Sivun näyttöjä yhteensä

9. toukokuuta 2012

Ainako uutta?


Otsikko tarkoittaa yleisfilosofista kysymystä ja blogikirjoituksia. En osaa arvata, mikä on lukijoiden urheiluharrastuksen taso. Itse en kehu enkä kiistä. Sellaista kuin eilinen Sveitsi-ottelu tulee pidetyksi silmällä, ja jos peli on jännittävä, kyllä se työntekoa haittaa.

Siispä yleispätevä aihe. Suhtaudun kuluttajille tarjottuihin tekniikan ihmeisiin samalla tavalla hyvin epäluuloisesti kuin kommentoiva osa lukijoistani. Oikeaoppisuus tuntuu kuitenkin tässäkin asiassa vieraalta. Rypistelin otsaani, kun ihailtava luontokuvaaja kertoi pysyvänsä filmille kuvaamisessa. Perustelu tuntui epäuskottavalta – digitekniikan vaikeus. Mielestäni filmille kuvaaminen on selvästi vaikeampaa. Joka sen hallitsee, ei jää puhaltelemaan muniinsa, jos työkaluksi tarjotaan uutta, järeää  japanilaiskalustoa. Lehdestä luin, että Kodakin materiaaleja ei kohta enää saa. Surullista sinänsä.

Jos olisin joku toinen, en käyttäisi Photoshopia. Se on aivan liian kallis ja vähemmälläkin tulee toimeen. Korkeakoululisenssi vaikuttaa asiaan. Täysin rehellisesti ja ohjelmiston valmistajien omien sääntöjen mukaan saan järjellisiä ohjelmia käyttööni.

Nyt on Photoshop CS 5, ja kokeilemani kuutonen tuli myyntiin pari viikkoa sitten.

Jos joku erehtyy minulta kysymään, sanon heti, että muun Windows-version kuin seiskan käyttäminen ei liene kauhean järkevää. Se on monessa suhteessa edeltäjiään parempi. Adoben Acrobat, joka on ainakin omassa työssäni itse asiassa välttämätön, muuttuu versiosta toiseen. En näe syytä olla seuraamatta mukana. Liitetiedosto pdf-muodossa on alkeellista kohteliaisuutta. Koska Reader on olemassa ja ilmainen, kenen tahansa pitäisi saada nämä tiedostot auki.

Mutta Photoshop – pitäisikö nyt ruveta tahtomaan kuutosta? Jos satun saamaan yliopistomaailmasta lopullisen kehotuksen katsomoon, ratkaisu on selvä. En päivitä, koska sekin maksaa liikaa, lähemmäs 300:a euroa.

Valokuviin tuollaista ohjelmaa ei todellakaan tarvittaisi tällä vaatimattomalla osaamisen tasolla. Ellette ole kokeilleet, ilmainen Picasa on hyvin käyttökelpoinen. Sitä käyttäen voi pitää kuviaan järjestyksessä ja kuvien parantelu onnistuu yleensä. Sangen usein ei ole mitään aihetta mennä yksityiskohtiin, koska automaatti (”kokeilen onneani”) antaa ihmeen hyvän tuloksen.

Vakavasti otettava käyttö ammattiin liittyvissä asioissa on sitten eri asia. Näitä tilanteita on, mutten viitsi ottaa niitä puheeksi. Viittaan vain epämääräisesti erilaisiin piirustuksiin – patentteihin liittyviin kuviin, teknisiin piirustuksiin, rakennuspiirustuksiin.

Henkilökohtainen näpertelyn kohteeni on usein mainitut Karjalan kartat sotaa edeltäneeltä ajalta. Nyt voin julkaista ne ja laittaa jakeluun kenenkään oikeuksia loukkaamatta. Mielestäni sopivalla ja epäsovinnaisella tavalla väritetyt kartat, joista on poistettu turhaa aineistoa, antavat paljon paremman kuvan kohteesta kuin alkuperäiset. On minulla Kauhavan karttojakin 30-luvulta ja 50-luvulta. Niistä voi aika suoraan lukea liikenteen ja elinkeinojen vaikutukset sekä kaavoituksen epäonnistumiset.

Karjalan kartoissa olen poistanut käsin esimerkiksi aidat. En usko että risu- tai piikkilanka-aidoilla olisi ollut merkitystä sodassa, ja nyt niitä ei ole enää olemassa. Yleiskatsauksellisuus paranee paljon, jos siirtää kartat nykyiseen merkintätyyliin eli korvaa puuston merkit kauttaaltaan pelkillä väreillä. Joku muu oikokoon kartat liukuväreillä ja rakentakoon niistä kolmiulotteisia.

Joka sanoo, että kartta on karkea ja rajoitetusti kelvollinen kuva todellisuudesta, ei ole miettinyt asiaa. Maaperäkartta selvittää jotain, mikä ei ole aistein havainnoitavissa. Tähtikartta antaa sangen väärän kuvan silmienkin todeksi väittämästä – etäinen linnunratajärjestelmä näyttää aivan samalta kuin lähellä oleva tähti.

Karttojen muokkaaminen on niiden tutkimista ja siis tietojen hankkimista. Niiden muokkaaminen on eräänlaista käsityötä, joka siis pitää mieltä kunnossa. Väline (ohjelmisto) saisi olla kohtalaisen hyvä, jos tuloksella ja sen saavuttamiseen käytetyllä ajalla on jokin järkevä suhde.  Photoshop 5 antaa mahdollisuuksia melkein vaikka mihin. Kuutoseen siirtymiseen en näe syytä.

30 kommenttia:

  1. apple-käyttäjien kannattaa käyttää pixelmatoria. 29.99 usd ja 90% ps:n ominaisuuksista nopeammassa ja miellyttävämmässä muodossa.
    http://www.pixelmator.com/

    VastaaPoista
  2. Piru periköön pdf-kohteliaisuuden. Työelämässä asiakirjat tulisi lähettää Wordina, jotta ne olisivat helposti muokattavissa myös ilman Adoben pro-versiota. Jos asiakirja on tarkoitus kääntää toiselle kielelle, pdf-muoto on jopa mahdoton.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Wordin ongelma on versiot - vanhempi versio ei lue uudempaa.

      Pdf:n muuttamiseen tekstiksi ilman Adobe Prota on monta halpaa ohjelmaa.

      Poista
    2. Tekstimuotoon konvertointi jättää asiakirjaan ylimääräisiä piilomuotoiluja ja tekstikenttiä, pahimmillaan toinen puoli lauseesta päätyy eri kenttään tai palstaan. Nämä ovat asiatekstikääntäjälle ongelma mm. siksi, että ne sotkevat pahasti käännösmuistiohjelmien pasmat.

      Wordin versio-ohgelma on kyllä todellinen. En ole keksinyt muuta ratkaisua kuin päivittää uusimpaan versioon säännöllisesti.

      Poista
    3. > Työelämässä asiakirjat tulisi lähettää Wordina, jotta...

      Ei ikinä! Word kuljettaa mukanaan kaiken, mitä tekstille on tehty ja kuka teki. Taitaa jossain päin olla oikein virallinen kielto lähettää mitään tekstiä muussa kuin rtf- tai txt-formaatissa.

      Poista
    4. Katsokaa LibreOffice. Erittäin laadukas tuote, joka on ylivoimainen eri formaattien välillä.

      Poista
  3. Corel Paint Shop Pro X1..X4 maksaa vain muutaman kympin mutta tehnee likimain saman.

    Itsellä jo ikivanha versio, edelleen käytössä.

    MrrKAT

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama juttu, itselläni on käytössä Paint Shop Pro 9, joka on vuodelta 2004.

      Poista
    2. Jos joku on kiinnostunut avoimen lähdekoodin ympäristöön tehdystä ilmaisesta tuotteesta, niin GIMP on hyvä vaihtoehto(tehty alunperin Photospin kilpailijaksi). Kuvankäsittelytyökalut ovat monipuoliset, mutta yhteispeli muitten sovellutusten kanssa lienee heikompi kuin muilla blogissa mainituilla.

      Poista
  4. Olen käynyt vuosien mittaan useita keskusteluja kuvataiteilijoiden kanssa (oma kuvani on kameralla otettuna kaupunkimme kauhugalleriassa maalausten joukossa, vrt "Pekka Sauri raitiovanussa" Helsingin kauhugalleriassa).

    Arvostamani valokuvataiteilijat (mm se, joka otti tuon muotokuvani Omaha Beach´lla) haluavat pitäytyä kemialliseen kuvaan.

    Asia liittyy ehkä siihen, että maalauksia ennen valokuvauksen aikaa käytettiin valokuvan tapaan todistusaineistona siitä, miten maa makaa (tuokiokuvia niille, jotka eivät olleet paikalla).

    Digimaailma muuttuu 2 vuoden välein niin paljon, ettei vanhalla tekniikalla ole käyttöä.

    Ihminen ei muutu ja siksi vanhalla tekniikalla (maalaus, kemiallinen kuva) on käyttöä.

    VastaaPoista
  5. Varitetyt Karjalan kartat "Flickr"

    Googlasin "karjalan kartat jukka kemppinen". Joukossa oli iso maara varillisia karttoja ja nimet Kemppinen ja Flickr esiintyivat. Oli mielenkiintoista katsella tuntemiani Karjalan kuntia ja paikkoja.

    KYSYMYS: Onko naissa kartoissa keinoa saada aivan epaselvat ja pienet tekstit suurennettua nakyvaan kokoon ja vahvuuteen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Flickrissä olevat kartat ovat monen vuoden takaisia.

      Ongelma on tiedoston koko. Käytän GIF-muotoa, jolloin yksi kartta on n. 4 Mb. Jpeg olisi 20 ja TIFF 50.

      Lisäksi "laajakaistani" nopeus on n. 2 Mb/sek mutta käytännössä yhteyteni saa kulumaan neljö - viisi minuuttia failiin.

      En katsonut tässä välissä, mutta Flickrissä ainakin oli ominaisuus, joka pienensi kuvatiedostot automaattisesti.

      Kartoissa sellainen on tuhoisaa. Esimerkiksi Äyräpään kartassa on todella mielenkiintoista käsittää Äyräpään harjun johtoviivat - supat eli painanteet soraharjussa. Ne olivat taistelujen aikana täynnä panssarivaunuja. Ikävä ajatus.

      Olen aina muistaessani mietiskellyt, mikä olisi se kuvapankki, jonka kautta näitä voisi jakaa yleisölle.

      Olisin kiinnostunut neuvoista.

      Poista
    2. Ayrapaan painanteet;

      Oli niissa painanteissa muutakin...
      Tuttu mies joka jai vangiksi Ayrapaassa kertoi, etta heidat koottiin kolmijonoon Ayrapaan harjun taakse painanteeseen. Venalainen majuri huusi "Katsokaa mita olette tehneet. Me tapamme teidat kaikki". Ymparilla oli lajapain venalisin ruumiita. Edelleen kaveri kertoi, etta heita yritettiin saada poimimaan jotain kolmijonon ulkopuolelta...jotta olisi paasty ampumaan karkaavina.

      Poista
    3. Panssarivaunuja Ayrapaassa

      Kun venalainen 23A (kahdeskymmeneskomas Armeija), liikkuva ryhma ja panssariryhma olivat saaneet uudet komentajat (edelliset olivat epaonnistuneet Noksuan kannaksen lapimurrossa), venalainen lahti heittamalla yli Vuoksen. Vuosalmen rantakaistalla maannut taistelija kertoi, etta harjun paalla oli panssareita rintarinnan
      satoja. Antoivat tulitukea sillaanpaahan Vuosalmen puolelle.
      -- Eli panssarit siirtyivat notkoista harjun paalle. -- Sille harjulle ei muuten ajeta joka kohdasta ylos. Kertoo jotain surullista 2D:n tykiston kaytosta, kun sellaista ylosajoa ei saatu topattua. On taytynyt olla todella lihava maali!

      Poista
    4. Nykyiselläänhän Flickr ottaa vastaan 30 Mb (ilmainen) ja 50 Mb (maksullinen) kuvatiedostoja. Laajakaistan nopeuteen se ei tietysti auta. Kuvia voi katsella sekä pienennettynä että täysikokoisena. Eri asia sitten on, pakkaako Flickr kaikkia kuvia jotenkin, myös niitä täysikokoisia.

      Poista
    5. Neuvoista en tiedä, mutta joku maanmittauslaitos, karjalankartat.fi ja kansallisarkisto tulevat ensin mieleen. Tiedonsiirto toimisi vaivattomasti dvd:llä adidas-verkon kautta eli postissa.

      Frank

      Poista
    6. Minulle on kerrottu, että ainakin joissain kuvapankeissa luovutat automaattisesti kuvien oikeudet ylläpitäjälle. Tarkemmin en tiedä, sillä ei ole ollut tarvetta kuvien jakeluun.

      Kerran Äyräpäässä käyneenä tuntui epätodelliselta, että juuri sinne kylvettiin rautaa eniten per hehtaari koko toisen maailmansodan aikana. Kun hetken potki rantahiekkaa, niin saalis oli useampikin kämmenen tai kävyn kokoinen rautakappale. Jätin ne sinne.

      Poista
    7. Eniten rautaa per hehtaari...

      Lieneeko tieto oikea. En oikein usko Ayrapaasta tuota. Sehan oli venalaisten puoleleta vain puolustusasemien parantelua, ei siis mitaan mahtavaa ennen kuin tuli Vuosalmen vuoro. Vuosalmen puolelle kylla kylvettiin rautaa rajusti paikallaolleitten mukaan, mutta aika jai lyhyeksi siis se rankka kylvo tapahtui 9-18.7.1944.

      Poista
    8. Hieman eri asiasta - uuden ja ehkä uskottavan tiedon mukaan suomalaisen tykistön (siis vain suomalaisen) kranaattikulutus vuorokaudessa oli suurin Nietjärven eli U-aseman taistelujen huippupäivänä.

      Poista
    9. Eikös Picasakin tarjoa mahdollisuuden jakaa kuvia muille web-albumissa? Ainakin siihen se on alunalkaen suunniteltu. Vai pienetääkö sekin kuvia käyttäjän tahdosta riippumatta?

      Myös yksi, ei varsinainen kuvapankki, mutta jossa on myös kuvapankkimainen ominaisuus on ilmaisohjelma Dropbox, joka on varsinaisesti suunniteltu tiedostojen hallintaan web-pilvessä, mutta se tarjoaa myös photos-kansion, jonne laitettuja tiedostoja voi jakaa linkin kautta muille katsottavaksi, ja jossa ei ole mitään automaattista pienennystä. Lähetetyssä linkissä olevia kuvia katsoja voi myös ladata täysikokoisina omalle koneelleen.

      Itse olen sitä kautta mm. sekä siirtänyt tiedostoja/tiedostolinkkejä tai esitellyt valokuviani ja laittanut jakoon mm. bändi- ja perhekuvia sitä kautta katsottaviksi ja jakoon asiaan kuuluville henkilöille tai jopa julkisiksi. Jaetut linkithän eivät ole julkisia niin pitkään kuin joku ei länttää niitä johonkin webbisivuun tai blogiin, josta hakukoneet voivat ne haistaa ja löytää.

      Itse ohjelman käyttö on helppoa asennuksen jälkeen (sitä ei ole pakko asentaa, voi käyttää myös selaimen kautta, mutta ei mielestäni yhtä kätevästi), tiedostoja ja kuvia voi siirtää sinne ja organisoida ja ohjelma luo niille halutessa nettikansion, josta pystyy halutessaan jakamaan myös muille joko yksittäiseen albumikansioon, tai kansioryhmään, jossa käyttäjä voi klikata auki valokuvakansioita ja katsoa sisältöjä.

      Jos ohjelman asentaa koneelleen tiedostojen järjestely onnistuu täysin koneen oman tiedostonhallinnan kautta (ohjelmalla on oma kansio koneella jonne tiedostot siirretään) ja ollessaan päällä ohjelma siirtää muutokset ja lisäykset nettiin automaattisesti hyrrätessään taustalla, eli selainta ei tarvitse edes aukaista.

      Varsinainen kuva-albumiohjelma tuo ei ole, mutta soveltuu kokemukseni pohjalta kätevästi siihenkin. Ja tarjoaa pari gigaa ilmaista säilytystilaa, jota on mahdollista kasvattaa joko rahalla tai ilman.

      :P

      Ja esim. "dropbox alternatives" tms. hakusanoilla löytyy myös samankaltaisia kilpailevia vaihtoehtoja, esim. Linuxille omat Ubuntu Onensa tai Spideroukkinsa jotka käsittääkseni toimivat ainakin Winukalla, Mäcistä en osaa sanoa, se selvinnee googelilla halukkaille. Niistä ei vain ole omakohtaista kokemusta, eli en tiedä miten ne hanskaavat kuvatiedostoja.

      Olisiko tällaisesta apua? Jos ei joku tiedä varsinaista käyttäjäystävällistä web-albumia, vaihtoehtoja on kyllä pilvin pimein kun vain etsii ja kokeilee.

      - j

      Poista
  6. Netistä ei näytä löytyvän Sallan-Kuusamon alueen vanhoja karttoja. Itselläni on Maanmittaushallituksen toimittama Suomen yleiskartta 1:400 000, valtionmaiden erikoispainos vuodelta 1943. Saaneeko näiden pohjoisten luovutettujen alueiden karttoja jostain uudispainoksina?

    t

    VastaaPoista
  7. GIMP. Löytyy myös Windowsille ja kääntyy varmasti Macille.

    VastaaPoista
  8. Tuoreimmassa National Geographicissa on kuvattu USA:n sisällissodan taistelujen näytöksiä 1860-luvun tekniikalla lasilevyille. Lavastuksen kavaltaa vain taustalle tarkoituksella haettu lavapaku.

    Kohina ja epätarkkuus on siis sitä, mikä luo mielikuvan autenttisuudesta, kun kysymys on tapahtumista, jotka aikalaiset näkivät julmankin tarkasti ja väreissä omin silmin.

    VastaaPoista
  9. JK:
    "Olen aina muistaessani mietiskellyt, mikä olisi se kuvapankki, jonka kautta näitä voisi jakaa yleisölle.

    Olisin kiinnostunut neuvoista."

    www.kuvat.fi , maksaa tosin 3e/kk, liekö liikaa? Kannattaa ainakin kokeilla, 30 päivää voi testata maksutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun osaltani Flickr on jo täynnä ja huutaa multa rahallista kontribuutiota jotta sinne saisi lisää kuvia. Se myös hassusti haluaa mun vahvistavan kirjautumiseni Yahoon kautta (kun se on kompuksessa) -- enkä muista Yahooni tunnusta viisi vesikesää sitten.

      Joten mä käytän Picasaa, joka taitaa veljeillä Googlen kanssa. Picasassa jakelun (näyttäminen ja kansiointi) hallinta on luontevampaa ja linkin lähettäminen helppoa. Musica: https://picasaweb.google.com/115130367132240446628/Musica?authuser=0&feat=directlink (saapa nähdä toimiiko tässä viestissä)

      Poista
  10. Löytyykö ohjelmaa millä tekstin voi
    tallettaan kuvaformaatilla, vaikka jpg :ksi ?

    Skannerin kautta täytyy nyt...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tee teksti. Tallenna pdf. Avaa GIMP:illä. Tallenna jpg.

      Todella järeä ratkaisua, löytynee kevyempikin.

      Poista
    2. Kopioidaan leikepöydälle tekstiä. Pastetaan se suoraan irfanviewiin. Presto.

      Poista
  11. Adobe Readeria ei kannattaisi kenenkään käyttää, aina ollut kovin buginen ja reikäinen.

    Vaihtoehtoja on;
    http://pdfreaders.org/

    sekä suoraan vaikka Google Docsin käyttäminen,
    http://docs.google.com/viewer?url=

    tai lisäosalla oikean napin alle suoraan sovitettuna, osaa avata myös paljon muitakin tiedostoja kuin vain pdf:
    https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/google-docs-viewer-pdf-doc-doc/

    Mitä photarin päivityksiin tulee. niin Adobehan muutti käytäntöä - jatkossa ei voi päivittää kuin yhden version verran ylöspäin päivityshinnalla, isommat loikat vaativat kokonaan täysihintaisena ostamisen.
    Siis 5->6, ok, päivityshinta, mutta 5->7, maksaakin seiskaversion täyden hinnan.

    Pelkkien kuvien korjailuun, käsittelyyn ja katalogin pitämiseen Lightroom on erittäin mainio.
    Samoin kuin Phasen onen vastaava, tai Photo mechanic. Tai täysin ilmainen ja avoin vastine Darktable; http://www.darktable.org/

    Photarin tilalle tietysti sopii myös ilmainen Gimp. Ei kannata pelätä, siinä on myös se single window-mahdollisuus nykyään.

    (Tulikohan tämä kommentti nyt läpi, teksti vain katoaa?)

    VastaaPoista
  12. Kuvien jakamisesta; em. kuvat.fi jos saa maksaa, googlen picasaweb, yhdistettynä nykyään Google plus-palveluun täysin ilmainen ja tilakin tietyin ehdoin rajaton.
    https://google.com/+

    VastaaPoista