Sivun näyttöjä yhteensä

8. huhtikuuta 2008

Kiinalainen juttu

(Kuva: Wikipedia - kippo Kiinasta, kun meillä oli keskiaika.)

Itse epäilen, että kiinalaiset sytyttävät liian suuren sodan tai tuhoavat ympäristön itseltään ja muilta.

Muut joutuvat jatkuvasti miettimään, millainen menettely on omiaan lisäämään oikeudettomuutta ja millainen ei.

Jos Saksan kurkkuun olisi käyty ajoissa, olisi kukaties säästytty paljolta. Jos Neuvostoliiton kurkkuun olisi käyty ajoissa, seurauksena olisi ollut maailmanloppu eli rajoittamaton ydinsota.

Kiinalaisilla on uskomaton määrä Yhdysvaltain dollareita ja sikäläisiä vaihtovelkakirjoja.

Halusin oikeastaan sanoa vain sen, että Kansainvälinen olympiakomitea on epäilyttävä pulju, ja Kiinan jatkuvien ihmisoikeusloukkausten puolusteleminen julkisuudessa aiheuttaa kuulijallekin niljakkaan olon. Ja kun kiellellään sekoittamasta urheiluun politiikkaa, tehdään kielelle väkivaltaa. Eikö kilpaurheilu muka ole nimenomaan ja keskeisesti politiikkaa?

Suomalaiset ovat tosin perinteisesti valinneet tyhmiä lajeja niin että kansainvälistä mainontaa on saatu kovin niukasti.

Mutta Kiina – on ainakin yksi syy, miksi Kiinan, Korean ja Japanin historiaa pitäisi tuntea. Olemme samaa kulttuuripiiriä ja asiamme ovat vanhastaan vaikuttaneet toisiinsa.

Sellainen historia, joka ei ole turhaa kirjoista löytyvien asioiden puputtamista, johtaa ymmärtämään esimerkiksi, miksi Englanti tuki Ruotsia 1808 Venäjää ja Ranskaa vastaan. Englanti hallitsi laivastolla, ja lähes kaikki laivanrakennuksen raaka-aineet saatiin Itämeren alueelta.

Silkkitiestä tiedetään jotain pientä – mutta muistavatko monet, että sitä maantietä käyttivät myös hunnit ja rutto?

Palaan Koreaan ja Japaniin ja laitan tähän listan. Ajattelin että kun en itse opi sujuvasti Kiinan historian hyvin erilaisia kausia, toisillakin voi olla sama vaiva.

Kaavio menee näin.

Kolme hallitsijaa ja viisi keisaria - 2070 BC - mytologinen aikakausi

Xia 2100 BC - 1600 BC - todellinen aikakausi

Shang 1600 BC - 1046 BC – oraakkeliluukirjoitukset; kalenteri

Läntinen Zhou 1046 BC - 771 BC; sotavaunut; hallinto

Itäinen Zhou 770 BC - 256 BC

Kevään ja syksyn aikakausi 722 BC - 476 BC

Taistelevien valtioiden aikakausi 475 BC - 221 BC – kungfutselaisuus; tao – Laotzi; valurauta

Qin 221 BC - 206 BC - terrakottasotilaat

Läntinen Han 206 BC - 9 AD – suuri aikakausi; paperi; silkkitie

Xin 9 - 26

Itäinen Han 25 - 220 - posliini

Kolme kuningaskuntaa 220 - 265

Läntinen Jin 265 - 317

Itäinen Jin 317 - 420

Etelän ja pohjoisen dynastiat 420 - 581

Sui 581 – 618 – pääkaupunki Chang’an (“taivaallinen rauha”)

Tang 618 – 907 – ehkä runouden ja taiteen korkein kausi; buddhalaisuus

Viisi dynastiaa ja kymmenen kuningaskuntaa 907 - 960

Pohjoinen Song 960 – 1127 – paperiraha; viimeistelty hallintokoneisto

Eteläinen Song 1127 – 1279 – laaja kansainvälinen kauppa; kaikki muu onnistui paitsi pohjoisen pitäminen poissa

Liao 916 – 1125 – pohjoisessa, alkuaan eri porukkaa

Jin 1115 – 1234 – jurchen iski pohjoisesta; mongolit valloittivat hetkeksi melkein koko maailman ja jäivät vuosisadoiksi mm. Venäjälle

Yuan 1271 – 1368 – mongolikaanit, kuten Kublai-kaani

Ming 1368 – 1644 – ensin lyötiin mongolit, korjattiin suuri muuri ja kaalit, mutta sitten alkoi yhteiskunta liettyä, ja seurauksena oli sisäänpäin kääntyminen ja pysähtyminen

Qing 1644-1912 – mantshu-keisareita ja suuri laajeneminen Keski-Aasiaan

Voi olla että Quingin salaperäinen jähmettyminen suuren keisari Kangxin jälkeen vei kiinan eurooppalaisten jalkoihin eli kaikkeen siihen pahaan, joka toteutui 1800-luvulla. Kiinalaisten usein kuvailtu itsetyytyväisyys ei heilahtanut edes sotilasteknologiasta, ja se ainakin osoittautui virheeksi.

Voi olla, että Quing jatkuu tilapäisten häiriöiden (1900-luku) jälkeen ja hallitsijat ovat nyt ottaneet opikseen. Tai sitten emme vain tiedä nykyisen dynastian nimeä. Syytä sovittaa Keskustan valtakuntaan sellaisia käsitteitä kuin ”demokratia”, ”uskonto” tai ”kansalainen” ei mielestäni edelleenkään ole.

Hukutimme muinaiset surut

sataan ruukkuun viiniä,

yö liian kaunis,

kuu unta kirkkaampi.

Kun viini voitti,

vuori oli tyhjä,

maa pielus ja

kokonainen taivas peitteemme.

(n. 710 – T’ang)

29 kommenttia:

  1. Jos Neuvostoliiton kurkkuun olisi käyty ajoissa, seurauksena olisi ollut maailmanloppu eli rajoittamaton ydinsota.

    Jos jenkit olisivat käyneet neukkujen kimppuun ajoissa eli Saksan antauduttua, ei siitä mitään ydinsotaa olisi tullut. Keski- ja Itä-Eurooppa olisivat vain säästyneet kommunismilta ja eläisimme paljon vauraammassa ja yhtenäisemmässä Euroopassa.

    VastaaPoista
  2. Kirjassaan "The Creators" Daniel Boorstin koskettaa myös kiinan taidetta. Mitä minulle on jäänyt päähän, luonnehtii sitä kaksikin asiaa: traditio sekä ei-henkilökohtainen näkökulma.

    Traditio tarkoittaa sitä, että taiteilija ei ole keksijä, innovaattori, vaan vanhan toistaja. Tämä aspekti säilyy muuttumattomana nyky-kiinaan asti ja matkaansaattaa sen, että kiinassa ei ole avant-garde -taidetta. Tai jos on, on se hyvin mielenkiintoista!

    Ei-henkilökohtainen näkökulma tarkoittaa sitä, että perspektiivi semmoisena kuin me sen näemme renesanssin jälkeen, ei ole kiinalaisen esityksen perusta. Perspektiivi on yksittäisen tekijän oma näkökulma ja rajaus. Kiinalainen taide ei menettele näin. Siinä, edelleenkin, vaikuttaa "monien asioiden" samanaikainen esittäminen -- viimeisiä sellaisen tekniikan käyttäjiä oli länsimaissa Bruegel. Hän näytti "kokonaisen maailman".

    Näistä kahdesta voidaan vetää useita semioottisia johtopäätöksiä. Minä en sitä tee, sillä sormi joka osoittaa kuuta ei ole Q.

    VastaaPoista
  3. "Ming 1368 – 1644 – ensin lyötiin mongolit, korjattiin suuri muuri ja kaalit, mutta sitten alkoi yhteiskunta liettyä, ja seurauksena oli sisäänpäin kääntyminen ja pysähtyminen"


    Löytöretkiä opetettaessa olisi suotavaa, ehkä, jos mainittaisiin Toivasen Erkin kirjan lainaus:

    "Löytöretkien vuosisadalla, 1400-luvulla, Kiinalla oli maailman suurin laivasto. Sen yli 3500 aluksesta kymmenenet olivat toistasataa metriä pitkiä jättiläisiä.

    Jokainen niistä olisi voinut nielaista sisäänsä ne kolme purtta, jotka Kolumbuksen johdolla ylittivät Atlantin. 9-mastoiset uivat mammutit olivat näet 5 kertaa pitempiä kuin Santa Maria."

    Itse asiassa, ohuen historiallisen sivistyksen omaavana, olen miettinyt tämän tiedon paikkansa pitävyyttä.

    Pohdittavaksi jää millainen maailmamme olisi, jos tuon ajan Kiina olisi sulkeutumisen sijaan avautunut ja omaksunut sen ekspansiivisen poliitiikan, minkä Euroopan maat myöhemmin omaksuivat.

    Kas, siinäpäs kysymys...

    VastaaPoista
  4. hataralla historiantuntemuksellani uskallan epäillä, etteikö neuvostoliittoon olisi voitu puuttua jo ennenkuin se ehti ydinaseensa valmistaa. esim. että länsivallat olisivat enemmän sitoutuneet valkoisten venäläisten sotaan. ja jos valkoinen venäjä olisi tarjonnut valkoiselle suomelle itsenäisyyden.

    toki yksityiskohtia en historiasta tunne. enkä osaa yhtään pysty ennustamaan, että olisiko länsivallat pystyneet voittamaan toisen maailmansodan ilman Neuvostoliiton tukea. että jos ranska ja englanti olisivat lähteneet tukemaan suomea talvisodassa niin olisiko todella käynyt niin, että saksan ja neuvostoliiton liittouma olisi perinyt voiton.

    tai ehkä oleellista olisi tietää, että jos suomi olisi saanut länsivalloilta samat turvatakuut kuin puola, niin olisiko meillä yhä karjala, vai olisiko NL:n ja länsivaltojen liitto hajonnut.

    VastaaPoista
  5. Kiinalaiset ovat vaikea kysymys. Nykyään yhdysvallat ja Eurooppa tuntuvat sietävän kiinalaisten vakoilua ja yhteistyökyvyttömyyttä darfurin ja ilmastonmuutoksensuhteen, kunhan yhteistyö muilla aloilla sujuu. islam-terrorin vastustaminen on hyvä syy pitää hyvät välit kiinalaisten kanssa vai onko. Monella tavalla Kiina on suurempi uhka. Siinä kun islamilaisten terroristien terroristien torjunta on melko vaikeaa, niin kiinalaisten vakoojien erottaminen kaikista niistä kiinalaisista opiskelijoista joita länsimaailman yliopioista ja yritismaailmasta löytyy on tavattoman vaikeaa jopa mahdotonta.

    Jos yhdysvallat pitävät islam-sävytteistä-terrorismia suurimpana uhkana ja eurooppa ilmastonmuutosta, niin ei suurta huolta riitä vahtimaan kiinalaisten vaikutusvallan kasvua kansainvälisessä kanssakäymisessä.

    Ja tokihan neuvostoliiton olisi ehtinyt tuhota monta kertaa ennenkuin he ehtivät kehittää mutuaalisen ydintuhon. Siihen ei vain ollut halua kustannusten takia. samojen kustannusten takia nykyään varotaan loukkaamasta Kiinaa

    VastaaPoista
  6. salaperäinen maa?

    kymmenisen vuotta sitten arvioitiin, että yksinomaan Shanghaissa oli yli 300 000 huumekauppiasta. oopiumin polttajia koko valtakunnassa laskettiin olleen yli 20 miljoonaa ja siellä toimi ainakin 150 rikollisjärjestöä, joissa oli suunnilleen 600 000 jäsentä

    paljon oli varmaan myös niitä kommunistisen puolueen jäseniä - ainakin joitakin vuosia aiemmin

    arviot maolaisten murhaamista tai tapattamista kiinalaisista vaihtelevat 30 miljoonasta 70 miljoonaan

    K-u-l-t-t-u-u-r-i-v-a-l-l-a-n-k-u-m-o-u-k-s-e-s-s-a arvioidaan murhatun/tapatetun noin 20 miljoonaa ihmistä

    ja kauppaa käytiin koko ajan

    olikos se dollari suunnilleen 70 eurosenttiä

    mutta

    mikä on renminbin kurssi ja mihin se perustuu

    ja miksi se perustuu siihen

    ja entäs sitten se heikäläinen johtaja-aines, mihin se perustuu?

    ja se sikäläinen laatu?

    jospa se porukka ei sittenkään oikein bonjaa sitä mitä on ja oli tekemässä, jospa kaikki kuitenkin meni hiukan metsään jo silloin kaksi vai oliko se kolmetuhatta vuotta sitten, jospa he ovatkin vain pitkän historiansa lannistamia t-y-y-p-p-e-j-ä

    (tekevät huonoja masiinoita - ihan kuin tietoisesti huijaisivat)

    siis sekin, että peräsuoli pitkänä painetaan jossakin duunia kamalissa olosuhteissa ja tuotetaan melkein pelkästään sekundaa - on siinä miettimistä

    ja siinä, että

    mistä sen tietää mistä se wokkipannun metalli on sulatettu, vanhasta lapiosta vai jämähtäneen ydinvoimalan namiskuukkelista - kuka niitä kaikkia valvoo

    VastaaPoista
  7. Tietenkin Pusikon Ykän aikaansaamat velkakirjat haluttaisiin saada sieltä hiiteen. Kuusessahan usalaiset ovat.
    Kiinalaiset keksi paperin ja setelin. Keksivätkö velkakirjankin?
    Viisasta kansaa.

    Juuri tätä kirjottaessani pääuutislähetys kertoo että kansainvälinen yhteisvastuukeräys IMF kuuluttaa myytäväksi 400tn kultaa, 12% koko varannon määrästä. Pätäkkää pitäisi irrota n. €7mljrd. Ettei talous kaatuisi.
    Eikö ne voisi rakentaa jo nykyisin kaatumattomia talouksia?
    Tietoa on maailma pullollaan muttei viisautta, viisautta, joka tietoa ohjaa.

    I.N.R.I.
    Insignia Naturae Ratio Illustrat

    VastaaPoista
  8. Jos osaisin kieliä, laittaisin kolmannelle sijalle kielitaitotoiveessa mandariinikiinan.

    VastaaPoista
  9. Tiettyyn aikaan katoaminen on liian helppoa. Kuvitellaan aikaa niin helposti jollain lailla staattisena, että olisi lähtökohtaisesti aina sitä mitä meidän aikana on ollut. Mutta ajan vivahteet riippuvat myös siitä, miten TRADITIO vaikuttaa VITALITEETTIIN ja miten vitaliteetti vaikuttaa traditioon.

    Äärellisyys vs. äärettömyys ja näiden ajtusten pitäminen järjen tasolla mukana. Ihminen, joka on luovuudessaan äärettömän laaja voi hukkua omaan aikaansa ja omaan äärettömyyteensä, ellei tajua pitää kiinni myös traditioista.

    Flow-matkat ovat sikäli vaarallisia, että saattavat viedä tajunnan tuolle puolen (hulluus on hyvin lähellä luovuutta) ja sieltä palaaminen on joskus vaikeaa.

    Tästä puhuminen on myös vaikeaa sillä "tuolla puolen" ei ole kuolemaa taikka Jumalaa sellaisenaan vaan puhdas transcendentaalinen tila, jossa selvää ei tarvitse selittää.

    Tämä on meditaatiota silti: ei ole biologisesti kuolleen ihmisen puhetta vaan ihmisen, joka on elossa. Vain elossa olevat ovat kykeneviä puhumaan mutta meditatiivisista seikkailuista löytyy hetkessä satojen vuosien pohdintaa. Sehän on arkea Kiinassa
    ja idässä. Kyse on vain silti siitä, miten kykenevät maan päällä eli toimiessaan olemaan sitä mitä Kristinuskon alueilla kykenemme (ellei nuo hörhöt kirkoissa jossain määrin estä järkevää työtä höösäämällä aivan jonninjoutavia asioita kun eivät muuhun kykene). Kristinuskon avulla tai usko Jumalaan ja kultaiseen sääntöön vie helpommin transcendenssiin kuin joku meditatiivinen tätijumppa jonka nimi on Itämaiset Joogat.
    Siellä ei pääse siihen mihin pääsee kun osaa jättää itsensä hetkeksi pois ja luottaa Jumalaan eli hyvään. Tämä kaikki vaatii silti vitaliteettia uskoisin. Pitää olla vitaali, kykenevä, hengittävä ja seksuaalinen: tahtoa vimmatusti sitä mitä tahtoo.

    Puolihaaleana kollektiivisena päätöksenä se ei tule onnistumaan. Kyky viisastua on yksilön ja vain yksilön. Tie tähän on toleranssi: kyetä irrottamaan omat mielipiteet, edes hetkeksi.

    Toleranssi ei ole sitä, ettei ole omia mielipiteitä ja antaa siksi muiden määrätä vaan sitä, että osaa kilpailluttaa omat asenteet ja tiedot muiden asenteiden ja tietojen suhteen. Uskaltaa haastaa oman minuutensa ilman, että järjen vastainen kritiikki rupeaa hallitsemaan.

    Tämä on aikamme haaste jokaiselle
    mielestäni.

    Onneksi kiinalainen posliini menee rikkikin: "Sådant är det kinesiska porslinet; faller det i golvet går det sönder"

    :) krasch - ei mitään pelättävää siis sillä tietoisuus on valttia!!

    VastaaPoista
  10. "Kirjoitettu naissotilaan valokuvaan"

    "Niin iloisia ja uljaita, viiden jalan mittaiset
    kiväärit kädessä!
    Aamun ensi kajo hohtaa harjoituskentälle.
    Kiinan tyttärillä on suuret päämäärät,
    eivät he rakasta punaisia hameita
    vaan sotilaspukua."


    Näin hehkutteli Mao-dynastian ensimmäinen keisari.

    VastaaPoista
  11. kiina on mysteeri se on sulkeutunut niin usein historiassa muilta ja kuitenkin siellä syntyi maailman ensimmäinen markkinatalous

    kiina kieltäytyi ystävyydestä ja neuvostoliitto kuristi itsensä
    kiina on ehkä nainen
    jos historia toistaa itseaan niin se mottaa taas omaa nenäänsä
    keinolla taitoisella
    miten tämä on mahdollista
    opium oli tosiaan sellainen syy..

    kansainvälinen yhteisvastuukeräys!
    12 % kullasta! that was news...

    VastaaPoista
  12. Muistan lukeneeni, että se viimeinen keisaridynastia ei suinkaan pysähtynyt, valtakunta vain kasvoi pitkän sisäisen rauhan aikana niin, että vaikeuksien alkaessa 1800-luvun alukupuolella ei paljon pienempään talouteen ja väestöön mitoitettu valtiokoneisto pystynyt hallitsemaan tilannetta. Suurimmassa osassa Kiinaa valtio oli yhtä kuin oli muutama virkamies ja pieni poliisivartio kussakin piirikunnan tai maakunnan pääkaupungissa.

    VastaaPoista
  13. On hyvä tarkastella välillä historian suuria linjoja, vaikka se ei välttämättä vahvistakaan länsimaiden erinomaisuutta. Minun historiantuntemukseni ei ole kovin hyvä, niinpä se parani yhden kirjan avulla huomattavasti ja tuo kirja on David Christianin Maps of time, an introduction to big history. Onko tuttu kenellekään?

    Eikö ole niin, että tiedon vapaa liikkuminen (myös vakoilu), kilpailu ja kaikenlainen yhteistyö ovat vieneet kehitystä eteenpäin. Sodat ovat turhia taka-askeleita. Mikä merkitys on eri uskonnoilla kansan sotaisuuteen. Minusta kristinusko on perustaltaan sotainen, taistelivathan juutalaiset olemassaolostaan koko VAnhan Testamentin ajan.

    VastaaPoista
  14. Joskus sitä haluaa että olisi vielä isä ja äiti, jotka hoitasivat isän ja äidin virkaa. Ovathan ne vielä olemassa, minullakin, mutta viranhoito on delegoitu muualle. Kuten vuorille. Ja myös laaksoille.

    (p.s. taidan olla ainoa äidintyttö tässä porukassa)

    Kiitos valistuksesta, JK, minun tynnyrini natisee jo liitoksissaan!

    VastaaPoista
  15. Onko siis niin, että ne, jotka eivät ole kiinnostuneet huippu-urheilusta ovat poliittisesti vaarallisia?

    Aamulehtikin jo myöntää, että aiemmin harmaaksi massaksi luokiteltu Kiina onkin täynnä värikkäitä ihmistarinoita, ovat persoja dollareille , ahneita elämälle, hellyydelle, niin kuin mekin, jotka olemme antiikin harmaan talouden jälkeläisiä.

    Hyväksyykö Nike kiinalaiset mallinukeikseen? Voinko kumartaa aidosti Pekingistä kotoisin olevan olympiavoittajan patsaalle, jos saamme sellaisen Ratinan stadionin viereen, Mannerheim- patsaan sijaan.

    Kiina herätettiin, köyhälläkin on nyt varaa värikkääseen Tokmanni-(verkkari)vaatekokoelmaan.

    Jos on paljon eläimiä tai ihmisiä sullottu pieneen tilaan pitkäksi aikaa niin rikollisuusluvut, huh hah hei, kasmar, ylipäätään on saavutus ihmislajille, että Kiinan väestö pysyy alueellaan suht.koht. niin kiltisti.

    Pispalan talousopistossa (kansakoulussa) varoiteltiin jo 60-luvulla keltaisesta vaarasta, eli, jos ne lähettää Pispalan mäelle satatuhatta nälkäistä "niin mitäs sitte tehrään".

    Taloudestahan täällä on kyse. Ja Sixten Järnbergistä.

    VastaaPoista
  16. Kiinalainen on kiinalaiselle kiinalainen: http://zhong.blogit.kauppalehti.fi/2007/04/19/veriveljet/

    VastaaPoista
  17. On väitetty, että sodat ovat eniten vauhdittaneet teknistä kehitystä maailmassa.

    Jotain hyvää siis sodissakin, vai onko?

    VastaaPoista
  18. Yksi ylen viisas ystäväni visioi aikoinaan Kiinan ja Neuvostoliiton sodan kulkua tähän tapaan:

    Ensimmäisenä sotapäivänä miljoona kiinalaista antautuu vangiksi. Ellei se riitä, seuraavana päivänä antautuu toinen miljoona. Ja niin edelleen, kunnes Neuvostoliitto tukehtuu kiinalaisiin.

    No, se ehti tukehtua jo sotavarusteluun.

    Mutta miten ihmeessä Venäjä on mysteeri, Afrikka on mysteeri, Intia on mysteeri, Kiina on mysteeri... onko ainoa meille mysteeritön maa Ruotsi?

    Ja HG:n kanssa meillä taitaa olla meditaatiosta hieman erilainen kokemus & näkemys? Minulle meditaatio on tila, jossa sisäinen lörpöttelijä vaikenee - mutta tietoisuus säilyy kirkkaana.

    Flow-tiloja menen kokemaan kapakkaan.

    VastaaPoista
  19. Kemppinen kirjoitti: "Ajattelin että kun en itse opi sujuvasti Kiinan historian hyvin erilaisia kausia, toisillakin voi olla sama vaiva. Kaavio menee näin. - -"

    Jonkin verran olen tutustunut historiatietoa sisältäviin CD/DVD-ROM- ym. sovelluksiin. Yleensä niihin pettyy, useimmat ovat olleet perustason tietoa esitettynä mielikuvituksettomasti sähöistettynä tietokirjana.

    Joissain historianäyttelyissä on ollut välähdyksi jostain jännemmästä, esimerkiksi "multimediaa" rakennusten aikaulottuvuudesta eli mahdollisuutta kuoria jostain katedraalista tai linnasta eri aikoina lisättyjä kerroksia ruudulla. Suomalaisista ainakin kaivausarkkitehtina toiminut Arto Söderlund on kuulemma harrastanut tätä enemmänkin

    Varsinainen kova juttu olisi saada esimerkiksi Euroopan kartasta atk-versio, jossa aikajanaa voisi luistella edes-taas, valtioiden (valloitusalueiden, kansainvaellusten ym) väriläikät liikkuisivat ruutukartalla ja niitä voisi zoomailla, saada aluekohtaisia katsauksia ym. Sillä tavalla olisi mahdollisuus pikkuhiljaa rakentaa ymmärryksen tunneleita ristikkäin, siis oikeasti oppia.

    Minulla on kotona hyllyssä Euroopan historiasta yleistasoinen, isosti kuvitettu opus, jonka loppuosassa on aarre: aakkosittain esitettynä 1990-luvun puolenvälin valtioiden tiivistetty historia... Alkaa siinä äkkiä innostua, kun oppii jonkin jotenkin tutuksi ajattelemansa asian (vaikka 30-vuotinen sota) vaikutukset hieman vieraammissa kolkissa, vaikka Slovakiassa.

    Muuten tällaiset Kemppisen listan tapaiset ovat siitä hankalia, että hahmottaakseen lyhyet viitteet ja jaotukset pitäisi valmiiksi tietää aika lailla. Porukassa ne siis sopivat opin jäsentäjiksi, eivät jäsenten opiksi.

    Kauhuesimerkki oli taannoisen Ylen Ykkösen Vanha Venäjä -sarja. Olisi pitänyt julkaista historian kartasto oheismateriaaliksi; tai edes radio-ohjelman blogiksi.

    VastaaPoista
  20. Economistia lukeva aamiaisseuralaiseni kertoi, että seuraava suuri sota alkaa Formosansalmelta.

    Se olympiatuli on kyllä aika naurettava. Olkoot Kiinan ihmisoikeusloukkaukset mitä tahansa, minusta menee vahvasti komiikan puolelle, että tuo merkittävä rauhan symboli pitää viedä Pariisissa turvaan mellakkapoliisin bussiin.

    VastaaPoista
  21. Eiköhän se sota ole monesti aika toivottu asia, esimerkiksi

    Irakin sota elvytti USA:n taloutta. Vietnamin sodan hinta ohitettiin viime vuonna. USA:n riitely Kiinan kanssa valuuttakursseista muistuttaa vääntöä Japanin kanssa (vaihtotaseen ylijäämästä) 80-luvuilla.

    Vahvempi kiinalaisvaluutta (renmimbi) helpottaisi USA:n velanmaksua.

    (Valtion velkaantuneisuus = velan suhde BKT:seen)

    googletin faktaa asiasta......?

    eli 2006 Kiinalla oli 794 miljardin dollarin arvoinen ulkomaisten valuuttojen varanto ja se suunnitteli nostavansa valuutta varantonsa sinä vuonna noin triljoonaan dollariin
(luultavasti USA:n triljoona eli meikäläinen biljoona eli luku jossa on 12 nollaa)

    v. 1996 kokonaisvelka BKT:sta oli 67.3%

    v. 2007 65.5% (esim Japanilla huonompi ja eikö se Suomellakin ollut jotain noilla main sen 90-luvun laman aikaan)

    Clintonin aikana (vahvan dollarin politiikka) velan osuus vaihteli suunnilleen 57% - 67% välillä

    (mutta nyt öljybarrelin hinta on korkea ja dollari on heikko)

    tosin luultavaa on, että Kiinassa tai Japanissa ei kukaan tosissaan väitä, että dollarille olisi olemassa todellinen vaihtoehto esim eurossa

    sillä

    euroja ei ole tarpeeksi paljon

    eikä Kiina tule myymään alihintaan dollareita

    Fedillä on se ongelma, että se laskee dollareita markkinoille liian pienellä korolla ja jotkut sitten lainaa ne ja sijoittaa toisiin valuuttoihin, eri dollareita valuu liikaa pois USA:sta ja se hidastaa talouden kasvua

    VastaaPoista
  22. "Jos Saksan kurkkuun olisi käyty ajoissa, olisi kukaties säästytty paljolta. Jos Neuvostoliiton kurkkuun olisi käyty ajoissa, seurauksena olisi ollut maailmanloppu eli rajoittamaton ydinsota."

    Ajoissa Saksan kimppuun käymällä ei olisi palestiinalaisongelmaa, eikä Israelia kirvoittamassa arabien mielipahaa jne...

    Jos Mannerheim olisi ajoissa osallistunut Vapaussodan jälkeen Pietarin valtaamiseen, ei ehkä olisi...

    Kiinan on PAKKO pitää yllä tietynasteista ihmisoikeusloukkausta yllä, koska täyden vapauden tullessa Kiina olisi totaalisessa kuppikuntien kurimuksessa jossa kuolonuhreja syntyisi miljoonia.
    Meidän on turha tuputtaa paskademokratiaamme muille kulttuureille.

    Runo:

    Hukutimme muinaiset kulttuurit
    rahaan ja ruukkuun viiniä,
    rauha liian kaunis,
    sota unta kirkkaampi.
    Kun "demokratia" voitti,
    kulttuuri oli tyhjä,
    maa autio ja kokonainen helvetti peitteemme.

    VastaaPoista
  23. Ad Eero Raunio:

    Kiitos Boorstinin esiin ottamisesta.

    Katsokaa Wpediasta - suuri osa tuotantoa on myynnissä ja erittäin aiheellista lukea.

    Olisiko tämä Kongressin kirjaston johtaja jne. jäänyt juuri nyt unohduksiin siksi ettei hän ollut moiteettoman akateemin kirjoittaja eikä toisaalta vasemmistoliberaali?

    VastaaPoista
  24. Ad Rienzi:

    Mainio avaus!

    Olen pohtinut ihan tosissani historian kartastoja, joista luulen omistavani ne tutuimmat.

    Olisi se jotain, kun niitä saisi verkkoon. Paperilta skannaamalla resoluutio ei oikein riitä, koska tyypillisestihän sitä etsii jotain pikkukaupunkia tai rajan mutkaa.

    Minulla on joukko skannattuja kuvia raivokkaasti ihailemastani Suomen kartastosta 1890 ja 1900 - irtaimet maalajit; telefoonit jne.

    Tulee vain giffinäkin niin jumalattoman isoja tiedostoja.

    Jos olisi valtaa ja rahaa, niin eikö olisi huima kansanvalistusprojekti, jos saisi syntymään poliittisen ja kulttuurihistorian kartaston Google Earthin käyttöliittymällä!

    Valitettavasti tunnen tyyppejä, jotka osaisivat tehdä sen...

    VastaaPoista
  25. Ad Rienzi.
    Minä olen omalla blogillani kirjoiottanut sarjan, jossa asetan Euroopan ja Venäjän rinnan, esittääkseni sen, miksi demokratia ja sananvapaus ovat eurooppalainen oikkku, eikä mikään luonnon vakio

    Sitä sarjaa kirjoittaessa, jäi kaivelemaan se, ettei ole aikaa tehdä sellaista laajemmin ja tarkemmin.

    Tosin jos sitä ottaisi uuden sihteerin ja...

    VastaaPoista
  26. JK: "Eikö kilpaurheilu muka ole nimenomaan ja keskeisesti politiikkaa?

    Suomalaiset ovat tosin perinteisesti valinneet tyhmiä lajeja niin että kansainvälistä mainontaa on saatu kovin niukasti."

    Niin ovatkin. Ja sitten vielä, että tuollainen olympialaisissa käyty kilpailu on aivan tervettä mini-sotaa minimaalisin tappioin. Siinä missä oikeatkin sodat ne ovat kansojen rehentelyä omalla paremmuudellaan.

    Sitä samaa, mitä aluksi harrastetaan hiekkalaatikolla, sitten korttelijengeissä, kaupunginosittain ja sitä rataa.

    Rynnäreiden sijasta käytetään keihäitä, ja kuulia ilman kanuunoita. Pitäisi kultaisen pokaalin sijasta panna rajanpätkän tarkistus toimeen naapurivaltioiden edustajien otellessa, muissa tapauksissa tankkilaivallinen öljyä kelpaisi.

    Lajeja pitäisi vähentää, sillä julkisuuden määrä on rajattu vakio. Niinkuin nyt tämä meikäläinen seipäänheittäjä. Suosittu ja palvottu Suomessa, mutta ulkomailla äijää ei tunne kukaan muu kuin yksi italialainen hyppääjä nahoissaan.

    Samaan aikaan autourheilurintamalla maan nimi mainitaan positiivisesti parissakin lajissa.

    Mainittaisiin useamminkin, jos maa tukisi poikiaan edes jollain lailla alkuun, eikä näiden tarvitsisi uran alkupääomia repiä vanhempiensa selkänahasta.

    Niinkuin nyt esimerkkinä, kun hallitsevan maailmanmestarin isä oli säästänyt rahaa sisävessan rakentamiseksi taloonsa, mutta päättikin avustaa poikansa orastavaa uraa sijoittamalla rahat kilpailukykyisempää karting-autoon.

    Aika epäitsekäs sijoitus pojan ja maan parhaaksi.

    VastaaPoista
  27. Google History

    Tästähän pitää tehdä aloite ihan oikeasti to the powers that be. Varminta olisi sytyttää kilpailu Google v Gates. Yllätyin miten hyvän vastuksen MS:n Virtual World antaa Google Earthille, tässä voisi onnata sama. Gates valtavine buffetoituine säätiöineen etsii hyvän tekemistä urakalla.

    VastaaPoista
  28. Painokoneet seis! Edellinen kommenttini uusiksi: Googlesta oli heti apua ainakin sikäli, että osuin seuraavalke sivulle:

    http://www.atlasofworldhistory.com/

    Latasin tiedoston, F-Securella totesin puhtaaksi ja asensin - a vot!Tässä on jo aika pitkällä aiemmin toivomaani. Katsokaapa East Asia -animaatiota, siinä näkyvät Kiinankin tuhatvuotiset vaiheet...

    VastaaPoista