Sivun näyttöjä yhteensä

12. marraskuuta 2008

Ohjeita asiantuntijoille



Olen huolestunut. En tiedä mitä ajatella. Kirjaimellisesti joka päivä tulee uutisia, joihin sisältyy ehdotus, suositus tai päätös tietoverkkojen käytön rajoittamisesta.

Melkein yhtä usein tähdennetään yhteisöllisyyttä, jonka torjuttavaksi vastakohdaksi nimetään verkko.

Ihmisten olisi istuskeltava parkkipaikalla vuoleskelemassa ja syljeskelemässä. Verkossa roikkuminen tekee hulluksi.

Kaksinaisella mielellä annan asiantuntijoille ohjeen: älkää olko niin leuhkoja.

Keskusteluissa eli siis myös tässä blogissa esiintyy jatkuvasti vihjauksia, että keskustelukumppani on syvän tietämätön tieto- ja tietoliikennetekniikasta, aivan alkeista lähtien.

Sitä vastoin en ole koskaan huomannut faktorien tai graafikkojen puuttuneen keskusteluun ja sanoneen, että jokin uutuusromaani tai runokokoelma on tuskin ihastelun arvoinen, koska sen kuumaliimaus on tehty huolimatta ja 120-grammainen paperi on liian paksu, ja myös kirjasinvalinnassa silmä sairastaa.

Hyvin harvoin huomaan kirjoittamisen ammattilaisten tunkeutuvan punakynineen näyttämölle. Teen sen kyllä joskus itse; silloin tunnen tarvetta mainita, että aloitin Otavan kielenkorjaajana 1964 ja olen editoinut toisten tekstejä siitä alkaen ja saanut lisäksi itse opetusta erilaisilla epävirallisilla mestariluokilla.

Niin että älkää insinöörit ja valokuvaajat tuuppiko toisia, vaikka he eivät ole yhtä lahjakkaita kuin te.

Tietoverkoissa toimivat ihmiset, joiden kantalajia sanottiin muinaisuudessa nörteiksi, suhtautuvat yleensä ”sensuuriin” kielteisesti tai kiihkeän kielteisesti.

Minusta tuo suhtautumistapa osoittaa tottumattomuutta ajattelemiseen.

Sensuuri ja vastuu eivät ole sama asia. Sensuuri tarkoittaa ennakkokieltoja tai yleisiä rajoituksia. Tietty pornografia on sensuurin kynsissä. Kiihottaminen kansanryhmää vastaan on rikos, joka merkitsee sensuuria.

Henkirikoksen valmisteleminen on ehkä kiellettävä. Nyt on kielletty joukkotuhonnan ja valtiopetoksen sekä yleisen järjestyksen aseellisen rikkomisen, salakuuntelun, salakatselun ja yleisvaarallisen rikoksen (tuhotyön), rahanväärennyksen ja terrorismin, maksuvälinepetoksen ja huumausainerikoksen valmistelu. (Rikoksen yritys on eri asia.)

Näihin tekoihin liittyy ”sensuuria”. En näe ongelmia siinä, että esimerkiksi tulipalon sytyttämistä tai pommin räjäyttämistä valmistelevia ”sensuroitaisiin”.

Olen siinä mielessä samaa mieltä verkkoaktivistien kanssa, että seuraan karsaasti viranomaisten pyrkimyksiä laajentaa valtuuksiaan verkossa.

Olen siinä mielessä eri mieltä, että noiden valtuuksien laajentaminen näyttää olevan eräissä tilanteissa paikallaan.

En täysin usko ministeriöiden, eduskunnan, poliisin, rajavartioston ja armeijan kykyyn arvioida ja ennakoida tietoverkkojen pahanlaatuisia ongelmia.

Olen selvillä siitä, että Internet voi olla suistumassa suuriin vaikeuksiin rakenteensa takia.

Muuta viisautta en osaa asiaan antaa kuin kehotuksen valppauteen ja yhdistelmän tervettä ja epätervettä epäluuloisuutta.

Olen poistunut monta kertaa eduskunnasta ja ministeriöistä muistellen Haavikko-vainaan lausumaa: ”Tämän asian olisin ymmärtänyt, ellei sitä olisi minulle selitetty.”

33 kommenttia:

  1. En täysin usko ministeriöiden, eduskunnan, poliisin, rajavartioston ja armeijan kykyyn arvioida ja ennakoida tietoverkkojen pahanlaatuisia ongelmia.

    Ehdottomasti samaa mieltä. Onkin esitettävä kysymys kuka ja ketkä antavat (sensurointi)ohjeita ministereille, poliisille ja muille vaikuttajille? Hieman tutkimalla, vastaus voi olla hyvin yllättävä. Ja valitettava.

    Ajattelinkin jo väsätä ilmaispelin, jossa käyttäjä voisi suunnitella Ahtisaaren, Koiviston, Halosen, Stubidon salamurhia. Kartat, maisemakuvat, aikataulut olisi käytettävissä. Lisänä muuta ohjeistusta. Tulisiko sanomista, vai voitaisiinko minut luovuttaa esmes Saksaan lisätessäni kohteisiin mm. Angela Merkelin.

    Liiallinen nettisensuuri johtaa nopeasti siihen, että kanssakävelijä retkiseurueessa voitaisiin tulevaisuudessa ottaa talteen kuulusteluja varten "Liian Vihamielisen Katseen", tai "Epäilyttävän Ilkeyden" johdosta.

    - ks. Otto Åkesson ja kommunistien kirjapainot

    Tulikin mieleeni toinen asia. Nimittäin pierut. Eräs nainen pieraisi kassajonossa lähettyvilläni.
    Olisipa hienoa jos pierujen avulla voitaisiin osoittaa muille ihmisille omaa sisäistä tunnelmaa, mielihaluja ja tunteita.
    Esimerkiksi punainen pieru merkkaisi naisen olevan vastaanottavalla mielellä ja jos samanaikaisesti pieru tuoksuisi ruusulta, olisi pano melkein varma.
    Jokin sinisen sävy ja suolantuoksu pierussa merkitsisi oikeistolaista ajatusta.
    Vihreä ja kaardemummantuoksuinen pieru olisi vastaavuus sisäisestä rauhasta ja kotirouvasta.

    VastaaPoista
  2. Minusta henkirikoksen valmistelua ei sovi kieltää, vaan sitä olisi jopa opetettava koulussa.

    Demokratian ydin on henkirikoksen mahdollisuudessa.

    Niin kauan kun herroja vastaan voidaan valmistella henkirikoksia, heillä on motiivi leikkiä demokratiaa.

    Demokratian kulmakivi ei ole mikään ihmisen pyrkimys hyvään, vaan kustannustehokkuus.

    Jos valvonnan kustannukset painuvat alle äänestyskustannusten, niin äänestys saa mennä.

    Sen vuoksi, niin kauan kuin siihen on mahdollisuus, meidän olisi pidettävä valvonnan riskejä ja kustannuksia mahdollisimman korkeina.

    VastaaPoista
  3. Pahanlaatuisia ongelmia on vaikea ennustaa. Ne tulevat yllättäen kuin lentokone pilvenpiirtäjään. Silti lentokoneiden käyttöä ei tule kieltää

    Rikollisia puhutaan kadullakin, eikä siellä näy virkakuntaa keskusteluita suuntamikrofonein valvomassa.

    Mutta virkakunta voisi kulkea netissä yhtä viattomasti kuin kadulla. Jos siinä joskus syntyisi aihetta tiedusteluun ja tutkintaan, aloitettakoon se sitten. Mitään jatkuvaa ja yleistä tehovalvontaa ei kadullakaan saa tehdä. Miksi netissä pitäisi.

    VastaaPoista
  4. Erillistapaus Suomi-Finland: Mitä suurempi on uhka pienen vieressä, sitä tärkeämpää on säilyttää pienen puhtaus.

    Tämä sisäisen turvallisuuden ns. Taxell- doktriini pätee myös Suomen ulkoiseen turvallisuuteen.

    VastaaPoista
  5. "Kiihottaminen kansanryhmää vastaan on rikos, joka merkitsee sensuuria."

    Entäs kun kokonainen kaupunki on päässyt juoruamaan toisen nimen (statuksen) täysin rikki? Vieneet toisen mahdollisuudet tehdä työtä? Vieneet omissa piireissään kun ovat havitelleet yhteenkuuluvuden tunnetta ja siinä pienuuden tarpeessaan pilanneet (ehkä tahallaan, joka oli tietyn poliittisen piirin mieleen vanhan juuston takia) toisen mahdollisuuden tehdä työtä, saatika menestyä ja saada oma eläke tienattua? Kuka maksaa tämän raukkamaisuuden joka lisääntyy mitä enemmän sitä yrittää pyytää apua? Sitten lopulta joku löytää jonkun (pelon aiheuttaman) ylilyönnin tai väärinkirjoituksen ja saa sen avulla koko keskustelun pois päiväjärjestyksestä. Ollaan ns. voitettu (Wittgenstein; kielipelin nimissä) joku tilapäinen epämukavuuden tunne joka tulee siitä, että joutuisi vastaamaan omasta ala-arvoisesta käytöksestä (jota ollaan harrastettu ns. hyvän käytöksen legitimiteetin nimissä eli uskottu omaan ylivaltaan päättää ja tuomita toisia ihmisiä lennosta).

    Entäs kun tämä on tilanne ja patti ei ole puhkaistavissa. Jos tähän tilanteeseen joutunut vielä yrittää pyytää apua hän on luultavasti itsemurhan partaalla tai terroritekojen partaalla; ellei apu sillä viimeisellä kerralla ole apua vaan jälleen yksi yritys sille porukalle (jolta pyydetään apua) nostaa omat osakkeensa tai vain sivuttaa sivullisena olemme siinä tilassa missä pian ollaan oltu. Minä ihmettelin sitä, miten ihmeessä mm Porvoossa oleva äiti tappoi kaikki lapsensa ja itsensä tässä muutama vuosi sitten. Naapurit sanoivat silloin (ikäänkuin kauhistuneena), että voi voi, miksi se ei pyytänyt apua. Mutta kun "se" oli pyytänyt mutta "ne" eivät voineet muuta kuin olla olevinaan naisen edessä ja sitten kun hän oli lähtenyt tiehensä häntä yksinkertaisesti vain ivattiin ja parjattiin idioottina. Joten naapurit olisi voineet auttaa: mutta avun pyytäminen Suomessa on sama kuin itsensä riepoteltavaksi annettavaksi: sehän lisää sairautta, kiusaamista ja merkiksi tulemiseksi. Joutuu todelliseksi kiusan merkiksi sen jälkeen ja jokainen mielipuoli (naapurit) voivat sen avulla pitää itseään täysjärkisenä kun ovat niin hienoja, ettei tarvitse apua pyytää.

    Tämä on minunkin arkeni vaikka en ole itsemurhan partaalla enkä ole terroristiksikaan aikonut mutta olen avoimesti näyttänyt uudelleen ja uudelleen eri foorumeissa miten käy kun ei välitä ja antaa juorujen nostattaa uusia ajatuksia (Haavikon hyvä lause).

    Auttakaa ihmiset, puhukaa ja ottakaa vakavasti: se (!) on yhteisöllisyyttä eikä tuo itseriittoisuus ja oman imagon vaaliminen joka on sairasta. Huomiotalous on sairauden merkki; se on vain samalla sata kertaa vaikeampi asia muuttaa ja nyt kun sitä on tietäen tahtoen opetettu sisään se on vielä vaikeampaa koska sitä opetettiin eettisten merkitysten yhteydessä samalla lailla kuten sponsorikin: Jos ralliautoilijan taustalla on hyvännäköinen mimmi se tulkitaan ralliautoilijan mimmiksi. Merkitykset siirtyvät kuvasta toiseen jos ovat lähietäisyydessä.

    Ja tätä olen yrittänyt 7 vuotta kertoa, koko ajan uudelleen ja uudelleen koska tiedän mainonnan lait ja olen alkanut ymmärtämään etiikan/moraalin lait pedagogisesti. Ovat pahasti rempallaan ja yliopisto ei siitä paljonkaan ole tähän asti välittänyt. Jatkavat lähinnä samaan ajatteluun sillä tämä on osaksi sitä mistä Chicagokoulu on tunnettu - ellei sitä osaa viedä kunnolla ulos. Sen takia en ole varma, miten Obama oikein on sittenkään oikea mies Jenkeissä ellei Jenkit (ja AU, Venäjä) ole tietoisia miten helposti asiat menevät ns. viereiseen kuvaan ja ottavat vaikutteet siitä.

    Mutta jos on huonosti kirjoitettu teksti (suokaa anteeksi kahden kielen vaikeudet, tarve oivalluttaa sisällön merkitys formaliteetin kankeudesta, tarve näyttää miten pitää vain jaksaa vaikka lyödään päähän uudelleen ja uudelleen, miten auktoriteetit lyövät päähän, eivät kuuntele, harrastavat samanlaista kiusaamista kuin kaikki muutkin jne jne ja miten kateus on se,
    joka aiheuttaa sen, että joskus kiusattu elää koko elämän stigmojensa kanssa koska kateellisen eduissa on se, että hän vetää vanhan juorun esille vaikka olisi mennyt 30 vuotta väliin: kateelliselle se on aina mannaa, että saa toisen jospa tilapäisestikin maahan.

    Näin se menee. Ohjeita asiantuntijoille olisi hyvä mutta tällä hetkellä ns. parhaiten tienaavat asiantuntijat ovat ne, joiden takia torni vinoutuu entistä nopeammin.

    Eikä sitä saa sanoa; vanhat ukot jossain temppeleissään eivät halua, että joku muu kuin HE sanovat asioita joilla merkitys. Rule number one!!

    VastaaPoista
  6. Asiasta ihan toiseen: miks toi kuva toi mulle mieleen hautajaiset?

    VastaaPoista
  7. Taisi olla Stanislaw Jercy Lecin aforisimi. Monta asiaa olisin ymmärtänyt ellei niitä olisi minulle selitetty.

    VastaaPoista
  8. Nytkö vasta, Kemppinen, huomaat että meissä kaikissa asuu pieni goebbels, berija, khomeini ja kim il sung, vähemmistä sensuurin ystävistä puhumattakaan.

    Heti jos silmä välttää ja huomio herpaantuu, nousee jostakin komitean loukosta harmaapukuinen setä/täti, joka ehdottaa sensuuria ja pakollista tapa- ja kuriopetusta tai ainakin jyrkkiä kieltoja, ehdotuksensa vakuuttavasti perustellen.

    Jokaiseen organisaatioon ja hierarkiaan on sisäänrakennettu henkilöpalvonta ja tyrannia.

    Demokratia tarkoittaa sitä, että samanmielisiä on enemmän kuin erimielisiä.

    VastaaPoista
  9. Helsigin sanomat uhraa tänään lähes koko sivun nuorison hirveälle verkkorikollisuudelle, eli mp3-tiedostojen lataamiselle netistä. Eikös ko. rikoksesta seuraa ihan sama rangaistus kuin aikuisten pyörökypärän käyttämättä jättämisestä?

    PS "Olisin ymmärtänyt, ellei minulle olisi selitetty" on muistaakseni haavikkomaisuudestaan huolimatta Stanislaw Jerzy Lecin aforismi.

    VastaaPoista
  10. Sensuurikiihkoilijat ovat yleensä näitä nuorempia tai vähän vanhempia poikia, jotka alitajuisesti pelkäävät vain sitä, että musiikin ja elokuvien "jakaminen" vertaisverkoissa tai pelien warettaminen saatetaan tehdä jossain vaiheessa jotenkin vaikeaksi. Pornosta puhumattakaan.

    Myös "sananvapauden" rajoittamisesta ruvetaan rääkymään palstoilla herkästi, jos oma kommentti ei jostain syystä tule näkyviin tai poistetaan - vaikka se käsittelisikin vain muiden keskustelijoiden seksuaalista suuntautumista herjaavassa mielessä.

    VastaaPoista
  11. Varmasti on suuruudenhulluutta maalaisen naisenpuolen lähteä kommentoimaan viisaampiaan, mutta silti...
    Haavikko-sitaatti todentui täydellisesti: salamurhan ilmaispelejä, pieruhuumoria ja henkirikosten valmistelua kouluun.
    Mistähän sitä oppisi tyyli- ja huumorintajua?

    VastaaPoista
  12. Ad Bubu:

    Siksi että se on (viime sunnuntailta) vanhusten palvelutalosta.

    Uskomattoman herkästi vaistottu! Otin tuon kuvan juuri siksi, että siinä on elämän sammumista ilman dramatiikkaa.

    VastaaPoista
  13. Ad Tapsa P: - myönteisen maailmankuvani mukaan noin puolet ihmisistä on Auschwitzin komendantteja ja puolet siihen toimeen hiukan liian laiskoja ja lihavia.

    VastaaPoista
  14. Männistön muorille:

    Auts. Salamurha-peli olisi lähinnä lainsäädännön koettelua. Kiellettäisiinkö peli ja mitä tapahtuisi sen levitessä tuhansille käyttäjille erittäin todenmukaisena ja reaaliaikaisena pelinä. Ja josta jopa oikeat "terroristit" tai vapaustaistelijat voisivat ottaa oppia.
    Ja nämä nykyiset luovutussopimuksetkin hieman vaivaavat, koska niitä ei julkisuudessa käsitellä.

    Myönnän pieru"huumorin" olleen ämmä-polemiikkia. Mitäs piereskelee vierelläni.

    VastaaPoista
  15. Jos mä istuisin aidalla, en tiedä, paskaako mä sillä elämällä tekisin.

    Tässä styge jota olen joskus niin kuin kannanotonkaltaisesti veivannut - pistäis kai tehhä joku oma ideasta.
    ....[ ..]
    "Sitting on a fence is a man who looks up to his guardian
    Sitting on a fence is a man who swings from poll to poll
    Sitting on a fence is a man who sees both sides of both sides
    Sitting on a fence is a man who looks down on opinion

    But the real problem with this man
    Is he says he can't when he can
    He's rather not get his hands dirty
    He'll still be there when he is thirty

    I told myself to keep my mouth shut
    But I still end up saying if and but
    I lied to myself right from the start
    And I've just worked out that I'm falling apart
    Sitting on a fence"

    Housemartins » Sitting On A Fence

    VastaaPoista
  16. Koska vanhana pommimiehenä ajastin oman kirjoitukseni saman teeman ympärillä, en viimeksi laittanut linkkiä

    VastaaPoista
  17. Petjalle:

    Oli se aikaa kun apteekeista sai tarveaineet pommeihin. Nykyisin on jaksettava raahautua K-rautaan.

    Muutoin olen sähköisestä äänestyksestä sitä mieltä, jos on niin tyhmä tai vanha, ettei osaa lukea tai ymmärrä ohjeistusta, saadaan hänen antamansa "sähköinen ääni" hylätä. Eihän tällainen henkilö muutoinkaan ymmärrä ketä äänestä ja mistä syystä.

    VastaaPoista
  18. Kuten tieliikenteessä, tietoliikenteessä väline on viesti sinänsä. Vielä muutama vuosikymmen sitten oli hienoa ajaa autolla, vielä vähän aikaa sitten lentomatkustamisessa oli glamouria. Nettimaailma on niin uutta, että täällä huomio vielä voi kiinnittyä epäolennaiseen, kuin automerkkiin tai frequent flyer -kortin väriin, eikä itse asiaan, ajatuksen/matkan suuntaan ja tärkeyteen.

    VastaaPoista
  19. Kovalevyt alkavat olla jo arveluttavan halpoja. Ihmiset kyetään tallentamaan jo ikävän tarkasti erilaisiin viranomaisten ja kaupallisten toimijoiden tietueisiin. Useat nettisivustot näyttävät tietävän kirja- ja musiikkimakuni paremmin kuin minä itse. Jos ja kun nyt kirjoitan, että en panisi ollenkaan pahakseni, vaikka joku löisi ulkoministeriä vasaralla suuhun, en varmaankaan käsitä, minne kaikkialle tämäkin näkemys nyt tai tulevaisuudessa voi päätyä.

    VastaaPoista
  20. Aivan varmasti nettikirjoitteluiden myötä kansaa kiinostaa uusi mahdollisuus olla mukana ajan hermolla mitä tapahtuu milloinkin. Oli sitten kirjoittelu faktaa tai fiktiota.

    Perinteisestihän lehtikirjoittelu ei ole tarjonnut paljoakaan tietoa tavalliselle kansalaiselle kirjoitetun asian taustoista ja kuinka yleensäkkin poliitikot ja virkamiehet suhtautuvat mihinkin.

    Nyt on avautunut uusi kanava kansalaisille olla "asiantuntijana" kirjoitettuun.

    Eikä ole korkeampaa matemaatiista päättelyä se, että valtaapitävät eivät pidä siitä, että tavalliset kansaiset pääsevät julkisuuteeen ihan vaan kirjoittamalla arvostelemaan arvovaltaisten päättäjien toimintoja ja lausuntoja.

    Ennen muinoin ennen nettiä kirjat olivat "esiluettuja" ja tarkoin katsastettu ennen julkaisuaan.

    Nyt on toisin. Tällainen kansalaisten kesken toimivalle keskustelulle onkin saatava nopea päätös. Ainakin niille kirjoitteluille, mitkä eivät miellytä vallassaolevaa.

    Aivan varmasti valtaapitävät kokevat niin, että heidän nokkansa edestä on uusi vaikuttamisen mahdollisuus kansalaisten mieliin.

    VastaaPoista
  21. Runsaudessa piilee hiukan myös yksityisyyden suojaa. Kun annetaan tallettaa aivan hervottomasti meistä ihan kaikista, niin viranomaisen on pakko opetella louhimaan vain ihan se välttämätön ja tarpeellinen. Muutoin juuri valmistuneet eivät ehdi kuin lukemaan niitä talletettuja tietoja ennen eläkeikää.

    VastaaPoista
  22. ... vielä tään mielenkiintoisen teoksen, PE: Nykyinen asema, koko painos takavarikoitiin (väliaikaisesti) valtioviranomaisen, opetusministeriön toimesta.
    Ei mikään Juhannustanssit.

    Noin muuten kyse on mielestäni pitkälti logiikasta. Jos kannatan täyttä uskonnonvapautta ja mm. huumeiden vapauttamista, ei siitä hevillä johdeta mitään sensuuriin tai tietosuojan alentamiseen viittaavaa pyrkyä. No aseet ovat kai asia erikseen, mutta siinäkin ikään kuin yritetään viranomaisten oma aseiden saatavuutta säätelevä falski laki kaataa perästä kansalaisten niskaan kaventamalla tietosuojaa ja tiukentamalla muuta kontrollia.

    VastaaPoista
  23. ad anonyymi (vallassa...)

    vallanpitäjät vaikuttavat olevan sinulle "niitä". monen mielestä on jotain hämärää jos valta ei ole omassa handussa. kun sitten pääsee valtaan, ei poikkea juuri niistä joilla valta oli aikaisemmin.

    Jos nettiä ei sensuroida, pitää itse valita mihin uskoo ja se pitää kriittisyyden hereillä.
    sen sijaan kaikki uskotaan helpommin, jos se kirjoitetaan sensuroidussa ja valtion turvalliseksi takaamassa netissä.
    netistä tulee sensuroimalla joku hesari.

    VastaaPoista
  24. Jarmom haki KO:n ennakkopäätöstä:

    "Ajattelinkin jo väsätä ilmaispelin, jossa käyttäjä voisi suunnitella Ahtisaaren, Koiviston, Halosen, Stubidon salamurhia. Kartat, maisemakuvat, aikataulut olisi käytettävissä. Lisänä muuta ohjeistusta. Tulisiko sanomista, vai voitaisiinko minut luovuttaa esmes Saksaan lisätessäni kohteisiin mm. Angela Merkelin."

    Ahtisaaren tapauksessa luovutus Guantanamon rauhanleirille

    Koiviston tapauksessa luovutus Tähtelään saunan taakse

    Halosen tapauksessa ne pois

    Stubidon tapauksessa kaljoille Kallion kapakoihin

    VastaaPoista
  25. Ad Anonyymi: - täytyy siis mainostaa. Verkkokirjoittajana olen vallankäyttäjä. Olen kertonut, että korkeat valtion elimet lähettävät jatkuvasti asiakirjoja lausunnolle. Olen sekaantunut elinkeinoelämän hankkeisiin ja informaatio-oikeuden professorina saan ääneni kuuluville.

    Mieleen ei tule muita vertauskohtia kuin Jyrki J. Kasvi.

    Viittaan myös menneisyyteeni: olin kauan virkatuomari ja osallistuin sananvapautta ja sensuuria sivuaviin asioihin.

    En voi väittää, että alan vallankäyttäjät olisivat "niitä", vaan "meitä".

    Yksi suuri ero: useimmat eivät voi puhua suutaan puhtaaksi, koska heillä on jatkuvasti ratkaisua odottavia asioita. Itse olen nykyisin "vapaa akateeminen henkilö" ja niin vanha, etten pohdi uraani enkä asemaani.

    VastaaPoista
  26. Jyrki, jyrki - miksi en heti sitä arvannut?

    VastaaPoista
  27. Suun puhtaaksi puhuminen kannattaa aina... :) reilu meininki.

    VastaaPoista
  28. vallanpitäjät vaikuttavat olevan sinulle "niitä". monen mielestä on jotain hämärää jos valta ei ole omassa handussa. kun sitten pääsee valtaan, ei poikkea juuri niistä joilla valta oli aikaisemmin.

    Erohan on henkilökohtaisesti merkittävä: itseensä on helpompi luottaa kuin joihinkin muihin.
    Sitä paitsi esim. effiläisillä lienee jonkin verran näkemyseroja vaikkapa Rajamäkeen verrattuna...

    Ja mitä vikaa on vallassa omassa handussa? Eikös tämä vähän niin kuin ole demokratian perusajatuksia?

    VastaaPoista
  29. Vallankäyttäjillä tarkoitin ministereille ehdotuksiaan suputtavat "kansliapäälliköt", jotka saavat mielipiteensä noin kahdelta tietyltä taholta tietoturvallisuuteen liittyvistä asioista.
    Ei näitä ehdotuksia mielipiteineen kysellä professoreilta tai alan muilta ammattilaisilta.

    Nämä muutamat vallankäyttäjät ovat juuri "niitä".
    Ja tämä on erittäin vaarallista tulevaisuutta ajatellen.

    Kun päästään EU-tasolle tietoturvallisuudessa, on siellä tasan tarkkaan kaksi henkilöä "niitä", jotka ovat ehdotuksista vastuussa.

    VastaaPoista
  30. ...demokratian perusajatuksia...

    on on. mutta lähtökohta, että vallassa on toisten handussa jotain hämärää, on jotain vainoharhhaista.

    VastaaPoista
  31. paras on hyvän pahin vihollinen, hyvä tyydyttävän ja tyydyttävä huonon. Kun juustohöyläillään, tehdään parhaimmillaan tyydyttävää tulosta asiassa, jonka päättäjät ymmärtävät heikosti. professorit: tietonne lamauttaisi systeemin täysin. tässäkin pätee, että huolehdi tietoturvastasi itse. kaupalliset sovellukset ovat parempia kuin pussillinen poliitikkojen ja virkamiesten suojatyöpaikoissaan keksimiä.
    tunarit ehtivät aina eläkkeelle ennen kuin käry käyp.

    VastaaPoista
  32. ad anonyymi (vallassa...)

    vallanpitäjät vaikuttavat olevan sinulle "niitä". monen mielestä on jotain hämärää jos valta ei ole omassa handussa

    monen,
    Alexander Sutherland Neill oli mieltä, että ehkäisty vallanhimo tekee ihmiset pahoiksi.
    (Neill´n 20-luvun koulunsa on yhä voimissaan ja noudattaa hänen luomiaan periaatteita, kuten mm. lapsen päätösvalta omissa asioissaan).

    VastaaPoista
  33. ad rh

    vallanhimo on itsessään hölmöä, mutta ikuista.

    VastaaPoista