Sivun näyttöjä yhteensä

1. elokuuta 2013

Lihavat johtajat





Kommentoija haluaa tietää, miksei ole lihavia Amerikan presidenttejä. Kysymys on hyvä. Se ei kuitenkaan koskenut lihavia valtiomiehiä. Saksasta olisi löytynyt aivan viime ajoiltakin esimerkkejä todella riskeistä miehistä. Sotien jälkeen laiha Adenauer ja lihava Erhard olivat mainio pari, ja harvinaisen aikaansaavia miehiä molemmat. Puhe Saksan talousihmeestä ei ollut katteetonta.

Yhdysvaltojen viimeinen reilusti lihava presidentti oli 20-luvulla Taft. Ranskassa suunnilleen samoihin aikoihin jyllännyt Clemenceau ei ollut laiha poika hänkään, puhumattakaan Winston Churchillista.  En tiedä, sanoisiko kukaan Hrustshevia ja Maoa laihoiksi. Sitä eivät missään tapauksessa olleet sekä armeijaa että valtiota Saksassa sata vuotta sitten johtaneet Ludendorff ja Hindenburg. Hitler oli kasvissyöjä ja nuhteeton ihminen, siis elintavoiltaan. Göring ei ollut.

Suomessa presidenteistä nykykäsityksen mukaan selvästi ylipainoinen oli Svinhufvud, ja rajatapauksina voisi pitää Paasikiveä ja Kyösti Kalliota. Kysyjä taisi viitata Ahtisaareen. Jos hän viittasi, hän tuli paljastaneeksi taka-ajatuksen: tuo liikalihava ja liukasteleva demari ei voi saada aikaan mitään merkittävää ja on häpeäksi maalle. Kuulin tämän aika monta kertaa 1990-luvulle. Viime vuosina en ole sattunut kuulemaan sitä kertaakaan.

Suositun Shakiespearen sitaatin mukaan laiha ja urheilullinen Caesar olisi sanonut, ettei hän halua ympärilleen laihoja miehiä.  Sellaiset vain luimistelevat ja hautovat murhaa.

“Let me have men about me that are fat;
Sleek-headed men and such as sleep o' nights:
Yond Cassius has a lean and hungry look;
He thinks too much: such men are dangerous.”

Brutuksen, Cascan ja Cassiuksen vartalonmuodoista ei ole selviä todisteita, mutta Shkaespearella on voinut olla mielessään Henrik VIII.

Lihavuus oli vallan ja arvovallan osoitus vielä minun nuoruudessani. Pappi ja pankkiiri piirrettiin pilakuvissa möhömahaisiksi, ja varhaiset sosialistit suomivat heitä juuri siitä ja kyselivät, kenen hiellä nuokin kilot on kartutettu. Mielikuvissa ”manttaalipösöt” eli ökytalojen isännät nähdään huomattavan vatsakkaina. Jos nyt uskallettaisiin piirtää riistäjäporvari, en osaa arvata, millaiseen muotoon piirtäjä hänet pukisi.

Ilmiölle on yksi epämääräinen ja kaksi selvempää selitystä. Se epämääräinen on aikakauden ihanne. Asiaa on esitelty tavallisimmin naiskauneudesta puhuttaessa. Barokin aikana esimerkiksi Rubensin kernaasti kuvaamat sulottaret olivat tämän hetken mielikuviin verrattuna hyviä ehdokkaita ”Suurin pudottaja” –kilpailuun, siis ennen kisa alkua. Sama koski muuten aikakauden miehiä. Alalla kunnostautui kyllä jo ennen barokkiaikaa mm.  Luther, joka suhteessa jykevä mies, ja kirjoitustensa mukaan oluen ja arvattavasti sian lihan suuri ystävä. Verratkaapa mielikuvaa kilpailijaan, Calviniin. Ei paljon enempää oppihistoriaa tarvita.

Maalauksista näemme, että 1400-luvun lopulla käsitys naiskauneudesta oli aivan toinen. Cranachin ja Holbeinin kaunottaret kärsivät selvästi sekä anemiasta että anoreksiasta. Ei heillä ollut juuri rintojakaan.

Oma naisihanteemme on ehkä poimittu antiikin patsaista. Milon Venus olisi kaikin puolin käypä nykyisin, vaikka amerikkalaiset keksivät ruveta liioittelemaan rintoja; kai siinä olivat takana rintaliivien valmistajat ja vaahtokumin ja vaahtomuovien tuottajat. Mieleen ei tule antiikista lihavan naisen veistokuvaa. Kauempaa tulee, paljon. Willendorfin Venus (kuva) ei ollut höyhensarjaa. Kysymyksessä voi olla jumalatar. Äiti Maa kuvataan eri puolilla maapalloa suunnilleen tähän tapaan.

Ne kaksi selvempää syytä ovat ravinto ja suhde liikuntaan. Lihavasta isännästä tai emännästä näki, että hänellä on varaa syödä lujasti joka päivä. Ihminen on oman itsensä mainos. Säilyvyyden ja saatavuuden vuoksi suosittiin ruoka-aineita, jotka ovat oikeasti lihottavia, kuten kiljuvan pintaa. Kummasteltu tapa syödä lampailta ja muilta elikoilta heinät edestä on Suomessa myöhäinen. Ensin juurekset ja sitten vihannekset levisivät hyvin hitaasti, Suomessa pappiloiden ja sitten emäntäkoulujen kautta. ”Putkinotkon” Juutas kehuu lapsilleen ostaneensa kerran ryssältä torilla kurkun. ”Seinään löin.” Käkriäinen ei nimittäin paskoja suuhunsa pistele, olkoot mitä tahansa röpöttejä tai möröttejä (rödbeta, morot – punajuuri, porkkana).

Liikunta ja urheilu eivät sopineet keski-ikäiselle (30-vuotiaalle). Poikkeus oli sotilassääty. Toisen maailmansodan kaikki kuuluisat saksalaiset ja liittoutuneiden sotapäälliköt olivat sen mallisia, etteivät he olleet ensimmäisinä saamassa sydänhalvausta (Eisenhower, MacArthur, Montgomery, de Gaulle, Mannstein. Rundstedt, Rommel…) Ja Mannerheim.

Liikunta on ajatuksena peräisin Saksan romantiikasta, kuten moni muukin asia. ”Turnverein” eli voimisteluseura oli alkujaan opiskelijoiden poliittinen salaseura, jossa voimisteltiin silmänlumeeksi. Tapa jäi, ja monet jatkoivat sitä aivan aikuisina. Uranuurtaja oli herra nimeltään Jahn. Friedrich Ludwig Jahn perusti Berliiniin maailman ensimmäisen ulkoilmaa harrastavan voimisteluseuran 1811.

Jos ampuminen ja miekkailu sivuutetaan sotilaiden lajeina, ”säädyllisiä” liikuntamuotoja alkoi tulla lisää ja lisää. Vanhin lienee verkkopallo, jota Ranskan kuninkaatkin suosivat. Siitä lienee kehittynyt monien mutkien kautta tennis, jonka pelaamista ei Amerikassa eikä Euroopassakaan pidetty häpeällisenä edes viime vuosisadan alussa. Se Ruotsin laiha kuningas saattoi olla esimerkki.

47 kommenttia:

  1. http://yle.fi/uutiset/ulkonakopaineet_toivat_miesten_rintalihakset_muotiin/6755387

    VastaaPoista
  2. Onko blogisti harrrastanut koskaan bodausta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sana ja käsite keksittiin vasta kun olin keski-iässä. Lehdistä olin nähnyt, että Vic Tunney kehitti bodybuildingin ja myöhemmin kävin kerran katsomassa paikan, Los Angeles, Santa Monica "Muscle Beach". Sieltä se alkoi 1950-luvulla.

      Oppikouluaikoinani pari kaveria harrasti hyvällä menestyksellä painonnostoa, joka käsitettiin urheilulajiksi. Sitä harrastettiin urheilukentän tiloissa.

      Itse sairastin 10-vuotiaana aika pahan sydäntaudin ja nivelreuman niin että asia ja aate eivät olleet ajankohtaisia. Kaikeksi onneksi nuori kropppa toipuu niin että en ollut edes koulun juoksukilpailuissa läheskään huonoin. Mutta hinteläksi jäin.

      Tätä nykyä käyn salilla ja olen saanut vahvistuksen käsitykselleni, että aika suuri osa siellä asioivista nuorista bodareista tekee harjoitteensa täsmälleen väärin. Taitaa olla tolkun paikka tuokin lihasten kasvattaminen ja kehon rakentaminen. - Itse pidän yllä lihaskuntoa uskoen lujasti siihen, että se on paras lääke turhan kaatuilun estämiseen ja yleisen toimintakyvyn säilyttämiseen.

      Poista
  3. On poliitikkoja, joita äänestetään ulkomuodon perusteella. Soini on poikkeus, vai onko sittenkään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän liittyen kaikkihan varmaan tietävät, että toimitusjohtajaa ym esimiesasemaan valittaessa aikansa papereita pyöriteltyään ja konsultteja käytettyään valitsijat päätyvät valkkaamaan tehtävään sen kuka on johtajamaisiman oloinen ulkonäöltään.

      Poista
  4. Keskiajan maalausten kaunottaret taisivat olla vielä lapsia, esiteinejä korkeintaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On siellä kuuluisimmissa maalauksissa muutama täsmällisesti ajoitettu ruhtinatar, ikä 18 - 20 v.

      Poista
  5. Itse olen aina ollut sitä mieltä, että laiha mies on jollakin tapaa epäilyttävä. Kuivakka, totinen ja itseensä keskittynyt. Heillä on usein epäilyytäviä harrastuksiakin, juoksevat ties missä, pallon tai muun esineen perässä tai pahimmassa tapauksessa ilman mitään tavoiteltavaa.
    Olen ollut havaitsevinani että ylipaino johtuu useimmiten kyvystä nauttia elämästä edes jollakin tavalla.
    Olenkin aiemmin pyrkinyt mielessäni hahmottelemaan ajatusta jopka sittemmin löysi muotonsa täältä, muistakseni blogistilta itseltään: ihmisen ei pidä elää elämäänsä siten, että keho kestää kauemmin kuin mieli. Laittamattomasti sanottu.
    Jossain näin vähän aikaa sitten ajatuksen, että ylipainoiset tavoittelisivat kuitenkin laihuutta, eivät vain pysty siihen. Kiistän ehdottomasti, en tavoittele. En ehkä pystyisikään, koska motivaatiota ei ole, mutta en saa sitä koskaan tietää, koska en näe sellaisesa elämässä minkäänlaista tavoittelemisen arvoista. Nautin mielelläni hyvästä ruoasta, juomasta ja lihottamattomista nautinnoista sikareista, musiikista ja seksistä. Ylipainoiseksihan sellaisesta elämästä tulee.

    VastaaPoista
  6. Tänään nuorimmaisen kanssa opeteltiin merimerkkejä luonnossa ja verrattiin karttaan. Tuli siinä mieleen, että vanha muistisääntö itä- ja länsiviitoista ei taida enää päteä todellisuuden kanssa.

    VastaaPoista
  7. Göring - tai niinkuin maanmiehensä häntä ja tapaisiaan sittemmin kutsuivat 'kultainen fasaani' - oli hoikka ja komea mies vielä heti sen ensimmäisen ison tappelun jälkeen. Hänen viholliskoneiden pudotussaldonsa oli muistaakseni 22, jolla ansaitsi sen kaikkein himotuimman 'Blauer Max' kunniamerkin. Saman kunniamerkin saivat mm. Manfred Von Richthofen sekä eräs toinen salaperäinen herra, joka hiljaa ja huomaamatta saapui Suomeen elokuussa 1940 tapaamaan eräitä korkeita tahoja.

    Göringin vartalon kohtaloksi tuli olutkellariputschin aikana saadut vammat vuonna -23, joiden takia hän ilmeisestikin kehitti pysyvän morfiiniriippuvuuden. Ruotsin maanpakolaisvuosina häntä mm. yritettiin turhaan vierottaa aineista mielisairaalassa useampaankin kertaan.

    VastaaPoista
  8. Sting ("Englishman In New York"): A gentleman will walk but never run.
    Keskiajalla ja myöhemminkin talonpoikien naiset olivat puhtaita ja aateliston naisten ympärillä kellui rietas löyhkä. Talonpoikien naiset kävivät järvessä uimassa, aateliset kaatoivat vaan uuden pullollisen öy te kolonnia likakerroksen päälle. Joskus niiten peruukkeissä elivät hiiret, koska peruukkien tekemiseen käytettiin hiirien pesämateriaalia ja ne olivat niin monimutkaisia rakenteita, että ne jätettiin viikoiksi päähän myös nukkuessa. Jos aikakone veisi minut keskiaikaan, niin naista etsisin kyllä yksinomaan pellolta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen lukenut jostakin, että Ruotsin kuningatar Kristiinan käsivarrret olivat harmaat liasta. Lieneekö se totta?
      Mutta toisaalta. Ranskalainen keskiajan tutkija (Titulaire d'une licence d'histoire) ja kirjailija Jeanne Bourin (1922-2003) kirjoittaa 1200-luvun Pariisia kuvaavassa arvostetussa romaanissaan Toukokuun rakkaus (La cahmbre des dames, 1979):

      ”Kiiltävän katajapuisen kylpyammeen pohja ja reunat oli aina peitetty paksulla nukkakankaalla, jotta siitä ei tarttuisi tikkuja. Amme tuotiin kolme kertaa viikossa makuuhuoneen viereisestä kamarista nelikulmaisen vuoteen päähän, jota joka puolelta ympäröivät koristekuvioiset verhot. Palvelijattaret varoivat kastelemasta tuorein yrtein peitettyä lattiaa kaataessaan ammeeseen etukäteen keittiössä lämmitettyä ja sangoissa kannettua vettä, jota renki oli juuri tuonut yläkerran porrastasanteelle.” (Suomennos Annikki Suni)

      Pariisilaisen kultasepän vaimo Mathilde voi astua kylpyyn. Kultaseppä itse menee joka päivä lähimpään saunaan ottamaan höyrykylvyn tai haalean pesun ennen partansa ajattamista.

      Jos kultasepän perheessä toimittiin näin, ehkäpä jotkut aatelisetkin ja kuninkaallisetkin pesivät itseään.

      OLlen nähnyt vastaavanlaisia kuvauksia muuallakin.

      http://fr.wikipedia.org/wiki/Jeanne_Bourin


      Poista
    2. No sanoisin, että kaunokirjallisuudessa esitetty, erityisesti sellaiset tarkat yksityiskohtat on aina vähän epäillyttävää tavaraa. Esimerkiksi mä olin paljon lukenut antiikki Kreikasta ja uskoin tietävänsä siitä paljon, kunnes kuuntelin yliopistossa tieteellistä luentosarjaa elämästä Ateenassa ja se oli ihan muuta tarinaa. Toiseksi, kultaseppä oli luokaltaan kauempana aatelistosta kuin talonpojista, niin että se ei sanoo mielestäni paljon aatelistosta jos seppä kävikin saunassa. Minun lähde on yliopistoluennot ja koskee pääasiallisesti barokki-kauden venäläistä aatelistoa joka parisataa vuotta matki tavoissaan ranskalaista aatelistoa.

      Poista
    3. Sorbonnessa arkeologin tutkinnon suorittanut henkilö kertoi minulle, että Bourin on luotettava ja arvostettu.

      Olettaisin, että rikkailla on ollut kaikkina aikoina paremmat pesumahdollisuudet kuin köyhillä, olivatpa he sitten aatelisia tai aatelittomia. Palvelijat kantoivat vedet, lämmittivät sen ja valmistivat kylvyn, kun ei ollut vielä vesijohtoja. Ei talvella voi peseytyä joessa tai järvessä. "Talonpoikien naiset olivat puhtaita ja aateliston naisten ympärillä kellui rietas löyhkä" vaikuttaa poliittisesti värittyneeltä historiantutkimukselta.

      Keskiajan uskonnolliset fanaatikot kielsivät kylpemisen ilman vaatteita, mutta paita päällä sai istua pesukorvossa tai ammeessa. Niinhän on tehty ja tehdään edelleen joissakin kulttuureissa. Ihminen saa itsensä aika puhtaaksi jo silloin, kun on käytettävissä pesuvati, vettä, pesulappu ja pyyhe.
      Ruton leviämisen pelko ja saunojen muuttuminen bordelleiksi sulki vähitellen saunat muualta paitsi pohjoismaista ja Venäjältä.

      Toisaalta uskon, että hiiret ja varsinkin pienemmät eläimet ovat voineet juosta joidenkin miesten ja naisten peruukeissa, sillä on olemassa kaikenlaisia outoja ihmisiä kaikkina aikoina. Varallisuudesta ja säädystä riippumatta. :)

      Mieheni oli koulupoikana kesätöissä Ruotsissa. Varakkaassa maalaistalossa oli hieno kylpyhuone, mutta sitä ei saanut käyttää muuhun kuin lasten pesemiseen. Hän ei kesän aikana saanut selville, missä aikuiset peseytyivät. Hän kävi pesemässä itseään heinätöiden jälkeen matalassa purossa. Kun isäntäväki oli käymässä maatalousnäyttelyssä, hän teki kielletyn teon: otti kylvyn hienossa kylpyammeessa.

      Poista
    4. Uusinta tietoa myös keskiajan saunoista Liisa Hannele Seppäsen väitöskirja Rakentaminen ja kaupunkikuvan muutokset keskiajan Turussa. 2012. On netissä luettavissa.

      Poista
    5. Poliitista väriä ei ollut. Sitäpaitsi en sanonut, että köyhyys ja rikkuus vaikutti asiaan. Talonpojat kävivät uimasssa ja siksi olivatkin puhtaammat, eikä siksi, että peseytyivät enemmän. Sanomani lause oli pieni liioittelu, mutta sen mieli oli, että peseytyminen ei kuulunut aatelisten hyvien tapojen joukkoon. Ja olen täysin varma, että talonpoikien naiset olivat puhtaammat. Varmasti Suomessa on aina ollut saunoja, mutta sitten ei oikeaa aatelistoa, sellaista kuin Ranskassa ja Venäjällä. Saunoista ja kylpylöistä puhuessa pitää aina myös harkita kuinka monta niitä oli. Jos jossakin oli yksi ja kuka ties miten harva siellä kävi, niin se ei todista peseytymistapoja aateliston joukossa. Periaatteessa mun sanomani perustui logiikkaan eikä luokkataisteluun: jos kukaan ei pesee itseään, niin puhtaammat ovat ne jotka silloin-tällöin uivat nakuna joessa tai joille sade sataa usein päälle

      Poista
    6. Sitten on viel niitä, joilla on oma salaperäinen syynsä olla pesemättä, esimerkiksi Assange. Hän haisee kuulemma tosi pahalle. http://gothamist.com/2011/01/26/julian_assange_smells.php

      Poista
  9. Ei niin kuin tikusta asiaa, tällä kertaa?

    VastaaPoista
  10. Hieno ja hauska kirjoitus! Tästä on hyvä aloittaa päivä. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voiko päivä enää ihanammin alkaa...!

      Poista
  11. Oletteko panneet merkille että herroille, kuten vaikkapa upseereille, kuninkaille, prinsseille, rovasteille jne piirretään sarjakuvissa aina pienet jalat? Kun taas rahvaalla on aina suuret lättäjalat? Aika jännä näkemys luokkaeroista. Näkee muka jaloista?

    Olen itsekin miettinyt miten nykyisin kuvattaisiin herroja pilapiirroksissa. Ei ainakaan lihavina, pikemminkin päinvastoin. Herrathan ovat nykyisin kovakuntoisia kavereita jotka juoksevat maratoneja tyyliin Katainen, Stubb, Nalle Wahlroos jne. kun kansa lihoo niin herrat vaan laihtuvat. Mielenkiintoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juha Sipilä (kesk) aloitti kovan kuntotreenin, mutta joutui heti sairaalaan veritulpan takia. Tästäkös kepun gallup-kannatus ponnahti nousuun! Näköjään kepun kannatus kasvaa sitä mukaa mitä kauemmin Sipilä makaa sairaalan petissä tai pysyttelee sairauslomalla.

      Poista
    2. Kysehän on ukoilla ronttosten ja ratsastussaappaiden eroista. Silkistä sametista on hienoilla naisilla nirunarukengät, maatiaiskissaa pitävällä akalla tilavat virsut.

      1700-luvulla herrainhousut tehtiin tiukasti tyköistuviksi ja saivat mieluusti olla säämiskää. Samaan aikaan kansa kuroi tilavat housunsa vyöllä etteivät ne putoaisi nilkkoihin.

      Neideillä ja rouvilla jalat laitettiin hameen piiloon, sillä nilkka ja pohje olivat vietävän seksikkäitä; maalaisakalla taas oli sukka jos oli eikä hame saanut viistää kuraa.

      Vasta nykyaika on tuonut tämän tyylin jossa liikemiehelläkin saattaa olla jalassa lenkkarit työpaikallaan. Tai hänen rouvallaan chinchillaturkki samoin jalkinein.

      Poista
    3. Nimenomaan bodareina! Arska-kopioina. Mikäpä olisi luontevampi pilapiirros Stubbista. "Kävin 50 kilometrin pyörälenkillä aamulla. Illalla olisi vielä triathlon vuorossa." Kyllä siinä välissä tupon ja kehysriihen pyöräyttää.

      Poista
    4. Kun Juha Sipilä ei tee politiikkaa, niin kukaan ei huomaa, että suurin ero Mari Kiviniemeen oli kotelomekko....

      Poista
  12. "Pirun näin. Ryssä möi kaupungissa. Tai mitä lienevät olleet. Minä, hupsu, ostin pilkallani. Mutta kun maistoin, niin seinään mättäsin. Minä en syö pirujakaan. Kurkku , mikä lienee ollut. Mutta minä..."

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoilla jäljillä lienee samoillut myös V.Huovinen ja Konsta :-)

      http://www.youtube.com/watch?v=1Gns__hZSt4



      TMi

      Poista
    2. Vanhan kansan maalainen odotti saavansa rahansa vastineeksi kaloreita. Toisaalta kaikessa, mikä ei ollut kuumennettua, hapatettua tai alkoholipitoista, oli ruokamyrkytyksen vaara ennen nykyaikaisia kylmälaitteita ja steriilejä valmistusoloja. Nykynaisen "vesi ja salaatti" -annokselle nyrpisteltiin ihan syystä. Ennen piti syödä niinkuin nykyturisti syö egyptiläisessä halpisravintolassa.

      Toisaalta metsästäjä-keräilijöitä tappoi aivan valtavasti ruoka-aineksiin eli kasviksiin maasta tarttunut lika. Muistelisin jostain lukeneeni, että se olisi ollut peräti yleisin kuolinsyy. (Voi olla liioittelua, en löydä nyt lähdettä)

      Poista
  13. Mitro "Isä" Repo nauttii elämästään meppinä Brysselissä, persu-isä Timo Soini uskottelee nauttivansa raveista Satakunnassa.

    VastaaPoista
  14. Jenkeissä on kolme tärkeää kriteeriä jotka on pakko täyttää ennenkuin voi kuvitellakaan pääsevänsä presidentiksi:

    - Pitää olla pitkä.
    - Ei saa olla lihava.
    - On pakko uskoa Jumalaan.

    Jos yksikin noista ehdoista ei täyty niin ei kannata edes pyrkiä virkaan. En nyt muista nimeä mutta eräs senaattori pyrki presidentiksi -80 luvulla niin hänestä todettiin että muuten hyvä mies mutta liian lyhyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kahdessa ensinmainitussa ei voi huijata mutta viimeisessä voi.

      Poista
  15. Osaako kukaan edes kuvitella Erno Paasilinnaa lihavana? Kyllä se vaan on niin että sitä olet miltä näytät. Tuskin edes Erno olisi ollut niin vakuuttava sanomisissaan jos olisi ollut yhtä pullukka kuin veljensä Arto. Elopaino säätelee hyvinkin pitkälle uskottavuutesi. Näin se vaan menee. Tässä on selitys miksi Amerikassa ei ole lihavia presidenttejä. Maailman johtavaa valtiota ei voi johtaa läski.

    VastaaPoista
  16. Myös Luther oli nuorena laiha poika. Pahvi-Luther sen todistaa.
    http://www.flickr.com/photos/amnellanna/8286135618/

    VastaaPoista
  17. Jenkeissä varmaan näkyy suurempi ulkonäkökeskeisyys myös presidenteissä ..

    VastaaPoista
  18. "Verrattuna 2000-lukuun, jolloin monet kansalliset johtajat kinnittävät paljon huomiota fyysiseen kuntoonsa, on mielenkiintoista huomata, ettei näiden kahden valtiomiehen suuruuteen näyttänyt juuri lainkaan vaikuttavan se, että toinen heistä oli 59-vuotias raajarikko ja toinen 66-vuotias alkoholin ja sikarien suurkuluttaja." (Max Hastings:Winston Churchill Sotavuodet 1940-1945, s 181)

    Kyse on tietenkin Rooseveltista ja Churchillista.

    kuntoonsa

    VastaaPoista
  19. Kullervo Kemppinen taisi pysyä jokseenkin ihannemitoissa läpi elämänsä? En ainakaan muista nähneeni ainuttakaan kuvaa ylipainoisesta Kullervosta. Mahtaako Jukka olla Kemppisten suvun ainoa mustalammas sen suhteen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Epäilysi on aiheellinen ja aion sen johdosta sopivan hetken tullen tehdä tutukimuksia kalsareittenki sisällöstä. Naispuolella sekä isäni että äitini suvussa on ollut ihan riskiä väkeä, kuten mummut.

      Lisäksi kiistän jyrkästi olevani ylipainoin. Minulla vain on perinteinen ruumiinrakenne. Katso terminologiasta lähemmin "Naisten etsivätoimisto" ja Mma Ramotswe (traditionally built).

      Poista
    2. Jos kalsarit ovat kokoa Hugo Boss 56, niin sopii myös Paavo Lipposelle.

      Niinistö kertoo Paavo Lipposen housujen ratkenneen lentokoneessa, matkalla Brysseliin. Lipposen pyynnöstä Niinistö lykkäsi lehdistötilaisuutta eteenpäin, jotta avustaja ehtii ostamaan ehjät pöksyt.

      Eivät nuo myöhemmätkään Saksan liittokanslerit hoikistuneet kaalilla. Demarikansleri S, käytti mittatilauspukuja, joten kokonumerosta ei Niinistöllä ollut tietoa...

      Poista
  20. Herranmaha on vanha termi hyvinvoinnille ja yhteiskuntaluokan jäsenelle. Samaa perua on sanonta "päästä lihapatojen äärelle". Lihava>liha, siinä luokkatavoitetta.

    Mutta mihin jäi selvitys USA:n presidenttien hoikkuudesta ja sen syistä? Ovatko lihava(hko)t ehdokkaat hävinneet monta kertaa peräkkäin?

    Nimim. Fuego!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä USA:n senaatissa on niin vähän oikeita töitä, että aikaa riittää sauvakävelyyn sekä muuhun kuntoiluun.

      Havainto ei ole rapakon takaa, vaan suomalaisen Brysselin MEPin naamakirjapäivityksistä.



      Poista
  21. "Käkriäinen ei nimittäin paskoja suuhunsa pistele, olkoot mitä tahansa röpöttejä tai möröttejä (rödbeta, morot – punajuuri, porkkana)".

    Tähän(kin) aiheeseen löytyy Kalle Päätalon tuotannosta mainio kuvaus. Eivät kelvanneet Taivalkosken harjasniskoille Lanttu-Leenojen pöperöt.

    VastaaPoista
  22. Chaplin kuvasi yläluokan aina möhömahaiseksi, frakkiin pukeutuvaksi stereotypiaksi. Chapella itsellään oli ylisuuret kengät, kaiketi löytänyt ne jostain roskiksesta. Tästä voi hyvinkin olla lähtöisin että pilapiirroksissa köyhille piirretään aina isot jalkineet. Sehän kuvaa aika hyvin ihmisen kurjuutta kun ei ole varaa edes oikeankokoisiin jalkineisiin.

    VastaaPoista
  23. "Liikunta on ajatuksena peräisin Saksan romantiikasta, kuten moni muukin asia"

    Vaikutuksen näemme mm. antiikin ruumiinharjoituksissa?

    VastaaPoista