En halua politikoida enkä halua enää paljon mitään muutakaan. Ehkä siksi on helppoa haukuskella henkilöitä, joiden ajattelussa on myös paljon samaa ja omasta mielestäni eli täysin subjektiivisesti paljon hyväksyttävää. Siis kuten eilen Tuomiojaa.
Toisaalta välillä joutuu miettimään, eikö todella tule mieleen mitään hyvää julkisista henkilöistä, joiden ajattelutapa on vieras ja menettelytavat joskus vastenmielisiä.
Nyt löytyi. Timo Soini on mielestäni oikein perustein oikealla asialla vaatiessaan Kreikan vakuuspapereita julkisiksi. En ole tämän arveluni kanssa yksin, koska hallinto-oikeuden professori Mäenpää ehti jo sanoa asiasta. Toisin kuin Mäenpää en tiedä paljon mitään itse kohteesta eli noista papereista. Jotain osaan kuitenkin päätellä.
Juristina kiinnitän huomion siihen, että valtioneuvosto on viranomainen ja sellaisena voi poiketa julkisuusperiaatteesta vain lain nojalla. Ihmettelen, että Jyrki Katainen sanoi sunnuntaina vain kreikkalaisten pankkien kanssa sovitun salassapidosta. Tämä ei ole lain hyväksymä salassapidon peruste.
Katainen olisi voinut viitata viranomaisen toiminnan julkisuudesta annetun lain 24 §:n 11 tai 20 kohtaan. Edellisen mukaan salassa voidaan pitää asiakirjat, jotka sisältävät tietoja raha- ja valuuttapoliittisista päätöksistä. Jälkimmäinen perustelee sivullisen liike- tai ammattisalaisuuksia sisältävän asiakirjan salaamisen.
Laissa on erikseen säännöksiä selvästi salassa pidettävistä asiakirjoista. Sellaisia ovat esimerkiksi sotilastiedustelun eli vakoilun tulokset. Tuo liankohta ei sovi tähän asiaan.
Ainakin toistaiseksi perustelu puuttuu. Salaamispäätös on lain mukaan perusteltava. Voi olla että kreikkalaisten liikesalaisuus olisi pätevä peruste. Kuka tietää, sisältyykö asiakirjoihin sellaisia tietoja, joiden tuleminen julkisiksi aiheuttaisi pahan taloudellisen menetyksen (esimerkiksi konkurssin) vaaran. Mutta sekin pitäisi sanoa, enkä itse oikein usko, että Kreikan pankkien taloudellinen asema olisi salaisuus.
EU:n salassapidon kulttuuri on tarttunut Suomeen aika hyvin. EU voi sääntöjensä mukaan pitää salassa aika paljon sellaista, mikä olisi Suomessa julkista. Lisäksi erinäiset EU-maat suhtautuvat kieltoihin ja käskyihin käytännössä eri tavoin.
Asia on korkeimman hallinto-oikeuden selkeästi ratkaisema. Mielestäni perustelu Rosenholz-aineiston salassapidosta, eli suojelupoliisin toiminnalle tietojenvaihdossa ja uskottavuudelle ehkä aiheutuva haitta on pelottavan laajaa lain tulkintaa. Olen asiasta eri mieltä. Tiitisen lista saisi mielestäni pysyä salassa, mutta lain mukaan tämä kansalaismielipiteeni ei paina. Aineisto olisi julkaistava.
Haluaisin vielä moittia, että pitämällä yllä tiukkaa salassapitoa epämääräisin perustein KHO käytännössä heikentää salassapito-oikeutta eli viime kädessä vahingoittaa suojelupoliisiin ja siis Suomen valtion asiaa. Asiassa ei varmaan ollut kysymys siitä, eikä KHO olisi voinut asiaa tutkiakaan, mutta nähdäkseni ilmeinen elävän henkilön yksityisyyden tai kenen tahansa kunnian loukkaamisen vaara voisi perustella salaamisen. Silloin tilanne olisi se, että tuohon aineistoon kuuluminen voitaisiin tulkita nimetyn henkilön maanpetokselliseksi toiminnaksi. Näin ei kuulemma ole. Silti perustelu kannattaa sanoa ääneen.
Tuossa oli lakimies asialla. En keksi että ajatus liittyisi Kreikan pankkeihin. Sen sijaan se liittyy varuskuntien lakkauttamiseen ja Hornetin uusiin ohjuksiin. Viime kuukausien keskustelussa ei ole sanallakaan vihjattu sodanvaaraan, ei edes varuskunnista puhuttaessa. Sodan ohella on otettava huomioon vakavat levottomuudet. Mitä tapahtuu Syyriassa? Miten johtavat suurvallat suhtautuvat asiaan? Mitä tapahtui 1990-luvulla Sarajevon seudulla?
Antiikkinen vertauskohta on jälleen Suomen talvisota. Kolmessa kuukaudessa meni suorina, arvioitavina tai laskettavina kuluina yli yksi silloisen Suomen bruttokansantuote. Ainakin 2/3 tuli valtionvelan lisäyksenä. Eli: onko Natoon kuuluvan Kreikan hurja rahankäyttö kevytmielisyyttä? Kirjaan tämän kysymyksen, koska niin moni on voihkinut, ettei Kreikan rahoittamista voi käsittää. Entä jos sen voi käsittää?
Helleenien tuleva torjuntavoitto ikiaikaisesta idän vihollisesta ja Nato-kumppanista, Turkista, är vår sak! Talvisotaa sinne tuskin saadaan, kun ilmastokin lämpenee tässä, mutta lämpimämmässäkin käytävä kahina lämmittää sydäntä jo etukäteen.
VastaaPoistaHube kirjoitti:
VastaaPoistaKuka on maailman mahtavin ihminen. Suomen uutisotsikkoja seuratessa tulee mieleen, että se on ehdottomasti Jutta Urpilainen. Jutta vaatii sitä ja tätä. Oman johdateltavuuteni huomasin, kun Kemppinen sanoi Olli Rehnistä jotain siihen tyyliin, että Olli tekee sen mitä käsketään. Yht äkkiä Olli putosi silmissäni samaan kastiin kuin Barack Obama. Kuka muistaa B.O:n virkaanastumistilaisuuden. Kaikki ihmiset hänen ympärillään olivat harmaatukkaisia miehiä. Obama valittiin presidentin virkaan, mutta valtaan valittiin ihan joku muu joukko. Kuka puhuikaan loiskiehunnasta. Laillisuusvalvonta on tärkeää, mutta silloin kun ruoka loppuu, loppuu laillisuuskin. Arthur Miller sanoi sen jotenkin näin: kun jaettavaa on liian vähän, ihminen kehittää jonkun pimeän logiikan, jonka perusteella jotkut voidaan jättää osattomiksi. Soinin panos tuohon jaettavaan lienee aika pieni. Tämä blogi on usein antoisa, mutta että aina vaan Tali Ihantalaa. Kreikan tukipaketin suhteen Suomella ei ole muuta mahdollisuutta kuin tehdä niin kuin porukan isot pojat päättävät vai onko.
Ei tässä nyt todellakaan minua tarvittaisi. Soini viittasi Reutersiin. Asiahan on pläkkiselvä. Suomi on ostanut CDS:n Kreikan suhteen. Siitä turvan hakija,vakuutuksen ottaja Suomi maksaa vakuutusmaksua. Se maksaa sitä heti ko.luottotappiovakuutuksensa astuessa voimaan. Sopimus on räätälöity OTC "over the counter" suomeksi "tiskinalta".
VastaaPoistaViime viikolla luottovakuuttajien yhdistys ilmoitti ettei vielä olla nähty Kreikan laiminlyöntiä,mutta että jos vapaaehtoinen leikkaus 53 % ,107 mrd € , rupeaa jumittamaan velkojien joukoissa, niin ehkä vakuutussopimukset laukeavat korvauksia antaviksi. Tämä riita ei koske Suomea. Meillä on kyse myöhemmistä asioista,koko euroryhmän antamasta hätälainasta joka tulee niiden sijaan joista Kreikka ei leikkauksen jälkeenkään kykenisi suoriutumaan. No kykeneekö se ? Kuka tietää, Korkman arveli lauantaina että ei. Sen tilanteen varalle Suomi siis haki "vakuutta". Kun pantti ei ole Akropolis eikä Korfu,niin se aivan varmasti on luottotappiovakuutus -normaalitapaus. Ja että siitä maksetaan vakuuttajalle -niille neljälle kreikkalaispankille- vakuutusmaksua. Piste.
Paitsi että Suomen etu olisi Kreikan konkurssi, ei heti, vaan kun se 130 mrd on tänä ja parina seuraavana vuonna käytetty saksalais/ranskalais-pankkien antamien lainojen uusimiseen ja korkonmaksuihin. Tuolloin Kreikan konkurssi ja lievempikin lainaehtojen järjestely (ellei "vapaaehtoinen" kuten nyt 2012) toisi meille Suomeen vakuutuskorvauksen 2-3 mrd (?).
Hyvä diili ? Toivotaan Kreikalle pahinta, kunhan ensin roikotetaan mokomaa löysässä hirressä. Ja hekumoidaan.Pääministerimme sanoin su 4.3. "Meillä Suomessa on totuttu siihen että sopimukset pidetään…" Moraalinen ylemmyys, pulinat pois asiallisuus vetää pisimmän korren. Katainen kuittasi. Asenteen nämä oppivat tultuaan itse nolatuiksi ja nöyryytetyiksi ja tärvellyiksi läpi uransa.
Euroryhmän hätälainan juoksuaika on vuosikymmeniä. Koko sen ajan Suomi maksaa joka vuosi vakuutusturvastaan hamaan takaisinmaksuun saakka -tai Kreikan konkurssiin saakka (=saisimme vakuutuskorvauksen niiltä pankeilta ,siinä tilanteessa takuuvarmasti maksukyvyttömiä,sori). Suomella maksatetaan kaiketi myös epäsolidaarisuudestaan muita euromaita kohtaan -niin paljon ettei yksikään toinen maa lähtenyt Suomen kelkaan.
Toimittaja ex-majuri af Lund sai turpiinsa Jaakko Mauno Sprengtportenilta kun vihjaili lehdessään "Siunattu painovapaus" everstin tekemisten kunniallisuudesta. Näkee kuinka oma kreikkakeisimme etenee. Af Lundin kävi sikäli hyvin että muutamat herkkävarpaat viimein maksoivat hänet hiljaiseksi omien skandaaliensa osalta. Kustaa III keksi panna painovapausrikoksesta vastuuseen,ei kirjoittajaa, vaan kustantajan,painokoneen omistajan.
Kuinka raukkamaista,kuinka tepsivää. Kukapa senttari ei olisi kuullut ainakin leikinlaskua että minähän tästä menen raatupaan, kun juttu on siistitty ja into seuraavan tekemiseen niistetty.
Solidaarisuutta jänskästi vaaditaan alemmilta ylemmille. Ihan kiva ja katkaisee takuulla oppimisprosessit arjen työyhteisöissä.
Jukka Sjöstedt
Jos asia on todella niin kuin Jukka Sjöstedt kirjoittaa, niin eihän tässä ole mitään järkeä Suomen kannalta.
PoistaCDS-vakuutuksen ostohinta on sitä suurempi, mitä todennäköisemmäksi Kreikan maksukyvyttömyys arvioidaan. Suomi maksaa ja maksaa vuodesta toiseen "vakuudestaan" ja kun Kreikka lopulta päästetään "konkurssiin", niin kreikkalaiset pankit menevät nurin samalla kellonlyömällä.
Eipä se juuri muuta voine olla kuin CDS-viritelmä. Niitä on monenlaisia asiakas- ja tapauskohtaisia. Perustyyppiä karrikoidaan osuvasti palovakuutuksena naapurin taloon. Tai "henkivakuutusvetona" että hra x kuolee alta kolmen vuoden. Näitä oli oikeasti Lontoossa kunnes parlamentti kielsi ja kriminalisoi. Tällaisia CDS-vakuutuksia voi ottaa kuka hyvänsä ja yhtä "onnettomuutta" eli vakuutustapahtumaa kohti voi olla lukuisia. Mutta aina on löydettävä vastapuoli. --Nyt G 20 piirissä nämä Credit Default Swapit aiotaan panna avoimiksi, ao.pörssiin tai clearingiin. Vanhastaan hinnottelu on pimeää ja vastapuoliriskit eli kyvyttömyys vastata antamastaan vakuutuksesta oli syksyn 2008 draamaa, AIG kliimaksina. Nordean Mermaideja voi kutsua joko CDS:iksi tai synteettisiksi bondeiksi. Jälkimmäisestä näkökulmasta saatua vakuutusmaksua kutsutaan strukturoidun joukkovelkakirjan tuotoksi, obligaation koroksi. Näitä on siis laaja kirjo,ei-standardointi on itse idean ydintä. (Nyt kun asiakkat pakenevat pankkiireja, koko höskä modern high finance, surkastuu ja litistyy.)
PoistaSuomi on saattanut saada "vakuutensa" siis CDS:n halvallakin. Sijoittajavastuun toteutuessa mitä Soini/Urpilainen vaativat, euroalueen yhteisen hätäluoton nro 2 (nyt 130 mrd € ensimmäinen oli 110) laiminlyöntiriski on voitu arvioida matalaksikin,kun samalla ollaan kasaamassa pysyvää huonojen luottojen ostokassaa ensi kesäksi. Sitä 500 - 750 mrd euron sinkoa. Sitä paitsi tiedettiin Draghin 490 mrd joulukuulta ,ja 530 mrd euroksi osoittanut helmikuun kaato pankeille. Nämä koplautuvat kokonaisarvioon.
Mutta siis varmaa olisi että Suomi maksaa. Saisiko näiltä kreikkalaisilta vastapuolilta mitään jos vakuutustapahtuma sattuisi eli Kreikkan konkurssi, lainojen laiminlyönti tai uusiminen velkojan etua loukaten ja ei-vapaaehtoinen (toisin kuin nyt menossa/riidassa oleva 53 % vapaaehtoinen) ? Ei varmaankaan näiltä neljältä pankilta,jos niitä tässä umpikujavaihtoehtossa enää olisi olemassakaan. Mutta ne CDS:t kyllä jäisivät. Vastapuoli -nuo 4 pankkia- suojaavat (hedge) riskiään. Entä suojauksen vastapuoli. Kreikan valtio ? Luxenburgin sinko jahka ladattu ? Tai mitäs jos poliittinen luokka ay-ek + valtapuolueet turvaavat ikiaikaiseen supermörssäriinsä tässäkin viimassa eli työeläkeyhtiöihimme ? Tämä on ihan mahdollista. Nyt pitäisi sitten tietää vielä keitä Wall Street firmoja on ollut neuvonantajina Suomen neuvottelijoille. (Ken päätään vaivaa,niin vihjeeksi että näiden CDS:ien konkurssimenettelyt ovat sopimusvapaudella oikaistut tai pikemminkin äkkiväärät -moni Mermaid sijoittaja tietää.
CDS:n vuosimaksu Suomelle ei nouse vaikka Kreikan nurinmeno kävisi aina todennäköisemmäksi,mitä Toipila aprikoi. Oikeastaan CDS:n arvo nousisi Suomen kädessä. Alkaisihan vakuutuskorvaus käydä ilmeisemmäksi. Mutta sitten se vastapuolikysymys ts. -kysymykset suojaus- eli hedgeketjussa. Kreikan kriisistä ekat pelurirahastukset olivat juuri arvossa nousseitten, halvalla ajoissa otettujen CDS:in myynneistä kalliilla takaisin -vakuuttajille Saksaan ja Ranskaan vuoden lopulla 2009. --Muistaisin Sixten Korkmanin huokausta, että EU:ssa tai euroryhmässä on saatava yksi kanta ja sitä poliitikot joutuvat kotona puolustamaan. Suomen toimitti tähän puhdistavaan kiiirastuleen Timo Soini ja jytky. Se on parasta mitä valistuksen eteen ja tosimaailmamme esiinpiirtämiseksi ovat ketkään käynnistäneet.
Jukka Sjöstedt
Luultavasti yritteliäs talousmies tai -nainen saisi ongittua tarpeellisen tiedot Kreikan pankeista jo tällä hetkellä. Kun asia mystifioidaan ja mytologisoidaan ja salataan lakia ilmeisen arveluttavasti tulkiten, syntyy käsittämättömyyden tila. En usko, että pankkien tilan arvioon tarvitaan muuta kuin yksinkertaisinta aritmetiikkaa ja prosenttilaskua. Mutta pankkitoiminta halutaan pitää mystisenä ja salaisena. Siitä syntyy valtaa - ikään kuin tyhjästä.
VastaaPoistaNäin se on ollut ja näin se tulee olemaan, viisasta miestä siteeraten.
Muuten olen sitä mieltä, että Rosenholz- aineisto julkiseksi ASAP.
"...onko Natoon kuuluvan Kreikan hurja rahankäyttö kevytmielisyyttä? Kirjaan tämän kysymyksen, koska niin moni on voihkinut, ettei Kreikan rahoittamista voi käsittää. Entä jos sen voi käsittää?"
VastaaPoistaOnko missään kukaan koskaan tehnyt selvitystä siitä miksi Kreikka on siinä tilassa missä se nyt on? Mihin Kreikka on käyttänyt kaikki ottamansa luotot? Mihin Kreikan valtio käytti rahaa niinä vuosina, kun se otti lainaa ulkomailta? Menikö raha "taskuihin", sotilasvarusteluun, infrastruktuuriin, yleisen elintason ylläpitämiseen (eläkkeet, palkat, hintojen/verojen keinotekoinen alentaminen,...), vai mihin? Pysyikö tuo luottoraha Kreikassa vai poistuiko se johonkin Kreikan ulkopuolelle? Mitenkä Kreikassa käsiteltiin noina luotonottovuosina valtion budjettia, vai onko heillä lainkaan tapana pohtia mokomaa pikkuasiaa...?
Jotain uutta voisi Kemppinen pohjustaa, esim. Niinistölle kysymyksen ruotsinkielestä jumalan ruoskan ja pyövelin miekan yhdistelmänä suomalaisessa työelämässä.
VastaaPoistaPresidentti on luvannut ensitöikseen koota työryhmän pohtimaan nuorten syrjäytymistä.
Uusi mies uusien haasteiden edessä saattaa hyvinkin suhtautua positiivisiin aloitteisiin!
PoistaNäyttää siltä, että Kreikan vakuuksien osalta Evangelos Venizelos teki "Rytit".
VastaaPoistaSopimus ei ole pätevä, eikä valtuuksin allekirjoitettu.
Perustuslaillinen periaate siten liukeni demokraattisen periaatteen suolistossa.
On havaintoja, joiden mukaan asiakirja-aineistot ovat pohjoismaissa tiedoiltaan huomattavasti niukempia kuin EU:ssa. Pitkien salassapitoaikojen suojassa asioita merkitään herkemmin ylös, koska tiedetään, etteivät ne tule asianomaisen ollessa vielä työelämässä/hengissä yleisesti tietoon. Jos tämä pitää paikkansa, niin nopean tiedonsaannin hintana on tietojen suppeus. Asiakirjakulttuurimme on toisin sanoen vähitellen muokkautunut sen mukaan, että tiedot ovat välittömästi julkisia ja potentiaalinen lukijakunta laaja.
VastaaPoistaKokonaisuutena samaa mieltä, mutta yksityiskohtana: Jos salaisuus olisi, ei kai sitä vesitä, että se koskee yleisellä tasolla selviä asioita? Pankkisalaisuus pätee tilitietoihin vaikka miten on arvattavissa että panoja ja ottojahan siellä on kuitenkin ja julkisesta diaarista ilmenee tilinhaltijan konkurssi.
VastaaPoistaKeskustan ärhäkäs polemiikki tuo mieleen liekaan sidotun pikkurakin, joka räksyttää aivan saamaristi isommalle koiralle ja yrittää rynnätä kimppuun - luottaen siihen, että lieka kestää.
VastaaPoistaEn siis usko, että jos Keskusta pääsisi huomenna pääpuolueeksi, he lopettaisivat Kreikan tukemisen. Sen sijaan uskon, että Kreikan tukeminen jatkuisi kuten nytkin. Lisäksi uskon, että jos demarit jäisivät oppositioon, he alkaisivat kiivaasti vastustaa veronmaksajien rahojen syytämistä Kreikkaan ja ennen pitkää haukkuisivat vakuudetkin.
Samoin tekisi Soini, jos hallitukseen vahingossa ja väkisin joutuisi, saadessaan esim. 55 % äänistä.
Siksi tämä peli ihmetyttää ja kummaksuttaa. Onko tämä surkea teatteriesitys pakko katsoa loppuun? Jos lähden kesken pois, saanko rahani takaisin?
Rahojasi et Tapsa saa poistuessasi takaisin suoraan, mutta vakuuksien antamisesta sinulle voitaneen neuvotella.
PoistaNäinhän nämä asiat ovat rullanneet.
PoistaKun olet oppositiossa, mielipide, räksy muuttu.
Kukin puolue vuorollaan.
Säälittävää ähläämistä.
Kantsuis skarpata oikeaan aikaan.
Putin ja Räty, kuin kaksi maammon marjaa, arjalais-karjalaista herrarotua.
VastaaPoistaTet arvitsete ikoman Putinin Suomn, etä kuvotavva pankiswapi rikolisus sataisn kuritetu ja asoihin. Glass-Steagall-lak takasin ja het!
PoistaIrmo Kakko-Jänis, Uittopäälikö, Karjala
http://fi.wikipedia.org/wiki/Glass%E2%80%93Steagall-laki
Syvää kuvallista symboliikkaa? Pöntöstä heijastuu kirkasta valoa.
VastaaPoistaBertolucci ohjasi hienon elokuvan Mortavian teoksen pohjalta. Filmin suomenkieliseksi nimeksi annettiin raflaavasti Fasisti. Alkuperäiskielellä nimi kuului Il Conformista, jonka olisi paljon paremmin perustein voinut suomentaa toisin ja antaa nimeksi Jokamies. Se on tarina yksilöstä yhdenmukaisen ajattelun vallitsemassa yhteiskunnassa. On helpompi myötäillä vallitsevaa ja hallitsevaa mielipidettä kuin kyseenalaistaa väärä politiikka ja asettaa itsensä vaaraan. Jää nähtäväksi, miten konformistisuuteen taipuvainen juristiaatelimme askeltaa Mäenpään tueksi. Itse menetin uskoni, kun mainittu porukka alistui Koiviston taloussulkeisiin 90-luvun laman hoidon aikana. Kansalainen menetti varjeluksen kerralla, yrittäjistä moni elämänsä.
Niinhän se on, että sokeiden valtakunnassa yksisilmäinen ansaitsee olla kuningas. Hallituspuolueiden kaadereista ei ole ilmoittautunut yhtään näkevää.