei kykene tähän monipuolisuuteen.

Ennen kuin rientää onnittelemaan luontoa mestarinäytteestä on ehkä mietittävä vielä yhtä seikkaa. Ihminen, kuten hänen kotieläimensäkään, ei kestä omin neuvoin hengissä kuin aivan erikoisilla subtrooppisilla kaistaleilla, mielellään saarilla, ja sielläkin vain hyvällä onnella, hedelmillä ja pähkinöillä.

Eläinten kesyttäminen kotieläimiksi tarkoittaa niiden elinkelpoisuuden vähentämistä. Tunnen asian huonosti, mutta luulen, että vaikka lehmät voivat hyvin Intiassa, Italiassa ne eivät kestäisi vuottakaan. Villiintyneet eläimet, kuten Meksikon koirat ja Istanbulit kissat, kansoittavat kaupungit ja niistä tulee ”tuholaisia”, jotka syövät mitä saavat, kilvan rottien kanssa.

Tein joskus suunnitelman, mitä tarvitsisin, että selviytyisin esimerkiksi vihollisen maahanhyökkäyksestä yli talven metsässä. Sissiteltta ei olisi aivan välttämätön, vaikka en rupeaisi riitelemään siitä, mutta sitten pitäisi olla kamiina myös. Ruoka eli säilykkeet olisi saatava jostain. Kirves, puukko ja rautalankaa pitäisi olla. Talvivaatteiden lisäksi huopa ei olisi hullummaksi. Ja tietenkin tarvittaisiin rynnäkkökivääri ja siihen panoksia.

Olen ollut ymmärtävinäni, että hurjimmin koulutetut sissit ja eräät äärimmäiset partiolaiset harjoittelevat sellaista, että yrittävät selviytyä kesällä luonnossa viikon tai jopa kaksi viikkoa ilman eväitä, ilman varsinaisia työkaluja ja ottamatta yhteyttä muihin ihmisiin. Se edellyttää kovaa harjoittelua ja erikoistaitoja ja ketoosin hallintaa.

Johtopäätös on, että ihminen, seitsenottelija, on alkujaan ja myös nyt riippuvaisempi toisista ihmisistä kuin luonnosta.

Sen takia sureksin joskus, ettei ihmistensuojeluliittoa ole perustettu eikä ihmisiä – lähes kuutta miljardia – ole liitetty uhanalaisten lajien luetteloon. Olen lukenut lehdistä, että jotkut pitävät ihmistä kaiken pahan alkuna, ja pökkelöpesijöitä siveellisesti parempina. Voi olla tottakin, vaikka en saa selvää, mihin tämä käsityskanta perustuu.

Kuvittelisin omasta puolestani, että ihminen on ainoa laji, joka pystyy tekemään jotain toisten lajien hyväksi. Sellainen ei vaadi epäitsekkyyttä, vaan viisautta. Ja viisaus puolestaan voi olla ominaisuus, joka kehittyy ja kestää vain joukossa, sukupolvelta toiselle, esimerkin ja kielen välittämänä.

Kieltäydyn osallistumasta haaveiluun ihmisen huonoudesta, koska tiedän, että ainakin viimeksi kuluneet viisi vuosituhatta on ollut tungokseksi asti miehiä ja naisia, jotka tyrannina toimimisen pyörteissä eivät todellakaan anna ihmishengelle mitään arvoa. Olen ollut lukevinani, että esimerkiksi Stalin ja hänen tyyliinsä asioita ajanut Mao olisivat suoraan sanoneet, että kymmenen miljoonaa vainajaa sinne tai tänne ei tunnu yhtään missään.

Filosofi George Santayana oli etsimässä villahousuja asunnoltaan Pariisissa Marnen taistelujen aikana 1914 ja harmitteli sotaa todeten sotilaista, että mitäpä heistä, ennemmin tai myöhemmin he kuolisivat kumminkin.

Ihmisen vähätteleminen lajina on yhtä pahaenteistä kuin rotuna, kansana, joukkona tai ryhmänä. Tai yksilönä. Sanoista on lyhyt matka tekoihin.

Sanotaan ettei vihollista pidä demonisoida. Ei itseäänkään pidä väen väkisin demonisoida. Ei meistä kuulkaa ole edes paholaisiksi. Se on niin vaativa ammatti.

Sekä suurissa että pienissä asioissa yksi harvoista totuuksista on se, että emme tiedä totuutta. Tieteemme on asettunut sille mielestäni oikealle kannalle, että lopulliseksi totuudeksi julistettu ajatus tai päätelmä ei ole lopullinen totuus eikä tiedettä.

46 kommenttia:

 1. Jos talven joutuisin kätköilemään metsässä porukassa, tulisivat heikoimmat yksilöt, eli naiset ja lapset pataan pantaviksi. Tosin en sikailisi ihmisruumiilla niin paljoa kuin nämä Andien lento-onnettomuudesta selvinneet.

  Kesällä taas ketoosi tulee alle viikossa ilman hiilareita ja näläntunne häviää. Kokeilin kerran tätä laihdutusta. Onnistuneesti. Kastemadot ovat maukasta ruokaa, kuin myös muurahaiset munineen, sienet, juuret, kalat, linnut ja munat, joten jokainen fiksu selviää koko kesän metsässä.
  Toisaalta, jos kesällä porukassa, niin joku varmasti sairastuu jolloin hänet syödään.

  Pahassa paikassa me tiedämme totuuden, mutta kiellämme sen, koska emme muutoin kestäisi.

  Vai miten tuolloin Leningradissa kestettiin, kun äidit paistoivat lapsiaan.

  VastaaPoista
 2. Mekö emme tiedä muka edes analyyttisiä totuuksia kuten että 1+1=2 on totta ?
  Paremmin ymmärrän, että LUONNONtieteissä ei ole synteettisiä totuuksia.

  MrrKAT

  VastaaPoista
 3. Eihän selviytymisessä ole kysymys yksilön tai lajin säilymisestä, vaan geenin säilymisestä. Nauta, tuo filosofisen mietiskelijän oloinen otus, on kaikessa viekkaudessaan höynäyttänyt ihmisen huolehtimaan siitä. Heinä tulee eteen kuin Manulle illallinen. Joskus sitä voi huomata, että turpa osoittaa kohti teurastamoa, mutta viis siitä, kunhan suku jatkuu.

  VastaaPoista
 4. Ad Anonyymi: 1 + 1 = 2 on tosi systeemissään. Esimerkiksi ohjelmoinnin käyttämässä kaksilukujärjestelmässä se ei ole totta - eikä kakkosta ole.

  VastaaPoista
 5. Talvella Suomalaisessa metsässä? Lue Veikko Huovisen kirjasta Talvituristi tarina Poikien talviretki. Silti toisaalta, ennen erämaaataloissakin on parhaimmillaan eletty varsin mukavasti luontaistaloudessa.

  Mutta sissiteltalla ja rynnäkkökiväärillä ei ole mitään tekemistä metsässä elämisen kanssa, kuin hetkellisesti sotatilanteessa. Nyt kyllä voisi elää, kun on riistaa paljon, mutta jos hirvillä ja peuroilla olisi enemmän ottajia, pianhan ne olisi syöty. Ase taas pitäisi olla ennemminkin nylon-tukkinen puoliautomaatti pienoiskivääri.

  PS Äänestäisin vihreitä, jos he asuisivat maalla luontaistaloudessa vaatimattomasti. Mutta kun ovat hyvillä palkoilla helpoissa yhteiskunnallisissa viroissa, siihen ei ääri-ekoyhteiskunta suo oikeasti mahdollisuutta.

  On samantekevää, kuluttaako palkan itse vai säilöökö sen pankkitilille, se kuitenkin pyörittää kulutusta, kehitystä ja talouden rattaita ja varsinkin hyvän akateemisen palkan maksamiseksi yhteiskunnan pitää olla tehokas kapitalistinen kulutusyhteiskunta.

  VastaaPoista
 6. Veikko Huovinen pohdiskeli aikanaan ansiokkaasti Tarzanin mahdollisuuksia pärjätä suomalaismetsissä. Johtopäätös oli se, että muuten kyllä menisi, mutta talvella tarvittaisiin lämmintä suojaa ja mielellään myös naisellista hoivaa.

  Säälliseen elämään ihmiset tarvitsevat toisiaan ja monenlaisia hyödykkeitä. Lopuksi pieni tarkennus kansojen paljouteen; YK:n arvioiden mukaan meitä on tämän vuoden lopulla jo yli 7 miljardia.

  VastaaPoista
 7. Jostain Mika Waltarin teoksesta jäi mieleeni jotain tähän tapaan: "joka palvoo luontoa, palvoo kuolemaa, koska luonossa aina vahvin voittaa". Ja näinhän asia on, luonnossa ei koskaan vallitse mikään tasapainotila, enintään hetkellisiä kauhun tasapainotilanteita. Kilpailijat, tarvittaessa lajitoveritkin pyritään kuitenkin aina raivaamaan tieltä.

  VastaaPoista
 8. Ad Omnia: täsmennän: luontaistalous on asia sinänsä. Kysyn itseltäni ja teiltä, oliko mahdollista asua aivan yksin, ilman mitään ulkopuolista apua.

  Vastaisin että ei. Noin 200 - 500 vuotta sitten näitä yksinelijöitä oli, mutta luullakseni hengissä selviäminen edellytti silti suolaa ja rautaa tai sitten valmiin kirveen tai puukon. Oletan että jyviä (hiilihydraatit) tai nauriita voi käydä kumminkin varastamasta toisilta.

  Siis: jopa Antrean verkon kaatumisen kokenut jääkauden soutaja, hyvi todennäköisesti prof Jyrki Virolaisen esi-isä, oli varmasti porukassa. Tiedämme että mm. samojedit ja jakuutit ja Australian abot selviytyvät joukolla äärimmäisissä olosuhteissa.

  VastaaPoista
 9. Ad Omnia: - Huovisen "Talvituristi" ei käy esimerkistä. Eivätkös ne jättäneet Volvonsa käyntiin jatkaessaan vaellusta kohti - tuhoa.

  VastaaPoista
 10. Hih, rautaa voi valmistaa maakuopassa kotikonstein, jos vain tietää että miten. Limoniittia voi nostaa hiekkapohjaisten järvien pohjasta.

  VastaaPoista
 11. Korean väistyvälle(?) johtajalle riittää, että 30 % kansasta säilyy. Sen verran tarvittaneen sotateollisuuden pyörittämiseen.

  VastaaPoista
 12. Tyttäreni ja vävyni tulivat juuri pitkältä Intian matkalta ja sain nähdä mm hauskoja kuvia lehmistä, jotka vaikuttavat suorastaan hyvinvoivilta lemmikkieläimiltä elellessään ihmisten rinnalla suurkaupungeissakin. Ihmisten laita on usein huonompi.

  Pohjois-Amerikassa järjestettiin survival-kursseja katastrofien varalta. Meillä Suomessa ei ole asunnoissa edes takkoja tai uuneja, joilla saisi kodin lämpimäksi kriisitilanteessa.

  Olin aika järkyttynyt kuunnellessani sitä ihmisvihaa, jota englantilainen paleontologi Boulter esitti eräässä TV-ohjelmassa pari vuotta sitten. Ohjelma uhanalaisista eläimistä oli kaiken lisäksi suunnattu lähinnä lapsille ja nuorille!

  http://blogisisko.blogspot.com/2008/02/outoa-ihmisvihaa-tv-ohjelmassa-dodon.html

  VastaaPoista
 13. Ad Ironmistress: - toki raudan valmistusohje löytyy mm. Kalevalasta ("Raudan synty"). Ei vain tule hääviä järvimalmista. Ehkä Ruotsi oli emämaa juuri siksi, että heillä sattuu olemaan erinomainen rautamalmi pinnassa. Se oli jo keskiajalla vientituote. Vähän rikkiä, vähän fosforia. Kaivosmiehet - "dalkarlarna" - nauttivat erinäisistä yhteiskunnallisista etuoikeuksista.

  Ja sitten aikanaan löytyi Lapista lisää.

  Raudan ja teräksen historia on mullistsunut viime vuosina. Nyt tiedämme aika tarkkaan, miten Intiassa ja Kiinassa saatiin ajoittain syntymään jopa terästä n. 2000 vuotta sitten.

  VastaaPoista
 14. "Ei itseäänkään pidä väen väkisin demonisoida. Ei meistä kuulkaa ole edes paholaisiksi."
  Se kai ihmisessä on kiehtovaa ja kauhistuttavaa, että meistä on sekä enkeliksi että paholaiseksi (Hitler, Stalin, Mao; eroaisiko edes helvetti hirveästi Aucwitsistä?)ja vieläpä siten, että samassa ihmisessä nuo ominaisuudet voivat ilmetä eri tilanteissa. Tuossa suhteessa ihminen on tosi moniottelija, joka tuottaa tarkailijalleen jatkuvia yllätyksiä.

  VastaaPoista
 15. Tiede ei suinkaan "tiedä" mitään. On vain aina kuvitellut tietävänsä. Kun siihen ideologiaan liittää oikean ja väärän saadaan vanha, vanha indoktrinaatio, joka kuvittelee tietävänsä että asiat ovat jollain lailla.

  Mutta kun valoa ei ymmärretä eikä aikaa niin kuinka voidaan mitään muutakaan ns. tietää varmasti? Minä luin, että Cernin kokeilut tyssäsivät siihen, että valo lensi päin seiniä ja teki kraattereita seinän sisäpintaan ja rikkoi näin kokeilut. No, sehän on selvää, että valo (jossa on painoa enemmän kuin massalla) on massa - sekin on massa - kolmas massa minkä Descartes etsi eikä löytänyt - ja sillä on painoa yhtä paljon kun atomeilla, joita on ns. löydetty. Tämä on naurettavaa, että tieteen uskojat ja uskoon hurahtaneet ovat niin typeriä etteivät tajua, että pitää siksi olla koko ajan ns. ei-tietävä koska tieto on pahaksi sillä se menee suoniin tavalla joka teettää narsismia; koska valoa ei ole sitä halutaan että olisi ja tätä varten liitetään itsensä tiedon kuvitelmiin. Mutta jos historia on väärä sen jälkeen tulevat historialliset kuvitelmat jotka ovat liitetty vanhan päälle ovat yhtä vääriä. Jos malli on väärä symbolin koko muoto vääristyy.

  Tästä on kyse. Se on pedagogiikan alku ja loppu: mallit. Nyt ihminen poistaa sopimattomat tiedot (kuten extention) ja mustamaalaa totuudenpuhujat roistoiksi että saisi jatkaa omaa sisäpiirin leikkiään.
  Takaisin siis 1600-luvulle ja katsomaan ongelmat uudessa valossa.

  Chris Kylander
  Helsinki

  VastaaPoista
 16. Muistelen, että Ruotsin vauraus perustui alunperin kupariin. Novgorod taas oli suolamaa, siis ulkomaankaupan osalta, suurelta osin. Kuparimaa pärjäsi paremmin varsinkin, kun siihen päälle tuli sitten rauta. Suomessa ei ollut mitään.

  Mutta sitä piti sanomani, että Kemppiseltä hyvä kirjoitus. Parikin asiaa jäi mieleen.

  "Johtopäätös on, että ihminen, seitsenottelija, on alkujaan ja myös nyt riippuvaisempi toisista ihmisistä kuin luonnosta."

  Näin se on käytännössä ja varsinkin nykyään, mutta ei abstraktisti kun ihmistä miettii. Silloin ihminen on riippuvainen, sanotaan vaikka, symbolisesta varustuksestaan.

  Robinson Crusoe jäi henkiin tiedoillaan. Toista ihmistä hän tarvitsi muista syistä. Cast Awayssä Tom Hanks tekee kookospähkinästä kaverin, mutta yrittää silti tappaa itsensä.

  Toki on totta, että tuo symbolinen varustus on pitkälti toisten ihmisten keräämä. Siinä mielessä ihminen on riippuvainen toisista. Abstraktilla tasolla.

  Evoluutiopsykologiassa kuuluu ajatella, että ihmisen aivot ovat sveitsiläisen armeijan veitsi, kuten suosittu vertaus kuuluu. Toisin sanoen, ihmisaivoissa on lukuisia tiettyjen ongelmien hallintaan kehittyneitä erikoistuneita osia. Esimerkiksi näkö on ilmiselvästi sellainen.

  Mutta onko kieli ja miltä osin? Jos kieli on niin sanotusti yleinen ongelmanratkaisuväline, päädymme ihan eri ihmiskuvaan.

  Nykyään elämää selitetään usein itsekkäiden geenien kautta. Eliö on olemassa palvellakseen geeniensä eloonjäämistä.

  Vaikea on olla muuta mieltä, jos ja kun evoluution ottaa totuutena eli tässä tapauksessa maailmankaikkeuden olemuksen asettamien ehtojen loogisena välttämättömyytenä.

  Mutta entä jos ihminen ei olekaan eläin?

  Tarkoitan tietysti sitä mahdollisuutta, että ihminen on noussut abstraktin ajattelun, symbolifunktion avulla evoluution "yläpuolelle".

  Todistan tämän väitteen, omituista kyllä, tulevaisuudesta johdetulla kausaliteetilla: kohta ihminen karkaa maailman kauheutta ja geenien pakkovaltaa virtuaalimaailmoihin.

  VastaaPoista
 17. Miten kauan kestää rakentaa kamiina vaikka ilmastointiputkesta? Sitä kuitenkin on aika helposti saatavilla, kriisitilanteessakin.

  VastaaPoista
 18. HHO:n kahvilajaoksessa kulki 1990-luvulla Kemppisen kertomaksi väitetty juttu selviytymissuunnitelmasta, jossa polkupyörän, aseen ja rautalangan lisäksi jäi mieleen varautuminen luontoistalouden vaihtorahoihin. Ei siitä sen enempää tässä, muuten kuin että tällaiset pohdinnat muodostuvat helposti tahtomattakin allegorioiksi. Allegoria sinänsä on vaikea laji, kuin riimillinen runo. Pakoton suoritus on ilo (Orwellin Eläinten vallankumou), väkisin täsmäytetty särkee päätä (suurin osa sci-fin kulisseiksi sepitetystä sosiologiasta).

  VastaaPoista
 19. Maon Kiinassa ns. Suuren harppauksen aikana tuotettiin rautaa "maakuopissa kotikonstein". Ei siitä tainnut olla loppujen lopuksi muuta haittaa kaikille. Täysin ala-arvoista ja käyttökelvotonta roskaa, vaikka tulihan siitä joku raudantuotantoennätys tilastoihin.

  VastaaPoista
 20. Ad Rienzi: - vaihtorahasta - ne olivat siellä hovioikeuden kahvilassa siihen aikaan hiukan edistymättömiä. Muistan hyvin, että kun välttämättömyyshyödykkeeksi oli ehdotettu nuoria naisia, puna-armeija oli osoittanut esimerkillään 1944-1945, ettei niiden tarvitse olla nuoria.

  Puhe välttämättömyystarvikkeista lähti liikkeelle, kun kerroin KKO:n pitkään kärsineen kansliapäällikön J.Wäreen muistelmia Viipurin menetyksestä - suomalaisten vastarinta oli tyrehtynyt siihen, että sotapoliisit paiskoivat Viipurin Alkon pullot riki katukiveen näyteikkunan läpi. Lähtirojuntaosasto oli jättänyt aseensa ja kokoontunut pakkeineen ammentamaan aarretta katuojasta.


  Merkillistä kyllä, samanlainen asetelma toistui Torniossa lokakuusa 1944, mutta siellä Pikku-Berliinin pullot heitettii joen yli virtaavan rautatiesillan kylkee. Kyllä sota on julmaa.

  VastaaPoista
 21. Eihän kukaan vähättelijä itseään vähättele, toisia vaan. Vaikka välillä vähättelijä, osoittaakseen vaatimattomuuttaan, saattaa sanoa että "katsokaa ny miten vaatimatonkin minä olen..." ("vaikka olenkin fiksumpi kuin te kerrottuna toisillanne potenssiin 1 1/2"). Ei sen väliä. Vaatimattomuus sitä paitsi (kaiken muun lisäksi) kaunistaa. (Ja jo ennestään kauniista ihmisestä se tekee käsittämättömän nätin.)

  Mutta jos todella haluaa tietää millä selviää elossa viheliäisen talven Suomessa, plus muut vuodenajat, ja vielä pari muuta talvea, niin kantsii ehkä kysyä "alan miehiltä", eli näiltä sekakäyttäjiltä. He elävät todellista sissielämää: niistä juoksuhaudoista ei eläkkeelle jäädä. (Ellei jo olla. Yllättävän moni muuten on, jo noin 24 v-vanhana.)

  Srapnellit soikoon!

  VastaaPoista
 22. VIINAA OLI JAOSSA
  myos Kajaanissa?

  VastaaPoista
 23. VIINA TAISTELUVALINEENA
  Niin saksmanni jatti viimalastin suomalisille
  siihen kemijarven tienristeykseen. Toimi.

  Joku oli laskenut, etta puna-armeija kuljetti
  viinaa lanisrintamalleen 40 (pyydan tarkkistamaan) taytta junanlastillista.
  Fundeeraus jatkuin, etta jos talla kapasiteetilla olisi tuotu rintamalle tykkeja
  ja a-tarvikkeita, niin... Mutta se ei selvinnyt
  olisiko vodka vai a-tarvikkeet ratkaisseet
  Berliinin ja Prahan loppunaytoksen nopeammin.

  VastaaPoista
 24. Jos tulee vielä (tai siis kun) uusi kriisi ja konflikti, niin miten hoidetaan kaupankäynti kun sos.terv.min. pellet ovat kieltäneet savukkeiden brändäyksen. Amerikkalaiset savukkeet ovat arvokkaimpia, mutta miten ne erottaa valkoisessa pakkauksessa Belomorkanal tai Kapitan -mahorkoista?

  VastaaPoista
 25. Mutta onhan meillä ja muillakin hirmuinen määrä erilaisia "ihmitensuojeluliittoja". Paljon muitakin kuin vaikkapa Lakimiesliitto, Pelastusarmeija, Pelastakaa edes äidit, Miessakit,Kirkon Ulkomaanapu, Suomen Keskusta, Vakuutusongelmaisten Liitto, SDP, ...tuhansia niitä on, ja niissä on miljoonia jäseniä. Kyllä meistä aika tosissaan yritetään huolehtia.

  "Kylmän luonnon" suojelua edistävissä järjestöissä on sitä vastoin murusellinen jäseniä, taitaapa suurimmassa ja kauneimmassa eli Suomen Luonnonsuojeluliitossakin heitä olla vain reilut 30 000. Mittasuhteeksi: tv:ssä kerrottiin yksin jenkkiautojen harrastajia Suomessa olevan 50 000.

  Meillä on ainutlaatuinen ja ihmeellinen kyky tehdä hyvää. Useimmiten se tehdään oman porukan edustajalle. Joku suuri sielu voi tehdä sen toisenkin lajin edustajalle, ainakin jos siitä ei suurempia eturistiriitoja tule.

  Siis 7 miljardia. Uskoisin, että ihmistä lajina vähättelevät eivät tiedä mistä puhuvat. Jos joku meidät (ja siinä sivussa muut) tästä ylös nostaa, sekin on ihminen. Muuten kylmä luonto hoitaa asian.

  -osku

  VastaaPoista
 26. Ad Omnia: - muuan ystäväni oli vakuuttunut siitä, että Lokakuun vallankumous johtui viinakauppojen sulkemisesta Venäjällä. Stalin otti opikseen.

  Muistettaneen, että Gorbachov ryhtyi toimeen rajoittaakseen viinanmyyntiä ja käyttöä. Jeltsiniä tämä ajatussuunta ei tainnut elähdyttää.

  Suomessa viinakaupat suljettiin -44 suurhyökkäyksen aikana, lyhyeksi aikaa.

  VastaaPoista
 27. Anonyymi: "VIINAA OLI JAOSSA myos Kajaanissa?"

  Anonyymi viitannee tässä vuoteen 42, jolloin Vihman 6. Divisioonan sotilaat, jänkäjääkäreistä puhutaan, ryöstivät Kajaanin läpi marssiessaan viinakaupan.

  VastaaPoista
 28. Täytyi tarkistaa tuo viinakauppajuttu Ville Tikkasen Jänkäjääkäri-kirjasta.

  Villehän on tuttu mies Päätaloa lukeineille ja/tai 60-70-luvun politiikkaa seuranneille.

  Hän kuittaa koko jutun yhdellä lauseella kertoen, että kun heille 1.3.42 tuli lähtö Kajaanista Rukajärvelle, se otti niin kupoliin, että he tyhjensivät viinakaupan ja pitivät kunnon ryyppäjäiset.

  Eli kyllä se totta on. Ihme ettei hän mainitse mitään Vihman siitä antamista ankarista rangaistuksista, jopa 10 vuotta kuritushuonetta, joka tosin lievennettiin sitten.

  VastaaPoista
 29. Se Talvituristi on eri, samassa niteessä minulla on "Poikien talviretki". Kirja ostettu kirjaston poistomyynnistä. Tarina kertoo, ilmeisen todellisen tapauksen innoittamana, yrityksestä olla talven yli metsässä, Suomalaisessa metsässä. Kannattaa todella lukea, siinä tarinassa on myös yhteiskunnallien ulottuvuus...

  VastaaPoista
 30. Joku anonyymi tuolla ylempänä luetteli taas kerran nuo suosikkipaholaiset: Hitler, Stalin, Mao. Kysyisin kuitenkin, voisikohan tuota listaa alkaa jo vähitellen päivittämään esim. näitten globaalia virtuaalitaloutta pyörittävien suuntaan, siitäkin huolimatta, että on vaikea nimetä ketään kovin tarkasti?

  VastaaPoista
 31. Ja 13.6. valot syttyivät ja sammuivat. Muistan sen koska vasemmalla oli kuin ruoste ja Brahms soi.

  VastaaPoista
 32. Paras "Mannerheim-linja" olisin valtavat rivistöt viinapulloja ? Itäinen armeija pysähtyisi siihen.
  Ja Suomen armeija taas varottaisi poikiaan: "Sorry pojat, mutta eilen pistettiin kesto-antabusta pakkiinne ruuan mukana. Ette voi nauttia noita pulloja nyt vähään aikaan. Ei kannata edes yrittää."

  MrrKAT

  VastaaPoista
 33. Mitä merkitystä sillä on, missä ja miten voi selvitä yksin? Jää sellainen maku koko kysymyksenasettelusta, että itsensäsynnyttäjien kerho on taas koolla.

  VastaaPoista
 34. Fundeeraus jatkuin, etta jos talla kapasiteetilla olisi tuotu rintamalle tykkeja
  ja a-tarvikkeita, niin...


  Niin mitä sitten? 40 vaunullista on mitätön määrä kun sitä viinaa ei tuotu kerralla ja vaunulasteja oli kaikkeaan kymmeniä tuhansia eli amutsioonia oli riittävästi kyllä ja tykkejä varastorasvassa kun kaikkea ei ehditty ottaa käyttöön. Punasotilaan annosviina oli 100 g päivässä ja tuollaisen määrän päivittäinen nauttiminen ei aiheuta ongelmia. Mukavasti se lämmittää, kuitenkin.

  VastaaPoista
 35. Ad Anonyymi: - yksin selviytymisellä on suuri merkitys. Kysymyksenasettelu on blogia varten yksinkertaistettu ongelma yhteisöllisydestä.

  Yhteisöllisyys, johon voi vaikuttaa jossain määrin tekniikalla, on tällä hetkellä ongelma esimerkiksi sairaiden, vanhusten ja riittävää aikuistukea vailla olevien lasten kannalta.

  VastaaPoista
 36. VAUNU JA JUNA

  ad: ystava anonyymi:
  Ystavällisesti huomautan, etta vaunu ja juna
  ovat eri mittayksikoita!

  VastaaPoista
 37. AMUTSIOONIN RIITTAVYYS

  Ystavallinen anonyymi laskeskeli amutsioonin riittavyytta varastojen maaralla yms. Kuitenkin lienee syyta ottaa huomioon, etta amutsioonien
  kuljetusteiden tulpat oli pahin este. Ei riittanyt puna-armeijassa aina amutsiooni, eika
  Karjalan kannaksella.

  Itse asiassa Karjalan kannaksella tilttas sodan viimeisiin paiviin logistiset ongelmat ja vanha
  koulutus (ampukaa varovasti, ettei amutsiooni kulu).

  VastaaPoista
 38. 'Eläinten kesyttäminen kotieläimiksi tarkoittaa niiden elinkelpoisuuden vähentämistä.'
  Eräs italialainen tutkimus, jossa havainnoitiin villiintyneiden koirien laumaa, joka eli lähinnä kaatopaikkajätteillä, totesi, että kuolleisuus oli niin suuri, että vain uusien entisten kotikoirien virta piti laumaa yllä. Lisäksi lauma pysytteli huolella kahden susilauman reviirien rajan tuntumassa, koska susille ne eivät pärjänneet alkuunkaan.

  VastaaPoista
 39. Maon Kiinassa ns. Suuren harppauksen aikana tuotettiin rautaa "maakuopissa kotikonstein".

  Itse asiassa ei valmistettu.

  Sitä valmistettiin rotankolomasuuneissa koksaamattomalla kivihiilellä. Kun ei tiedetty, mitä tehtiin, tuloksena oli täysin käyttökelvotonta rautaa, joka piti sulattaa, mellottaa ja puhdistaa uudelleen.

  Vitsi on siinä, että täytyy tietää mitä on tekemässä. Maakuopassa a) pitää käyttää puuhiiltä ja b) lämpötila ei saa nousta niin korkealle, että jööti sulaa. Masuunissa rauta sulaa ja se lasketaan masuunin pohjalta edelleen mellotettavaksi konvertteriin, jossa siitä poltetaan hiili pois.

  Puuhiiltä siksi, että se on puhdasta ja siinä ei ole rikkiä. Jööti (rautasieni) ei saa sulaa, sillä tällöin se absorboi itseensä hiiltä ja muuttuu takkiraudaksi, joka kelpaa vain valamiseen - sitä ei voi takoa eikä työstää. Konvertterin rakentaminen ei taida kaikilta onnistua kotikonstein.

  Maakuopassa puuhiilelllä valmistettu rauta on hiilipitoisuudeltaan alhaista ja varsin meltoa ja sitä voi takoa, ja se soveltuu yksinkertaisiin työkaluihin.

  VastaaPoista
 40. Kyllä ryssellä tavaraa piisasi, varsinkin siinä vaiheessa kun tuotanto saatiin Uralin takana vauhtiin. Ryssen tykistöohjesääntö nyt vain oli sellainen että tuohon suuntaa, tuohon ruutuun, ampukaa. Semmoinen vaatii paljon laukauksia ja teho ei ole paras mahdollinen, joten ammutaan lisää. Tiesittekö muuten, että tykistön ampumaohjesääntöä ei ihan viikossa tai kuukausessa muuteta. Kuten ei muitakaan ohjeita kun koulutustakin pitäisi antaa ja kirjat painaa ja jakaa.

  VastaaPoista
 41. Tätä JK:n kirjoitusta lukiessani ajattelin ensimmäisenä Pentti Linkolaa ja mitenkä hän, paljon yksinäisillä retkillään ollut "ääri-ihminen" metsässä selvitymistä kommentoisi. Sanoisiko, että näpertelyä moiset mietteet elämänsuojelun kannalta?

  Joskus, yli 20 v. sitten kirjoitin päiväkirjaani, kun jäin pahoista syistä yksin kahden pienen lapsen kanssa ja vieläpä lähtemään lämpimistä kaupunkioloista keskelle korpea sähköttömiin, kylmiin ja kaikenpuolin mukavuuksettomiin oloihin, että voiko ihminen olla yksinäisempi yksin vai näin suuren vastuuntaakan kanssa joka lapsista aiheutuu?

  Kipein yksinäisyys oli itseni sisällä jos vaikka ulkoista apua sitten aloin vähitellen saamaankin.

  Mutta nythän sekin on takana päin ja voin tarkastella ihmisen selviytymiskykyä kun katson, mitenkä vahvoja nyt ovatkaan (ainakin ulkoisessa selviytymismielessä) kolmikymppiset, äidittä, ilman ylettömiä "kulutustavaroita" kasvaneet tyttäreni.

  Itsekin kun olen puutteellisissa, köyhissä oloissa lapsuuteni kasvanut (puhumattakaan vanhemmistani ja isovanhemmistani), en ihmettele enkä pelkää metsään majoittumista, mutta voi näitä onnettomia sukupolvia, joilla ei enää mitään kosketuspintaa elämisenvaikeuksiin ole, kuinka heitä kuolee kuin russakoita vähäisenkin luonnonmullistuksen kouriin...

  VastaaPoista
 42. Kiinalaisten rauta: http://en.wikipedia.org/wiki/Backyard_furnace

  Kyllä tuo on ihan kotikonstia ja polttoaineena käytettiin mitä tahansa palavaa.

  VastaaPoista
 43. Ihmisethän on parempia pitkänmatkan juoksijoita kuin hevoset. Jotkut aborginaalit vieläkin metsästävät niin, että he kirjaimellisesti juoksevat saaliinsa väsyksiin.
  Itse kuitenkin pidän maraton ja ultramaraton innostusta ainakin osalle meistä vähän vaarallisena hössötyksenä.
  Ihminen ei ole fyysisiltä ominaisuuksiltaan nössö

  VastaaPoista
 44. Susanna, kiinalaiset nimenomaan eivät tienneet, mitä he olivat tekemässä. Ensinnäkään he eivät puhdistaneet rautaa malmista, vaan sulattivat romua. Toiseksi kun polttoaineena käytetään mitä tahansa palavaa (ja nostetaan lämpötila niin korkealle, että panos sulaa), tuloksena on kontaminoitunutta takkirautaa.

  Nuo rotankolomasuunit eivät ole maakuoppa-ahjoja eivätkä pätsejä eivätkä edes katalonialaisia ahjoja. Ne ovat masuuneja ja niissä pätee masuunin kemia ja masuunin lämpöyhtälöt. Kun kaikki kemisti-insinöörit ja ruukinpatruunat oli tapettu kapitalisteina, kenelläkään ei ollut enää hajuakaan että mitä siellä masuunissa oikein tapahtuu ja miksi siinä on käytettävä joko koksia tai puuhiiltä ja miksi sinne on pantava kalkkia mukaan.

  Me olemme Keskiaikaseurassa valmistaneet rautaa kotikonstein, ja tuloksena oli hyvää rautaa. Käytimme limoniittia (järvimalmia), grillihiiltä ja puutarhakalkkia. Olennaista on juurikin tietämys mitä on tekemässä. Ettei käy niinkuin Kiinassa.

  VastaaPoista
 45. Ihmisellä on kaikista eläimistä kaikkein paras pitkän matkan juoksukestävyys - ihminen kykenee sutta ja kamelia lukuunottamatta juoksemaan minkä tahansa eläimen näännyksiin. Myös hevosen.

  Ihminen on äärimmäisen hyvä keskinkertaisuus. Ihmisellä on kaksi vahvuutta; toinen on tuo pitkän ajan sitkeys ja toinen on äärimmäisen hyvä lihaskoordinaatio ja ketteryys. Mikäli ihminen on harjoitellut ju-jutsua tai jotain muuta samanlaista kamppailulajia, ihminen kykenee jallittamaan lähes minkä tahansa päällekäyvän petoeläimen ja selättämään tämän.

  VastaaPoista