Sivun näyttöjä yhteensä

5. marraskuuta 2010

Apit auki Eurooppaan

Uusi eteisen lamppu ilman aikojaan



Miksi Applen tuotteissa ei ole ruuveja? Syvästi arvostamani iPhone ja iPad muistuttavat kahvinkeitintäni, josta löytyvät ruuvinkannat on viistetty propellille. Niitä ei voi avata ainakaan ruuvimeisselillä eikä laitetta siten voi korjata. Vaikea niihin on vaihtaa akkuakaan.

En keksi muuta vastausta kuin ahneuden. Sekä laite että siinä toimivat ohjelmistot ovat valmistajan ja tämän siunaamien välittäjien armoilla, kuluttajan kustannuksella. Kilpailu yhteisen – kuten esimerkiksi Internetin – ja yksinoikeuksien turvaaman välillä on tämän ajan suuria näytelmiä. Apple on yhtä selvästi markkinatyrannian hirviö kuin sitä parjatumpi Microsoft. Apple vain osaa sokeroida pillerinsä taitavasti.

Jotkut, esimerkiksi minä, pitävät tätä kohtalonkysymyksenä. Tiedon (informaation) mahdollisimman vapaa liikkuminen on yhtä tärkeä asia kuin tavaran ja palvelujen liike. EU on skitsofrenian vallassa. Kilpailuoikeus edistää ja yksinoikeudet estävät. Näitä yksinoikeuksia ovat tekijänoikeus ja patenttioikeus nykyisissä muodoissaan.

Ihmettelen ettei kukaan huomaa kysyä, miksi noita järjestelmiä ei voisi miettiä ja kehittää maanosassa, jossa posti on kulkenut yleisenä palveluna, monesti alle torihintojen, ja jossa maksuttoman tiedonkulun malliesimerkki on koululaitos.

En näe virhettä siinä ajatuksessa, että pakollinen peruskoulu ja ilmainen korkean asteen koulutus ovat parhaita henkivakuutuksia kansakunnalle. Kunhan muistetaan resurssien rajat, eikä sana ”resurssi” tarkoita enää vain rahaa, vaan myös ympäristöä ja yhteiskuntarauhaa.

Milloin joku sanoo riittävän römeällä äänellä, että ahneus on perinteisesti arvioitu kuolemansynniksi?

Zittrain, jonka joku väitti hiukan virheellisesti selvittävän vain taloudelliseen kasvuun tukeutuvia verkkoja, käyttää usein avainsanaa ”sustainability”, kestävä kehitys. Itse käyttäisin tuota sanaa toisin kuin sos. dem. (lyhenteen ”dem” ei tarkoita dementikkoja).

Taloustieteen kasvuideologia on peräisin Siperian raivaamisesta ja Lännen valloittamisesta ja lähtöisin nuorten, vielä kasvavien miesten päästä. Jo kuihtuvien ihmisten kielikuva on toinen. Mehän harjoittelemme joka yö, millaisessa asennossa sopisi olla kuollut. Mitä homokeskusteluun tulee, puujalka ei nouse taivaaseen. Ruumiin ylösnousemus ei tarkoita ainakaan ruumiin ylösnousemusta.

Jos edes ihmisen persoonallinen tietoisuus eli tajunta säilyisi kuoleman jälkeen, taivas olisi taivas vain juristeille ja juorulehtien toimittajille. Toisaalta jos taivaassa olisi juristeja, jokin olisi peruuttamattomasti vialla.

Ei pidä puhua edes kehityksestä. Edes vetyatomit eivät ole ikuisia, vaikka tietysti 13,75 miljardia vuotta on kunnioitettava ikä.

Tämä on tekijänoikeuden maailma: ”Kell’ teos on, hän teoksen kätkeköön, ja olkoon onnellinen teoksestaan… ja eläköhön hiljaa, hiljaa vain…”

Uskon siihen selitykseen, että hiukan vahingossa syntynyt Internet ja avoimet apit (application programming interface) eli mahdollisuus askarrella omin neuvoin lisäyksiä kaupallisiin käyttöjärjestelmiin ja muihin sovelluksiin ja lähetellä niitä verkon kautta, oli maailmanhistoriallinen käänne. Kirjapaino oli siihen verrattuna kallis harvojen huvi.

Kun tietotekniikka menee näin kova vauhtia mobiiliksi, valmistajat eivät huomaa edes hävetä suljettuja platformeja (laitealusta, kuten Symbian tai Android). Jakelu iTunesin kautta voi olla helppoakin, mutta se on valvottua ja Apple ottaa osansa. Toinen perustelu on tietenkin tiedonsiirron turvallisuus, joka ei ole tyhjää puhetta mutta ei liioin koko totuus.

Tämän kirjoituksen tausta? Muuan Helsingin KäO:n päätös ns. kasettikorvauksesta. Ehkä ymmärrän sen, kun luen tekstin kuudennen ja seitsemännen kerran. Vielä ei ole tärpännyt.

22 kommenttia:

  1. olet aivan oikeassa. mutta vilkaisepa iphonen alareunaa. irroita siina nakyvat kaksi pienta philipsin standardiruuvia ja kiskaise etulasi irti imukupilla. nain paaset kasiksi puhelimen sisuskaluihin. olen korjannut itse puhelimeni ebaysta ostetuilla varaosilla.

    ipad aukeaa erikoistyokaluilla. maksavat ebayssa pari euroa sis. postikulut. aukeaa ohuella metallilastallakin mutta tuskin ilman naarmuja.

    mutta olet kylla taysin oikeassa kirjoituksesi todellisen pointin kanssa. aamen.

    VastaaPoista
  2. Mielestäni saan tarpeeksi infoa vaikka välillä, yleensä yöllä, vähän aikaa nukunkin. Ja panen kellot ja puhelimet kiinni. Aamulla on aina päivä uus, kaikkine systeemeineen.

    VastaaPoista
  3. Näin kirkollisvaalien aaton aattona sopinee lausahdus: "Teosto on perkeleestä!".

    Samalla KäO:n hömppälogiikalla (ei pidä sotkea naisen logiikkaan joka on selkeä) joudumme vielä tulevaisuudessa maksamaan ALV:t ja tullit Ahvenanmaalta tilatuista alle 45 EURon verkko-ostoksista.

    Frank

    VastaaPoista
  4. Lienen se joku, joka viittasi Zittrainiin. Voin hyvin olla väärässä, ja toivoisin olevanikin. En ole lukenut kyseistä kirjaa vaan vain muiden arvioita siitä.

    Kritisoin sitä tapaa, jolla IP-oikeuksien heikentämistä nykyisin lähes poikkeuksetta perustellaan: vaikka näitä oikeuksia järkeistettäisiin, vähennettäisiin tai peräti niistä luovuttaisiin, se ei haittaisi talouskasvua.

    Tämä perustelu on aivan samaa luokkaa kuin: vaikka siunaisimme homoparit, pääsisimme silti taivaaseen.

    Taivasuskon suhteen yhteiskuntamme on jo niin kehittynyt, että ne, jotka eivät usko taivaaseen ja ylösnousemukseen, voivat järjestää asiansa pitkälti maallisen oikeuden mukaan. Sen sijaan talouden kasvu-uskon suhteen elämme vielä aikaa ennen reformaatiota. Lainsäädäntömme useat taloutta koskevat osat ja tulkinnat, muutkin kuin patentti- ja tekijänoikeuslait, perustuvat uskolle, että tekniikan kehitys ja talouden kasvu pelastaa maailman. Uskokoon ken haluaa, mutta yhteisiä lakeja ei pitäisi laatia senkään uskon perusteella.

    VastaaPoista
  5. Niin se on monen muunkin tuotteen kanssa, ettei niihin pääse käsiksi kuin erikoistyökaluilla.

    Nykyään uudemman malliset autotkin tarvitsevat merkkiliikkeen oman tietokoneen huoltoa varten. Auton huollon tuntihinnat ovat jo yli 90 euroa tunti.

    Milloin järjettömälle ahneudelle tulevat rajat vastaan? Kohtuullinen ahneus pitäisi riittää.

    VastaaPoista
  6. Eipä taida mikään tuote olla kestoiältään "takuun" edellyttämää 2 vuotta kestävämpi.
    Viimeisimpänä minulta hajosi taas sauvasekoitin. Olisi ollut mukava itse sitä korjailla. Hmmm... sähköturvallisuus...

    Kenen kannattaa nykyisin valmistaa halvalla kestäviä laitteita? Ei kenenkään.

    Kauppiailta olen kysellyt takuusta ja virhevastuusta. Jos olen oikein ymmärtänyt, osa kauppiaistakaan ei tiedä mikä virhevastuu on ja ne jotka tietävät, varovat ottamasta asiaa esille. Suurin osa kansalaisista ei ole koskaan kuullut virhevastuusta.
    Kansalaiset ovat kiinnostuneet vain takuuajasta.

    Maininta virhevastuusta olisi saatava pakolliseksi kaikkiin tuotteisiin, kuten maininta takuuajasta on pakollinen.

    Ahneus esiintyy myös mediassa. Ei kukaan lehtikustantaja pysty julkaisemaan laajoja syvää luotaavia artikkeleita asioista, koska kansalaiset mieluummin lukevat halvalla kirjoitettuja lyhyitä kertomuksia misseistä ja kuninkaista.

    Meillä on kertakäyttöuutisia, kertakäyttötavaroita, kertakäyttökirkkoja, kertakäyttöpoliitikkoja.
    Kertakäyttöastioista syömme huonolaatuista kertakäyttöruokaa.

    Mutta ei meillä ole mitään ilmaista kouluruokaa tai koulutusta saatavilla. Kaikesta maksamme. Eivätkä yritykset lahjoita mitään rahaa yliopistoille. Kyllä ne rahat on kerätty asiakkailta.

    En minä halua maksaa katuvaloista, koska minulla on led-taskulamppu, joka valaisee 1,5 kilometrin päähän. Se on itsekkyyttä, ei ahneutta ja kun ne yhdistyvät olemme pulassa.

    VastaaPoista
  7. Elämää voisi mainostaa: "Ole läsnä. Jo huomenna saatat olla muualla". Voi olla ettei sillä reklaamihenkilöiden pulitzer-palkintoa saa, saattais saada vain lopputilin. Siitä huolimatta ei Elämä jätätä... eihän aikaa ole. (Voi hyvänen aika sentään! Tai Herran Jestatas!)

    Aamulla on aina uusia kommervärkkejä odotettavissa.

    VastaaPoista
  8. En tähän hätään löydä enää linkkiä, mutta juttuhan on niin, että vaikka kuoren läpi ei olisi ruuveja, iLaitteiden sisäinen arkkitehtuuri on ollut alusta alkaen esimerkiksi nokialaisia kömpelömpää. iPhone 2 G:ssä oli muistaakseni toistakymmentä ruuvia enemmän kuin N95:ssä.

    VastaaPoista
  9. Niinpä, mutta muistakaamme, että kuolemansyntien listalla kateus on kolmea sijaa pahempi kuin ahneus.

    VastaaPoista
  10. Mistä noin hieno lamppu?
    Luddiittina ei Iipotit kauheasti kiinnosta - sen sijaan nautin ostella saksalaisesta nettihuutokaupasta kympillä uudenveroisia kameroita, jotka 1960-luvulla maksoivat useita satoja D-markkoja.
    Yleistäen: ei uusia kestokulutushyödykkeitä oikeasti tarvitsisi tehdä vähään aikaan.

    VastaaPoista
  11. Ad Jojje: - olen imarreltu huomiosta. Ostin eilen. Hienostoliike Anttila (Kodin ykkönen). Hinta sen mukainen. Aion ostaa toisen samanlaisen.

    Kameroista - olen pyytänyt isältäni perinnöksi Zeiss Ikonin Super Ikonta III:n (1938). Siitä eivät kamerat ole ainakaan parantuneet. Isä lupasi harkita asiaa.

    VastaaPoista
  12. Ad Rienzi: - en ole varma, mielletäänkö kuolemansynnit pahemmuusjärjestykseen, mutta määritelmän mukaan ne siittävät muita syntejä:
    "SALIGIA" = superbia, avaritia, luxuria, invidia, gula, ira, acedia.

    Joka tapauksessa mielenkiintoista, että ylpeys on ykkönen.

    VastaaPoista
  13. Ad JarMom et alii: JarMom, joka kyllä tietää, harhauttaa hiukan kirjoittaessaan rahojen alkuperästä. Oppikirjamääritelmän mukaan "me" eli veronmaksajat emme ansaitse mitään. Jakovaraa syntyy vain alkutuotannosta ja yritystoiminnan ylijäämästä.

    VastaaPoista
  14. Kuten JK huomautti ja joku muukin, ei edes tavallisia kodinkoneita ole pystynyt korjaamaan pitkään aikaan. Kun leivänpaahtimeni hajosi, huomasin että se oli stanssattu kiinteäksi koteloksi, jota ei pystynyt avaamaan millään. Osta uusi: vaikkapa radioleivänpaahdin, jota nyt mainostetaan. Miten olisi kahvinkeitin-kännykkä tai PC-mikroaaltouuni?

    Nuorena viattomana toimittajana (70-luvulla) haastattelin Kuopion korkeakoulun tutkijaa, joka selitti miksi ei ole taloudellisesti kannattavaa tehdä korjattavia/kestäviä esineitä. Hehkulamppukin (joka nyt on kielletty) olisi voitu kestämään lähes ihmisiän, mutta miten olis käynyt lampputehtailijoiden. Samaan syssyyn tutkija valaisi, mistä tuotteen hinta muodostuu. Partakoneen terän valmistus materiaaleineen maksoi silloin muutaman pennin, mutta lopputuote ehkä sata tai tuhat kertaa enemmän.

    Ihme ja kumma, juttuni julkaistiin Suomen Kuvalehdessä, mutta siitä seurasi hirmuinen kalabaliikki mainostajien (em. ja muiden tuotteiden valmistajien) taholta.

    Ns. objektiivinen kuluttajavalistus lienee melko mahdotonta tiedotusvälineissä, joiden tärkeimmät rahoittajat valmistavat/markkinoivat juuri niitä tuotteita/esineitä, joita voisi kritisoida. Siinä mielessä urhea oli Hbl:n murovertailu syyskesällä. Siitä kävi ilmi, että ”terveelliset” aamiaismurot sisältävät enemmän sokeria kuin munkkipossu tai enemmän suolaa kuin annos ranskalaisia perunoita. Vain yksi (kotimainen, melko tuntematon tuote) läpäisi terveellisyystestin.

    VastaaPoista
  15. Kemppiselle alkutuotannosta:

    Ilmankos joskus laskeskelin 600 euroa asiakkaalle maksavan suomalaisvalmisteisen puisen keinutuolin keränneen alkutuotannosta lähtien verotuloja valtiolle 800 euron edestä.

    VastaaPoista
  16. JarMom: "Kertakäyttöastioista syömme huonolaatuista kertakäyttöruokaa".

    Millaista on semmoinen ei-kertakäyttöruoka? Oksennusta?

    VastaaPoista
  17. Anttilasta, nyt hämmästyn! Tai en oikeastaan - Just tuollaista uutta "muka vanhaa" tehdään: niin aikamme kuva. (On se silti hieno.)
    Ikontasta (1938) Tessarilla (4,5 x 9) maksoin Saksasta kaksi vuotta sitten 14,90€, mutta siinä ei ole etäisyysmittaria. Terävä kyllä, mutta se etsin ja silmälasit... vaatii kärsivällisyyttä.
    Jos kiinnostaa ks. esim. http://www.flickr.com/photos/jojjek/5131881486/

    VastaaPoista
  18. Dantella ne tunnetusti on tasohyppelyä, kuin Mario ja Luigi. Eikö tasohierarkia kuvaa synnin vakavuutta suhteessa Jumalaan, samaa kuin dekalogissa. Ylpeys on Luciferin synti, uhka systeemille, kun taas himot ne on hiirelläkin:

    Ylpeys
    Kateus
    Viha
    Laiskuus
    Ahneus
    Ylensyönti
    Himo

    VastaaPoista
  19. Muistaakseni joku sanoi tai kirjoitti jossain mutta kuitenkin kauan sitten, että ensimmäinen oire piilevästä hulluudesta on kirjoittaa yleisönosastoon. Toivottavasti blogikommentointi ei ole, mutta ahneudesta tavaramarkkinoilla voi ajatella, että mikä sen ahneuden mahdollistaa.
    Osta kamera. Saat kuvat mukana ilmaiseksi.
    (Blogivaeltaja)

    VastaaPoista
  20. Nyymiölle:

    Kertakäyttöruoka on esimerkiksi Saarioisten huonojen äitien huonolaatuisista aineksista valmistamaa einestä.

    Ei-kertakäyttöruokaa saan kun menen kauppaan ostamaan 2 kiloa jauhelihaa, josta teen jauhelihakastiketta, lihapullia (maailman parhainta) ja päällystettä pizzaan.

    VastaaPoista
  21. Syön kertakäyttäruokaa. En syö mitään muuta. Näen alkeishiukkasia. En näe mitään muuta.

    VastaaPoista
  22. Surullinen kehitys. Isäni ajoi ja korjasi autoja sodasta palattuaan. Väitti vielä 5 vuotta sitten pystyvänsä rakentamaan häkäpönttöauton ulkomuistista. Enollani ei 1950-luvulla mennyt sormi suuhun jos amerikkalaisen auton jotain osaa ei ollut tulossa - hän teki sorvin ääressä tuon osan.

    Nyt tilanne on se, että me emme enää ole itsellisiä ja auton komponenttien koteloiminen sinetöi sen tosiasian että kaikki maapallon ihmiset ovat enemmän kuin koskaan aiemmin riippuvaisia toisistaan. Jos tämän tuloksena saamme maailmaan edes kohtuullisessa määrin ikuisen rauhan on olotilaa tervehdittävä siinä mielessä kiitollisuudella. Mutta ihmisen "vapaus" - siis suden vapaus - on mennyttä kalua. Taantuvatko yhteiskunnat kun sen yksilöt eivät kohta enää joudu/pääse/tarvitse käyttää kädentaitojaan kuten ennen?

    VastaaPoista