Sivun näyttöjä yhteensä

23. marraskuuta 2010

Turhuuden turuilla, edelleen

Kalaveitsi kuudes sekä vasemmalta että oikealta lukien



Jäin kiinnostuneena odottamaan, huomaako joku perustaa verkkoon kansanliikkeen kirkkorakennusten purkamiseksi. Kirkko on tyypillisesti ”folly”. Ehkä tilanne oli toinen ennen maalaiskuntien hallinnosta annettua asetusta 1861. Ainakin ajatuksena oli järkevää rakentaa huoneisto, johon rahvaan oli tultava saamaan alamaisimmin tiedoksi keisarillisen esivallan kuulutukset.

Miten paljon esimerkiksi Helsingin pitäjän (Vantaan) Pyhän Laurin kirkosta saisikaan sepeliä tietyömaille! Rakennuksen turhuutta korostaa sekin, ettei sinne ole Kehä III:lta liittymää, toisin kuin McDonaldseihin.

Miten paljon ympäristössämme on erilaisia hupsutuksia eli käyttökelvottomia tai perinteisesti väärin suunniteltuja laitteita ja välineitä?

Toteuttamani siirtymä puukoista follyyn sisälsi tämän ajatuksen. Korupuukko, kuten häveliäisyyssyistä heikkotasoisena juttuun liittämäni kuva osoittaa (vaikka minulla on itselläni paraatikappale K. Lammin puukkoa ja kamera), on käsitykseni mukaan joka suhteessa täysin käyttökelvoton kapine.

Klassinen esimerkki käyttöesineen muuttumisesta perverssiksi on kalaveitsi, jolle kukaan ei (Brysonin ja minun mukaan) ole keksinyt käyttöä. Netistä löytyvä selitys (Raholan syötäviä sanoja – ruokasanasto; sinänsä mainio) on väärä. Ei kalaveitsi ole merkittävästi uudempi keksintö kuin muut pöytähopeat, Englannissakaan.

Texasissa ja muualla Pohjanmaalla syötiin veitsellä. Väitteen mukaan USA:ssa edelleen tavallinen tapa siirtää atrialla haarukka oikeaan käteen ja pitää vasen käsi kämmen ylöspäin pöydällä, osoittaa ettei siinä kädessä ole piilossa veistä, jolla on tarkoitus tuikata isäntää.

Joka suhtautuu arvostaen kauniisiin esineisiin, panee puukon seinälle ja kauhistuu ajatustakin sen käyttämisestä, paitsi ehkä jos ilmenee periaatteellisia kysymyksiä raavaiden miesten kesken.

Miksi autossa on ohjauspyörä? Eikö joystick-tyyppinen laite olisi parempi? Tai sitten lentokoneesta / formulasta sopeutettu viritelmä? Onko ohjauspyörä kopioitu suoraan laivan ruorista, joka oli kuitenkin nimenomaan ratas, väkipyörä- ja taljaviritelmän päässä oleva laite, jota kääntämään tarvittiin myrskyllä tosimies? Ainakin eräissä meriromaaneissa ruorimies sidottiin nilkasta mastoon, ettei hän lähtisi pahassa paikassa pyörimään ruorin mukana. Ja mekanismi oli sama kuin käymäkelassa (capstan), jolla ankkuri nostettiin.

Traktorin ratissa oli ennen nuppi, jotta sai väännettyä tiukassa paikassa. Ja ratin liukkaus oli haitta. Ajoin kuorma-autokortin 1961, eikä siinä kuorma-autossa ollut ohjaustehostusta. Sai, meinaan, asfaltilla parkkeeratessa vääntää ihan tosissaan.

Ihailen Hesarin kysymys- ja vastauspalstaa (Kysy Kirstiltä / Torsti tietää) ja oikeastaan vielä parempaa verkon Kysy mitä vain –saittia, jossa kaupunginkirjasto yrittää vastata myös oikeasti hankaliin kysymyksiin. http://igs.kirjastot.fi/iGS/kysymykset.

Kerran, joskus, aikoinaan kysyjä paheksui Helsingissä Unioninkadulla Suomen pankin lähellä olevan Pyhän Kolminaisuuden kirkon yksityiskohtaa: yhden ikkunan paikka on maalattu mustaksi. Varmaan ahdasmielisten luterilaisten mielivaltaa?

Kysymyksessä on lähellä ”folly” –perinnettä oleva ”trompe de l’oeil”. Forgive me my French. Sanonta tarkoittaa silmän pettämistä ja viittaa taidehistorian hyvin tuntemaan tapaan. Huoneeseen saatettiin maalata jopa kupoli. Seinään maalatut takat olivat suorastaan tavallisia. – Suosittelen tässäkin Wikipedian artikkelia aiheesta – siinä on hauskoja kuvia.

Olisiko niin, että se raivo, jolla Tukholman keskusta tuhottiin sotien jälkeen ja Helsingin keskusta melkein, johtui asiantuntijoiden asiantuntemattomuudesta. Kertaustyylejä pidettiin arvottomina. Helsinki ja Tukholma ovat vieläkin täynnä ”gotiikkaa” tai ”renessanssia”, joka on saatu aikaan kipsimassalla tai muilla kepulikonsteilla. Jos näin on, joku ei ole ymmärtänyt taiteen olennaista piirrettä. Taide on turhanpäiväisyyttä, joka kopioimalla, muuntelemalla ja yhdistelemällä pyrkii sortamaan silmää ja korvaa. Kaikki tyylit ovat kertaustyylejä, myös esim. jugend, barokin paisutelma.

24 kommenttia:

  1. Kalaveitsen muoto ja sen lappeen kulma on tarkoituksenmukainen kun kalan lihaa irrottaa nahasta. Tiedättehän, ennen kalassa oli nahka tarjottaessa. File ja varsinkin sateenkaariraudun paprikalla värjätty nahaton lötkäle ei semmoista tarvitse, puhumattakaan seitistä pakasteesta irrotettuna. Kulma on siitä hyvä, että rystyset eivät kostu voista, kute n kävisi tavallisella suoralappeisella veitsellä nahkaa irrottaessa.

    Vanhat kaupunkikorttelit ovat ihan hienoja, mutta oivia pesiä tuperkkelitartunnoille, rotille ja muulle epätoivotulle ainekselle.

    VastaaPoista
  2. Jos Eliaskin olisi ollut viisaampi kuin oli, olisi hänkin kirjoittanut "Perversiteetin historian". Esimerkkinä olisi hyvin toiminut sen degeneraatioprosessin kuvaus, kun kalaa ei enää hamuttu terveesti sormilla suuhun vaan väliin keksittiin kaikenlaista (ja kirjan nimikin olisi ollut myyvempi).

    Perverssiyden, tässä mielessä ymmärrettynä, ja puukon yhdistää paljastavasti myös suomalainen kulttuurihistorioitsija Veikko Huovinen eräässä novellissaan, kun vallastasyöstyn kuninkaan maa-aatelista syntyperää oleva kuningatarvaimo taantuu alkeellisissa oloissa säätynsä tasolle ja vie kalan suuhunsa peukalon ja puukon avustuksella.

    VastaaPoista
  3. Kalaveitsi;

    Minun tuntemusteni mukaan Ruijan Pallas tai Dover Sole ei maistu yhtaan miltaan, jos ei ole kalaveitsi kaytossa. Siis kalaveitsen puuttuminen vie maun !! Olettekos huomanneet?!

    Joku paiva olin tyomaaruokalassa ja sain hyvaa kuhaa. Ei ollut kalaveista vaan oli tavallinen veitsi; mutta kuha oli hyvaa!!
    Siis jokainen kala ei vaadi kalaveista!?
    Kummallista!?

    VastaaPoista
  4. Eikos Airbus nimisissa lentokoneissa ole joystickit eika mitaan rattia? Eipa taida Hornettiinkaan kunnon ratti mahtua?

    VastaaPoista
  5. Kirkkojen turhuudesta;
    Jukka on nakojaan naita "metsa kirkkoni olla saa" miehia. Jos Kerimaen kirkko on folly niin
    kylla joku Lustokin on aivan turhaa verorahojen kulutusta ja folly myos.

    Oli sitten gotiikkaa tai renesanssia, niin joku on osannut tehda kauniin rakennuksen, joku toinen ei.

    VastaaPoista
  6. Ad Anonyymi: - nyt nämä uudet kaupunkitalot ovat sitten osoittautumassa monessa suhteessa epäterveellisiksi. Lisäksi niissä pesii investointipankkiireja.

    VastaaPoista
  7. Uudet kaupunkitalot

    Katselin joku paiva tata musiikkitalon teelmysta. En oikein saanut selvaa olisko se
    esteettisesti siedettava. Epaterveellisyytta tai investointipankkiireita ei viela nakynyt.

    Mutta siita Kiasman rakennuksesta minulla on varma mielipide: Se on kamala. Siella varmaan pesii...

    VastaaPoista
  8. Olen aina ihmetellyt Mäntyniemen rakentamista, että miksi tehtiin ja minkälaisessa ajatusilmastossa alun perin idea rakentamisesta syntyi.
    Arkkitehtiä en mollaa, varmasti talo rakennuksena on hieno, mutta käyttötarkoitus.
    Jos nuorten ikäluokkien velvollisuus olisi valvoa vanhojen höperihtimistä niin näin ei ole tuolloin tapahtunut.
    (Blogivaeltaja)

    VastaaPoista
  9. No nyt tiedän ainakin mitä en tee kalaveitsellä.

    Tuo Kysy mitä tahansa on vaikuttava, ja antaa myös vihjeitä kysymyksistä jotka ovat vaikeita ratkoa netin tai kirjallisuuden avulla. Esim. sävelmän tunnistaminen lyhyen katkelman perusteella. Tätä eivät tietokoneet vieläkään taida hallita, hommaan tarvitaan ihminen?

    VastaaPoista
  10. Lahdessa purettiin muutama vuosikymmen sitten nikkarityylinen luja puufolly, Keski-Lahden kirkko -mädäksi väitettiin. Tilalle rakennettiin Alvar Aallon kivifolly, Ristinkirkko. Kirkonmäen rappurakennelma on niin hankala, että mummelit kaatuilivat follyreisullaan. Niinpä seurakunta rakensi muutaman rappusen lisää helpottamaan kulkua.
    Kaupungin follyvirasto, museovirasto, totesi, että uudet pari lisärappusta muuttavat alkuperäistä follynäkymää radikaalisti, joten ne on purettava. Olkoon follypolkusi kivinen ja kaita.

    VastaaPoista
  11. Paljonkos se Vimpelin kirkon kello onkaan tähän aikaan päivästä?

    VastaaPoista
  12. Äitini syntymäkodissa Harjunmaalla oli pohoispäätyyn viritelty ikkunoiden vuorilaudat ja rimoilla ruutujako. Aiti valisti että niin siellä päin oli tapana jos huonejakoon ikkunat eivät sopineet mutta ulkoinen symmetria sellaiset vaati.

    Tämä taas tuli esille siitä kun kerroin hänelle remonttimiehen juttua jostain Kaivopuiston/Ullanlinnan suunnan asunnosta: isäntä halusi kunnostuttaa ikkunattomasta vaatehuoneesta itselleen ns. työhuoneen. Jossain vuosisadan takaisessa valokuvassa näkyi seinässä sillä kohdalla ikkuna ja taloyhtiö antoi luvan uudelleen avaamiseen, ihmettelyä herätti vain syy minkä vuoksi oli aikoinaan muurattu umpeen. Remonttimies teki työtä käskettyä, reikä syntyi mutta mitään alkuperäisen ikkunan oloista kohtaa ei seinässä ollut. Tarkemmalla valokuvan tiiraamisella sitten selvisi että se 'ikkuna' oli maalattu, symmetrian vuoksi arvatenkin. -Folly muuttui todeksi.

    VastaaPoista
  13. Eikö kirkoissa ja Aulangon valeraunioissa ole se ero, että joku on pitänyt ja pitää kirkkoa aitona asiana mutta jälkimmäistä tuskin kukaan. Muistan elävästi, miten minulle tuli Los Angelesin olympiakisojen avajaisia katsoessani tunne, että olympiatuli ympäristöineen oli kuin temppeli. Olympiatulen paikalla olisi voinut olla alttari, jossa uhrataan vaikkapa nuoria naisia. Eikö siellä muuten uhratakin.

    VastaaPoista
  14. Haarukka on turhamaisuuden tuote. Mitä kookkaampi kaulus, sitä suurempi haarukka.
    Kesällä saa syödä sormin. Kylmät uudet perunat, leipä murretaan, makkara- ja juustopala sormille ja menoksi.
    Joskus 15 vuotta sitten oli ruokaohjelma Ranskasta. Maalaistalon pöytä oli katettu haarukoineen ja veitsineen. Kun kuvaus loppui, otettiin sormet käyttöön ja haarukka/veitsi veke. Näin meitä tv pettää.

    Grynderit onnistuivat purkamaan kaupunkiemme keskustat, mutta Alvar Aalto antoi loppusilauksen maisemoinnin pilaamiselle.

    Puhutaan työmaaruokaloista. Niissä käyttäydytään kuin varikset. Pöljä lauma ihmisiä aloittaa ruokailun jälkeen siivoamisen. Kuskataan lautaset ja kupit niille osoitetuille paikoille.
    Itse jätän lähtiessäni kaikki nämä aina pöydälle. Jos joku purputtaa, niin kerron periväni siivouksesta 40 euroa tunnilta. Itsepalveluintomme vie siivoojalta työpaikan.

    Televisiossa näytetään kuin ulkomailla siirrellään kirkkoja ja isoja taloja kuorma-autoilla toiselle paikkakunnalle.
    Tässä on ratkaisu Suomelle.
    Aluepolitiikan nimissä voitaisiin siirtää ihmiset pois esimerkiksi Kauhavalta uuteen Helsingin lähiöön. Kauhava-lähiöön siirrettäisiin Kauhavan, kirkko, osuuskauppa, huoltoaseman ja verotoimisto kuoma-autoilla uuden Kauhava-lähiön keskelle. Tuntisivat maalaiset olonsa kotoisaksi, kun kerrostalon ikkunasta näkyisivät tutut maisemat.
    Lappalaiset voisi siirtää Uudenmaanläänin vanhoille sorakuoppa-alueille. Ei tarvitsisi heitä varten maisemoida.

    Tämä aamu oli loistava tilanne sijoittajille (pankkiireille). Pienoinen sota Koreoiden välille ja rahaa tulee ovista ja ikkunoista.
    Ihan ihastuksissani katselen kursseja. Nyt kannattaa sijoittaa, vielä kun ehtii.

    VastaaPoista
  15. Kalahaarukka kolmas vasemmalta.

    Madridissa on seiniä koristeltu maalauksin, joissa luulee näkevänsä parvekkeita, leipomoita, kukkakauppoja ja iloisia ihmisiä. On mentävä liki, että tajuaa harhakuvitelman.

    Walewskajan ystävä Kunnaksen Ilkka

    VastaaPoista
  16. Kyllähän tämä Pietilän Tampereen Liisanpuistoon suunnittelema Kalevan kirkko aikanaan (meissä Takon kommunisteissa) herätti ajatuksen, että "kun järki voittaa, niin hyvän viljasiilon siitä saa".

    Etenkin Virossa olen tutustunut kirkkoihin joita on käytetty esim. hevostalleina. Tai leffamiljöönä. Tai että niihin on varastoitu porkkanoita. No, nykyvirolaisista noin 20 % on uskovia, että ei se kai heitä hirveesti riivi, ja itsekin kun olen uskoton, niin ajattele että minkäs takia näitä "follyja" aikanaan on tehty? (Onhan ne olleet kalliitakin?)

    VastaaPoista
  17. ei traktorin ratissa ollut nuppia väännön suurentamiseksi vaan päinvastoin; koska aikanaan tehostimia ei ollut, tehtiin ohjauspyörän välitys etupyöriin niin pitkäksi, että vääntö riitti mutta rattia pitikin sitten pyörittää urakalla.

    ja keveämpiä paikkoja (kuin märkiä savimaita) varten oli sitten nuppi, ettei tarvinnut koko ajan heittää kättä toisen yli. otettiin nupista ja pyöritettiin rattia yhdellä kädellä.

    VastaaPoista
  18. Tunnen tai tiedän alaa laajemminkin, kyllä investointipankkiirit, kuten monet itseään arvostavat asianajajatkin, esiintyvät nimenomaan "tyylitaloissa", tai sitten lasi-teräs-rakenteissa, eivät Kemppisen tarkoittamissa taloissa.

    Tietääkseni autoissa on oikein säännöspohjainen vaatimus kytkeä ohjauslaitteet mekaanisesti, sähköinen joystick ei kelvanne.

    Minusta on mainiota, että ruokakin, elinehtomme, kääritään follyyn. Koko gourmet on sitä itseään, ja se on hienoa!

    VastaaPoista
  19. Vain turhuus on tärkeää kirjoitti aforistikko. Kaunis turhuus, tarkensi Waltari.

    Turhan tavoittelu on kai jonkinlaista itsearvostusta parhaimmillaan. Syön mitä vaan, jotten nääntyisi nälkään. Laitan itselleni hyvän aterian, koska välitän itsestäni.

    Koska miehelle itsensä arvostaminen turhuudella on heikkouden merkki, mies tavoittelee kunniaa. Jerome K. Jeromen mielestä kunnianhimo on vain jalostettua turhamaisuutta.

    Olisiko metroseksuaali tulossa puukkojunkkarin tilalle? Voisiko olla niin, että eläisimme tässä suhteessa muutoksen aikaa?

    VastaaPoista
  20. Kuulenpa korvissani keskikoulun kotitalousopettajamme rouva S:n äänen: "Veistä ei KOSKAAN viedä suuhun, poikkeuksena kalaveitsi, jos kastike on oikein hyvää. Tämän takia kalaveitsen varressa on mutka. Älkääkä TE nulikat edes yrittäkö, ennenkuin olette kunnianarvoisia vanhoja herroja!" Jokohan alkaisi pikkuhiljaa uskaltaa?

    VastaaPoista
  21. Arkkitehtuurihistoriat loppuivat ennen 1820-luvulle, ja koko lopusta 1800-luvusta mainittiin suunnillen vain Lontoon Kristallipalatsi ja Pariisin näyttelyn (sen saman mihin Effel-tornikin rakennettiin) Galerie des Machines, jonka purkamista surtiin. Kaikki muu todettiin huonoksi.

    AW

    VastaaPoista
  22. Esimerkiksi Edinburghissa on paljon rakennuksia, joissa iso osa ikkunoista on valeikkunoita - ikkunoista kun oli omistajan muistaakseni 1700-luvulla maksettava lisää veroa, "huviveroa".

    Juha Haatajalle: oikeastaan tietokoneet ovat tuollaisessa pienestä näytteestä tunnistamisessa nykyisin varsin hyviä, useammalle kännykkäalustallekin on saatavilla ainakin Shazam ja Soundhound -sovellukset, joilla tätä voi kokeilla.

    VastaaPoista
  23. Ad Reinz et alii: - kiitos. Shazam ja MusicID. Olen esitellyt niitä laitoksella, jossa etenkin kollegat ovat mykistyneet ihmetyksestä. Molemmat ovat siis iPod / iPad -appseja ja tunnistavat kappaleen äänestä. Helppo demota, jos on kaksi kännykkää.

    Odottelen sovellusta, joka tuntisi klassista musiikkia. Kuvittelen että se olisi näitä helpompi, koska etenin MusicID selviää välillä myös sovituksista ja transponoinneista.

    Siis: soitat musiikkia levyltä tai vaikka pianolla tai hyräilet, ja ohjelma tunnistaa kappaleen ja lisäksi kaupittelee levyä.

    VastaaPoista
  24. Ad Kemppinen: Shazam on saatavilla myös muille älypuhelimille. Itselläni se on ollut käytössä myös nokialaisessa ja nyt tässä eteläkorealaisessa, jonka rinnalla vanha nokialainen tuntuu kumisaappaalta.

    Ainakaan Shazamin kanssa oma hyräily ei toimi. Pitääpä testata MusicID:tä, jos siitä on jo Android-versio.

    VastaaPoista