Sivun näyttöjä yhteensä

1. heinäkuuta 2013

Liitossa





Saksan parlamentissa käsiteltiin kaksi kuukautta sitten syvästi yhdentekevältä vaikuttava asia (17/13086).

Kysymys ei ollut sen ihmeemmästä kuin tietokoneohjelmien patentoimista koskevan sopimuksen ja sen seurauksena lakien uudelleen muotoilusta.

Vain harva tietää, että kun laissa lukee, ettei tietokoneohjelmia voi patentoida ”sellaisinaan” (as such), tämä ei tarkoita alkuunkaan sitä mitä luulisi. Tietokoneohjelmia patentoidaan vimmatusti, ja myös Euroopassa. Tuo sellaisenaan luetaan ”muun tekniikan yhteydessä”, ja ajoittain tuota yhteyttä on vaikea ja joskus mahdoton havaita. Toisin sanoen softaa patentoidaan paljon. Teknisiä aloja ajatellen se lienee toiseksi tärkein. Mikrobiologia (molekyylibiologia – käytännössä useimmiten lääkkeet ja terapeuttiset valmisteet) on tärkein.

Juristina tuntee kiusausta ilahtua, että nyt on tuo harvinainen tavara, nimittäin järki, taas vaihteeksi vallassa.

Näinkin voi olla. Lakialoitteen takana ovat kaikki Saksan valtapuolueet. Se herättää tiettyjä epäilyjä.

Mainitsin jo, että meneillään olevassa urkinta- ja vakoiluskandaalissa ei ole kuultu mitään Ranskasta, Israelista eikä Venäjästä, jotka on pidetty tapana aina mainita kovan luokan vakoilusta puhuttaessa.

Patenteilla ei pitäisi olla tekemistä laittomaan toimintaan soveltuvien laitteiden kanssa. Vaikka ei pitäisi, tietysti on. Tässä blogissa on usein tähdennetty, joskus jopa oikein yksityiskohtaisesti, että Yhdysvaltain elektroniikkateollisuuden ylivoimaisesti suurin rahoittaja ja oletettavasti merkittävin käyttäjä on armeija (jolla tässä viitataan myös merivoimiin ja ilmavoimiin).

Sotilaallisen rahoituksen luentoesimerkki on Internet, alkujaan puhtaasti militaarien muutamille yliopistoille antama tehtävä, joka jäi hiukan kuin vahingossa yliopistojen hoteisiin, kun armeijan mielenkiinto hupeni.

Menneiltä vuosikymmeniltä ihan mielenkiintoisia sotilasalan rahoittamia keksintöjä olivat tietenkin ydinase ja tietokone.

Mieleen tulee, että amerikkalaisten patentointivimma ja patenttioikeudenkäyntien suo, jotka Saksan parlamentin paperi varmaan osaltaan oikoisi, ei ehkä ole aivan vailla yhteyttä nyt puheeksi tulleisiin tietoliikenteen väärinkäytöksiä. Väitetty kiinni jääminen samanmielisten valtioiden ja valtioryhmien toimien peilaamista on tietysti kiusallista. Tietenkin USA on harrastanut sitä siitä alkaen kun J. Edgar Hoover näki ensi kerran mikrofonin. Sitäkin on väitetty, että eräässä vaiheessa Washingtonissa oli enemmän mikrofoneja ja piuhaa betonikuutiometrissä kuin Moskovassa. Mutta kiinni jääminen ei ole kivaa.

Esittäisin tässä lukijoitteni huvitukseksi kysymyksen, olisiko Saksan yllättävän järkevän aloitteen takana perusteltukin huoli softan uusista sukupolvista.

Vaikka USA ja EU ovat kuinka hyviä veljiä keskenään, kaupallisesti ne kilpailevat toistensa kanssa ja ovat jo 20 vuotta sitten tuuppineet kolmannet vallat syrjään. Teollisten yksinoikeuksien alueella tämä on hyvin suuri suru, kun tehoavat lääkkeet erittäin vakaviin sairauksiin hinnoitellaan teollisuusmaissa. Toistaiseksi lähinnä Intia on rimpuillut vastaan ja jopa eri tavoin edistänyt ”pirattivalmisteiden” tuottamista markkinoille. Tekijänoikeudessa tämä muuten on vanha perinne. Sopimusjärjestelyin Intia on saanut Briteistä etenkin oppimateriaalia erittäin halvalla. Maisterin arvon edellyttämät matematiikan tai fysiikan oppikirjat taitaa edelleen saada sieltä sadalla eurolla brutto. Tämä tietoni voi kyllä olla vanhentunut.

Ajatuksenkulkuni on yksinkertainen, joskaan ei kaunis. CIA:n vakoiluskandaali on tuonut julkisuuteen asian, joka on varmasti tiedetty aika monta vuotta. Amerikkalaisilla on ratkaisevasti parempaa softaa, jonka he ovat onnistuneet paketoimaan muun muassa patenteilla niin, etteivät Euroopassa muut kuin britit saa vastaavia systeemejä käyntiin. Toisin sanoen Euroopan eri valtiot ovat jääneet jälkeen Yhdysvalloista vakoilun teknisessä arkipäivässä.

Asetelma on enemmän kuin tuttu kulutuselektroniikassa. On erittäin edullista istua muutaman strategisesti ratkaisevan tärkeän patentin päällä. Nokia lienee onnistunut tässä hyvin. Applelta on kopsattu kaikki minkä voi, mutta Samsungilla ja kiinalaisilla on vielä kirimistä. Kiinan en osaa nähdä kärsivän kaupallisista kiemuroista.





13 kommenttia:

  1. Israelia ja aihetta sivuaa kirja http://en.wikipedia.org/wiki/Start-up_Nation

    VastaaPoista
  2. Tietokoneanimaatiota sellaisena kuin se tänään valkokankailta kolmiulotteisena pursuaa, ei olisi olemassa ilman ARPA:aa, Utahin yliopistoa ja Ed Catmullia. ARPA tarjosi rahoituksen, Utahin yliopisto kehitysympäristön, ja Catmull keksi tarvittavat algoritmit.

    Pixarin elokuvan, vaikkapa Toy Storyn osan 173, katsoja ei välttämättä heti hoksaa, että hänen silmiensä edessä pyöriikin sotilasteknologian sovellus.

    Olen huvittanut joskus itseäni ajattelemalla, että Kelju K. Kojootin hovihankkija Acme oli todellisuudessa ARPA.

    VastaaPoista
  3. Eikös Saksassa ainakin vielä joskus ollut joko laki tai tuomioistuimen tulkinta, että patentoitavalla keksinnöllä tulee olla fyysinen vaikutus? Tätähän ei tietokoneohjelmalla ole.

    VastaaPoista
  4. "Applelta on kopsattu kaikki minkä voi"

    Tottakai on, koska heidän patenttinsa ovat kevyttä sarjaa - käyttöliittymää jne., jotka kaatuvat erittäin helposti oikeudessa. Nokialla taas on radiotekniikkaan, jne. liittyviä patentteja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Apple kopsasi/varasti peruspatentit muilta valmistajilta

      Poista
  5. Emme ollenkaan tiedä mutta arvaamme, että alunperin Nokian etumatka matkapuhelimissa tuli yhteistyöstä Suomen armeijan viestiosaston kanssa. Kontrahdissa arvatenkin luki sama kuin amerikaanien vastaavissa, että saatte soveltaa tään siviilikäyttöön näiltä ja näiltä osin X vuoden kuluttua.

    VastaaPoista
  6. No niin,
    a) evoluutiokoodin logiikan, sen tajuaa vain C-mies. joten se siitä.
    b) se mitä militääriorganisaatio tekee nyt on n. 20 - 30 v. kuluttua edes jotenkin yleistä.
    d) teksti svengaa kuin lakiasiaintoimisto.

    VastaaPoista
  7. Apple kopsasi alkuvaiheessa erkkinä peruspatentteja muilta.
    Nokiallekkin suostui patenteista maksamaan vasta vuosikausien vetkuttelun jälkeen.
    Jobs alotti uransa varastamaalla puhelinyhtiöiltä
    puheaikaa. Perinnettä vaalitaan..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin aina, tosin kaliforniassa pientä petkuttimetkuttia tuli tehdä ollakseen sosiaalisesti hyväksytty.

      Linux pohjautuu UNIXiin joka vuorostaan on tietojenkäsittelytiedemiesten luomus.

      Windows on autotallissa väsätty.

      Muitakin on. Kun kyseessä on jokin todellinen tietokoneohjaus kuten vaikkapa avaruussukkula on redundanssi vähintään nelinkertainen. Niissä on kuitenkin vain 286 arkkitehtuuri, luotettavuuden vuoksi.

      Numeerisesti ohjatut työstökoneet joissa suuret massat pyörivät suurilla kierroksilla,aina vähintään kaksi prosessoria rinnan.
      Näitä ohjelmointikieliä on lukuisa joukko, FANUC (yleisin, yli puolet koneista), HEIDENHEIN, MAZAK jne.

      Nyt on jo luovuttu reikänauhasta mutta lukulaite voi löytyä vielä vanhan koneen kyljeltä.Ellei siellä lamppu pala eikä niitä saa enää niin voi nehnu.

      Yksityisajattelija

      Poista


  8. Kaikki merkittävähän on patentin tai tabun takana, ainakin mitä Suomeen ja minuun tulee. Keskiviikkokerholaisista en tiedä, enkä suomalaisista tai svenskiläisistä klubeista. Uskoisin kuitenkin niissäkin liikkuvan vain pöyristyttäviä kulkupuheita ja pisimmillään kolmen saranan juonikuvauksia mistään asillisesta. Tämän paranoidian tartutti basilli kirjatoukka, jollainen näkyy isonnettuna kiemurtelevan Helsingin tällä erää (kunnes se Keskustakirjasto) tuoreimmasa pönötysrakennuksessa, Kaisa-kirjastossa.-On siellä esteettisen tyhjän ja Caféén lisäksi kirjojakin.

    Keskiviikokerhon perustajia oli Sibri Ahola 1943 pimmennetyssä Helsingissä. Häntä seurasi Posti ja Telen pääjohtajana Oiva Saloila 1962. 17 vuotta myöhemmin kun Tamminiemen työpöydällä ja Zimissä jo oli radiopuhelin, kelpasi Pekka Tarjanteen astua kehiin ja samantien sulavan komeana miehenä kansainvälisiin puhelinmonopolien keskuspöytiin (ei seinänvieruksille, mikä tavallisesti Tsusnan sija). Kun sitten lankonsa Kari Kairamo kiersi KOPin ja PYPin hallintoneuvostot painelemalla väärennetyillä osakejäljitelmillä New Yorkiin pörssiin, niin pöytä oli katettu Jorma Ollilalle.

    Näistä tärkein oli Oiva Saloila, joka 18 ikäisenä aloitti firman linjapalvelussa, saappaat ja postilaukku. Sitten hän kyllä luki ihan tutkinnotkin, juristin. Monopolirahalla oli kiva leikkiä ja Postissa oli liiketaloudellinen tukimuslaitoskin joka seurasi edistysuutisia maailmalta. Alkossa oli vastaavaa "bio ja sosiaali" otsikoilla.Paikalliset puhelinfirmat olivat voitonjakokiellon alaisia, joten halua olla mukana investoimassa maantieverkon yläpuoliseen tietoliikennenverkkoon oli, kun Saloila paikan näytti ja Wallenbergit sisustivat Saabiin prestigesijan sille mötilälle ja antennin katolle ja maadotuksen Saabin peräviikseksi. Kekkonen hommasi työsuhdeveroedut kuskille ja investointivarausedun Saab-Mobira kombinaattiin työnanajalle. Suomi hengitti.

    2000-luvulla Nokia ehti palauttaa omistajille rapiat 18 mrd euroa omien osakkeiden ostoina (silppuriin Keilaniemessä,kirjanpitossa) ja osinkoina. New Yorkin piirit olivat myös ostaneet osakkeet Rahastoinsa.
    Nyt Nokia osti 1,7 mrd käteisellä, josta 0,5 rahoitti 12 kuukaudeksi Siemens. Loput kai eläkeyhtiöiltämme -ikuinen juoksuaika. WSJ kertoo palstalla "kadulta kuultua" että Nokialla olisi nettokässiä as low as € 2 miljardia. Ja että Nokia burned 300 - 800 milj. toisella neljänneksellä, rahastoanaalyytikko arvio. Asia ei tähän pääty, sillä ostohinta vaikuttaa lahjata, oikeammin kai mustapekkakortilta. Hinta oli 0,2 kertaa NSN:n liikevaihto, kun sen kaiken järjen mukaan pitäisi olla 0,6 tienoissa. Lähin vertaisverkolaitevalmistaja olisi Ericsson. Sen objektiivinen pörssihinta on 0,9 kertaa vuoden liikevaihto. 50/50 kenties tarjosi Nokialle kiristysruuvin. Ehkä Siemens on siinä Blackstonen Rahastossa joka kohta ostaa edelleen ja myy Ericssonille tai Japaniin. Ne kassat sitten jaetaan Nokiasta kuten tähänkin asti. Olisipa se Oiva Saloilan ja Kekkosen osingonjakosulku tai Ay-pomo Antti Rinteen edeltäjämiesten tulopoliikka osinkokohtuullistamisineen palkkamaltin vastakupissa yhäkin voimassa (=mielessä (=moraalissa)).Jukka Sjöstedt

    VastaaPoista
  9. Mitä ne saksalaiset oikein päättivät?

    Hyvä toimittaja kertoisi myös päätöksen sisällön, sekä sen vaikutukset.

    Armeijan RAND näyttää rahoittavan tai tukevan epäsuorasti Hanasaaren suomenruotsalaista kulttuuria.
    Defining a Third Way 20 on 20

    With Europe facing big societal change, we need the ability to see alternatives. I strongly believe in a third way. Not in the political sense, but a sector of voluntary organisations, citizen’s groups and networks…RAND Europe’s ability to combine policymaking knowledge and research in a practical grass-roots way is so impressive.

    Gunvor Kronman
    CEO, Hanaholmen
    Gunvor Kronman sits on many public and private boards and on RAND Europe’s Council of Advisors.

    VastaaPoista
  10. "...urkinta- ja vakoiluskandaalissa ei ole kuultu mitään Ranskasta, Israelista eikä Venäjästä, jotka on pidetty tapana aina mainita kovan luokan vakoilusta puhuttaessa."

    Ranska, Israel, Venäjä ja Kiina ovat aivan apupojan asemassa verkkovakoilussa. Toki ne voivat hakkeroida joitakin yksittäisiä kohteita joiltakin osin, mutta USA ja NSA ovat aivan eri asemassa ja eri dekadilla, koska usalaisten käyttöjärjestelmien ja käyttöliittymien läpi kulkee aivan kaikki. Niillä on koukku kiinni joka koneessa, taskussa ja joka korvalla. Kun tähän lisätään käsittämättömän suurin tietokonekapasiteetti ja analyysiohjelmat, maailma on hyppysissä.

    Tämä on uusi valta-asema, josta USA ei luovu edes sodalla. Natiolan interest. Siinä EU:n munattomat kukkahattutädit saavat hurskastella sormi pystyssä ja naama rypyssä, mutta mikään ei muutu. Korkeintaan saavat vaihtarina jotakin toisarvoista ja tarkoituksenmukaisesti valittua tietoa USA:lta toisistaan.

    Näillä säädöillä mennään.

    VastaaPoista