Sivun näyttöjä yhteensä

24. toukokuuta 2009

Wolfram|Alpha



Muuan asioista tavallisesti hyvin perillä oleva henkilö hehkutti Wolfram|Alfaa ja luultavasti syystä.

Wolframin ”Mathematica” on ollut jo kauan erittäin tunnettu ja vakiintunut matematiikkaohjelma ja luullakseni yleisessä käytössä korkeakouluissa. Saman miehen kirja ”A New Kind of Science”, joka on myös verkossa, on hyvin mielenkiintoinen, mutta ei sellainen viisasten kivi kuin tekijä itse näyttää luulevan. Nimenomaan soluautomaattien suurenmoisuus ei taida aivan pitää paikkaansa. (Puhun tässä viisaampieni suulla; kirja on hyllysäni ja on sitä luettu porukalla.)

Tämä uusi Alpha julkistettiin viikko sitten, ja siitä huomaa heti, ettei se ole alkuunkaan valmis. Onnistuin kaatamaan Firefoxin pari kertaa yrittäessäni siirtää hakuruudun iGoogleen.

Tämä ohjelma ei ole hakukone, vaan ilmoituksen mukaan se perustuu tietokantoihin, joihin yhtiö on hankkinut oikeuden, ja algoritmeihin. Yksittäisiä tietoja sanotaan olevan miljardeja ja algoritmeja joitakin kymmeniä tuhansia.

Verkosta löytyvien tekstien perusteella näyttää, että ohjelma on ymmärretty salamannopeasti väärin. Demon katsottuaan käsittää, että hakukone on tosiaan huono nimitys. Valitettavasti en kykene arvioimaan matematiikan ja fysiikan toimintoja, mutta ne näyttävät hienoilta. Geometria ja matemaattinen fysiikka oat vaikuttavia; ilmeisesti ne on siirretty suoraan Mathematicasta.

Alphasta on ehkä aihe innostua. Monissa tieteissä, historian ja kirjallisuustieteeseen asti, kvantitatiivinen tutkimus on ollut käytännössä mahdotonta. En tiedä, mitä romaaneja ihmiset Suomessa lukivat eniten viime vuonna tai 1920, koska kirjastojen nimikekohtaisia tietoja ei ole käytettävissä. Puutostaudeista tai aliravitsemuksesta Suomen eri kunnissa on erillisiä tietoja. Keuhkotauti löytyy heti – Suomessa 197 kuolemantapausta vuodessa.

Maailma on täynnä tietoa ja sitä sanotaan olevan liikaa. Asia ei ole näin. Sellainen tieto, jota tarvittaisiin esimerkiksi kaupunkisuunnittelussa tai ympäristörasitusten ennakoinnissa, on osittain perusteiltaan epäselvää, osittain vaikeaa koota.

Tiedämme esimerkiksi sähköisestä viestinnästä kaiken muun paitsi olennaiset asiat.

Tiedämme yhtä ja toista liikennekäyttäytymisestä ja väkivaltaisuudesta, mutta emme tarpeeksi.

Alphassa jollain asteella mukana oleva genetiikka on biologia alue, jossa tiedon määrä ja sen (DNA:n) nopean käyttöön saamisen tarve on lisääntynyt valtavasti. Mitä muut vastaavaa löytyy biologiasta – tai vaikka geologiasta – jää nähtäväksi.

Joka elää, hän näkee. Joka ei elä, ei sitten näe.

Muistin lukiessani menekkikirjan (Freakonomics) keskustelun kalifornialaisen kollegan kanssa. Mietimme törkeän väkivaltarikollisuuden odottamatonta laskemista, josta moni on kiirehtinyt ottamaan kunnian. Frekonomics esittää selitykseksi Yhdysvaltain 1980-luvun aborttikäytännön ja kirjoittaja sanoo kuivasti, että ”rikollinen luokka” jäi syntymättä.

Keskustelukumppanini tavoitti kuitenkin mielestäni asian ytimen. Hän sanoi, että tiedämme varmasti ainakin sata törkeään rikollisuuteen vaikuttavaa seikkaa, mutta emme tiedä, mitkä niistä ovat kulloinkin pelissä ja mikä on niiden keskinäinen suhde.

Hitlerin ja Tshehovin tausta ja perhe olivat aika samanlaiset. Köyhänlainen perhe, yliankara isä, vaatimaton ympäristö mutta nuoressa miehessä ainesta ja kunnianhimoa. Toisesta tuli Hitler, toisesta taas Tshehov.

7 kommenttia:

  1. Kemppinen pääset viimein asiaan: Maailman suurin ongelma syntyvyys!

    VastaaPoista
  2. Ennemmin kuin hakukone on W|A nykyajan Matematiikan ja Fysiikan taulukot.

    Sen suora vaikutus kadunmiehen elämään on minimaalinen, mutta erilaisten ammattilaisten käsissä siitä voi tulla hyödyllinen kapistus.

    VastaaPoista
  3. Maailma on täynnä tietoa ja sitä sanotaan olevan liikaa. Asia ei ole näin. Sellainen tieto, jota tarvittaisiin esimerkiksi kaupunkisuunnittelussa tai ympäristörasitusten ennakoinnissa, on osittain perusteiltaan epäselvää, osittain vaikeaa koota.

    Tiedämme esimerkiksi sähköisestä viestinnästä kaiken muun paitsi olennaiset asiat.

    Tiedämme yhtä ja toista liikennekäyttäytymisestä ja väkivaltaisuudesta, mutta emme tarpeeksi.
    "Tiedon portaat" ylöspäin kivuttaessa lienevät informaatio - tieto - tietämys. Alatason sälästä ei pulaa vallitse.

    Monitieteisyys, tieteidenvälisyys ja poikkitieteellisyys ovat paljolti suosituksia mutta eivät toteutuneita politiikkoja, koska noita harjoittamalla tieteilijä ei sanottavammin meritoidu.

    Arkistotoiminnassa ja julkaisemisessakin riittää varmaan petrattavaa.

    VastaaPoista
  4. Lue mitä laitoin Carmen 53 tänään - tässä on niin vakavaa taustalla, ettei voi edes ääneen sanoa. On nimittäin niin, että kun tätä on strategisesti alettu purkamaan tietotekniikaksi ollaan kuviteltu jotain, joka ei toimi: mikään markkina-alue ei ole niin toisiinsa sidottua mitä tässä kuviteltiin ja nyt järjestelmä sitoo saman markkina-alueen älykkäät yhtä paljon kidutus-linjaan kuin ne, joille se on sovitettu. Kuin cinderellan kenkä, joka on vain sovitettava pieneen ja suureen jalkaan ja kukaan ei näe kenkää mutta kuinka se puristaa rupeaa tekemään sitä mitä koulumurhaajat ovat viite. On siis turha psykologisoida suuria yhteiskunnallisia puristusmekanismeja koska sen mukaan olemme kaikki pian hourulassa, joku helvetin diagnoosi otsassa.

    Vaarallista peliä kun sokeat haluvat olla viksuja. Älyyn ei kuulu pelkkä laskemisen kyky vaan myös ymmärtämisen kyky ja ymmärrys on kiinni signaalien näkemiseen myös silloin kun ovat millimetrin kokoisia, sinisiä pieniä kolmioita oman puhelimen syöverissä kertomassa että softan avulla ollaan taas kopeloitu jotain; nyt järjestetään tieto mobiilin sisällä ikäänkuin asiat olisivat jossain järjestyksessä tullut puhelmiin. Näytin Leeville eilen tämmöisen pienen kolmion ja se, että minun puhelinta kopeloidaan on vain ensimmäinen viite siitä, mitä pian tulee: evidenssi siitä kuka soitti kenelle ja missä järjestyksessä on seuraavan suuremman huijausmanipuloinnin nimissä ja minähän olen heidän paras testaaja. Minun kautta löytävät bugit koska minä ne näen.

    Mutta jos te historioitsijat, juristit ja muut oikeusasiamiehet ette aio ottaa vaarin mistä sanon vaan jatkatte infantiilien alkamaa retoriikkaa nilkoista niin tämä on oikeasti vaarallista pian meille kaikille: nytkin Suomen oikeusjärjestelmä on kuulemma ihmisoikeuskysymyksissä Bulgarian kanssa jossain jumbosijailla. Meitä pidetään testimaana; täällähän kukaan ei halua eikä aio nähdä mitään. Täällä kelpaa valheet kunhan tyyli on ruokapöydässä ja vaatteissa oikea?

    Ammuuu - matematiikka on vain renkinä hyvä, ei siis johtajana. Kuten Ari Ojapelto kirjoitti Hesarissa 24.9.06 niin OSAAMINEN vain tulee hävittämään työpaikkoja.

    NÄin on, ellei tässä nähdä että se porukka joka on yhdessä päättäneet (kenties Aaltoyliopiston nimissä?), että seuraavat sitä ansaintalogiikkaa missä ylimielisyys teettää kermaa suuresta määrästä maitoa niin, että maitoa ravistetaan ja katsotaan paljollako maitoa tarvitaan yhteen desilitraan kermaa niin saavat kermansa kyllä - mutta me saamme sikalätin kulttuuriksi.

    Jotta tätä voisi tajuta on pakko tajuta
    a) ansaintalogiikkaa ja tiedon suuntaa
    b) oppimisen perustaa
    c) pedagogiikkaa eli miten saisi sitten asiat edes jotenkin viestitettyä ilman, että viestittäjää laitetaan runoja kirjoittamaan

    VastaaPoista
  5. Musiikista Wolfram osaa nuotit muttei säveltäjistä kuin yhden rivin perusasiat. Taustalla olevat sofistikoituneet rattaat soveltuisivat varmaan hyvin sävelmien (melodiat; teemat jopa väliäänet) käsittelyyn.

    Luonnonmaantieteen kanssa on tällä hetkellä niin ja näin, haulla saanopeasti etäisyydet, auringon nousut ja laskut, mutta linkkiä logistiikkaan ei vielä ole - toimiessaan haku "Espoo, Kolari, railway" olisi makea.

    Jäykkä skemaattisuus näkyy esimerkiksi "Earth, Moon, Mars"-haussa. Hienoa ja vaikuttavaa, mutta eipä taulukoi kilometreissä vertailua ajankohtaiselle Maa-Kuu ja Maa-Mars -vertailulle.

    VastaaPoista
  6. 2. TASON HAKU...

    Olispa mielenkiintoista nahda, kun joku henkilö alkaisi kehittää korkeamman tason halkuja. Tarkoitan talla esimerkiksi sitä, että teemasta 'erillissota' tai 'Saksan liittolainen' löytyy tekstiä ja keskustelua paljon, mutta mistaan ei pääse helpolla käsiksi ajatuksiin, jotka perustuvat jonkin luokan tutkimustyöhön ja rakentuvat
    ajatuskehitelmien varaan.

    Juuri tuli julkisuuteen väitös jossa Suomen esitetään käyneen erillissotaa ja olleen Saksan liittolainen yht'aikaa. -- Niinhän
    liittoutuneetkin pitivat vv. 1944-1945 Suomea eri yhteyksissä Saksan liittolaisena ja toisessa yhteydessa erillissotaa käyneenä.

    Tallainen 'korkeamman tason' haku taitaa olla lähempana Wikipedian ideaa [tai miksei Kemppisen blogin ideaa] kuin mitaan hakukonetta.

    -------

    KEMPPISEN BLOGIN ansiota on se, että täällä ei nälvitä ei blogin pitäjää eikä kommentoijia, toisin kuin yleisimmillä keskustelupalstoilla tapahtuu turhan usein. Pieni piikittely toki piristää. --- Esimerkiksi Kemppisen ja Virolaisen 'keskustelu' Mauno Koiviston palaverista toi monia näkökantoja asiaan.

    VastaaPoista
  7. Pikkuisen kyllä ottaa pattiin toi Kemppisen ylivoimaisuus. Jos sille alkaa vittuilemaan, niin itse saa siltä turpiinsa äkkiä niin, että paukkuu.

    VastaaPoista