Sivun näyttöjä yhteensä

28. marraskuuta 2010

Huono ihminen




Eräs kunnon mies tapasi soittaa yöllä ja sanoa nyyhkäistyään:” Jukka… Minä olen huono ihminen.” Kysyin, eikö hänellä ole mitään uutta kerrottavaa, jolloin hänen vaimonsa yleensä sulki puhelimen.

Se oli silloin, kun miehet olivat rautaa ja puhelimet bakeliittia. Tai saattoivat ne olla muuta ainetta, mutta niihin oli tapa vastata touhukkaasti päivällä sekä yöllä. ”Heartbeatissa” jota en jaksa enää seurata, ja sadassa muussa sarjassa, poliisi lähtee rikospaikalla kerittyään vimmatusti sotkemaan fillarilla, etsimään lähintä puhelinta… Joillakin julkisilla paikoilla oli vain poliisilla ja palokunnalle – nykyisen pelastuslaitoksen edeltäjä – tarkoitettuja puhelinkojeita.

Ette varmaan usko, mutta kaduilla oli vihreitä, lasiseinäisiä koppeja, joiden sisällä oli rikkinäinen puhelin. Vielä pidemmän aikaa sitten siinä puhelimessa saattoi olla luurikin tallella, ja silloin oli mahdollista tipauttaa kolikko kätevästi hahloon, kiertää päättäväisesti numero ihan niin kuin elokuvissa, ja puhua suunsa puhtaaksi. Eikä verkko kaatunut kertaakaan!

Teemu Keskisarja kertoo uutuusteoksessaan ”Vihreän kullan kirous. G.A. Serlachiuksen elämä ja afäärit” (Siltala, 2010) kohdehenkilön, Mäntän patruunan, Suomen paperiteollisuuden suurmiehen tiivistäneen aikalaismielipiteen itsestään: ”Sanalla sanoen, hän on huono ihminen.”

Kirja on Markku Kuisman korkeaa koulukuntaa eli talous & kulttuurihistoriaa ensisijaislähtein. Siihen sisältyvästä päätellen Serlachius (1837 – 1901), sukujuuriltaan Pernajan Särkilahtia, ei ollut läheskään kaikissa asioissa tohelo touhupetteri. Ainakin luonnehdinta, jonka hän antaa itsestään, on terävä ja tosi.

Samaa voisi sanoa useista myöhemmistä paperipatruunoista, joista mainitsen nimeltä vain Raf. Haarlan.

Suomalaisessa perinteessä, esimerkiksi ”Pohjantähdessä”, korskea kartanonherra sanoo kunnon suomalaiselle: ”Sinä ole yksi hoono mies.” Ja niinpä viimeistään kansalaissodassa paukkui.

Ehkä joku kertoisi, vieläkö huonoja naisia on olemassa. Minulla on ollut ilo ja kunnia ihailla, välimatkan päästä kumminkin, useita joista sanottiin näin. Eilen kun oli vakavassa mielessä puhe nimityksistä ja nimittelystä, jatkan tänään toteamalla, että huonoja naisia olivat ne, joita pojat sanoivat hyviksi naisiksi.

Kysymyksessä oleva ryhmä naisihmisiä, joillakin seudulla ammattinimikkeellä ”ylleinen”, tunnetut, olivat ”vähän… sellaisia.”

Toisin kui Serlachius, Leppäsen Preeti ja kansanlaulun laulaja ilmaisivat asian viitteellisemmin: ”Tällainen poika / tällainen mies.” Ei sitä tällaisten miesten parane…

Lieneekö pronominien rikkauteen kiinnitetty riittävää huomiota? Mies on vaimolleen ja vaimo miehelleen ”toi”, jos välit ovat kunnossa. Makeimmassa nousuhumalassa isoisä voi lipsauttaa lellipojalleen: ”Mitä meidän Matti?” Tuo ”meidän” on se ihmeellinen kunniamaininta, jota voi kanttaa sydämellään lopun ikänsä.

”Tommonen” on ranskaksi ”le truc”.  ”Isä, mikä toi tommonen on, toi ton tommosen vieressä?” Verkosta löytyvä loistelias valikoima ranskan sanakirjoja. CNRTL sisältää kaiken tarpeellisen. Sen mukaan ”truc” on arkikielessä jokin, mitä ei haluta nimetä tai jonka nimitys on unohtunut.

Sanoilla pelehtiminen tuli mieleen, kun eräässä Jan Guilloun romaanissa haetaan erikoissanakirjasta selitystä termille, joka on myös suomeksi ”kelvoton yritys”. Murhasta ei joudu syytteeseen se, joka sekoittaa toisen kahviin tislattua vettä luullen sen olevan ärhäkkääkin myrkkyä. Elämä on kelvoton yritys.

Ja sanasta huono on tietysti mainittava kiusallinen tilanne, se että jollakulla, ikään, arvoon ja sukupuoleen katsomatta, on huonot housussa.


14 kommenttia:

  1. ei huono, sanois uotinen :)

    VastaaPoista
  2. asiaan sen kummemmin liittymättä:

    luen järnefeltin "vanhempieni romaania" taas kerran uudestaan. suosittelen; maamme kulttuurihistoriaa sekä myös monikulttuurisuuden ymmärtämistä (tolstoilaisuus, naisasialiike 1900-luvun alussa).

    pääsen kohtaan jossa elisabeth järnefeltille kerrotaan että on olemassa semmoisia naisia kuin "prostituoitu". herrat sanovat, että parempi että on semmoisia kuin että poikamme muuten kompromettoisivat elämänsä; elisabeth taas kysyy, miksi jonkun toisen tyttären sen vuoksi pitäisi ..hmm. "uhrautua".

    samassa luvussa -- tai sitä edellisessä -- puhutaan perhetutusta juhani brofeltistä. häntä elisabeth kehoittaa kirjoituksissaan totuuteen ja vain siihen. lienette lukeneet brofeltin pikku kirjasen "yksin", joka käsittelee tätä samaa huonon ja hyvän naisen ongelmaa.

    VastaaPoista
  3. Hyvät ihmiset heikot housussaan, myös Suomessa. Onnistuuko Erkko ja kumppanit uutispimennyksessään? http://twitter.com/wikileaks

    Lähihistoriaa uudelleenarviointiin:
    http://bit.ly/hbTOcB

    American ambassadors have had the unenviable task of informing some of the country's STRONGEST allies that a series of potentially embarrassing cables are likely to be released in the coming days.

    Several embassies already contacted the governments of the following countries:

    - United Kingdom
    - Australia
    - Canada
    - Denmark
    - Norway
    - Israel
    - Russia
    - Turkey
    - Saudi Arabia
    - UAE
    - FINLAND
    - Afghanistan

    - And France

    http://wlcentral.org/

    VastaaPoista
  4. Ystävättären ulkomaalainen poikaystävä ei vaivautunut opettelemaan suomea. Ehkä siksi, että ystävätär puhui mainiosti hänen kieltään. Sen verran miestä Hämeessä valistettiin, että kun suvun puheessa alkaa vilistä toi-sanoja, on hänet otettu käsittelyyn.

    VastaaPoista
  5. Thaimaan Pattayan maabrandi;

    Iltalehti esitteli Pattayan paaelinkeinoa. Onko nama kaupalla olevat naiset jotenkin niita "huonoja naisia"?? Ja ne suomalaiset ym kaverit "hyvia jatkia'? Vai onko tama siina ymparistossa ja silla kansanluonteella ja siina taloudellisessa tilanteessa ok?

    VastaaPoista
  6. Jep, Eero, mutta täällä kerrottiin sen tyhmän kansan keskuudessa ja vähän fiksumissakin piireissä, että joo oli platonista, kyllä, mutta olihan se liha myös heikko.

    Vänärillä, ikuisia juoma- ja rakastelumestoja, löytyy yhä kiveen hakattuna jälkiä tolta ajalta
    - ja taas prostituutiosta, prostituoiduista naisyhdistys piti lukua, ja ohjasi ammatinharjoittajia päivätöihin parhaansa mukaan.

    VastaaPoista
  7. Veikko Huovinen taisi käyttää lyhyissään genitaalialueiden vuokrausta harjoittavista naisista kolkkoa mutta kaunista nimitystä "julkistettu nainen". On meillä täällä kielessämme rikas vokabulääri.

    VastaaPoista
  8. Nyymiölle housuissaan:

    Toivoisin Wikileaksin julkistavan Kiviniemen (optimaalinen patenttijärjestelmä teknisen kehityksen edistäjänä), Kataisen ja Urpilaisen gradut, kun niitä ei mistään löydy.

    Toinen toiveeni olisi saada tietoon mitä Saarioisten huonot äidit laittavat niihin huonolaatuisiin laatikkoihinsa.

    VastaaPoista
  9. Puhelinkopeista tuli mieleeni tarina Espan puistoossa olleista kahdesta ierekkäisestä kopista. Joku oli laittanut toisen kopin oveen tekstin "tämä puhelin on kunnossa". Kuuden tunnin aikana kopissa ei käynyt ainuttakaan soittajaa.

    Jutun innoittamana laitooin ulko-oveemme ioin kirjaimin lapun: "Kyllä kiitos, mielellään mainoksia". Mainosten tuleminen loppui kuin seinään.

    Kalevi Kantele

    VastaaPoista
  10. " Les uns, dirait-on, ne songent jamais à la réponse silencieuse de leur lecteur "

    " Qui veut faire de grandes choses doit penser profondément aux détails. "
    — Paul Valéry

    "Nobody wants to be here and nobody wants to leave."

    "So everything is necessary. Every least thing. This is the hard lesson. Nothing can be dispensed with. Nothing despised. Because the seams are hid from us, you see. The joinery. The way in which the world is made. We have no way to know what could be taken away. What omitted. We have no way to tell what might stand and what might fall."
    — Cormac McCarthy

    There was a merchant in Bagdad who sent his servant to market to buy provisions and in a little while the servant came back, white and trembling, and said, Master, just now when I was in the marketplace I was jostled by a woman in the crowd and when I turned I saw it was Death that jostled me.  She looked at me and made a threatening gesture,  now, lend me your horse, and I will ride away from this city and avoid my fate.  I will go to Samarra and there Death will not find me.  The merchant lent him his horse, and the servant mounted it, and he dug his spurs in its flanks and as fast as the horse could gallop he went.  Then the merchant went down to the marketplace and he saw me standing in the crowd and he came to me and said, Why did you make a threating getsture to my servant when you saw him this morning?  That was not a threatening gesture, I said, it was only a start of surprise.  I was astonished to see him in Bagdad, for I had an appointment with him tonight in Samarra.

    "George Gershwin died on July 11, 1937, but I don’t have to believe it if I don’t want to."
    — John O'Hara

    Ja siitä tuli mieleen tämä:

    Italian lainakannan markkina-arvo on runsaan kuukauden kuluessa laskenut 46 miljardia euroa. Kreikan, Irlannin, Portugalin ja Espanjan velkakirjojen haltijat ovat kuukaudessa kärsineet yhteensä 78 miljardin euron tappiot. Jos mukaan lasketaan Italia, kohoaa arvostustappioiden määrä 124 miljardiin euroon.

    Lainamäärät perustuvat EU:n tilastoviranomaisen Eurostatin tietoihin, joiden mukaan viidella velkavaltiolla oli VIIME vuoden lopussa yhteensä 2 855 miljardin eli likimain kolmen biljoonan euron velat.

    VastaaPoista
  11. Olen laajahkossa tuttavapiirissäni luultavasti ainoita ihmisiä, jolla ei koskaan ole ollut kännykkää. Näitä kampakeraamisen ajan reliikkejä siis ollaan. Julkisten yleisöpuhelimien poistaminen on mielestäni täysin vastuutonta ja käsittämätöntä. En tiedä, onko niin tehty missään muualla.

    Muualla Euroopassa, aina Kanarian saaria myöten, on tiheä modernien ja toimivien yleisöpuhelimien verkosto. Monta kadunkulmaa ei tarvitse kulkea, ennenkuin löytää lähimmän automaatin. Ja helppokäyttöisiä puhelinkortteja saa joka kioskista.

    Mutta nyt kai lankapuhelinyhteydet yleensäkin ovat meillä syrjäseuduilla uhattuina. Eikä itellan(!) kulkukaan ole enää turvattua. Kehitys kehittyy.

    VastaaPoista
  12. Ad Pekka Koskinen et alii: - minulla on kännyköitä vähän joka taskuun, mutta kotona ei kuulu - Kirkkonummella. Moottoritiellä pätkiin. Junassa pätkii. Ja sekä puhelinyhtedet että puhelimet huononevat. Älyä niissä kuuluu olevan, mutta se tärkeämpi käyttö, puhuminen ja kuunteleminen, menee niin kuin entisen värjärin sällin kävely.

    Maalta vietiin lankapuhelin.

    Kotona käytän hanakasti lankapuhelinta.

    VastaaPoista
  13. Kaikkien meidän huonojen ihmisten olisi hyvä kuunnella korva tarkkana Tuomari Nurmion säveltämä ja sanoittama (ja esittämä)biisi Huono ihminen levyltä Karaokekuningas.

    VastaaPoista
  14. Aika huonoltahan tuo näyttää

    VastaaPoista