Sivun näyttöjä yhteensä

6. lokakuuta 2016

Tooze


Tooze



Selailin kolmea kansantaloustieteellistä ja yhtä liiketaloustieteellistä kirjaa pohtiessani, mistä saisi rahaa. Revolverini on hukassa enkä ole varma, mistä löytäisi liinan kasvoilleen ja lierihatun. Pankkiryöstö on kyllä hyvä ajatus, mutta entä jos ne eivät annakaan rahaa, vaikka uhkaisi ja heiluttelisi sitä pyssyä? Näppäävät mokomat aikalukon päälle ja käskevät haistaa paskan.

Ja sitten sukulaiset saavat hävetä tositelevision mainosta ”Horiseva lakimies tunnustaa – möhläsin taas”.

Haluan nimittäin osallistua Ahtisaaren, Iloniemen ja Ruokasen hyvin painokkaan uuden kirjan nostamaan keskusteluun osittaisella vastaväitteellä. Vanhasta muistista varmistaisin kuitenkin mielelläni sen väitteen.

Arvovaltaiset kirjoittajat puhuvat Venäjästä asioita, joista Paavo Väyrynen ei pidä. Epäilen ettei Eki Tuomioja ole hänkään hyvillään. Pitäisi sanoa Putinille selkeästi ja kovalla äänellä: lopettakaa murhaaminen.

Samalla voisi kysyä, mitä he itse asiassa tekevät Syyriassa. Vastaus ”arvovalta syistä olemme näyttämässä suurvallan lihaksia” ei käy vastauksesta. Suurvalta tarkoittaa sellaista yksikköä, jonka ei tarvitse näyttää lihaksia.

Kysyisin, eikö Venäjän mellastaminen ole heikkouden osoitus.

Sekä Putin että Erdögan osoittavat, miten vähän sananlaskuihin kannattaa uskoa. Väitetään, ettei kelloa voi kääntää taaksepäin. Tämä tarkoittaa, ettei aikaa voi pysäyttää ja että historia kulkee kulkuaan, jota taaksepäin ei tuupata, ja tyranni saa aina palkkansa.

Kelloa voi kääntää taaksepäin. Nostetaan nuppi ja käännetään viisareita. Jos nupin jättää ylös, kello ei käy eli aika pysähtyy.

Mielestäni  Suomessa tehtiin juuri näin 1917 – 1928. Tulokset olivat epämiellyttäviä mutta eri syistä tavoitimme normaaliajan 30-luvun puolivälin jälkeen ja olimme hyvin valmistautuneita talvisotaan. Monet aikalaiset väittävät, että olisimme olleet huonosti valmistautuneita, mutta se ei pidä paikkaansa.

Islamilainen vallankumous on mielestäni yritys kääntää vesikelloa 500 tai 1000 vuotta taaksepäin. Sillä on ollut menestystä.

Venäjää ajatellen diktaattori, siis sellainen kuin Putin, on todella säälittävässä asemassa. Hän on koko ajan riippuvainen kaikista toisista. Ennen kaikkea hän on riippuvainen armeijasta ja siis poliisista. Niiden myötäilemisen oppimiseen menee tosi paljon aikaa, ja tulos voi olla silti tuhoisa. Jos saa armeijan hallintaansa, kuten Hitler, kaikki rahat ja suurin osa aikaa menee sisäiseen valvontaan eli terroriin. Ja sitten on niskoilla kaikenlaisia SS-valiopanssarijoukkoja, jotka ovat niin hienoja ja itsenäisiä, etteivät juuri suostu taistelemaan.

Normandiassakin oli -44 niin hienoja saksalaisia yksikköjä, ettei vastaavaa ole nähty auringon alla, ja sitten englantilaiset ja amerikkalaiset Typhonit ja Thunderboltit ottivat ja rikkoivat niiden koko kaluston.

Tässä sanotaan, että vähät äänestäjistä mutta Venäjää hallitaan armeijan suostumuksella. Stalin joutui ammuttamaan puolet ylemmistä upseereista ennen kuin loput uskoivat, että nyt oli toinen ääni kellossa, ja sitten hän viimeistään Stalingradin jälkeen oppi sen ihmeellisen asian, ettei sekaantunut jatkuvasti ammattilaisten ratkaisuihin.

Yksi Neuvostoliiton tuhon syistä oli pätevä armeija, joka jätettiin Afganistaniin vaille huoltoa ja rahaa. Nyt Putinin viime vuosien toimet, jotka olleet hänelle ja maalle poliittisesti tuhoisia, haiskahtavat kovasti kenraalien ja marsalkkojen ratkaisuilta.

Jospa se ajatuksemme ei ole aivan kohdallaan, että Venäjä on monoliitti, joka toimii edes jossain määrin samaan tapaan kuin Euroopan länsi.

Vastaavasti jos kuvitellaan sitä todellista mahdollisuutta, että Trump pääsisi presidentiksi, yksikin hänen mainostaan poliittisista liikkeistä, ja hän on armeijan vanki. Yhdysvaltain armeija eli se Eisenhowerin nimeämä teollis-sotilaallinen kompleksi on oleellinen osa maan talouselämää. Niin vähäpätöinen henkilö kuin presidentti ei sille pärjää. Niinpä sitäkin sietäisi miettiä, onko Trumpin takana tosiaan vain köyhä valkoinen roskaväki (amerikkalaisten oma termi). Entä jos siellä on myös rikas, mitalein ja kaluunoin koristeltu valkoinen roskaväki?


Parahdukseni että joku saisi välillä maksaa minulle kirjoja, johtuu siitä, että Adam Tooze on tunnetusti sotatalouden tutkijoista parhaita
Parahdukseni että joku saisi välillä maksaa minulle kirjoja, johtuu siitä, että Adam Tooze on tunnetusti sotatalouden tutkijoista parhaita
(The Wages of Destruction: The Making and Breaking of the Nazi Economy, 2007), ja nyt on sitten ilmestynyt Cambridgen II maailmansodan historian kolmas osa, toimittaneet Michael Geyer ja Adam Tooze.

Amazonin sallima kirjan selailu vaikuttaa järisyttävästi. Yrittäkääpä itse saada selvää jutun kuvana olevasta kaappauskuvasta.

Cambridgen kirjassa on ainakin 20 tekijää. Murheen aihe on hinta. 180 dollaria sekä kirja että Kindle. Se on iso raha, ei voi mitään.
Mutta siinä mielessä olen kiihkeä marxilainen, että keskeinen syy kumouksiin ja myös sotiin on talous ja sen sivussa niin sanotut kulttuuriset kysymykset.
Saksan ohella nyt on tarjolla tietoa siitä, miten perin pohjin Englanti ajoi itsensä vararikkoon sodalla. Suomesta tällaista tietoa saa odottaa, koska sotataloudesta tähän mennessä kirjoitettu on riittämätöntä.
Voi tulla pitkä odotus.
Tosin Hentilöiden uusi kirja Suomesta Saksan alusmaana ”Saksalainen *Suomi 1918” sisältää sen keskeisen tiedon, joka useimmilta on unohtunut, ja näemmä paljon muutakin. Kirjoittajat esittävät tuo edellä olevan periaatteen selkeästi. Saksa ei lähtenyt ”auttamaan Suomea” talvella 1918 vaan edistämään omia lähes yksinomaan taloudellisia tavoitteitaan, joita kuorrutettiin sopivalla sankaruudella. Toivon että kirjassa esitellään myös se, miten huutavassa hukassa Saksa oli sodan vuoksi silloinkin.

34 kommenttia:

  1. Ach! Venäjä, Venäjä ja Venäjä, tuo niin rakas vihollinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Venäjän idea on:

      a) Venäjän sisäinen asia
      b) meidän venäläisimmän naapurimme idea
      c) eräs Venäjän vihollisen idea
      d) vihollisen eräs venäläinen idea
      e) valtavat ja vakaat voin markkinointi mahdollisuudet
      f) jokaisen oman sisäisen pikku venäläisen idea
      g) asiaa, mutta viihde vie voiton, niin se vie Venäjälläkin.

      Poista
    2. Häkämies, Häkämies, Häkämies.

      "Uudempaa lähivenäläistä tyyliään hiova lupaava kirjailija osoittaa esikoisteoksensa jälkeen kiteyttämisen kykynä lähes paasikivimäiseen tapaan..."

      Poista
  2. Toivottavasti Ahtisaaren ja kumppanien kirjasta selviää sekin, miksi Ahtisaari ei ajanut Natoon liittymistä presidenttivuosinaan 1994-2000. Silloinhan Venäjä oli heikoimmillaan ja Nato-ikkuna apposen auki. Ihmettelin asiaa silloin ja nyt ihmettelen vielä enemmän.

    Päättäjiemme vakiovastaus siihen aikaan oli, että "asia ei ole nyt ajankohtainen". Jos silloin fiksuin osa kansasta ymmärsi hyvin, että silloin kun se olisi ajankohtainen, liittyminen on työn ja tuskan takana.

    Suomelle on tässä käynyt nyt vähän niinkuin briteille brexitissä: kun tämä linja on valittu, sillä on pysyttävä ja urputus on tyhjää jälkiviisautta. (Sitä paitsi jos Trump voittaa ja alkaa käydä Putinin kanssa kauppaa Baltiasta, niin valitsimme vahingossa taas oikein.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "... Helsingin-kokouksessa Venäjä tosiasiassa joutui antamaan periksi sille, että Baltian maat liittyvät Natoon - kuten vuosia myöhemmin kävikin.

      Tämä oli Suomelle iso helpotus. Jos Baltian-maita ei olisi huolittu Natoon, Suomi olisi saattanut joutua vastaamaan ainakin Viron puolustuksesta samalla kun Yhdysvallat olisi livennyt pois Pohjois-Euroopasta.

      Suomi teki taitavan väistöliikkeen. Suomi kieltäytyi jäsenyydestä välttyäkseen puolustamasta Viroa. Samalla Suomi edesauttoi Baltian maiden liittymistä ja siten pakotti Yhdysvallat takaamaan Itämeren alueen turvallisuutta. .."

      http://www.ristovolanen.fi/118302917/2786503/posting/

      Pahoittelen oman mielipiteeni puuttumista mutta välitän tällaisen välihuudon.

      Poista
    2. Suomen puolustuspolitiikan uskottavuutta voitaneen uhmapäisesti kuvitella kohotettavan hirmuisesti eroamalla maailmasta?

      Poista
    3. Kyllä siihen on liityttävä, asia on aivan selvä.

      Olen vapaa ensi viikon loppupuolella, mieluiten torstai-iltäpäivänä 14:00 - 15:30. Liittyisimmekö vaikka silloin, mitä sanoo Tapsa?

      Poista
    4. Suomi tarvitsee natomatokuurin.

      Poista
    5. IH - huomannet, etten ehdottanut Natoon liittymistä, vaan ihmettelin vain Ahtisaaren puheiden ja tekojen välistä ristiriitaa. Itse asiassa epäilin liittymisen viisautta, kuten sulkulauseesta käy ilmi. Vaikkei Trump voittaisikaan, Naton uskottavuutta on horjutettu pahasti. Venäjä ja Kiina ulosmittaavat sen vielä, ennustan.

      Volanen on varmaankin oikeassa, mutta se ei selitä sitä, miksi nyt sitten pitäisi liittyä. Päin vastoin se selittää sen, miksei nytkään kannata liittyä. Ehkäpä paras kuulemani selitys.


      Poista
    6. Juu, iteppä en aatellukkaan tota.lauantaina, 08 lokakuuta, 2016

      Paljonhan niitä poliitikkoja on ja valettahan se on enimmäkseen mitä niiltä saadaan kuulla mutta mukavatapa heidän touhuilusta on lukea silloin tällöin.

      Se on kuin viinanjuonnin kanssakin. Se on ihan kivaa, joskus.

      Poista
  3. Suomen sotataloudelliset laskelmat tulevat keskeisesti esille Antti Hietalahden tuoreessa kirjassa Talvisodan salainen strategia. Nikkelillä Saksan rinnalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koko juttu vaikuttaa niin kaukaa haetulta, että taitaa olla tilaustyö Bäckmanin pajasta.

      Poista
  4. Saksan sotavelat lännelle olivat eräs selkeä syy lähteä rosvoamaan maita, mantuja ja omaisuuksia muilta, sanoo Tooze mun ymmärtääkseni. Kansallis-sosialistisen Saksan armeijan pitämiseen koossa ja kurissa keksittiin sitten muutamia kilpailevia armeijoita, joiden keskinäiset suhteet pidettiin huolella kireinä. Sama tehtiin tiedustelupalveluiden kanssa. Ja sitten vielä sanotaan ettei kilpailutus kannata. Wehrmachtille natsit näyttivät kaapin paikan paukauttaessaan kentsuiksi yhdellä kertaa 12 rivistä noussutta, vanhojen sukupreussilaisten sijasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saksalainen nykykäsitys: ensimmäinen maailmansota rahoitettiin kotimaisella lainoituksella, ei verotuksella. Tästä aiheutui 20-luvun alun hyperinflaatio, kunnes tilanne vakautettiin n. 1923. Avainhenkilöitä mm. Stresemann ja Dawes. Nyt amerikkalainen rahoitus löysi Saksan. Tästä hyötyi eniten julkinen rakentaminen. V. 1929 pörssiromahdus oli seurauksiltaan raskas transatlanttisille taloussuhteille, mutta n. 1933 mennessä Saksa elpyi jo hyvää vauhtia. - Vuosien 1933-39 rahoitushistoriasta lukisin mielelläni lisää. Palaan tarvittaessa.

      Poista
  5. Erkki Tuomioja oli viime vuoteen asti Suomen ulkoministeri. Hänen kaudelleen osui vakavin ulkopoliittinen kriisi 25 vuoteen. Tasavallan presidentin Sauli Niinistön, ulkoministerin ja ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Timo Soinin yhteispeli oli saumatonta ja kunniaksi kaikille. Olemme mukana pakotteissa Venäjälle, vaikka kärsimme niistä itse. Tuomioja oli hallituksensa arvostetuin ministeri, ja kunnioitus ylitti puoluerajat. Hänen linjansa ei ole tietääkseni muuttunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai tänne oli jääny vähän pohjalle?perjantaina, 07 lokakuuta, 2016

      Uhh.. Tuomiojan-Niinistön linja? Niinistön-Tuomiojan linja?

      Suvaitkaa suoda anteeksi mutta minkä tahon edut ovatkaan kyseessä? Ellen ole täysin eksytetty on kaiketi kyse erään pienen Suomen edusta, ei pelkästä sulatejuustotehtaan sijainnista tahi valmistuksesta tai kissojen silittelystä. Idolisoinnissa on jotain pohjimmiltaan epätervettä.

      Voi hyvänen aika sentään, kuinka monta työpaikatonta työkykyistä ja -haluista olette nähneet viiden viime vuorokauden kuluessa ja mistä keskustelitte, saanen kysyä? Aha? Olivatko tuotanto vai palvelupuolen henkilöitä, akateemisia vaiko duunareita? Eivät nämä vaadi nähdäkseni mitään Fourier-muunnoksien päässälaskemiskykyjä. Intialaisen shakkimestarin on nähty ja todistettu kykenevän simultaanisokko-otteluun yli neljääkymmentä vastustajaa vastaan. Päähän siinä räjähtää! Niin tuntuu hetkittäin käyvän minullekin kun luen perustulosta käytävää vatulointia. Kysynkin aivan piruuttani ollaanko siitä nyt ihan varmoja että työttömien marssijärjestys saadaan yhdessä puolueessa suunnitelluksi?

      Pois jo ne joutavat aatteet ja hihat heilumaan, jumankauta. Ei pahalla mutta käviskö suoremmin, selvemmin ja jääräpäisemmin kuin tähän saakka on totuttu tai ei hyvä enää ns. heilu.

      Työtön poika tahdon olla,
      sankar' jylhän kortiston.
      Mitä häh?

      Poista
  6. Jos Trumpin hallinnossa, armeijassa jne onkin inhoajiaan ja järjenkäyttäjiä jotka pitää jöötiä ja jäitä hatussa mutta entäjä jos Trumpistit, vaikka vielä vähemmistö, saa sielläkin vallan (kyllästyneet ihmisoikeuksiin ja rasistivahteihin ja diplomatiaan) ja keikauttavat tilanteen? Sitten on piru merrassa niin sanotusti.

    M

    VastaaPoista
  7. Blogisti antaa ymmärtää, että Suomessa vallitsi pysähtyneisyyden aika vuodesta 1917 aina vuoteen 1928. Eiköhän se päättynyt jo 1923 Lex Kallioon eli torpparien vapautuslakiin. Jo vuoden 1927 hallitsi Tannerin vähemmistöhallitus aiheuttamatta mitään ulkoparlamentaarista liikehdintää. Vallitsi taloudellinen nousukausi. Punaisten paitojen repimisestä Lapualla marraskuussa 1929 alkoi pysähtyneisyyden jakso. Se päättyi Mäntsälän kapinan lopettamiseen maaliskuussa 1932. Mentiin parempia taloudellisia aikoja kohti. Vuoden 1936 asutuslaki olisi voitu säätää viitisen vuotta aikaisemmin. Se oli parantanut sota-ajan huoltovarmuutta.

    VastaaPoista
  8. Trump on kani, jota taikuri nostaa hatusta. Kuka on taikuri ja missä on se toisaalla ja mitä siellä tapahtui todella hetkellä kun yleisö tuijotti taikasauvaa.
    (Blogivaeltaja)

    VastaaPoista
  9. Myös venäjällä oli jo neuvostoliiton loppuaikoina teollis-sotilaallinen konpleksi,ja kommunistisen puolueen valta pitkälti kulissinomaista. Tsetsenian sotaa kenraali-oligargit pitkittivät varastaen sotilas ja jälleenrakennusvaroja.
    Samoin tietenkin nykyisin ukrainan sodassa. Vaikka ei rahaa voikkaan suoraan budjetoida kiistettyyn sotaan.
    Ei venäjää nykyään tietenkään mikään ulkopuolinen uhkaa , vain omat ikiaiset demoninsa.

    VastaaPoista
  10. Minä en ole koskaan ymmärtänyt miten ihmeessä Suomella riitti rahaa jatkosotaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eihän se riittänytkään! Täytisen tähden, pula-aika kesti ja kesti. Vielä on tomera mummojoukko jolle on huipputärkeää päätä tyynylle painaessa saada varmuudeksi ajateltua että ohhoh noita nuoria mutta kaipa ne oppivat ajallaan, kunhan ruuasta ei tule pulaa niin ei ole mitään hätiä eikä tule sotia. Täydet komerot ja jääkaappi, lämmin ja kylmä vesi juoksevat hanasta ja kaukolämpö on. Se on sitä turvallisuutta se!

      Apropos, maatushkat, muammot saatiin viidessäkymmenessä vuodessa maalattiaisesta mörskästä nykyisiin oloihin ja tytöistä lääkäreitä ja pojista insinöörejä. Melko etevä suoritus Neuvostotasvaltojen liitolta, trollatakseni (= trollar jag).
      Men int' sku Ni tro allt det här, nej!
      Siihen ryssään ei voi luottaa...

      Poista
    2. Saksa aseisti ja rahoitti, vastineeksi jouduttiin hyökkäämään Syvärille.

      Poista
    3. Ei riittänytkään. Piti lainata.

      Poista
  11. Slavoj Zizek (en jaksa laittaa niitä hattuja) kirjoittaa jossain kirjassaan (Living in the End Times?) jotain sellaista, että hän ei koskaan ole törmännyt hallintoon, joka olisi ollut hanakampi tottelemaan kaikkia kansan toiveita kuin Slovenian viimeinen kommunistinen diktatuurihallitus. Tästä hän veti johtopäätöksen, että itse asiassa diktaattorit ovat yleisestikin hyvin herkkiä tekemään kaikkea sitä, mitä kuvittelevat kansan haluavan, juuri siksi, että tietävät, ettei heillä ole oikeaa kansalta saatua oikeutusta valtaan. Demokratiassa valtiojohto voi helpommin tehdä joskus kansan äänekkäimpien kellokkaiden julkilausuttua mielipidettä vastaankin, koska heillä on vallalleen oikeasti kansalta saatu "valtakirja".

    VastaaPoista
  12. Putinista puhutaan jatkuvasti diktaattorina. Kannatus heiluu kahdeksassakymmenessä prosentissa. Onko kyseessä kansan diktatuuri? Minä ainakin pidätän hengitystä, että kuinka Syyriassa käy? Onko Imperiumilla vaatteita?
    http://thesaker.is/russian-options-against-a-us-attack-on-syria/

    VastaaPoista
  13. Ai tänne oli jääny vähän pohjalle?perjantaina, 07 lokakuuta, 2016

    Amerikan mainiot Yhdysvallat vei jutskat kummiski himaan teollisel tuotantokyvyl mut kyl Rosie joutu niittaan aika pitkää päivää. Ja rööki suussa, eiks nii.
    Naisten tupakointi, tasa-arvo työelämässä, näitähän riittää sano Kekkonen puheita mut aika härskii juttuu. Emmä ny kauheesti haluis tota tyynyn alle. Mieluummin jotain pientä mikä tuoksahtaa anti-corrolille, vaiks jakari tai sellanen omatekemä mil vaihdetaan kakskyt heppaseen OMCn perämoottorin vauhtipyörään se keskiö. Se muuten ei oo myynnis, turha kysyy.
    Ai mahdoton vai? Joo nii oliki mut ei o enää.
    Ja joo, mä katoin ekana ton sisällysluettelon. Melko tömäkkä täräys. Ketä haluis sponssaa, mä oon aika reva rutsis just ny mut mullon kyl klitsus kaikkee mitä vois vaik trokaa tos torilla. Et kyl mä jotain varmaan kai jossain välis pystyn pistään et proffa pysyy kirjoissa, siis ei niinku kirkon- (kerta kastehan ei lähde juuriharjallakaan) mut et sil riittää tota kovempaa kamaa ku se kerta tarttee. On se sellanen esilukija. Olis mul sellanen vaskipellin pala mis on et yösäilö nattfack. Siit mä olin astellu väsää sellasen valon yhen tyypin punkan alle, yöastiavalo, mut katotaan ny mitä se tykkää. Ledeillä ja liikkeentunnistimella, tietty. Yhen pankin seinäs oli. Mä kysyin pomolta et ei kai ne tähän enää takas muuta ni se se oli vaa et:" Ööö.. emmä usko, ota vaa, tartteksä tulityölupaa huomiseks?" Niinni mä olin aivan hies ja muovipaita sai siinä vähä kipeetä mut hei, mä otin sen pätkän "talteen", niinku meillä on tapana näitä sanoo. Se oli vähä sellast rosvomeinkii ja pomo lykkäs sen mulle ku se kai vaa jotenki piti mun tyylistä tai jotain, emmä paljo kysele yleensä. Työssä saa olla kivaaki kuhan koneet ei reistaa eikä takaa tulla töniin ettei leikkuulaikka me päts. Perkele se on oikeesti aika töttöröö ku sellanen ottaa haletakseen, siino muutki sit vaaras ketä siinon lähistöl mut onneks sillo oli enimmäksee just näitä Vostokin itäputkisetiä ja nehän onki aika kovii seppii.
    Mut et niinku mä löysin sen ihan vaa yhen pankin seinästä ja otin pois ettei repsota ku satuin oleen duunis sielläpäin enkä mä sitäpaitti mitää muuta oo varastanu. Viimeaikoina. Muistaakseni, vaikkemmä ny ihan satavarma oo ku täst on sevverran aikaa et se on varmana jo vanhentunu.

    Muuten 1.

    Sellanen juttu. Nehän oli jenkit aika v-un natsimyönteisii. Ja se eugeniikka, nii, ja sellast kaikkee mut onneks Jaappanista tuli vähä herätyskuulaa sit kylkee. Ihme maa. Sellanen suomityyppinen mut niillon vaa snadisti kai heikompi viinapää yleisesti.

    Muuten 2.

    Youtubessa on juttu mitä mä oon käkättäny itekseni. 1 hour of Finnish military marches etc. (Kesto 44:17). Ripeetä työtä.

    Kiva video... mitenkähän siihen ny viittis suhtautuu? Pitäskö kysyy Rannan Villeltä? Ehkä se on parempi ettei pahemmin häiritte kenekään taidetyypin duunei. On se parempi. Emmä alkas, enkä ala.

    I. Hallantie

    P. S. Aivan tajuton ruska, siis eiks okki? Sori nyt mut mä oon oikeesti aika naatti. Kattelen tätä kyllä mut en nyt voi panna mitään tänne oikeen ku on noi resurssit vähä näi ja noi ja byysatki tarttis pestä. Olis mul kyl toisetki. Et ei kande mulle alkaa jos ei haluu olla kafru tai jotain.

    Merisää aikaseen aamulla. Mä venttailen just tän tyypistä et Harmaja viisikymmentä. Siinon mun uhkapelin numerot siististi aina niinku sillee, mut sehän on tietty vähän noista ilmoista kii... Ei voi tietää kaikkee eikä aina ehdi kuuntelee mitä ne ny taas on keksiny näitä uutuuspoliittisia piirileikkejä. Isot ja Pikkuiset.

    VastaaPoista
  14. Asiaa pohtineena olen hiljalleen päätymässä siihen johtopäätökseen, että Suomella on oikeastaan kaksi itsenäisyysvaihetta. Siis aivan samaan tapaan, ja jopa samoihin aikoihinkin, kuin Eestillä. Ensimmäinen itsenäisyys siis vuosina 1920-39 ja toinen, joka alkoi Neuvostoliiton romahtaessa -91. Ensimmäinen itsenäisyyskausi alkoi kun saksalaiset lähtivät takaisin kotiinsa. Itsenäisyyskausien väliaika 1940-90 meni ensin Saksan ja sittemmin Neuvostoliiton tosiasiallisena vasallina.

    VastaaPoista
  15. Suojeluskunta SA oli kapitalismia ja internationalismia ja näiden myötäjuoksijoita vastaan. Sen äärisuunnat Hitler kukisti, mutta vanhan Wehrmachtin mahdin osalta -noiden selkäänpuukkottajiensa jo 1918 -osalta hän luotti henkilökohtaisesti itsellensä vannottuun valaan, eli ritarikunniaan. Tätä herkkäuskoisuutta hän myöhään katui. Eikö se jotenkin näin mennyt?

    Uusilla miehillähän Ranskaa 1789 puolustettiin ja meikällekin sanansija järkättiin valistusedistyksen yhtenä vääristymänä. Eikös heti jalovartaloisten ja silkkisukka säihkesääriä esittelevien ruhtinaiden hienostobordeliin astellut Reinin rintamalta sansculottien eli koipensa verhoavien pitkäpunttisten komentaja ? Meni se, mutta joukot eivät antautuneet, tulevat Bernadottet ja Napoleonit.

    Oliver Cromwell säädätti, etteivät Mainiossa Armeijassaan saisi palvella upseereina establishmentin miehet, vanhan parlamentin tai virka-aseman status-mahtiponnet. Niinpä Rautakyljet voittivat ja markkinatalous. Tuli tämä Applekin meikälle. Yksi haitake.

    Ja noin päin pois. Talvisodan ja jatkoajankin voittivat kylä- ja korttelipohjaiset hiihtäjät ja luistelijat, kuntasarjan joukkueet.

    Rangaistuslaukauskilpailu meni toisin kun se taannehtivan lainäädännön perusteella vihdoin järkättiin. Se laki kuului että keinoista kaihtamatta millä tehdas rakennettu oli, ja mitä yhteiskuntasopimuspuhetta pulputettu oli, sen ulosmyyntioikeus ja saadut rahat kuuluivat osakeluettelon perijöille ja valtionyhtiöiden osalta sosiaalidemokratian perijöille. Virkamiehet saivat veroprogressioonsa lievitysvoidetta ja lisääliksaa. Halvasta meni.

    Perustelut voi lukea Solidium Oy:n puheenjohtajan Heikki Bergholmin Vieraskynästä HS 5.10. kuin itsensä Eemil Aaltosen suutarinrumpumusta kajahuttelemat. Parasta Bergholmin selkokielisyydessä on, että hän puhuu futuuristakin samaan hengenvetoon. Valtiolla on yhä paljon kaupallista omaisuutta mitä yksityistää. Mitä se on ? Sairaalat osasto kerrallaan ja terveysasemat markkinoille, koulutiloja seteleineen, pisabonuksin. Tätä sotuahan ne änkeävät. Onneksi kävi Carl Hagman politiikassa ja paljasti pimeän musteen.

    Koomisinta valtioneuvosto-naamiaisissa on pelehtijöiltä itseltäänkin kätkeytyvä todellisuus. Rahamarkkinaintoilu on tulossa tiensä päähän hyvällä tai sodalla. Merkit ovat selvät trumpit le pennit brexitit itsenäistyvät puolat unkarit, varkaita paratiista ajavat putinit ja keitä buharoita ja smarkandeja mellakoikaan futisoligarkkien veneitä Thamesillä keikuttelemasa. Kuinka käy Swanin, Suomen Joutsenen?

    Perässä tullaan ja tohkeissaan ollaan kussakin tänäisyydessä. Se Heikki Bergholm taitaa olla tätä wiki- ja panamavuotajien rotua, ja mielensäpaljastajaa. Paras artikkeli viime vuosikymmenien todellisuudestamme. Kirkkaudessaan varmasti monessa (ei-sosiaaliselle medialle) MBA Seminaarissa puitua logiikkaa. Premissinä lupa livahuttaa itsetehtyä rahaa oikean oheen, paksusti.Jukka Sjöstedt

    VastaaPoista
  16. Menetettyyn sukupolveen Lande-Lindforsin ja Erkki Tuomiojan tavoin luettavaa Matti Vanhasta ajetaan Saksan pohjoisen kuvernementin tiktaattoriksi, tietävät pienet nettipulut kertoa. Hän valitsee Suomen Pankkiin ja Sitraan sekä UPi:in.
    Hän tiesi MH17 testeistä Suomessa, ei Ilkka Kanerva vaikka on nimitetty Ukrainan asioiden emerituspresidentiksi.

    Paavo Lipposen ja Timo Soinin tavoin Vanhanen on kehuskellut puhuvansa halutessaan vaikka Kiinan keisarin kanssa.

    VastaaPoista
  17. "Miten ihmeessä on aikoinaan saatu lupa maailman luomiseen" jercy lec

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, iteppä en aatellukkaan tota.lauantaina, 08 lokakuuta, 2016

      Jos se tehtiin ilman?

      Poista
  18. Adam Toozen verraten tuore teos Deluge on myös kelpo syy keventää kukkaroa. Käyttökelpoinen johdatus aiheeseen, kuinka Euroopassa ja Yhdysvalloissa yritettiin ja epäonnistuttiin maailmantalouden ja -poliitiikan sovittamisessa ennakoitaviin puitteisiin 1918-33.

    VastaaPoista
  19. Silmiin sattui tasan vuoden takainen Simon Sebag Montefioren kolumni The New York Timesista. Aiheena on Venäjän, Syyrian ja Krimin suhteiden historia vuodesta 1772. Tuomitsemme tyrannien raakuuden ja tiedostamme, että taustalla on vuosisatojen kehitys.

    http://www.nytimes.com/2015/10/09/opinion/putins-imperial-adventure-in-syria.html?_r=0

    VastaaPoista