Sivun näyttöjä yhteensä

6. helmikuuta 2008

Skeletool

Isoisä vastasi aina puhelimeen: ”Itte.” Kylänmiehet saattoivat kysyä: ”Onko Itte kotona.”

Tämä ei ollut itsekorostusta, vaan aivan normaalia isommassa huushollissa. Isoisällä ei myöskään ollut oikein titteliä, koska ”liikemies” oli Kauhavalla juopon pikkukelmin arvo ja ”johtaja” tarkoitti herraskaista tyhjäntoimittajaa.

Juuri tällä hetkellä tulen ensi kertaa elämässäni ajatelleeksi, että kas kun hänestä ei tehty jotain neuvosta. Olisikohan ollut niin, ettei häntä kiinnostanut. Ja naapuri oli todella varakas yrittäjä, yksi Nikolai, josta olisi tehty kauppaneuvos, mutta kun kaikki tiesivät, että pirtumiehenähän se Nikolai aloitti ja mustan pörssin kauppiaana jatkoi…

Tai sitten Pohjanmaalla suhtauduttiin neuvoksiin yleisesti epäluuloisesti. Kamreeri oli haukkumanimi, jota tiettävästi myös F.E. Sillanpää käytti. Se tarkoitti yleisesti ahdassieluista ihmistä.

Tämä kirjoitus liittyy Tee se itse –aatteeseen.

Fyysikot, jotka ovat sangen usein raivoisia ihmisiä, tapasivat pitää tee se itse –ihmisiä jopa opistoinsinöörejä huonompina. Toisaalta puoliherrat – oma kulttuurinen taustani – kiersivät sahat ja kirveet kaukaa, koska maalaisoloissa sellaisiin kapineisiin tarttumalla olisi munannut itsensä. Näkeehän ihminen, niin ukko kuin akka, kenellä pysyy kirves kädessä ja kenen saha soi.

Olen kyllä nähnyt lehtoreita pilkkomassa puita. Tahtoi jäädä kravatti kirveen ja klapin väliin.

Isoisä oli ollut täysin oppinut kirvesmies, kelloseppä ja ties mitä. Hänhän teki 80 vuotta täytettyään kevyempiä hommia, kuten soutuveneitä ja hirsihuviloita. Toinen isoisä, Kemppisen Jussi, oli ainakin itse sitä mieltä, että häneltä luontuivat useimmat kuviteltavissa olevat ammatit. Tsaarin armeijassa hän ilmoittautui moottoripyörälähetiksi, vaikka näki moottoripyörän ensimmäistä kertaa tuohon tehtävään määrättynä. Hyvin sujui. Otsen harasoo.

Todellisuudessa olen kasvanut itse tekemisen maailmaan. Kummitätini voitti eräänä vuonna SIL:n lennokin rakentamiskilpailun ja oli purjelentokerhon puheenjohtaja; lentokone oli tietenkin itse tehty.

Netistä ilmenevä perinteisten ja uusien käsitöiden nopea paluu ei siis totta puhuen ole jäänyt huomaamatta. Kunhan eilen kokeilin, mahtaako joku älähtää.

Tunsin Los Angelesissa kuuluisan tuomarin, joka rakensi poikiensa kanssa tietokoneita ja tiettävästi edelleen kasaa kotona ja töissä koneensa viimeistä satiaista myöten eri puolilta hankkimistaan komponenteista.

Mielestäni se on ihailtavaa.

Verkon itse tekemisen paikoista minua huvittaa eniten blogi Lifehacker, joka sekoittaa tietotekniikkaa ja arjen hallintaa.

Ystäväni Perttu tuntee varman saitin Toolmonger, jossa on nyt esitelty Leathermanin uusi Skeletool. Ja kommentoijien mainitseman Makezinen hyvä kilpailija on Popsci DIY.

Ei kai kukaan tuollaista Skeletoolia mihinkään tarvitse, mutta on se silti hurjan oloinen peli.

Viimeksi vaivuin itseihailuun rakennettuani siivoamista silmälläpitäen euron kertkakäyttögrilleistä , koukuista, pakastepusseista ja nippusiteistä roikuttimet hubeille ja etenkin erilaisille kameran, iPodin ja muiden johdoille, joihin on piippurassilla kiinnitetty käyntikortti, johon on kirjoitettu kunkin johdon käyttötarkoitus.

Idea oli käyttää vain lähikaupasta löytyviä aineita ja saada värkit siten pois tieltä että pystyy imuroimaan ympäriltä.

Uusin projektini on kyhätä tuohon hiukan karun näköiselle seinälle noin 2 x 1,5 metrin lokerikko eli monta sataa lokeroa. Päälle akryyli. Haluaisin panna seinälle elämäni kivet ja eräitä muita läheiseksi käyneitä esineitä, kuten muuankin pullon korkki, säilykepurkin avaaja ja isän vuodesta 1954 käyttämä Victorinox –linkkari, joka vietti pari talvea Haltin maastossakin.

Ellette tiedä, paras lääke pahaan oloon on kivi. Otetaan käteen ja puristetaan.

21 kommenttia:

 1. Itelläni on värikoodit johdoissa. Juuri laskin niitä olevan 58 kappaletta tässä huoneessa. Pistorasiaan menevissä johdoissa on punainen 3 cm levyinen rengas ja esim. usb-kiintolevyjen virtajohdossa lisäksi valkoinen 3 cm levyinen rengas. UPS-johdoissa lisäksi sininen rengas... Ja tuota rataa.
  Maalarinteipillä ryhmittäin teipattuna, koska pakko helposti irroitella ja siirrellä.

  Pöly on tietokoneen ja komponenttien pahin vihollinen. Paineilmapurkki maksaa 7 euroa. Koneen kansi auki ja menoksi. Puolivuosittain kannattaa kyseinen akti suorittaa.

  Pienenä tehtiin enemminkin postimerkkeilyn jälkeen pommeja. Apteekin parhaat asiakkaat oltiin. Lumipommeja sai kun mustaanruutiin sekoitettiin keltaista fosforia. Sitä sai lasipurkeissa öljyn kera. Upeaa katsottavaa kun fosfori paloi lumessa...

  90 vuotta kunnian päivistä...

  "Vapaussoturit muistelivat ylpeinä varsinkin Ruoveden Pekkalassa helmikuun 12. päivänä käytyä taistelua, jossa 250 venäläistä anarkistimatruusia hyökkäsi mustat pääkalloliput liehuen Lapuan suojeluskuntaa vastaan. Nuoren pohjalaisen ylioppilaan päästyä lakaisemaan vihollista konekiväärillään M.E. Laurila johti urhoolliset lapualaiset vastahyökkäykseen. Sata matruusia jäi kentälle, ja henkiin jääneet pysähtyivät Tampereellekin vain hetkeksi paetakseen päätä pahkaa Pietariin."

  VastaaPoista
 2. Paitsi neuleblogeista, tee-se-itse -ideologia on tuttu kymmenistä eri tv-sarjoista, joissa laitetaan kotia remonttiin, puutarhaa kuntoon, jalostetaan kierrätystavaraa, tehdään autonromuista tuunaamalla loistopeli.

  Eihän semmoinen voi jäädä keneltäkään huomaamatta. Ja parasta huomata, että voi kiertää kaukaa.

  Isoisien tunnetut ja isän tiedetyt kädentaidot jäivät periytymättä, vaikka olen minä hienomman pitkävartisen leipälapion liitoksineen tehnyt kuin yksikään kaupan hyllyiltä myyty. Isä avitti. Ja vaikka ei olisi, en menisi kylälle kehumaan.

  Kotonakin repsottavat paikat korjaavat joko paikalle sattuneet sukulaiset tai niiden aviomiehet. Eno kävi sanomassa, että hyvin tehty talohan tämä, jossa asumme.

  Ja löysi ne neljä virhettä kahdessa minuutissa. Kaksi semmoisia ettei kannattanut korjata ja yhtä ei tunnustettu, kun laki riman paksuudesta vessan kynnyksessä sanoo niin ja näin.

  Kuten kijoitetuksesta hyvin käy ilmi, kätevyydestä ei ole pitkä matka loputtomaan järjestelyn haluun.

  Kuten jarmom osoittaa, sen järjestelyhalun repertuaari ulottuu johdoista tapettuihin punikkeihin ja ryssiin.

  Se on se syy, miksi katson itse ylenmääräistä järjestelynhalua vähän arvellen.

  Lokerikothan ovat itse asiassa huolta omasta muistista.

  Veikkaisin että siihen liittyy paljon pelkoja. Siitä että tavarat häviävät, joku varastaa ne, joku himoitsee niitä ja joku on itse asiassa koko ajan viemässä omaisuuttani, vaimoani ja karjaani.

  Lokerikko on Pandoran boksi.

  VastaaPoista
 3. Hallituksen pysyväismääräykset rajoittavat merkkittävästi kotona minun tee se itse -toimintaani. Ainoa luova työ, johon jotenkin vielä sovellun on lumenluonti, sitä
  tosin kehä 3:n länsinurkalla on ollut viime kuukausina vähemmän. Kuulemma meillä on jo täydellinen taidekoti eikä täydennystä tarvita.

  Sen verran selityksenä, että Helsingissä on tiettävästi museo, jossa taideaarteina ovat varta vasten suunnitellut toimimattomat esineet. Opintomatka tuohon tee se itse -museoon saattaisi olla avartavaa.

  VastaaPoista
 4. Itestä.

  Isoisoisästäni kerrotaan.

  Oli liiketuttava Kokkolasta sanonut, että voisi hän ottaa joskus vaimon mukaan, että näkisi tämäkin vähän maailmaa.

  Oli sitten lähtenyt, ensimmäisissä vaunuissa Ite, seuraavissa ajomies ja ämmä, seuraavissa ajomies, kakarat ja lastenpiika, seuraavissa matkatavarat.

  Itse en osaa murteella sitä perustetta kirjoittaa, mutta suunnilleen se oli
  " Minä en jaksa koko matkaa ämmän naamaa katsoa, mutta jos minä matkustan ite, matkustaa ämmäkin, se on ihan saman vertanen ittekin."

  VastaaPoista
 5. Elämässä on kestettävä niin paljon ja epäjärjestys liittyy olennaisesti siihen. Kun kestää sitä, että on kaaos kestää mitä vaan. Sieltäkin käsin voi orientoitua ihan järkevästi ja järjestelmällisesti mutta valintakriteerit mikä kulkee ennen mitä ei olekaan enää ulkoota ohjattua. Tämä on sitä aitoa sisältäpäin ohjattua: kun uskaltaa olla kaoottinen ja silti kategorisoiva.

  Kategorisointi menee vain paremmin kun ei järjestele etukäteen anneetujen normien mukaan. Minulle on sanottu, että koska puhun paljon minua ei kestetä. Kestetään hiljaisuutta paremmin ja siitä on tullut tabu miksi lapset, joilla elämänvietti kategorisoidaan nopeasti sairaiksi.

  Hiljaisuus on siis laitettu korkeammalle kuin autenttisuus: tätä olen kauhistellut sillä huuto lisääntyy kun vääristymät lisääntyy. Jos tablettien vaikuttavat aineet myös lisääntyvät tapamme pian ihan elämää sellaisenaan.

  Tässä pitää varmasti orientoitua Platonin ja Aristoteleen balanssista: keskitiestä. Olla joskus hiljaa. Olla sallivainen kun muutkin haluaa puhua.
  Olla sallivainen kun muut eivät halua puhua. Olla sallivainen kun muut silti puhuu liikaa. Olla kykenevä sanomaan siitäkin oikeilla etumerkeillä eikä tappaa kulman takana: skelett-tool: vetää nahasta pois kuten kiinalaisten kettutarhoissa: nylkeä nahka elävistä ketuista (tämän päivän Hbl).

  VastaaPoista
 6. Muistan yhden tamperelaisrovfessorin joka Hämeenkyrön sivuteillä - kun meitä vastaan ajoi leikkuupuimuri, ihmetteli että: "mikä se tuo tuommoinen on"? Tiesihän hän asioista mutta ei kaikista. Esim. kesämökkinsä kattoa hän alkoi tiilittää ylhäältä alaspäin...

  Onneksi on aina meitä, tyhmempiä.

  VastaaPoista
 7. Varhemmat esi-isäni olivat seiskarilaisia pirtukauppiaita. Isoisäni kuoltua sain hänen viinasalkkunsa. Toisen jahtinsa hän myi ja toisen pommittivat venäläiset Kotkan Sapokanlahden pohjaan.
  Liikennöitsijä Onni Vilkas Kotkan suunnalta aloitti liiketoimensa pirtukaupalla, mutta en muista, tuliko hänestä jokin neuvos.

  VastaaPoista
 8. kirjailija Hannu Mäkelä kertoi eräässä jutussaan omistavansa työkalukaapissaan "möykyn". Tunnistin heti, mistä on kysymys. Kun kaapin oven avaa, ja ottaa esiin jonkin esineen, mukana tulee paitsi hamuttavia pihtejä myös pätkä sähkökaapelia, sytytystulppia, polkupyörän luun muotoinen korjausavain, crc-purkki, rumpukapula, rikkinäinen sisäkumi, toimenpiteen kaataman naula-, ruuvi- ja verhonipsuastian sisältö. Kaikki tämä käsienpuhdistusaineen voitelemana. Ruuvimeisselit ovat kapinassa. Koskaan ristipäätä tarvittaessa ei yhtään ole paikalla.

  VastaaPoista
 9. Sedis kirjoitti: "Paitsi neuleblogeista, tee-se-itse -ideologia on tuttu kymmenistä eri tv-sarjoista, joissa laitetaan kotia remonttiin, puutarhaa kuntoon, jalostetaan kierrätystavaraa, tehdään autonromuista tuunaamalla loistopeli."

  Suosituimmissa kylläkin ammattilaiset sen tekevät, ja muka pääsemme kurkkimaan arkkitehti-Markon tai Eden-arboristien olan takaa vakuuttuaksemme miten itse asiassa suurta luovuutta ja luovivia sormia tarvitaankaan muutoksen tekemiseen.

  VastaaPoista
 10. Meidän tuoksumme on minttu, heidän korianteri. Nämä tappavat toisiaan.

  VastaaPoista
 11. "koska ”liikemies” oli Kauhavalla juopon pikkukelmin arvo ja ”johtaja” tarkoitti herraskaista tyhjäntoimittajaa."

  Onko noitten sanojen merkitys jotenkin erilainen nykyään tai Kauhavan ulkopuolella? Olen äitini puolelta pohojalaanen, joten ehkä tulkitsen sanoja jotenkin sikäläisestä näkökulmasta?

  VastaaPoista
 12. Huvittavaa noissa tee-se-itse -autontuunausohjelmissa on se, että niissä ei näytetä olennaisia työvaiheita. Niissä ei näytetä oikeastaan mitään muuta kuin, että projekti etenee. Ja onhan valmistuvaa työtä hämmästyttävän mukavaa katsella. Ei pidä luulla, että ohjelmien tarkoitus olisi neuvoa noobeja siitä kuinka hommat hoidetaan tai antaa eksperteille hyödyllisiä neuvoja. Koti kuntoon -ohjelmat ovat tuote-esittelyitä, mutta on se vaan niin hauskaa maata sohvalla ja katsoa kuinka naulapyssy soi.
  http://www.youtube.com/watch?v=8O_ydqPWKLg&feature=related

  VastaaPoista
 13. Saakos toivemusiikkia toivoa?
  Eilen oli STY:n IPV-päivä, jossa käsiteltiin tavaramerkit, patentit, tekijänoikeudet, mallioikeudet ja tuoteväärennökset sekä näihin liittyvä tuomioistuinten oikeuskäytäntö että uusimmat oikeustapaukset.
  Voikos Kemppinen tästä mainita oliko mielestään mitään uutta?

  VastaaPoista
 14. A-k.h kirjoitti: "Liikennöitsijä Onni Vilkas Kotkan suunnalta aloitti liiketoimensa pirtukaupalla, mutta en muista, tuliko hänestä jokin neuvos."

  Kilpa-autoilijanakin harrastanut Onni Vilkas oli vielä vanhoilla päivillä henkilökohtaisesti mukana Suomen kaikkien aikojen ehkä parhaassa PR-tempussa, josta sai kuitenkin vielä laskuttaakin: RUK:n monivuotiset lomakuljetukset. En tiedä pirtutaustasta, mutta tämäkö sitten varmisti liikenneneuvoksen arvon.

  Vilkas on mukana Kansallisbiografiassa:

  http://artikkelihaku.kansallisbiografia.fi/
  artikkeli/8288/

  VastaaPoista
 15. Puhuin tuossa möykky-jutussa kirjailija Mäkelästä, joka kuitenkaan ei ole Hannu, vaan Matti. Voihan sillä Hannullakin olla möykkyjä kaapissaan.

  VastaaPoista
 16. Kiva kun jollain toisellakin menee nimet sekaisin: minä olen aina näissä sekaisin. Yleensä en muista ollenkaan vaikka tiedän että tiedän ja näen kuvan aivoissani samasta. Saatan sitten illalla yhtäkkiä muistaa nimet mutta silloin keskustelu meni jo.

  Tämä on harmillista mutta vain merkki siitä, että oppiminen menee hyvin erilailla ihmisille ja aivot kenties kompensoivat jos joku alue on huono niin toisella. Kuten korvat jotka kompensoivat silmiä ja maku kompensoi hajua tai päinvastoin. Minä uskon että observointi ja toistaminen on samanlainen aisapari.

  ks. ikkunaiines ja 10 miestä ja minun viimeinen kommenttini.

  VastaaPoista
 17. Kemppinen kirjoitti: "Tai sitten Pohjanmaalla suhtauduttiin neuvoksiin yleisesti epäluuloisesti. Kamreeri oli haukkumanimi, jota tiettävästi myös F.E. Sillanpää käytti. Se tarkoitti yleisesti ahdassieluista ihmistä."

  Käsitys kamreerien ahdassieluisuudesta varmaankin johtuu kamreerin työstä (tositteiden ja lukujen kampaus) kuin tittelillä ylevöitetystä asemasta. Neuvoksissa sen sijaan huvittavaa usein on juuri pöhötys yli todellisen - esimerkiksi kamarineuvos lienee terminä sieltä herkullisimmasta päästä. Se että vuorineuvoksiksi nimetään muitakin kuin jyrkijuuseloita (Outokummun viimeisin neuvos) tai pekkaperiä (Talvivaaran neuvos in spe tuosta naapurista) ei jostain syystä enää kummeksuta ketään, syynä varmaan tittelin ja sen kantajien tekemisten korkea etäisyys.

  VastaaPoista
 18. Tarjoudun salarakkaaksesi, koska en voi vastustaa kiviä keräileviä / arvostavia ihmisiä.

  Kivenhän ei tarvitse olla edes puolijalo toimiakseen paremmin kuin monivuotisen koulutuksen läpikäynyt psykiatri - tai pilleri.

  VastaaPoista
 19. Ellette tiedä, paras lääke pahaan oloon on kivi. Otetaan käteen ja puristetaan.

  ...rystyset valkoisina. Mikäli on varaa luopua kivestä, heitä se laakana jonkin sellaisen ikkunaan, jolla on varaa se korjauttaa.

  VastaaPoista