Sivun näyttöjä yhteensä

13. marraskuuta 2010

Epitafi




Otsikko tarkoittaa hautakirjoituista. Pyhäinpäivänä huomasin, että ne ovat jääneet vallan käytöstä. Sääli. Perinne oli pitkä. Sekä roomalaiset että kreikkalaiset runoilijat miettivät näitä.

Niinpä ajattelin, että jos hautakiveeni hakattaisiin joutavanpäiväisen nimen, syntymä- ja kuolinajan sijasta teksti: ”Arvoton näyte.”

Täytyy ottaa selvää, vieläkö tämä kielellisesti moitteeton ilmaisu on tullipostin hyväksymä.

Vanhalla hautausmaalla näkee niinkin ihmeellisiä titteleitä kuin ”kunniallinen talon emäntä”.

Seurakuntahallinto ei pidä vitseistä. Se on käynyt ilmi. Ja papeissa on yksivakaista väkeä.

Joku voisi saada näistä kirjoituksistani sen kuvan, että olen korkeimman oikeuden kimpussa. Olenhan minä välillä – mutta oivalliset ratkaisut, jotka ovat sekä sisällön että muodon puolesta kohdallaan, eivät tunnu vaativan ainakaan minun aamentani.

Uusi syrjintäratkaisu papista ja naispapista on kuitenkin esiteltävä muillekin kuin lakimiehille – professori Ojanen jo julkaisi siitä lyhyen kommentin alan julkaisussa (KKO 2010:74).

Kysymys ei näet ole uskonnosta ja vain osittain uskonnonvapaudesta. KKO ratkaisi asian, jossa olivat vastakkain perusoikeus uskonnonvapaus ja rikoslain syrjintäkielto. Ongelma on suunnilleen sama kuin esimerkiksi virkamiehen sananvapaus. Kysytään, milloin perusoikeuteen vetoaminen ei auta, kun muu säännös kieltää menettelyn.

Nähdäkseni KKO löysi erinomaisen perustelun.

”…henkilön, joka saapuu harjoittamaan uskontoa sellaisen yhteisön tilaisuuteen, jossa vallitsevat periaatteet eivät vastaa hänen omaa vakaumustaan, tulee ottaa huomioon nämä periaatteet etenkin, jos hänen vakaumuksensa mukainen käyttäytyminen johtaa selvään ihmisoikeusloukkaukseen kuten sukupuoleen perustuvaan syrjintään.”

Hovioikeus oli käyttänyt perustelunaan myös tekijän papinvirkaa ja siten, ainakin kiertotietä, virkavelvollisuutta. KKO muutti tämän ja asetti selkeästi vastakkain perusoikeuden ja syrjintäkiellon juuttumatta siihen, että syrjijä oli pappi. Syrjinnän määritelmä otettiin suoraan rikoslaista – ihmisen asettaminen (tässä tapauksessa) sukupuolensa vuoksi toisia selvästi huonompaan asemaan. Asianomistaja oli tullut Hyvinkäälle pitämään saarnaa ja siellä oli vastassa väkeä ja ilmoitus, että naisen kanssa ei omantunnonsyistä suoriteta kirkollista toimitusta.

Lukija huomaa, että juuri sama perustelu on käytettävissä, jos vierailevaksi papiksi ilmestyy henkilö, jonka ihonväri ei ole kutsujan mieleen, tai joka on – homo.

Ratkaisu ulottuu sananvapauteen näin perustellen: henkilö voi pätevästi sitoutua rajoittamaan omaa sananvapauttaan. Esimerkiksi kouluttautumalla lääkäriksi tai sairaanhoitajaksi ja ryhtymällä ammattiin ihminen tietoisesti sitoutuu vaikenemaan potilaiden terveystiedoista. Jos hän kirjoittaa iltapäivälehteen kertoakseen, että nyt täällä on julkisuuden henkilö NN ja sillä on kuppa, luulen ja toivon, että lääkärin oikeudet menevät ja lisäksi tärähtää tuntuva rangaistus.

En viitsinyt mennä joukkoviestimeen muotoilemaan, miksi ei ole pöyristyttävää, että tieteellisen tutkimusryhmän jäsentä estetään tiedottamasta hankkeen edistymisestä. Joku oli kai vedonnut juuri sananvapauteensa. Oli salassapitosopimus tehty tai ei, moni tutkimus on luonteensa vuoksi ilmoitettava yleisölle taiten. Perinteisesti hankitaan ulkopuolisten tutkijoiden lausunnot. Ajatelkaa esimerkkinä uutta lääkettä tai rokotetta. Sivullisten tehtävä on etsiä virheitä, ja ajatus on selvä: parempi tietoisesti ja ennakoiden kuin vahingossa ja jälkeenpäin. - Olen toiminut usein ”paholaisen asianajajana”. Hyvä järjestelmä. Tehtävänä on keksiä kaikki mahdolliset vastaväitteet.

16 kommenttia:

  1. "Niinpä ajattelin, että jos hautakiveeni hakattaisiin joutavanpäiväisen nimen, syntymä- ja kuolinajan sijasta teksti: ”Arvoton näyte.”

    Englanninkielinen "Printed papers" olisi tuossa yhteydessä sopivan monimerkityksinen.

    VastaaPoista
  2. Minä ajattelin että muistokseni voisi pystyttää ratsastajapatsaan, luonnollisessa koossa, eduskuntatalon portaille.
    Siinä Mannerheim konttaisi ylös portaita, minun pronssiin valettu hahmoni selässään.
    Teoksen nimi olisi tietysti "Petja ratsastaa Mannerheimilla eduskuntaan"

    VastaaPoista
  3. Eriävä, sanoi mustapukuinen mies, mielipidelauantaina, 13 marraskuuta, 2010

    Tämän asian seuraamista sekoittaa, että "apostolisuuden" vaalijat, eli mm naisten pappeutta vastustavat, olivat tulleet seurakunnan tiloihin tilaisuuttaan viettämään ja naispappi sitten saapui tähän tilaisuuteen ehtoollista toimittamaan. Ei siis ole puusta katsoen kirkasta, kuka tuli kenen tykö, eli kenen tuli kenenkin vakaumusta kunnioittaa ja ennakoida. Sama ongelma on, kun tilastotieteen alkeissa usein käytetään esimerkkiä bussista. Annetaan vuoroväli, ja kysytään kuinka kauan satunnaisesti pysäkille saapuvan pitää bussia vartoa, eli "mikä on odotusajan odotusaika". Onneton esimerkki.

    VastaaPoista
  4. KKO:n päätöksestä: koskeeko se kaikkia Suomessa toimivia kirkkokuntia, vaiko vaan ev.lut. kirkkoa?

    VastaaPoista
  5. Busineksessa "tombstone" muuten on ihan muuta: arvopaperioperaation ilmoitus, jolla on korkean, mutta kapean (palstanlevyisen) suorakaiteen muoto.

    VastaaPoista
  6. Kerripa Kemppinen J joku hauska juttu muslimeista. Syrjinnästä. Vaikkapa naisten...Anna palaa Frank tiedät tien. Voi olla vaikeaa ja vastenmielistä, kuin tervon pellelle koraaninheittely. Ai niin ateistithän on Suomessa Koraaniin, uskoavia ja siksi ei siitä moitteen sanaa kirjoita, ellet Sinä nyt aloita.

    VastaaPoista
  7. Ad Eriävä... - olet väärässä. Rikoslain syrjintäkiellossa on määre "julkista tilaisuutta järjestettäessä", ja tuomitut olivat ollet seurakunnassa järjestäjiä.

    Saman säännöksen yhteydessä on velvoitteita mm. ravintolan ylläpitäjälle ja vahtimestarille. Syrjintään ei syyllisty se, joka poistuu paikalta mielenosoituksellisesti.

    Asia on maasta katsoen kirkas: pappi voi olla menemättä mutta ei voi torjua tulijaa jutussa esitetyllä perusteella.

    VastaaPoista
  8. Ad Henri K.: - koskee, jos tilaisuus on julkinen. Esimeriksi ns. lahkoissa esiintyvä hartaus sisätiloissa vain ryhmnän jäsenille ei ole julkinen.

    VastaaPoista
  9. Eriävä, sanoi mustapukuinen mies, mielipidesunnuntaina, 14 marraskuuta, 2010

    En halunnut väittää päätöstä tai postausta vääräksi, vaan valittelin tapauksen olevan turhan kihara. Nyt Kemppisen antama selitys taas oli hyvinkin selventävä, kiitos.

    VastaaPoista
  10. Kiitos vastauksesta. Olen maallikkona hieman ihmetellyt, että miten syrjintäkielto ei tunnu koskevan ortodoksista ja katolista kirkkoa Suomessa. Mutta olisiko se jotenkin siihen suuntaan, että kun noissa uskonnoissa sitä ovea ei ole koskaan edes avattu, niin ns. "ongelmaa" ei ole. Kun ei ole niitä ortodoksisia tai katolisia naispappeja, joiden kanssa pitäisi työstä kieltäytyä.

    Miten tämä sitten suhtautuu siihen, että käsittääkseni ainakin ortodokseilla on joitain samanlaisia yhteiskunnallisia oikeuksia ja velvotteita kuin ev.lut. kirkollakin, niin vaikea sanoa.

    VastaaPoista
  11. Vaikuttaa että täällä on suututtu. Olen pahoillani.

    Selvennystä pariin kryptiseen kohtaan tuossa "salaliittoteoriassa":

    Amerikkalaisen oikeistolaisen protestiliikkeen, Tea Partyn, ja suomalaisen "teekupposen" vertailun piti saada näyttämään, että ajatus esittäjineen (siis T.) on koominen. Samalla tavalla kuin Guillou saa itsensä näyttämään koomiselta Bush salaliittoteorioineen.

    Täällä inhottu käsite "kieroutunut kannustin" on talouskeskustelun "perverse incentive" (kts. Wikipedia tai muualta). Minä tarkoitan sillä keskuspankin manipuloimaa korkotasoa (Yield curvea), joka luo finanssi- ja kiinteistöalalle vääriä, tarkoituksettomia ja mielettömiäkin seurauksia (kuten aiemmin mainitut 1,3 miljoonaa kiinteistövälittäjää).

    Luvut tulonjaosta tai palkkojen kehityksestä voi tarkistaa virallisista tilastoista (esim. BLS).

    Keventäminen tehokeinona meni valitettavasti poskelleen.

    T.

    VastaaPoista
  12. Paholaisen asianajajana toimiminen aiheuttaa ainakin äreää suorapuheisuutta. OK toivoo, että arvoisa Kemppinen kirjoittaisi näkemyksiään tästä suuresta tupakkaoikeudenkäynnistä. Jos on jo kirjoittanut, en löydä tekstiä.

    Lainaus:
    "..Oikeusjärjestelmä vuotaa kuin seula: lehtimiehille soitellaan poliisien taholta ennen esitutkintavaiheen käynnistymistä mielenkiintoisten juttujen tultua käsittelyyn, oikeus vuotaa kuin seula eikä mikään asia pysy oikeudessa salassa tai luottamuksellisena.."

    "Korkein oikeus myöntää valituslupia lähinnä laiskuuden, pikkumaisuuden, kateuden, kostonhalun jne. ohjaamana -valituslupa annetaan vain pienille ja helpoille jutuille, jottei pylly puudu pöydän ääressä -luettavaa ei saa olla montaa sivua -vaikeat ja merkitykselliset asiat eivät saa valituslupia - kuka niitä nyt haluaisi käsitellä?.."

    Korkeimman oikeuden jäsenten ansionmuodostus on käsittämätön ja herättää suuren huolen heidän riippumattomuudestaan. Korkeimman oikeuden tuomariviran hoito muodostaa heidän tuloistaan vain pienen siivun, vaikka palkka on julkishallinnon ylimmästä segmentistä. Jotkut korkeimman oikeuden jäsenet tienaavat erilaisia välimiespäätöksiä tekemällä monta kertaa suuremman tulon kuin heidän pääansionsa -jopa 3-6 kertaa enemmän. Sivutyöpalkkiot ovat kuusinkertaiset päätyöhön verrattuna.

    Miten olisi sellainen sairaalajärjestelmä, jossa lääkärit valitsisivat jonosta potilaat erityismaksuluokkapalkkioiden perusteella? Nämä palkkiot olisivat kooltaan 3-6 kertaiset lääkärin ansioihin kuntainliitosta palkkoina. Mitään jonojen purkujärjestelmää ei olisi, kaikki pohjautuisi kontrolloimattomaan ja rajoittamattomaan lääkärin valtaan.

    Maksamalla lääkärille sopivasti pääsisi hoitoon vaikka heti. Jos ei maksaisi, ei hoitoon myöskään koskaan pääsisi: lääkäri ei antaisi hoitolupaa. Joltakin rikkaalta toimitusjohtajalta voisi sitten vaikka veloittaa miljoonan äkilliseen syöpähoitoon pääsystä, jonkin vähän köyhemmän potilaan voisi päästää hoitoon sadalla tonnilla ja joskus armeliasuudesta muutaman potilaan tonninkin pikkupalkkiolla.

    http://areena.yle.fi/audio/1442749

    VastaaPoista
  13. Ad OK: - Aurejärven tupakkaoikeudenkäynneistä en ole kirjoittanut enkä kirjoita. Tunnen miehen. Hän on tehnyt hienoa työtä. Toisaalta lopputulos oli arvattava.

    Ennen sanottiin, ettei professoreiden pitäisi ajaa asioita. Siinä on sen verran perää, että ajattelutavassa on eroa.

    KKO:n tietääkseni kahden tai kolmen jäsenen välimiesasioita on seurannut ansiokkaasti kollega Virolainen.

    Oma kantani on, ettei oikeusneuvoksen pitäisi harjoittaa mitään sivutoimia, joista maksetaan palkkio. Olen muistavinani, että poikkeuksellista palkkajärjestelyä, joka ei ole vanhakaan, perusteltiin juuri sanomalla, että se on sitten siinä kaikki.

    Jotkut asianajajat ansaitsevat kymmenen kertaa enemmän kuin KKO:n jäsenet. He eivät juurikaan esiinny oikeudessa. Näissä superveloittajissa - joita on lähipiirissäni - omn henkilöitä, jotka osaavat erittäin suuret yritysjärjestelyt tai esim. lääkepatenttiasiat. Siinä on liikkeellä niin paljon rahaa, ettei päämiehiä kiinnosta lainkaan, paljonko asianajaja veloittaa, vaan ainoastaan se, osaako hän todella asiansa.

    VastaaPoista
  14. OK: Mutta meillähän on jo pitkään ollut se systeemi, että herrat ja nyk rouvat ylilääkärit, dosentit ja professorit (usein sukupuolta lukuunottamatta kaikki vaihtoehdot samassa pärsoonassa) käyvät virkapalkalla sairaalassa pari tuntia ja hoitavat muuten potilaita yksityisesti huomattavia tuloja vastaan.

    VastaaPoista
  15. Kemppiselle: usein yritysjärjestelyt menevät niin, että ideaa haudotaan yhtiön sisällä ja varmistellen tilintarkastajien kanssa. Suoritukseen otetaan lopulta mukaan ulkopuolisia. Kun pöly on laskeutunut, havaitaan varojen menneen (suhteellisesti):

    a >10 MEUR yhtiön ja kohteen/sen omistajien välillä
    b 1 MEUR investointipankki
    c 100 TEUR asianajajat
    d 10 TEUR tilintarkastajat ml veroneuvonta
    e 1 TEUR päätökset omalla nimellään tehneiden hallituksen jäsenten kokouspalkkio

    Kun luetaan lakia, oikeuskäytäntöä, sopimuksia ja kirjallisuutta, havaitaan että vastuun mittasuhteet menevät kutakuinkin laskevasti järjestyksessä a;e;d;b;c.

    VastaaPoista
  16. Ad sisäpiiriläinen: - tuo lienee totta. Kun asiat eivät ole julkisia, viittaan eräisiin menneisyyden "yritysjärjestelyihin", joista tiedän enemmän kuin julkisuus - Postipankki, EKA-ryhmä, Wärtsilän Meriteollisuus. Akvisitioista en puhu. En liioin uudemmista asioista. Tai jos nyt sanoisin, että suurin "järjestely", johon olen itse ollut viime aikoina sekaantuneena, oli kolmen korkeakoulun yhdistäminen. Avainkortissani lukee nykyisin A?.

    VastaaPoista