Sivun näyttöjä yhteensä

8. elokuuta 2014

Vettä hukkuvalle



”Pastori – teidän saarnanne, se oli kuin vettä hukkuvalle!”

Tällaiset kielikuvat ovat jokapäiväisiä tiedotusvälineissä. Metafora on peto. Edellinen lause oli metafora, joka siis tarkoittaa mm. vertausta ilman sanaa ”kuin”.

Luonnonsuojelun aate, varhaisista isistä Kalliolan kautta Linkolaan ja kommentissa syystä mainittuun Matti Wuoreen, on historialtaan komea, ja siinä on aina sama puute. Viholliskuva on väärä. Silloin myös toimintasuunnitelma on väärä, vettä hukkuvalle.

Ihminen luonnon vihollisena on viehättävä ajatus, mutta siinä on herätyskristillinen, oikeastaan jihadistinen sointi. Meillä on oikea, puhdas tieto. Heillä ei sitä ole. Siksi heidät on näännytettävä nälkään, ellei satu olemaan välinettä, jolla voisi nirhata pään poikki.

Tämän blogin keskusteluosa on maan paras.

Kerran pohdin, miten lahjan ostajien himoitsemat aforismi- ja muut vitsikirjat voisi panna paremmaksi. En näet halveksisi edes Haavion ”Ikuisia ajatuksia” enkä Koskenniemen ”Vaeltavaa viisautta”. ”Vareksen vaeltava viisaus” tarjoaa sekin virvoitusta ihailijoille. Jarkko Laine toimitti hauskoja sitaattikokoelmia.  Suosikkini G. Marxin osuudesta puuttui: ”Kirjoittakaa huomiseen lehteen, että lausuntoani on siteerattu väärin”. Wikiquote-sivuston suomennoksen ovat vähän avuttomia.

Eilinen Aral-järven kuva – kuvasitaatti – ei ollut tarkoitettu vain Venäjän ja sen edeltäjävaltion suolaamiseen. Lukijoilla ei kommenteistakaan päätellen ole lemmentuskia suhteessaan Putiniin. Valitettavasti ”Putin” on arvoitus. En osaa tietää, onko kysymyksessä narri kartanon valtiaana vai salaisen palvelun ja armeijan voimaryhmä, jonka tiskin hoitaja voitaisiin vaihtaakin. Venäjällä ei yleensä ole vuoden 1917 jälkeen tehty mielettömiä poliittisia päätöksiä, järjettömiä kyllä, ja useat niistä ovat olleet järjen puutteen puolesta maailmanhistoriallista luokkaa. Mutta esimerkiksi Stalinin toteuttama puna-armeijan johdon puhdistus, jonka on arvioitu osaltaan pelastaneen Suomen 1939 - 1940, taisi kyllä olla Stalinin valtaa ajatellen välttämätön teko. On helppo päätellä, ettei sopimus Natsi-Saksan kanssa ollut hetken mielijohde, vaan pitkään harkittu liike Neuvostoliiton ja Saksan armeijoiden erinomaisen yhteistyön huipuksi, mutta marsalkat eivät olisi sitä hyväksyneet. Siksi marsalkat oli ammuttava etukäteen ja riittävän paljon kenraaleja perässä. (Todellisuudessa puna-armeija suhtautui ujostellen upseerin arvoihin sodan puoliväliin saakka.

Aral-järven tuhoaminen oli osa puuvillahanketta. Piti saataman maailman parasta puuvillaa, ja paljon. Tuo ajatus ei ollut mieletön Se tarkoitti tunkeutumista maailmanmarkkinoille. Tavoite oli sama kuin Gorbatshovilla myöhemmin. Piti purkaa yksipuolista tuotantoa ja hankkia mahdollisuuksia rakentaa hallitsemisen edellyttämää infraa. Infralla tarkoitetaan tässä muun muassa maanteitä, jotka ovat rautateitä nopeampia rakentaa ja helpompia puolustaa. Jos on tiet, voi hyökätä Afganistaniin ja jopa tulla sieltä pois.

Hanke meni myttyyn.

Nyt Putinin toiminnan tarkoitus pysyy arvoituksena. Churchill jo vertasi Venäjää maatuska-puunukkeen. Riittävän moni ei tunnu muistavan tätä. Ukrainan sisällä on jotain muuta. Kysymys ei ole pohjimmaltaan EU:sta eikä Natosta eikä loukatusta kunniasta eikä menetetystä maineesta.

Toiminnan olettaminen mielekkääksi on vaikeaa. Nyy-Venäjän suurin ongelma on ollut tuotannon yksipuolisuus. Suomalaiselle tämä on helppo osoittaa käyttämällä luonnonsuojelun kuvia. Aral-järven paikalla olisi voinut julkaista vaikka tunnetun kuvan Karjalan metsäteollisuudesta. Paanajärven seudulta oli kaadettu jäljestä päätellen puskutraktoreilla kaikki puut muutaman tuhannen hehtaarin alueelta ja sitten ne oli unohdettu metsään. Ne ovat siellä vieläkin. Tai vähemmän tunnettu valokuva Vienan Kemijoesta täynnä vettyviä tukkeja. Uitto oli vanhaan tapaan saatu alkuun, mutta sitten oli tullut muita kiireitä ja monta talvea.

Sellainen juttu kiertää, että Venäjällä ainoa näköpiirissämme oleva taloudellisesti ja kukaties jopa ympäristöä ajatellen järkevä suurempi laitoskokonaisuus olisi Kostamus. Sen kauppahinta kuului olleen yksi Suomen vuotuinen bruttokansantuote.

Kauppasaarto eli embargo on historiassa useimmiten johtanut sotaan. Kauppasaarto oli Japanin Pearl  Harborin hyökkäyksen välitön syy. Kuumaa sotaa Venäjä ei voi aloittaa, koska sillä ei ole siihen rahaa. Kaikkien sitaatytisanakirjojen mukaan sodan ratkaisee raha, raha ja raha. Jyri Häkämiehelle pitäisi antaa julkinen tunnustus hurjalta tuntuneesta ulkopoliittisesti lausunnosta.

HS 6.9.2007: "Kuitenkin juuri maantieteellinen sijoituspaikkamme aiheuttaa meille kolme pääasiallista turvallisuuspoliittista haastetta. Ne ovat Venäjä, Venäjä ja Venäjä. Eikä tämä koske vain Suomea vaan meitä kaikkia", hän sanoi.

Hänen mukaansa Venäjän sotilaallinen mielenkiinto on heräämässä talviunestaan. Merkkinä ovat venäläisten pommikoneiden lennot Islannin ja pohjoisen Skotlannin yläpuolella. Venäjä osoittaa mielenkiintoa napa-aluetta kohtaan, ja Itämerestä tulee tärkeä energian kuljetusreitti.

"Mitä tämä kaikki tarkoittaa Suomen kansallisen turvallisuuden kannalta", Häkämies kysyi. Hänen mukaansa "olisi hullu ja väärä johtopäätös, että Venäjä tulee uhkaamaan Suomen turvallisuutta".
Häkämiehestä kyse on siitä, että geopolitiikan aika ei ole ohi Pohjois-Euroopassa. "Geopolitiikka on tullut takaisin ja voimalla."

-        Jutun kuvassa kaksi mietteliästä tuolia tarkkailee kuikkia.





24 kommenttia:

  1. "Nyt Putinin toiminnan tarkoitus pysyy arvoituksena. .... Kysymys ei ole pohjimmaltaan EU:sta eikä Natosta eikä loukatusta kunniasta eikä menetetystä maineesta."

    Jospa kysymys on lopulta niinkin yksinkertaista asiasta kuin Venäjän huomattavan suurten luonnonvarojen hallinnasta, niihin liittyvästä rahasta ja vallasta?

    Ei liene Länsikään aivan pyyteetön tässä suhteessa. Ei ainakaan, jos historiaa on katsominen (vaikka nyt öljy Irakin "pelastamisen" "pyyteettömänä" pontimena).

    Pitää vain kaataa Putin, saada tilalle joko täysi sekasorto tai oma mies ja tie on auki halliburtoneile. Ei sitä varten maata valloittaa tarvitse.

    VastaaPoista
  2. Sisältäisikö yksi maatuska maakaasua? Hunter Biden USAn varapresidentin poika on jäävisti Ukrainan johtavan kaasuntoimittajan johdossa. Liuskekaasun porauslaitteet ovat jo matkalla Itä-Ukrainaan. Krimin merialueella otaksutaan olevan kaasua...

    VastaaPoista
  3. Rumien rahamiesten hallitseman vähemmistöjen paratiisin tilalle normaali läntinen demokratia. Kaikkialla tavallisenkin kansan edustajat haluavat pukeutua tyylikkäästi ja näyttää viehättäviltä, miksi ei Suomessa?

    VastaaPoista
  4. Puuvillasta. Missisippin deltan alue lienee hyvää puuvilla-aluetta yhä. Vaan eipä sekään ollut sitä aina. Suomalainen Mikko Saikku on kuvannut sitä rakennemuutosta väitöskirjassaan This delta, this land. Paitsi mustia orjuutettiin, niin tehtiin siinäkin muutama ympäristönmuutos siinä ohessa. Faulkner kuvaili asiaa myös. Samaa asiaa on Kemijoen uoman muutoksessa voimalaitoksen tieltä.

    VastaaPoista
  5. Maantieteelle emme mitään mahda. Venäjä on naapurimme ja pysyy. EU:n yhteinen ulkopolitiikka on virhe. Siitä on pyrittävä eroon kohti perinteistä naapurisopua.

    VastaaPoista
  6. Isoisäni veljet olivat muuttaneet USA:aan toista sataa vuotta sitten. Heidän jälkeläisiään oli mukana Pearl Harborin taisteluissa. Vietnamin sodassa taas oli serkkuni mies hävittäjälentäjänä, joka teki pommituslentoja Thaimaan itäosista Vietnamiin. Niistä "uroteoista" kuulin paljon lapsena isovanhemmiltani. Naapurin mies oli lapsuudessani sitä mieltä, että Vietnam pitäisi polttaa napalmilla ja peittää sitten asfaltilla... Maailman voi nähdä monella tavalla.

    VastaaPoista
  7. Turun ex-kaupunginjohtajat Leppä ja Lahoniitty ylvästelivät vielä taannoin kaveruudellaan Leningradin ex-kaupunginjohtajanakin toimineen Valadimirin kanssa. Miten mahtaa olla tänään?

    VastaaPoista
  8. Mielenkiintoista olisi nähdä, mistä nämä kolme anonyymiä ovat kotoisin. He toistelevat sujuvasti venäläisen propagandan perusviestejä. Yksi puhuu "vähemmistöjen paratiisista" viitaten ilmeisesti Suomeen ja asettaa vaihtoehdoksi tavallisen länsimaisen demokratian, ikäänkuin vähemmistöjen oikeudet eivät toteutuisi kaikissa länsimaisissa EU-maissa yhtä hyvin kuin meillä. Sitten kaksi henkilöä esittää salaliittoteorian Venäjään kohdistuvasta juonesta ja hyökkäysaikeesta.Toinen kanta kosiskelee perussuomalaisia, toinen äärivasemmistoa. Sitten kolmantena tulee vielä yksi, joka haikailee Kekkoslovakian perään.

    Hauskinta tässä on se, miten Venäjän propagandasta voi lukea sen todelliset tarkoitusperät. Nyt esitetään Yhdysvaltain ja sikäläisten raharikkaiden himoitsevan Krimin luonnonrikkauksia. Kuitenkin Krimin on vallannut Venäjä. Sitten esitetään lännen tahtovan destabilisoida Venäjä, jotta amerikkalaisille yhtiöille aukeaisi markkinoita. Todellisuudessa Venäjä yrittää estää Ukrainan integroitumisen euroopalaiseen talouteen, jotta sen kilpailukyvytön teollisuus säilyttäisi asiakkaita.

    Kolmantena on tämä naapurisovun haikailija, joka haluaa hajottaa EU:n turvallisuuspoliittisena tekijänä. Näin pääsisimme olemaan yksinämme ystäviä Venäjän kanssa, ihan kuin 1970-luvulla.

    Siinä ovat Venäjän sodanpäämäärät ja informaatiosodankäynti käytännössä nähtynä. Rintama on nyt tässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voisiko se olla niin yksinkertaista, että sekä Länsi (USA, Saksa (EU ) että Itä (Venäjä) molemmat jahtaavat 45 miljoonaisen, totaalisen epäonnistunen valtion, nimeltään Ukraina, luonnonrikkauksia, työvoimaa ja markkinoita? Ja että Venäjä hermostui siitä, että Saksa (= EU) ja erityisesti USA tulevat tässä jahdissa pullistelemaan ja painostamaan aivan sen rajoille (vrt. esim. tilanne, jossa Venäjän ohjukset ovat tulossa Pohjois-Meksikoon ja Kanada Venäjän etupiiriin.)

      Minua nyppii aikalailla se, että tähän keskusteluun sekoitetaan sellaisia vain hyödyllisille idiooteille tarkoitettuja asioita kuin moraali, "kansainvälinen oikeus", "demokratia" ja vaikkapa ukrainalaisten etu. Ukrainalaisten edusta tässä ei mikään valtio mitään huolta kanna. Moraalia valtioiden välisessä toiminnassa ei tunnetusti ole - eikä sitä voi eikä pidäkään olla. On vain vaihtelevia intressejä. Oikeutta on kovin monen sorttista - kullakin omansa - ja demokratiaa on pakkoviety eri puolille maailmaa menetelmillä, joiden aiheuttama kärsimys viennin kohteille on ollut mittaamattoman suurta ja rankkaa (mutta viejille siitä on ollut geopoliittista etua kyllä).

      Voidaanko siis vain sopia, että olemme sodassa ja että olemme puolemme taas kerran valinneet? Olemme yhteisessä rintamassa Saksan ja USA:n kanssa Venäjää vastaan vyöryttämässä Ukrainaa lännen etupiiriin. Kyse on taloussodasta tavoitteena poliittis-taloudellisen lebensraumin laajennus. Sitä vartenhan meillä on oikein laajentumiskomissaarikin (Stefan Füle).

      Moniko myöntää, että alitajunnassa on käynyt sekin ajatus, että jos saamme arabikevään leviämään Kiovasta Moskovaan ja Putinin nurin, voisimme saada vaikka Äänislinnan takaisin? Noin kuvainnollisesti tarkoitan tietenkin - talousaluettamme laajennettua itään siis?

      Se, mikä tässä pelottaa, on se, että palot ovat niin lähellä rajojamme. USA:sta tai UK:sta niitä voi katsella paljon rauhallisemmin. Se riski nimittäin tässäkin sodassa on, että meille on varattu vain Sven Tuuvan rooli.

      Poista
    2. Täsmälleen näin. Kaikki Suomen kylähullut rupesivat ensin yhtenä miehenä persuiksi ja nyt putinisteiksi.

      Poista
  9. Luin juuri erään amerikkalaisen ilmeisen hyvin asioista perillä olevan sotilasstrategikon aivan tuoreen mielipiteen nk. ilmisodan synnyn todennäköisuudestä Donbassin alueella. Hänen kantansa perustuu toisaalta arvioihin ja laskelmiin siitä miten taisteluvalmiita venäläisjoukot ovat ja toisaalta Ukrainan joukkojen puolustusvalmiuden arviointiin. Venäjän joukkojen pääosa on toukokuussa palvelukseen astuneita asevelvollisia tai syksyllä kotiuttamistaan odottavia maseja. Tällaisten joukkojen taisteluarvo ei voi olla kovin korkea. Ylipäätään Venäjä ei voi asevelvollisten vanhanaikaisten koulutus- ja kotiutuskäytäntöjen vuoksi käytännössä hyökätä kuin elo- ja syyskuun välisenä aikana. Tämä seikka kannattaa laittaa meillä mieleen. Toisaalta puolustajan eli Ukrainan armeijan valmius oli aivan luokatonta tasoa vielä maalis-huhtikuussa mutta on sittemmin nopeasti kohonnut, tosin se ei edelleenkään ole korkea. Yllätyshyökkäysetu on kuitenkin menetetty jo kauan sitten ja puolustaja on sotilaallisesti ja henkisesti valmistautunut. Näihin seikkoihin perustuen tämä kyseinen yhdysvaltalaisstrategikko arvioi, että Venäjän avoin hyökkäys Ukrainaan olisi, vaikkakin ajankohdaltaan juuri nyt mahdollista, sotilaallisesti silkkaa hulluutta.

    Toivotaan että hän on oikeassa.

    VastaaPoista
  10. Juustoa Vladimirille, mustaa Koskenlaskijaa. Ja Violaa kans.

    I.H.

    P. S. Mä tsennaan nä juustot.

    VastaaPoista
  11. Kyllä kelpaisi istuskella tuolla kuvan tuolilla. Ja toiselle tuolille joku mukava naisimmeinen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kovat ovat tuolit! Niillä istuminen vaatisi kyllä naisimmeiseltä kovapintaisuutta...

      Poista
  12. Jo viiden suora! Etulinjassa etukenossa ensimmäinen eliitti_! 1/243 todennäköisyys, hmmmmm, sattuman satoako sittenkin. Ehkä seula on tihehtynyt, vai ovatko esteettiset kriteerit vain notkahtaneet? Salattuja viestejä? Elämä on täynnä arvoituksia. Numerologin päässä rytisee ja natisee. 1234 n-a-t-o-o-n? Kaikki merkit ilmassa.

    Neuroottinen nettietsivä päättää raporttinsa ja kuittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No on kyllä hyvä että päättää.

      Poista
    2. Arveluttavia lähtökohtaoletuksia: Ei klassista todennäköisyyttä, koska kaikki tapaukset tuskin esiintyvyydeltään yhtä luultavia; vaihtoehtoja ei välttämättä vain kolme; koodi voi viitata pelkkään tiedostokokoon, ei taiteelliseen laatuarvioon. Mieti vähä enneku meet toisten hienoi blogii tärvää.

      Poista
  13. Joku on suomentanut suosikki-Grouchoni "Time wounds all heels" typerästi "Aika satuttaa kaikki kantapäät" kun mielestäni se menee "Kyllä aika kaikki parat haavoittaa".

    AW

    VastaaPoista
  14. “The word that allowed my generation to go on was Helsinki.“ http://www.handelsblatt.com/meinung/kommentare/essay-in-englisch-the-west-on-the-wrong-path/10308406.html

    VastaaPoista
  15. Mietin tuota " Viholliskuva on väärä. Silloin myös toimintasuunnitelma on väärä, vettä hukkuvalle."

    Lieneekö viholliskuva kovinkaan väärä jos sen omasta peilistään näkee? Ja toimintasuunnitelmia, oikeita tai vääriä, saa värkätä sieltä näkyvälle tuholaiselle mielinmäärin, ei se niitä toteuttamaan ala kun peilistä näkyy vain yksi vihollinen kerrallaan ja jonka se vieläpä lukee ystäviin kuuluvaksi.

    Ne avaruuteen asetettavat peilit, joiden suunnitelmista luin (vai joko niitä on kokeiltu kaamosten maissa?) olisivatkin mainio asia jos koko vähänkään ajatteleva (näkevä) väestönosa näkisi niistä itsensä ja elämisensä seuraukset tällä ainoalla tunnetulla, ainutlaatuista elämää aikoinaan, ennen ihmistä ja vähän aikaa ihmisen kerallakin kantaneella planeetalla.

    Ja vaikka yhdessä pienessä maassa, esimerkiksi Suomessa, ympäristönsuojelu pantaisiin malliin Linkola täydessä paniikissa toteutumaan, niin ei maailma kummoisestikaan suuntaansa muuttaisi kun tuossa naapurissa on valtio, jossa ei senkään vertaa luonnonsuojelun päälle haluta ymmärtää kuin (tietyllä tavalla pakon sanelemana) Suomessa ja muissa pohjoismaissa.

    Entä millaista on ympäristönsuojelu Afrikan mantereen eri maissa? Eero Paloheimon kirjoja lukiessa tulee kammottavan avuton olo, koska käy ilmi, ettei sellaisia käsitteitä kuin luonnon- ja ympäristönsuojelu siellä kovinkaan laajalti tunneta, mutta kaikki myrkyt laidasta lukien ovat kuitenkin vapaassa käytössä.

    Nigeriassa eräs Saro Wiwa kumppaneineen yritti tuoda öljyn tuhrimaa Nigerjoen suistoa ja kansansa kotimaata maailman tietoisuuteen, mutta ne juuttaan ympäristöaktivistit ja eloonjäämiskamppailua käyvät kansojensa äänekkäät edustajat Shell hirtätti.

    Tuoreesti Venäjästä: Kesän aikana lukuisissa kaupoissa (magazine) asioineena havaintoni oli, ettei siellä ainakaan omasta takaa olevien maitotuotteiden puolesta hätää heti olla kärsimässä. Näköhavaintoni todisti kauppojen notkuvat hyllyt ja makutuntumani sen, että vallan laatutavaraa kaikki tyynni viimeisiä myyntipäiviä myöten pienimpien kylien pienimmissä kyläkaupoissakin riippumatta siitä, oliko tuontitavaraa vai ei. Laihduin kyllä 8,5 kg, mutta se johtui rankasta kulkemistavastani kehnoilla poluilla ei ruuan puutteesta.

    Lisäksi jokaisen kylän jokaisen mökkeröisen tai kerrostalon pihassa olivat kasvimaat ja väljemmillä paikoilla kasvoi pottua isoonkin tarpeeseen. Aunuksen Laatokan puoleisen peltomeren päässä oli valtava tuotantoyksikkö ja jos oikein ilmoitustaulua tulkitsin, niin sillä kohtaa jossa lähemmäs menin, oli 600 päätä käsittävä navetta ja niitä näytti sijaitsevan alueella useampiakin. Peltomeressä en nähnyt yhtään ainoaa muoviin pakattua rehupyörylää vaikka heinä oli juuri koko alalta korjattu. Jäi arvoitukseksi, laittoivatko aumaan vai miten säilöminen tapahtui. Myöhemmin Käkisalmen suuntaan Räisälästä jne päin (minua vastaan) ajoivat vyötäsoleta kuivaheinää traktoreilla ja kuorma-autoilla niin että pölinä vain kävi, että kai sielläkin oli jokin iso navetta.

    Venäläiset jäätelöt ja jugurtit olivat parasta: Jos päällipaperissa tai purkin kyljessä oli kuva metsämarjoista, niin jäätelössä tai jugurtissa oli metsämarjoja, eikä niin kuin Valion tuotteissa jotain metsämarjanmakuista uutetta.

    Hintakin oli kohdallaan vaikka pitää muistaa maan palkka- ja eläketulojen alhainen taso. Ruokaan ja vähän muuhunkin kului melkein puolitoistakuukautta kestäneellä vaelluksellani yhteensä noin 250 euroa eli 11 500 ruplaa. Aunuksessa vaihdoin lisää rahaa koska tiesin, että laivamatka Sortavalasta Valamoon maksaa 1200 ru ja Valamosta Käkisalmeen 1000 ru. Kun saavuin viimein Svetogorskista Imatralle, huomasin, että minulla oli edelleen 6000 ruplaa käteistä kameralaukun pohjalla eli olisin aivan hyvin voinut jatkaa vielä Antreasta Viipuriin ja vasta Nuijamaalta tulla pois, mutta olin kyllä täysin kypsä tulemaan jo pois; kaltoin kohdeltu "Ei kenekään maa" Karjala oli nähty ja samalla myös Venäjä ja miten se suurinpiirtein toimii ja se siitä.

    VastaaPoista
  16. Professorin mielipide Suomen parhaasta keskusteluosiosta kirvoittaa kirjoittamaan, se on bensaa liekkeihimme. Mietittekö kaikki viime aikoina kenen luo täältä lähtisi Suomesta maanpakoon jos oikein tiukka aika koittaisi? Arvatkaa ketkä ovat ostaneet talot Lappeenrannan lentotukikohdan vierustalta, ei kai sillä väliä?
    Minulla kävi mukava pikkuserkku rapakon takaa kylässä, meilasi kiitokset: remember, our door is open. On serkkupojallakin Tukholmassa garage, sieltäkin käsin voisi aloittaa. Hitto, että kauppasaarto tuntuu lapselliselta. Vastapakotteiden jälkeen voitaisiin sopia paluusta entiseen, mitä tällaista itseruoskintaa. Veljeni muuten rikaistui myymällä venäläisille viiliä Vaalimaalla.

    VastaaPoista
  17. "Nyt Putinin toiminnan tarkoitus pysyy arvoituksena." Eihän siinä ole mitään epäselvää, hän yrittää vain selvitä päivästä toiseen ja säilyttää kasvonsa. Millään valtiolla ei ole varaa hallita koko maailmaa ja miksi pitäisikään. Yhteistyö on paljon parempi vaihtoehto. Sitten kun kaikille ei ole tilaa, osa karsiutuu tai karsitaan pois. Ei se sen kummempaa ole. Arthur Miller on sanonut unohtumattomasti: kun jaettavaa ei ole kaikille riittävästi, ihminen kehittää jonkun pimeän logiikan, jonka perusteella jotkut voidaan jättää osattomiksi. Eihän siitä kovin kauaa ole, kun valkoinen mies löysi Amerikan ja otti haltuunsa. Intiaanit jätettiin osattomiksi. Esko Valtaojakin ylisti hiljattain löytöretkiä vaurauden tuojina viitaten siihen, että ihmisen pitää lähteä avaruuteen etsimään rikkauksia ja elintilaa. Uutta Amerikkaa ei taida löytyä, tuskin ihan heti uusia sopivia planeettojakaan. Siis minne lähdetään ryöstöretkille ja kuka lähtee. Hube

    VastaaPoista
  18. "Mutta esimerkiksi Stalinin toteuttama puna-armeijan johdon puhdistus, jonka on arvioitu osaltaan pelastaneen Suomen 1939 - 1940, taisi kyllä olla Stalinin valtaa ajatellen välttämätön teko."

    Kirjaiinimi Viktor Suvorov (oik Resun) perustelee äskettäin käännetyssä kirjassaan "Puhdistus", että puna-armeijan johdon puhdistus oli tarkoituksenmukainen eikä heikentänyt vaan vahvisti puna-armeijaa.

    VastaaPoista
  19. Olen lukenut erittäin kiinnostuneena viime aikojen kirjoituksiasi ja blogisi kommentteja. Kuvat ovat yhtä kiinnostavia. Millaisella kameralla otat nykyään valokuvia? Kamerani hajosi ja etsin uutta, kevyttä ja automaattisesti toimivaa mieluiten. Eikö joku kameroistasi ole juuri sellainen?

    VastaaPoista