Sivun näyttöjä yhteensä

13. helmikuuta 2014

Salaillen


Tieto on salainen luonteensa vuoksi tai haltijallaan. Salassapito riippuu siis salassapidettävästä tai salassapitäjästä. Lukijan ei pidä kääntää sivua. Tämä nyt ei ole hiusten halkomista. Eräs auto on OK, jos minä istun siinä. Jos ratissa olet sinä, se on poliisin ja tuomioistuimen mielestä ”varastettu auto”.

On aina ja kaikkialla salaisia tietoja. Maamme ydinaseiden laukaisukoodia säilytetään seuraavassa paikassa […]

Kommentoija kysyi lääkärin siivoojasta. Muutetaan kysymys sairaalan putkimieheksi. Siis lääkäri ja muu terveydenhuollon ammattihenkilö on vaitiolovelvollinen. Tämä määrittelee siis salassapitäjät. Heidän on vaiettava potilaiden asioista. Niitä asioita ovat potilaiden terveydentilaan liittyvät tiedot. Laki mainitsee myös vammaisuuden ja hoitotoimenpiteet.

En seiso putkimies-esimerkkini takana. Yritän vain havainnollistaa asiaa. Väitän nimittäin perustellen tulkintaani yrityssalaisuuksia koskevilla säännöillä, että työ- tai toimeksianto määrää salassapitovelvollisuuden. Lääkärin siivooja (pelkästään tekninen apulainen) ei ole välttämättä sidottu salassapitoon. Toisin sanoen lääkärin on rangaistuksen uhalla pantava potilaskortit piiloon tai ainakin lukkojen taakse ennen kuin siivooja tulee.

Jos lääkärit juttelevat taksin takapenkillä teinitähti NN:n (nimen mainiten) aidsista, voiko taksinkuljettaja kurvata lehden toimitukseen myymään sensaatiotiedon? Väittäisin että voi. Ehkä taksisuhareilla on sääntö, joka kieltää levittelemästä kyydissä olijoiden asioita, mutta minun tietääkseni asiasta ei ole rangaistussäännöstä.

Tätä on jouduttu miettimään hyvin vakavasti sisäpiirinrikosten yhteydessä. Tuollaisesta teosta epäilty on vakavissa vaikeuksissa ja saattaa menettää vapautensa ja asemansa. Mielestäni taksinkuljettajalla ei ole estettä ajaa ostamaan tai myymään niitä osakkeita, joista takapenkillä juuri puhuttiin. Salaisuutta ei määrittele tiedon sisältä vaan tiedon haltija. Sisäpiirinrikos rajoittaa sisäpiirin toimintaa. Henkilö – pörssiyhtiön talousjohtaja – joka on suunnittelemassa ja toteuttamassa yhtiön osakkeen pörssikurssiin vahvasti vaikuttavaa tointa, esimerkiksi yrityskauppaa tai edullista osakeantia, ei saa ryhtyä toimimaan omaan lukuunsa eli yksityistaloutensa piirissä näillä tiedoilla.

Taksinkuljettaja on samassa asemassa kuin satunnainen kadulla kulkija, joka pysähtyy kuuntelemaan humalaisten vuorineuvosten juttuja Kaivopuiston penkillä.

Tulkintani takana on myös rikosoikeudellinen sääntö, jonka mukaan teko ei ole rangaistava, jos laissa ei ole selvää rangaistussäännöstä. Teon paheksuttavuus ei riitä. Tämän blogin lukijaa helpottaa termin ”legaliteettiperiaate” tunnistaminen. Se on rikosoikeuden alkeita ja siksi pohjaltaan hyvinkin vaikea. Jos haluaa tehdä vaikutuksen kuulijoihin, säännön voi esittää latinaksi. Ellei läsnäolijoiden tarvitse ihailla puhujaa, voi tyytyä sanomaan ”ei rikosta ellei lakia”.

Luentoesimerkkini salaisuuksista ovat Enigma ja mulperipuu. Brittien ja sitten amerikkalaisten valtava sotasalaisuus, jota ei kerrottu venäläisillekään, oli Saksan eräiden salakirjoitusten avaaminen. ”Enigma” tarkoitti salakirjoituskoneita. Tämä asia oli muutamia vuosikymmeniä sotien jälkeen salainen ja myöhemmin hyvinkin julkinen; olen nähnyt jopa näytelmän asiasta. Britit todella onnistuivat pommittamaan Rommelin polttoainekuljetukset erämaasodan aikana. Tämä esimerkki elävöittää erittäin selvää sotilassalaisuutta. Atomipommi kävisi myös, mutta se ei ole yhtä tehokas, koska pommitla ei voinut suojautua.

Mulperipuu on se vanha tarina matkamiehistä, jotka salakuljettivat Kiinasta silkkiäisperhosen toukkia, Kiinan suurta taloudellista salaisuutta. Tarina uskottelee, että mm. Ranskan ja Italian silkkikutomot syntyivät parin toukan turvin. Ja niitä olisi siis kuljetettu ontoissa matkasauvoissa halki Aasian. Luennolla tapasin jatkaa tästä suoraan patenttioikeuteen, jossa keksintö tehdään julkiseksi sillä hinnalla, että patentin hakija saa siihen määräaikaisen yksinoikeuden.

Alussa mainitussa salassapitäjän käsitteessä on hyvin tärkeä täsmennys. Oikeus salaisten tietojen saamiseen ja velvollisuus niiden salaamiseen ei riipu pelkästään asemasta. Myös työtehtävät vaikuttavat. Poliisi ja sairaanhoitaja saavat selailla salaisia tietoja vain työtehtävissään. Hyvinkin usein on päädytty rangaistuksiin tilanteissa, joissa asianomainen on hakenut tietoja julkkiksesta tai naapurista vain tyydyttääkseen uteliaisuuttaan.


Olen selvitellyt näitä asioita kirjassani ”Informaatio-oikeuden alkeet”. Eräiden ryhmien (lääkärit ja muut) velvollisuuksista on erinomaisia uusia kirjoja. Itse aihepiiri on hyvin vaikea – kuten myös se, mitä on oikeudellisesti ”kunnia” tai ”yksityisyys”. Ei ehkä olisi välttämätöntä muistuttaa, että nämä asiat ovat hyvin ajankohtaisia.  ”Vuoto” (leak) esimerkiksi ei välttämättä ole rikos. Se voi olla erinomainen teko.

22 kommenttia:

  1. RL 51:1§:n sisäpiirintiedon väärinkäyttöä koskevassa rangaistussäännöksessä tekijäpiiriä ei ole millään tavoin rajoitettu ("Joka hankkiakseen itselleen tai toiselle...") . Siten myös esimerkissä mainittu taksikuski voi syyllistyä rikokseen, jos tunnusmerkistön muut edellytykset täyttyvät. Vanha viisaus siitä, että kannattaa avata lakikirja ennen suutaan pitää näköjään edelleenkin kutinsa....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toinen vanha viisaus tietää, että kannattaa ottaa selvää asiasta ennen kuin ryhtyy viisaaksi. Katso HE 1998/254 ja siinä viitattu ArvopaperimarkkL.

      Kommenttisi tekee harhaanjohtavaksi kohta "tunnusmerkistön muut edellytykset".

      Vuokra-autoilija eli taksikuski esimerkkinä on peräisin juuri mainitusta hallituksen esityksestä.

      Asiaa on käsitelty laajasti kahdessa väitöskirjassa ja se on ollut vakavasti esillä käytännössä. Olen ollut mukana juuri tuollaisessa asiassa. Oletko Sinä?

      Poista
    2. Viittaamasi hallituksen esityksen kohta kuuluu seuraavasti:

      "Myös aivan sattumalta sisäpiirintietoa saanut voi syyllistyä väärinkäyttöön, jos hän menettelee säännöksessä kerrotulla tavalla. Tekijänä voi olla niin tiedon vahingossa kuullut vuokra-auton kuljettaja kuin ravintolan asiakaskin. Erityisesti näissä tapauksissa korostuvat säännöksen tekijän tietoisuudelle asettamat edellytykset. Vaikka rikoksen tekijäpiiri onkin periaatteessa laaja, rikoksen muut tunnusmerkit kuitenkin käytännössä voimakkaasti rajaavat niiden henkilöiden piiriä, jotka voivat syyllistyä sisäpiirintiedon väärinkäyttöön"

      Lukijat voinevat itse arvioida kumpi oli harhaanjohtavampi; blogistin neuvo (vrt. "Sisäpiirinrikos rajoittaa sisäpiirin toimintaa") vaiko kommentti. Sitä paitsi sääntely on noista ajoista direktiivien vaikutuksesta merkittävästi muuttunut objektiivisemman vastuun suuntaan, joten kannattanee siirtyä lukemaan vanhojen väitöskirjojen sijasta ajantasalla olevaa kirjallisuutta.

      Poista
    3. Nämä ovat päivittäisiä asioita. Viitatun esityön sanoin:
      "Tekijänä voi olla niin tiedon vahingossa kuullut vuokra-auton kuljettaja kuin ravintolan asiakaskin." Ratkaisevaa on mitä tiedolla tekee, ei kuka on.

      Poista
  2. Puhuminen hopeaa, vaikeneminen kultaa, vuodot timantteja, joista "lumimaja" arvokkain.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mistä saa ihquja vitivalkoisia baretteja? Lumipyrystä!

      Poista
    2. Lumipyry on mennyttä aikaa, Pohjoisen jäämeren ja NL:n sotahistoriaa. Nyt niitä saa vaikka mistä: muotiliikkeistä ja katolisilta järjestöiltä.

      Poista

  3. Älyttömän tärkeitä teemoja. Myös jääkiekossa. Tuomari luistelee mukana, puhaltaa pilliinsä konnankoukkuja huomatessaan ja vikapää luistelee aitioonsa. Myös yleisö kokee ilmiantaa väärinpelaajia ja buuaa tuomarillekin. Siinä on sääntöjen, kiekonlyöjien, jäähyminuuttien mittaajien ja urheiluväen poriseva keitos ikuisella tulellaan. Pelaajat kostavat tällin tälliltä minkä säännöt kieltävät, valmentajat heristävät nyrkkiään ainakin taskussa ja laskevat suupielestään manauksia.Yleisö mylvii ja vastamylvii katsomon eri fanilohkoissa. Komeata menoa ja sitten poiketaan pilsnerille !

    Pilliinpuhaltaja instituutio rikkeiden ilmiantamiseksi kanssakansalaisille eli yleisölle, on jossakin terhaakkampaa kuin toisaalla. Salassapito mölytmahassa instituutio taas on sekin monissa yhteisöissä kunniassaan. Näitä on niin lukuisia ja montaa laatua. Amerikoissa Morganille mitattiin 13 mrd dollaria sakkoja viime vuoden lopulla sovittelussa väärin- ja laimin- ja ei niin asianmukaisista, tienaamisotteistaan subprimeissä. Sitä nyt lobbaa rikostuomarin eteen porukka joka ei hyvällä katso pelkällä rahalla kuittaamista. Amerikoissa nämä ilmituojat ovat usein sankareita ja rikastujiakin. Toki problemaattisia tilanteita nousee. Olisiko perusjujua pitää toimijoita varpaillaan että käry voi käydä.

    Kollegiaalisuuden (tuleekin termi yhteispäätöksestä,yhteisvastuusta. Kullakin olisi vetomahdollisuus mutta ei asiaa jatkoon korkeammankaan valiokunnan silmissä jne.) nimissähän näitä tietoturvia pankkien ja sairaaloitten ja Lokapoikien suojaksi on nostatettu.

    Kävin elokuvissa kesken Sotshin. Lars von Trierin nymfomanioiden keskiössä ei ole Se. Päähenkilökin on mies,sellainen kamarioppinut.Henkilön kämpässä on kirjahyllyä ja kirjasarjaa.Päässäkin sitä on uskonnoista historiaan taiteeseen psykologiaan darwinismiin ja vaikka mihin. Hän myös soveltaa tietämäänsä. Nymfomaaninainen saa synninpäästön kaikista tekemisistään -eikun tiedepäästön.Valistus ja näkökulman älykäs siirto käy vähän nuhjulta oppineelta sallivuuden, suvaitsevuuden ja kaikkinaisen relatiivisuuden nimissä. Nainen kai hermostuu kun häneltä viedään katumus ja parannuksenteko näiden osaajien toimesta ja leffa saa vaikuttavan loppuniittinsä. Minusta se on paljastusteos aikakauden sivilisaatiosta, pikkulikat vailla valjaita ja aikamiehet lankeamassa. Oppineet kaiken tieteensä/psykiatriansa/jumaaluusoppillis-eettisten riitakäänteiden hallitsemisen keskellä pahiten hukassa.

    Minusta von Trierin leffa nousee nerontyöksi kun sitä ei voi olla tajuamatta vertauskuvaksi myös säännöistä irrotetusta rahapelistä. Perusteluina moderni markkina-itseoikaisu teoria. Ja sitä henkilöinä ja toimijoina toimeenpanevat pankkiirit viranomaisvalvojineen. Vielä kun nymfomaanilta leffassa häviää halu, (= ekat hedgesijoittajat vetivät rahansa pois kasinobordellista 2007) hän siirtyy seuraavaan huikenteluun, kiristämis-uhkailuun. Ihan tätä samaa kiristämistä on ollut eurokriisi kaiken matkaa. Ja sellaisessa ilmapiirissä nyt systeemireformia tehdään,Baselissa ja pankkiunioniväännössä.

    Näistä on hieno artikkeli eikä ihan mahdoton luettava Adair Lord Turnerilta 10.2.2014 Goethe University,Frankfurt, Soroksen rahoittamaa kulttuuria tämä loordi nostettuaan kytkintä uuden pääjohtajan alta BofE. Ei siis kuin meillä tämä Juhani Tervala,takaisin Liikenneviraston jäsentenvälisiin,verorahoilla kampittamaan / kamppeja ottamaan.Hullua. -Netistä pääsee mukaan aikamme nahanluontiin ja miksi tarvitaan, eli mikä vei kriisiin. Suomella, tälläkään, ei puusta pitkään pääse.Jukka Sjöstedt

    VastaaPoista
  4. Ja Prometheus salakuljetti tulen fenkoli-kasvin varressa. Sairaaloissa siivoojina toimivat ovat salassapitovelvollisia ja käsittääkseni myös vierailevat remonttimiehet, ainakin heidän pitäisi olla. Jos lääkäri on potilaan ominaisuudessa sairaalassa, niin salassapitovelvollisuutta näkemästään ja kuulemastaan ei ole. Schumacherin tilaa spekuloivat lääkärit menevät eettisesti harmaalle alueelle, koska ammattilainen voi tiedonsirpaleista päätellä enemmän kuin mitä hoitohenkilökunta ja omaiset ovat halunneet julkisuuteen antaa.

    VastaaPoista
  5. Laissa potilaan asemasta ja oikeuksista näyttäisi potilasasiakirjojen osalta olevan muotoilu

    "Terveydenhuollon ammattihenkilö tai muu terveydenhuollon toimintayksikössä työskentelevä taikka sen tehtäviä suorittava henkilö ei saa ilman potilaan kirjallista suostumusta - - - "

    VastaaPoista
  6. Tämä keskustelu täällä sai alkuunsa kirjailija Päätalon biografiasta, Että asia olisi selvempi tuon pari esimerkkiä missä kirjallisuuskriitikon on pakko puhua tällaisista yksityisistä asioista jos hän ylipäänsä haluaa sanoa jmitään merkityksellistä teoksesta: Hunter S. Thompson ("Fear and Loathing in Las Vegas"), sitten Venedikt Jerofejev, jonka tuotanto on silkaa kultaa, kirjoitti vain juomisesta ja mielisairaalasta ja suurin osa siitä oli hänen oma kokemus (suomennettu on vähintään sen kuuluisin kirja "Moskova-Petushki", mikä on juopon kertoma tarina matkasta Moskovasta esikaupunki Petushkihin ja mitä hän sen aikana ryyppäsi, mitä näki ja mitä ajatteli. Ja joi hän tosi outoa tavaraa Mendelejevin taulukon alusta loppuun. erittäin syvä ja filosofinen teos muuten). Sitten virolaisista tulee mieleen Tõnu Õnnepalu, kirjailija, runoilija ja kääntäja, jonka ensimmäisen hienon proosateoksen "Piiririik" nimellä Emil Tode, (suomennettu "Enkelten siemen"), jälkeen muut kirjat on ollut enemmän tai vähemmän homomiehen puolipornografiset päiväkirjat. No miten voi olla puhumatta siitä, että Õnnepalu on homo? Nämä esimerkit ovat tietysti äärimmäisiä, mutta tästä tulee esiin se, että joskus on näin että vaikeneminen tietyistä asioista muuttaa koko puhumisen merkityksettömäksi (olipas vaikea sana, enkä ole varma, että sain sen oikein)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen fiksaantunut kolmeen litteään kirjaan, yksi niistä on Venedikt Verofejevin "Moskova-Petushki". Muistaakseni olen esiintyrkkinyt, eli kehunut, sitä täälläkin. - Ps. Toiset kaksi ohutta nidettä ovat: William Burroughs "Alaston lounas", Ludwig Wittgenstein "Loogisfilosofinen tutkielma" ja Jonathan Swiftin "Matka Hoyhnhnmien maahan".

      Poista
  7. Kirkkolaki on melko helppo rippisalaisuuden osalta. 5:2 §.
    I.

    VastaaPoista
  8. FoxTV:n muutaman päivän takaisessa jaksossa määritettiin amerikkalaisesta purkutalosta löytyneen Enigma-salakirjoituslaitteen hinnaksi peräti 100000 dollaria...

    VastaaPoista
  9. Salailun elinkaaren hyöty ja huvi sekä pääasiallinen tulos viidakon laidasta tähän päivään: Järjettömyyksiin saakka se on ihmiskuntaa ainakin työllistänyt.

    VastaaPoista
  10. Vastaukset
    1. Mistä ei voi puhua mediassa, siitä on vuodettava.

      Poista
  11. vaikeneminen ei riitä. täytyy olla aktiivinen tai mato vie tiedot.

    VastaaPoista
  12. Atomipommien salaisuudet säilytettiin kolmessa kassakaapissa, joihin matemaattinen fyysikkonero Richard Feynman murtautui (kun ei ollut Alamosissa muutakaan tekemistä. Sitä se laiskuus teettää: pahoja) ja jätti viesin paperilapulla. (Tarina ei kerro mikä viesti oli, ehkä esim. "Richard kävi täällä, on teillä sitten salaisuudet löyhässä..!"). Kassakaappien avauskoodi tiedetään nyt. Se oli 27 18 28, Feynman arvasi tämän koska arvasi fyysikko-kollegansa käyttäneen luonnollisia universaaleja vakioita (Neperin luku e=2.718281828.. tässä tapauksessa). Tapauksesta otamme myös sen opin että ei kannata jaella samaa arvattavissa olevaa ja sanakirjasta tai matem. taulukoista löytyvää salasanaa jokaikiseen nettipalveluun.

    Halla-aho on (taas?) loukannut kunniaa, tässä tapauksessa Lieksalaista Syrjäläistä (ed) joka aikoo nostaa rikossyyteeen. Halla-aho munasi ja joutui pyytämään pahoittelullaan anteeksi. Oli käyttänyt vanhentuneita tietoja.. (Uusi Suomi 12-13.2.2014).


    M

    VastaaPoista
  13. Kai yksityisyyden suoja sitoo myös taksikuskia, eli ei voisi kertoa lehdistölle takapenkkikeskustelua teinitähden aidsista?

    VastaaPoista

  14. Selontekoni uppoaisi tykkänään jos sanoisin kuten pitäisi, että valtiopäivillä 1862 kun Suomen Pankki otettiin pois senaatisukujen ylimyksiltä ja kansakunnalle, niin alkoi vapautua oikeus luoda yksityistä rahaa. Kohta olikin SYP ja pian KOP. Eikä tämäkään ole totta.Yksityisellä, itsellensä valmistamalla rahalla olivat rantakaupunkien ja Kuopion porvariprivilegioidut toimijat liiketoimensa keskenään hoitaneet. Ja sen tähden ajoittain peräkanaa konkursseihin vajonneet, ketjukonkka.

    Tämä Adair Lord Turner alleviivaa kuinka pankit eivät vuosikymmeniin ole juurikaan rahoittaneet tuote- ja palvelubusineksia,vaan olemassa olevien tehtaiden ja kauppojen lakkauttamisia ja yhteensurvomisia jättimittaisiksi. Ja tonttirajoitelobattua hintaspiraalista asuntokauppaa. Lisäksi ne ovat varjopankkimaailman (vrt.rantakaupungit !) innovoimalla tehneet omat maksuvälineensä kuten commericial papersin, suomeksi yritystodistukset. Milloin muuten näitä luottopapereita kuriinasettava ja standardoiva vekselilaki hyllytettiin ? Tämäkin oli Snellmanin aikainen reformi tehdä Suomesta nykyaikainen teknis-organisatoorinen etenijä. Kuten tehtiinkin yli sadaksi vuodeksi.

    Meilläkin on jokaisessa pankkiiritalossa myös oma liikepankki.Miksi? Se voi luoda rahaa pankkiiriliikkeen arvopaperiasiakkaille kuten liikepankki loi omaa tilirahaansa Tehtailijalle sen sata vuotta. Jos asiakkaan busines tyrii, pankki ostaa sen itselleen allekirjoittamalla pankin itsensä velaksi yritystodistuksia. Ne ovat uuden Suomen Pankin alla rahaa, ja euroiksi ne saa korkorahastojen ja eläkeyhtiöiden kautta. -Niin todellakin, pitiväthän Virkkunen ja Stadigh seniorikin heikkoja tehtaita pinnalla 0-korolla ja työllisyysvastuun perusteella. Ei paljon mitään uutta noin teknisesti. Ja silti kaikki toisin eli nurin.Jukka Sjöstedt

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Minusta se on paljastusteos aikakauden sivilisaatiosta, pikkulikat vailla valjaita ja aikamiehet lankeamassa. Oppineet kaiken tieteensä/psykiatriansa/jumaaluusoppillis-eettisten riitakäänteiden hallitsemisen keskellä pahiten hukassa."

      En tiedä, onko oikein kiinnittää, ylipäätään, huomio ylläolevaan tekstiin ja vastaavaan ilmiöön ihmissuhteissa, mutta sanonpahan vain, että nuorten naisten kohdalla ilmenevä ns. nymfomania on verrattavissa nuorilla naisilla esiintyvään anorexia nervosaan( hermostolliseen laihtumiseen) ja bulimiaan(ahmimisvimmaan).
      Havaittuaan itsessään nuori tyttö, joko syömisen tai seksualiteetin, hillitsemättömyys-oireita, lyö paniikkijarrutuksen päälle kaikella nuoruuden ehdottomuudellaan. Seurauksena on lukkojarrutus ja itsen ohjauskyvyn totaali katoaminen. Seurauksena bulimia tai nymfomania-kohtaukset, nämä hillitsemättömyysreaktiot aina välin varioivat näännyttävän laihduttamisen tai ankaran itsekieltäymyksen esiintyessä kuitenkin pääosassa.
      Oma terve tahto loistaa poissaolollaan ja itse-inho karehtii nuoren tytön olemuksessa. Jarrut /tässä tapauksessa tahtojärjestelmä on totaalisesti luhistunut tyttö oireilee ja joskus kuolema voi korjata väsyneen kulkijan. Vakava asia.
      Elokuvassa ns. " synninpäästö " tai tytön itsensä totaali oman käytöksensä vaikuttimien ymmärtäminen ja hyväksyminen voisi pelastaa ja tuoda rauhan ja tasapainon kärsivään sieluun.

      Poista