Ei minun ole pakko työntää partaani jokaiseen postilaatikkoon. Se sattuu. En liioin ole mikään kansantribuuni.
Nyt muuan toimittaja esitti asiallisen kysymyksen. Luultavasti pontimena on ministeri Lehtovaaran lähipiirin osakkeenomistus.
Sisäpiirintieto on lain mukaan sisällöltään täsmällistä tietoa, jota ei ole julkistettu tai joka ei muutoin ole ollut markkinoilta saatavissa.
Toisin kuin lehdissä väitetään, osakkeen hintahistoria on ministerille vaaraksi, tammikuun 370:sta maaliskuun 450:en. Uraanihankkeen julkistaminen näkyy osakekurssissa, vaikka ei paljon.
Vahinko, että Finanssivalvonta aloitti toimintansa vasta viime vuonna, ja sen edeltäjä Rahoitustarkastus ei loistanut ammattitaidolla eikä aktiivisuudella.
Nopeasti paheneva ongelma on helppo esittää yhdellä lauseella: pääoman liikkeet ovat kansainvälisiä, valvonta oikeastaan ei.
Tässä yhteydessä sopii ajatella, että Ruoholahdessa toimii erittäin suuria monikansallisia toimistoja, esimerkiksi tilintarkastajia. Samoin voi ottaa huomioon, miten Kreikan valtio vei EU:n valvojia kuin litran mittaa.
Siis kysymys ei ole ministeristä eikä puolueesta, vaan poliittisen järjestelmän jälkijättöisyydestä.
En ota kantaa asiaan, jota viranomainen tutkii. Voi olla ettei kysymys ole paljon mistään. Nyt on muotia ja myyvää pöllyttää puolueita. Siihen otan kantaa, että sisäpiirinrikos on turhan mutkikas ja sisäisesti ristiriitainen säännös rikoslakiin. Onko se sisäpiirinrikos, jos Aatos Erkko päättää tehdä merkittävän yrityskaupan, siis ostaa tai myydä, ja sijoittaa tässä yhteydessä yksityisiä varoja yhtiöön, jota hän lähipiiriläisineen hallitsee? Vanhassa kunnon kapitalismissa osakas ohjaa yhtiöstä saamaansa voittoa takaisin yhtiöön esimerkiksi ostamalla sen osakkeita. Jos yhtiö menestyy, teko on rikos. Jos yhtiö ei menesty, teko ei ole rikos. – Ei kai tällaisessa ajattelussa ole mitään järkeä?
Yhtiön johtoa taas voidaan palkita monilla muilla keinoilla kuin osakkeilla, esimerkiksi maksamalla selvää rahaa palkkana tai optioina. Ministerin ja virkamiehen esteellisyydestä on jo esitetty liioiteltuja tulkintoja.
Silti teen ehdotuksen, oikeastaan lainsäädäntöaloitteen. Tässä on paljon aiheellistakin levottomuutta jäsenyyksien ja luottamustehtävien ympärillä.
Otettakoon viimeinkin käyttöön angloamerikkalainen trusti. Omaisuutta siirretään tiukkojen sääntöjen mukaan toisen hallintaan – eräänlainen määräaikainen säätiön tapainen järjestely.
Yhdysvalloissa on tapana, että korkeaan virkaan nimitetty siirtää ainakin arvopaperinsa ”sokeaan trustiin” (blind trust). Hän siis omistaa edelleen saman kuin ennenkin ja voi saada tuottoa, esimerkiksi osakkeita. Mutta hän ei määrää tuosta omaisuudesta, ja kun trusti on ”sokea”, hän ei edes tiedä, mitä trustissa on. Asioista vastaa valtuutettu, joka on usein juristi tai pankkiiri.
Koska osakesäästäminen on sallittua ja suositeltavaa, myös tuomareilla (ja ministereillä) voi olla sijoituksia. Sokeaan trustiin siirtämisen jälkeen heille ei voi tulla esteellisyysongelmia. Kukaties he omistavat GM:n tai sitten Fordin osakkeita – mutta he eivät tiedä sitä.
Kun he eivät tiedä, heidän ratkaisuihinsa ei voi sekoittua epäasiallisia vaikutteita.
Mediakin saisi miettiä. Olinko minä esteellinen ratkaisemaan rutiiniasiaa, jossa Osuupankki oli mukana, kun palkkani tulee Osuuspankkiin? – Joku tolkku saisi olla.
Talvivaara+ministeri = yhtä tyhjää kuin pääministerin lautakasa. Hakemalla keksitty.
VastaaPoistaTalvivaaraa on pitkälti tullut seurattua. Asiakaslehdissä salaisuus kuinka sijoittaa.
Tässä tapauksessa VIA, Destian sidosryhmälehti 3/2007 on vain yksi esimerkki. Joku osasi jo siitä lukea Talvivaaran kannattavuuden tulevaisuudessa.
Kannattaisi toimittajienkin lukaista eri yritysten "asiakaslehtiä", joista saa päättelyllä aivan erinomaista informaatiota.
Se kuka valvoo urakoita, on erinomaisessa asemassa tiedotteiden lipsumisten kanssa.
Kyllä tuo uraanihanke oli osalla kansalaisia tiedossa jo ennen kuin edes Pekkarinen siitä tiesi. Viikkoja aiemmin. Se oli todella helppo lukea ja päätellä. Ja vielä helpompi, jos olisi paikkakuntalainen.
Aina unohtuu, joten lisätään
VastaaPoistaeihän tuonne googleen tarvitse kuin kirjoittaa "biokasaliuotusmenetelmä", niin jo vuodesta 2006 lähtien ovat eurot hyrränneet silmissä, varsinkin kun viherpiiperöt astuivat vastustamaan asiaa.
Neuvostoliiton hajoamisen yhteydessä monet kaivosinsinöörit loivat satumaisia rikkauksia ostamalla yhdellä ruplalla kaivosoikeuksia sitä varten perustamalleen yksityiselle yhtiölle edelliseltä valtiolliselta työnantajaltaan.
VastaaPoistaYmpäristöministeri Lehtomäki (Lehtovaara on viipurilaisperäinen ravintola Helsingissä, latojan huomautus) oli tai ainakin yritti olla rehellinen.
VastaaPoistaJälkijättöisen rehellisyyden kalikka kolahti omaan nilkkaan.
Lehtomäen puoluetoveri Timo Kalli aloitti koko sopan. Samaa soppaa keitetään lähes kaikissa puolueissa.
Sisäpiirihommista ei ole aiemmin hiiskuttu.
Tutkivan journalismin kannattaa tutustua siihen, mistä ja miten esim. Paavo Lipposen osakevarallisuus on hankittu.
Kyllä tässä nyt on hieman ihmetyksen aihetta. Mies, joka ei omista käsittääkseni kuin yhtä muuta osaketta, saa yht'äkkiä Maon suuren harppauksen kaltaisen idea ykkösen: Ostampa muutamalla sadalla tuhannella eurolla kaivoksen osakkeita. Niille jotka ovat jo unohtaneet, niin markkoina tuo kerrotaan 5,28:lla tai 5,94573:lla. Aika summa laitettavaksi noin tietämättä mitä on tulossa.
VastaaPoistaKyllä sinä Jarmom olet viisas.
VastaaPoistaKannattaa kuunnella Georg Malmstenin laulama Nikkelimarkka. Sanathan toteutuvat täydellisesti, edellyttäen, että ministerin mies rahoitti ostonsa velkarahalla :-)
VastaaPoistaAsian vierestä, mutta menköön. 80-luvulla Kuolan nikkelikaivosten uusimiseen tarjottiin Suomesta ympäristöä säästävää Outokummun liekkisulatusmenetelmää ja miljardihanke eteni pitkälle. Rahoitus olisi tullut Norjasta.
VastaaPoistaVenäjä ilmoitti kuitenkin yllättäen, että se ei osta, koska heillä on itsellä parempi ja halvempi Vanjukovin menetelmä. Viestimet toistelivat: Ei osta, on itsellä parempi ja halvempi Vanjukovin menetelmä.
Vuosia myöhemmin Hesarin toimittaja oli tutkinut tätä asiaa ja kävi ilmi, ettei mitään Vanjukovin menetelmää ollut olemassakaan. Kunhan sanoivat.
Mutta sehän juuri oli se Vanjukovin menetelmä.
Siellä missä tietämättömyys yhdistyy kateellisuuteen, siellä rasvataan lynkkausköysiä.
VastaaPoistaMediaa ja blogeja seuratessa huomaa, että on suuri rikos tai ainakin kauhean väärin, että viattomille pikkulapsillekin on ostettu "niitä"... niin mitä lienevät, liittyvät varmaan pimeisiin tukiin ja säätiöiden vaalirahoihin.
Ne kolmesataatuhatta on palautettava meille!
PS. Miksei köyhä kansa tajua, että nyt on loistava mahdollisuus rikastua koijarien kyydissä: niitä osakkeitahan ei ole myyty eli todelliset suurvoitot ovat tulossa!
Nyt kaikki säästöt Talvivaaraan - ja jos ne rahat sinne uppoavat, niin voidaan syytetään Lehtomäkeä: antoi ymmärtää huijaavansa, eikä huijannutkaan!
(En ota kantaa sisäpiiritietoon, koska sitä vartenhan on viranomaiset. Vai yrittääkö media väittää, ettei ministerien ja muiden isojen herrojen omistuksia & ostoksia mitenkään seurata elleivät ne itse niitä pöljyyksissään ilmoita... Tätä en sentään usko.)
Nyymiö:
VastaaPoista"Mies, joka ei omista käsittääkseni kuin yhtä muuta osaketta, saa yht'äkkiä Maon suuren harppauksen kaltaisen idea ykkösen...
Kaipa tuolla miehellä on ainakin asunto-osakkeensa.
Jos haluaa saada kerralla reilusti voittoa, pätee vanha sanonta: "Vain amatöörit hajauttavat".
Helsingistä ei saa kummoistakaan asunto-osaketta 300.000 eurolla. Tänään siinä sijoituksessa on omat riskinsä.
Kuitenkin monet saavat päähänpiston ottaen pankkilainaa ostaakseen perheelleen 300.000 euron arvoisen asunnon. Siinä se vasta riski seisoo.
Blogikirjoituksen lopussa mainitussa esimerkkitapauksessa tuomari ei ole tietenkään esteellinen. Mutta jos tuomari on esimerkiksi kantajana jutussa olevan liikepankin sen konttorin valvoja, jonka myöntämästä luotosta asiassa on kysymys, on tuomari kyllä jäävi.
VastaaPoistaToisin kuitenkin KKO 2001:69; kuriositeettina mainittakoon, että yksi sanottuun ratkaisuun osallistunut oikeusneuvos hoiteli aikoinaan asianajajana jutussa kantajana olleen pankin edeltäjän oikeudenkäyntiasioita.
"Koska osakesäästäminen on sallittua ja suositeltavaa, myös tuomareilla (ja ministereillä) voi olla sijoituksia."
VastaaPoistaEi tavallisten tuomarien nälkäpalkoilla tehdä sijoituksia. Korkeimman oikeuden tuomarit kykenevät halutessaan sijoittamaan välimiesoikeuspalkkionsa.
Ad Anonyymi: Ihan pieni ihmetys ei tässä tapauksessa riitä edes ensimmäiseen kurviin asti, sillä kukaan tavallinen piensijoittaja ei tee perheen maksukykyyn ja omaisuuteen suhteutettuna vastaavankokoista spot-sijoitusta ilman ns. "varmaa tietoa". Eritoten kun heidän sijoittajaprofiilinsa (ainakin julkisuudessa olleiden tietojen perusteella) on ollut vahvasti hajautettu, niin todennäköisyys pienenee entisestään. Koko komeuden kruunaa neljään osaan jaettu osto, huh huh sentään...
VastaaPoistaSijoitusstrategia on sinänsä loistava, aivan kuin George Sorosilla. Kaikki munat yhteen koriin ja sitten spekuloidaan sekä aiheutetaan reipas kurssinousu. Ministeri Louhosmäki eikun Lehtomäki on tässä saanut varman tärpin ja kyhännyt amatöörimäisen peitetarinan perheen ja sukulaisten avulla. Täysin selkeä peli ja toivotaan, että asia saataisiin pikapuoliin KRP:n tutkittavaksi ja median hutkittavaksi. Suomen Cagney & Lacey eli Kiviniemi ja Lehtomäki voisivat pakata meikkipussinsa ja hakea vaikkapa Afganistanin kansalaisuutta. Siellä näet tarvittaisiin Tarja Halosen peräänkuuluttamaa naisenergiaa ja henkilöitä, jotka eivät ole kovin pahasti korruptoituneet - ainakaan afganistanilaisen mittapuun mukaan.
Sinänsä tässä osakevelmuilussa ei ole mitään ennenkuulumatonta, sillä jos joku viitsisi tutkia tarkemmin valtioyhtiöiden yksityistämistä ja valtion omaisuuden myyntiä joitain vuosia takaperin, niin saattaisi löytää aika monta virkamiestä ja ministeriä, jotka ovat osanneet sijoittaa varsin oikea-aikaisesti...
Kaitpa sillä kuitenkin on merkitystä, mitä ministeri miehelleen "keittiöpöydässä" jutustelee esim. "et nyt kantsis ostaa Talvivaaran osakkeita, kun toi Maukka mulle kertoi"..
VastaaPoistaTai esim. "maaherra konsultoi kaava-asioissa ja opastaa yksityistä valittajaa - kunnanvastaisessa vesijättövalituksessa"?
Huomautan nyt kerran vielä Moron Soonille ja muille, että Lehtomäen mafiaperhe ei ole vielä realisoinut voittojaan. Elleivät he myy äkkiä, voi olla ettei mitään voittoa tulekaan.
VastaaPoistaOsakekaupoissa häviäminen ei kai kuitenkaan ole rikos tai edes väärin? Pikemminkin kai oikeus ja kohtuus...
Ostakaa nyt kaikki urputtajat niitä Talvivaaran osakkeita, kun kerran on varma tieto, että ne nousevat vielä pilviin!!! (Minä ostin jo.)
Sillä välim kertoisiko joku minulle, mitä väärää on ostaa syrjäisellä kotiseudullaan toimivan kotimaisessa omistuksessa olevan yrityksen osakkeita? Jotain perinpohjin väärää siinä on oltava... ainakin metelistä päätellen.
Jääviys ei enää aikoihin ole ollut kysymys sitä, miltä tuntuu sisällä. Ratkaisevaksi on haluttu se, miltä näyttää ulkoa.
VastaaPoistaJos ei ole selkärankaa, on syytä pysyä nahoissaan (Stanislaw Jerzy Lec)
Sedis:
VastaaPoista... että ministerin mies rahoitti ostonsa velkarahalla :-)
tai lapset, nuorin 3 v. - luulisi että luottotiedot ovat vielä puhtaat, vaikka vaipat eivät välttämättä.
Ei liity aiheeseen mitenkään, mutta on mielenkiintoiosta, ainakin minulle uutta tietoa: http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/102540-%E2%80%9Densimmainen-maailmansota-paattyy-3102010%E2%80%9D
VastaaPoistaTäytyy vain ihmetellä saksalaisten kärsivällisyyttä. Tietysti sopimukset tulee pitää, mutta kyllä sakuja niistävät kaikki jotka kynnelle kykenevät ja nekin, jotka eivät kykene.
Nyt olisi varmaan sitten sen toisen rähinän reparaation vuoro.
Sisäpiiririkos on tosiaan vaikea käsite. Jos ministerin vävy odottaa terveyskeskuksessa reseptiä ja näkee vastapenkillä yhtiön Y huippuluovan pomon maksasairauden keltaruskeaksi värjäämänä odottavan lääkäriä. Huomenna vävy päättelee 1+1=2 ja myy äkkiä Y:n osakkeet ja ministerille lipsahtaa syy mistä sai rahat uuteen Mersuun, niin.. ? Ministeri vedetään lokaan tietysti vaikkei myisi koska sukulainen teki sisäpiiririkoksen ja ministeri tiesi ?
VastaaPoistaMrrKAT
Afotismi: - tässä on monta hyvää kommenttia asiasta, joka on aidosti vaikea.
VastaaPoistaKorostan vielä jo sanottua: esimerkiksi yrityskauppatilanteissa tietyt asianajotoimistot ovat vaarallisia paikkoja. Tarkkailemalla sisään menijöitä voi tehdä osakesalkun kannalta kiinnostavia johtopäätöksiä.
Tämäm on myös esimerkki tilanteesta, jossa jonkun voi olla pakko valehdella. Tuttava kysyy, pitääkö tällainen huhu paikkansa. Joidenkin on pakko vastata, ettei ole kuullutkaan, vaikka tulisi juuri sommittelemasta sopimusta.
Tämä puolestaan liittyy tuomoistuimen neuvottelussalaisuuteen. Oikeudesta voi olla tulossa ratkaisu, joka on osapuolelle erittäin isäntävä ja vetää osakkeiden arvon pohjamutiin. Jokainen tuomari onneksi tietää, ettei (ylioikeuksissa) edes asian käsittelyvaiheesta kerrota kenellekään mitään.
Kuka muistaa 1989-90 vuosilta sen suomalaisen maajoukkuetason hiihtäjän nimen (edusti lähinnä viestijoukkueessa?), joka asuntonsa myynnillä + pankkilainaa ottamalla osti muutamalla sadalla tuhannella markalla Nokian osakkeita? Aikana, jolloin niitä pidettiin vessapaperin arvoisina. Ja joita järkevät ihmiset (kuten esim. minä) vain myivät.
VastaaPoistaNo, noin 10 vuoden jälkeen tuon hiihtäjäparan osakepotin arvo oli kymmeniä miljoonia markkoja.
Ps. Enkä usko hänen käyttäneen hyväkseen sisäpiiritietoutta.
Ad Erkki K. Laakso: - muunnelma aiheestamme eri alalta: sangen monet lääkärit vaikenevat työasioista perhe- ja tuttavapiirissä.
VastaaPoistaOlen joskus ollut paikalla, kun joku on kertonut leikanneensa nimeltä mainitun henkilön ja joutunut sakin hivutuksen kohteeksi muiden paikalla olleiden lääkäreiden toimesta.
Tämä korostui silloin kun itse olin kehissä esim. mieli- ja sukupuolitaudeissa. Ja se on oikein. Nykyisin lain mukaan vasta 50 vuoden kuluttua asianomaisen kuolemasta näistä asioista saa puhua julkisesti. - Olen sivunnut näissä kirjoituksissa laillisia, luvallisia ja valaisevia kirjoituksia Yrjö Jylhän sukupuolitaudista ja Mika Waltarin mielenhöiriöistä. F.E. Sillanpään vaikea sairausaika 1940-luvulla mainittiin usein - hän julkaisi sen jälkeen vain muisteluksia.
Ad Tapsa
VastaaPoistaMiten voit väittää, että on olemassa varma tieto siitä, että Talvivaaran osakkeet nousevat pilviin?
Kriminalisoitu sisäpiiritiedon hyväksikäyttö ei edellytä osakkeiden kurssikehityksen nousua.
Mielipiteitäni Talvivaarasta ja Lehtomäestä voi lukea blogistani.
VastaaPoistaOttaen huomioon viime aikoina paljastuneet poliitikkojen rahakähminnät, en taida erehtyä paljoakaan, jos veikkaan että sisäpiiritietojen hyväksi käyttö on ollut takavuosina maan tapa?
VastaaPoistaMinulla herää aina terve epäilys, kun kuulen kuinka kauhean varovainen on pitänyt bisnespäättäjien ja hallitusherrojen olla, ettei vaan lipsauta mitään salaista.
Totta helvetissä ne lipsauttelevat. 25 % tyhmyyttään, 50 % ahneuttaan ja loput 25 % hitauttaan ei vaan ehdi tai tajua lipsauttaa.
Kyllä minä ihmiset tunnen. Olenhan itsekin.
sellainen ammatisijoittaja, joka saa salkkunsa kiitämään indeksiä paremmin vuodesta toiseen käyttämättä joko sisäpiiritietoja tai vedättämättä kursseja... taruolento?
VastaaPoistaToipila - tunnetaanko yhtään tapausta, jossa joku on tuomittu - tai edes syytetty - sisäpiiritiedon käytöstä ilman, että syytetty on ansainnut rahaa tiedollaan?
VastaaPoistaEpäilen.
Ellei Talvivaara-sijoitus tuota voittoa, niin mistä sitä Lehtomäkeä syytetään? Tyhmästä sijoituksesta?
Sitä paitsi ennen vanhaan osakkeiden ostamista lapsilleen pidettiin valistuneen ja hyvän vanhemmuuden merkkinä. Ajat ovat todella muuttuneet.
Autio, Asko Antero oli tuo hiihtäjä.
VastaaPoistaOnko laiton uhkaus asianomistajarikos?
VastaaPoistahttp://www.savonsanomat.fi/uutiset/kotimaa/einari-vidgren-r%C3%A4j%C3%A4hti-toimittajalle-kysy-kommunisteilta/602338
Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että laiton uhkaus ja kunnianloukkaus voitaisiin poistaa kokonaan rikoslaista, mutta kun ne siellä ovat, niin silloin lakia pitäisi kunnioittaa.
Niin: Ruoholahti. Vähäväkinen Helsingin syrjäpiha. Nykyään siellä taitaa olla moninkertaisia sisäpiiriläisiä enemmän kuin ei Aleksin ulkopuolella missään. Ja juristeja läjittäin, hovioikeuden muutto alueelle kai kasvatti populaatiota vain kymmenillä, ei sadoilla prosenteilla.
VastaaPoista