Sivun näyttöjä yhteensä

24. maaliskuuta 2012

Pitkä oppimäärä


Kukaties olen nyt pitänyt televisiota auki enemmän kuin ennen, koska minulla on paremmat mahdollisuudet vaikuttaa aikatauluuni ja koska olen aika paljon apupäivystäjänä henkilökohtaisista syistä. Edellinen perustelu tarkoittaa työelämää ja jälkimmäinen yksityiselämää.

Nyt esittäisin politiikan teorian viime viikkojen kokemuksen perusteella, ja tuo kokemus on kertynyt yksinomaan televisiosta ja lehdistä.

Ihastuin Ilkka Kanervaan. Eräs hänen suorituksensa televisiokeskustelussa palautti vahvasti mieleen, että politiikka on sekä kunnassa että eduskunnassa kauppiaana olemista. Jos niin tahdotte, kaupparatsu on yhtä hyvä nimitys.

Vahva politiikanvastainen virtaus, jota itse pidän populismina, leimaa tuon kaupustelun tunnottomaksi oman edun tavoitteluksi. Varmasti se on sitäkin, ajoittain.

Poliitikko joutuu myymään ajatuksiaan ensin kannattajilleen ja sitten vastustajilleen.  Vaihtokauppaa sanotaan harhaanjohtavasti lehmänkaupoiksi. Mielestäni on selvää, että jos haluaa myydä jotain, täytyy olla tavaraa, ja jos haluaa ostaa jotain, siitä on maksettava hinta.

Jos haluan läpi tämän itselleni tärkeän muutoksen, minun on ”maksettava” vastustajille myöntymällä johonkin, mikä on heille tärkeää, mutta minulla vastenmielistä.

Kanerva riisui tuossa Wallinia koskeneessa keskustelussa toiset puhujat aika aseettomiksi sujuvuudella, oikealla ajoituksella ja kohtuullisella asiantuntemuksella.

Perussuomalainen parahteli, että idästä tuntuu uhka ja Kontiorannassa on kamala asua ilman varuskuntaa. Kanerva vastasi ystävällisesti, että ei kuule sotaa käydä varuskunnista käsin. Ei siellä odoteta kasarmeissa, että vihollinen marssisi pihaan ja rupeaisi maalitauluksi.

Varuskunta-asian hän esitti vähättelemättä munauksen merkitystä mutta selvittäen, että puolustusvoimien rakennemuutoksella pitäisi säästää alle 1/10 nyt ajankohtaisesta säästön tarpeesta, ja Dragsvik on ehkä 1 /10 siitä eli sadasosa. Ja säästöt on saatava kasaan.

Tätä tekisi melkein mieli sanoa keskittymiseksi oleelliseen.

Olisiko nyt niin, että usealle poliitikolle tekisi hyvää joutua vedetyksi kölin alitse oikein kunnolla ja aiheesta. Kanerva on itse aiheuttanut itselleen tämän käsittelyn useita kertoja. Wallin jo järjesti itsensä kolhittujen kerhoon. Muiden julkisuudessa mainittujen kuhmujen lisäksi hänen oma urakaarensa notkahti. Joko puolue katselee sopivampia henkilöitä?

En oikeastaan haluaisi heittäytyä kovin sovinnolliseksi, koska mikä minä olen ryhtymään tuomariksi tällaisissa asioissa. Ajattelen vain, että kun olen itse ollut kirjoittamassa nimenomaan tässä blogissa erilaisia virheitä ja väärinkäytöksiä vastaan, kuten viimeksi Finnairia ja Wallinia ja aikaisemmin esimerkiksi Lex Nokiaa, jota nyt ei sitten kuulemma tarvitakaan, saa kai silti esittää niin sanottuja rakentavia näkemyksiä.

Pohjaltani olen sitä mieltä, ettei ihminen ole aivan aikuinen ennen kuin hän on uinut kaksi – kolme kertaa omassa oksennuksessaan ja joutunut pyyhkimään itsensä ja siistiytymään parhaansa mukaan ja sitten jatkamaan, vaikka kuinka nolottaa. Tshehov taisi ilmaista tämän sanomalla, että kun ihminen pettyy perin pohjin itseensä, se on hänelle paljon terveellisempää ja hyödyllisempää kuin pettyminen johonkin toiseen.

Julkisia katumusmenoja ehkä tarvitaan. Yksityinen katumus, joka seuraa rehellistä analyysia, on tarpeellisempi. Kaikkein kiitettävintä on, ettei selitä. Koulu- tai työpaikkakiusaaja ei ole koskaan väärässä, siis omasta mielestään. Rangaistus sellaisesta on kauhea. Hän ei sitten koskaan saa kokea onnea, tyydytystä vain. Onnea kuvaa mielestäni jutun kuva (Repin), joka vaikutti niin voimakkaasti jo kauan sitten, kun se oli jossain näytteillä, ehkä Retretissä. Amerikan omituinen perustuslaki tukee ”onnen tavoittelua”. Hyvä ajatus.

32 kommenttia:

  1. Niin, samanlaisia pompöösejähän nuo tuntuvat olevan kumpikin, siis nuo K:t. Tykkääminen ja sielujen sympatia ei siis ole mikään yllätys.

    VastaaPoista
  2. Hybrishumalan jälkeinen krapula ja siihen liittyvä infernaalinen kujanjuoksu on elämän katarttisin kokemus. Jos siitä selviää, selviää mistä vain.

    VastaaPoista
  3. Hieno kirjoitus kolhuista ja tälleistä, joita ihminen tarvitsee, jotta hänestä tulisi ehjä, kokonainen ihminen. Jokaiselle tulee tällinsä ja hyvä niin. Hänellä on sen tai niiden suhteen mahdollisuus muuttua ihmiseksi. Aivan samoin, kuten Suomi muuttui itsenäiseksi kansakunnaksi Talvisodan kautta. Sehän katsottiin siinä.
    Tietysti on mahdollista, että kolhuun kuolee, mutta jätämme sen henkiinjääneinä käsittelemättä.
    Mutta itse kirjoituksen aihe, johon tämä oleellinen asia kääriytyy, on siis Suomen armeijan tilanne. Nauramatta sen niukkuutta ei voi asettaa rinnakkain minkään muun valtion laitoksen kanssa. Armeijassa on säästetty koko itsenäisyyden ajan. Se on aina ollut vihoviimeisenä heittopussina. Kaiketi hyvä niin. Suomihan on edelleen kenenkään miehittämätön vapaa ja itsenäinen valtio. Mutta kun ajattelen valtion hallintoa tahi valtion mediajättiä Yleisradiota, en tiedä onko siellä ollut niukkuutta ja milloin sitä on ollut. Tarkoitan tällä sitä, että vyö, joka on koko ajan ollut tiukalla ja halutaan säästää, niin pitäisi katsoa vyön reikiä, että mistä sitä säästetään. Kun armeijan vyöstä loppuvat reiät, niin mistä sinä siitä säästät? Pitää tehdä lisää reikiä kun muilla ei ole edes vyötä, josta tiukata.
    Tämä on se kysymys kun puhumme maamme puolustamisesta.
    Jos mikä tahansa valtion laitos laitetaan rinnakkain armeijan kanssa, voimme yksimielisesti todeta, ettei mikään vedä vertoja tuolle köyhälle ylimääräiselle punkille, joka turvaa meidän olemassaolomme itsenäisenä valtiona.
    Haluaisin nähdä vertailun, jossa valtion eri laitokset on asetettu edes jossain määrin samaan asemaan, kuin mitä puolustusvoimat ovat olleet koko itsenäisyytemme ajan. Sen mitä niistä tiedän, niin mikään muu ei toimisi, paitsi puolustusvoimat. Niukkuus on vierasta jokseenkin kaikille muille aloille.
    Olen sitä mieltä, että armeija - väkivaltakoneisto, joka turvaa meidän kotimme -on käyttänyt vähiä varojaan osittain väärin, mutta se ei ole tämän keskustelun keskiössä.
    Kysymys on siitä onko sota mahdollinen vai eikö ole? Aivan samoin voi kysyä onko Suomi tullut päätökseensä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä väite siitä, että Suomessa olisi sotien välisenä aikana säästetty puolustusmenoista sairaalloisesti, on eräs sitkeimpiä valeita, mitä löytyy. Tosiasia on, että sotien välisenä aikana noin kymmenen prosenttia BKT:sta ja noin puolet valtion budjetista meni maanpuolustukseen. Suomen armeija oli silloin, kuten nytkin, älyttömän vahva näin pienen maan armeijaksi.

      Ongelmana oli vain silloin, kuten nytkin, se, että naapurina on suurvalta. Jos meillä olisi naapureina vain Viro, Ruotsi ja Norja, voisi kysyä, kenet me aiomme valloittaa. Kun naapurina on Venäjä, ei mikään määrä aseistusta ja sotaväkeä riitä varmuuteen, vaan ainoastaan korottamaan hyökkäyskynnystä.

      Poista
  4. Jumala ompi linnamme, laulattavat herrat itäsuomalaisia, Dragsvikissa tarvitaan kovempaa.

    Mutta jotakin on murroksessa. Kansa aukoo silmiään.

    VastaaPoista
  5. 'ei kuule sotaa käydä varuskunnista käsin. Ei siellä odoteta kasarmeissa, että vihollinen marssisi pihaan ja rupeaisi maalitauluksi.' Populistista nokkelaa juttelua, liukasta myyntimiehen puhetta. JOs itänaapuri perustaa isompia tukikohtia meidän itärajan tuntumaan, niin kutsutaan Kanerva vähättelemään asiaa, asia on sillä hoidettu.

    VastaaPoista
  6. "Kanerva vastasi ystävällisesti, että ei kuule sotaa käydä varuskunnista käsin."

    Tässä hokemassa monet menevät halpaan. Mitä luulette miksi taannoin Hyrylässä oli ilmatorjuntaa tai miksi Sodankylään sijoitettiin vahva varuskunta?

    Vielä silloin kun kenraalikunnassa oli sotakokemusta muistettiin, että nopein suojajoukko koostui varusmiehistä ja varuskunnan läheisyydellä oli iso merkitys, vaikka varuskunnat tyhjennetäänkin nopeasti.

    Ironisoiden voi todeta, että mitäpä sitä Helsinkiä ilmatorjunnalla suojaamaan.

    Kanerva kyseisessä ohjelmassa oli lipevyydessään vähintään yhtä surkea kuin Oinonenkin. Jos käytetyn auton pitäisi joltakin ohjelmassa olleelta politiikolta ostaa, niin valintani olisi ollut U-M wideroos.

    Puolustusvoimauudistuksessa mennään perse edellä puuhun. Selonteko tulee vasta syksyllä.
    Ministeriön ja pääesikunnan piti eilen julkaista laskelmat uudistuksesta. Eivät julkaisseet. Esimerkiksi siinä mitä pitää panostaa moisessa mylläkässä rakentamiseen ei ole mitään salaista. Kauhavalaiset ovat netissä julkaisseet omat laskelmansa nätisti taulukoina (Pro Lentosotakoulu sivusto).

    Ensi viikon utavan kokouksessa uusi ylipäällikkö saa tulikasteensa. Onko hänessä miestä pistää valmistelu oikeaan järjestykseen muutaman kuukauden aikalisällä? Vai onko hän Wallinin, Kataisen ja Halosen myötäjuoksija, jonka toistaiseksi "painavin" virkatoimi on ollut liittyä Finnairin johdon ylimääräisten palkkioiden kritisoijien joukkoon.

    Niin ja vielä Dragsvik, Kotka ja Upinniemi. Jos nyt vielä ajattelemme strategisesti onko tarkoituksenmukaista tyhjentää pääkaupunkiseudun itäpuoli alan joukoista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kukkakin tuppaa taipumaan aurinkoon päin. Valo tulee tässä tapauksessa lännestä (NATO).

      Poista
    2. Öljyrahat nostavat itärajan takana potenssia ja aseet ja iskanderit kalisevat. Toisaalta vaikka öljyn hinta laskisi, niin seurauksena olisi Putinille sisäpoliittisia ongemia ja ne levottomuudet olisivat meille sama asia. Ollaan pitkän itärajan takana veitsenterällä,vaikkei se mitään uutta olekaan.

      Poista
  7. Ko. keskustelussa Kanerva ohjasi ajoittaen tunteelliseski (puoluepoliittiseksi) värittyvää keskustelua isällisellä otteella. Kiviniemi itsekeskeisyydessään ja erityisyydessän tehdä pesäeron Oinosen ruotsi rasismille.

    Keskustelu oli lähes kokonaan puoluepolittista spekulointia. Kaikki tiesivät ettei mitään lainvastaista ollut tapahtunut vaan kyse oli poliitikon tärkeimmästä ja kullanarvoisemmasta ominaisuudesta, luottamuksesta. Ja siitä kuka tuon luottamuksen voisi äänestäjien puolesta antaa tai asettaa kyseenalaiseksi.

    Ei ihme, että poliitikot hanakasti tukevat rikoksen selvittämisen osuutta politiikassa, koska se näyttäytyy inhimillisenä puutteena ja heikkoutena, mutta äänestäjien luottamuksen palauttaminen on pidempi ja usein kivisempi tie.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Kaikki tiesivät ettei mitään lainvastaista ollut tapahtunut"

      Perustuslaki sanoo, että ministerien on oltava rehellisiksi ja taitaviksi tunnettuja Suomen kansalaisia. Wallin valehteli ihan kylmästi ja rikkoi avoimuusperiaatettakin sekä kansalaisten että eduskunnan osalta. Tämä oli joko tahallisuutta tai epäpätevyyttä eli epärehellistä toimintaa tai taitamattomuutta. Mies ei sovellu ministeriksi.

      Suomessahan perinteisesti poliitikot menevät aina lain taakse väärinkäytöstapauksissa eikä ole mitään syytä erota. Hah! Voisiko tästä salailu- ja kähmintäkulttuurista viimeinkin päästä eroon?
      Paitsi että se on kansanvallan halveksuntaa, se vieläpä yleensä viittaa asia-argumenttien täydelliseen puutteeseen.

      Ettei vain "Arska" olisi herra Wallin itse?

      Poista
  8. Magris kirjoittaa Sigmund Freudista (Tonava, WSOY 2000, s 223): "Hän oli vapautunut ja vailla manioita. Kun hän sukelsi ihmisen ristiriitaisiin syvyyksiin, hän oppi itse ja opetti muita nauttimaan vielä enemmän."

    Nykyterapeuteista hän toteaa: "Sekavat ja sattumanvaraiset, syntaktista tietämättömät sanalliset tulitukset alentavat psykoanalyysin tahattomaksi parodiaksi itsestään"

    Ryhmitän Kanervan ja Kemppisen lähemmäs Freudia kuin nykypsykoanalyytikkoja, vaikka nykyisyyttä he analysoivatkin.

    Hattu päähän, keppi käteen ja ei kun matkaan!

    VastaaPoista
  9. Tapsa jo aiemmin mainitsi kuinka asiat sekoitetaan Dragsvikin suhteen.
    Kysymyshän kuuluu, saako ministeri valehdella eduskunnalle ja sen myötä kansalaisille, omaa etuaan ajaakseen.
    Wallinille nostan otsaani, koska hän esitti viime viikolla ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeuden karsimista. Tämä olisi loistava "solidaarisuusmaksu" vasemmistolaisille. Karsiminen toisi 200 miljoonan euron tuotot valtiolle.
    Kehitysavusta voisi poistaa miljardin verran. Kahdella helpolla napsautuksella 1200 miljoonan euron tulot!

    VastaaPoista
  10. Wallinin kujanjuoksu jäi kesken, ja siksi ihmisenä oppiminen myös. Kanerva vedettiin kölin alta ihan kunnolla. Näin myös Jäätteenmäki. Lindén ja Aura ymmärsivät nöyrtymisen opetuksen. Me emme tule näkemään Wallinissa kasvua ihmisenä,koska hän ei ole vielä oppinut mitään virheistään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lindén opetuksesta en ole ihan varma. Rouva kikkaili viime vuonna oululaisesta luottamustoimesta saamansa vuosipalkkion erilaisiksi toimenpidepalkkioiksi, jottei sopeutumiseläke tippuisi.

      Totesi muuten tämän päivän Iltalehdessä pudotuksestaan eduskunnasta viime keväänä.

      -En koe saaneeni epäluottamuslausetta.

      Poista
    2. Lindenin ansiot ovat tosiaankin varsin kyseenalaiset paitsi korruptiorintamalla myös ihan lainsäädännöllisissä asioissakin.

      Poista
  11. Kyl vaan Kanerva vaikutti aivan kuin uudestisyntyneelta. En sieda K:aa, mutta noin asiansa ja keskustelun osaavia kaivataan!

    VastaaPoista
  12. B. Neruda sen sanoi näin
    runossaan "No tan alto":

    "De cuando en cuando y a lo lejos
    hay que darse un baño de tumba.
    . . .
    Hay que darse un baño de tumba
    y desde la tierra cerrada
    mirar hacia arriba el orgullo."

    (Suomeksi tähän tapaan:
    Aina silloin tällöin ja kaukana
    on ihmisen otettava hautakylpy.
    . . .
    Otettava hautakylpy
    ja syvältä maan sisästä
    katsottava ylös kohti ylpeyttä.)

    VastaaPoista
  13. Kalle Isokallio muuten ehdotti, etta pannaan Dragsvik tasaiseksi ja kaavoitetaan
    ranta-alue. Niilla rahoilla saadaan kunnon uusi varuskunta ruotsinkieliselle alueelle. Luovasti ajateltu, sanoisin.

    Yhta luovaa voisi olla, jos Helsinki alkais ostaa terveys- ja vanhustenhoitopalveluita Virosta, Latviasta, Liettausta, Puolasta.
    Kokemustakin on: Helsingissa sairaalan kyynersauvat maksaa 40 euroa,
    Puolassa ne maksoivat 40 PLN eli hinta oli yksi neljasosa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Dragsvikin valtakunnallisesti merkittävän kulttuuriympäristön voisi panna lihoiksi! Perustaa vaikka uuden kaupungin! Liian arvokasta tonttimaata piskuisen varuskunnan tarpeisiin.

      Poista
  14. "Jos mikä tahansa valtion laitos laitetaan rinnakkain armeijan kanssa, voimme yksimielisesti todeta, ettei mikään vedä vertoja tuolle köyhälle ylimääräiselle punkille, joka turvaa meidän olemassaolomme itsenäisenä valtiona."
    - ehdotan rinnastusta tuomioistuinlaitokseen, jolla ei ole edes omaa tuomioistuinhallintoaan, ja jota koskevat asiat ovat viimeisiä, jotka poliitikkoja/mediaa kiinnostavat. EIT antaa vähän väliä lunta tupaan, mutta paljon suurempi ongelma on se massa vastaavia tai pahempiakin asioita, joka ovat tämän jäävuoren huipun alla. Tuomiovalta on yksi kolmesta perustavasta valtiovallasta lainsäädännön ja toimeenpanovallan joukossa: meillä tuomiovalta ja toimeenpanovalta sekoitetaan jo perustuslain 21 §:n tekstissä, mikä on aika kuvaavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymin mukaan "...paljon suurempi ongelma on se massa vastaavia tai pahempiakin asioita, joka ovat tämän jäävuoren huipun alla." Mihinkähän hän mahtaa viitata?

      Poista
  15. Selittäminen on katumuksen etsimistä ja selittämisen halveksiminen on keskeneräisyyden halveksintaa.

    VastaaPoista
  16. ajattelin Kanervasta aivan samoin kuin J.K kun kuuntelin häntä radion ykkösaamussa. En tiedä mitä sanoi tv:ssä, mutta perusteli aika hyvin ja kiihkottomasti radiossa miksi dragsvikiä ei ole helppo lakkauttaa. Ennen kaikkea ihailin sitä, että lähti puolustamaan ruotsinkielisiä ja Wallinia, vaikkei taatusti kerännyt sillä yhtään ääntä.
    Mutta naisasiansa hoiti aikanaan huonosti.

    VastaaPoista
  17. Ilkka Kanerva on broileripoliitikkona uransa aloittanut ja sitä jatkanut poliitikko, joka ei ole ikä päivänä tehnyt rehellistä työtä. Hänelle jouduttiin väen väkisin näyttämään ovea ulkoministerin paikalta Johanna Tukiais-jupakan jälkeen. Miehellä on vahva addiktio epämääräisiin naisiin ja hän on jäänyt kiinni lukemattomista ruokottomista tekstiviesteistään myös kunnollisille naisille. Hän on syytteessä törkeän lahjoman ottamisesta, mistä syyttäjä on vaatinut hänelle ehdotonta vankeusrangaistusta. Tuomio on tulossa tänä keväänä. Toivottavasti se tulee ja eduskunta pääsee vapauttamaan Kanervan parlamentin jäsenyydestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Listasi on hieman vastenmielinen hyökyaalto, vaikkakaan ei liioilteltu. Tuodakseni lisävalaistusta Kanervan persoonaan: hän jostain syystä piipahti konttorilla, jossa iäkkäät ja kauniisti sanottuna ilman eksotiikkaa burleskit naiset olivat eniten esillä. Hurmaavia heistä oli harva. Vierailun tavoitteeseen liittymättä K kohtasi jokaikisen - sehän on kohteliasta ja lie poliitikon perustehtävä ja flirttasi muutamalle ja koko katraan katsastettuaan jatkoi flirttiä yhden valitun kanssa.

      Hieman pakonomaista toimintaa, neuroottista.

      Poista
  18. Kanerva ja Kemppinen ovat molemmat samanlaisia paskanpuhujia!

    VastaaPoista
  19. Tarkennus.

    Ei Kanervaa vedetty kölin ali kertaakaan.
    Kyllä hän aivan itse halusi mennä,
    useammankin kerran, tosin hivenen vastentahtoisesti.

    Selkänammunnan mestarit tietävät kyllä kuinka toimia.
    Ei sanaakaan silloin kun asianosainen/-set
    ovat läsnä.
    Ja jos pulinaa syntyy,
    se
    on
    sitä
    selittelyä.

    Vastenmielistä, eikö totta.
    Selittely siis.

    VastaaPoista
  20. --Amerikan omituinen perustuslaki tukee ”onnen tavoittelua”.

    On kirjattu itsenäisyysjulistukseen jopa oikeudeksi, mutta Benjamin Franklinin sanoin:

    "The Constitution only gives people the right to pursue happiness. You have to catch it yourself."

    VastaaPoista
  21. Yleensä virkistävässä Pressiklubissa puhuivat Stiller, Enbuske ja Saukonmaa typeriä ja Soini tyytyi hörähtälemään.

    Kolme ensinmainittua olivat vankasti sitä mieltä, että miksi nostaa mekkala siitä, ettei suoraan sanottu Dragsvikin pelastautuneen kielipoliittisista syistä, kun kerran "kaikkihan se tiesivät". Herrat eivät nähneet mitään väärää tai outoa siinä, että kansalle valehdellaan, kun kerran "kaikkihan kuitenkin tietävät" totuuden.

    Totta, surullista ja kuvottavaa. Tuo on juuri se maantapa, josta meidän olisi aika päästä irti. Sen ainakin kaikki tietävät.

    VastaaPoista
  22. Upeasti sommiteltu kuva, vanhanaikaisesti ja oikein. Kuten tuo edellinenkin.

    VastaaPoista