Sivun näyttöjä yhteensä

5. lokakuuta 2015

Lue siis hyvä lapsi tästä



Lukutaito tuli Suomeen Turun kautta vuonna 1551 ja Suomesta se katosi vähin äänin niin ikään Turun kautta. Moottoritiellä oli ruuhkaa.

Viime vuosina esiin noussut kiukku Suomen ruotsinkielisiä ja koko Ruotsia kohtaan johtuu siitä, että nämä osaavat lukea ja eräät vielä kirjoittaakin.

Herkko Päätalon kirjojen lukijoiden viha elää yhä.

Minua hämmästyttää ja huolestuttaa sanomalehtien ja kirjojen surullinen kohtalo. Myynti laskee. Vaikka uusimmassa tilastossa kasvu näytti taittuneen, en vielä innostuisi.

Selityksiä on kaksi. Ne ovat vaihtoehtoja. Joko kirjat ja lehdet ovat huonontuneet tai yleisön lukuhalut ovat menneet. Kallistuin pitkään ensin mainitun selityksen suuntaan mutta tätä nykyä epäilen jälkimmäistä vaihtoehtoa todeksi.

Se veti totiseksi, kun onnistuin lirkuttelemaan ystävälliselle kirjastonhoitajalle ja kuulin nimeämieni kirjojen lainauslukuja. Tuo nimikekohtainen tilasto ei ole julkinen; kömpelön tietotekniikan takia siellä taitavat olla myös lainaajien nimet näkyvissä kirjojen yhteydessä.

Tätä esimerkkiä ei kai ole käytetty, mutta tiedot kirjastosta lainatuista kirjoista kuuluvat ihmisen yksityisyyden suojan piiriin. Asia on helppo ymmärtää. Jos ala-asteen opettaja lainaa kovinta pornoa ja nuorisotyöntekijä pelkästään kuvallista väkivaltaviihdettä, tällainen tieto ei kai edistä kummankaan uskottavuutta ammatissa eli heillä on perusteltu syy salata nämä tiedot. Ihmisellä ei ole velvollisuutta antaa itsestään todenmukaista kuvaa, vaan päinvastoin oikeus yrittää esiintyä parempana kuin onkaan.

Kun kirjoitan blogiin tekstin, jossa uhmaan tahallani joidenkin lukijoiden käsityksiä, reaktiot ovat mielenkiintoisia. Niitä lukiessani tunnen outoja tunteita. Muistelen tietyllä haikeudella aikaani asianajajana, esittelijänä ja tuomarina.

Noissa ammateissa on käytännössä pakko kerätä ja listata faktat ja väitteet puolesta ja vastaan. Aika usein erimielisyys koskee aivan käsitettäviä asioita, kuten esimerkiksi sitä, että talon ilmanvaihto ja eristeet oli toteutettu virheellisesti ja kosteus- ja homevahingot aiheutuivat siitä.

Normaali työskentelytapa on kirjoittaa lapulle pointit puolesta ja vastaan, kuten esimerkiksi ”nykyisen rakennustavan mukaan väärin mutta rakentamisajankohtana normaalisti”. ”Ei esitetty huomautuksia rakennustarkastuksessa”. ”Ei vaadittu takuukorjauksena,” ”Ostajan olisi pitänyt tutkia talo paremmin ennen kaupan tekemistä.” Lisäksi tehdään merkintöjä selvitettävistä asioista, esimerkiksi ”RT-kortit?”. Yllättävän usein joutui kaivelemaan laajoista rengaskirjoista täsmälliset tiedot hyvästä rakennustavasta eri vuosina. Sekä materiaalit että tarvikkeet muuttuivat. Sekin tieto voi olla hyvin tärkeä, miten korkealle bitumisively oli nostettava märkätiloissa.

Tiedän kyllä ihmisiä, jotka lukevat sanomalehteä punakynä kädessä, mutta pidän heitä hulluina. Myös blogi on tarkoitettu häthätää silmättäväksi.

Ihailin tavattomasti taannoin korkeassa iässä kuollutta lähinaapuria, jonka tytär ja vävy esittivät paksun pinon muistivihkoja. Vainaja oli kirjoittanut yhteenvedot ja arvioinnit lukemistaan kirjoista ja näytti harrastaneen etenkin merenkulkuun liittyviä esityksiä ja yleistä tietokirjallisuutta. Mielestäni tiivistelmät olivat etevästi laadittuja ja arviot perusteltuja. Kirjoittaja ei ollut korkeakoulutettu vaan tietääkseni tehnyt elämäntyönsä liikennelaitoksen palveluksessa.

Olisiko käytännössä mahdotonta toimia myytinmurtajana samalla tavalla kuin ne mainiot henkilöt saman nimisessä amerikkalaisessa televisiosarjassa? TV-juttu on helppo. Myytit näyttivät olleen järjestään tekniikkaa tai mekaniikkaa. Voiko puhelinluetteloita käyttää kuin panssareita ampuma-aseita vastaan? Eipä juuri. Sääli etteivät tyypit huomanneet jokaisen ampujan tuntemaa trikkiä. Kasteltu eli siis märkä Helsingin puhelinluetteloa pysäyttää aika järeänkin pistoolin luodin, kaksi osaa kiväärin luodin. Märän paperipakan kitka on melkoinen.

”Me veronmaksajat kustannamme kaikki turvapaikan hakijoiden kustannukset”, on nykyisin hyvin suosittu myytti. Sitä toistelevat aika usein myös ne, jotka eivät – tulonsiirrot huomioon ottaen – maksa veroja, edes arvonlisäveron huomioon ottaen. He toisin sanoen saavat julkisista varoista enemmän kuin maksavat. Alv. on noin neljännes valtion tuloista ja tulo- ja varallisuusvero toinen neljännes.

Ei ole alkuunkaan täsmällistä sanoa, että valtio maksaa kaiken ”verovaroista”. Kommentoijan mielestä oli myös samantekevää, menevätkö kustannukset valtionveroista vai kunnallisveroista. Luulen että monissa kunnissa ollaan tästä asiasta eri mieltä. Kunnallisverotuksen veroäyrin erot ovat aika hurjia.

Mutta tämä myytti ei ole murrettavissa. Edessä on niin paha ymmärryksen puute eli tietämättömyys, ettei sitä pysty järkyttämään. Valtio mällää ”meidän rahoillamme”. – No kenen rahoilla te itse mälläätte?” Vastaatte: omalla työllä ansaituilla. No mistä ne palkkarahat tulevat…?

Nykyisin on tapana sanoa sofismiksi väitteitä, jotka vetävät maton omien uskomusten alta. Kun raha on peritty valtiolle, siis palkoista tai hinnoista, se siirtyy valtion omaisuudeksi. Korvamerkittyä rahaa ei ole olemassa. Kun raha on valtiolla, se tekee sillä mitä tahtoo.

Jotkut toiset toistelevat myyttiä, että islam on valloittamassa 5 – 10 vuodessa Euroopan. Tämä on sama väite kuin 1500-luvun ja 1600-luvun valtapoliitikkojen levittämä vale, että katolilaisuus tai protestanttisuus on valloittamassa lisää alueita. Kyllä esimerkiksi Ruotsin ”uskonsota” Saksanmaalla oli selvää bisnestä, joka aluksi sujuikin oikein hyvin.

Uskonnolliset ääriliikkeet ovat melkein aina sosiaalisia. Talonpoikaiskapinan syyksi voidaan väittää tuota tai tätä oppia, mutta kyllä kysymys on veroista ja tuloista. Sama koskee isänmaallisuutta. Kaikkein isänmaallisimpia ovat Suomessa olleet metsäteollisuuden harjoittajat silloin kun tuotteiden menekki on laskenut pahasti, kuten vuonna 1930. 1970-luvulla öljyn hinta vaikutti suoraan isänmaallisuuteen.

Myös nyt maahanmuutto-ongelman takana on sama asia. Öljyn hinta. Lähi-Idän öljyntuottajamaat ovat jatkuvasti hiirenhiljaa. Kun kukaan ei oikein osaa arvata, minkä suunnan öljyn hinta pitkällä aikavälillä ottaa, kun tässä on kilpailevia tuotteita ja ympäristöongelmia. Siis sama vaiva kuin Putinilla.

 

40 kommenttia:

  1. Kemppinen: ”Me veronmaksajat kustannamme kaikki turvapaikan hakijoiden kustannukset”, on nykyisin hyvin suosittu myytti."

    Helkkari, minäkin väitin niin, vaikka tiedän ettei se ole totta: mehän kustannamme maahanmuuton ja pakolaisvyöryn kustannukset ottamalla velkaa miljardeja euroja vuodessa!

    Kukako tuon velan joskus maksaa? Mitä, pitääkö se maksaakin... No, varmaan nämä nuoret riskit hyvinsyöneet pulskat nälkäänäkevät pakolaisnuorukaiset tulevista lihavista tuloistaan perittävillä muhkeilla veroilla!

    PS. Tässä vähän myytinmurtajaisfaktaa Kemppiselle: vuonna 2014 suomalaiset veronmaksajat maksoivat veroja yhteensä 39,3 miljardia euroa ja valtion kokonaistulot olivat 47,7 miljoonaa euroa. Valtion kokonaismenot olivat 54,2 miljardia euroa, erotus kuitattiin velalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valtioiden velka on eri asia kuin yksityisten ihmisten. Valtiot ei yleensä koskaan maksaa kaikkea ottamaansa velkaa "pois" (jolleivat ole vallan tyhmiä kuten Suomi 30-luvun lopussa, jolloin olisi pitänyt velan maksun sijasta ostaa niillä rahoilla aseita).

      Ratkaisevaa valtion velkojen kannalta on, että asiat ovat sellaisessa kunnossa, että velanantajien luottamus maksukykyyn säilyy.

      Jos pystymme saamaan viennin vetämään, tekemään sote- ja kuntauudistukset ja hoitamaan turvapaikanhahkijoiden kotoutuksen niin, että heistä saadaan uusia työntekijöitä ja lapset koulutettua, niin velkojen maksamisesta (= pienentämisestä) ei tule ongelmaa.

      Ei kannata tuhlata aikaa voivotteluun, eikä varsinkaan siihen "ettei ennenkään ole onnistuttu työllistämään eikä kotouttamaan", vaan keskittyä siihen, *miten* nuo asiat hoidetaan kuntoon.

      Ovathan haasteet suuria, mutta Suomi on selvinnyt aiemmin suuremmistakin.





      Poista
    2. Eurossa valtion velka on nimenomaan lähes täysin sama kuin yksityisen velka. Meillä ei ole omaa valuttaa jonka ulkoista tai sisäistä arvoa voitaisiin säädellä ja jota voitaisiin luoda tyhjästä ilman muiden päätöstä. EKP ei ole Suomen Pankki eikä euro, tuo uuden ajan kultakanta ja kahle, ole mikään markka jota voitiin tarvittaessa hokkuspokkus devalvoida ja inflatoida velat pois. On käsittämätöntä kuinka älykkäät ihmiset viitsivät valehdella ja sotkea käsitteitä vain koska se tuntuu kivalta ja voidaan jotenkin taikaseinästä repiä loputtomasti mannaa.

      Poista
    3. Anonyymi ei ole täysin oikeassa: valtion velkaantumisessa ratkaiseva kriteeri on se, käytetäänkö velka tarpeellisiin investointeihin vai valtion menojen kattamiseen. Suomi on elänyt kymmenisen viimeistä vuotta velaksi kattaen noin 5 miljardin budjetin alijäämän velalla. Jossain vaiheessa ja itse veikkaan, että melko pian, se syö velanantajien luottamuksen maksukykyyn, mikä näkyy luottoluokituksen laskussa. Se taas näkyy koroissa. Pahimmoilleen ollaan tilanteessa, missä budjetin liikkumavara menee valtion velan korkoihin. Se onkin sellainen silta (painitermein), josta ei enää nousta.

      Tästä kaikesta seuraa, että valtiokaan ei voi pysyvästi ylivelkaantua ts pitää pysyviä budjettialijäämiä. Valtio voi tehdä sen vaan pidempään kuin yksityishenkilö, mutta lopulta pää tulee kummankin vetäjän käteen. Sitä voisi kutsua Kreikan tieksi. Siinä vaiheessa päätösvaltaa ylitsemme käyttävät muut eli velanantajat.

      Poista
    4. Irtisanotaan velat ja perustetaan Suomen markka. Fuck IMF, fuck Bankkiirit.

      Poista
  2. Luin jostain muutama vuosi sitten, että USA olisi saavuttanut omavaraisuuden energian suhteen. En sitten tiedä, että onko nykyiset tapahtumat jotenkin liitoksissa tähän. Ilmeisesti ovat.

    Lisäksi vähän aikaa sitten lehdissä oli uutinen, että Saudi-Arabia vetää huomattavan määrän pääomiaan takaisin kotimaahansa. Lisäksi Saudit eivät suostu öljyn tuotannon rajoittamiseen markkinaosuutensa säilyttämisen takia.

    Maapallolla on ilmeisesti menossa energiatuotannon uusjako ja siitä kärsivät juuri nyt perinteiset energiantuotantoalueet.

    Putininkin hommat menivät oikeastaan perseelleen samasta syystä. En vaan oikein ymmärrä sitä, että miksi Putin ei koskaan ole oikeastaan panostanut oman maansa sisäisen talouden kehittämiseen, sillä sieltä sitä energian tarvetta olisi ollut helpointa nostaa ja ei olisi ollut tarvetta tunkea jo hyvin kilpailluille markkinoille liian aikaisin.

    Halpa energia ja hyvin toimiva teollisuus olisivat olleet pahempaa myrkkyä lännelle kuin pelkkä halpa energia ja lisäksi omaan maahan olisi syntynyt toimivampi sisäinen talous, joka pitkällä aikavälillä olisi vakauttanut maata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "miksi Putin ei koskaan ole oikeastaan panostanut oman maansa sisäisen talouden kehittämiseen"

      Siksi, että Venäjältä puuttuu toimivan talouden tärkeä tekijä: oikeusvaltio. Mitä tekee länsimainen kapitalisti miljoonalla? Panee sen uusiin yrityksiin tuottamaan tuloa itselleen ja maalleen. Mitä tekee venäläinen vastaava? Vie sen kiireellisesti sveitsiläiseen pankkiin turvaan Venäjältä.

      Joka haluaa ymmärtää tämän lukekoon Pal Astanjovin (lapsiasiamies) roomanin "valtaajat". Siinä on läpikoruptoituneen järjestelmän kuvaus.

      Poista
    2. Venäjälle sopii paremmin sosialisi. Kapitalismi on virhe.

      Poista
  3. "Minua hämmästyttää ja huolestuttaa sanomalehtien ja kirjojen surullinen kohtalo."

    Kuin myös. Näinköhän vanhuudessa on luettavissa paperista Hesaria. Nuorempi tuttava lohdutti, että säilyttää pari vanhaa ja kierrättää niitä. Voihan ne riittääkin.

    VastaaPoista
  4. Kyllä työmiehenparakki aina teltan voittaa. Mutta miten on niin kauheasti poliittista innostusta järjestää maahanmuuttajien asioita nyt? Samat ongelmat ovat aina olleet kantaväestön riesana, eikä niitä ole poistettu.

    VastaaPoista
  5. Ne ovat turistit jotka kotona ostavat pakolaisuuden Saksaan kuin tavallisen lomapaketin. Vaan monta kertaa kalliimman ja takuut ovat vähän kapeat. Niin ja turismibussin sijasta pitää kävellä. Mut sitten kun on perillä niin loma kestää ikuisesti. Kyllä vähän ärsyttää se monikulturistien aina puolueellinen ja opittu sokeus nuorista arabimiehista eli monikulturistien kielessä pakolaisista puhuessa. Vois hieman enemmän puhua esimerkiksi siitä miksi pakolaisille ei kelvannut sama ruoka kuin suomalaisille lapsille. Tai miksi pakolaisille kelpaa vain parhaat maat, tässä tarkoituksessa siis ne joilla on isoimmat "palkat" pakolaisille, kuten jotkut heistä suoraan sanovat tarkoittaen apurahoja. Nämä ihmiset ovat täysin toista luokkaa kuin olivat esimerkiksi II maailmansodan pakolaiset joihin ihan ärsyttävästi niitä rikkaiden arabien perheenpoikia verrataan. Budapestissa virolainen puhutteli yhtä afgaanipoikaa. Hänen isällään oli monta taloa ja hän päätti ostaa pojalle paikan Saksaan. Tai oliko se Ruotsiin. Joka tapauksessa isä siis osti pojalle pakolaisuuden Eurooppaan kuin esimerkiksi rikkaat amerikkalaiset lähettävät lapsensa Harvardiin.
    Pakolaiset my ass.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä on esimerkki kirjoituksesta, jollaiset eivät oikeastaan kuulu tänne.
      Uskon mieluummin viranomaisia, jotka ovat arvioineet Irakin sodan vuoksi vaaralliseksi alueeksi, kuin sinua, joka olet kuullut jonkun puhutelleen erästä afgaanipoikaa kaupungissa, josta et ole oikein varma.
      Annat huonon kuvan kaltaisistasi turvapaikan hakijoiden vastustajista.

      Poista
    2. Uskon, että tuokin asia vielä kirkastuu. Irakin "vaarallisuus" on uudelleenarvioinnissa eikä turvapaikkapäätöksiä ennen sitä tehdä. Ruotsilla on palautussopimus Irakiin, joten Ruotsiin erehtyneille turvapaikanhakijoille Irak on turvallinen. Mutta Suomeen tulleille siis ei? Näinkö se logiikka menee?

      Suomellakin olisi palautussopimus Irakiin, mutta maahanmuuton sankarimme Astrid Thors ei viitsinyt tai vaalikiireiltään ehtinyt käydä sitä aikanaan allekirjoittamassa.

      Joten oma arvaukseni tukee kuulitõukajan näkemystä siitä, että valtaosa Irakista tulijoista on reipasta nuorisoa iloisella vastaanottaja maksaa all-inclusive interrail-seikkailulla. Ja taas kerran, on siellä jokin osuus oikeitakin turvapakan tarvitsijoita. Lähinnä Syyriasta lähteneet.

      Tämä ei ole matalaotsaista vihapuhetta vaan perustelu arvio eräästä mielenkiintoisesta ilmiöstä. Tulemme näkemään, osuuko se oikeaan. En usko, että totuutta ei saataisi tässä esiin.

      Poista
    3. Kyllä mä sen afgaanipojan omin silmin Viron TV-stä katsoin. Puhuttelija oli Katrin Lust, jos kiinostaa. Oli siellä montakin tälläistä puhetta. Katrin teeskenteli, että hän ei tiedä mistään mitään ja islamilaiset pojat avautuivat kauniille naiselle. Ehkä Suomen TV sellaista ei saa näyttää, mutta ei tämä merkitsee että sitä ei ole. Herra Kemppinen, minusta teillä on vain tyhjät tai vähintään puolityhjät sanat pakolaiskysymyksessä kuten:
      "uskon viranomaisia". Muu teksti sitten on liikaa - ajattella ei saa? Vaikka on Unkarissakin viranomaiset, jotka ovat kokeneemmat tässä asiassa kuin suomalaiset (jotka vasta nyt aloittavat rajojen sulkemisen). Mikä ihmeen prinsessa se "turvapaikan hakija" muuten on, että siitä ei saa luonnollisesti mitään negatiivista sanoa? Mun vastustus tälle bisnekselle on päivä-päivältä kasvanut. Minua on opetettu näin että 25 vuotiaat hyvin pukeutuneet miehet eivät ole niitä joita pitäisi ensimmäiseksi auttaa, jos jossain ovat lapset ja naiset. Ja onhan ne jossain, eikö ole? Herra Kemppinen auttakoon tätä NMIY-tä (Nuorten Miesten Islamilainen Yhdistys), en tunne mitään heitä kohtaan. Sori.
      Katsoin muuten aamulla Suomen TV-stä dokumenttiohjelman, missä urheat suomalaiset yrittivät joskus Kekkosen aikana salakuljettaa vammaista virolaista upseeria sairaalasta Ruotsiin, mutta Suomen viranomaiset, siis ne joita pitää aina uskoa, estivät sen "pahateon". "Pahatekijät" saivat vankeustuomion. Upseeri kuoli kohta vankeudessa. Hänellä ei ollut minkäänlaista syytä mistään.
      Tulen aina vastustamaan "pakolaisia" jotka heittävät ruokaa ja juomaa avustajiensa naamaa päin. En ole heille mitään velkaa.

      Poista
  6. "”Me veronmaksajat kustannamme kaikki turvapaikan hakijoiden kustannukset”, on nykyisin hyvin suosittu myytti. Sitä toistelevat aika usein myös ne, jotka eivät – tulonsiirrot huomioon ottaen – maksa veroja, edes arvonlisäveron huomioon ottaen."

    Väitteestä en tiedä, mutta minusta on aika loogista, jos turvapaikanhakijoita vastustavat ne jotka ovat riippuvaisia sosiaalituista, hehän tuntevat olonsa uhatuiksi, jos tuota kakkua joudutaan jakamaan yhä useammalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sosiaalituet on saatava ylös. Ulkomaalaiset ulos.

      Poista
    2. Höpö, höpo.
      Kaikki ovat riippuvaisia "sosiaalituista".
      Tai sitten poistamme Kelan lääkekorvaukset, sairaalavuorokausi vähintään 600 euroa, asumistuet pois, verovähennykset pois, matkakulukorvaukset pois ja mitä näitä muita onkaan, lastenhoito kulujen mukaan, kouluille ja opiskelulle maksut... eläkkeistä maksetan vain sen verran mitä niiden maksuihin osallistunut. Vanhuksilta kaikki tuet pois ja normaalitaksa kaikkeen...

      Poista
  7. Ad Omnia: edellä joku käyttää lukua "budjettitalouden tulot" - vuonna 2013 54,1 miljardia. Julkisyhteisöjen tulo olivat 94,7 ja menot 99,8 miljardia. Muun muassa nyt eduskunnassa esitetyn mukaan tuloja on tarkoitus ottaa merkittävästi budjetin ulkopuolelta (mm. omistukset),

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Julkinen sektori onkin meillä liian raskas, lähes 60 % BKT:sta. Lisäksi sen pyöritys maksaa sen 5 miljardia euroa vuodessa, kuten luvuista näkyy. Eikä parannusta ole näköpiirissä.

      Poista
    2. Julkiset menot ovat lähes 60% bkt:sta. Yksityisen sektorin menot ovat siinä 230-240% bkt:sta. Julkinen talous on viidesosa Suomen taloudesta. Osuus kyllä kasvaa, kun bkt ei.

      vuorela, tampere

      Poista
  8. Valtion budjettitalouden tulojen ja julkisyhteisöjen tulojen erotus on lähinnä kunnallistalouden tuloja. Ja nykyään myös kunnat velkaantuvat.

    VastaaPoista
  9. Oil oil oil. Eli öljyn musta kulta on kaiken takana ynnä suurvaltojen valtapeli? Varmaan niinkin ja Irakin kaaoksen alulle panija on tietenkin Georege Junior BusH, joka ei valitettavasti ollut niin kaukaa viisas kuin isänsä. Isä Bush jätti Saddamin valtaan ja Irak säilyi vakaana, vaikkakin rautahanskassa diktaattorin alaisuudessa. Vasta nuorempi Bush sodallaan kaatoi Saddamin ja samalla luhisti koko Irakin pahenevaan kaaokseen.

    Irakissa sunnien, shiiojen ja kurdien auvoinen ja rauhaisa rinnakkainelo on mainio esimerkki siitä, miten suurta rikkautta monikulttuurisuus onkaan. Käytännössä. Ja samalla osoitus naiivin idealismin aiheuttamasta totaalisesta tuhosta arkielämässä ja todellisuudessa. USAn pojat menivät itään öljyä hakemaan ja levittämään Irakiin ja Afganistaniin demokratian kultaista valoa, mutta unohtivat sen, että kulttuurin muutos on pahimmillaan satoja vuosia koskeva prosessi.

    Samanlaista tunnepitoista naiivia idealismia löytyy myös suomalaisten monikultturistien suhtautumisessa nykyiseen "pakolaistilanteeseen". Kaikki tänne saapuvat hyvin pukeutuneet nuoret miehet ovat kärsiviä pakolaisia. Heidän motiivejaan ei saa kyseenalaistaa ja "kansaiväliset sopimukset" velvoittavat meitä auttamaan. Ihmetellä täytyy menevätkö nämä sopimukset ylitse Suomen suvereniteetin?

    Vielä. Kemppisen eilinen purkaus Halla-ahoa kohtaan oli todella ala-arvoinen. Halla-ahon viileä analyysi nykyisestä itseaiheutetusta muslimikansainvaelluksesta on osuva; ydinsyy on väestöräjähdys ja kyseisten maiden kurjat ja köyhät olot. Kyse on siis 90 prosenttisesti parempaa elintasoa etsivistä nuorista miehistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Halla-aho ei ikinä ole kirjoittanut viileästi. Ja analyysiksikaan ei hänen blogitekstejään voi kutsua.

      Poista
  10. "Kun raha on valtiolla, se tekee sillä mitä tahtoo."

    Muuan renki mietti aikanaan ankarasti, että mikä se sellainen valtio on, kun siitä niin paljon puhutaan. Valtio sitä ja valtio tätä.

    Asiaa aikansa pohdittuaan, hän päätyi kiteytykseen: "Valtio on sellainen, jolla ei ole järkeä eikä se asu missään."

    Joten kyllä se meille veronmaksajille kovastikin kuuluu, mitä niillä verorahoilla ja aivan kaikilla muilla valtion rahoilla tehdään. Ja paljonko velkaa otetaan valtion piikkiin. Valtiolla itsellään kun sitä järkeä ei ole. Sen verran abstrakti olio se on. Vai tarkoittiko blogisti, että viisaat virkamiehet päättävät puolestamme, mitä rahoillamme tehdään. Ei, niin se ei mene.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei virkamiehet, vaan me Suomalaiset. Suomen kansa.

      Poista
  11. "Valtio tekee, mitä valtio tahtoo" on totta, mutta kamala ajatus. Mielikuvaksi jää, että pysyvää raha ei ole kenelläkään eikä yhdellä suurempaa oikeutta siihen kuin toisella paitsi että veronmaksajalla ei ainakaan.

    Onko valtio jokin ihmisistä erillinen instanssi niin, että sen viranhaltijat ovat muita ihmisiä moraalisesti tai muulla tavoin oiketetumpia käyttämään veronmaksajilta kerättyä rahoja ja ettei näillä muilla ihmisillä, valtiossa kun ovat, ole siihen sitten nokan koputtamista?

    Jos tämä on blogistin tarkoitus, se on mielestäni demokratian vastainen. Siitä voidaan johtaa, että natsi-Saksan jokainen veronmaksaja oli syyllinen valtion rakentamiin kaasukammoihin, mutta kansalaisen piti silti tyytyä siihen.

    VastaaPoista
  12. Joidenkin paikallislehtien levikki on noussut, moniilla maakuntalehdillä ei mene välttämättä kovin huonosti.

    VastaaPoista
  13. Alkajaisiksi lainaan Satu Hassia, joka kerran Eduskunnassa sanaili tähän tapaan. "On olemassa fiktioita, jotka ovat totta niin kauan kuin lähes kaikki uskovat niihin, esimerkkinä raha."

    Olen ollut myymässä työnantajayritykseni tuotteita ja palveluja Kanadassa, USAssa, Chilessä, Brasiliassa, Ruotsissa, Puolassa, Saksassa, Tsekissä, Ranskassa, Espanjassa, Italiassa, Etelä-Afrikassa, Etelä-Koreassa, Kiinassa ja Japanissa. (Noissa kauppoja tuli).

    Johtuen pahasta ymmärryksen puutteesta eli tietämättömyydestä, luulin palkkarahojeni tulevan työnantajalta, joka sopimusten mukaan oli laskuttanut ne asiakkailta.

    Erehdyin, ja erehdyin pahasti. Mutta mistä ne siis tulevat? Viisas tietää, vaan viitsiikö kertoa?

    VastaaPoista
  14. Valtio voi myydä omistuksiansa vain kerran. Valitettavasti.

    Mutta nyt taitaa tulla eteen tilanne, jossa Suomen on pakko lähteä eurosta, koska jossain vaiheessa lainahanat menevät tukkoon ja käy kuin Kreikalle, että rahat loppuvat.

    Maa, jolla on oma kelluva valuutta ja oma keskuspankki, niin tällaiselta maalta eivät rahat lopu ikinä. Tämä on satavarma tieto.

    Omalla kelluvalla valuutalla meillä olisi lopultakin mahdollisuus siihen kommunistien vaalilauseen toteutumiseen, jossa vaadittiin, että "verot valtion maksettavaksi".

    Nimittäin Suomen Pankki voisi rahoittaa julkishallinnon menoja aina sen verran kuin julkishallinto rahaa tarvitsee. Ainoa rajoite on se, ettei inflaatio karkaa käsistä liian suureksi. Vasta sitten on valtion ryhdyttävä rajoittamaan rahankäyttöään, kun täystyöllisyys lähestyy ja tuotantokapasiteetti on saavuttamassa täyden potentiaalinsa.

    Siihen eurosta eroamiseen näyttää kuitenkin menevän jonniin verran aikaa, ennekuin mikrotalousmies ja jollain lailla pölvästi insinööri Sipilä alkaa ymmärtämään makrotalouden toimintakuvioita. Julkistaloutta ei todellakaan hoideta kuin yritystä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Maa, jolla on oma kelluva valuutta ja oma keskuspankki, niin tällaiselta maalta eivät rahat lopu ikinä."

      Ei lopu niin, mutta sen rahan arvo voi olla puun lehtiin verrattava. Ugandan entinen presidentti Idi Amin totesi aikaan myös, ettei raha voi loppua, koska sitä voi aina painaa lisää. Näin tehtiin ja seurauksena oli Ugandan rahan jätti-inflaatio.

      Poista
    2. Kas kun et vedonnut Zimbabween, joka on hyvin tavallista.

      Funktionaallinen rahoitus on monille Suomessa tuiki tuntematon valtiontalouden rahoitusmuoto. Esim USA:ssa julkisen sektorin tulot ovat olleet menoja pienemmät yhtäjaksoisesti useiden vuosikymmenten ajan. Erotus katetaan käytännössä keskuspankkirahoituksella.

      Miksi juuri Suomessa keskuspankkirahoitus karkaisi käsistä hyperinflaatioksi? Tämäpä merkillinen pelkotila.

      Poista
    3. Dollari on maailmanlaajuisesti käytössä oleva valuutta ja suurvallan taloudellinen ase. Jos niitä innostuu painamaan -kuten veljet Amerikassa ovat tehneet juuri- niin riski inflaatioon on pieni.

      Pienen maan kohtalo voisi sitten olla ihan erilainen?

      Euro on taloudellinen pakkopaita Suomen yllä. Siinä olet kyllä oikeassa.

      Poista
    4. USA voi sotilaallisena ja taloudellisena supervaltana tehdä sitä kauemmin kuin pieni maa, kuten Suomi, mutta jossain vaiheessa sillenkin tulee piste, jolloin velkojien usko dollariin katoaa. Tiettävästi Kiina jo vähentää dollarin osuutta valuuttavarannossaan.

      Tuollaisten "uskomusromahdusten" kulku on sellainen, että vankkumaton usko ja uho säilyy, kunnes se keralla romahtaa (vrt subprime-lainat). Toistan: valtiokaan ei PITKÄLLÄ juoksulla voi syödä enemmän kuin tienaa. Ne keynesläiset, jotka toisin opettavat kannattavat houhin pissaamisen pakkasella -politiikkaa.

      Poista
  15. Niin. Ensin pelko "meidän" rahoista ja sitten peitetty pelko, että vielä etelämpää tulevat valloittavat meidän työmarkkinat. Kenen etu se viime kädessä oikein on? Suomen.

    - kale-

    VastaaPoista
  16. Mistä tämä palkitun HS-tiedetoimittajan tunnustus kertoo ?:

    "– En ole somessa, olen lopettanut Hesarin tilauksen ja yritän välttää myös sen verkkosivua."

    - http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/264231-palkittu-hsn-tiedekolumnisti-lakkasi-tilaamasta-hesaria-tassa-syy


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se kertoo älykkyydestä ja kyvystä tehdä päätelmiä havaintojen perusteella. Ja ennen kaikkea fiksusta kriittisyydestä . Onhan HS sisällöltään kuin edesmennyt Pravda täysin naiivissa monikulttuurisuusylistyksissään.

      Minäkin tilaan Hesarin vain siksi, koska vaimo pakottaa. Oh well.

      Poista
    2. Väärä analyysi.
      Etkö lukenut juttua ?
      Se kertoo siitä että Kaaro noudattaa "filosofiaansa", jonka mukaan päivän uutiset eivät mene tarpeeksi syvälle. Kyse ei siis ole erityisesti hesarista.

      Poista
    3. En lukenut. Kiitos oikaisusta. Piti parjata Hesaria, kun siihen oli mahdollisuus. Eivät mene "tarpeeksi syvälle"? Aika mielenkiintoinen peruste ja suorastaan omituinen ennen kaikkea toimittajalta.

      Poista
  17. >”Me veronmaksajat kustannamme kaikki turvapaikan hakijoiden kustannukset”, on nykyisin hyvin suosittu myytti.

    Blogisti jätti nyt epäselväksi onko myytti se "me" -muoto verbistä (mikä on hyvinkin uskottavaa), vai maksajia ovat erityisesti veronmaksajat (tämä vaatii jo valtion ja kunnalisten budjettien tutkimista), vai ylipäätään se että siitä aiheutuu lisää kulunkeja julkiselle taloudelle, joita on tavallisesti paikattu veroja nostamalla tai muulla tulonhankinnalla? Käsittääkseni viimeinen kohta on se varsinainen kritiikin aihe, ja "me veronmaksajat" on sitä tavallista poliittista puhetta jolla ihmiset yritetään saada tuntemaan valtio heidän omaksi laitoksekseen.

    >Nykyisin on tapana sanoa sofismiksi väitteitä, jotka vetävät maton omien uskomusten alta. Kun raha on peritty valtiolle, siis palkoista tai hinnoista, se siirtyy valtion omaisuudeksi. Korvamerkittyä rahaa ei ole olemassa. Kun raha on valtiolla, se tekee sillä mitä tahtoo.

    "Ei minun verojani saa käyttää siihen tai tähän" -korvamerkintävaatimus on toki aivan hölmö ajatus. Ei tätä kyllä kukaan täysipäinen esitäkään, sen sijaan vaaditaan muutoksia siihen mitä valtio niillä täysin korvamerkitsemittömillä rahoillaan tekee. (Minä olen Halla-ahon kanssa eri mieltä mitä parakkikeskitysleireihin tulee, mutta herran jestas kyllä sitä voidaan argumentoida asiasta eikä saivareista.)

    >Alv. on noin neljännes valtion tuloista ja tulo- ja varallisuusvero toinen neljännes.

    No tämähän onkin jo sofismia: se perustuu siihen että ihmisllä on keskimäärin heikko käsitys mitä kaikkia veroja valtio perii ja miten niistä saadaan tuloja. Kaikenlaisia valmisteveroja ja muita (energiavero tai persujen vaalipeltilehmä eli autovero, jne.) on paljon ja niistä saadaan se kolmas neljännes.

    Kysytään näin päin: kuinka suuri osa valtion tuloista ei ole erilaisia veroja tai muita senkaltaisia tuloja? Noin ~14 mrd. ~54 mrd.:sta. Näistä suurimmat ovat lainanotto, osinko- ja osaketulot, siirrot eläkerahastoista, EU-tukiaiset ja loput kaikenlaisia maksuja ja sen sellaisia (kuten myös RAY:n ja Veikkauksen kaltaiset tyhmyysverot).

    VastaaPoista
  18. Tuosta punakynä kädessä lukemisesta. Lainasin kirjastosta joitakin vuosia sitten Matti Röngän puhekielellä kirjoitetun dekkarin, siis tyyliin "sä mitää osaa." Joku avulias oli korjannut lyijykynällä kaikki "virheet", niitä oli parhaimmillaan liki 20 per sivu.

    No, seuraavan dekkarinsa Rönkä kirjoittikin taas kirjakielellä. Dekkareissa kielen pitää olla löysää, ei se muuten ole uskottava. /Y

    VastaaPoista